Ma kora délután a Lágymányosinál láttam egy nagyobb MAHART személyhajót, amelyhez egy uszály (vagy bárka?) volt kötve, melyen egy szárnyashajó foglalt helyet. Ez honnan jöhetett?
(A szakszerűtlen kifejezésekért elnézést kérek, (egyelőre még :-)) nem értek a hajókhoz, bár kedvelem és szívesen elnézegetem őket).
A Passauról már igen sokféle elképzelés elhangzott. Ami biztos, hogy már két szeptemberi megrendelését kellett átvenünk / tavaly és idén egyet-egyet /. Bízom benne, hogy lesz belőle valami, bár kételyek azért akadnak. Szúrkolunk. A 15-ös kikötővel kapcsolatban még szerintem a XIII. kerületi Önkormányzatnak lesz néhány szava,mivel az alpolgármester hölgy még az autókat is kitiltaná hátmég az esténként hangoskodó túristákat szállító hajósokat. Sajnos vannak ilyen nézeteket valló hivatalnokok. Mellesleg a mi kérelmünket annó elutasították.
"Egész éjjel állítólag ott volt a bejáratban valami hajó"
No, ezt aztán jól elfelejtettem befejezni! :-)))
Szóval állítólag úgy állt ott, hogy a járó gépeivel befele nyomta a vizet az öbölbe.
Csipás saszem
Hahó!
Újra itt a hírmondó. Mais voltam kint a Szabadkikötőben. Láttam a "Mohács"-ot. Egy bárkát tolt, gondolom azt szerette volna behozni, de, ha igazak a kósza hírek, mert sajna szemtanúval nem találkoztam, behaladásnál ráesett a parti kövezésre, a bejáratnál. Egész éjjel állítólag ott volt a bejáratban valami hajó (lehet válogatni a listából, bent volt most a "Szombathely", az "Eger", amibe szívták a "Mohács" olaját és persze kis kedvencem a "Sajó") Amit én láttam, az a bejáratnál egy úszó gát, olyan fólia hurka, és egy csónak, amiből szorgalmasan szóták a perlitet, ha minden igaz, legalábbis valami sárgás szutyok, aminek a színe jól elkülönült a dízel szivárványos színétől. Momentán szerintem se ki, se be. Az öbölben is látszott még az olaj, mert a mohácsból még mindig folyik valamennyi. Most ott állnak a MAHART épület előtt, az "Eger"-rel együtt, az öreg 300-as olajos uszályhoz kötve, ahol a boxerek szoktak állni. A "Sajó" tolta oda őket, mert először a bejárat után a túloldalon álltak, még a bárkával együtt, majd előbb a Terminál épület mellé toszigálta öket a kistesó, ott szétcsatoltak és a két tolót betették az olajos uszályhoz. mellettük állt a partnál a "Szombathely" Bent volt még a "Memo" nevű román önjáró és egy "Treversino" nevű nem tudom milyen nemzetiségű. A "Memo" éppen manőverezett, de ha ki akart menni, nem tudom hogy csinálta a gát miatt, de ekkor már el kellett jönnöm, kész voltam a vámkezeléssel.
No, ennyit mára a sasszemtől! :-)))))))))))
Ahoy! Gyula
Azért én láttam már ukrán csodát is 'kalózboxerkedni' bent a Szabadkikötőben, az nem volt semmi. Szépen a bejárathoz tologatta a két teli bárkáját, majd felcsatolt, s egyenest kitolta a kikötőből. Bent pedig úgy farolgatott a maga negyvenakárhány méterével, hogy azt hittem, letarolja az önjárókat... :))
Ennek örülök, ha tudsz esetleg bővebbet, hogy pontosan mit terveznek vele (a honjapjukon nem nagyon ajánlgatják) írd meg. A Stadt Wien-nek van már orrsugár-kormánya? Ha jól tudom, szokott néha lenni nagyobb útja is.
A Passau kifejezetten nemzetközi forgalomra készül, a tulajdonos elképzelése szerint akár menetrend szerint is beállítaná. Az engedélyekkel sem lesz semmi gond, bár szerintem egy orrsugár kormány igencsak javasolt rá.
Szia gubervera!
Sajnos én sem tudok sokat a Kőszegről, de majd igyekszem utánanézni. Már júniusban el kellett volna indulnia, nekem ez az utsó információm.
Én is körülnéztem a Passau-n, nekem azt mondták, hogy ilyen nagy utakat nem vállalhatnak. Bár én örülnék a legjobban, ha a Passau lenne, de a Budapest-Bécs utat sem hozhatták össze.
Köszi a Kőszeget, örülök, hogy újra életre fog kelni.
Ez a Mohács-havária hogy történt pontosan?
A Köszeg az újpesti hajójavítóban épül-szépül. Messziről már tökéletes, új felépítmény, új főgép, új festés. Már a nyáron el kellett volna indulnia ...
"Kétezer liter gázolaj ömlött a Dunába,
amikor Csepel térségében a partnak üt-
között a Mahart Mohács nevu tolóhajója.
A jármunek az üzemanyag tartálya sé-
rült meg. A Dunába került olaj nagy ré-
szét eltávolították, a hajóban maradt
olajat átszivattyúzták egy másik hajó-
ba.
A Környezetvédelmi Fôfelügyelôség meg-
kezdte a vizsgálatot annak megállapítá-
sára, milyen mértékben szennyezôdött a
folyó."
Eszembe jutott, hogy a Stadt Passau belső tere rohamosan épül, és a tulaj elképzelése szerint egy olyan 800-1000 fős rendezvényhajó lesz, mint az Európa, azzal a különbséggel, hogy kabinok is lesznek kb. 150 fő részére a többnapos, akár külföldi utakon.
Voltam a hajó avatásán kb. egy hónapja, és nagyon szépen készül. Keress meg email-ben, adok elérhetőséget a tulajhoz, és vedd fel vele a kapsolatot. Egy kérdést megér.
A 15-ös számú pontont az a cég létesítette saját használatra, akié a Zsófia, ill. a Stadt Passau. Költöznek fel jövőre, mert a Petőfi téri bázisukat turista forgalomra fogják használni.
Trophy!
Kerekszám: jó-jó, a következő a Tiéd! De most már én is vadászok:-)))))
Zsófia: a 15-ös számot én is láttam, most hogy így mondod, tényleg furcsa. Egyébként kié (lesz)? Kinek a kikötője, lehet már tudni?
Önjáró: a Paksról, ha jól tudom, esett már szó, Ő azért gyakran megfordul nálunk is. Én pl. utoljára júli 17-én találkoztam vele 13:05-kor völgymenetben a horányi figyelőállásról. Azóta persze biztos volt már jópárszor itt, csak én vagyok kint mostanában keveset... engem jobban érdekelne most a Kőszeg toló-önjáró. Tudja valaki, mikor vágták szét? ((És ugye jól látom, hogy a poziciólistán a Szombathely képviseli egyedül a magyar vontatóhajózást?)):
a neveket köszi előre is, majd megnézem, ha feljutok. Nálam is van sok, amit még nem raktam fel szeptember óta.
Jakyg!
nagyon szívesen, amiben tudok, segítek továbbra is. Hát, ha sikerülne ezt így megoldani, 2 főre már bizton számíthatsz. :)) Az ukránoknál még azért is lenne nehéz dolgod, mert ők már jóelőre lekötik a hajókat, s ráadásul, (mivel átalakult a Seetours)már hármat is a Phoenix bérel. Ezeknél meg aztán nemhogy nyáron, hanem még télen (az Ukraina tán még ma is nyomja) sincs nyugalom... a Kisherceg nem érne meg egy próbálkozást?
Viking:
Köszönöm a válaszokat. Nem tudom hányan lennének. Próbálkozom az Al-dunai kabinos utak hazai piacra vitelével. Íly módon jöhet bárki :)) Sőt!
Ha sikerülne elfogadható áron egy hajót találnom, el is kezdeném a reklámozást. (Mint utazási iroda.) Kb. a Vaskapu-Bp szakaszon gondoltam el az utat. Az út során hajózástörténeti ismereteket is kapnának az utasok. Vaskapu, Kazán, Belgrád, Újvidék, Vukovár - ilyesmi dolgok lennének a programban.
Az a problémám,hogy az ukránokkal nagyon nehéz a kommunikáció. A deltából át akartam menni Galacnál Izmailba, de sajnos lehetetlen volt. Az egy olyan határ, ahol mostanában még magyar útlevelet sem láttak. Románok, moldovánok, ukránok. Vízum, sarc, fertőtlenítés, meghívó levél, pokol. Most emilezgetek, de vagy van válasz, vagy nincs.
Trophy!
Nem az fájt, hogy kissé horpadozott a test, hanem az, hogy amig láttam, kb két óra hosszat, addig egy manővert csinált, aztán visszaállt a helyére, de senki nem állt neki a decket lemosni, vagy valamit is kicsit rendbe rakni. Tudom, a boxerek nem sétahajók. Soha nem lesznek kirakati darabok, de azért renbe lehet őket tenni néha, főleg, ha szép napos idő van és a felmosóvíz nem fagy oda a fedélzetre. Anno ezek is jobban néztek ki. A deformálódást meg csak abból ítéltem meg (nincs kizárva a tévedésem, mert az én szemem sem a régi és nem vésték kőbe a szavaimat), hogy jött velem szemben, szeparát és elment előttem. Nem fordult, nem tolt, csak jött és ment.
Gyula
Én sem a napozó marinárok látványát hiányoltam, hanem a mozgást, ami a tevékeny jelenlét egyik velejárója. :-))
Anno mi sem kempingezni mentünk a hajóra. :-)))
Gyula
A Sajó védelmére szeretnék kelni. Először is: A hajó indokolatlanul nem dől. Amit láttál Muggli, az valószínűleg terhelés-ballasztolás, manőver miatt lehetett. Másodszor: a kinézetével kapcsolatban nem szabad elfelejtenünk, hogy egy "kiszolgáló" hajóról van szó. Egy kikötői boxernek, rendezőhajónak, rövidszakaszú folyami tolónak nem az esztétikai megjelenés a fő erénye. Van, hogy ez a hajó egy nap 60-80 manővert, fel-lecsatolást, áthelyezést is megcsinál egy nap. Óránként jópárat.
Freeport erősíts meg légyszíves: A Szabadkikötő Kikötőrendjében az szerepel, hogy a be-, és kihajózáson kívül, a rakodásokhoz állításra, belső mozgatásokra, állításokra, csatolásokra csak a kikötő saját géphajója jogosult, sőt sokszor a menetkész karaván összeállítását is a kisboxer végzi.
Ezzel a hajótípussal kapcsolatban egy érdekes story: Az Ipolynak (tesója a fent említettnek) dőléspróba során megállapították (gyártás után huszón évekkel) hogy nagyobb géperőnél történő 13 fpkot meghalató fordulás esetén a hajó oldalirányú dőlése eléri a kritikus határt.
(hát hogy a fenébe ne dőlne a hajó, mikor 4,60 széles és a fazon a kerékállásban 5 méter magasan ül, ráadásul a súlypont sincs annyira mélyen, mert nem is túl nagy merülésű a hajó.)
Erre fogták és visszafojtottak a teljesítményből, nehogy boruljon a hajó. Így áll most az Ipoly.
A Zsófia uszályát felvitték a Szent István parkhoz, "gyönyörű" kék vízvonalat gyártottak neki, és egyelőre érthetetlen módon a 15. számot adták a pontonnak. Hogy ezt honnan szedték, és ki engedélyezte az rejtély. A Jászain a Fortunától a Margit-híd felé (völgymeneti irányba) nő a számozás, tehát a Fortuna feletti hajóállás semmiképp nem lehet 15. Efölött van a Szent István park 1, 2, a Garam 1, 2, a Hélia 1, 2, és a Dráva utca. Az uszályra közvetlenül fektették a hidat, kialakítva egy hídfészket. Így az egyben ponton (úszómú) lett.
Az önjárókkal kapcsolatban nem tudom volt-e már szó arról, hogy a Mahartnak a Buda és Baross csodajószágokon kívül van egy önjárója, mely a csatornákat járja, és Paks névre hallgat.
Nem jár le Magyarországra, ezért kevésszer láthattuk.
Viking! Eszembe jutott néhány hajónév még, amit a listádban nem találtam. Majd küldöm mail-en.
én azért tudnám értékelni, ha hajózási főszezonban nem látnám a magyar flottát rakomány nélkül hemperegni a belföldi kikötőben............s ha minden jól megy, akkor a következő áprilisig nem is lesz változás....
Sajnos valóban kevés pénz és gondoskodás jut a hajókra mostanában...
Vígasztalásul a Sajóról egy képet megpróbálok én is beilleszteni, hátha sikerül...
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
A "Sajó"-hoz csak annyit, hogy a jobb tolóbakja még egyenes menetben is a vizet szántja, míg a fara, látszólag legalábbis, egyenesen áll. Ráférne egy kis festés-takarítás. Egy matrózt láttam rajta jönni-menni, fűzetlen bakancsban, valami koszlott gúnyában. Emellett a "Mühlberg" matrózának a cucca nagyestélyi volt, pedig ő is dolgozott.
Gyula