Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Már régóta olvasom a topicot, de most elöször írok. Szeretnék segitséget kérni a következő gomba meghatározásában. Sajnos nem sikerült azonositanom. Segitséget előre is köszi
Nem egyszerű dolgot kérdeztél , úgyanis a nálam sokkal okosabbakon is kifog sokszor az élelmiszer behozatal , gyártás , forgalmazás stb. körül kialakult kusza , szabályozatlan helyzet.
Szóval érvényben van a 16/82 EüM.(XII.30.)rend. a gombával kapcsolatos szabályokról , érvényben van a 2003. évi LXXXII. tv. az élelmiszerekről , érvényben van a forgalmazás EU-s ajánlásai , a 178/2002 EK rend. - és ezek összefésülése még a mai napig nem történt meg !
Na és kinek jó ez ? A zavarosban halászóknak , a multiknak , a nagy élelmiszerláncoknak .
A rend kedvéért azért el kell mondani , hogy az így forgalmazott szedett gombákat árusítás előtt kezelik /pl. etilénoxiddal fertőtlenítik , csírátlanítják/, ami meghosszabbítja az eltarhatóságot .
Gondold el , ha a gombaárus megjelenik egy melegebb napon a kukacos vargányájával a piacon , mi lessz abból 1-2 óra múlva ?
A METRO polcain kihelyezett , kezelt gomba legalább tovább nem kukacosodik ,ha az egyébként benne lévő nem is pusztul el !Tennivaló lenne bőven , de ez a"hatalmasságok " feladata kellene , hogy legyen .
Ma a kispesti piacon 3000 Ft.-ért adják kg.-át a rókagombának .
Látom nem sokan indulnak gombát szedni ebben a hőségben, kivéve akik pénzért teszik. Nem is csoda mert elég nagy lelki és fizikai erőre van hozzá szükség. Már szombaton is szinte elviselhetetlen volt az erdőben a meleg és a rengeteg szúnyog miatt. Én hétvégéig meg sem próbálom mert ez már nagyon messze esik a "kellemes időtöltés" kategóriától. Ha NP-n kívül mégis nekiindul valaki az beszámolhatna, mert érdekel mit lehet találni ilyen időben.
Látod, már csak ezért sem veszek hypermarketben gombát... 1 hetes szavatossági időt adnak meg a tálcás-fóliás gombán. (nagypapi) Szia Lepista! Mint szakember, mi erről a véleményed? A rókagombára, tehát egy nem termesztett gombára vonatkozik nagypapi megfigyelése.
"Régi szakácskönyvben olvasom: 8-10 drb szép vörösbélű gombát megtisztítva...
Valamelyik régi csiperketermesztésről szóló könyvből ismerős emlékeim szerint ez a név. Gregor dolgozatában tesz említést sárgabelű- és fehérbelű vargányáról. Emellett szót ejt veres vargányagombáról. Diószegi-Fazekas Magyar Fűvészkönyvében (1807) a kerti csiperkét nevezik veres galócának. Mivel a vargányák húsára, pórusára a vörös szín nem jellemző, inkább maradnék a csiperkéknél. Aztán az is lehet, hogy egy másik gombát takar ez a szép elnevezés.
Én szeretem - annak ellenére, hogy a húsa feketedik - kifejezetten jóízű fajta. Viszont azt a két nagyot már otthagytam volna, az idősek példányoktól nyálkás lesz az étel.
Azért nem mindegy hogy 4e vagy 33e a napi bevétel!
És azért a 10 kiló gomba összegyűjtésével és lecipelésével is meg kell dolgozni (ezt neked nem kell bemutatni :)). Persze biztos a pult mögött állni is fárasztó.
A múlt hét végén a Fény utcai piacon már "csak" 1700 Ft.- volt a rókagomba. Egyszer jártam úgy a Nagycsarnokban, hogy zárás előtt éppen a gombaárusok előtt nézelődtem, amikor 2000 forintért az összes maradék rókagombáját odaadta volna az árus, ami nem is lett volna rossz bolt, mert legalább 3 kiló volt, lévén, hogy vasárnap nincs piac, és nem akarta hazavinni. Én nem éltem az alkalommal, de másoknak ajánlom, próba-szerencse.....
Fura, hogyan is lesz ebből a Lehelen 3500-4000 huf/kg.
"Már ehhez hozzá lehet szokni" soha nem az jár a legjobban aki az adott termékkel valóban megdolgozik (megtermeli, megcsinálja, begyűjti), hanem az aki áthidalja a termelő és végfelhasználó közötti űrt....
Elnézést a tegnapi izgatásért!
Aki vigaszra vágyik, annyit azért elmondhatok, hogy olyan faluba, ahol átvevő hely van – pláne három – nem érdemes amatőr gombásznak menni. A helyiek korábban kelnek, jobban ismerik a pályát, szóval csak a maradékra lehet menni csipegetni.
Szerintem a lakott helyektől minél messzebb kell szerencsét próbálni. A topicban már többször leközölt savanyú talajt jelző növények ismeretében, a megfelelő erdőkben bárhol el lehet kezdeni keresgetni a rókagombát Nógrádban és Heves megyében, ezt a vasárnap magam is megtapasztaltam. Vargánya csak egy-egy akadt, még várni kell rá.
Más:
Ma reggel erdélyi zöldbabos rókagombát főztem ebédre.
Íme a recept:
½ kg zöldbab, 30 dkg rókagomba, 1 kis fej hagyma, egy paradicsom és egy fél paprika.
A hagymát, a meghámozott paradicsomot, paprikát apróra vágom és olajon megpárolom, majd belerakom a felvágott zöldbabot, és annyi vizet, hogy ellepje, majd megsózom. Kb. 20 percig főzöm, eközben megtisztítom a rókagombát, hosszában 2-4 felé tépem, majd beleteszem a zöldbabba. 5-10 perc főzés után petrezselyemmel jól megszórom, és liszttel simára kevert tejföllel behabarom. Tarhonyával vagy galuskával tálalom.
Szia lilapereszke!!!!! Ne hari a zavarásért de szeretném +tudni a felvásárló falu nevét , énis itt lakom a környéken, és szeretnék holnap egykis gombát szedni a párommal. Mult héten lent voltunk az őrségben de semmi érdemlegesre nem akadtunk.kevés rókagomba azonkívül semmi.a helyiek felgerebléznek mindent , és az erdő is porzott a szárazságtól.Azt mondják majd ősszel.Szóval szeretnék egy jó napot szerezni a családomnak és a segítségedet kérem.előre is köszönöm:!!!!!