A Kaposvár kép címe helyesen:
www.ingyennet.hu/~jakyg/kaposvar01.jpg
Elfelejtettem, mert annyira természetes: a vontatók a tolóvá történő átépítéskor kaptak farhorgonyt is.
Lássuk, csak melyek voltak a Balatonfüreden épített (szerintem gyönyörű) Közép-dunai vontatósorozat tagjai:
Dorog (az első darab, még szegecselt testtel, egészen a 90-es évekig dolgozott)
Utána, nem az építés sorrendjében, mert azt sajnos nem tudom:
Vác, Győr (elsők között múltak ki, a Vácot szétvágták, a Győr Dunaföldvárnál áll Motel Botel felirattal)
Esztergom (a 90-es évek elején Uszodnál állt rozsdavédő barnával lekenve, további sorsát nem ismerem)
Tatabánya, Szombathely, (még működnek, illetve nem vágták szét őket)
Toló-vontatóvá átépítve:
1. megszélesített testtel
Miskolc, Pécs, Paks (Miskolc még működik)
2. test és felépítmény nem változott, csak tolóbakot kapott, kormányállás is maradt
Balatonfüred (90-es évek lején úgy volt, hogy Győrbe kerül iskolahajónak, de végül - gondolom - szétvágták)
3. test nem változott, tolóbakot és emelhető kormányállást kapott
Szob, Szolnok, Szekszárd, Kaposvár, Kecskemét (Kecskemét, Kaposvár, Szolnok biztosan szét lett vágva, gondolom a másik kettő is)
Biztosan 6 hengeres Láng motorok voltak a Dorogon, Balatonfüreden és a Szolnokon, de az első kettőn azt hiszem nem feltöltős. A többin úgy gondolom "Sakálok" voltak.
A tolók problémája volt még, hogy nem rendelkeztek 380 V-al, így a ruszki bárkák horgonyfelvétele lehetetlen volt. A testek nem voltak elég szélesek, így a tolatmánnyalegyütt alkotott hatalmas test fordulékonysága nem volt jó. A megszélesített testüeknél a hajócsvarok távolságát nem növelték, így gyakorlatilag adtak a sz*rnak egy pofont. Igaz kisebb lett merülésük, ezért az egykor jellegzetesen aldunai Miskolc ma állandóan a Felső-Dunán mászkál.
A felsorolást még leellenőrzöm, csak sajnos többlaki vagyok, s így akönyveim is több helyenvannak. :(((
Ez a Kaposvár kép eléggé archív :))) Még vontató korában készült. Későbbikép a Kaposvárról:
www.ingyennet.hu/jakyg/kaposvar01.jpg
Ezt a képet én is Viking Danube régen látott topictársunktól kaptam.
Ha már a képeknél tartunk:
Asszem a kérdés nem csak engem izgat. Hajótudó(so)k! Szedjétek már össze légyszi azt, mely olsztályba mely hajók tartoztak, és legyetek oly jók, hogy ezt egy tételben közlkinccsé teszitek (vagy volt mér erről szó a fórumon???)
Mert az ifjabb tolóhajókat még tudja az ember (mint pl.: Mohács-Kalocsa-Dunaföldvár-Érsekcsanád ill. Adony-Harta-Eger-Csepel-Kecskemét-Vác-Buda(?)), s ha rajzok is készülgetnek akkor a rajzok mellé az összes ilyennek a nevét is odairni. Legfeljebb amelyik már nincs, az kap egy keresztet.
Remélem ésszerű a javaslat... :-)
gb
Nagy érték ez utóbbi kép ("még megérintettem"), de nem kell sokat várnunk, és mindez elmondható lesz az előbbi képedről is... :(((((
Jakyg: most aztán teljesen összekavarodtam. Találtam egy igencsak régi képet Kaposvárunkról, (még tán retusált is) amit összehasonlítottam Matilacinak a Szombathelyes(de még milyen helyes!) képével, szerintem egy típus, tehát ez a forma "ez utóbbiak közül már sajnos egy sincs" nem halt még ki. Vagyis a Kecskemétes forma. Akkor Dorog-Szombathely és Szolnok-Szob-Kaposvár-Kecsk... egy típus???
jakyg: ugye a Swisscruise AG-nál próbálkozol??
Képeket ha küldesz, megköszönöm, csak ne erre a címre amin itt vagyok mert ez hazavágódott. Most a Sopron/Komárom típuson dolgogatok, nagyjábol tudom, hogy néznek ki, jó egy két ablakkal néha többet rajzolok, viszont néha eltévesztem a típusokat. Ha ebben tudnál segíteni, pl. a Szekszárd olyan mint a Szob?, vagy a Miskolc olyan mint a...?, van egy rahedli vontató-tolónevem, csak a kül. csoportokat nem találom mindíg el. Pl. a Szilas vontató melyik kategória? Persze csak ha van időd a 'hajóvadászat:)) közben.
Gigabursch: Köszi, semmi extra, egyszerű Paintbrushal csinálom őket, az Inota fejből ment, a kötélterelők valóban emelkednek felfelé (mi értelme lenne másként különben:)) kijavitom majd. a 407t hogy ott van-e azt nem tudom, egykori testvérén, a Gyöngyösön biztos ott volt, ott a névtől hátrább, van egy újságfotóm róla a '97-es Freudenaui haváriájáról, azon jól látszik.
A rajz nagyon jó. Kérlek rajzolj Szombathely (vagy helyesebben Dorog) típust is, meg Kaposvár (Szolnok, Szob, Kecskemét stb) típusú toló-vontatót. Ez utóbbiak közül már sajnos egy sincs. Ha kell, tudok küldeni képet.
A kötélterelők valóban emelkednek!
A 407 t talán nem mindig volt odaírva (a matrózok lustaságától függ?), de a MHRT ot szokott lenni.
OFF: Írtam a Kis Herceg üzemeltetőjének, de két napja nem válaszol :(( Egyre kevesebb az időm, hogy egy hajót találjak.
Klassz a rajz, de két apró megjegyzés. (véletlen sem szőrszálhasogatásból, vagy cseszegetésből, mivel én nem tudok szebbet rajzolni :-) )
A drótkötéltaró rudak a tat részen (nem tudom mi a helyes megnevezése a vontatóhajókon ennek a sok keresztirányú erős vascsőnek) emelkedenek felfelé a csörlőig.
A másik, ha jól emlékszem van az Inota neve mellet egy felírás, talán az, hogy 407t. Asszem a hajó összetömege.
Itt van egy Inota. A kabinosokat már unom, most elkezdtem vontatókat rajzolgatni :))
Trophy! Mondtad nemrég, hogy van néhány hajóneved. Nemsokára frissítem a listát, ha majd el tudnád küldeni a másik címre nagyon örülnék neki. Köszi.
Hmmm... jujj,
Mikre gondolsz Muggli? :))))))))
A Sajóval kapcsolatban? már elég régóta nem láttam, így nincs jogom beleszólni a róla folyó vitába, (de most majd lesz alkalmam jó alaposan szemügyre venni.:))) ) utólagos célzásokat meg pláne nem kenyerem tenni senkire. Csak megjegyeztem, hogy milyen véletlen egybeesés(jól bele is estem):-)) Meg hencegtem egy kicsit, hogy itt már mindenki vonul a Szabadkikötőbe, nehogymár én kimaradjak...
Jövök én is sasolni
:-)))))))
Engem meg nemrég meghívtak oda, be-be-beee :-)))))
A Sajó m/s egyik matrózától kaptam az E-mélt.
A legérdekesebb az hogy, ha jól tudom, nemrég pont erről a hajóról esett szó néhány hozzászólás erejéig. Na jó, majd csak januárban.
Itt nálunk, Horányban árválkodott az alább említett, szeptemberig üzemelt vendéglőként, utána bezárták, most meg már ott sincs. Nem mintha sajnálnám, elég rendesen vette el a kilátást...
Pedig a nevében is bennevan: Szabadkikötő... Nem szabad... :))))
Egészen véletlenül nem látott valaki a napokban/hetekben egy olyan hajót a Dunán, amely egy 600-as PF bárkából átalakított vendéglőhajót és egy BKV-féle kikötőpontont vitt magával??
A Szabadkikötőbe gépkocsival valóban csak ideiglenes behajtási engedéllyel lehet bejönni. Ez esetben a belépéskor megjelölt és felkeresett cégnek kell igazolnia a távozás időpontját. Állandó engedélyt azok kaphatnak, akiknek a cége a kikötőben működik (irodát, raktárat, területet bérel).
Üdv!
Én úgy járok be, hogy kapok egy belépő cetlit, amit a cég, amelyikhez megyek, az lepecsételi, hogy ott jártam. Fényképezni nem nagyon lehet, be van kamerázva a terület.
Freeport!
Nem lehetne valami engedélyt kapni? :-)))
Gyula
Kinézete alapján elég jó állaptúnak tűnt, talán még azt is megkockázatom, hogy friss festése volt - igaz az eső miatt is tűnhetett így, illetve elég messziről, az ELTE északi tömbjéből láttam...
A Szabadkikötő területére hogyan juthat be az ember? Lenne ott egy pár érdekes vonatos dolog és megnézném a hajókat is :-)
Felhozták Pestre (a "fel"-t folyás szerint írom) és első pillanattól fogva árulják. 13M HUF az ára. Volt pár érdeklődő, de azóta sem kelt el. Gondolom a már korábban kitárgyalt problémák miatt is. Szétvágni nem akarják, mert még használható volna, így eladó még most is.
Hahó mindenki!
Tegnap meg én láttam egy szép boxerolást. Az "Erkel" szenvedett be egy 1700-as DDSG bárkát a csepeli hátsó öbölbe. Hát mit ne mondjak, nem volt egy kispályás manőver! Le is koccolt ezt-azt, amíg betette egy olajos uszály mögé, a gabona rakódónál. Úgy néz ki, rendszeresen fogok kijárni a kikötőbe, mert van két ügyfelem, akinek ott kell vámkezelnem. Most is bent volt három önjáró, viszont a többi, ("Eger", "Mohács" és a "Szombathely") már nem voltak bent. Hiányoztak a boxerek is, valszeg ezért szenvedett az "Erkel" a bárkával.
Gyula