Keresés

Részletes keresés

Fradista Utazó Creative Commons License 2021.03.05 -1 0 1643

Jó lista, kösz.

 

Egy apró megjegyzés, bár lényegtelen: Rju tavaly Párizsból visszaigazolt Koreába. 

Előzmény: sosavp (1639)
schanc Creative Commons License 2021.03.05 -1 0 1642

Herczeg Lili Siófok? Erről lemaradtam... :O

Előzmény: sosavp (1639)
G-T15 Creative Commons License 2021.03.05 -1 0 1641

 Én a közel 30 éves játékos pályafutásom alatt megtanultam, hogy minden meccs más. Kaptunk úgy ki, hogy sokkal jobbak voltunk mint az ellenfelünk és aznap mégis ők nyertek. Egy kis bírói felfogás is belejátszott ebbe, viszont inkább az aznapi forma. Úgy érzékeltem meg, hogy alapvetően ez nem bajnoki osztály függő. Persze a nőknél figyelembe kell venni, hogy bizonyos napokon vagy visszaesik a teljesítményük vagy jobbak lesznek. Igyekeztem ezt dolgot finoman megfogalmazni. Úgy gondolom, hogy a meccs napi rutint is meg kellett változtatni, mivel a vendéglátóhelyek zárva vannak. Nincs kávézgatás, megfelelő étkezés út közben. Ami vendég csapatokat más irányba zökkenti. Mondjuk ennek ellenkezőjét bizonyította a Debrecen múlt héten. Náluk úgy látszik, hogy a távolabbi utazás erőt adott. Gondolom a BL csapatoknál is felvetődnek ilyen megoldandó feladatok, viszont ők azért egész jól megoldják ezt. 

G-T15 Creative Commons License 2021.03.05 -1 1 1640

 Nem nézem a Fradis topic-ot, mert aki mondani akar nekem valamit tudja hol talál a kerületben, mivel 9. éve lakom itt. Régebben is és mostanában is megköpködték ebben a topic-ban azt, aki nem használ ékezeteket a beírásánál. Én ezután írtam azt amin rugózol. Talán egyszer megérted, mert a rám tett és inkább rád vonatkozó jelzőid egyelőre kevés reménnyel táplál.

Előzmény: újprimavis (1632)
sosavp Creative Commons License 2021.03.05 -1 3 1639

Összeírtam az eddig ismert NB1-es átigazolásokat, már igencsak aktuális a lista, elég sok csapat jelentett be igazolásokat.

A hetmeteres listáját nem igazán szeretem, mert egyrészt hiányos, másrészt olyan játékosokat is beleírnak, akiket én direkt nem listáztam, ők a következő kategóriákba esnek:

- olyan játékos, aki szezon közben távozott, és ezt közölte is a csapata (pl. Tilinger, Kurtovic, vagy a fél Siófok)

- "kölcsönből vissza, majd kölcsönbe" típusú felbruttózás (pl. Lakatos Rita direkt nincs a Győr listáján, idén Vácon játszott, onnan távozik, jövőre Siófokon játszik, oda érkezik, Kurtovic hasonló okok miatt sincs a listán)

- utánpótlás játékos (vagy, aki csak a létszámot tölti ki felnőtt meccseken) másik felnőtt csapatba igazol, őket nem tüntettem fel ott, ahonnan távoznak. (pl. Világos, Csekő, Ballai)

 

Biztos kihagytam valakit, nyugodtan adjátok hozzá.

 

Győr
Érk: Háfra Noémi (FTC), Schatzl Nadine (FTC), Linn Blohm (Nagybánya), Crina Pintea (CSM Bucharest), Jelena Despotovic (DVSC), Ryu Eun Hee (Paris 92)
Táv: Puhalák Szidónia (?) Görbicz Anita (befejezi), Beatrice Edwige (Rostov), Eduarda Amorim (Rostov)

 

FTC
Érk: Hársfalvi Júlia (Siófok), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK)
Táv: Háfra Noémi (Győr), Schatzl Nadine (Győr)

 

Móvár
Érk: Mistina Kitti (Békéscsaba), Tóth Gabriella (Siófok), Michaela Konecná (Sokol Poruba), Csekő Brigitta (Győr)
Táv: Herczeg Lili (Siófok), Horváth Bernadett (befejezi), Simona Szarková (Siófok)

 

Siófok
Érk: Herczeg Lili (Móvár), Simona Szarková (Móvár), Malin Holta (Sola), Lakatos Rita (Vác), Wald Kíra (Szombathely)
Táv: Szikora Melinda (Bietigheim), Camille Aoustin (Besancon), Hársfalvi Júlia (FTC), Gnonsiane Niombla (Paris 92), Tóth Gabriella (Móvár)

 

Vác
Érk: Ballai Borbála (FTC), Schatzl Natalie (DKKA), Ferenczy Fruzsina ,(DKKA), Pásztor Bettina (Kisvárda), Világos Diána (Győr)
Táv: Lakatos Rita (Siófok), Sanja Radosavljevic (Krim), Triffa Ágnes (?), Szabó Laura (?)

 

MTK
Érk:
Táv: Szekerczés Luca (Thüringer HC), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC)

 

DVSC
Érk: Korsós Dorina (Metzingen), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine), Szabó Nina (Kisvárda)
Táv: Jelena Despotovic (Győr), Elke Karsten (Molde), Vantara-Kelemen Éva (befejezi)

 

Kisvárda
Érk:
Táv: Szabó Nina (DVSC), Pásztor Bettina (Vác)

 

DKKA
Érk:
Táv: Ferenczy Fruzsina (Vác), Schatzl Natalie (Vác)

 

Fehérvár
Érk:
Táv:

 

Érd
Érk:
Táv:

 

NEKA-SZISE
Érk:
Táv:

 

Szombathely
Érk:
Táv: Wald Kíra (Siófok)

 

Békéscsaba
Érk:
Táv: Mistina Kitti (Móvár)

RnD Creative Commons License 2021.03.05 -1 5 1638

"...Zácsik megindul előre és jobbkettő 8 méterről a kilépő védők fölött akarja megjátszani Dakost, aki középen a vonal előtt áll, mögötte hét méteren Afentaler.."

 

Ez így kicsit félreérthető. Szóval van a vonal>előtte hat méteren Dakos>előtte/mellette (kicsit balra) hét méteren Afentaler. (Dakos van a kapuhoz közelebb.)

Előzmény: RnD (1636)
RnD Creative Commons License 2021.03.05 -2 5 1637

Javítás: "...és aztán felállt fal ellen jobbszélről Azari is lőtt egy gólt, nem is könnyű szögből..." sorry:)

Előzmény: RnD (1636)
RnD Creative Commons License 2021.03.05 -4 7 1636

Fehérvár-MTK: 29-30 (17-15)

 

 

 

Mindkét csapatnak erőssége a beállójáték, Bardi Fruzsi, Varga Emőke és Dakos Noémi ezen a meccsen tizenöt gólt lőttek, ez a mezőnygólok több mint egynegyede. És akkor még nem is számítottuk hozzá azokat a helyzeteket amikor sikertelenül próbálták megjátszani őket, ezekből is volt néhány. Nem túlzás azt mondani h a felállt fal elleni játék mindkét oldalon a beállók körül forgott, a két csapat védekezése mindenáron meg akarta akadályozni h labdához jussanak (ez a Fehérvárnak sikerült inkább, persze ők ma is nagyon jól védekeztek, igaz most nem 5:1-et).

 

Az MTK-nak ezen a héten már volt egy meccse az FTC ellen, ezért vagy másért, de Zácsik Szandra és Pál Tamara kevésbé tűntek magabiztosnak, gyakrabban hibáztak a támadás befejezéseknél. Tami az első hetest is kihagyta, és a félidő végén gyors labdafelhozatal után hat méterről lendületből gólt nem lőtt, de a lövőkezével Triscsukot úgy fejen ütötte h le kellett támogatni aztán a pályáról. Marincsák Niki a második félidő elején régi önmagát idézte amikor villámgyors labdafelhozatal végén talált be középről és kilenc méterről talpról is, egészen váratlanul átlőve a védőfalat (senki nem számított erre a lövésre, ezért ki sem léptek rá, igazi Marincsák Nikis akció volt…) [19-18 34. perc] Szünet után a hazai csapatnál beállt Gerháth Kincső, adott is két nagyon jó asszisztot rögtön (egyiket beállóba, a másikat balszélre), de az átlövései nem sikerültek: az első magasan a kapu fölé ment, a másodikat meg a kapus lába elé lőtte…Itt ráadásul lassan is kanyarodott fel jobboldalra előtte, szerintem csak a legvégén döntött úgy h ebből átlövés lesz és nem betörés, az ilyen tétovázásból ritkán lesz sikeres akció. Utána még elejtett egy nem túl pontos passzt, igaz aztán a hatos előtt visszaszerezte a labdát de már nem volt apelláta, lecserélték, beállt helyette Triscsuk (akivel  mondjuk nem járt jobban a Fehérvár, mert  0/3 zárta a félidőt, igaz, a végén kiharcolt egy majdnem meccsdöntő hetest…).

 

Temes Bernadett viszont, némi meglepetésre,  nem kevés gondot jelentett.  Ő ha bent volt, eddig nem nagyon vétette észre magát, szeptember óta négy gólt lőtt mindössze, ezen a meccsen azonban magára talált. Először Sári Barbit egy-egyezte le kétszer balkettőben, ez azért nem volt túl nehéz feladat, lett is ebből egy gól és egy hetes, és ezután már nem állt meg: kiharcolt egy újabb hetest, most már Dakosról, a második félidőben betalált még kétszer, valahogy meg kellett fékezni. Az MTK át is állt nyitott védekezésre, zavaróban Sallai Nikivel, aki szokatlan karmozdulatokkal, de eredményesen ténykedett középen: sikerült is így kétszer labdát szerezni, amiből lett aztán egy egészpályás üreskapus gól (Zácsik) és egy indítás jobbszélre, ugyancsak Zácsiktól…de Azari a mellette  földet érő és ott a hatos előtt nem túl magasra felpattanó labdát nem tudta megszelidíteni, bár védő a közelben sem volt…. [23-21 42. perc] (Azarival minden meccsen történik valami hajmeresztő….ma például az első félidőben félpályáról az üres kapu mellé lőtte a labdát, igaz, az oldalvonal mellől és egy védő is abajgatta közben.)

 

A Fehérvár mindenesetre jobbnak látta időt kérni (25-24 a 47. percben), és valamit megérezhettek, mert utána egymás után több gólt is kaptak. Először Dakos talált be indulásból, majd Marincsák jobbkettőben, az alig visszarendeződő védekezés ellen betörésből, Pál Tamara gyors labdafelhozatal után középen a hatosról, a védekezni próbáló Boldizsár Biankát maga előtt sodorva és ledöntve (Tami terminátor is tud lenni ha éppen az kell….) és aztán felállt fal ellen balszélről Azari is lőtt egy gólt, nem is könnyű szögből. Ez a 4-0 sorozat, alig több mint három perc alatt teljesen megváltoztatta a helyzetet: hirtelen az MTK került háromgólos előnybe. És amiben a vendégek bízhattak, mármint h a Fehérvár rutinosabb játékosai nem fogják erővel végig bírni az iramot, most igazolódni látszott.

 

Józsa Krisztián mit tehetett mást, újra időt kért (25-28 51. perc) és az utolsó tíz percre beküldte a kapuba Pijevic-et (akire korábban nem volt szükség, Dányi szinte végig remekül védett…)

 

 

A VÉGJÁTÉK

 

 

25-28  50’46”

 

--Az első hazai akció hamar zátonyra fut: Besszer Borbála balkettőből nyolc méterről balra, az oldalvonal mellett álló Temesnek szeretne passzolni, a labdát a kilépő Azari megszerzi, indul is vele, de aztán szólnak a szélsőknek hogy +3-nál nem kell elsietni semmit, ezért felállt fal ellen folytatják az akciót a vendégek. Mondjuk nem sokáig, mert Pál Tamara jobbkettőben belemegy Temesbe. 25-28 51’31

 

--A Fehérvár próbálkozhat ismét, most már sikerrel: Temes befut bal3 8 méterre és onnét visszafordulva a két kilépő védő fölött szuper asszisztot ad a hatoson egyedül maradó Bardi Fruzsinak, aki balkettőből gólt lő.

 

26-28 52’08”

 

MTK időkérés.

 

--Valamivel hosszabb lefolyású MTK támadás következik, a jv-k passzív játékot jeleznek, ezt látva Pál Tamara balkettőben befut hét méterre és lendületből, Afentaler mellett balra elhajolva kapura lő. A lövés villámgyors de Afentaler blokkolni tudja. Sarokdobás, öt passza maradt még a vendégeknek. De ennyi nem is kell, mert Tami középen talpról 9 méterről a kilépő Besszer (és mögötte a hatoson álló Boldizsár Bia) fölött kapura bombázza a labdát, Pijevic védi a lövést. 26-28 53’07

 

--A hazai csapat jöhet megint. Temes balkettőben Marincsák mellett menne el jobboldalon, de aztán meggondolja magát és visszafordul h Marincsákot mégis inkább kifelé verje meg. Ez azonban nem jó ötlet: Marincsák könnyedén vissza tud lépni és belemenést harcol ki. 26-28 53’38

 

--Az MTK tíz méteren járatja körbe a labdát majd Zácsik megindul előre és jobbkettő 8 méterről a kilépő védők fölött akarja megjátszani Dakost, aki középen a vonal előtt áll, mögötte hét méteren Afentaler. Zácsik passza nem pontos és túl gyors is, a labda inkább a kapusnak, Pijevic-nek jó, aki azonnal tudja is indítani vele Bardi Fruzsit elöl,  de ő középen hat méterről a kapusba lövi a ziccert. Viszont a labda Győriről az oldalvonalon megy ki, ezért továbbra is a Fehérvár támadhat. 26-28 54’23

 

 Az MTK jól védekezik, a fehérváriak támadása hosszú ideig tanácstalannak tűnik. Végül a 8 méterre kilépő Sallai Nikiről lefordul Triscsuk és jobbkettőben a vonalról nem túl jó helyzetből kapura lő (ráadásul jobb kézzel, ami itt nem előny). Győri Barbi védi a lövést de a labda marad az ellenfélnél. Végül Triscsuk jobbhárom nyolc méterről az előtte felugró Zácsik blokkoló karját találja telibe, a labda onnét a kapufára pattan és Győri Barbié lesz. 26-28 55’15

 

--Rövid MTK támadás következik: a középre felkanyarodó Zácsik tíz méteren észreveszi h két védő is megindult felé és mögöttük Dakos a vonalon szabadon maradt. Azonnal előreadja neki a labdát, de Besszer számít erre, visszalép a beálló elé és jobb kézzel bele tud ütni a passzba….a baloldalra pattanó labdába aztán balszélen a hatoson Sallai is beleér, ezért Pijevic rögtön indíthatja vele Májer Kikit elöl az ellenfél hatosánál, aki a ziccert belövi. (Ha Sallai nem ér bele a labdába, Pijevic nem érte volna el, és az MTK jött volna sarokdobással). Így azonban

 

27-28  55’50”

 

--Négy perc van hátra. Zácsik középről felkanyarodik jobboldalra és ott az Alba hármas és kettes védője között próbál a hatosról gólt szerezni, de csak szabaddobás lesz belőle. Utána a másik oldalon balkettőben kilenc méterről a jobbszélső Májer Kiki fölött  lő felugrásból kapura, de Pijevic résen van és a hosszú sarokba tartó középmagas labdát ki tudja ütni. 27-28 56’44

 

--Az egyenlítésért támadhat a hazai csapat, Temes nem túl nagy meggyőződéssel próbál baloldalon a kilenc méterre kilépő Dakos mellett betörni, hamar megállítják. Majd Triscsuk indul el középen, berohan a vonalig, ahol aztán jobb3 hét méteren Zácsikkal ütközik, ebből egy újabb szabaddobás lesz. Végül Temes szintén bemegy nyolc méterig középen, de látva h két védő is ott van már előtte inkább ugyanazzal a lendülettel kiadja a labdát jobbra a tíz méteren álló Boldizsár Biának, aki előtt óriási a szabad hely (Pál Tamara, a b2 védő, éppen most zárt fel középre Temest levédekezni). Bia zavartalanul be tud menni a vonalig és jobbkettőből hat méterről gólt lő.

 

28-28  57’53”

 

--A gyors MTK középkezdésből most nem lesz akció mert a Fehérvár jól zár vissza. Felállt fal ellen kell h támadjanak, és ez teljes sikerrel jár: Zácsik előtt jobboldalon hét méteren összefut két védő is, ő erre jobbra Marincsáknak passzol aki aztán a labdát lehúzza szélre Azarinak, ahonnét ő nem túl jó szögből betalál.

 

28-29   58’21”

 

-- Másfél perc van hátra, az Alba szintén húzással próbálkozik, amelynek a végén jobbszélről Májer Kiki - sokkal jobb helyzetből - fejbe lövi az MTK kapusát, Győri Barbit. Ő továbbra is a pályán marad, de védte a lövést és így a labda természetesen az ellenfélhez kerül. 28-29   58’46”

 

MTK időkérés.

 

--Egy perc öt másodperc maradt még, az MTK akár az időt is húzhatná, de meglepetésre nem ezt teszi, inkább lendületesen mennek előre. Nem sokáig. Pál Tamara jobbkettőből hét méterről, mégcsak nem is faultból jobbszélen Azarit akarja megjátszani, de a labdát magasan fölötte az alapvonal mögé dobja. 28-29  59’12”

 

--Így a hazai csapatnak bőven lesz ideje arra h egyenlítsen. Hosszan járatják körbe a labdát tíz méteren (Temes—Triscsuk—Boldizsár Bia) majd Triscsuk megindul középen előre, kilenc méteren leüti a labdát a kilépő, de őt valamiért le nem ütköző Dakos előtt, majd nyolc méteren balról meg is kerüli a továbbra is mozdulatlan beállót, és aztán középen a vonalon a balról felzáró Pál Tami (j2 védő) oldalról elsodorja. Hetest fújnak be, jogosan. A büntetőt Temes belövi.

 

29-29   59’45”

 

--Középkezdés után az MTK támadhat még tíz másodpercig, az Alba játékosai megpróbálják már a saját térfél közepén megállítani az akciót, de talán jobban jártak volna ha nyolc méteren várják be az ellenfelet, mert így az ő védekezésük is rendezetlen. Középen kilenc méteren Pál Taminál van a labda, kilép rá balról Bardi Fruzsi, Dakosra a hatoson ketten is vigyáznak, de Zácsik balkettőben 10 méteren teljesen üresen marad. Bardi Fruzsit közben Tamara magával viszi középre és onnét visszafordulva Fruzsi fölött baloldalra kiadja a labdát Szaninak. Ő tíz méterről megindul előre és a hatos előtt a közben pánikszerűen odazáró két védőről lendületből gólt lő.

 

29-30  59’58”

 

--A labdát Pijevic dobja ki a középkezdéshez, nem teljesen pontosan, mert a középen visszafutó Zácsikot találja vele hátba tizenöt méteren. Ezt a kezdőkörben Szarka Adri vehemensen nehezményezi, és az odaérkező Józsa Krisztián is, de a többi fehérvári játékos nem törődik már ezzel, inkább búsan levonulnak a pályáról. A játékvezetők különösebb vita nélkül megerősítik a meccs végeredményét, az MTK győzött 29-30-ra.

 

29-30

 

 

 

Ezt a meccset az MTK az 50. percben – egy 4-0 roham után – megnyerte, de kicsit korábban a kelleténél. Így két lehetőségük maradt: vagy ugyanilyen tempóban mennek előre, hamar közé tesznek még két-három gólt és a Fehérvárnak aztán már esélye sem lesz visszajönni a meccsbe. Vagy megpróbálják a játék lassításával ezzel a háromgólos előnnyel kihúzni végig, ehhez elég  lehet elöl még egyszer-kétszer betalálni. Az első megoldáshoz nem volt már elég energia a játékosokban, ami nem is meglepő, nekik ez volt a második meccsük ezen a héten. A második verzióhoz nagyon jól kellett védekezni, szerencsére egy már szintén fáradó ellenféllel szemben. Ennek ellenére a Fehérvár az utolsó kilenc percet 4-1-re megnyerte és a vendégeknek csak az utolsó előtti másodpercben sikerült bebiztosítani a győzelmet.

 

Támadásban az MTK teljesen összeomlott, majdnem nyolc percig kellett várni az első gólra jobbszélről Azaritól, előtte Zácsik Szandra háromszor, Pál Tamara kétszer is sikertelenül próbálkozott. A Fehérvár közben beállóból, indulásból és jobbkettőből betörésből is betalált, nekik is volt öt sikertelen lövésük de ők eleve többször próbálkoztak – sokgólos hátrányban erre rá voltak kényszerítve – és a kipattanó labdákkal is nagyobb szerencséjük volt. A vendégek Győri Barbi négy védésének – közülük kettő abszolút ziccerben – köszönhetik a győzelmet (a másik oldalon Pijevic két sokkal könnyebb lövést védett), és persze az utolsó nyolc másodpercben Pál Tamara és Zácsik Szandra klasszisának: az utolsó akciót Tamara rögtönözte, de így is mintaszerűen készítette elő és Szani belőtte a gólt amikor kellett. Az időzítésen múlik sok minden: ezt a meccset kétszer kellett megnyerni, úgyhogy ez nekik egy double victory.

RnD Creative Commons License 2021.03.04 -3 6 1635

A Vác-Debrecen szerdán, az elején 10-2-es hazai előnnyel és reménytelen Loki játékkal, négy nappal később a Móvár-Debrecen, a tabella harmadik helyén álló csapat elleni magabiztos Loki győzelem, első ránézésre erősíti azt a következtetést h "ez női kézi...itt minden megtörténhet".

 

De mégsem. Itt most nagyon jó okok voltak a hirtelen pálfordulásra. Szerdán nem volt, vasárnap volt --Kovács Anna --Vámos Petra jó formában --kiváló kapusteljesítmény a második félidőben és --gyenge kapusteljesítmény az ellenfélnél.

 

Ez a négy ok, három pozitív egyik negatív, jól meg is magyarázza a két igencsak különböző eredményt alig négy nap alatt.

 

És már a vékony keret sem volt probléma, Köstner ugyanúgy elboldogult négy játékossal a három belső poszton Móváron mint ahogy Vácon (nem), bár volt már egy plusz játékosa, Karsten, de őt csak két-három percre cserélte be.

Előzmény: RnD (1623)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.04 -7 1 1634

A végén még kihozzátok, hogy Abalo és társai is viking származásúak!-:))

Előzmény: Fradista Utazó (1633)
Fradista Utazó Creative Commons License 2021.03.04 -1 3 1633

A képen jól felismerhetően a legutóbbi VB-n szereplő francia válogatott látható. Ez idén januárban volt. 

Előzmény: újprimavis (1631)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.04 -6 0 1632

Ja, a fradista topikon, ki tolta le, kibicezte le az állandóan gáncsoskodókat, elégedetlenkedőket? Ki tette helyre a mindenbe/mindenkibe belekötő mosóporost? 

Mi van az ékezetekkel? 

Előzmény: G-T15 (1625)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.04 -6 0 1631

Kérdés, hogy a fotó mikor készült, mert  nem jellemző az utóbbi évtizedre! Mellesleg, harminc éve hol volt a francia kézilabda? Nem csak a női, de a férfi is? Hol volt, az afrikai, ázsiai, dél-amerikai kézilabda, de akár déleurópai is? 

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9rfi_k%C3%A9zilabda-Eur%C3%B3pa-bajnoks%C3%A1g

Mint látható EB-n első éremszerzés francia vagy spanyol csapattól 2006-ban! Vagyis 14 éve. 

A nőknél: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C5%91i_k%C3%A9zilabda-Eur%C3%B3pa-bajnoks%C3%A1g

Vagyis 2002-től jelenik meg Franciaország az érmesek közt.

A VB -a hol gyengébb a felhozatal a resztlik beengedésével, már koraibb és  jobb a franciák/spanyolok szereplése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9rfi_k%C3%A9zilabda-vil%C3%A1gbajnoks%C3%A1g

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C5%91i_k%C3%A9zilabda-vil%C3%A1gbajnoks%C3%A1g

 

Ráadásul a kilencvenes évektől az IHF és EHF vezetősége is egyre inkább átcsúszott a nyugatíak és a fejlődő országok képviselőinek a kezébe, nem éppen a sportág érdekeinek a védelmében! (Ld. Musztafa regnálását az utóbbi évtizedben!).

Előzmény: Igazság80 (1621)
objektív3 Creative Commons License 2021.03.04 -3 1 1630

Hát, viszonylag sok színesbőrű, arab meg néhány más bevándorló van a francia férfiválogatottban, a nőknél meg évek óta többségben vannak. Szerintem sem genetika miatt.

Előzmény: btamas70 (1615)
objektív3 Creative Commons License 2021.03.04 -3 4 1629

Az alkatért meg is kell dolgozni...

Szerintem a francia női válogatott két "titka": 1) a férfiak sikere ráirányította a figyelmet a nőkre is, és éltek a törődéssel, 2) rengeteg színesbőrű illetve bevándorló választja (nemcsak a franciáknál) a sportot kitörési lehetőségnek, és még ha nem is annyira tehetségesek, de szorgalmasabbak, eltökéltebbek, és atletikusan-fizikálisan jól látszik a kiemelkedés, játéktudásban pedig a felzárkózás ill. fejlődés.

 

Nálunk mint azt már korábban mondtam, szinte senki nem dolgozik annyit, hogy kimaxolja az atletikus-fizikális képességeit, és ha eljutnak oda, hogy meg tudnak élni a kéziből, a motiváció is csökken.

 

A norgéknál és hollandoknál kevesebb tehetségből is több klasszis lesz, és ennek nem az az oka, hogy jobban képezik őket, hanem 1) eleve azok választják az élsportot, akik több áldozatot hajlandóak hozni (mivel a fejlett országokban sok hivatásból is jól lehet élni, tehát nem az van, hogy akinek van tehetsége a focihoz vagy kézihez, az megfogta az isten lábát, és akkor ezt kell csinálni),

2) akik szeretnének kiemelkedni egyszerűen többet tesznek egyénileg azért, hogy kiemelkedőek legyenek.

Előzmény: Tonio 2.0 (1601)
Isthy1 Creative Commons License 2021.03.04 -1 1 1626

Hogy a topik témájához is legyen hozzászólás:

 

Gratulálok a csajoknak az Alba elleni tegnapi győzelemhez!

"4 pontos meccset" sikerült nyerni a koncentráltabb végjátéknak köszönhetően. A mérkőzésen sok volt a hiba mindkét csapatnál, nem a játék magas szinvonala dominált. Buli ismét nagyon eredményesen játszott, 12 gólt szerzett, igaz abból 8-at büntetőből (de azt is be kell tudni lőni). Ráadásul több góllal sikerült nyerni, mint amennyivel Fehérváron kikaptunk, így a végén az esetleges pontegyenlőségből mi jövünk ki jobban.

Szép volt csajok! Így tovább!

G-T15 Creative Commons License 2021.03.04 -5 1 1625

 Érdekes módon te tudsz használni ékezeteket, más miért nem és nem csak én jegyeztem ezt meg. Ő nekik nem válaszoltál, mert a Fradistáknak gyáva vagy visszaírni. Innentől minden rám vonatkozó megjegyzésed, számomra nem jelent semmit. Sőt inkább önbeismerés a részedről.

Előzmény: újprimavis (1582)
RnD Creative Commons License 2021.03.04 -5 6 1624

A 'ceremóniázik' helyett most már 'teketóriázik' szerepel hsz #1622-ben.

 

A Magyar Nyelv Nagyszótára (MTA Nyelvtudományi Intézet) a 'ceremóniázik' igét így definiálja: "...3. körülményeskedik, teketóriázik (vmivel)Így mindkét mondat helyes, mert ez a két ige szinoním jelentésű.

RnD Creative Commons License 2021.03.04 -5 6 1623

Móvár--Debrecen: 24-28 (15-12)

 

 

Négy nappal korábban a Debrecen csapata „meggyőző vereséget” szenvedett Vácon, esélyük sem volt a vendéglátók sérülések tizedelte csapatával szemben. Most viszont meggyőző formában, az utolsó húsz percben magabiztos játékkal múlták felül az idei bajnokság meglepetéscsapatát, a Mosonmagyaróvárt. Eddig csak a Fradi és az ETO tudott nyerni Móváron, és most a Debrecen. Négy nap alatt egy ilyen átalakulás csodaszámba megy, de azért vannak racionális okai, nem is kell őket nagyon sokáig keresni:

 

A – Játszott Kovács Anna. Sokat jelentett, támadásban és védekezésben is.

 

B – Vámos Petra nagyon jó formában volt végig. Különösen sokat számítottak az első félidő végén/második félidő elején lőtt góljai, kiharcolt hetesei (ezekkel lett 11-9, 12-10, 13-12, 18-16, 18-17).

 

C – Gyenge első félidő után (Giegerich) kiváló kapusteljesítmény Csapó Kyrától, aki a második félidőben a lövések majdnem felét kivédte (8/17), ebből hetet az első húsz percben (20-23 előtt),  amikor igazán fontos volt.

 

D – A korábbinál sokkal jobb védekezés belső posztokon, már a meccs első percétől (Kovács Anna, Hornyák Dóra, Bordás Réka, Vámos Petra odatették magukat ahogy kell és ahogy múlt az idő, egyre jobbak és jobbak lettek…)

 

E – Taktikailag változatosabb játék: a debreceniek próbálták a támadásokat szélességben széthúzni, már az elején többször szélre is kijátszották a labdákat helyzetbe, mindjárt az első négy percben három akciót fejeztek be balszélen, később a jobbszélt is bevonták. A szünet előtt ezek a ziccerek általában kimaradtak, de a második félidőben több fontos gólt is sikerült lőni innét. (Korábban, a Vác és az MTK ellen a Loki szélsői mintha nem is lettek volna a pályán…)

 

 

A Móvár mindig – vagy legalábbis már régóta – kiváló védekezésével és az ebből indított gyors támadások végén szerzett indulásgólokkal dominálta a meccseket, felállt fal ellen átlövéseken kívül másra nem igazán számíthattunk tőlük. Tilinger, Kopecz Barbi és Szarková közül azonban mostanára már csak az utóbbi maradt, az újabb igazolások inkább talpról/lendületből próbálják átlőni a védőket, ritkán próbálkoznak felugrásból… Védekezésben is gyengült az MKC, Bardi Fruzsi távozásával elveszítette legjobb hármas védőjét, az újak közül Kovács Patti és Tóth Eszti nem igazán jók hátul; Sirián Szederke igen, de ő a mai meccset sérülés miatt szinte teljesen kihagyta.

 

Az első negyedórában kilencszer talált be a Móvár, ebből négyszer indulásból (9-5), de utána ezek a könnyű akciók már elmaradtak. Ezt követően három gólt is a nemrég becserélt Lancz Barbinak köszönhettek, az elsőt középen átlövésből, a másodikat betörésből hetesből, a harmadikat egy jobbszélre Katona Flórának adott asszisztból (12-9). A félidő utolsó öt percében aztán Szarková átlövésből kétszer volt eredményes, Kovács Patrícia meg betörésből a hatosról (miután Hornyák Dórát szó szerint állva hagyta középen egy lövőcsellel 15-12).  A hazai támadások eredményessége már itt érezhetően romlott, a félidő második felében hat gólt lőttek összesen (az első tizenöt percben kilencet), a Loki ezzel szemben alig öt perc alatt négyszer is be tudott találni és ez már egyfajta figyelmeztető jel kellett h legyen a móváriaknak  (11-8>13-12 a 22-27. perc között). A nyolcadik gólt Despotovic szerezte balkettőből betörésből, és a következő négy gól is mind baloldalról lett, három betörésből (Vámos Petra, ebből kettő hetes) és az egyik balszélről (Petrus Mirtill). Itt egyben kiderült a Móvár védekezésének gyenge pontja: jobboldalon kettesben Horváth Bettinek nincs egyenértékű cseréje (és a huszadik perc után a helyét átvevő Lancz Barbi és Hudák Emma messze nem olyan jók mint ő). Vissza is kellett hozni Bettit az utolsó három percre h hátul stabilizálni tudják a helyzetet.

 

A második félidő Tóth Eszti két gyors góljával kezdődött baloldalon betörésből (17-13) és aztán a 45. percig a Móvár kétszer tudott csak betalálni. A Debrecen védekezése és visszarendeződése kiválóan működött és elöl a hazai játékosok közül egyre inkább csak Kovács Patti tudott gólt lőni, váratlan megoldásokból, mert a standard móvári átlövéseket (Szarková)  + betöréseket a Loki védekezése már nyolc-kilenc méteren meg tudta akadályozni.

 

A Móvár vereségének okai:

 

A – Nagyon jól összeálló Loki védekezés és visszarendeződés.

 

B – Gólképtelen móvári támadójáték (Szarková és Tóth Eszti a meccs utolsó húsz percében nem tudott gólt lőni, Kovács Patrícia három gólja volt a legtöbb amire mezőnyből a móvári lövősor képesnek bizonyult).

 

C – Nem létező beálló játék (Horváth Betti az egész meccsen két labdát kapott csak helyzetbe, azokat is rendezetlen védelem ellen, felállt falnál egyet sem).

 

D – Nem létező szélső játék (Vanika és Stranigg Zsófi felállt fal ellen összesen egyszer próbálkozhatott, Katona Flóra jobbszélen háromszor; ezekből egy gól lett végül).

 

C és D egyébként jó ideje így van Móváron, itt már régi hagyomány h középen próbálják befejezni az akciókat, azokat is főleg átlövésekből, kreatívabb megoldásokat ritkán látni. Kopecz és Tilinger távozása után az irányítójáték eltűnt az MKC támadó repertoárjából (vagy talán korábban sem nagyon volt, mert már Kopeczet és Tilingert is inkább átlövő szerepbe sorolták át…) Tóth Eszti sosem volt valódi irányító, a másik új igazolás, Kovács Patrícia igen, de tőle sem ezt várják el. Ezért középre és szélre kijátszott akciók elöl nincsenek is. Így amikor a Debrecen átvette az irányítást és előnybe került, a Móvár taktikailag nem tudott változtatni a játékán, ugyanúgy középen és elölről próbálták rendezetlen vagy felállt védelem ellen lerohanni a falat, mint előtte.

 

E – Gyenge kapusteljesítmény a második félidő első tíz percében.

 

Igazából ez volt a meccsdöntő tényező. Szemerey Zsófi az első félidőben 40% védett (Giegerich 17%). Ahogy telt az idő és a móvári akciók egyre kevésbé sikerültek támadásban,  éppen ennek a különbségnek köszönhette a hazai csapat azt h többgólos előnyük a szünetig megmaradt. A második félidőben aztán fordult a kocka: a Móvárban már nem volt kapusteljesítmény, a Lokiban meg hirtelen lett. Mintha kihúzták volna a hazai csapat alól a szőnyeget harminc perc után…..

RnD Creative Commons License 2021.03.04 -5 6 1622

Móvár--Debrecen: 24-28 (15-12)

 

Nézzük két játékos egyéni teljesítményét is:

 

Vámos Petra

 

--ziccerpassz b1 Kelemen Vica –lövés védve indulásból –ziccerpassz b1 Kelemen Vica  --TF belemenés b2 Horváth B --gól talpról b3 9m 9-7 --lövés védve j3 9m faultból lmarad + kiállítás róla (Hudák E) –TF rontott passz b3 7m>b2 8m –7est harcol ki b2 –7est harcol ki b2 betörésből + kiállítás róla (Hudák E) –gól b2 betörésből 6m 13-12 –lövés védve talpról b2/b3 8.5 m (félidő utolsó másodpercben)

 

--gól j2/j3 betörésből 6m 18-16 –gól gyors labdafelhozatal után j2/j3 6m 18-17 + kiállítás róla (Kovács Patrícia) –belemenést harcol ki b2 Hudák –ziccerpassz j1 Arany R  –belemenést harcol ki b2 (Hudák E) --lövés védve j3 7.5 m két lábról felugrásból (->kipattanóból gól b2 Csernyánszki L) –TF belemenés b2 (Horváth B) –labdaszerzés j2 7m (Tóth Eszti b2 12m >b1 passz)->ebből indulásgól Kíra

 

Összesen:

 

--4 gól + 3 ziccerbe adott passz, 4/7 lövőstat (ebből 1 lövésnél a labda maradt a saját csapatnál)

--2 hetest harcol ki + 3 kiállítás róla (Hudák, Hudák, Kovács P.) + 1 labdaszerzés + 2 belemenést harcol ki (Hudák, Hudák)
--3 TF (2 belemenés, 1 rontott passz)

 

 

Ötvenhárom perc alatt 4 gól, 2 hetes, 1 labdaszerzés (ezekből 7 gól összesen), 3 ziccerbe adott passz, 3 kiállítás róla és 2 kiharcolt belemenés, ezzel szemben 3 technikai hiba + 2 védett lövés: ez háromszor annyi jó megoldás mint nem jó. Ma Petra kicsit lassan indult be, egy elrontott indulás ziccerrel és az ellenfélnek adott passzal kezdett, de negyedóra után már sorra harcolta ki a heteseket és lőtte a gólokat, amivel jelentősen hozzájárult ahhoz h a második félidőben a Debrecen fordítani tudjon az eredményen. Ahhoz képest hogy Petra mint tudjuk  ’hullámvölgybe került’, végig nagyon hasznosan és okosan játszott.....

 

 

 

Bánfai Kíra

 

--kiállítás róla (Stranigg Zsófi) –gól j1 8-5 --labdaszerzés saját j1 (Tóth Eszti) –lövés kapufa j1
--labdaszerzés saját j1 (Stranigg Zs)

 

--gól j1 20-23 4-a-4 elleni játék (utolsó 3.5 perc): --gól szabaddobásra visszafújva  j2 6m –gól j1 22-26 –lövés védve j1/j2 –gól j1/j2 23-27 – lövés védve j1 ---indulásgól 24-28

 

Összesen:

 

5 gól, 2 labdaszerzés 5/8 lövőstat

 

 

Jobbszélen Arany Rebi kezdett, méghozzá egy szuper lövőcsellel, amivel becsapta Kovács Patríciát (aki nyitott védekezésnél a b1 védő) majd utána….a kapusba lőtte a labdát (OK, a lövőszög nem volt a legjobb, de a csel olyan parádésan sikerült h már ezért is megérte…) Nem sokkal később éppen középen nyolc méterről akarta hátraadni a labdát Despotovic-nak, de passz közben megütötték a karját, ezért a passz persze nem sikerült, a labdát Vanika megszerezte, indult vele, gólt is lőtt, a jv-k nem fújták be a faultot.

 

Köstner ezt úgy tűnik Rebi hibájának tudta be, ezért szinte azonnal becserélte helyette Kírát. Róla rögtön kiállították Stranigg Zsófit – hogy miért, az rejtély: tény h Kíra befutott középre, őt követte Zsófi, aki aztán a hatoson nagyot esett és ezért leküldték…. Ezt követően Kíra lőtt egy klassz gólt szélről, majd védekezésben kétszer is el tudta venni a labdát az ellenféltől: először Tóth Esztitől, egy szélen elvégzett szabaddobás után, majd Stranigg Zsófitól. Kíra vele nem sokat teketóriázott, amikor Zsófi némileg meggondolatlanul labdavezetésbe kezdett előtte, kétszer-háromszor odaütött a karjára (vagy a labdára?), pillanatok alatt elvette tőle és a Loki támadhatott……

 

A mérkőzés utolsó három percében a Móvár kétségbeesett lépésre szánta el magát: védekezésben kijöttek emberfogásra Kovács Annára (Tóth Eszti) és Vámos Petrára (Vanika). Ők nagyjából félpályánál maradtak, a Debrecen meg 4-a-4 ellen támadhatott. Ezeket az akciókat mind jobboldalra játszották ki, így most jött el igazán Kíra ideje: lőtt egy gólt faultból jobbkettőből (ezt visszafújták szabaddobásra), aztán lőtt két gólt ugyanonnét, egyet a legvégén indulásból és előtte még egyet majdnem, ha Kovács Patrícia a bevetődés után nem faultolja őt a kapuelőtérben, amiért a játékvezetőknek be kellett volna fújni egy hetest.

 

De így is Kíra gólparádéjával ért véget a mérkőzés, és végre-végre láttuk őt mosolyogni…:)))

Igazság80 Creative Commons License 2021.03.04 0 1 1621

Hát pont, hogy ha valakinek nagyon bő a merítési lehetősége az épp a franciák, hiszen ők csúnya ronda módon fél Afrikát gyarmatosították és így bőven van miből válogatniuk.  Viszont "btamás" nagyon helyesen rávilágított arra a tényre, hogy a sokkal pénzesebb férfi mezőnyben ennek ellenére mégsem látszik a válogatottjukon bármilyen genetikai fölény, sőt a fotó beszédes...

Előzmény: újprimavis (1620)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.04 -5 0 1620

Ja, s mennyi fehérből s mennyi feketéből vannak kiválogatva? No meg, mennyi idő kell egy kézilabdás kineveléséhez? S utána mennyi idő múlva válik példaképé a gyerekek előtt? 

Nálunk pl. női kézilabdában az ötvenes évektől volt kire felnézniük a fiataloknak s folyamatosan máig. No de ott ahol pár évtizede azt sem tudták, hogy mi fán terem a kézilabda....

Előzmény: Igazság80 (1619)
Igazság80 Creative Commons License 2021.03.03 -1 1 1619

Ez így egyáltalán nem igaz, hogy dominálnak az általad leírtak egy jó részére.

 

Amerikai foci:  nemrég hirdették ki 2021 díjazottjait, és nagyjából fele fele az arány tehát nincs semmiféle dominancia, Tom Brady aki 40 pluszosan is rekordokat döntöget is fehérben játszik, és ezt a sportot jóformán csak USA játssza profin.  A sportághoz hasonló rögbiben meg inkább a "világos bábúkkal játszók" vannak fölényben, Wales, Anglia, Új-Zéland ilyen, és ez lehet meglepő lesz de még a Dél-Afrika válogatottjában is a világosak dominálnak.

 

Ökölvívásban tényleg sokan vannak, de azért hosszú évekig Klicsko család uralta a sportágat, és Erdei Zsolt se arról volt híres hogy legyőzik. Célszerű a küzdősportokat összevonni, és a birkózást, vívást, kickbox, karate is bevonni a körbe, és feltérképezni az arányokat, mindjárt más lesz.

 

Foci:  Neuer, Messi, Ibrahimovics, C. Ronaldo, Müller, Lewandowski, és 5 ilyen névre jut egy Neymar és folytathatnám a láncolatot.

 

Kosár: Eleve USA a legjobb, egy white team USA is vb győztes lenne, mondjuk a legutóbbi győztes csapatuk inkább vegyes társaság volt, Európában a spanyolok, litvánok, délszlávok voltak mostanság sikeresek, és nem annyira a franciák, még kevésbé a britek.  

 

Atlétika: azt aláírom, hogy futásban az afro jobb, akár hosszú vagy rövidtávról beszélünk, nyilván adottsági kérdés ez, viszont az atlétika többi része már a fehéreké, nem csak futás van ám.

 

A távolugrást még elviszik az afrok, de a magasugrás, rúdugrás, dobó és erőszámok azaz a súlylökés, diszkoszvetés, gerelyhajítás, kalapácsvetés már a világosban játszóké és a komplex tízpróba és az öttusa is ilyen.

 

1-2 helyen van dominancia amiről írsz, minden sportra mondok másik ötöt, amit meg nagyon mások dominálnak és nem ők, amúgy az erősportágakban sem annyira jellemzőek...

 

 

 

 

Előzmény: újprimavis (1614)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -4 4 1618

Kéretik nem beleszólni abba, amihez semmi közöd! Capisci? 

Előzmény: van_Persil (1617)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.03 -6 1 1617

Ez a nöi kézilabda bajnokság topicja! Kéretik a témánál maradni!

újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -3 0 1616

Ja, de a kérdésem az volt, hogy mióta jelentek meg a kézilabdában! A hetvenes években még sem spanyol, sem francia kézilabda nem létezett eredményesség szempontjából, akkor tanulták ezt a sportágat, főleg a volt szocialista államokban! Szemtanúja voltam a spanyol férfi kézilabda születésének! és gyerekkorának.  

Előzmény: btamas70 (1615)
btamas70 Creative Commons License 2021.03.03 -3 2 1615

"nemrég kezdenek előtérbe kerülni, mert eddig nem volt eléggé vonzó számukra anyagiakban/érvényesülésben"

 

Következésképpen, miután a férfi szakág régebbóta vonzó anyagilag, a francia férfiválogatott tele kell legyen feketékkel. Ezzel szemben a valóság:

 

Kb. ennyire döntő jelentőségű a genetika, ha kézilabdáról van szó.

Előzmény: újprimavis (1614)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -5 0 1614

Ja, s akkor nézzük a többi sportágat: kosárlabda, amerikai foci, ökölvivás, foci, atlétika, amelyekben dominálnak mind létszámban, mind eredményességben. Kézilabdában csak nemrég kezdenek előtérbe kerülni, mert eddig nem volt eléggé vonzó számukra anyagiakban/érvényesülésben. 

Előzmény: btamas70 (1612)
újprimavis Creative Commons License 2021.03.03 -6 0 1613

Okoskodás és gúnyolódás helyett talán figyelembe kellene venned, hogy könnyebb a született adottságokat fenntartani, mint gyengébb adottságokból jót kifejleszteni! A franciáknak pl. a kiválasztott emberanyagukat csak formában kell tartani s nem azon kínlódni, hogy a nyápicabbakat felerősitsék, a ducikat meg lefogyasztják. Zaadi sem sokkal könnyebb súlyban mint Szabó Laura, de micsoda különbség van izomtömegben kettejük közt, nemde? 

Szerinted mióta vannak premier planban a színesbőrüek a kézilabdában? S aki van, az is javarészben Franciaországban, Braziliában született. 

Előzmény: btamas70 (1612)
btamas70 Creative Commons License 2021.03.03 -3 3 1612

Hát hogyne, professzor olvtárs!:o) A fizikai képességeket mutató EB- illetve VB-statisztikákat fekete francia biorobotok uralják, messze maguk mögé utasítva a világ többi részét. Ja, nem.

Előzmény: újprimavis (1609)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!