Csak kiváncsiskodnék készült több tengerjáró /utasszállitó/ Óbudán vagy másutt, mert van egy risz-rosz képem ami a Mazowce hajórol készült Mohácson mikor elvámolták. Miért vállalták ekkora
hajó legyártását mikor csak lebontva tudták a Dunán elszállitani. Ez valamikor az ötvenes években készült.
Az előbb írtam, hogy leszkenneltem végre egy régi IPM-ből a Leitah/Lajta monitort és az átépített verzóját is FK 201 vagy 202. Persze lehet, hogy a Szamos az. No mindegy, akinek kell a kép írjon a lenti címemre vagy a topicba!!!
gb
A képet nézve nem tolatmány, hanem vontatmány volt. Ha jól látom, a Miskolc, 2 ezres, meg a 801-es volt a fuvar.
A zsilipkamrában a méretek miatt csak 2 uszály fér el egymás mellett, ezért a harmadikat be kell kötni hátulra.
A kamrából való kihajózás után hajtják végre a futtatás nevű manővert. A hajó rövid kötéllel (1-2 méter a hajó és az uszály között) kihúzza a fuvart a zsilipből.
Ahogy kiérnek a kamrából, hátul a személyzet kiereszti a bekötött uszályt oldalra.
Közben rászedik a köteleket, és a hajót behúzzák a két uszály közé, majd meghátráznak.
Így a harmadik uszály szépen felcsúszik az első sor mellé.
A kritikus pillanat itt következik, el kell dönteni, hogy átteszik-e a slepszálat, ami ugye ilyenkor a középső uszályon van, vagy sem.
Ugyanis a következő zsilip előtt természetesen újra be kell kötni középre a harmadikat.
A dolog jelentősége a manőverezőképességben van.
Az uszályok pozicionálásában a legfontosabb tényező ilyenkor a sleppszál.
Völgymenetben nagyon rövid kötélen vontatnak, azaz az uszályok mozgástere nagyon szűk, a kötél az elejét szigorúan a hajó mögött tartja.
Ilyenkor a hajóval együtt mozog az uszályok orra, ahova a hajó megy, oda megy az uszály is.
A hajlatban a vontató kapaszkodik a belső ívre, a fuvar meg esik ki a külsőre.
Az uszályokon a kormányosok ellentartanak, emelik ki a farát.
Az, hogy hogyan helyezkedik el a fuvar a hajó mögött, attól függ, hogy hol vannak a sleppszálak.
Ha a kötelet nem teszik át, akkor a fuvar aszimetrikusan helyezkedik majd el, illetve azokban a hajlatokban, ahol a harmadik uszály a külső ívre kerül, értelemszerűen közelebb is kerül majd a parthoz.
Van ugyanis még egy nagyon fontos szempont azon a vonalszakaszon, mégpedig a hajóút szélessége.
Ez - főleg alacsonyabb vízállásnál - néhol 50 métert sem ér el, és ebben kell a ~30 méter széles vontatmánynak elférnie.
Azaz tényleg minden centi számít.
Régen, ha terhes volt a futtatott uszály, akkor szó sem lehetett róla, hogy ne rakjuk át a kötelet.
Jelen esetet tekintve, a problémákat a vontató "személye" is szaporítja, hiszen a Miskolc eleve egy marha nagy tepsi, azaz nem tud annyira felkapaszkodni az ívekben, mint mondjuk a Csiribirik, ráadásul kort-kormányos, amiről ugye sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy a eszményi eszköz a vontatáshoz.
Ha a "nálunk" szót írod 2 l-lel, "nállunk", azt mondom, igazad van. Kit érdekel.
Nem tudsz helyesen írni, sebaj.
Ettől még akár rendes ember is lehetsz...
Egy "szakmai" topicban egy szakkifejezés hibás használata viszont véleményem szerint már más kérdés.
Ha hajósként (legalábbis ugye annak tűnteted fel magadat) egy ilyen alapvető szakkifejezést hibásan használsz - ne feledjük, nem nyelvtani elírás, hanem hibás szóhasználatról van szó -, az finoman szólva a szakma felületes ismeretére utal.
A topik szempontjából nézve természetesen az sem számít, hogy ilyen pökhendi stílusban véded a saját tudatlanságodat.
Nincs róla semmilyen adatom, de tulképpen mire gondoltál?
Vhol Reibersdorf alatt ment ki a kőre, aztán Sand-nál sikerült elengedniük, de lehet, hogy rosszul emlékszem. 99 augusztus körül. De lehet, hogy erre is rosszul emlékszem. :))
Pontosan már én sem emlékszem de kb 3-4 éve és Németországban volt. A régi munkahelyemre hozott volna nyes vasbugákat amikor partra futott állítólag a túl széles tolatmány miatt. Utána még egyszer láttam amikor egy 1800-as bárkába volt belerakva és betolták a Szabadkikötőbe. Gondolom szétvágták...
Üdv
k
A világ minden részét fenyegető terrorizmus miatt tavaly új nemzetközi biztonsági szabályok születtek a hajózás terén. Új készülékeket - tengeri fekete dobozt és hajóazonosító készüléket - építenek be a tengeri járművekbe.
Az új fekete doboz - akárcsak a repülőgépeké - rögzíti a beszélgetéseket és rádiókapcsolatokat. Ez lehetővé teszi, hogy ha egy hajót katasztrófa ér, annak okairól tudomást szerezzenek az illetékesek. Az új műszert mostantól minden hajóba be kell építeni.
Az adatrögzítő készülékeket a hajó fedélzetén helyezik el és azok 6000 méter mélységig és ezer fok hőmérsékletig működőképesek. Hasonlóan a repülőgépek fekete dobozaihoz, ezek is jelzéseket bocsátanak ki, hogy szükség esetén meg lehessen találni őket.
A hajóazonosító készülék segítségével tájékozódni lehet más vízi járművekről, azok útvonaláról vagy haladási sebességéről. Ennek révén csökkenthető a hajók összeütközésének vagy hajók eltérítéseknek a veszélye.
Kedves trophy!
Emlékszel annak idején a 801-es havariájára?
Ott is azt hiszem az volt a baj hogy nem megfelelően állították össze a tolatmányt. (Kettő helyett három szélesen azt hiszem.)
Üdv
k
Viking!
Sajnos az "Egom"-ról nem tudok ilyeneket. Valahogy elő kellene keríteni Bayer Frici bácsit. Ő amúgy népiesen már akkor múzeumi darab volt a MAHART-nál, amikor én oda kerültem, annak pedig már több mint 20 éve. Nekem ő mesélt sokat a hajókról. Hasonlóan régi darab volt Karaffa Gyula hajóparancsnok is, nagyon sok hajóval utazott. Őróla tudom, hogy még vontatott gőzhajóval. Talán Freeport tudna segíteni. Frici bácsi valahol Gönyüről való, Karaffa bpesti, azt hiszem.
üdv: muggli
Ui. : Szivesen látnám viszont itt a hadihajósokat is, mert ugyanúgy része az is a vízi történelemnek, mint ez, sőt össze is függ, lásd pl. a quartettem két darabja az "Etele" és a "Hunor" a 275-001 és 275-002 néven fejezte be pályáját a Flottilánál. Apropó, Flottila! Ki tud valamit a régi monitorokról? Kép?
muggli
Amikor a csatahajósok kiváltak, és egy új topic létrehozása mellett döntöttek, én még nem voltam itt, amikor idetaláltam, már javában ment a belvizi hajózás, így aztán én is jól 'rásegítettem' a "terelésre", persze kiderült, a kezdet egész más volt. De hát nézzétek, nyakunkon a kétezredik hozzászólás! Eddig is megvoltunk, eztán is megleszünk! A topic nevében pedig benne vagyunk végül is:))))
No, egy kis ontopic az offtopicba: (vagy fordítva :))) nincs valakinek egész véletlenül egy fotója bármilyen dunai kotróhajóról? (lehet FOKAs is)
Topicbontááás? Semmiképpen! Tartsuk itt egyben az összes vizen úszó, vizen úszott, jelenlegi és történelmi hajókat, és az összes kapcsolódó témát. Szerintem....
Bócman! Pitiáner nyelvtani vitában nem vagyok partner, válaszra sem méltatom! Sajnálom, hogy mással nem tudtad kiegészíteni a témát!
Bócman!
Slepszár. Nyugodj meg, relax plíz!:-))))))
Jakyg!
A "Lehel"-ről én is azt mondtam, hogy nem tesója, csak hasonló jellegű, mint az emített quartett.
A "Győr", mégegyszer mondom, nem hazai építésű, a németektől örököltük, háború előtti évjáratúak voltak. Nálunk csak "korszerűsítették" őket talán (a "Mohács"-ot is??? Nem tudom, mert amikor én a Dunára kerültem, már elevátor volt a "Mohács".)
LucziFeri!
Szivesen segítek én is valamit de inkább olyat tudok felvállalni, hogy ha megy a csapat, akkor egy 3,5T-s kisteherautónyi cuccot elviszek, pl. .
Viking!
Nem látom értelmét a topic bontásnak, mert pl. nekem a gőzhajózás a szivem csücske, de ugyanúgy érdekel a többi is. Szerintem inkább egy olyan topic, ahol több ember megtalálja az őt érdeklő dolgokat, mint tíz alig mozgó speciális topic. Lehet, hogy én tudom azt, ami Téged érdekel, lehet, hogy Te tudod azt ami engem, de nem biztos, hogy mindkettőnknek az a spec. mániája! :-))))))))) Szvsz jó ez így.
Kedves Topicgazda! Jól írtam?
Üdv: muggli
Komárom: tényleg nem a Sopron testvére, most jobban megnéztem, csak már annyi mindent ráépítgettek, hogy szinte fölismerhetetlen, rendeltetésének megfelelő működése közben meg sajnos már nem láthattam... a Sopron pedig ezek szerint egyke volt???
Fürediek: hűűűű! Itt már egyre nagyobb a kavarodás! A maradék kettő nem lehet esetleg a két sekélymerülésű jószág? Ők is fürediek! Jól megcsavarom a dolgot, ha azt mondom, hogy az Esztergom Linzben épült, a Pécs pedig Óbudán?
Jakyg! Amúgy mi a helyzet? Találtál már hajót?
Hú de megélénkült a topicélet!!!!
Boldog, vízben, hajóban gazdag Új Évetkívánok mindenkinek!
Saturnus ügy:
Ha a Saturnus hadiszolgálatba is be volt osztva, akkor nagy eséllyel találsz valamit róla Csonkaréti Hadihajók, folyamőrök a Dunán c. könyvében.
Győr ügy:
Ez egyre jobban érdekel. A Dunaföldváron ácsorgó Motel Botel ugyanis Győr nevet viselt, s nagyon hasonlít a balatonfüredi vonató sorozatra, mely az ó év utolsó napjaiban adott témát a topicnak.
Füredi vontatók:
Utánanéztem: Balatonfüreden összesen 17! Közép-dunai vontató épült, 9 1000 LE alatti, 8 feletti teljesítménnyel. Eddig összeszedtük közülük a következőket: Dorog, Ózd, Szombathely, Tatabánya, Kaposvár, Szekszárd, Szob, Szolnok, Kecskemét, Balatonfüred, Vác, Esztergom, Miskolc, Pécs, Paks.
A maradék kettőnek mi lehetett a neve??? (ha a Győr is a sorozat része volt, akkor csak egy hiányzik)
Lehel: nem testvére a Buda-Etele-Magyar-Hunor négyesnek. Valóban régebbi. S nem is olyan volt, mint a Gönyű.
Jegesek: Csak a felsoroltak (III, VII, VIII, X, XI) működnek?? Miért nem visznek át párat a Tiszára?? A Jégvirágok elég kicsik.
A vontatást végző géphajó(kat), és a úszó létesítményt, úszóművet köti össze.
Hegymenetben jóval hosszabban hagyjuk, nagyobb szabadságot hagyva az uszályoknak, és hogy a propuziós nyomás (csigarugás) minél kisebb ellenállást jelentsen, völgymenetben egész rövid, sokszor 10-15 m, ezzel is megkönnyítve a manőverképességet. Hiszen megállni nem lehet, csak fordulni, ha baj van. Völgymenetben arra kell törekedni, hogy a karaván minél rövidebb legyen, ezért inkább a szélességét kell növelni. Hegymenetben, hogy az ellenállás kisebb legyen, keskeny-hosszú karavánokat építenek.
Érdekes még (de nem akarok untatni senkit) az uszályok csatlási módjával való játék. Különböző csatlásokkal lehet szabályozni, hogy mekkora kitérési-manőverezési szabadságot hagyunk meg a kormányképességgel rendelkező egységeknek. Minden vízszakasznak megvannak a csatlási sajátosságai. Ezt az adott vízterület geográfiai, medermorfológiai sajátosságai adják. Kanyarok, víz esése, hajóút (használható űrszelvény)szélessége, műtárgyak...
A zuhatagi vontató azt jelenti, hogy ott vontattak, ahol a duna esése és sodrása nagyobb az átlagnál. Mint pl régen a vaskapui szoros és a felette lévő 150 km? Meg Grein és a többi gyorsfolyású szakasz?