Bankkártyával még gazdaságosabb. 5Ft 6fillér árfolyamon számolta el a bankom a MKD-t. Itthon nézegetve 6,20-6,60 között vehettem volna. €-ban tényleg arcátlanul sok az 1,5 kapunként. Persze nem tétel, de akkor is!
Sose értettem ezt a nyavalygást a hazai közlekedéssel kapcsolatban. Nem rossz az itthoni közlekedés, vannak a mienknél jobb közlekedési morállal rendelkező társadalmak, de ismétlem, egyáltalán nem rossza hazai helyzet. Aki nem hiszi menjen Albániába. Na ott kezdődik a rossz.
Biztos sokan írták már, de leírom én is. Szerbiában Euróval, Macedóniában helyi pénzzel érdemes fizetni az autópályát. Mindenhol lehet fizetni Euróval. Szerbiában Eurót adnak vissza Euróból, Macedóniában helyi dinárban van a visszajáró. Macedóniában viszont akár 1,5x-sébe is kerülhet, ha EUR-ral fizetünk. Érdemes az első helyen EUR-ral fizetni, így a későbbiekre lesz dinár. Nyilván elsőnek akkora EUR címlettel kell fizetni, hogy a végén ne rohadjon ránk a sok Macedón dinár. 1 EUR = 60 dinár a váltószám, de 40 dinárnál 1 EUR, 60 dinárnál 1,5 EUR a pályadíj. Kicsit fillérbaszás a dolog, de a végére sok kicsi sokra megy.
Húzd alá mindkettőt, nem kell túlaggódni a dolgot. Mi a netről töltöttünk le kétnyelvű kölcsönadási szerződést, de a kutya nem kérte sehol sem, pedig bejártuk a fél Balkánt
Az idén mi is elővigyázatosak voltunk, mert a párom nővérének a fiát is vittük és csináltunk 3 nyelvű hozzájárulást. Sehol senkit nem érdekelt. A kocsi forgalmiját sem kérték sehol és a zöldkártya is érintetlenül utazta át a kesztyűtartóban a 2500 km-t.
Nem saját kocsival megyünk Görögországba. Vettem papírboltban olyan papírt ami 'engedély más tulajdonát képező szemelygepkocsi használatára' című angol és magyar nyelven van. Az lenne a kérdésem hogy ketten fogjuk vezetni, így mind a kettőnknek töltünk ki papírt.. Viszont van egy ilyen rész rajta : "Jelen engedély érvényes Magyarországon/külföldön...." és alá kell húzni a megfelelőt. .. De mind a kettő helyen használni fogjuk ez esetben mit gondoltok mindkettőt jó ha alá húzzuk? Vagy inkább csak a külföldön részt, hisz Magyarországon már állított meg rendőr de nem kérte ezt a papírt. Köszi
miért sértődnék meg?magamat is belesoroltam.(szerencsére van aki érti)
tudod a normálisabb ember magába néz és beismeri hogy hát bizony ez valóban így van,ki ebbe ki abba de az biztos hogy mindenki "gyökér"(akkor most elnézést mindenkitől a gyökér jelzőért,jobbat nem tudok!)valahol valamiben.
igen,én is.
én pl.nehezen tolerálom ha valaki nem képes bemenni a körforgalomba,és ott állunk és várjuk a nagy üres teret.
amit viszont én gyűlölök más emberekkel szembe,az pl.a zebra.mindenki leszarja a gyalogosokat,én megállok de biztos hogy még elmegy 10 autó de 11.is csak azért áll meg mert már elé ér a gyalogos.a másik a kéklámpa,hihetetlen hogy emberek mennyire nem foglalkoznak vele.és még sorolhatnám......
szóval veled ellentétbe,én nem személyeskedtem,általánosítottam amibe én is benne vagyok.
A szerb autópálya fenntartót mákszemnyit sem érdekli az utazók "nyomora", ő a pénzt látja; mennyi a beruházás és az üzemeltetés költsége és ha beruház akkor az mennyi idő alatt térül meg, a többit lesz@rja.
A Putevi Srbije (az autópálya fenntartója) állami cég, nem kifejezetten profitorientált, inkább az a feladata, hogy a zavartalan közlekedést biztosítsa.
Persze a cég vezetésében kizárólag másodvonalbeli kormánypárti politikusok és családtagjaik ülnek.
Hiába lenne 3-5-ször nagyobb az áteresztőképesség, akkor Horgoson torlódna fel még nagyobb tömeg.
El tudom képzelni, hogy éppen ennek a megosztása miatt ilyen.
Azért ha belegondolunk, ezek a dugók nem nekünk, turistáknak okozzák az igazi gondot. Mi egy évben egyszer megyünk, a szabadságunk idején, igazából majdnem mindegy, hogy 1-2 órával korábban érkezünk-e a strandra vagy haza.
Ellenben a szerb gazdaság szív emiatt. Szerbia ugyanolyan Belgrád-központú ország, mint amennyire Budapest-központú Magyarország, Vajdaság pedig az ország legfejlettebb régiója, mint nekünk az észak-nyugati országrész.
Az oda-vissza négy-öt órával hosszabb Belgrád-Szabadka menetidő a szerb gazdaságnak nagyon durva, mint ahogy a határon kialakuló sorok is. (Szerbia nyugat-európai exportcikkei nagyrészt élelmiszeripari termékek.)
"A szerb oldalon öt perc alatt végeztünk, egy órára volt szükség a magyarországi belépésre. A várakozás közben, látva a történéseket, végig az volt az érzésem, hogy munkalassító sztrájk zajlik a tompai határállomás magyar oldalán."
Hasonlót tapasztaltunk mi is. A szerbek meg sem nézték, hogy hányan vagyunk a kocsiban, percek alatt átjutottunk, de a magyar oldalon keményen szívatták az utazókat. Előttünk egy magyar rendszámú kocsit pakoltattak ki, és kínos módszerességgel vizsgálták át a teljes poggyászt. (Úgy láttam, hogy semmit sem találtak). A fináncok váltó váltó műszakja meg (ahelyett, hogy elhúztak volna a francba) ott bagózott mellettük, és röhögve nézték az utasok szenvedését, ahogyan megpróbálták visszagyömöszölni a csomagtartóba a sebtében összedobált holmikat. Ritka tajtparaszt társaság volt a magyar oldalon, az biztos ...
A szerb autópálya fenntartót mákszemnyit sem érdekli az utazók "nyomora", ő a pénzt látja; mennyi a beruházás és az üzemeltetés költsége és ha beruház akkor az mennyi idő alatt térül meg, a többit lesz@rja. Ez a világon mindenütt így van, csak nem szokás kimondani. Nyilván Te is számolsz egy-egy nagyobb kiadás előtt, ez ugyan az, csak a léptékek mások :)
Ami pedig a sorokat illeti a határokon és a rendőrök munkatempóját; miért itt pufogsz? Miért nem írsz levelet az országgyűlési képviselődnek akit bizonyára felháborítana a sztori és interpellálna a belügy-miniszternek, törvénymódosítást javasolna, stb.
Te a kényelmi szempontjaid alapján mondasz véleményt az üzemeltető pedig a saját gazdaságossági érdekei szerint alakítja ki ezeket a fizető pontokat. Korábban írtad példaként a gátak magasságát; azért nem jó az a hasonlat, mert ebben az esetben az alul méretezés nem jelenti emberi életek kockáztatását csak azt, hogy az év 10-15 napján jelentősebbnek mondható dugó alakul ki egy-két helyen. Ezt a helyiek tudják és ha akarják ki is tudják kerülni, mert van helyismeretük, a külföldiekre pedig trambulinról tesznek. Az autópályák és az azokhoz kapcsolódó infrastrukturális pontok tervezésénél a kényelem nem elsődleges szempont, a tranzitálló külföldieké pedig még kevésbé. Ha nem tetszik nekik menjenek másfelé :)
Hazafele infó, a szerb toll box-rol. Továbbra is az a véleményem, hogy nagyon kényelmes megéri regisztrálni! Ahol csak pár autó várakozik előtted, akkor is nyersz 2-5 percet. Plusz nem kell megállni, csak kb. 20 km/h val átgurulni a kapun.
Az lentebb említett Újvidéki kapun sajnos tényleg nem lehet megúszni a várakozást, de sokkal gyorsabban át lehet rajta jönni, mintha a fizetős sorba állna az ember.
Tegnap délután 12 óra 05 perckor álltunk be a sorba kb. 200 300 méterrel a 1000 m-s tábla elé tehát kb. 1200 1300 méterre a kaputól. Egyből a leállósávba a kamionok, és a buszok, valamint a szerb rendszámú autók mögé. A kapun 12 óra 35 kor gurultunk át, úgy hogy akikkel együtt értünk a kapuhoz, kb. 500 m-s táblánál lehettek. Tehát még így is kb. fele annyit vártunk. A várakozás pedig annak volt köszönhető, hogy nem volt külön ENP sáv, hanem együtt volt az ENP és a fizetős kapu. Viszont még így is csak minden 3-4 autós fizetett, tehát sokkal gyorsabban haladt a leállósáv. Bár megjegyzem, a fentebb említettek beállhattunk volna akkor is ide ha fizettünk volna.
A hazafele út egyébként eseménytelen volt, Macedónia terelés még megvan, illetve Szerbiában is több autópálya felújítás van, ami kicsit lassítja a haladást, de nem vészes...
Az ilyen létesítményeket mindig az átlagos felhasználó számra méretezik nem az évente 8-10 alkalommal előforduló dömpingre.
Képzeld el, mi történne, ha a gátak magasságát is hasonló gondolatmenet mentén határoznák meg! Pedig a gátak esetében nem évente 8-10, hanem százévente esetleg 1 az előfordulási gyakoriság! :D