Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2020.11.16 0 0 81931

Zengővárkonyi hárslevelű?

Az nagyon fasza cucc, kár, hogy már csak 1-2 palackom van belőle.

Előzmény: naivkezdo (81930)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.16 0 0 81930

Találtam egy palackkal ebből, szerencsére:)

Továbbra is cseszett jó!

Előzmény: joskabacsi (77260)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.15 0 0 81929

A cukorhoz kell a víz is, de ha höség van, akkor hiába süt a nap, nem fog cukor képzödni, mert leáll a termelése. A szölönek az a jó, ha nappal meleg 8nem höség, csak simán meleg) van, éjszaka meg visszahül a hömérséklet. Auguszusban alig mentek fel a cukorfokok, csak összel, az esök után kezdtek el felfelé kúszni, de így kimaradt kb 3 hét a cukorgyüjtésböl. Így mondjuk a savak jobban megörzödtek.

Előzmény: barkócza (81925)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.15 0 0 81928

Szerintem az UV sokk az mindent nagyon megfogott. A baj az az, hogy bármennyire az a közhiedelem, hogy majd a felmelegedés miatt korábban lesznek a szüretek, de arról kevés szó esik, hogy a szárazság és a brutális UV az milyen következményekkel jár.

Előzmény: barkócza (81927)
barkócza Creative Commons License 2020.11.15 0 0 81927

Aha, értem. Én csak azt vettem észre, hogy az a pár tő Biankám és Zweigeltem kb. két héttel később érett, mint tavaly. A vadkörte is később kezdett hullni.

Előzmény: BZoltan (81926)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.15 0 0 81926

A szárazság nem okozott drámai problémát, bár kétség kívül egy kicsit azért izgultunk. Nagyon hasonlított a 2012-es nyárra az idei. De az utolsó pillanatban aztán jókor esett az eső.

Viszont az UV az extrém magas volt egész nyáron. Szerintem ez nagyon sokat roncsolt a leveleken. Ráadásul ez ellen védekezni sem igazán lehet. Ha nincs fotoszintézis az UV sokktól akkor nincsen cukrosodás sem. Lényegében egész szeptemberben 17-18 mustfok környékén toporgott a szőlő. Bevallom egy kicsit szkeptikusan is néztem a facebook posztokat a szeptemberi szüretekről. Gyakorlatilag  12.8-as potenciál volt a furmintban és a hársban a maximum október végén.


Persze ez lehet még döbbenetesen jó is, hiszen a tökéletes fenolos érettség és az alacsony alkohol az minden borász álma :) De idén nálunk nem lesznek magas maradékcukrok szerintem. Persze az egalizálással még lehet játszani, mert pár kis hordó kései azért van és be lehet áldozni az orgonasípok vékonyabbjait, de ezt majd meglátjuk jövőre.

Előzmény: barkócza (81925)
barkócza Creative Commons License 2020.11.15 0 0 81925

Alapvetően a szárazság miatt kevesebb a cukor? Később is érett?

Előzmény: BZoltan (81924)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.15 0 0 81924

Köszönöm a kérdést. Igen, a 2020-as szürettel teljesen végeztünk. 21 fokig ment el a juhfark átlag. Nem egy cukorgyűjtő év volt az ide, de ez talán jobb is. 

Előzmény: barkócza (81923)
barkócza Creative Commons License 2020.11.14 0 0 81923

Hogy konkrétak legyünk, az ideit már leszüreteltétek?

Előzmény: BZoltan (81922)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.14 0 1 81922

A művelésmódban nincs különbség. Egyszerűen meg kell várni a szürettel azt az állapotot amikor már van kraft a juhfarkban.

Előzmény: naivkezdo (81921)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.14 0 0 81921

Ez művelésben jelentkezik, ha publikus?

Előzmény: BZoltan (81920)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.14 0 0 81920

Az én tapasztalatom az, hogy a vékonyabb somlói boroknak több időre van szükség. Erre nálunk a 2012-es és a 2016-os évjáratok borai. De Györgykovács Imre borai is ezt  igazolják számomra. A 2019-es Ragalja egyértelműen egy kattintással karcsúbb mint az alap juhfark, ahogy a Kükép két terasza hagyományosan egy kattintással combosabb mint az alap juhfark. Emiatt egyébként idén a Ragalján lazábbra is vettük a pórázt és megvártuk míg kicombosodik. 

Előzmény: Hepci (81919)
Hepci Creative Commons License 2020.11.13 0 1 81919

SAP-nap van, BZoli nem hiába marketingeli itt magát. :)

Mi Ragalja juhfarkot (2019) kóstolgattunk, amíg a kijárási tilalom véget nem vetett a kétfős összejövetelnek.

Már jobban tetszik, mint nyáron, viszont kevésbé, mint az előző évi alap juhfark és a Kükép.

Úgy tűnik, juhfarkból (is?) a vastag cuccok tetszenek, a Dobosi is jobban bejött.

A dugó ezúttal rendben volt.

Előzmény: lazaridi (81918)
lazaridi Creative Commons License 2020.11.13 0 0 81918

SZóval nekem az a véleményem erről a SAP Hárslevelű 2018-ról, hogy remek bor

Vagy 4 anpig faggattam, egyre szebb lett, pedig nyitás után is jó volt, van ebben birs, mandula, egy kis citrom is. Nagyon hosszú az utóíz. Mégegyszer: remek bor, 7 pont

 

loading Creative Commons License 2020.11.13 0 0 81917

Az sem rossz. A RedY-ben több az oportó. Tudom valaki nem szereti azt.

Előzmény: Tybald_ (81916)
Tybald_ Creative Commons License 2020.11.13 0 0 81916

Arra régebben az ördögöt ittuk és úgy látom árban csak egy 100-as a különbség, vagy már az se a régi?

https://vinoteka.vylyan.hu/ordog-cuvee-2018

Előzmény: loading (81915)
loading Creative Commons License 2020.11.13 0 0 81915

A RedY-jük egész kellemes, ha szükséged van egy könnyedebb vörösre.

Előzmény: Tybald_ (81901)
Hepci Creative Commons License 2020.11.13 0 0 81914

Nádas Borműhely Szürkebarát Vagy Mi 2018

Szürkebarátból készült, narancsboros technológiával, fahordóban érlelve.

Narancsos rozé szín, hűtőhidegen alig érzékelhető illat. Ízben is visszafogott - egy kulturáltabb rozé erősebb cserességgel megtámogatva. Ennél számomra sokkal élvezetesebb borokat is lehet kapni ennyi pénzért.

Kóstoltam pár narancsbort, de úgy érzem, nekem ennyi elég volt belőlük - maradok a narancsbőrnél.

3000 Ft pincénél, 4 pont környéke

naivkezdo Creative Commons License 2020.11.13 0 0 81913

Szerintem elbírna.

De most megnéztem a holdvölgy analitikákat, ott is jellemző a 11%.

 

Előzmény: BZoltan (81912)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.13 0 0 81912

Úgy gondolod, hogy elbírna +1 fokot? Simán lehetséges. A 13-as juhfark főbornak 11.08 vv% volt az alkoholja, de annak a cukorja is "csak" 90g/l volt.

 

Ez az a kaliber ahol nagyon sokat számít, hogy ötévente egyszer van egy nekifutásunk vagy minden évben 2-3 fajtával is lehet dolgozni. Ezért nem Tokaj a Somló :) és ezért van az, hogy a tokaji aszú azért mégiscsak az édesborok királya. 

Előzmény: naivkezdo (81911)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.13 0 0 81911

Legközelebb majd úgy tekerd a potit, hogy 10-15 grammot engedj még átmenni alkoholba, köszi:D

Előzmény: BZoltan (81910)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.13 0 0 81910

Most,hogy már annak is van pontos analitikája: 11vv%, 49.6g/l cukormentes extrakt,  122.5g/l cukor  és 9.98g/l sav. Az árat megbeszéljük :)

Előzmény: Hepci (81907)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.12 0 0 81909

Valami x ezer per palack rémlik mint elvi határ.

Ha rosszul emlékszem, mea culpa.

Nemtudom, nemtudom.

Majd Zoli megmondja.

Előzmény: Hepci (81907)
Hepci Creative Commons License 2020.11.12 0 0 81908

Az előző évjárat kémeim szerint nagyon rendben volt.

Az újat talán nem véletlenül akciózták le.

Előzmény: Tybald_ (81898)
Hepci Creative Commons License 2020.11.12 0 0 81907

Mi lenne az elv(em)?

Mennyibe fáj és mennyi cukor van benne?

Előzmény: naivkezdo (81895)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.12 0 0 81906

Ok megjegyzem, köszi.

Előzmény: HorribileDictu (81904)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.12 0 0 81905

Naivkezdő Zenit 19? Én voltam a borkőkiválós fogyasztó. Belefér, nekem is előfordult már, most csak az zavart, hogy még nem állt össze, így sok volt az apró szemcse.

Bontás után virágos jegyek, a korábban itt említett fülledtségnek nyoma se volt, utána hordóra hajazó jegyek, amik feltehetően a lebomlott almasav miatt lehetett. Egy jól iható bor, pillanatok alatt eltűnt, így komolyabb elemzés nem lett belőle. Kár hogy nem kóstoltam korábban, komolyabb almasavval.
Cantina di Gambellara – Soave Doc Classico “Monopolio” 2018 - egy jól iható bor, virágos illatokkal, ásványos utóizzel. Ha jól tudom, ez egy 10€ vagy az alatti darab, szóval jó ár-értékű darab.

HorribileDictu Creative Commons License 2020.11.12 0 0 81904

Tudom, más liga, de az Oremus 6 puttonyosára próbálj rá egyszer, ha jó áron jön szembe. Nekem a 2006-os életem egyik meghatározó édesboros élménye volt.

Előzmény: naivkezdo (81893)
HorribileDictu Creative Commons License 2020.11.12 0 0 81903

A folyamatos "szepsyzés" okán a héten bontottam egyet (a Szepsy univerzumnak amúgy nem vagyok nagy ismerője, évente 1-2 száraz borát kóstolom, és nem a 300 ojrós vonalról).

 

Szepsy - Hasznos Furmint 2013: a hordó dominál (pörkölt törökmogyoró, vanília), aztán a gyümölcsök jönnek (körte, birsalma, őszibarack, éretlen sárgabarack). A csontszáraz korty rövidebb, mint amire az ember az illat (meg az ár) alapján számítana. Lecsengésben jön egy jó kis ásványos-sós vonal, meg némi kesernye. A sok, érzetre kissé zöldes sav nem segíti a "nagy bor" érzet kialakulását. Jó pont, hogy a 14-es szesz viszont szinte észrevehetetlen (megint a sav). Pár gramm maradékcukor sokat lendítene rajta, de ez így egy szuperprémium citromlé...  5+ pont. 10+ ezer forintot nyilván nem ér, ehhez hasonló (vagy jobb) tokaji furmintok fél/harmadáron is vannak.

naivkezdo Creative Commons License 2020.11.12 0 0 81902

Nem gond, annyit beosztok pár évre:D

Előzmény: BZoltan (81899)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!