A cukorhoz kell a víz is, de ha höség van, akkor hiába süt a nap, nem fog cukor képzödni, mert leáll a termelése. A szölönek az a jó, ha nappal meleg 8nem höség, csak simán meleg) van, éjszaka meg visszahül a hömérséklet. Auguszusban alig mentek fel a cukorfokok, csak összel, az esök után kezdtek el felfelé kúszni, de így kimaradt kb 3 hét a cukorgyüjtésböl. Így mondjuk a savak jobban megörzödtek.
Szerintem az UV sokk az mindent nagyon megfogott. A baj az az, hogy bármennyire az a közhiedelem, hogy majd a felmelegedés miatt korábban lesznek a szüretek, de arról kevés szó esik, hogy a szárazság és a brutális UV az milyen következményekkel jár.
Aha, értem. Én csak azt vettem észre, hogy az a pár tő Biankám és Zweigeltem kb. két héttel később érett, mint tavaly. A vadkörte is később kezdett hullni.
A szárazság nem okozott drámai problémát, bár kétség kívül egy kicsit azért izgultunk. Nagyon hasonlított a 2012-es nyárra az idei. De az utolsó pillanatban aztán jókor esett az eső.
Viszont az UV az extrém magas volt egész nyáron. Szerintem ez nagyon sokat roncsolt a leveleken. Ráadásul ez ellen védekezni sem igazán lehet. Ha nincs fotoszintézis az UV sokktól akkor nincsen cukrosodás sem. Lényegében egész szeptemberben 17-18 mustfok környékén toporgott a szőlő. Bevallom egy kicsit szkeptikusan is néztem a facebook posztokat a szeptemberi szüretekről. Gyakorlatilag 12.8-as potenciál volt a furmintban és a hársban a maximum október végén.
Persze ez lehet még döbbenetesen jó is, hiszen a tökéletes fenolos érettség és az alacsony alkohol az minden borász álma :) De idén nálunk nem lesznek magas maradékcukrok szerintem. Persze az egalizálással még lehet játszani, mert pár kis hordó kései azért van és be lehet áldozni az orgonasípok vékonyabbjait, de ezt majd meglátjuk jövőre.
Köszönöm a kérdést. Igen, a 2020-as szürettel teljesen végeztünk. 21 fokig ment el a juhfark átlag. Nem egy cukorgyűjtő év volt az ide, de ez talán jobb is.
Az én tapasztalatom az, hogy a vékonyabb somlói boroknak több időre van szükség. Erre nálunk a 2012-es és a 2016-os évjáratok borai. De Györgykovács Imre borai is ezt igazolják számomra. A 2019-es Ragalja egyértelműen egy kattintással karcsúbb mint az alap juhfark, ahogy a Kükép két terasza hagyományosan egy kattintással combosabb mint az alap juhfark. Emiatt egyébként idén a Ragalján lazábbra is vettük a pórázt és megvártuk míg kicombosodik.
SZóval nekem az a véleményem erről a SAP Hárslevelű 2018-ról, hogy remek bor
Vagy 4 anpig faggattam, egyre szebb lett, pedig nyitás után is jó volt, van ebben birs, mandula, egy kis citrom is. Nagyon hosszú az utóíz. Mégegyszer: remek bor, 7 pont
Szürkebarátból készült, narancsboros technológiával, fahordóban érlelve.
Narancsos rozé szín, hűtőhidegen alig érzékelhető illat. Ízben is visszafogott - egy kulturáltabb rozé erősebb cserességgel megtámogatva. Ennél számomra sokkal élvezetesebb borokat is lehet kapni ennyi pénzért.
Kóstoltam pár narancsbort, de úgy érzem, nekem ennyi elég volt belőlük - maradok a narancsbőrnél.
Úgy gondolod, hogy elbírna +1 fokot? Simán lehetséges. A 13-as juhfark főbornak 11.08 vv% volt az alkoholja, de annak a cukorja is "csak" 90g/l volt.
Ez az a kaliber ahol nagyon sokat számít, hogy ötévente egyszer van egy nekifutásunk vagy minden évben 2-3 fajtával is lehet dolgozni. Ezért nem Tokaj a Somló :) és ezért van az, hogy a tokaji aszú azért mégiscsak az édesborok királya.
Naivkezdő Zenit 19? Én voltam a borkőkiválós fogyasztó. Belefér, nekem is előfordult már, most csak az zavart, hogy még nem állt össze, így sok volt az apró szemcse.
Bontás után virágos jegyek, a korábban itt említett fülledtségnek nyoma se volt, utána hordóra hajazó jegyek, amik feltehetően a lebomlott almasav miatt lehetett. Egy jól iható bor, pillanatok alatt eltűnt, így komolyabb elemzés nem lett belőle. Kár hogy nem kóstoltam korábban, komolyabb almasavval. Cantina di Gambellara – Soave Doc Classico “Monopolio” 2018 - egy jól iható bor, virágos illatokkal, ásványos utóizzel. Ha jól tudom, ez egy 10€ vagy az alatti darab, szóval jó ár-értékű darab.
Tudom, más liga, de az Oremus 6 puttonyosára próbálj rá egyszer, ha jó áron jön szembe. Nekem a 2006-os életem egyik meghatározó édesboros élménye volt.
A folyamatos "szepsyzés" okán a héten bontottam egyet (a Szepsy univerzumnak amúgy nem vagyok nagy ismerője, évente 1-2 száraz borát kóstolom, és nem a 300 ojrós vonalról).
Szepsy - Hasznos Furmint 2013: a hordó dominál (pörkölt törökmogyoró, vanília), aztán a gyümölcsök jönnek (körte, birsalma, őszibarack, éretlen sárgabarack). A csontszáraz korty rövidebb, mint amire az ember az illat (meg az ár) alapján számítana. Lecsengésben jön egy jó kis ásványos-sós vonal, meg némi kesernye. A sok, érzetre kissé zöldes sav nem segíti a "nagy bor" érzet kialakulását. Jó pont, hogy a 14-es szesz viszont szinte észrevehetetlen (megint a sav). Pár gramm maradékcukor sokat lendítene rajta, de ez így egy szuperprémium citromlé... 5+ pont. 10+ ezer forintot nyilván nem ér, ehhez hasonló (vagy jobb) tokaji furmintok fél/harmadáron is vannak.