Nem, csak te bacol ra. En nagyon sok eve kelek at hatarokon elo allatokkal, versenylovakkal. Kepesek orakig szivatni, a 40 fokban, amikor nem csak az a cel, hogy a szerencsetlen allatok tuleljek, hanem az is, hogy olyan allapotban, hogy meg versenyezni is tudjanak. Minden botrany, kiabalas ezek ellen hatastalan. Anno a magyar hataron, a magyar valogatott lovait a magyar hatosagi allatorvos szivatta. Egy megoldas ezeknel, adsz neki 20 eurot es meg elore is mehetsz a sor mellett. Ezek a hataron dolgozo allami alkalmazottak minden orszagban a legalja. Veszteni valojuk nincs, mert a fizetesuk minimalis, beosztasuk ejjel -nappal...utaljak meg magukat is. Az egyetlen amire mennek, az a penz. Panasszal, veszekedessel nem mesz semmire ezeknel.
sajnos ez így van az okmányirodákban az orvosi rendelőkben minden ilyen helyen ahol te ki vagy szolgáltatva.és ha szóvá teszed,még rosszabbul jársz.ugye volt már szó a magyar mentalitásról.ez is a tipikus példája.őket nem érdekli hogy hányan mennek át,de mondjuk ha meg túl sokan mennek át akkor a főnökeik csesztetik őket.
Örülök, hogy neked hamar ment az átkelés. Nem azzal van a gond hogy atomjaira szedik a kocsit, hanem azzal, hogy röhögcsélnek, látványosan nem csinálnak semmit. Szóval a dolgokat végezhetik tempósan is. Én ha egy adott melót 3x annyi idő alatt csinálnék meg, mint ameddig tartana eredetileg akkor kibasznak, vagy ha magamnak dolgozok, akkor felkopik az állam. Ennyire egyszerű.
aztán milyen panasszal akarsz élni?a dolgukat végzik.ha akarják az autót is atomjaira szedik.ez legyen a legnagyobb gondotok egy ilyen nyaralás alkalmával.
minket mikor a magyar határőrök megállítottak,kérdezte hogy
-hol voltunk mit csináltunk?
mondtam
-görögországba nyaraltunk.
,majd kérdezte hogy
-mi van a kocsiba
,hát hirtelen mondom magamba vajon nyaraláskor mi lehet a kocsiba.
hát én rávágtam hogy
-motyók.
na erre az asszony elkezdett hangosan nevetni.mondta hogy hát hogy mondhatok ilyet.de hát mondom most soroljam hogy gumicsónak napernyő búvárszemüveg....?
én meg gondoltam na akkor most tuti kipakoltatnak,már kezdtem kiszállni,mire ő benézett hátra(hozzáteszem a sötétített ablakon)aztán mondta hogy jó köszönöm,jó utat.
szóval nekem egy rossz szavam nincs rájuk.az igaz hogy náluk tartott a legtovább az átkelés,de én rosszabbra számítottam,gondoltam nagy autó lesötétítve tuti hogy kipakoltatnak.de nem így lett.
"A szerb oldalon öt perc alatt végeztünk, egy órára volt szükség a magyarországi belépésre. A várakozás közben, látva a történéseket, végig az volt az érzésem, hogy munkalassító sztrájk zajlik a tompai határállomás magyar oldalán."
A 22365 sz. hozzászólásomban írtam, hogy mi is ugyan ezeket tapasztaltuk Röszkénél.
Rendben, köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.
Feltettem már ezt a kérdést akkor többen azt írták hogy legyen ilyen papír nálunk a biztonság kedvéért. Egyébként jártunk már Görögországban de akkor saját autóval és szintén nem kértek papírokat, de fő a biztonság :)
Mi céges autóval mentünk, de a személyin kívül mást nem kértek (a görögök még azt se). Régen minden vackot (forgalmi, zöldkártya, baleset biztosítás,..) ellenőriztek (ami azért legyen nálatok), de most semmit.
Amikor Tompánál, vagy Röszkénél mentünk át a határon, mi is ezt tapasztaltuk.
Idén hazafelé (a röszkei dugót elkerülendő) Bajmoknál értük el a határt.
A szerb oldal 35 perc volt (egy pecsételős nőszemély volt a ki és a belépőkre is), a magyar oldal viszont csak 5 perc (pedig ugyanúgy ellenőrizték a szokásos dolgokat (ajtó, csomagtartó kinyit, kicsit turkál, stb.).
Nem tudom, hogy más kis határátkelőkre is igaz ez, vagy csak nekünk volt szerencsénk.
(Az előttünk belépő német rendszámú autót kicsit jobban megnézték, mi már túl voltunk a vámvizsgálaton, csak azt kellett megvárni, hogy velük is végezzenek és elhúzhassunk a bácsalmási határról. Emiatt lett 5 perc.)
Bankkártyával még gazdaságosabb. 5Ft 6fillér árfolyamon számolta el a bankom a MKD-t. Itthon nézegetve 6,20-6,60 között vehettem volna. €-ban tényleg arcátlanul sok az 1,5 kapunként. Persze nem tétel, de akkor is!
Sose értettem ezt a nyavalygást a hazai közlekedéssel kapcsolatban. Nem rossz az itthoni közlekedés, vannak a mienknél jobb közlekedési morállal rendelkező társadalmak, de ismétlem, egyáltalán nem rossza hazai helyzet. Aki nem hiszi menjen Albániába. Na ott kezdődik a rossz.
Biztos sokan írták már, de leírom én is. Szerbiában Euróval, Macedóniában helyi pénzzel érdemes fizetni az autópályát. Mindenhol lehet fizetni Euróval. Szerbiában Eurót adnak vissza Euróból, Macedóniában helyi dinárban van a visszajáró. Macedóniában viszont akár 1,5x-sébe is kerülhet, ha EUR-ral fizetünk. Érdemes az első helyen EUR-ral fizetni, így a későbbiekre lesz dinár. Nyilván elsőnek akkora EUR címlettel kell fizetni, hogy a végén ne rohadjon ránk a sok Macedón dinár. 1 EUR = 60 dinár a váltószám, de 40 dinárnál 1 EUR, 60 dinárnál 1,5 EUR a pályadíj. Kicsit fillérbaszás a dolog, de a végére sok kicsi sokra megy.
Húzd alá mindkettőt, nem kell túlaggódni a dolgot. Mi a netről töltöttünk le kétnyelvű kölcsönadási szerződést, de a kutya nem kérte sehol sem, pedig bejártuk a fél Balkánt
Az idén mi is elővigyázatosak voltunk, mert a párom nővérének a fiát is vittük és csináltunk 3 nyelvű hozzájárulást. Sehol senkit nem érdekelt. A kocsi forgalmiját sem kérték sehol és a zöldkártya is érintetlenül utazta át a kesztyűtartóban a 2500 km-t.
Nem saját kocsival megyünk Görögországba. Vettem papírboltban olyan papírt ami 'engedély más tulajdonát képező szemelygepkocsi használatára' című angol és magyar nyelven van. Az lenne a kérdésem hogy ketten fogjuk vezetni, így mind a kettőnknek töltünk ki papírt.. Viszont van egy ilyen rész rajta : "Jelen engedély érvényes Magyarországon/külföldön...." és alá kell húzni a megfelelőt. .. De mind a kettő helyen használni fogjuk ez esetben mit gondoltok mindkettőt jó ha alá húzzuk? Vagy inkább csak a külföldön részt, hisz Magyarországon már állított meg rendőr de nem kérte ezt a papírt. Köszi
miért sértődnék meg?magamat is belesoroltam.(szerencsére van aki érti)
tudod a normálisabb ember magába néz és beismeri hogy hát bizony ez valóban így van,ki ebbe ki abba de az biztos hogy mindenki "gyökér"(akkor most elnézést mindenkitől a gyökér jelzőért,jobbat nem tudok!)valahol valamiben.
igen,én is.
én pl.nehezen tolerálom ha valaki nem képes bemenni a körforgalomba,és ott állunk és várjuk a nagy üres teret.
amit viszont én gyűlölök más emberekkel szembe,az pl.a zebra.mindenki leszarja a gyalogosokat,én megállok de biztos hogy még elmegy 10 autó de 11.is csak azért áll meg mert már elé ér a gyalogos.a másik a kéklámpa,hihetetlen hogy emberek mennyire nem foglalkoznak vele.és még sorolhatnám......
szóval veled ellentétbe,én nem személyeskedtem,általánosítottam amibe én is benne vagyok.
A szerb autópálya fenntartót mákszemnyit sem érdekli az utazók "nyomora", ő a pénzt látja; mennyi a beruházás és az üzemeltetés költsége és ha beruház akkor az mennyi idő alatt térül meg, a többit lesz@rja.
A Putevi Srbije (az autópálya fenntartója) állami cég, nem kifejezetten profitorientált, inkább az a feladata, hogy a zavartalan közlekedést biztosítsa.
Persze a cég vezetésében kizárólag másodvonalbeli kormánypárti politikusok és családtagjaik ülnek.
Hiába lenne 3-5-ször nagyobb az áteresztőképesség, akkor Horgoson torlódna fel még nagyobb tömeg.
El tudom képzelni, hogy éppen ennek a megosztása miatt ilyen.
Azért ha belegondolunk, ezek a dugók nem nekünk, turistáknak okozzák az igazi gondot. Mi egy évben egyszer megyünk, a szabadságunk idején, igazából majdnem mindegy, hogy 1-2 órával korábban érkezünk-e a strandra vagy haza.
Ellenben a szerb gazdaság szív emiatt. Szerbia ugyanolyan Belgrád-központú ország, mint amennyire Budapest-központú Magyarország, Vajdaság pedig az ország legfejlettebb régiója, mint nekünk az észak-nyugati országrész.
Az oda-vissza négy-öt órával hosszabb Belgrád-Szabadka menetidő a szerb gazdaságnak nagyon durva, mint ahogy a határon kialakuló sorok is. (Szerbia nyugat-európai exportcikkei nagyrészt élelmiszeripari termékek.)
"A szerb oldalon öt perc alatt végeztünk, egy órára volt szükség a magyarországi belépésre. A várakozás közben, látva a történéseket, végig az volt az érzésem, hogy munkalassító sztrájk zajlik a tompai határállomás magyar oldalán."
Hasonlót tapasztaltunk mi is. A szerbek meg sem nézték, hogy hányan vagyunk a kocsiban, percek alatt átjutottunk, de a magyar oldalon keményen szívatták az utazókat. Előttünk egy magyar rendszámú kocsit pakoltattak ki, és kínos módszerességgel vizsgálták át a teljes poggyászt. (Úgy láttam, hogy semmit sem találtak). A fináncok váltó váltó műszakja meg (ahelyett, hogy elhúztak volna a francba) ott bagózott mellettük, és röhögve nézték az utasok szenvedését, ahogyan megpróbálták visszagyömöszölni a csomagtartóba a sebtében összedobált holmikat. Ritka tajtparaszt társaság volt a magyar oldalon, az biztos ...
A szerb autópálya fenntartót mákszemnyit sem érdekli az utazók "nyomora", ő a pénzt látja; mennyi a beruházás és az üzemeltetés költsége és ha beruház akkor az mennyi idő alatt térül meg, a többit lesz@rja. Ez a világon mindenütt így van, csak nem szokás kimondani. Nyilván Te is számolsz egy-egy nagyobb kiadás előtt, ez ugyan az, csak a léptékek mások :)
Ami pedig a sorokat illeti a határokon és a rendőrök munkatempóját; miért itt pufogsz? Miért nem írsz levelet az országgyűlési képviselődnek akit bizonyára felháborítana a sztori és interpellálna a belügy-miniszternek, törvénymódosítást javasolna, stb.