Valamennyire igazad van, bevallom, régebben magam is vettem a középső-alsó polcról Hilltop bort. Tudta, amit az áráért tudnia kellett, biztonsági játéknak jó volt. (
Na jó. Nézd, annyi pénzért (vagy kicsit többért), mint amennyit ezért a Kamocsay-pancsért adtál, vegyél pl. ugyanerről a környékről Kősziklás-borokat. Teljesen jó, tisztességes, techno-stilusú, már bornak minősülő produktumok.
Merő emberbaráti szeretet. El kell jutni a a gödör aljáig, hogy utána már feljebb kapaszkodhassunk. Ha neki ez kell, hát tessék. Ki vagyok én, hogy felnőtt embereket akarjak oktatni?
Nagyon új vagyok a borok kedvelői között. Egy hete kezembe akadt egy Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée. Így télen nem csúszik a sör, egyébként nagy sörös vagyok. Finom száraz fehér bornak tűnt, az édes bort nem szeretem. Megvettem, picit behűtöttem és töltöttem egy pohrral. Ez a bor valami elképesztően finom. Száraz fehér bor de egy diszkrét édeskés íze van, ami pont hogy kell neki, és mindig is ezt kerestem a borban. A kérdésem, hogy tudtok esetleg ehhez hasonló száraz fehér bort ajánlani? Próbálkoznék tovább, lehet inkább boros leszek :D
Tegnap pizzához kinyitottuk és Csillával fél óra alatt betoltuk (egyik) kedvenc hobbiborászom, Maci_P fekete muskotály sillerét. Korábban írtam már, hogy színre inkább rozé, beltartalomra viszont igen faja, a Planina sillerét kivéve ver minden forgalomban lévő és általam kóstolt rózsaszínes cuccot.
Most pedig éppen kinyitottam Maci göcseji zamatosát...
A cukorhoz kell a víz is, de ha höség van, akkor hiába süt a nap, nem fog cukor képzödni, mert leáll a termelése. A szölönek az a jó, ha nappal meleg 8nem höség, csak simán meleg) van, éjszaka meg visszahül a hömérséklet. Auguszusban alig mentek fel a cukorfokok, csak összel, az esök után kezdtek el felfelé kúszni, de így kimaradt kb 3 hét a cukorgyüjtésböl. Így mondjuk a savak jobban megörzödtek.
Szerintem az UV sokk az mindent nagyon megfogott. A baj az az, hogy bármennyire az a közhiedelem, hogy majd a felmelegedés miatt korábban lesznek a szüretek, de arról kevés szó esik, hogy a szárazság és a brutális UV az milyen következményekkel jár.
Aha, értem. Én csak azt vettem észre, hogy az a pár tő Biankám és Zweigeltem kb. két héttel később érett, mint tavaly. A vadkörte is később kezdett hullni.
A szárazság nem okozott drámai problémát, bár kétség kívül egy kicsit azért izgultunk. Nagyon hasonlított a 2012-es nyárra az idei. De az utolsó pillanatban aztán jókor esett az eső.
Viszont az UV az extrém magas volt egész nyáron. Szerintem ez nagyon sokat roncsolt a leveleken. Ráadásul ez ellen védekezni sem igazán lehet. Ha nincs fotoszintézis az UV sokktól akkor nincsen cukrosodás sem. Lényegében egész szeptemberben 17-18 mustfok környékén toporgott a szőlő. Bevallom egy kicsit szkeptikusan is néztem a facebook posztokat a szeptemberi szüretekről. Gyakorlatilag 12.8-as potenciál volt a furmintban és a hársban a maximum október végén.
Persze ez lehet még döbbenetesen jó is, hiszen a tökéletes fenolos érettség és az alacsony alkohol az minden borász álma :) De idén nálunk nem lesznek magas maradékcukrok szerintem. Persze az egalizálással még lehet játszani, mert pár kis hordó kései azért van és be lehet áldozni az orgonasípok vékonyabbjait, de ezt majd meglátjuk jövőre.
Köszönöm a kérdést. Igen, a 2020-as szürettel teljesen végeztünk. 21 fokig ment el a juhfark átlag. Nem egy cukorgyűjtő év volt az ide, de ez talán jobb is.
Az én tapasztalatom az, hogy a vékonyabb somlói boroknak több időre van szükség. Erre nálunk a 2012-es és a 2016-os évjáratok borai. De Györgykovács Imre borai is ezt igazolják számomra. A 2019-es Ragalja egyértelműen egy kattintással karcsúbb mint az alap juhfark, ahogy a Kükép két terasza hagyományosan egy kattintással combosabb mint az alap juhfark. Emiatt egyébként idén a Ragalján lazábbra is vettük a pórázt és megvártuk míg kicombosodik.
SZóval nekem az a véleményem erről a SAP Hárslevelű 2018-ról, hogy remek bor
Vagy 4 anpig faggattam, egyre szebb lett, pedig nyitás után is jó volt, van ebben birs, mandula, egy kis citrom is. Nagyon hosszú az utóíz. Mégegyszer: remek bor, 7 pont
Szürkebarátból készült, narancsboros technológiával, fahordóban érlelve.
Narancsos rozé szín, hűtőhidegen alig érzékelhető illat. Ízben is visszafogott - egy kulturáltabb rozé erősebb cserességgel megtámogatva. Ennél számomra sokkal élvezetesebb borokat is lehet kapni ennyi pénzért.
Kóstoltam pár narancsbort, de úgy érzem, nekem ennyi elég volt belőlük - maradok a narancsbőrnél.