Nekem teljesen véletlenül és hihetetlenül egyszer egy anyai ági névkeresésre valaki válaszolt,és kaptam két generációt,amivel azt az ágat be tudtam fejezni.De nagyon különleges név volt.
Azóta semmi,tényleg főleg keresők vannak,de néhol azért írnak be mások is,hogy micsoda szerencse,pont ezeket az ősöket kerestem én is.
(Sajó)szentkirály reformátusai a helységnévtár szerint (Sajó)recske településen lettek anyakönyvezve. Valamiért csak 1861-től vannak fenn az anyakönyvei.
Az itt található helységnévtárban válaszd a betűrendes névmutatót és keresd ki benne a téged érdeklő települést. Az ak. rövidítés jelenti az anyakönyvezés helyét, tehát Oldalfalva.
A kereskényi evangélikusok anyakönyvezése 1808 előtt, hol történt, tudja valaki? Ipolysági evangélikus anyakönyveket sem lelem ugyanebből az időszakból. Minden segítséget köszönettel vennék!
(1) magyar katolikus és református keresztelések indexe 1895 előtt (csak index, csak ez a két felekezet, és csak keresztelések)
(2) felvidéki egyházi anyakönyvek 1895 előtt, index és képek (mindkettő részlegesen, az index többnyire keresztelések)
(3) mai határokon belüli civil anyakönyvek, képek és nagyon részleges index (csak Szabolcs megye, és az se teljes, de ezúttal házasságok és halottak is)
Az FS-től csak mikrofilmen rendelhető, Mormonéknál nézegetésre:
(1) mai határokon belüli egyházi anyakönyvek (1895 előtt)
Az indexekről tudni kell, hogy önkéntesek készítik, akik nem feltétlenül tudnak magyarul (vagy latinul, szlovákul, németül stb.), tehát sok a melléírás és félreolvasás.
Az FS keresőjéről tudni kell, hogy néha értelmetlenül kezeli a magyar neveket. A Debreceni-re nem találat a Debreczeni, a Veisz és Weiss nem ugyanaz, de a Juliannára találat a Gyula is.
Köszönöm a választ. Megtaláltam a testvéreket. Egynek nincs keresztneve, lehet hogy hamar meghalt; másik kettőnek meg ugyanaz a keresztneve, gondolom a korábban született szintén meghalhatott. Sajnos nem találtam meg sem a házassági, sem a halotti anyakönyvet nagyapámról. Ahogy nézegettem keresgéltem, van egy tippem, de az kevés. Bizonyosság kellene. Lehetséges, hogy elírták a Szemán Borbálát Szencán Borbálának?
A másik ágon semmire sem jutottam. Nagymamám Hanvai (Torna - Szlovákia) születésű. Van tippetek?
Igy van, de - mivel elég gyakori mindkét szülö neve - nem lesz egyszerű dolgod.
Valamit segíthet, ha megpróbálod megkeresni a nagypapád testvéreit. Minél többet találsz, annál jobban megsaccolható dédszülők kora, így a születési ideje.
Próbáld megkeresni nagypapád házassági és halotti anyakönyvi bejegyzését, mert ott is találhatsz olyan adatot, ami még jól jöhet a továbbiakban.
Valószínűleg egy levéltári látogatás lesz a vége...