Sport és kedvtelési célra megjelent már pár kiadvány, ami elég jól használható, és a kishajósoknak tartalmazza a legtöbb hasznos infot. Ezek között van vizitúrás térkép, de a legjobb ezek közül talán a Duna-Bizottság térképe, mely teljes Dunára ki lett adva, és közvetlenül náluk beszerezhető. Egy két hajósboltban, yacht klubban is megvásárolható. Pl. Viking-Marina, Háros.
Jó térképeket láttam a tavalyi Boat Show kiállításon a Hungexpon.
Hivatásos térkép kiadásra nem került, csak a Vízügynek belső használatra, általában azok, amiket használunk sok éves, nemzedékről öröklődtek, vagy saját készítésűek, és mindig frissen aktualizáltak. A legjobb legpontosabb a kitűző térkép. Ehhez viszont a legnehezebb hozzájutni.
A két fajta térkép szinte csak részletezettségében különbözik egymástól. Pl.: áttérések, találkozások, egy-két keresztszelvény-ábrázolás, meder, gázlóadatok, vízmércék (Legkisebb Hajózási Vízszint, LNHV, űrszelényméretek, kikötőhelyek, veszteglőhelyek, ADN rakodók, medencés kikötők, menedékhelyek.)
A parti jelek, úszó jelek, fkm, sodorvonal, javasolt hídnyílások stb. rajta van mindkettőn.
Az szent, hogy az idő sürget - pl. lásd: előrehozott választások lebegtetése .. -, így nagyon nagy valószínűséggel azok a fránya lapok már a szokott módon le is vannak osztva. Hogy a nóta címe ismét és szintén a szokott módon "kótyavetye" lenne? Hát látszatában lehetséges - sosem volt még olyan, hogy a felkent okosok ne tudták volna ennek okait alátámasztani -, de a kulisszák mögöttes világa örökkön jótékony homálya, mindig is meg tudta teremteni a minden érintett járjon jól az ügyletben körülményét. A minden érintett alatt "természetesen", a tűzhöz közel állók értendők :(.
Négy tengerjáró hajó 240.000 USD áron ...:(((.., akad itt követendő példa dögivel :(!
Ha már így mindenki elhozzászólja magát, bennem sem dolgozik ám félsz. Pláne, hogy én sem vagyok 'házonbévüli' ahogy azt Mijo mondaná. Csak kintről 'figyelgetek' csendesen...
Gondolod, hogy egy bizonyos cég lesz a Mahart "vevője"? Nem olyan biztos az...
Könyvtár talán volt még vagy 6-7 éve nyomokban a székházban, legalábbis én úgy emlékszem.
Namostmár lassan offolnom kell, ha jövök itten a vontatóimmal :)))))) :
Jakyg, lehetett az a megoszlás, ha a sekélyeseket és a kicsiket is beleszámolta, mert a 630kW és a 885 is alatta van, akkor meg pont kijönne...
Bennem sem dolgozik félsz. Persze könnyen teszem, nincs az a kormány, amelyik ki tudna rúgatni.
Kérdezném azoktól, akik benne vannak a a MAHART mostani életében. Miben bíznak a frgalmi állomány tagjai? Abban, hogy az új tulajdonos ezekkel a hajókon, vagy más hajókon munkát ad nekik? Ez a bizodalmuk vajon valós alapokon nyugszik? Ha úgy tűnik, hogy privatizáció helyett kótyavetye, piac- és ingatlaneladás lesz, akkor felemelik majd a szavukat?
És megkérdezem mégegyszer: szerintetek ki lehet a MAHART vevője? Milyen típusú cég? Kinek kellhet a MAHART?
Más: Létezik még a MAHART vállalati könyvtára? Ha igen, akkor Csepelen?
A Bajcsy Zsilinszkyről nyílik az Arany János u. metrómegállónál a Bank utca, ott van egy térképbolt, szerintem ott találsz térképeket.
Továbbá nézz körül a terkep.lap.hu-n ill a vizitura.lap.hu-n, találsz ott pár hasznos linket
Fórumotokat folyamatosan olvasom, kb: 3 éve hajóvásárlás kapcsán lettem a Duna szerelmese. (Fjord 24). Nagyon szeretem a térképeket is, a kérdésem, hogy hol tudok Duna -és más vizes- hajózásra alkalmas térképeket beszerezni? Minden lehetőség érdekel, a külföldi szakaszok is.
Ha kérdezhetek, a hajózásra a hivtásosok milyen térképeket használnak?
Kedves Mijo!
Nem a félsz dolgozik bennünk, hanem belefáradtunk abba, hogy az utóbbi 12 évben gyakorlatilag szisztematikusan elpusztították azt, amiből ez a kis ország ha nem is urasan, de emberszerűen megélhetett volna. Sajnos világossá vált, hogy itt nem az ország, hanem a mindenkori vezetés által preferált 10-100 ember érdeke a fontos. Ez áll úgy a Fideszre, mint az MSzP-re. Ahelyett, hogy megpróbálták volna talpra állítani a megmaradt ipart és akár bérmunkából fenntartani, mert az biztos lett volna elég (én is tudok vagy 8 olyan ajánlatról, amit meg sem emítettek sehol!), feldarabolták, kis nevenincs cégeknek odaadták, így a meglévő kapacitást olyan költségekkel terhelték meg, ami versenyképtelenné tette a termelést. Ez a halállal egyenértékű. Úgy látszik ez vár a MAHART-ra is! :-((((( Ahelyett, hogy magyar hajók hordanák a magyar cuccot magyar kikötőből, most idegennel van tele Csepel. Legyenek! Jó az, ha jönnek, fizetővendégek, de mitől olcsóbbak ők, mint a hazai kínálat? Ne úgy vedd, hogy nekem nem fáj a magyar hajózás pusztulása. Egyike vagyok az utolsó matrózoknak, akik még gőzhajón szolgáltunk! Én még hajóztam a "Petőfi" lapátkerekessel! De ez sajnos kevés ahhoz, hogy változtassunk a politikai döntéseken. :-((( Törekedjünk arra, hogy azért unokáink is lássanak valamit abból, ami valaha a mindennapok része volt, hátha majd közöttük lesz egy olyan ember, aki tud változtatni a helyzeten.
Szomorú üdvözlettel: a muggli
"Úgy gondoltam, jó lenne itt beszélgetni a privatizációról, de úgy tűnik nem túl nagy az érdeklődés iránta."
Ebben számomra az a szomorú, hogy nagyon úgy tűnik, még nicknevek alatt is él sok olyanban a félsz, aki a még működő területek érintettjeként számára kényesnek ítéli boncolgatni a témát :(.
Tudod, én nem vagyok "házonbévüli", csak rajongó, kinek mindig is közel állt a szívéhez a víz és a hajózás, még ha ritkán is adatott meg ezek közvetlen élvezete. Én anno nagy dilemmában voltam továbbtanulás terén: legevidensebb módon a Baján a vízügyes pálya állt rendelkezésre, ha oda nem vettek volna fel, jött számításba elképzeléseim szerint elsősorban a középfokú tengerészeti tanulmányok, illetve Sopron tekintetében az erdészeti technikum. Ma azt mondom: sajnálom, hogy nem a két utóbbira "kényszerültem". Mint ahogy azt is, hogy vizesként nem éltem akár az algériai, akár a mongóliai 5 éves munka lehetőségével, amit a végzősöknek akkoriban felkínáltak.
Számomra a hajózási múltunk - és jelenünk :(( - alábbi források szerinti tanulmányozása alapján csak az vált ismételten nyilvánvalóvá, hogy mi egy abszolút mértékben egyedi népe vagyunk e golóbisnak, és ezt sajnos semmiképpen sem pozitív értelmében gondolom. Szerintem az általam ajánlott honlap tanulmányozása során, sok cserzett arcú és edzett lelkű magyar férfiúnak fog gombóc keletkezni a torkában :((...
Attól tartok, hogy hasonló fog történni a folyamhajózásnál is. Úgy gondoltam, jó lenne itt beszélgetni a privatizációról, de úgy tűnik nem túl nagy az érdeklődés iránta.
Csak nehogy az legyen a privatizávió vége, hogy nem lesz magyar hajó, amiről eszmét cserélhetünk, vagy bezárjon a MAHART Hajójavító, a több mint 150 éves hajóépítésünk utolsó üzeme is.
Nem tudom mit számoltak bele. A Ganz 150 éves évfordulójára megjelent egy könyvecske. Ebben az időben az összes hajógyár egy gyárhoz, a Ganz Danubiushoz tartozott. A különböző "gyáregységek" teljesítményéről van benne pár táblázat. Balatonfürednél szerepel többek között 9 db 1000 LE alatti, és 8 db 1000 LE feletti Közép-dunai vontató.
De abban biztos vagyok, hogy a Dorog is idetartozik. Úgy nézett ki, mint ezek, s a könyvecskében is a Dorog képe szerepel. Csak ő még szegecselt testtel készült.
"Mindenestere tanulságos, hogy a "Herend"-en, a "Somogy"-on, a "Tata"-n és a "Hajdúszoboszló"-n egy csomagban, összesen 240.000 dollárért adott túl a MAHART. Az új tulajdonos az első hajót rövidesen tovább adta 100.000 dollárért, a "Somogy"-ot pedig fél év múlva 130.000 dollárért. Egyszerű matematikai művelettel kiszámítható tehát, hogy a "Tata" és a "Hajdúszoboszló" mindösszesen 10.000 dollárjába került a vevőnek. Hajót venni darabonként 5.000 dollárért, nem rossz üzlet."
Igen, az Esztergom-félék másak, inkább a német Hamburg/Schwarza... -félékhez hasonlítanak, kép alapján. Van ugye a Bfüred/Kapi/Kecske/Tatab./Szeksz./Ózd/Szob/Szolnokmeg a gyanús '58-as, a Pécs/Paks/Miskolc.
De ha hozzáadjuk a négy belforgalmit, meg a két sekélymerülésűt, melyek szintén füreden készültek, megvan a 17. Hogy exportra ment-e azt nem tudom - bár azok inkább óbudaiak - nem lehet, hogy a többi vontatót is beleszámolták???
Elfogadom, hogy az Esztergom és társai nem fürediek, de melyik lehet azok, hiszen összesen az egykori Ganz-Danubius szerint 17 készült. Mentek esetleg exportra is? Szedjük már össze őket!
Valóban, a csiribiris linket én rontottam el, csakmert egyik tárhelyről hivatkozok a másikra és vissza, meg oda...:)))) mindegy szóval mostmár működik. Amúgy az nem lett valami jó, a lakótér talán nem nyúlik annyira hátra...
Köszi, tervezni amúgy nem tervezek semmit előre. Csak leülök a gép elé, és ami eszembejut rajzolom. Felőlem, belekezdhetek egy önjáróba...:)
Az Esztergom-félékről már tudom, hogy nem fürediek majd letörlöm őket.
A csiribirik most sem jönnek be?
Néhány apróság: a Dorog-Vác-Eszetergom ugyan hasonlóak, de nem egyformák, és nem megegyezőek a "füredi vontatókkal", azaz a Szombathellyel és a Tatabányával.
Mint ahogyan ez utóbbi kettő sem teljesen egyforma.
A csiribirik linkje 404 hibaüzenetet dobott.
A Balatonfürednek nem volt emelhető a kerékállása.
Persze ezek csak apróságok, a lényeg: nagyon jók a rajzok!!