Keresés

Részletes keresés

Zoltika Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2092
Akkor nagy kár, hogy nem szálltunk le arról a villamosról, és nem mentünk közelebb! A gyerekeim is lehet, hogy jobban élvezték volna ezt a manővert, mint a születésnapi zsúrt, amibe igyekeztünk. Fotó nem készült? Esetleg újabb hajó Komáromból a tengerre... :-))?
Előzmény: riversea (2090)
Mijo Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2091

Kár, hogy ez nem előbb került szóba, jó lett volna pár felvételt készíteni róla Baja térségében. Ez bezony el lett szalasztva :(...

Mijo

Előzmény: riversea (2090)
riversea Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2090
Üdv hajófigyelők!
Régóta olvasom a topicot, jól nyomjátok.
Zoltika!
Amit szombaton láttál, az a Komárno-i hajógyárban készült tengerjáró (nem folyam-tengerjáró) volt (kb. 3000 gt). Feltehetően átadásra vitték le az Al-Dunára. A hajó völgymenetben jött, majd a Parlament előtt megrundózott és beállt folyással szembe és így ereszkedett át farral előre lassan a Lánchíd alatt. A manőverre azért volt szükség mert a Lánchíd hídnyílása a legalacsonyabb Budapesten és a hajó felépítménye a taton található, így szükség esetén előre menetben könyebben elkerülhette volna a híd alsó részével történő ütközést. A kormányállás egyébként még le volt szerelve és a hombártetőre volt rögzítve a kinyúló részek pedig (pl. árbocok, antennák, stb)le voltak döntve. Gondolom, majd az átadás előtt az Al-Dunán szerelik fel őket. Szerintem így sem volt több mint 10 cm a legfelső pontja és a híd alsó éle között. Amint átért a szállodák előtt ismét megfordult, és völgymenetben folytatta útját. Egyébként tényleg kék volt, Eidler volt a neve és többet a Közép-Dunán bizonyosan nem látjuk.
Zoltika Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2089
A színek alapján azt akartam írni, hogy talált, süllyedt :)))), de ez hajósok között alighanem igen rossz viccnek számít. A feketét messziről inkább sötétkéknek véltem. Mit csinál ez a hajó errefelé, amikor igencsak olyannak látszik, mint amit tengerre (is) építettek?
Előzmény: viking star (2085)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2088
viking star:
Én kérek bocsánatot, bamba voltam.

gigabursch:
Annak idején amikor Meyer úr volt olyan kedves és befalta a Bajor LLoydot és a DDSG-t, Ausztriában a hajósok szakszervezete felhívta a figyelmet egy olyan kis apróságra, hogy az osztrák lobogó alatti hajónak (ugyanis törvény írj(t?)a elő, mint nálunk) csak osztrák állampolgár lehet a vezetője. Erre visszavették a pk-kat. Hogy mi lesz az "alja néppel", nem törődik azzal senki.
Mondjuk hőn szeretett politikusainknak csak egy tollvonás - és máris dugdoshatják a pénzt a zsebükbe - , a hajós kollegák meg mehetnek "nyugatra" munkát koldulni. (Esetleg NAVROM :))
Szerintem ami várható: Mahart megvesz, elás hátul a kertben, saját hajók elvisz icipici fuvarkák. :)

viking star Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2087
Persze, tavaly nyáron sokat láttam menni. Kicsit átalakították, de azért még felismerhető. Most Újpesten telel.
Előzmény: jakyg (2086)
jakyg Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2086
Ez azt jelenti, hogy újra működik a Tahi??
viking star Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2085
Zebegény ->> Haláp ->> Attila (Dunán)
Szentendre ->> Gulács (Balatonon)
Ercsi ->> Bakony (Balatonon)
Tahi ->> Hunnia (MHSZKI)
Remélem jól írtam.
Gigabursch!
Majdnem, csak Erste Donau Dampfschiffahrts Gesellschafts, bár az essek lehet, hogy nem jó helyen vannak, úgyhogy inkább mondjuk csak simán, hogy DDSG!
Zoltika!
Ha fekete volt az oldala, és piros a vízvonal alatt, akor szerintem a Fair Floriana-t láttad. Az utóbbi időszakban ő kavar sokat errefelé...
És elég nagy benga hajó.
Matilaci!
Igen, én a Gyöngyöshöz hivatkoztam,
egyébként ezerbocs! Remélem nincs harag.:))

Előzmény: jakyg (2084)
jakyg Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2084
Valóban: az Ercsi volt a negyedik. És a Szentendrét szétvágták??? A Dunán a Tahi járt. Bár gondolom (neveikből), hogy eredetileg mind a Dunán dolgozott.
A Balaton (Beloianisz) egy fura hajó. Fából van a felépítménye. Eredetileg magasabb volt, de nemsokkal elkészülte utánátalakították, mert instabil volt.
Előzmény: Zoltika (2082)
DLala Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2083
A Beloiannisz, mily meglepő, ma Balaton néven fut. Két katamaránnal együtt a Siófok-Füred-Tihany fordát járja.
Előzmény: Zoltika (2082)
Zoltika Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2082
jakyg, gigabursch

A Bakony az Ercsiből lett, ez volt a negyedik ebből a hajóosztályból. Forrás: a hajó matróza, amikor nyáron a tihanyi kikötőben lefotóztam. Mármint a hajót. A Beloianisz az 50-es évek elején készült egyedi építésű hajó, jelenlegi nevét nem tudom. A Balatonon sokáig a legnagyobb volt, a Badacsony (katamarán) osztály azt hiszem nagyobb nála. A Zebegény-Ercsi-Szentendre-Tahi osztály ezeknél kisebb, azt hiszem max. 400 személyes. Nem a Zebegény volt a Dunán (zöld tető), a többi három meg okkerszín tetővel a Balatonon?

Előzmény: jakyg (2080)
gigabursch Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2081
MAHART-válság:
Sok elgondolkodtató dolgot írtatok, ti akik ott dolgoz(ta)tok a cégnél, s közben valami elkezdte birizgálni a csőrömet.
A '90-es évek közepén ment tönkre a DDSG, (Ersten Donau Dammschiff Geselschaft) (ha jól írtam), és több dologra nem emlkészem ezzel kapcsolatban a csődön kívül. Nem emlékszem, hogy az osztrák állam egy kanyi fillért is betettek volna, hogy a Duna legrégebbi folyamatosan működő hajóstársaságát megmentsék-fejlesszék. Nem emlékszem, rá, hogy a dunai hajóstársadalom két kézzel próbált volna a helyzeten segíteni.
Lehet, hogy nem így volt, de ha igen, akkor erősen párhuzamot látok a dologban ott, hogy az állami/banki vezetőknek ez a csődhelyzet inkább (magán)üzlet volt, és jó gyorsan elsimították utána vízet, nehogy valaki egy kis hullámkától elkezdjen köhögni. Szerintem azt is szétverték...
Kérdezem a régieket, ez így volt? Van okom ilyen jellegű párhuzam észrevételére? Lehet-e annak az esetnek a eredményeiböl, történéseiből okulni, ill profitálni a MAHART-nál?

más:
A Zebegény és a Tahi az elág hasonló felépítésű volt vagy pedig testvérhajó?
A Zebegény balatoni testvérhajóinak egyike úgy tudom a Belloannisz.

jakyg Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2080
Ez a bizonyos Attila motoros szerintem az egyik legszebb hajó. Ilyen volt a Zebegény, a Szentendre és a Tahi. Lehet, hogy volt még egy, de azt nem tudom hogy hívják. A Tahi a Dunán járt Bp-Esztergom vonalon, Valamikor a 90-es években selejtezték. Kb. egy éve láttam még az újpesti öbölben alapozóval lekenve.
Van a Dunán működő Attila, talán ez a korábbi, balatoni Zebegény. Ha így van, akkor a Szentendre lett átkeresztelve Bakonyra, s még tavaly is járta a Balatont.
Előzmény: Zoltika (2072)
muggli Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2079
Úszik. (talán?) :-))))))))
Van egyébként több ilyen építésű, amiket néha látni lehet. Üresen markánsaban kiadja a régi építési vonalait. Hacsak nem támadt fel a "Hunor", vagy az "Etele", mert azok voltak még hasonló formájúak, de azok hátsó-felépítményes hajók voltak, önjáró-vontatók (önjártak is, mert volt rakterük, két, vagy három hombár elől, de vontathattak is, mert volt vontatócsörlőjük is), raksúlyban egyébként nem nagyon maradtak el a kissebb DETERT-es hajók mögött.
Én még láttam őket menetben a 70-es évek végén, a Flottila kisgítő-ellátóhajói voltak 275-001 és 275-002 oldalszámmal. Mostani sorsukról nem tudok. Másik két testvérükből a régi iskola hajó, a "Buda" ma állóhajó a sirálystégnél, a "Magyar"-t meg szétvágták.
muggli
Előzmény: Zoltika (2078)
Zoltika Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2078
Bocs, azt a képet tényleg láttam (meg már máskor eredetiben is), csak átfutottam rajta, mert nagyon nem hasonlít arra, amit szombaton láttam a Dunán. A meglepő éppen az volt, hogy egy nagyon nem folyami-formájú hajó állt (mozgott észrevehetetlenül lassan) a Duna közepén.

Most akkor mi van a szegény Sződligettel? :-)))

Előzmény: muggli (2077)
muggli Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2077
Akkor a moszkva a "Sződliget". Olvasd el a zárójelet is! :-))))))))
Freeport az 1898-as hozzászólásba tette be a fényképet. Ha kell, akkor elküldöm Neked is, csak itt nálam brutál méretű.
muggli
Előzmény: Zoltika (2076)
Zoltika Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2076
A "Szigliget"-szerű hajó nagyon más volt, mint a meseflotta, vagy a Moszkva-típus, viszont nagyon olyan, mint a Szigliget. Freeport nevű felhasználót nekem nem adott ki az index kerseője, és visszakeresve a képet sem találtam. Az a nagy hajó olyan volt, mint egy nagy tengeri teherszállító, hátsó felépítménnyel. Az orra nagyon kiállt a vízből, tehát valószínűleg nem volt rakva, és a a gépház hátul lehet. Hegymenetben ment (állt), tehát a Szabadkikötőben nem rakhatták meg.
Előzmény: muggli (2074)
muggli Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2075
matilaci!
Ne kapkodj a telefon után, a "Gyöngyös" haldoklik. Már egész szépen kibelezték. :-((((
muggli
Előzmény: Törölt nick (2071)
muggli Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2074
A "Meseflottát" eladták, vagy bérbe, vagy ... , szóval át lettek keresztelve, de erről többet Trophy sporttárs tud többet mondani, ha előkerül. Amit láthattál, mint "Szigliget"-et, az, ha minden igaz, akkor egy Moszkva-tipus (vagy az "Sződliget" lenne? lehet.)
Az a Duna-tengerjáró szerű jószág pedig valamelyik öreg önjáró lehetett (lásd: ha visszakeresel, Freeport feltett két képet a topicra egy "Brigita" nevű német hajóról, amit én csináltam Csepelen) Ezek még közép-felépítményes, ezért méretesebbek is a szokásosnál, mert elég sok teret elvesz a géptér és a lakórész. Elől van neki két hombárja, hátul egy. Gabonát hordanak tőlünk, északra.
Üdv a fedélzeten: muggli
DLala Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2073
A Csobánc és a Tünde Balatonfüreden sétahajózik.
Zoltika Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2072
Kedves Hajósok!

Én is csak alkalmi olvasótok vagyok, most viszont volna néhány kérdésem.

1. Szombaton (február 1. ) délelőtt a Duna közepén láttam állni, vagy rendkívül lassan haladni egy Duna-tengerjáró szerű, dunai léptékben igen nagy hajót, a Parlamenttel szemben, a Batthyány tér felőli oldalon. 1/2 2 körül már nem állt ott. Mi volt ez, és mit csinált ott?

2. Mi lett a sorsa a 70-es évek végén a Dunán még közlekedő "Délibáb" nevű hajónak?

3. A dunai "Zebegény" nevű hajóból "Attila" lett. Tudomásom szerint volt három testvérhajója a Balatonon, ezeknek mi lett a sorsa?

4. Mi lett a sorsa a balatoni "Szigliget" és "Csobánc", illetve "Csongor" és "Tünde" nevű testvérhajó-párosoknak? A Dunán néha látok egy "Szigliget"-szerű hajót, most nem emlékszem, milyen néven; ez belőlük lett, vagy valami más? Pár éve Révfülöp felett a hegyről távcsővel láttam egy hajót, ami olyan volt, mint amilyenné a "Szigliget" lehetett volna egy brutális átépítés után. Ez mi lehetett?

(Bocs a sok kérdésért, vagy ha olyat kérdeztem, amire a válasz korábban itt volt már a topicban.)

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2071
Tiszta gyomoridegem lett.
Azon gondolkoztam épp, hogy holnap kit hívjak fel, a családját (őt), vagy vki mást.
Csónakos Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2070
Köszönöm. Matilaci ne aggódj,Viking a Gyöngyössel kapcsolatos kérdésemre válaszolt./Remélem.../ Bár ez se jó hír!
Előzmény: Törölt nick (2067)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2069
??????????????
Előzmény: viking star (2068)
viking star Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2068
Haldoklik.
Előzmény: Csónakos (2065)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2067
Tanuló-kormányos volt felső és al-Dunán egyaránt, csak azért nem tudott levizsgázni, mert a Kissóderos azt mondta, hogy amíg ő a HF vezetője, Józsiból nem lesz kormányos. :))
Előzmény: Csónakos (2066)
Csónakos Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2066
Más. Tud valaki Steiner "vaddisznó" Józsiról ?
Bócman volt a 80-as években mindenféle hajón.Leginkább hegyesorrun.
Csónakos Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2065
Mit "csinál" a Gyöngyös Kvassaynál ?
viking star Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2064
Kis apró szépséghiba a Mahart Passnave honlapján: az egyik 250 fős kirándulóhajónknak Horány a neve. Bár én örülnék neki a legjobban, ő azért mégiscsak BOGDÁNY! Engem aztán nemzavar, sőt! De azért mégis...
A Gyöngyöst megnézem közelebbről majd én is, mindíg csak kutyafuttában látom, amikor átsuhanok a hídon.
Mijo Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2063

Kitudtad venni a minap feltett felvételeimből amit látni szerettél volna?

Mijo

Előzmény: trophy (1938)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!