A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Rugalmasak Hatvanban, simán elpostázzák neked, ha van. (most nincs egyébként) Annyit tudok az érdekedben tenni, hogy csütörtökön szabadnapos vagyok (ha minden igaz)1,6-ost úgyis kell vennem (ha még van nekik raktáron) Ha felírod ide, mi kellene vagy privát mélben (publikus) akkor megveszem és elpostázom ... ha van nekik raktáron, és megfelel neked ez a megoldás.
Illetve a legjobb az lenne hogy akinek a fórumról kéne ilyen az jelezné, mert lehet hamar elfogyna 4-5 ember közt a 10-10 db. Akkor megrendelném a Skiztől, és esetleg szétpostázom.
Akkor erről legalább helyes infokat találtam én is. :)
Karosszéria marad a fő vonal, mellette tanulásképp érdekel a saválló történet meg úgy egyáltalán az awi. Idén már nem, de jövőre talán eljutok egy awi tanfolyamra is. Legalább úgy menjek oda, hogy volt már olyan pisztoly a kezemben :))
Így viszont feleslegesen adtam el a corgon palackom.. jee. Akinél akad co/corgon és/vagy argon palack, netán reduktorokkal együtt, jelentkezhet. :)
Melyik az ajánlott awi pisztoly 200A -ig? Ahol a gépet venném, ott sorjás a markolat stb némelyiken..
Becsatoltam már egyszer ezt a fotót a cikkszámokkal, hátha ez alapján könnyebben tudsz intézkedni.
Van a rövid gázlencséhez is pld 2-es volframhoz is szorító ugyanúgy mint a hosszúhoz (2,4-es gázlencsébe megy) de ezt pld annyira nem tartják hogy még a magyar binzel raktárkészletén sincs, az európai vagy a globál központból kéne rendelni 10 db-ot. (2-3 hét mire megjön)
Nagyon kevés hegesztőbolt tartja, mert nekik a binzeltől be kell rendelni 10-10 db-ot, és aztán a többi 6-8 db évekig áll a nyakukon. kevesen vállalják be hogy 1-2 darabért berendelik valakinek. Nekem a salgótarjáni SKATT-al szerencsém volt 2,4-es meg 1,6-os gázlencsével, de ott is csak azért mert volt valamikor régről 2,4-es, az 1,6-ost meg valahonnan szereztek 1-et (másfél hónapot vártam rá).
Szerintem a hatvani SKIZ van olyan rugalmas, hogy ha 2-3 igény érkezik hozzájuk akkor berendelik. A kerámia nem gond mert az ugyanaz mint a 9-esé, de a szigetelő gyűrű, a szorító, és a gázlencse az nem kompatibilis a 9/20-assal.
Egyébként az lenne a buli ha valamelyik bolt berendelne, és összeállítana ilyen szettet kis szortimentben, akkor nem kellene görcsölni az összeválogatással. Egy ilyen kis doboz mondjuk 500 Ft, egy gázlencse 900, szigetelő gyűrű 600, szorító meg szintén 5-600 között.
Olyan szett ami 1,6-os + 2,4-es gázlencse, 2-2 szorító, 1 szigetelő, + kerámiából 2-2 db egy kis dobozban szerintem 7000 körül még versenyképes is lehetne. (akkor még minimális haszon van is rajta a forgalmazónak az összeválogatásért) Ha tesz hozzá 2-2 volframot (1,6+2,4) akkor mondjuk meg egy 10-es
Mert savállónál az M12-es (max 5%CO2+Ar) vagy M13-as (max 5%O2+Ar) szabványú védőgáz kellene fogyóshoz, de ezekhez szinte csak ipari körülmények közt lehet hozzájutni, így savállóhoz is sokan tiszta argont használnak.
Széncélhoz sem ideális a tiszta argon, oda mindenképp jobb a corgon (itt is van ahol a 25% co2-s lenne jó, de a 18-as az általánosan forgalmazott)
Ezek szerint te sem úszod meg a 2 palackot :-)
Ezek szerint félre értettelek, azt hittem a saválló cuccokra, meg a tuning vonalra akarsz rámenni :-) (kipufogó, toronymerevítő, stb)
Tiszta argonal nem megy a szénacél fogyós.Fátyolos az egész,nagy cseppekben olvad le és mindig visszaég az áramátadóba(0,8).Próbálkoztam elég sokat vele mikor az alu után rajtahagytam a gépen az argont.Nem megy vele.
Egyelőre sehol nem látok példát tiszta argon+fogyós kombinációra szénacél esetén. De saválló esetén is csak ausztenites verziohoz ajánlják meg ugye alu. Pedig mint, ha ismerős tiszta argonnal nyomta volna a kasznizást, de ő sem biztos benne, milyen gáz volt :D
Az egyik villámos piktogram azt jelzi, hogy hálózatról is üzemeltethető, a másik meg azt, hogy generátorról is.
Hidd el, a két gép tök ugyanaz, az utolsó csavarig megegyeznek. Csak a színükben, meg a kezelőpanel feliratozásában tér el. Néha a tartozékoknál van eltérés. Amit most vettem (BLM-2000 TPM) gép néhány ezerrel többe került, mint a sárga testvére. De a BLM adott egy induló AWI készletet is, (kerámiák, patronok stb) a pisztoly volt más, illetve a BLM házon volt műanyag hordfül (táskafül) is a vállhevederen kívül. Indokolt volt az árkülönbség.
A legtobb munka acel karosszeria, az awival csak ismerkedni szeretnek, rozsdamentes kipu van a kozelben 1-2, ami jo alany. De mondjuk beruhazni se veszes vmi kis hulladek darabokra gyakorolni.
A BLM, meg az IWELD is magyar cég. Mindketten Kínában gyártatnak, de nagyon korrekt a minőségbiztosításuk. (itt jegyezném meg hogy az olcsóbb - Buddy sorozat- gépeit már az ESAB is ott gyártatja)
Az Iweld HD sorozata nagyon jó, a BLM-nek ment lentebb pozícionált gépi nincsenek is.
Sajna pont fordítva van. Pont a vékonyabb anyagokat jó "lágyan indítva" kezdeni awival. Ha nem tudod a kezdőáramot kellően alacsonyra állítani egy vékony rozsdamentesnél előfordulhat hogy "rálő" egy nagy árammal és mindjárt egy lyukkal kezded a hegesztést :-) Persze itt is vannak technikák, szóval egy koppintóssal is meg lehetne oldani, mert ráfutó lemez/kifutó lemez.. aztán cső.
1,5-1mm alatti anyagoknál meg ha saját anyagával, hozaganyag nélkül hegeszted, és be van kapcsolva az impulzus, csak egy egyenletes tempóval húzod, és szép pikkelyes lesz.
Mindenesetre ahogy így olvasom, nem is biztos hogy szükséged van awira, hiszen a fogyóssal is lehet rozsdamentest hegeszteni, az inverteresek nagyon finoman beállíthatók. Ha abból indulsz ki hogy a legvékonyabb rozsdamentes awi pálca 1mm, a rozsdamentes fogyós huzal meg csak 0,8. Ha sikerül egy jó beállítással, egyenletesen 50% átfedéssel a varratot körbe "heftelni" akár hasonlóan is nézhet ki mint egy szép pikkelyes awi varrat.
Ebből kiindulva lehet hogy ráér az awi (illetve bőven elég az ami a pocketmig 205-ben van)
Palackkal kapcsolatban a legjobb az lenne ha argont vennél (awihoz, és rozsdamentes fogyóshoz, alu fogyóshoz is az kell) Nem tudom mennyi lenne mellette a sima szénacél meó hogy érdemes-e corgon, vagy Co2 mellé.
Mindkettőben vannak érdekes/hasznos dolgok. Hmm.. nehéz kérdés.
De ahogy elgondolom (bár semmilyen hegesztőtanfolyamra nem jártam, a karosszériást meg hagyjuk, szóval amit a könyvekből meg netről tudok azt gyakoroltam, alkalmaztam eddig) az áram fel-lefutásnak, bázisáramnak igazából vastagabb anyagoknál lehet jelentősége. Én egyelőre max 2,5 - 3 mm -ig tervezek, legvastagabb dolog is max egy kipufogó cső vagy leömlő lehet (mondjuk a talp-cső csatlakozás 8mm+2mm de nem teljes vastagságban..) nem hiszem, hogy ehhez ennyire speckó dolgok kellenének. Tartókonzolokat stb eddig is co-val állítottam össze (3+3, 4+4 mm anyagok).
Ezek alapján nem feltétlen hiányozna a superpulse + tulajdonságai. Később meg a melókból lesz lehetőségem komolyabb awira, ha szükséges. Úgy is azért dolgozom, hogy fejlődhessek minden értelemben, gépparkban is. :)
A másik kérdés a gáz. Argonnal a Mig hegesztés nem a legjobb vékony anyagokhoz, viszont ugye awihoz más nem jo. Egyelőre vegyek azt és később mellé corgont, vagy egyből 2 félét.. hmm..
Sziasztok a közel jövőben szeretnék venni egy invertes gépet 200 amperos és kb 70000 forintot szánok rá. Az lenne a kérdésem mi véleményetek erről a gépröl? esetleg ha valami más ajánlatotok van azt is elfogadom. Előre is köszönöm a válaszaitokat http://www.megatool.hu/hegeszto_inverter_blm_2000_tdm_6090
Ha Free Tig néven is ment az Everlast, akkor talán a fent említett nem lehet annyira rossz. A potméterek miatt nagyon szimpatikus, de amúgy jól is néz ki a gép élőben. Kroweld sokat ad el ezekből, állítólag problémamentesek. Valakinek van esetleg személyes tapasztalata ezzel a géppel?
Az a rohadt nagy baj ezekkel a zöld gépekkel hogy nézed a weblapot, és sosincs készleten, van akkor annyiért adják mint egy bejáratott márkás BLM, IWELD,JASIC gépet, mire lenne akciósan addigra új modell van...
Azért azt hozzátenném a 205-ös védelmében hogy az meg MIG-ben tud olyasmit amit a kis gorillák nem (2T/4T, gáz előáramlás, visszaégés, íverő szabályzás)
Szóval azért van min gondolkodni hogy mi az a funkció ami neked fontosabb!
Igazából a lényeg annyi hogy a 205-nél "csak" liftes awid van. 2t-4t itt is van, gáz elő és utánáramlás...és nagyjából ennyi.
A superpulsnál ezen kívül ívgyújtás erősség, HF/lift gyújtás, áram fel, lefutás, impulzus, impulzus kitöltés ... szóval a programozható memórián kívül minden amit egy DC awi tudhat.
A két gép beállítási lehetőségeinek különbségei röviden:
Igen, kicsit megszaladtak az arak, de egyszer szeretnek vasarolni, ugy altalaban olcsobb :)
Nalunk volt kulon huzaltolo, igaz, az egy regi 600A-es gep volt, targoncaval tudtuk csak mozgatni. Ez utobbit is megkerdezem, ez nalunk is kaphato, egyszerubb lenne beszerezni.
Múltkor kerestem itt porbeles saválló huzalt... Érdeklődtem azóta itt ott és Magyarországon olyan ez, mint Columbo felesége: Sokan tudnak róla, de még senki se látta :-)
Igazad van abban hogy a pocketmig 176-ért jó vétel, de kell hozzá egy awi pisztoly is (nem tartozék), akkor már 200+palack (ami 30, tehát ez is 230-240). A stahlwerk egy kicsit erősebb gép bekapcsolási időben, adják hozzá az awi pisztolyt is. A 205-ös pocketmig többet tud menü szinten. Azt viszont figyelembe kell venned hogy mindkettőben alap awi funkció van.Meg lehet vele tanulni awizni, de utána jön az hogy eseteleg jó lenne a több awi funkció. Na akkr van gáz mer akkor már nem éri meg eladni a jó inverteres mig-et. viszont kénytelen vagy mellé venni egy rendesebb awit ... na az úgy drága lesz :-)
A két gép kombinációja az tudás szinten jobb megoldás. Drágább az igaz, de jobb megoldás. Ha bármi gond van valamelyik géppel, még ott a másik...
Nem tudom, neked kell eldönteni hogy mi a lényeg. Az tény hogy a kis gorilla nem tud annyit mint a pocket205, vagy a stahli, de a én pld a gorillát nem szívesen cserélném le, mert simán kiszolgál tudásban, teljesítményben. Ha rám szakadna valami nagy szabadidő mennyiség, meg némi pénz akkor is max mellé vennék valami komolyabb iparit (3 fázis)
Szóval gondolkozz még kicsit :-) Mérlegelj mindent. Nincs rosszabb mint egy megbánt vétel.
Csak, hogy ne legyen egyszerű, most találtam Pocketmig 205LT -t 176000 -ért bruttó, kábelekkel. A 2 külön gép meg 240lenne+palack.. a stahlwerk mig200 meg netto 196, de ha vki tud megoldást, akkor az is lehet kevesebb. Ajh.. :D a 205 esetén palackkal együtt kijönnék majdnem 200ból.
50km-re, köszi a felajánlást. Már fogyóban van a huzalom, még egy kisebb munkát kibír. Most jött egy kéthetes meló csak hétvégére jövök haza, akkor meg úgysem hegesztek a gyerekek az elsők.De utána, ha nem találok valamit, mert mennem kell Pestre is a Kranomnál hirdetnek valamilyen huzalt 6500-ért, azt megnézem és ha nem jó akkor megkeresnélek vagy itt vagy privátban.
Komoly gép. A masszív ruszki hálózathoz méretezték. :-)
Nálunk minimum 32 A-es automata kell hozzá, de csúcson még úgy is óvatosan kell nyomatni. Az ára viszont felettébb gyanús. Hol láttad az árát és milyen valutában?
A BLM-ed tudja a live arc awit, abban az irányban nem gondolkodtál? Egy szelepes pisztoly, egy olcsó reduktor meg egy argon palack talán ki is jönne az alfa árából...
Kis tekercs porbeles huzal 7000 (1kg) az elég hamar leszalad. A 4,5kg esab coreshield meg 13-15.000. Egyszerű a használata, de egy jó kis MMA inverter ezen az áron jobb beruházás.
Hát, az attól függ. Ha csak porbeles huzallal használnád, és 1,5-5mm anyagvastagságok között, és nem tervezel reggeltől estig hegesztős projektet akkor igen.
Zártszelvényre és hasonlókra otthonra elég rendben van, és egyszerű a használata. Pozitívum hogy rámegy az 5kg-s huzaldob, tehát egy tekercs 0,8-as ESAB coreshield 15-ös önvédő porbeles huzallal 3-as és 4-es fokozaton egész szépen el lehet hegesztgetni.
Tömör huzalhoz már nem ajánlom mert a teljesítmény 0,6-os huzalhoz is elég karcsú, a 0,8-assal szerintem egyszerűen használhatatlan a gép. (adatok alapján)
Én szeretem a porbelest, de elég korlátozottan alkalmazható komolyabb dolgokra, és nem túl olcsó technológia.
Ja, nagyon nyomulnak ezek az Astrások. Jó ideje figyelem őket. 165-ért szinergikus 200A-es fogyós igen csábítónak tűnik. De aztán ilyenkor kezd mocorogni a kisördög, hogy ha a garancia lejárta után kifekszik ebben valami, akkor mehet a szemétdombra, mert biztos, hogy nem javítható. Csak fődarab cserével, azokat meg az ilyen kategóriájú gépeknél nem nagyon szokták évekig forgalmazni. Komoly elektronikával megáldott gépet félnék egy ilyen feltörekvő gyártótól venni.
No, meg a színe, az tényleg kritikán aluli. Mint egy kínai műanyagvödör.
160 PD-je van itt valakinek, pár hét után elszállt benne a nagyfreki panel, gariba megcsinálták, vagy kicserélték, azóta jó.
Az iweld tig 200superpulse modernebb gép, mert ezek kb 3 éve piacon vannak más-más színben. Amcsiba ezek futnak everlast néven, szóval nagyon rossz nem lehet. A mig az tuti belül ugyanarra a sémára épül mint a gorilla.
Egyszerűen az van hogy ezekről a zöld gépekről kevesebb a tapasztalat a fórumon, nem gondolom hogy nagy különbség lenne. Az IWELD HD-nál már van egy elég igényes külső is a belső tartalom mellé. Mint láthatjuk a gorillát én egy idő után át dizájnoltam/tuk, mert valahogy nem volt elég letisztult a kényes ízlesemnek (látványilag).
Nekem az IWELD, BLM, Jasic, Rilon, Stahli gépek valahogy bizalomgerjesztőbbek, és szebbek. Ennek ellenére ha közel van, én simán elmennék a helyedben közelről megnézni milyenek a gépek. Élőben úgyis látod ha satnya az összeszerelés, lóg a burkolat. Amennyiben meg ki is lehet próbálni valamelyiket akkor az kész nyereség. Alku lehetősége meg személyesen felmerülhet.
Aztán ha lejár a gari és a zöld szín még mindig tetszik, de a dizájn már nem, akkor jó pénzért Rahed Lee csinál neked MIGATRONIC matricát :-)))
Hmm, csak hogy kavarjak még egy kicsit.. iweld superpulse-hez képest ez milyen lehet? Adatokban kicsit jobb, vagy ugyanolyan, azt látom. Ennek pl 200A 35% iweld 200A-25% de ez csak egy dolog. Annyiban érdekelne jobban, hogy ez tőlem pár utcányira van.. :) http://www.weldtechnic.hu/awi%20200pd.html
Szerintem is inkább beperelnének minket :-) Bár ha saját részre készül és nem kereskedelmi célra, akkor talán megúszható a gulag. Ha balhé van, akkor Maseratisti földhöz csapja a sapkáját és nagy dühösen előadja, hogy ezek a kibaszott kínaiak hogy átverték. Én meg persze az egészről semmit sem tudok...
De azt meg ők nem tudják még, hogy Maseratistivel gründoltunk egy offshore hátterű céget. A cég neve: WAFD Inc. vagyis: "Welding & Anything Fake Development Inc." Szlogenünk: Bármiből, bármit, bárkinek.
Szerintem ez "csak" 16-os. A saját testkábele. Kb erre jó amit adnak hozzá :-) Kettévágtam, és pont jó hossz lett a dugós vége a célra. Csak a másik végére kellett egy 8-as furattal ellátott végszem. (az meg ráraktam a másik végéről)
Nincs még kész, mert vannak apróbb finomítások. A saját dinse aljzatait ki lehet csavarozni, azt (először 35-50-esre akartam cserélni, de nem fért el) még kicserélem BINZEL gyártmányúra mert jobb, csak le kell a külső műanyag burkolatból szedetnem kb 1mm-t mert nem fér be a gyári helyére. Holnap meg megfúrom az adattábla alatt a hátlapot a külső dobról jövő huzal megvezetéshez.
Még egy hétig biztos elmolyolok vele, mire minden összeáll. (még jó hogy melóban van üresjárat és ráérek ilyesmivel foglalkozni)
Vagy rám küldik az olasz maffiát amiért ilyen gyalázatot követtem el :-)
A narancssárga toboz hülyén nézett volna ki a hegesztő kocsin a sok szürke közt, így csak ezért az átalakítás ... meg szar időben az ember fantáziája elkalandozik :-)
Jól bedőltem, nagyon ügyes munka, gratula mind kettőtöknek. Néztem is hogy nagyon hasonlít a gorillára,(nekem minden kis inverteres egyformának tűnik mint a kínaiak)de nem esett le hogy turpisság van a dologban.
Vásárolni csak 3 db poti gombot, 1 dl festéket (RAL 7001), két pormentes gumisapkát meg pár imbusz csavart, és apró bizbaszt kellett. Ezenkívül jó sok meló Rahed Lee fórumtárstól :-)
Tényleg jó a gyártónál rákérdezni, mert lehet olyat is tudnak ajánlani ami egyébként nincs a honlapon, vagy webáruházban. Így tényleg a saját igényeidnek megfelelőt kapod, a megfelelő konfigurációban, és még lehet hogy árban is jobban tudsz kijönni.
Lehet hogy elég a 300-as, de mondjuk megéri tandem előtolóval, vagy lebeszélnek a különtolós gépről, de inkább nagyobbat ajánlanak... fene tudja. Nem biztos hogy mindig előny a külön előtoló ... nem tudnék én sem dönteni.
Dolgoztam különtolós géppel, de sose vettük le az előtolót (ami pont a lényege lenne) mindig inkább az egész gép ment arrébb.
Az igazi az lenne - mert ez azért szerintem elég komoly kiadás, főleg hogy nem játszani kell, hanem dolgozni vele - ha javasolnának egy helyet ahol ki is tudod próbálni a gépeiket hegesztés közben. Csak így tudnád eldönteni hogy valójában melyik a neked legjobb.
Ilyen kiadásnál szerintem megéri egy kis utazás egy géptesztre, nem olyan nagy ez az ország :-)
Egyébként az a büdös nagy igazság, hogy lassan olyan számokról beszélgetünk 5-600.000 között, amiért már lassan meg lehet venni egy Kemppi 323r-t. Az még nem szinergikus, de nagyon könnyen és pontosan állítható. A grafikus kijelzőn minden nyomon követhető, és dolgoztam vele... rohadt jó gép. 12mm-es lemezen 250A-en 1-es huzallal olyan beolvadást csinált sarok gyöknél, hogy csak pislogtam mikor megnéztem a csiszolatot!
Én nagyon szeretem ezt a Kemppi-t, meg a 322-es weldit is, de ha nem nézem az árkülönbözetet a kettő között, és kitermeli az árát a gép akkor a Kemppit venném.
Ha tudsz akkor menj el a Corweld-hez, és próbáld ki azt a gépet is. (egyébként ők inkább hegesztőanyagokat/rendszereket forgalmaznak, de nagyon jó áron adnak Kemppit is)
Csináltam anno videót is róla ahogy a kollégák bohóckodnak egy függő sarokkal:
https://www.youtube.com/watch?v=p-eVN9eaHSo
Ez meg a gyári reklámvideó:
https://www.youtube.com/watch?v=NhGKUAUnL_8
Itt meg egy 253-assal hegesztenek nem túl vékony anyagot:
Köszönöm a segitő hozzászólásokat, azthiszem már megis találtam a kiszemeltet. Egy ilyen gondolom sokmindenre elég, és a márkából fakadóan gondolom nem lesz vele gond egy darabig.
A barkácsáruházakat felejtsd el hegesztőgép témában! Drágák, általában kínai tömegtermékeket árulnak, se rendes vevőszolgálat, se alkatrész, tartozék ellátás, körülményes szerviz stb. Én is nézegettem a Praktikerben azokat nagyon gagyi kinézetű, paramétereiben is semmitmondó Hyundai és egyéb gépeket. 50-70 ezrekért kínálják, ami egy vicc. Attól, hogy barkácscélra akarja édesapád használni, azért gondot ne vegyen magának.
Nekem volt az a 160A-es BLM-1600M gépem, nettóban 50 alatt volt. Szakkereskedésben, magyar forgalmazó gyártatja, ha problémád van felveszik a telefont, segítenek, van rendes szerviz, alkatrészellátás stb. Kurva jó kis gép volt. Az Iweld, Alfaweld ugyanez a tészta, vannak ugyanolyan gépeik is, csak a színe, logója más, meg a kapott tartozékokban, kismértékben az árat illetően van néhol eltérés.
Szerintem egy magyar forgalmazó által, saját márkás termékként, saját minőségellenőrzéssel kínában gyártatott gépekkel százszor jobban jársz. Ezek nem ugyanazok az ömlesztett, olcsó tömegtermékek. Az, hogy kínai, ez nem is nagyon publikus, csak ki lehet következtetni. A BLM esetében pl sehol semmi utalás erről, sem az adattáblán, sem a dobozán, a csomagolásán és mindenhol csak magyar és angol felirat. Az új AWI BLM gépemnél szíintúgy. Kínosan kerülik, gondolom ezzel próbálják elejét venni az előítéleteknek. Ami valóban nem volna helyénvaló a fent említett "magyar" márkák esetében, mert nagyon európai a minőség, a csomagolás, a megjelenés. És aki belenéz akkor sem csalódik. Én megtettem. Meglepően profi és igényes a szerelése. Profi lakkozott csatlakozások, tisztességes szigetelések, átgondolt építés.
Szóval ilyen márkák házatáján nézz körül, ha viszonylag olcsó és jó minőségű gépet keresel. Ahol én vettem a BLM gépeimet, az a cég szerviz is, évek óta forgalmazzák a BLM-et és az Iweld-et is, nagyon sokat eladtak. Azt mondták, hogy BLM-ből eddig egy sem került vissza javításra, az Iweld-ből is talán 1-2 db, de az is minimális és könnyen javítható hibával. Pedig mindkettőből vitték szép számmal a nem kimondottan ipari felhasználásra fejlesztett típusokat is, ipari körülmények közé.
Édesapám szeretne inverteres hegesztőt venni, és ehhez szeretnék tanácsot kérni. Igazából csak itthoni hegesztéshez lenne, pár zártszelvény kaput, vas ajtót megcsinálni, meg há körüli vasmunkáho, tehát csak hobbi felhasználás lenne, áltlában 2.5-ös pálcát használ, 2-4mm-es anyaghoz. Ebből kifolyólag egy kb 120-130A-es gép biztos elég lenne neki. Milyen márkát ajánlotok? Barkácsáuházban kapható Hyundai, Expert, GVS márkák megfelelőek lehetnek, vagy inkább legyen valamivel drágább, de komolyabb? Egyik ismerősöm az Extol márkát ajánlotta, 65 környékén vannak ezek is. Milyet lenne érdemes néznem?
Nem sokat használom sajnos egyik gépet sem :-( Gorilláról még nem fogyott le az ajándékba adott 5kg huzal, pedig vásárláskor még esab (12.51-es) huzalt is vettem mellé, hogy majd jól beindulok, és meghegesztek mindent itthon (hegesztőasztal, kocsi, 200m kerítés a műhely telke körül, billenő garázsajtó, fedett kocsibeálló...stb)
Na most ebből 1 év alatt egy félig meghegesztett garázsajtó, meg egy félkész hegesztő asztal lett :-( Ennyi volt munka mellett a szabadidőm :-(
Én villanyosként nem látok problémát a 3 fázissal. Sőt. :) Csak szerintem elég nagy helyet foglalna, meg az elosztó dobozok sem épp szépek, de ezt Neked kell tudni :) Ha már kismegszak stb Tennék egy AVK-t, a gumikerék ellenére egy "földelés" a hegesztőkocsira stb.. Mondjuk ha kimenetre nem raksz csak 1 fázisú aljzatokat, akkor akár meg is úszhatod még közepes méretben. Nekem egyelőre messze a 3 fázis, több mint 50m, annyit nem tekergetek. A ház is eladó, úgyhogy fixen meg nem húzok ki tápot.. :) Karosszériákhoz, vázakhoz stb bőven elég 25A egy fázison.
Ennek millió oka lehet, de egyik sem az hogy trafós vagy inverteres a gép. A Co2 mindig jobban fröcsköl mint a corgon.
Jól beállított gép, ideális körülmények közt nem fröcsköl.
Általában ha húzod a varratot kevésbé fröcsköl, ha tolod akkor jobban. (nem azt mondom hogy jobb húzni, mert nem, csak egy megfigyelés)
Összefoglalva, mindegy milyen gép, ha jó a beállítás, a huzal, a gáz, tiszta az anyag, jó a tartásod, a szabad huzalhosszod, és a haladási sebességed, akkor tuti nem fröcsköl.
Na tessék :-) Én is hasonlóan gondolkozom. Nekem a 2 palack miatt kell hátulra erősebb kerék 300 mm-est néztem, előre már megvan a 120-as forgó fékezhető pár. A hátsón még gondolkodok, mert van itthon 2db vadiúj tömörgumis talicska kerekem az 400-as. (na jó, nem vadiúj hanem vagy 10 éves, csak nem használt.)
Az aljzatokon én is filóztam, ráadásul külön kismegszakítókkal. Mivel nekem mind a lakásban, mind a műhelyben van 3 fázis, arra is gondoltam hogy 3 fázisú hosszabbító menne, és a dobozban osztódna aljzatonként 1-1 fázisra. (mondjuk erről majd megkérdezek valami villanyost hogy jó ötlet-e)
Én úgy számoltam hogy a kerék+ 40-45 cm-es alsó polc ahol a nagy huzaldob lakna eleve 60cm-nél kezdene a gorilla alja, a teteje meg 85-90cm lenne ami mind ülve mind állva elég kényelmes. Felső polcra megy az ergus awi, ami viszont jó alacsony, így az egész kb olyan magas lenne mint a 4,3 - 4,6 m3-es palack (azaz a 20l-es) max 120cm. Tehát az awi is könnyen kezelhető lenne.
Rajzolgattam, tervezgettem, de ez majd úgyis menet közben alakul majd.
Nyilván akasztó, awi pálca tartó és egyebek nekem is lesznek rajta, de ez is menet közben derül majd ki hogy hol fog kézre esni.
Hm, igaz, pneu gyorscsati akad is otthon egy jópár. Olyasmi kocsit tervezek nekik, mint amit felvázoltál, csak nagyobb kerekekkel, sajna a kocsilejárón nem görgőbarát, és a 2 műhely között előfordul, hogy át kell települjek dolgozni.. Így inkább vmi magasabb profilu gumikereket tennék rá, egymás mellé a 2 gép (nincs ipari használat, szerintem nem gond a hűtés), csak még nem tudom, alul v felül legyen a gép.. állva dolgozva jobb fent, ülve lent.. :DD a 2 oldalán meg kábeltartó+elektródatartó fogóakasztó,pajzsnak akasztó, hátul a palack, meg valamelyik oldalt egy 6os dugalj, saját 20m 3x2,5 kábellel (dobon) Kész a mobil hegesztőbázis.. :)
Gondoltam is rád a múltkor mikor az OLX-en belefutottam egy nagy vízhűtős esab (talán 400-as) hirdetésbe ... nagyon jó állapotúnak nézett ki, bár nem különtolós volt, viszont 400-alatt árulták (szinte caddy ár)
Kíváncsi leszek! Azt nem mondom, hogy én is belefogok egy ilyenbe, mert hely az nincs ekkora kocsinak. Ha meg lenne, akkor, mint a kolléga ráhajolnék egy 322-es vagy egy 422-es Weldire vagy, hogy hű maradjak egy ESAB-ra :)
Megpróbálok venni valami jó minőségű dobtartót (még ha drágább is) pld ESAB.
A huzaltoló motor "nálam" bírni fogja. Iparszerű használatra nyilván nem működne olyan jól a dolog, de nekem otthoni barkácsolásban bőven jó lesz. Amennyi szabadidőm nekem van .. lassan csak fotón látom a gépeket:-)
Jó, akkor szerintem fogd meg a telefont, és hívd fel a weldit! Kérdezd inkább őket milyen konfigurációt ajánlanak :-) Nehogy átess a ló túloldalára. Szerintem (hacsak nem vasúti hidat gyárt az ember otthon) nincs olyan feladat amit egy 322-essel, 422-essel ne lehetne megoldani :-)
A másik az hogy weldiék gyártanak Unimig néven fekete színben is gépeket ausztrál piacra. Néha akad náluk egy-két exportból visszamaradt példány amit jó áron el lehet hozni. Most ahogy a honlapot látom pld 450-es két huzaltolós gép is van náluk .. 450+áfa!!!
ÁÁÁ..végig teflonban vagy bovdenben fut a huzal majd. Nem tud indokolatlanul megtörni vagy meghajolni. A gorilla hátán gázcsatiból kialakított "hüvelyen" is - befűzés esetén - azzal együtt húzom át a huzalt, tehát a huzaldobtól végig védetten, megvezetetten menne a huzal.
Amikor meg nem kell, akkor nincs a kis gépen plusz súly. (csak az a 2 cm rézhüvely ami a huzalvezető bovdent/teflont átvezeti a hátfalon)
Ja és kis (100mm-es) tekercs alsi5 huzalt 0,8-asban rendeltem - passz hogy mikor jön meg - mert ezt az alu fogyóst a gorillával én is ki szeretném próbálni! Most felénk meg elég jó időket mondanak, lehet kicsit dolgozgatni a műhelyben. Bár első a hegesztőkocsi!!!
Én gorilla párti vagyok, viszont nem raknám másik házba. Azért nem, mert ezzel pont a nagy előnyét a mobilitását áldoznád fel (soha nem tudhatod, inkább a gorillát vigye ki az ember akár MMA-zni is a telekre, mint a finomabb awi gépet)
Majd este küldök át pár skiccet hogy milyen kocsit tervezek építeni!!! (itt a zaciban nem tudok szkennelni hiába rajzolnám le, ha befotózom meg nem tudom átküldeni az itteni "csúcstechnikás" számítógépre)
Tolókapút csinálok, Sajnos olyan nagy, hogy a C profilt is hegeszteni kellene A C profil összehegesztése vajon hogy menne trafós ívhegesztővel? Mivel toldani kell a 6 méterest + 2 méterrel.
Normális pálcával szépen tudom hegeszteni a zártszelvényeket, de ettől a C profiltól félek.Esetleg attól is, hogy elcsavarodik a hőtől.
Tartósság/szívósság szempontjából van különbség a CO és az ívhegesztés között?
Szeretnék én is egy fogyós gépet az awi mellé. Erősen gondolkozom egy trafóson pl. ForMig 180/210, vagy egy 185-ös Gorillán. A ForMig mellett a nagyobb dróttárcsa és a vélhetően masszívabb huzaltoló szól, a Gorillánál a korszerűbb technika és a kis méret.
Van egy eszement elképzelésem. Mivel Te töviről- hegyire ismered az emberszabásút, szerinted járható út lenne, hogy veszek egy Gorillát, óvatosan kibelezem és a szerveit átépítem egy karcsú magas házba, amiben elfér a nagy huzaldob is. Továbbá később megtuningolnám esetleg egy négygörgős huzaltolóval, így lenne egy pöpec fogyós inverterem. Ez járható út lenne? A profi huzaltolóval, megfelelő görgőkkel, teflonos munkakábellel alkalmas lenne aluhegesztéshez?
Mindkét linken bruttó ár! Az utóbbi, nagykátai címről is rendelheted a gorillát is, csak a maxnál kapsz hozzá egy 5kg-s huzalt ajándékba.
De érdemes megcsörgetni esetleg Nagykátát, mert lehet hogy ha két gépet együtt veszed, akkor ott is megdobnak egy huzallal viszont egy helyről jön a cucc, árban meg ugyanott vagy. (elég lenne a 165-ös gorilla is, de olyan minimális az árkülönbség hogy érdemes a 185-öst venni)
Az elosztással én nem foglalkoznék mert valószínű hogy két géppel nem hegesztesz egyszerre. Inkább azt csinálnám hogy a gépekre felrögzített tömlő végén egy gyorsdugó, a reduktor kimenetén egy gyors aljzat, és akkor épp azt kattintod be amelyik kell.
Ha mégis ragaszkodsz az elosztáshoz akkor a reduktor kimenetre raknék egy T idomot, és arra a két tömlő, de ekkor már nem biztos hogy az a a gázmennyiség jön amit az óra mutat, bár ha egyszerre csak egy gép megy akkor az eltérés minimális.
Hmm, erre nem is gondoltam, hogy kijönne hasonló összegből 2 gép. Köszi. A másodiknál az netto v bruttó ár? Nem találtam meg. A pocketmig egész olcsónak tűnik. Lehet valami ilyesmi lesz. A kábelekkel se kéne szórakozni, fixen mind felszerelve stb.
Kérdés, az argon palackot 2 gépre elosztani hogy ésszerű? elosztó + 2 reduktor vagy 1 reduktor utána elosztóval? Két palackot a 2 géphez nem szeretnék..
Köszi, így még jobb! :) Itt vannak a közelben, beugrom hozzájuk a napokban. Megpróbálom ott is megtudni, hogy a 4130 cr-mo, 6061 alu, és a 7005-ös alu csövekhez Ők mit javasolnak. Ha kell, akkor kiadok a gépért több pénzt, de nem feltétlenül, ha az említett Jasic is tökéletes erre a célra. A vékony falvastagságú csövek hegesztése, és a hibátlan varratformázás a fő szempontok.
Nem hiszem, hogy rosszabb lenne, mindössze a digitális vezérlésűek nagyobb határok között állíthatóak és tudják a mix módot is, de hogy valóban van-e szükség rá az más kérdés.
Valószínűleg BŐVEN elég mindenre az ÚJ JASIC. De ezt ki kell próbálni valakivel aki tud alut hegeszteni mert volt itt gép próbálva már (TUCANA 205) és kiderült, hogy kevés az oxidtörő képessége bizonyos helyzetekben. Viszont 30% alá nem lehetett levinni. Ha jól emlékszem Ólomlábú gépe volt.
Ezért ha tudsz akkor próbáltasd ki valakivel aki tudja is mit csinál. Mert én csak a számat járatom.
Nem nagyon néztem az adatokat hogy ezt milyen bekapcs idővel tudja. Magát a gépet láttam polcon. Meglepő volt hogy mellette ott volt a régebbi 200-as ami 3x akkora. (ezért pocket tig XD)
Engem jobban zavar az adatoknál hogy a gép orrára "csak" 25-ös dinse aljzatot tettek, nem is értem... Van a géppel egyébként egy kis első szériás bibi, ezért nem is nagyon kapható, de nem lövöm le a poént míg az IWELD meg nem oldja :-)
A pocketmignél olcsóbb/jobb 3 funkciós gépet nem kapsz! A stahli minimum 250.
Én a helyedben mindkettőt elfelejteném! A 205-ös a legolcsóbb helyen is 190 körül van. Csak liftes awi, és mg venned kell hozzá awi pisztolyt, tehát 210-220 alatt nem úszod meg.
Na ebből a pénzből én vennék egy 185-ös pocketmiget 100 körül + mellé egy iweld tig 200 superpulse-t 130-ért!!!
Köszönöm a tippet! Tetszik a gép, a súlya is praktikussá teszi. Az ára, és a potméterek miatt eddig a Jasic felé hajlok, az bruttó 240.000Ft lenne. Szerinted jobb annyival a Weld Impex, hogy megérné azt a 76.000Ft pluszt?
Még maga a porbeles rozsdamentes huzal az el is menne 8000-ért, csak az a 15.000 szállítási költség szívás :-( Annyiból már megvan egy 10 liter argon töltet...
Igen. A vízhűtő rajta egy teljesen független készülék, később is rá rakható, azt viszont célszerű előre jelezni ha később vízhűtőt szeretnél a géphez (100.000 körül van a vízhűtő) mert akkor a gépen lesz kimenet neki (nem külön kell bedugni a hálózatba) így ha bekapcsolod a gépet, a vízhűtő is bekapcsol.
Mondjuk az az igazság ha nem napi 8 órában megy a gép 250A felett, azért egy jobb (ESAB MXL 340 vagy Binzel KD 36) gázhűtéses pisztoly sem döglik meg olyan hamar
Ez a 422 szimpatikus, inkabb legyen egy kis tartalek a gepben, ne teljes terhelesen dolgozzon. Szinergikus geppel meg nem volt dolgom, de altalaban nem szeretem ha az eszkoz gondolkozik helyettem. :)
Sokat szeirntem nem fog menni, a vizhutest kesobb is ra lehet barkacsolni ezekre?
Egyik ügyfelem, aki komoly fémipari céget visz, ők használnak ilyen Stahlwerk-et. Elsősorban alu és saválló hegesztéshez. Nagyon dícsérték, pedig sok más komoly gépük is van.
Sziasztok! Erről esetleg tudtok valami jót, vagy rosszat? 0.8-1.5mm-es falvastagságú 4130 cr-mo, és alu csövek hegesztéséhez keresek megbízható gépet. Tökéletes varratokra lenne szükségem. Segítségeteket előre is köszönöm!
Nem tudom attól függ mire van szükséged. a synermig 4000 az elég fasza gép, sok szolgáltatással, de ha meg nagy áramokon sokat nyomod, akkor jobb lenne a plusz pénzt inkább vízhűtésre kifizetni a 322 mellé. Vagy ott a 422-es is az is 400A, és még olcsóbb mint a 4000-es.
Van még egy bolt ahol láttam ezt a logo-t ott pont nem néztem :) Köszönöm az infót ez sokat segített! Eddig ami a legjobban bejött az kb 3,6-4.1 kombó. Majd játszadozom még vele. Van hulladék 1-es lemezem :)
vékony lemezhez 0,8-as huzalhoz én a voltage potit olyan 4 fölé tekerném egy kicsit, a huzaltolást szintén 4-5 között valahol, és nem tolnék 2-3 cm-nél hosszabb varratot, azt is ráklépésben.
Mondjuk én 100 Ft-ot fizettem érte a villamosságis boltban :-) Áfás ár ... tuti mert a cégnek vettem még kompakt fénycsövet, pénzvizsgálóba UV cuccot meg még pár vackot, azt hittem ez a gumi bizbasz lesz vagy egy ezres :-)
Vékony anyagon a 0,6-ossal sem fogsz gyorsabban haladni sokkal, sajnos ez egy ilyen játék.
A vékony anyag hegesztési technikáról/trükkökről meg jó vastag könyvet lehetne írni. (már annak aki nagyon érti)
1 - szakaszos hegesztés
2 - az anyag hűtése (hideg levegő kompresszor .. nyilván hegesztés közben ez nem megy)
3 - hőcsapda (a hátoldalra vastagabb réz/alumínum lemezt fogatni, ami elviszi a hőt)
Most mondanám hogy veszek neked egy burkolatot, becsomagolom, és feladom postán, de mire odaér addigra annyiba lesz (porvédő+bubis boríték+ajánlott levél feladás) mintha vennél egyet kapcsolóval együtt.
Én egyébként Hatvanban vettem, a 21-es út bevezetőjén lévő "elektro 60" nevű villamossági boltban. Külön is kapható! Ez tuti!
Tracon Electric gyártmány. Az van rajta hogy gumimembrán TES kapcsolókhoz. TES-GB vonalkód szám 5 997374 182799 made in PRC, tehát kínai. A magyar forgalmazó pedig Tracon Budapest Kft 2120 Dunakeszi, Pallag u 23.
Biztos megmondják hogy lakhelyedhez közel melyik boltba vittek ilyet :-)
Na mondom ez tetszik. Veszek én is egy ilyen sityakot a kapcsolóra. De mindenhol csak kapcsolóval adják. Külön nem :( Honnan tudok 0,6-os görgőt szerezni a pocketmig-hez? A lemezmunkát szeretném 0,6-al csinálni. Kicsit soknak érzem a 0,8at hozzá. Nem lehetlen csak púposabb a varrat és a rosseb se akar annyit köszörülni. Vagy még nekem nem sikerült beállítani rendesen. Ha jónak érzem akkor nagyon lassan tudok haladni mert könnyen átlyukasztom az anyagot :( Tapasztalat ezzel kapcsolatban?
Mindkettő korrekt választás, a Lincoln egy jó trafós gép, a jasic egy picit "többet tudó" (szolgáltatások) inverteres. Trafósban én még ebben az árkategóriában javasolnám még a 322-es weldit (opciós extrákkal - polaritásváltás, forgóasztal csatlakozás kb egy árban van a lincoln-al) picit olcsóbb is.
Oké, nagyon frankó GCE MMA invertereket is láttam náluk. Gorilla pocketmigből van a 185-ös meg a 205 digital is. Rengeteg iweld inverter, és ott van a polcon a szinte még nem is kapható új pockettig 200 ac/dc gép is :-) Annak még nincs ára sem, elég dögös lehet, érdemes rápillantani, csak úgy a kíváncsiság kedvéért, hogy ilyen is lett az IWELD kínálatban. Szép, biztos nem is rossz, nagy digitális kijelzőn lehet mindent állítani rajta.
Az Iweldekkel viszont sietni kell, a dollár felment a forinthoz képest, így az új szállítmánnyal érkező gorillák drágábban kerülnek a forgalmazókhoz. Durván drágábban, lehet olyan is hogy egyik napról a másikra a 185-ös felugrik 100-ról 130-ra attól függően melyik szállítmányból kap a viszonteladó. :-(
Nem tudom mennyire vagy messze Hatvantól, vagy jársz-e arra. Tegnap voltam bent a SKIZ-ben. Van náluk még az Iweld gorilla pocketmig 185, 99.990 Ft-ért.
Meg sok más érdekes gép is. Érdemes szétnézni ha valakinek útba esik.
Amit előbb kifelejtettem. 5% felett a CO2 már mérgező hatású, míg az argonból akár 80% is lehet a 20% O2 mellett. Mélytengeri búvárok légzőkeverékét nemesgáz-O2 külömböző arányú keverésével állítják elő a mélység függvényében. Persze ott elsősorban könnyű gázokat használnak, hélium, neon. Na nem a felhajtóerő miatt, hanem a légzés megkönnyítésére.
Nagyon jó ötlet volt mert így tényleg por és páramentessé tetted. Láttam már valakinél gyors stop kapcsolót is a modern hegesztőgépen ami teljesen szükségtelen. Meg is kérdeztem, hogy minek az rajta.
Nem kell elbizonytalanodni. )) Nézegettem a régieket, nosztalgiáztam és elgondolkoztam ezen a gyors hegesztés-technikai fejlődésen. Még nincs új inverteres MIG/MMA gépem. Jelen pillanatban semmilyen sincs mert az öreg Hetra is elkelt.
"Ha az awi-t sokat használom egy olyan helységben, ami félig a földfelszin alatt van, akkor számolnom kell azzal, hogy a gáz összegyűlik a padlószinten?"
Innen indult a dolog. Míg az argon nem ül le, mert közel azonos fajsúlyú az oxigénnel, a CO2 az említett feltételekkel megülepedhet. A mustgáz és a szennyvízaknában megülő gáz is CO2. Élő szervezet (biobaci) nem bocsát ki CO-t. A metán meg könnyű és elszáll.
A védőmaszkot nem a gázok, hanem a füst és por ellen ajánlottam. A jobb maszkok aktív szenes betéte még a hegesztő "kipufogógázát" is kiszűri. :-)
Ma volt egy kis "fejlesztés" a gorillán. Tudom ajánlani a márkatársaknak, vagy bárkinek akinek ilyen kapcsoló van a gépen. Nagyon megtetszett hogy - az iwelddel ellentétben - az ERGUS-on por, és vízmentes burkolt főkapcsoló van. Gondoltam a gorillára is ilyet rakok. A villanyszerelési boltban meg megtudtam hogy ennél egyszerűbb a dolog, a kapcsolóra van egyszerűen rápattintható védősapka. Kemény 100 Ft a fejlesztés ára.
Ez az alaphelyzet
ezt kell megvenni 100 Ft-ért
Felrakni a szilikon védőburkot, rákattintani a rögzítő keretet és már kész is :-)
Most már azért óvatosan és csendben megkérdezem, ugye csak szívatsz minket ezzel a neandervölgyi technikával és valóságban azért nem veted meg? Mert most már elbizonytalanodtam :-))
Ha a méretét nézem, akkor ebbe már az összes hegesztési eljárást integrálták(a ponthegesztéstől a thermite hegesztésig). Ez egy multifunkciós 12 az 1-ben változat ?
Köszönöm! ismerem ezt az oldalt de mivel nem vágom az ángelust meg collban sem jó méretkezni nem értm vele semmit.Az az prócska orosz progi jó megoldás pár dologra de az előzőekben említett DPF progi lenne az igazi(ennek kellene valami legal serial,vagy crack).Tervezem azt hogy a lemezszabási példatárt beszkennelem és közreadom.Nagyonhasznos dolgok vannak benne akár egy cső vagy lemezszabást mindenféle szögekkel vagy egy kémény-tető bádogolást is meg lehet belőle tudni.
Igen ez király szerszám csak ügy hívják hogy 500-700ezer forint a teljes készlet.
A múltkor döbbentem rá mikor egy kazán füstcsövét csináltam 150-es csőből hogy valamikor tanultam különféle áthatásokat meg más csőszabási eljárásokat(szeletelt,redős) kiszámításokat de elfelejtettem.Ezt az átmérőjü csövet a flex nem érte át tehát szerkesztenem kellett a vágást.Itt jött segítségemre A "lemezszabási példatár" abból faszául megoldottam a dolgot.Később kutakodván a neten találtam egy "Digital pipe fitter" progit ami király csak 400dolcsiért hajlandó kinyomtatni a vágási mintát.
Most akadtam erre az apró orosz progira ami elég jó szabásmintát ad.A filmnél van egy online felület ahol több féle csőszabások is vannak.
Kell csinálni egy kapcsolást ami a kazán bekapcsolásakor lekapcsolja az elszívót. Ezt a régi kazánoknál szar mert ott semmi elektronika nincs , a víznyomásra meg a hőmérsékletre van bízva minden.
Mondjuk egy hőmérős megoldást ott is meg lehet csinálni, hiszen azok meg gyújtólángosak , tehát a kazán többi része hideg ha nem működik..
De macerásabb és legalább 2 érzékelővel csinálnám, hogy tutira menjek.
Turbosnál a befuvó ventillátorról meg lehet oldani...
A 2,5-es másabb, azt könnyen viszi, de vastag anyaghoz az meg kicsit vékony.
3,2-eshez 140-155 közt lenne a jó. Vagy inkább 160A.
De érezni lehetett a gépen, hogy ez nem az igazi neki, nagyobb áram kellett volna. Papíron lehet, hogy 140A a teljesítménye, ami szerintem nincs meg, mivel ilyen áramon a 380-as trafó különben viszi.
Egyszóval gyenge a gép. Áramátadók 25mm2 az szerintem elég.
Van egy olyan érzésem, hogy elkezdek spórolni egy Gorilla vagy Alfaweld kombi gépre, ami 60%160A minimum.
nem jól mondod az argon meg a co2 gáz nem mérgező gázok ezek ellen nem tudsz maszkot venni mert az oxigént szorítják ki a légtérből.Hiszen Co2-tőt lélegzel ki az hogyan véded magad ellen.Nem kell ezzel a hülyeséggel foglalkozni.Az előzőekben már leírtam a számításokat.Gondolkozzatok már!A mustgáz meg a szenyvíz az meg szénmonoxid meg metán.Na ezek mérgezőek.
Szerintem is kevésbé veszélyes, de nyílt égésterű kazánnal egy zárt légtérben az elszívó az garantált szén-monoxid mérgezés. Nem az argon az igazi veszély, de tény hogy extrém esetben az is tud gondot okozni.
most te fogyós géppel próbáltál pálcát leolvasztani?Nem fog öszejönni mert más a feszültség jelleggörbéje a két féle eljárásnak.A fogyósnak egyenes tehát 15-40v-ig az MMA nak viszont eső a jelleggörbéje tehát a nagy üresjárati feszültség(50v-110v-ig)esik le az ív kialakulása után 20-40v-ra.
De ha kazán kombi vagyis a használati melegvizet is az csinálja, akkor végképp felejtős az elszívó a kazántérben. Különösképpen annak fényében, hogy melegvíznél jóval nagyobb teljesítménnyel megy, mint ha csak fűt. A melegvíz igény négyévszakos.
Az argon nagyon jól keveredik a levegővel, hiszen amúgy is közel 1%-át alkotja. Sokkal több van benne normál esetben, mint CO2-ből. A CO2 hegesztés ilyen szempontból jelentősebb veszélyforrás. (mustgáz és szennyvíz... áldozatok) Persze ehhez az is kell, hogy hegesztés után visszahűljön és ne legyen légmozgás.
Nem elég egy füstelszívó, érdemes védőmaszkot is használni, ha sokat hegeszt zárt térben valaki. Nem jó akármilyen porálarc, kifejezetten hegesztéshez készültet célszerű használni.
Gázos használatra felkészítve kapod a gorillát. 0,8-as és 1,0-es görgővel, ha a maxtól rendeled 5kg SG2-es (ER70s6) 0,8-as co2-höz való huzallal. Tehát összedugod a co2 palackkal, és nyomhatod a gombot.
Megy a dolog önvédő porbelessel is, de ahhoz meg kell fordítani a polaritást. Ilyenkor nem kell gáz.
Egy normális testcsipesz (mondjuk ESAB 300A) 2000 Ft. 3m (az már használható méret) 25 mm2-es kábel kb 5000 Ft. Amit a gorilla kábelén találsz dugó az jó, nem kell másikat venni. Összerakod és kész!
Megfordítottam a polarítást, nagy különbség végtére nem nagyon lett. A jobb oldali rész itt nem a legszebb, elég salakos, de volt ahol szebben sikerült.
3,2-es 46.16 pálca 140A max.-ra tekerve, szerintem gyengén vitte. Egy 180-200-as gép kellett volna ide még ha csak "hobbi" hegesztés is.
A sárgával jelölt részt egy trafós 180-200A gép csinálta. Látszik, hogy komolyabb a varrat.
Így igaz! Egy elszívó akár 5-600 m3 levegőt is szívhat óránként és ha nincs megfelelő utánpótlása akkor képes az egy légtérben lévő gázkéményekből visszaszívni az égésterméket.Vigyázni kell vele.
Ne foglalkozz vele, nem kell aggódni.A gázkazán állandó huzata kiviszi a cuccost.Egyszerre meg amúgy se hegesztel el 10m3 argont.Veszélyes talán csak akkor lehet ha a lent a betonon hemperegve hegesztel több órán keresztűl.Mérd meg a helységet és számold ki hogy 10m3 argon kieresztve hány centiméterig érne.Egy 4X5m térben is csak max fél méterre telítődne egy palack argon ha hirtelen kiengednéd.
Veszélyben max csak én vagyok mikor a kannásbortól fekve hegesztem a helyszínit (ide kérem le a hegesztendő anyagot).
Nyílt égésterű kazánnál eszedbe se jusson az elszívó!!!
Megfordítja a légáramlást és ha megy a kazán, abból nagy baj lehet. Nálunk néhány éve majdnem tragédia lett ebből. A fali kazán a lakásban van és egyidőben ment a konyhai elszívóval. Testületi szénmonoxid mérgezés lett belőle, az volt a szerencsénk, hogy viszonylag rövid ideig mentek együtt. Nem sok híja volt, hogy ottmaradjunk. A feleségem elájult, a gyerekek hánytak, a pulzusunk 200 körül és nem tudtuk, hogy mi van. Hogy mi nem az még hagyján, de a kihívott ügyeletes orvos is ételmérgezésre gyanakodott. Napok múlva derült ki, hogy mi is volt valójában. Azóta van monoxidmérőnk és ha megy az elszívó, akkor résnyire nyitva a konyhaablak. Amikor jönnek a kazánosok felülvizsgálatra, mindig le akarják szereltetni az elszívót. Ezzel nem szabad kísérletezni.
Tudtommal nem nagyon keveredik, hanem kiszorítja a levegőt. Extrém esetben okozhat fulladást. Alapon nem mérgező, lévén a levegő egyik alkotórésze, csak nagyon kis mennyiségben tartalmazza. Kis, szellőzetlen légtérben, okozhat gondot. Ha a kazán is nyitott égésterű, az fokozhatja a veszélyt, mert az is a helyiségből fogyasztja az oxigént.
Nem hagy nyugodni egy kérdés az Argon gázzal kapcsolatban!
Ha az awi-t sokat használom egy olyan helységben, ami félig a földfelszin alatt van, akkor számolnom kell azzal, hogy a gáz összegyűlik a padlószinten?
A helyiségben egy álló gázkazán is működik, okozhat ez valami gondot?
Az argon nem fog előbb-utóbb összekeveredni a levegővel?
Ergusból kiindulva meg látva a fotókat ezek a Quattro elementi-k azért minimum jasic szintű gépek (esetleg picit jobbak) szóval azért ez egy gorilla szint felett van, és nagyjából ugyanazon az áron.
Szerintem az van mint anno a Fiat-Lada dologgal. Ergustól vették a régi gépek licencét, (még az is lehet hogy az olasz cégtulaj régi Ergusos) kínaiaktól a kompresszorokét, betonkeverőét stb... és ugye az orosz munkaerő se drága, cserébe a hazaiak hazait vesznek.
Igen, a matricában jó vagy :-) Erguson is jól mutat a kis duty cycle :-)
Tegnap pld 4,16 volt a rubel, legolcsóbb webáruhátukban 17.800, szóval az 74050 Ft lenne bruttóban amiből (mivel nem uniós ország) kint le kéne vonatni az áfát (passz hogy mennyi) mondjuk legyen 65000 nettó, aztán itthon befizetni a vámot + az itthoni 27% áfát. Kb olyan 90-100.000 között lenne valahol ha hivatalosan kerül az országba.
Ha megcsörgeted Putyint, hogy ha jön Viktorhoz beszélgetni, és diplomáciai csomagban hoz neked egyet, akkor 74050 :-)
Nem rossz cuccok, de az Ergus kapcsolatról mélyen hallgat a bemutatkozó szöveg. Mondjuk az oroszt nem próbáltam lefordítani:-) Egy bikázógépen látok Ergus logót, de az sem az ami a hegesztőgépeken van. Egyedül az oldalán az a kis sárga matrica való az Egus gépekről, de ilyent ugye mi is tudunk:-)
Tény, hogy a komolyabb gépeik fizimiskája hasonlít az Ergus-ra, de pl a nagyobb kompresszoraik szerintem kínaiak. Ugyanazok a motorok, burkolatok.
Sajnos nem, a MastroWeld igazából egy komoly "márka" lenne, csak az idén kijöttek egy elbaszott dizájnnal.
Ez a Hód weldig aki a mastroweldet forgalmazza, egyébként árulja a GYS-t, meg a Sincosaid-ot (novatig, novapulse, novamix) is ami utóbbi ERGUS szintű olasz cucc. Sajna ez sem olcsó.
Köszi! Én csupán csak erre a DEDRA MIG/MAG 160A IGBT típusra voltam kíváncsi. Végül is az Iweld Gorilla Pocket MIG 165 IGBT is Kínába készül. Akkor ugyan azt tudja mint a Gorilla. A Mastro Weld gondolom ugyan olyan bóvli mint a Straus.
pedig szerintem a belseje nagyjából ugyanaz. Az hogy más egy kicsit a burkolat, máshol van elhelyezve a poti, van kijelző vagy nincs az mindegy, de hogy az előtolók és maguk az elektronikai panelek ugyanazok az tuti.
Kínai fejlesztő központban összedobtak pár éve egy kapcsolási sémát 3-4 teljesítmény szintben, és azóta 10-15 üzem Kínában ontja magából minimális változtatásokkal ezeket a gépeket vagy 100 féle néven. Van amelyik jól sikerül, van amelyik kevésbé.
Személyes kedvencem elrettentő példában az új mastroweld gépek dizájnja ... bakker ennél bazáribbat nehéz, BMW hűtőmaszk a gép elején... :-(
Na vettem egy reduktort IWELD lett az is. De a palack nyomást nem méri :( Muszájból most jó lesz. Szerencse vettem pisztolyra áramlásmérőt így pikk pakk be tudtam lőni. Ha a pipetta a pontos akkor sokat csal a reduktor órája. A konektor volt a gebaszos így mostmár ha bekapcsoltam működik is. :) Most, hogy próbálgattam az tetszik benne a legjobban, hogy finoman lehet állítani :) Így elsőre nagyon nem bántam meg! Köszönöm a jótanácsokat!
Jaja, nekem is csak elsőre volt meglepő. Tulajdonképp logikus is. Még hobbigépnél is jobb lenne ha nem lenne hozzá tartozék, mintha szinte használhatatlan tartozék van hozzá.
Azok a lapra szerelt összepanttintható kézi pajzs, meg az a salakoló kefe/kalapács amit a legtöbb géphez adnak az komolyan vicc :-) A rutinos ki se veszi a dobozból, a rutintalan felhasználó meg szenved vele.
mondjuk ez logikus. aki ebbol el, annak a tartozekok egy resze mar megvan az elozo geprol. meg amugy is sok a variacio, kicsi lenne az eselye hogy amit hozzacsomagolnak az pont olyan mint a vevonek kell.
Komolyabb gépeknél még ennyi tartozék sincs. Komolyabb tarfós Co-knál pld nem tartozék a Co pisztoly sem (MIG munkakábel)
Most azt hogy az Ergus AWI gépnél komolyan meglepődtem mikor a gépen kívül alapáron semmi nincs a dobozban, azt hagyjuk is :-) Testkábel + 7000, munkakábel + 10, Awi pisztoly + 28
Persze, alapvetően ez egy teljes értékű védőgázas gép. (a porbeles csak egy opció)
Az más kérdés hogy nem adnak hozzá se gázcsövet, sem reduktort alapáron. Ennek gazdasági oka van. Ebbe az árba még egy alap (manométerek nélküli, mint amit a güdékhez adnak) reduktor se férne bele. Nem véletlenül van hozzá szinte dísznek való test, és elektródás munkakábel, (1,5 m) mert sajna az sem fér ebbe az árba :-(
Nem tudom. Az kis MMA-m ment ugyan erről 160-170 amperen is. Itt meg elvileg még semmi. Ilyenkor este dübörög két bojler is. Holnap megint megpróbálom. Remélem nálam van a hiba és nem a géppel. Holnap veszek egy reduktort ha lesz időm és akkor talán kipróbálhatom a masinát végre.
Ma megjött az én gorillam is. Szép mint az új traktor :) Két dolgot baltáztam el. Az egyik a reduktor. Vettem egy használtat és en barom nem néztem meg a hollandit. Hát nem nagy a palackra, hogy a rosseb egye meg. Megfordítom a reduktort erre olvasom, hogy nitrogén. Azt mondta a srác, hogy argonon használta de szerintem azon sem. A másik bibi, hogy ez a gép 25 ampert vesz fel. Nekem ugyan 3x25 van de nem lomha a megszakító. Úgy leverte mint a huzat :) Asszem le kell kapcsolnom a bojlert ha hegeszteni akarok :)
Off.: Ha csak kismegszakítót akarok cseréltetni azonos amperest azért kell pengetni az eon-nak? Elvileg nem bővítek.
Sokan vettünk ilyet, apró hibákon kívül amiket garanciában orvosoltak, senkinek semmi baja vele. (volt akinek nem ment a kijelző megcsinálták, volt akinek nem volt jó a hozzá adott pisztoly - kicserélték)
Jó kis gépek az árukhoz mérten.
Nekem ilyen 165-ös van, de az a maxnál a legolcsóbb (jelenleg 97.800 Ft ingyen házhoz szállítva ráadásként egy 5kg-s ajándék huzallal) többen inkább 185-öst vettek, mert alig drágább (102.600 Ft), de 20A-el erősebb a gép ... az is a maxnál a legolcsóbb.
Másfél éve van 165-ösöm, van is fent a youtube-on róla pár videó, az akkor készült mikor megvettem. Iweld gorilla-ra keresve kidobja az összes videót róla. Jó sokat amatőrködtem vele anno, kéretik nem röhögni a felvételeken :-)
Köszi válaszod,na azt a két nemes nagy gyártót hadjuk,semmi képp nem akarok olyat!Azt veszem észre hogy nem sok használt kombi gép van,a linkelt gépről vélemény?
Szia. El kell szomorítsalak. Ebben a kategóriában nincs nagyon használt. Az ára a gépnek kb 90-100 plusz palack+ reduktor stb. Budget kategóriás nincs. Hónapokig kerestem és nem találtam jobb alternatívát az iweld gorilla-nál. Mondjuk én nem is kerestem straus meg einhell hegesztőnek mondott dobozokat. Az csak kidobott pénz. Meg a méreg...
Lenne egy kérdésem,mennyiért lehetne hozzájutni egy kombi géphez (ektróda+huzal),otthoni célra lenne vásárolva,160A körüli elég lenne,használ is lehet,csak az ár nagyon baráti legyen,nem karoszériázok és nem napi 10 órába hegesztek.Köszönöm válaszaitokat.
Az 1.4301-est hegesztheted OK 61.30-cal. A 61.30-ast 1.4316-oshoz készítik, ami nagyon hasonló összetételű az 1.4301-hez. Az 1.4316-os alapanyagú elektródák nyomástartó edények hegesztéséhez is engedélyezettek 1.4301-hez.
Az 1.4301-et fel lehet használni élelmiszeripari célokra, etilalkoholnak (pálinka :)) forralásig is ellenáll. Az elektróda anyagáról nem találtam konkrét infót, de mivel a hegesztéséhez felhasználható, szerintem az sem ront a pálinkafőzési jóságán :).
Amúgy a "rozsdamentes acél" és "saválló acél" elnevezések ugyanazt az acélcsoportot takarják (angolban pl. nincs is rá csak egyetlen elnevezés: stainless steel). Ezek mindegyike ellenáll a rozsdásodásnak is, és a savaknak is. A különbség (a mechanikai, technológiai tulajdonságoktól most eltekintve) csak abban áll, hogy milyen mértékben. A különböző vegyianyagokkal (pl. almasav, citromsav, etilalkohol, stb.) szembeni ellenállóság mértékét a konkrét acélfajtákhoz specifikációkban határozzák meg. Ha annyira kritikus a kérdés, akkor ezekben a táblázatokban kell utánanézni, hogy alkalmas-e az adott acél erre vagy arra a célra.
Az lenne a kérdésem, hogy ha kezdőként cég által csináltam minősítéseket és leszámoltam, a TUV-től valóban ki lehet kérni (persze pénzért) az eredeti minősítéseket????? Köszi előre is!!
Szia, nekem is Formig gépem van 185ös.Hegeszteni 3as fokozaton csak 3cm varratokat húzok egymás után, igy nem égeti át és úgy beolvad hogy alig kell köszörülni.Vagy nagyon sűrűn pontozom(mert sok helyen elég a pontozás)és a huzalelőtolással állítom hogy nagyobb, vagy kevesebb amper kell neki.2es fokozaton már magasabb a varrat, itt már többet kell köszörülni.De itt is óvatosan kell mert át tudja égetni. Érdemes a lemez átlapolására húzni az ívet mert ugye itt dupla vastag a lemez, és nem árt megállni kb 15cm ként.Nekem is 08as huzalom van mert ez jobb ha netán vastagabb vasakat kell hegeszteni, de a 06-os biztosan jobb lenne lemezhez.Az inverterestől meg azért tartottam mert érzékenyebbek a porra, múltkor flexelés közben olyan gittpor volt a garázsban hogy alig láttam.Esetleg nem tudnál képet feltenni a gépedről hogy milyen egy ilyen 180/210 kombigép belsőelrendezése, előtolója.
Segítséget szeretnék kérni. Rozsdamentes acél íveket hegesztünk. 2-6mm-ig. (1.4301, 1.4541, 1.4571) Már kb.10 éve SAFMIG 480 TRS géppekkell dolgozunk!
Egy bajunk volt ezzel a technológiával, hogy főleg a 2-es, 3-as anyagoknál magas lett a varrat. Ezért most kaptunk új gépeket amivel elvileg laposabb varratokat lehet készíteni. Az új gépek LORCH MICORMIG 400-as (Synergie - Inverter)
Ma próbáltunk vele hegeszteni de annyira nem ment mintha még soha nem hegesztettünk volna. Nagyon fröcsögött, "csattogott" az ív, magas lett a varrat. Nem tudtuk eltalálni a beállítást. Van benne gyári program de az nagyon nem stimmel. 3-as anyaghoz 160 ampert állít be. Felhívtuk a forgalmazót. Ott azt mondták, hogy vigyük fel a feszültséget mert úgy szélesebb, laposabb lesz a varrat. De nem lett. Hegesztés közben 30-40 ampert is ugrál fel-le.
Van valakinek tapasztalata, ötlete, hogy hogy állítsuk be a paramétereket? Előre is köszi.
Igen, ezért is szeretnék gyengébb gépet, gondolom azon kisebb fokozatokban állítható az alapból kisebb teljesítmény. Illetve izgat az inverteres technológia, remélem szebb varratokat eredményez, állítólag finomabban lehet vele hegeszteni. Az iWeld Gorilla pocketMIG gépet ajánlották, bár kicsit zavar, hogy hobby kategóriás gép. Bár nem használjuk sokat, egy-két sárvédő ív hetente.
Gáz-drót téma: Javítsatok ki, ha tévedek, de úgy látom, hogy kinek ez, kinek az. Most úgy látom, hogy az lenne a legjobb, ha vennék két féle palackot (CO2 és Corgon) és kétféle drótot, aztán az embereim kitapasztalják, hogy nekik az adott feladatra melyik fekszik jobban.
Nincs itt valaki Bp-ről akinek most hirtelen sok ideje van? Egy kovácsolt kerítést, egy nagykapút, és egy kiskaput kellene összerakni. Természetesen velem.
Én Weldi miniMIG 160-at használok karosszéria munkára. 0.6-os huzallal és sima CO palackal. Eszembe sem jutna 0,8-as huzallal neki kezdeni. Szerintem minden gépen van alacsony fokozat a kérdés hogy elég nagy válszték-e. A vékony lemez kényes és nem árt ha az alacsony fokozatoknál 4-5 választási lehetőséged van. A miniMIG első 3 pozíciója tök jó erre, csak néha kellene köztes is. A pontozgatás eléggé eszi az áramátadót.
Ezeknek a sisakoknak a SPERIAN svájci gyártó cég a szállíttója.Az optikát ők gyártják.Ismerheted Optrel,Frónius,esab,würth, stb.. márkaként.Nekem pl:würth-ös van.
Ha neked is sperian felirat van belül az elemtartóknál akkor jó vásárt csináltál.
Én pont ilyen színre festem a matt, szomorú egérszürke pajzsomat. Amiben egyébként egy szuper, nagylátómezejű, háromszenzoros optika van, csak a külseje olyan, mit egy Észak Koreai hivatalnok szerda délután. Szürke és unalmas :-)
A corgon biztosan nem égeti el a lemezt, sőt.A 0,6-os drótnál meg az a kérdés, hogy tudtok-e a gépen még LEFELÉ szabályozni.
Mert ha a minimumon is éget a 0,8-as akkor a 0,6-al is fog. Ha viszont a 0,8-asnál van olyan alacsony feszko és előtolás ahol már nem akar olvadni a szál (tolja a pisztolyt és darabokban szakad le a szál, durrog az egész) akkor segíthet a 0,6.
Nem is irigylem ezért őt.Fiatal koromban ugyenez volt, csak akkor még koppintós dinamóktól nyomtuk az awit.Akkor is tudtunk röntgenre dolgozni.Későb már a TW400-as is király gép volt a többféle awi áram beállíás miatt.Szóval a mostani 100E fotint alatti gépek is sokszorosát tudják a régi gépeknek.El vagyunk kényeztetve.
Szeretném kikérni a véleményeteket. Jelenleg egy FOR-MIG 180/210 gépet használunk co2 palackkal és 0.8-as dróttal karosszéria javításhoz. Gyakran hegesztünk vele 0.8 mm vastag lemezt. A gép túl erősnek tűnik, nem tudjuk olyan finoman beállítani, mint egy másik gyengébb gépet. A hegesztéstechnikai boltban egy kisebb inverteres gépet ajánlottak erre a célra, ami szerintem meg is fogok venni. Viszont kaptam egy fülest, miszerint ilyen lemez munkálatokhoz corgont és 0.6-os drótot érdemes használni, kevésbé húzza meg majd a lemezt, szebb lesz a varrat, kevesebbet kell köszörülni. Eddig két lakatos mester erősítette ezt meg, a többi nem hallott róla (az én kollégáim sem), a hegesztéstechnikai bolt tulaja szerint el fogja égetni a lemezt és a corgont inkább szerkezeti munkákhoz használják. Szóval szívesen fejleszteném a technológiát, de egyenlőre több, általam megbízhatónak ítélt forrás teljesen ellentmond egymásnak.
Eredendően pont 200 bar volt benne, szerintem most nem csak annyi hiányzik, amit elhasználtam belőle, hanem a garázsban uralkodó hőmérsékleti viszonyok (cirka fagypont) miatt is mutathat kevesebbet.
Megbeszéltük, hogy a számláért elmegyek, erre elküldték postával, keresgélhetek a cég levelezésében. Nálunk számlákat központilag digitalizálják, másik 70 céggel együtt, ráadásul egy másik városban, ezért jelent gondot. Viszont cserébe a rendelt wolfram és hozaganyag nem érkezett meg, közel egy hét alatt, mert "elromlott a beszerző autó".
van egy srác aki úgy hegeszti ezeket a helyszíni varratokat, hogy sokszor nyakig fekszik az iszapban, vízben sárban.Ez nem a könnyű "táncoló" műhelyes, komfortos awi hegesztés.Itt azért oda kell tenni magát az embernek.
Szerintem is egyformák. Hőlégfújóval megmelegítettem a csövet, hogy meglágyuljon, és úgy húztam meg a bilincset. Tegnap óta 190 báron áll az óra, elzárt szeleppel.
Egyébként miért van csak 190 bár nyomás a 200 báros palackban?
Az Alfaweldek kezdenek komolyodni,szerintem jó vétel.Pár évvel ezelőtt egy ilyen sr17 kábelt adtak 15 ezerért.A hozzáadott MMA kábelek hosza is elfogadható.AlfaWeld gépekkel nyomtuk 400-as csöveket awiba kiválóan teljesítettek.
Megesztergányoltam a rézhüvelyt ami már biztosan tarja a teflon csücsköt.Beeresztettem 30mm-re igy jó hosszan megvezeti.Tőbb rúgóerőt tudok így adni az előtolónak,stabilabb lett a huzaltovábbítás.
Közben megjött a 4m-es binzel nunkakábel így most már van egy acél és egy alu kábelem.Egyszerűbb lesz a csere ha kell.
Akkor ahogy látom ugyanolyan a mágnesszelep és a csonk, mint az enyém. Ami nem meglepő, mert a mi gépeink csak színükben és nevükben térnek el egymástól. Én próbáltam szövetbetétessel is, a végén a sima egyrétegűvel lett jó, de az is csak úgy, hogy teflonszalagot tekertem alá. Elbaszott dolog ez az 5.5-ös cső. A szabvány 4-es nem megy rá, a 6-ost meg alig lehet rászorítani.
Nálam most jó, lassan két napja áll lezárt palackszeleppel, az előbb néztem meg, 120 bar-on áll a nyomásmérő.
M12x1 menetű a szelep,17-es a hatszögű anya rögzíti a hátlaphoz a szelepet. A szelep nem szétszedhető. A csonk 5,5 mm, a végén egy "dudor".
Amit rajzoltál az jó megoldás lehet. Azon is gondolkodok, hogy egy 5,5 mm belső átmérőjű rectus csatlakozót felragasztok a csonkra. Persze előtte a dudort lecsiszolom.
Képet majd teszek fel, szerintem szerdán.
Hat mm-es átlátszó, szövetbetétes műanyag tömlőm van, amit norma bilincsel rögzítettem, iweld reduktorom, és nincs semmi veszteség egyenlőre. Ma csak a palack szelepét zártam el, kíváncsi vagyok a holnapi nyomásvesztésre.
Vagy had döntse el a tulaj. Egész gagyi gépeken is láttam olyan gázszelepet, hogy kívülről, bontás nélkül lecsavarható a tömlőcsonk és azt csavarhat helyére az ember amilyent akar. Ezt az 5.5-ös csonkot egyszerűen nem tudom értelmezni. Felhívom őket, mert nem hiszem el, hogy ez csak nekem okozott gondot.
Egyébként meg tulajdonképp nem értem ezeket a gyártókat, nem lenne nagy összeg (ha már a gép elején az awi pisztolynak ott a gáz gyors aljzat) hátulra is gyors aljzatot tenni, és egy tömlővéges dugót beletenni a csomagba ... mennyivel lenne drágább? max egy ezres...
Ez a lényeg. Nem szivárog, bontható ... kész :-) BLM-eseket kell puhítani hogy ha nem is gariba, de csinálják meg gyorscsatisra. Akár egy gázszelep cserével.
Azt hiszem, hagyom egyenlőre így, ahogy van (egy kb. 50 mm-es tömlődarabra van rakva a gyorscsatlakozó, ez van rábilincselve a gyári csőcsonkra. A szememet bántja csak az efféle megoldás, holott ennél egyszerűbb nem létezik. Még most reggel - közel 24 óra elteltével is 160 bar nyomás volt még a reduktorban. Gyakorlatilag szivárgásmentes. A garancia miatt azt hiszem nem bolygatom egyenlőre.
Az amit kinéztél egy nagyon jó gép, nagyon jó ár/érték aránnyal.
Az Iweld (nem seggnyalás vagy dicséret, egyszerűen tény) egy jól működő, dinamikusan növekvő magyar cég, aki jó pár éve a piacon van, és látva a fejlődést még egy darabig ott is lesz. (ugyanilyen jó kis cég a BLM is hogy ne csak az iweldet dicsérjem)
Egyedül a jasic lehetne még (BLM-en kívül) hasonlóan jó vétel, de ugye mindkettő drágább mint az iweld.
Összefoglalva, nyugodt szívvel megveheted az Iweldet, mert ebben az árkategóriában jobb awi/mma gépet nem kapsz. Még ha fentebb mennél 20-30-40.000-el, akkor is maximum más színe lenne. :-)
Szeretnék egy inverteres gépet. MMA- hoz és AWI-hoz.
MMA-t naponta nyomatom egy ős-trafós AC-s géppel. Az AWI-ra lenne szükségem a közeljövőben.
Márkában mit javasoltok? Nekem szempont a garancia érvényesítés, és a hosszútávú megbízható szerviz háttér. Nem szeretnék olyan gépet, amit 1-2 év múlva el lehet dobni, mert nincs az országban szerviz aki megjavítaná.
Azon a menetrögzítő sem segített volna, mert alig volt illeszkedő felület. A reduktor kivezetéséhez nem volt való, mert oda ez a gyári gömbölyített elem illeszkedik. Most semmi szivárgás, reggel óta 190 bart mutat a nyomásmérő lezárt palackszeleppel. Hagyom így, mert nekem csak a gépnél kell a gyorscsatlakozó. A reduktornál marad a fix. A szivárgásmentesség is azért ilyen központi kérdés, mert egy precíz rotacsöves átfolyásmérő van rajta és ha szivárog a rotacső után, akkor nem mutat valós értéket.
Úgy néz ki, most lett jó a rendszer. 10 óra előtt eresztettem rá a nyomást, azóta eltelt , 6 óra és egy fikarcnyit sem csökkent elzárt palackszelep mellett. Innentől gyakorlatilag már mindegy, hogy még két óráig, vagy két hétig tartja. Az biztos, hogy hegesztés közben már nem megy pocsékba semmi.
Reggelig rajta hagyom, már csak kíváncsiságból :-)
1,2 huzalnak kevés az a 180-200A, én is csináltam csarnokszerkezetet és 1,2 huzalnál 270-300A-ig, attól függően, hogy milyen vastag az anyag. Az a 180-200A 1.0 huzalnál igaz lehet vagy max 4-5mm-es zártszelvénynél! Ha viszont tényleg így csinálják az kókányolás kategória!
Nagyjából gorilla szint teljesítményben. Szolgáltatásban (informatívabb kijelző, egyszerűbb polaritás váltás) kicsivel többet tud, valamint masszívabb dobozban van. És az ára pont ennyivel drágább.
Ez egyébként a mastroweld 250AI kisöccse. (csak épp más márkanéven és színben)
Az ugye 160.000, de legalább nem koppintós, hanem liftes awi. Persze ha ez nem szempont akkor elég a 180as, így összességében meg hiába drágább, de ugyanolyan jó vétel mint egy gorilla.
Közben találtam egy csatlakozást, ahol a Nasa által kifejlesztett diagnosztikai módszerrel (szappanos víz) felfedeztem egy kis szivárgást.
A reduktor kimenőjére is raktam egy gyorscsatlakozót, de ennek nem olyan félgömb alakú a kialakítása, ami illeszkede a szelepülékbe. Sima szabványos, egyenes kiképzésű, ami nem zárt tökéletesen. Visszaraktam a gyári tömlőcsakozót, most nem tapasztaltam szivárgást.
Be kell látnom, hogy ez a spéci GasiQ reduktort nem kellene birizgálni. Kiszedtem belőle a gyári kemény teflon tömítést is, ami a palackszelepnél tömít és raktam bele egy új szilikon gyűrűt. Kár volt. Itt is képeztem egy kis szivárgás, mert szétrongyolta a puha tömítést. Szerencsére megtaláltam az eredeti teflont és sikerült visszasajtolni a helyére, mert az sem csak úgy oda van ejtve, hanem egy horonyba ül be.
Úgy néz ki, hogy a svédek jobban tudják, hogy kell összerakni ezt a reduktort, mint én.
Értettem már a múltkor is amit mondtál, csak nekem az nem tetszik, hogy ugyanazzal az anyával kellene megoldani a szoros tömítő illesztést belül és az egész szelep rögzítését kívül. Biztosan össze lehetne úgy hozni a hézagolásokkal, hogy ha meghúzom akkor tömítsen belül és még kellő módon rögzítsen kívül is, de ez nekem nem igazán tetszik.
Azt hiszem az lesz a megoldás, hogy esztergáltatok hozzá egy gyorscsatis alkatrészt. Lerajzoltam, így egyszerűbb, mint magyarázni. A belső menetes részbe menne a mágnesszelep menetes maradványa.
Én az anya helyett gondoltam a dugót. Nálam ugyanez van, csak ugye belső menettel. Tehát nem az egészet csak a fütyi dugót levágva a menetes részre menne a 3/8-os (szerintem inkább 1/4-es) belsőmenetes dugó.
Ha nem jött volna ki a gorillánál a menetből a cucc, akkor én is ezt a megoldást választottam volna menet előtt elvágom, és az anyát magammal víve a boltba ugyanolyan menetű gyorsdugó rácsvar a menetre, és kész. :-)
Az nem lenne megoldás, hogy levágom az eredeti csövet. Rövid a menetes rész, az anya rögzíti a hátpanelra az egész mágnesszelepet. Ha ki akarom váltani az anyát egy 3/8-os gyorscsatlakozó dugóval, akkor az vagy rögzíti a szelepet a hátfalhoz, de akkor nem tudom belül a lefűrészelt csonkra szorítani.
Az nem megy, hogy ha szorosan meghúzom, akkor belül is rendesen felüljön és az anya kívül is pont kellő mértékben rögzítse a hátpanelra. Vagy belül ül fel, vagy kívül. Sajnos :-(
Szerintem is beszállítanak nekik alkatrészeket. Félreértés ne essék, nem akarok én reklámot csinálni Varstroj-nak, csak meglepett ez az új pofás dizájn, mert eddig igencsak a pakisztáni stílust nyomták:-)
Én továbbra is szép óvatosan lefűrészelném a csonkot, és az anya helyére tekernék egy belső menetes gyorsdugót :-)
Egyébként nézegettem ezeket az új varsztroj supermigeket a szlovén honlapon. Sajna csak a legkisebb trafós megy 1 fázisról, de még 3 fázison is elég gyengus :-(
Azokat, amiket ma délelőtt láttam, ott a 70 ezres legkisebb 140 A-es trafós is euro csatis volt. De írtam is, hogy ezeket az új gépeket sehol sem találtam az interneten. Csak színeiben egyeztek meg ezekkel amik itt be lettek linkelve. Az oldalukon is "Daihen Varstroj" volt már mindegyiknek.
Igazad lehet, mert jó ideig semmi csökkenés nem volt, aztán mikor órák múlva visszamentem megsasolni, akkor már le volt eresztve. Valóban nagyon minimális lehet a veszteség, mert üzemi nyomás alatt semmi buborékot nem produkált a szappanos víz. Ha meg végzek a hegesztéssel, úgyis lezárom a palackszelepet, letekerem a reduktor membránt és kieresztem a rendszerből azt a keveset, ami ott maradt. Csupán azt szeretném elkerülni, hogy szivárogjon a drága argon.
Szivatott a rendszer rendesen. Először is olyan elbaszott gázcsonk van a gépen, amihez foghatót eddig még sohasem láttam. Nem a hagyományos két-három bordás tömlőcsonk, hanem egy cső, aminek a végén egy dudor van. Olyan péniszforma. Ez még nem is lenne gond, ha maga a cső nem 5,5 mm átmérőjű lenne. Ezáltal a szabvány 6-os belső átmérőjű tömlőt alapon nem lehet rászorítani, mert a dudoron még szorul, de hátrébb a csövön már lötyögött, billegett. A 4-es meg már nem megy át a dudoron, még melegítve sem. Vettem négyféle tömlőt, vékonyfalút, vastagfalút, PVC, gumi stb. Bilincset is háromfélét. Egyikkel sem lehetett úgy összerakni, hogy nyomás alatt ne sziszegett volna.
A végén úgy sikerült, hogy teflonszalagot kellett tekernem a dudor mögé, így már szorosan rá lehetett tolni és tudott annyit szorítani a bilincs, hogy már nem szivárog. Így raktam egy darabka tömlőre a gyorscsatit.
Baromira ki voltam akadva, mert ezt az elbaszott csőcsonkot nem lehet kitekerni a mágnesszelepből, a szabvány szerelékkel meg nem lehet rendesen szerelni. Már azon voltam, hogy veszek egy másik mágnesszelepet, de ebben olyan van, amin négy elektromos csatlakozó saru van, én meg csak olyant láttam eddig, ami három csatlakozós.
Szerintem hétfőn felhívom a BLM-et, kíváncsi lennék az álláspontjukra, hogyan lehetett egy ilyen műhibát elkövetni egy ilyen nemgagyi és nem is olcsó gépen és hogy hogy ezzel nem foglalkoztak. Szerintem garanciában kötelességük lenne kicserélni egy szabványosra. Gyakorlatilag nem lehet olyan gáztömlőt kapni, amit utólagos barkácsolás nélkül, szakszerűen fel lehetne rá szerelni.
Maradj a gorillánál :-) Ha arra lent laksz akkor neked maxosok sincsenek túl mesze (Bonyhád) bár az meg ingyen házhoz viszi -)
Én is gondolkoztam varstrojon. A helyi Szatmári (fürdőszoba/csempe, víz, gáz, építőanyag) áruházban volt egy 6x leárazott darab, két-három éve állt ott. Az utolsó ára 89 volt mielőtt megvettem a gorillát. Akkor mondtam az üzletvezetőnék hogy 80-ért elviszem, mert ennyiért senki nem fogja, mikor a gorillát házhoz küldik (akkor még 91200-ért) és adnak hozzá 5kg huzalt is. Azt mondta ez így is olcsó, mert 120.000-es gép.
Szerencsére én ezen jól felbasztam magam, és még aznap megrendeltem a gorillát :-)
2 funkció, kisebb súly 2x akkor a teljesítmény.
Még egy évig láttam a gépet a boltban, -közben többször voltam valami csempéért vagy tömítésért - majd egyszer csak eltűnt. Rákérdeztem, hogy na mi a helyzet, csak nem megvette valaki. Azt mondja az eladó hogy áááá, visszaküldték a központba mert nem kellett ennyiért senkinek :-)
Jó lenne tudni a kinti árakat mert tőlem csak 35 perc kocsival. Lehet érdemes lenne behoznom onnan. De azt néztem, h az 1800-as ami eurócsatis az alattiak nem...
ha a gyorcsatlakozóban nincs kellő nyomás, akkor szerintem elengedi a csőben lévő gázt, mert a tömítés nem zár jól, nálam így volt, de az elenyésző mennyiség szerintem
Milyen hosszú ideig illik megtartani a gáznyomást a rendszernek nyugalmi állapotban? A palack szelep lezárva, a mágnesszelep értelemszerűen zárva, tömlő csatlakoztatva. Nálam kb. 2,5-3 óra alatt elillant a reduktorból és az 1 méternyi tömlőből. Nem teljesen, mert még pöffent, amikor levettem a gyorscsatlakozót, de a műszer szinte alapon volt. 300 bar-os, 10-15 bar körül moccan meg a mutató.
Öreganyám módszerével vizslattam a szivárgást üzemi nyomáson, avagy szappanos vízbe mártott kis ecsettel kenegettem a csatlakozási pontokat, de úgy nem érzékeltem szivárgást. Most tesztelgetem a gyorscsatlakozós tömlőt.
Amíg a V alakú görgő 2 ponton érintkezik a huzallal, addíg a rádiuszos görgő majdnem félkör íven. Bármennyire is meg van nyomva huzaltoláskor, a huzal alsó fele ugyanolyan félkör alakú maradm mint amilyen alapból volt. A legideálisabb az lenne, ha a nyomócsapágy is félkör alakú núttal készülne, így nem lenne profiltorzulás, és az előtolás ereje is nagyobb lenne, mivel a kör alakú huzal majdnem teljes felületén érintkezne az előtolóval. ( két félkör)
Náluk voltam ma. De a hivatalos szlovén oldalon nem találok magyar forgalmazót, a magyar oldalon meg nem látom azokat az új gépeket, amikkel a boltjukban találkoztam. De gondolom nem használhatnák a Varstroj domain-t, ha semmi közük nem lenne a márkához. A hivatalos oldalon még nem "Daihen Varstroj" márkanéven futnak, de az új gépeken már a márkalogó is a Daihen Varstroj. Lehet, hogy csak le vannak maradva a marketinggel :-)
Vagy mégsem? Elég hamar utána nézve ez a profik részére megállapított árakat mutatnak. Ha lottó 5-ös nyereménnyel rendelkeznék is irreálisan magas az áruk.
Ez a Varstroj eléggé ígéretes. Nem lebecsülendők a Szlovének mert régebben is megállták a helyüket más téren is. Talán érdemes is lenne jobban utána nézni?
Ezek voltak, vannak és lesznek. De sokat kínlódtunk a berohadt részek megbontásával. A Mostani modern autókkal sem jobb a helyzet mert hozzáférni sem lehet. Először célszerszámot kell kialakítani és utána talán.
Hát nemtom, én eddig ahol néztem, érdeklődtem CO géppel kapcsolatban, ott mindenhol mondták, hogy aluhoz kell a teflon és a tológörgő modifikáció. Nem gondolnám, hogy általános jelenség, hogy direkt elhallgatják, max nem ért hozzá az eladó sem. Továbbá az aluhegesztés általában nem az amatőrök műfaja, a hozzáértők meg úgy is tudják, hogy mivel kell tuningolni. Mint ahogy már Te is és én az amatőr is :-)
Ma reggel elindultam beszerző körútra, mert még mindig a gyorscsatlakozós gázbevezetésen munkálkodom, kellett gáztömlő, bilincs és egyebek. Hazafelé ballagva - mivel kibaszott hideg szél fújt - jégtelenítés céljából, gondoltam, kicsit felengedek addig, benéztem egy hegesztéstechnikával is foglalkozó szaküzletbe. Szerintem ők a Varstroj importőrei, ahogy kivettem a beszélgetésből, de konkrétan nem kérdeztem rá. Eleddig nem nagyon jártam hozzájuk, mert a Varstroj gépeket egy eléggé túlárazott és gagyi külsővel megáldott gépeknek tartottam, de most tarkóig csusszant a szemöldököm. Igencsak kikerekedett szemeimmel olyan pofás gépeket láttam, hogy csak pilláztam. Volt inverter, trafós, nagy ipari, emeletes szinergikus gép, egy- és háromfázisú, kicsi és mosógép méretű egyaránt. Olyan igényes kivitelben, amiket csak a nagyoknál láttam eddig.
Továbbá akciós áron, 140A-es trafós gép 78 ropiért, 160-as 100-körül. Kérdeztem, hogy mi ez a nagy maszkabál, ez a sohasem látott profi dizájn. Azt mondták, hogy a szlovén Varstroj-t megvette egy japán cég és igencsak belehúztak. 2 év gari van minden géphez, teljeskörű alkatrész utánpótlás, ők maguk szervizelik.
Említettem, hogy esetleg érdekelne egy trafós CO, amivel aluzni is lehetne. Itt is mindjárt mondta a srác, hogy aluhoz ebben a kiépítésben nem alkalmas, de tudnak adni ehhez minden szükséges alkatrészt.
Ezek nagyon új gépek lehetnek, mert még a szlovén Varstroj honlapján sem látom őket. Ha a külcsínnel párban jár a minőség is, akkor ez figyelemre méltó márka lesz.
Nem hiszem, hogy bármelyik forgalmazó is olvasná ezt a fórumot de én elvárnám tőlük az igaz mondást. Azt írják le ami valós. Bármelyiket kérdezed csak azt válaszolja, hogy igen alkalmas alu hegesztésre is. Kell e nekem azt tudnom, hogy a munkakábel belseje mit tartalmaz? Valószínűleg nem. Na jó nem is ragozom tovább de azért ez nagy gazemberség, hogy nekem kelljen még külön megvásárolni a teflonos munkakábelt is ha alut is szeretnék hegeszteni. Mi magyarok eddig sem törekedtünk a tisztességre de ezek után meg pláne nem.
Igazából magához a géphez (még egy 2 millás kemppi-hez sem) jár alapból teflonbetét, és alu görgőkészlet.
Azon a Kemppi-n amit én használtam suliban ugyan a munkakábelben teflon volt, volt hozzá a huzaltolóban 5 féle görgőkészlet, de az mind opciós volt.
Itt azért megegyezném hogy ott az 5 méteres vízhűtéses munkakábel több mint 100.000, és nagyon örült az oktatónk amikor valamelyik hülye nem úgy fűzött be huzalt hogy kiegyenesítette volna a munkakábelt, hanem csak úgy lazán karikában ahogy volt. Azt mondanom se kell hogy az acél 1-es huzal hegye, az első kanyarnál átszúrta a teflont, majd a munkakábel burkolatot is, de ezt a csávókám csak akkor vette észre mikor már fél műhely tele volt a huzallal :-( Na az abba való szürke teflon huzalvezető így rögtön kuka lett. Aznap az a gép már nem is ment, csak másnapra lett hozzá másik teflon valami huszonezerért.
Az hogy a hegesztő gépekhez nincs leírás, meg vannak forgalmazói részről félreértések és félremagyarázások az sajna ilyen :-(
Itthon én még ilyen "olcsóbb" géphez nem láttam nagyon korrekt használati útmutatót. Legalábbis magyar nyelvűt nem.
Esélyes volt, hogy esetleg ilyent vennék, felhívtam a forgalmazót. Kérdeztem az aluhegesztés lehetőségéről. Ők is azt mondták, hogy maga a gép tudja, de alapon nem erre van felkészítve. Van hozzá teflonos vezető és módosított tológörgő, de ezt külön kell megvenni.
Aztán biztosan vannak gyárilag erre kihegyezett gépek is, de a többség alapon nem alura van kihegyezve.
Ha jól értem nem a gép alkalmatlan hanem a munkakábel. Azt meg lehet cserélni, sőt korábban szóvolt róla, hogy ajánlott is cserélni. némelyik "100 ezresnél"
Oké én ezt értem. Tudjuk, hogy az alu egy puha tapadós fém és egy szintén fémszál belsejébe szinte lehet úgyis fogalmazni, hogy beszőrösödne amitől elakadna.
Csak a probléma ott van, hogy egy gépgyártó, a forgalmazó egyik sem említi ha aluval akarsz hegeszteni akkor teflon megvezetőre van szükség. "Ezért szoktak alura teflon betétet a munkakábelbe."Melyik gépek rendelkeznek ezzel a munkakábellel? Kiderül, hogy a 100 ezres árral rendelkező gépek alkalmatlanok erre?
Áá! Köszönöm szépen. Guszti bátyó pedig mutatta az övén de ki emlékezett már arra. Lassan úgyis kell vele értekeznem. Még nem volt alkalmam megpróbálni az öreg Hetrával. Elmúlik ez a lázas inf. kórság akkor kipróbálom. Nejem úgyis azt mondta amikor megérkezett a pajzs, hogy legyen rajtam mert addig sem fertőzöm meg. )
Elég nehezen látható a fotó, de mintha a jobb oldalihoz delay lenne írva (azaz késleltetés) ez a kivilágosodást szabályozza hogy mennyi idő múlva váltson az ív kialvását követően világosba.
kizárásos alapon a bal oldali poti a sensitivity (azaz érzékenység) ez pedig az ellentétes funkciót, azaz a besötétedést előidéző ívre való reakciót szabályozza.
Az alu az más. Az AlSi5, vagy AlMg5-ös huzalok sokkal lágyabbak, könnyen deformálódnának egy "V" görgőben. Gyakorlatilag háromszög keresztmetszetű huzal futna a munkakábelben, és ez ugye nem ideális, sem az áramátadóban, sem a munkakábel belsejében.
Ezért szoktak alura teflon betétet a munkakábelbe (önvédő porbelesnél, és CuSi huzalnál is ajánlott) valamint "U" profilú, lehetőleg bordázott meghajtó görgőt. (nagyon profi gépeken a szorító görgő is ilyen.
AlSi12 vagy AlMg12 huzalokat amik még lágyabbak, pedig csak húzó pisztollyal, vagy spool gun-nal használhatók.
Az alső görgö van kicserélve aluhoz való 1-1.2-es "U" profilúra.A felső görgö(támasztó) az nem nútos csak sima felületü az jó mindenhez.Csak az itt fogaskerékkel az is hajtott.
Az áramátadóban nincs külön aluhoz való, sima áramátadó csak a furatot kell a huzalhoz igazítani.Itt ez 1mm-es.
Ugy mondták hogy az alunál csak a munkakábel végén lévő áramátadónál érintkezhet az árammal a huzal Ezért kellett kicserélni teflonra meg a kopás miatt(az acél huzalvazető koptatná az alu huzalt.A előtolónál lévő kis teflon ficakra kell majd hüvelyt esztergályozni ami belóg a furatba is és a csavarral megtudom szorítani ez adna tartást a teflonnak nem hajlana el olyan könnyedén.A teflon 4mmes a furat meg 5mm-es így megtudom csinálni.A teflont is méretre kellett szabni a 3méteres munkakábelba és ha a sok hajtogástól letörik az a 2cm-er akkor dobhatom el.(4500FT)
Én is nézegettem a védőgázas és bevont elektródás hegesztőgépeket szinte mindegyik külföldi lapon. Van is amit ingyenes szállítással hirdet de az az ára viszont ezzel ellentétben meg magas. Valahol mégis csak tartalmazza a szállítási díjat is. A Lengyeleknél kapható olcsóbban a hazaiaknál de a szállitása 12 ezer.-Ft. Csak Krakkó környéki kirándulással egybekötve éri meg autóval átugrani 304 km. Viszont ez is egy alapos átgondolást igényel már csak a garancia miatt is ami idehaza könnyebben kezelhető.
Hali! Meghozta a futár a csere görgöt.Végre összeállt a gép. A teflont behúztam teljesen a görgöig,de egy fémhüvely merevítőt még esztegályozni kell oda mert a huzal könnyen elhajlítja ha egy kicsit megakad.A rúgófeszítést viszavettem majdnem a minimumra,a dobfékre viszont vagy két kört erősíteni kellet mert a gyors előtölásnál kikapcskor lazult a dob. A próbálgatás során az argont 8l környékére állítottam be mert ott találtam legjobbnak.Feszülségértéket gyakorlailag csak 2-es fokozaton érezetem legjobbnak,1-es már gyengébb volt,a 3-as meg fújta rendesen.A többit már nem is tudtam használni. Az előtolás/amper potit is csak az utolsó negyedben tudtam használni(15-20)Ha lejjebb vettem azonnal beégett a huzal. A legbosszantóbb az volt hogy kikapcsoláskor tövig égett a huzal az áramátadóig mindíg piszkálni kellett hogy nincs-e beégve nezt akkor gyürte az előtolónál(elhajlott a teflon)
Néhány kép: A jelzések 2/15..stb. a fesz.fokozat/előtolás érték a keretezett 1-es f.fozat ugyanolyan előtolással.A többi 2/15 és 2/16 tal készültek.
Az aluáldozat 2-es falú 20 éve Ladával kidöntött jelzőtábla tartócső.(Ha már az újat kifizettem az útfentartóknak a rosszat elhoztam)
Remélem fog ez menni jobban is.A sarokvarratom biztos jobb jesz,a yuotube-n is legtöbbször olyat mutatnak mert az szebb.
Ma kérdeztem egy csarnokgyártó cég munkásait, hogy milyen gépekkel, beállításokkal hegesztenek.
A nagy vázakat Co-val hegesztik össze 1,2mm huzal és 180-200 Amperon. Ezen azért kicsit meglepődtem, az anyagvastagság sok helyen több mint 1cm.
Vízhűtéses gép 250A-100%.
Az inverteres gépekkel meg 2,5 pálca 46.16, vagy gondolom, hogy még az olcsóbb ER23-asra gondoltak, ami szinte ugyan az. Ezzel meg minden zártszelvény a helyszínen.
Húú de szeretnék most egy ilyen" nem túl munkásbarát" hőmérsékletet :-)
Inkább reggeltől estig gubbasztok a meleg irodában, mert a farkam deresedik a garázsban, pedig hej "be hegesztenék, az autóval alig merek kijárni, mert biztosan elered a hó, aztán ha bejárok, akkor oda lottyan le minden olvadék, fagyos pára, rozsdásodnak a gépeim stb. Inkább a kenguru rúgna tökön, azt is könnyebben viselném...
Szar, hogy ennyien emigrálnak, de abszolút megértem. Szorítok nektek.
Rendben, időnként küldök majd ígérem.:) Gold Coast gyönyörű, de a páratartalom magas, a hőmérséklet is, nem túl munkásbarát, Adelaide nagyon fejlődik, jobb a klímája talán a hegesztéshez, majd látjuk.:)
1.4301 minőségű saválló lemezt (elvileg?) amit a mágnes nem fog milyen elektródával hegesztenétek?Esab 61.30 jó hozzá?Ez csak rozsdamentes pálca úgy veszem ki,tehát rozsdásodni nem fog de pl pálinkafőzőt ne hegesszek ezzel a pálcával?
Segítséget szeretnék kérni nagyon fontos lenne . Egerben vagy Heves megyében valaki tud olyan magánszemélyt aki megtanítana az awi hegesztés alapjaira? ( És persze nem ingyen. )
Átmentem a kocsmába "kikapcsolódni" de most újra itt vagyok.Köszönöm az eddigi hsz.-at a képes történetemhez,de mostmár foglalkozzunk a hegesztéssel is.Köszönöm!
Ennél egyszerűbb progit nem találsz képméretezés céljára. Beírod az ablakba a kívánt képméretet pixelben, ráhúzod az eredeti képállományokat és sitty-sutty átméretezi. Nem kell félteni az eredeti fotókat sem, mert az eredeti mellé csinál egy "resized" mappát oda menti az átméretezett másolatokat.
Az index elég elavult ezen a téren, nem méretezi át feltöltéskor a fotókat, neked kell megtenni. Ráadásul van olyan is, hogy nem fogadja el, reklamál a méret miatt, nyitsz egy új hozzászólás ablakot és ott meg simán benyeli. Itt nem kell foglalkozni mással, mint a konkrét mérettel, ami pixelben van meghatározva. Én az indexre 800x600-as méretre méretezek, ezt mindig megeszi, néha a 900 px széles is elmegy, de 800 a biztos.
Ne variálj a formátumokkal, használj JPG-et. A jpg esetében a tömörítési algoritmusa miatt ugyanakkora pixelméretű képek esetében jelentősen eltérhetnek a kb-ban meghatározott méretek. Úgy ügyeskedik, hogy azokon a részeken, ahol nincs, vagy kevés a részlet, ott sokkal jobban tömörít, míg a részletgazdag helyeken. Lehet is látni a nagy homogén tőnusos felületeken, ahogy bénázik néha. Két pl. 800x600 pixeles fotó esetében, ha az egyik egy fehér falon egy apró odacsapott legyet ábrázol, a másik egy impresszionista festmény repróját, a végeredmény nagyon eltérő lesz. Tiff, psd és egyéb "ipari" szabványoknál ez sokkal kevésbé jellemző, de ilyenekkel neked nem kell foglalkozni.
Egy jó felbontású jpg formátumú kép is lehet szinte tökéletes, mi nem egyszer komoly nyomdai anyagokhoz is felhasználunk jpg-t. Néhány éve, még csak Tiff és PSD-t illett csak használni, de a mai technikával nem nagyon veszi észre a földi halandó.
Tény, hogy ezek a kis progik csak arra valólk, hogy lenyomják a méretet. Én szinte kizárólag a Photoshop-ot használom egyrészt mert ott minden paramétert, formátumot lehet állítan, másrészről mert egész nap ilyenekkel dolgozom, de az piszok bonyolult program. Ez belinkelt kis progi tök jó erre a fórumos célra.
Egyszerű képnézegető sok funkcióval. Ha át akarsz méretezni egy képet, megnyitod vele, majd "Image" - "Resize/-Resample". A "Width" melletti szám helyére beírod "1024" majd "Ok". Utána "File" - "Save as" és beírsz egy új nevet. Ezt a nevet kell majd keresned a küldéshez. Garantáltan 250 kB alatt lesz, de még jól látható. (régebben 250 kB volt a felső határ)
Szerintem ezen kár agyalni, mert az a kábel úgyse lesz olyan amit magadnak csinálnál!
Meg kell venni a gépet a legolcsóbb helyen (akár 5-10.000 is lehet két hely közt) és venni 7-8 m korrekt, rugalmas 25 mm2-es hegesztő kábelt, egy 250-300A-es testcsipeszt, a többit meg át lehet szerelni a tartozékként adott cuccról. A dugók jók, az elektródafogó is elmegy.
jaja, azt vágom, hiszen én is mindig 8mpix körül lövöldözök mindent, de pld xnwiew-al szoktam kicsinyíteni. Átméretezéskor beírom hogy 1600X1200, és nagyon ritka hogy nagyobb lenne amit az index elfogad
Rendben.De amikor csinálom a képeket, még nemtudom hogy fórumos is lesz.
Mindíg a legnagyobb felbontásra törekszek.Család,állatok,autó és motorszerelés,motorostalálkozók, nagy ivóbulik,kocsma...stb. valamelyik gép mindig nálam van.Az autóban(Kisposzki,mert az asszonyé a RönóClio:(((() pl:a legkissebb a Fuji A201 van állandóan.
Persze biztos igy is jó.Csak van egy 2.1 egy 7.1 egy 10.1 és egy 14.1 mp-es gépem Az első Fuji a többi Olympus.Képarányban(4:3 16:9), és felbontásban is többféleképpen használom.
Fájlméretben így elég nagy különbségek vannak.Most rendszeresítetem az Olympus 790SW-a műhelyben így már könnyebb lesz a dolgom a konvertálással.
Én úgy csinálom, hogy jobb egér gomb klikk utána szerkesztés majd átméretezés, ott a vízszintes és függőlegesbe átírom a 100%-t 50%-ra utána OK és mentem fent a bal felső sarokba. Így kicsinyítem legtöbbször.
Akkor azzal sem érek semmit ha átmentem bmp fájlba ami ugye nem tömörített,mert a legtöbb képem interpolár növelt tehát "hamisított" pixeles.
Maradok a bevált módszeremnél,először kivágom ami kell,mentem majd a megmaradt kép pixeléből kiindulva felezem csökkentem-mentem-megmérem.Addig próbálom míg 500 alá nem megy. Csak kicsit hosszadalmas folyamat.Azt hittem van rá egy egyszerű progi,de így már tudom hogy nincs.
ui:sokan vannak itt az inexen akik szenvednek ezzel a képbeillesztési problémáktól.
Ezt azért nem szokják csinálni mert a jpeg tömörítés egy veszteséges tömörítés és ebből kifolyólag elvesznek információk. Namost ha hátulról indulsz el akkor nem tudod megmondani, hogy mekkora is legyen , lehet a veszteség , ergó nem is tudod, hogy mekkorából kell kiindulni.
Azt meg valamiért nem szeretik, hogy 500kb +0;-10% mert az ugye nem exact meghatározás.
Ezekkel mind tisztába vagyok,de ezek a progik százalék, cm-er,meg képpont alapján csökkentenek.(irfanview,xnview,bpr,FSViewer..stb.)Fájlméretre nem.
Nekem olyan egy olyan progi kell aminek ha azt mondom hogy itt egy pl 3,38mb-os képfájl ezt csökkents le 500kb-ra(amit ide max fel lehet tölteni) az oldalarányok megtartásával akkor az elvégzi.
Tényleg nevetséges kábel méretekkel árulják ezeket a gépeket.Úgy tényleg elég, hogyha vállra veszed és úgy hegesztel a 2x2méter.Lehet hogy ők tényleg igy is gondolják a 3-4 kilós gépeknél,de azért egy kombi gépnél már (10kiló)ez már nem nagyon működik.
A Fidatym-hoz alapból 5m-es munka meg 4m-es teskábelt vettem,meg csináltam 2db 2m-es toldókat dinse csatlakozókkal,így tagosítani, toldani tudom mindkét kábelt ha szükséges.
Mondanátok olyan programot amivel a képeket fájlméretben lehet kicsinyíteni.(ugye itt 500kb alá).Csak szívok mert a legtöbb képátméretzős progi csak pixelbe,cm-be meg egyéni méretben (de it is képnagyságban) tud konvertálni.
Amivel "többet tud" az a masszívabb előtoló, a nagy huzaldob amit befogad, az egyszerűbb szerelhetőség és a trafós mivolta végett nagyjából az örök élet :-)
Amivel a gorilla (és klónjai) "többet tudnak" az a hordozhatóság, kombi kivitel, és a kicsit nagyobb teljesítmény.
Hegeszteni mindkét gép jól fog, (a trafós gondolom tovább) "kinek a pap, kinek a papné" :-)
Nincs összehasonlítási alapom, mert gorillával még nem hegesztettem.Majd ha esetleg Firgabá vesz egyet kipróbálom.Csak a gépkönyvi adatokból tudud összehasonlítani.
Annyit mondhatok hogy a formig egy egyszerű "fapados" trafós magyar készülék.Amire most kell, nekem megfelel.(jelen pillanatban)
A hátsó erdő felőli kerítést festettem ilyen tipsú festékkel.Meghabartam egy diszperzites vödörben,volt abban orkán,neolux,páva,durol,trinát,kályhazománc,kalapácslakk, tiszakor és a végén egy kis hőálló ezüst.Persze különféle szinekben.Sajnos összekapódott mint a takony ezért az asszony fiókjából kivettem egy harisnyát, lemetszettem az egyik lábát,szépen összehajtva visszatettem a a maradék harisnyát. Sikeresen átpaszíroztam rajta a katyvaszt.Szép zöldesbarnás lett.
Az asszony mikor kérdezte hogy hogyis volt a dolog a harisnyával azt montam neki hogy bizts túlságosan felszaladt a szem rajta...he..he..:)))))
Áprilrisban lesz 1 éves.Használom rendesen.Az aluhegesztést akarnám kipróbálni vele a hozzávaló alkatrészekkel szenvedek.Az ára 107E +a 3m-es munkakábel.
Masszív darab 40kiló+ huzal+ palack.
Elég kulturált belseje van és nagyon erős huzaltolója.
Festeni? talán ha a gari letelik,addig ötletelj hogy mire.
A WD40 az csak egy placebo kenőanyag. Túl gyorsan párolog, hamar kiszárad. Ha valaki már szétszedi akkor legalább orsóolaj (varrógépolaj) amit használjon.
A patikákban nagyon finom paraffin olaj is kapható.
Köszi, még van rajta gari.Én is gondoltam hogy beolajozom vagy wd40-el befújom, csak félek hogy a matricát nem tudom visszaragasztani vagy esetleg elszakítom.Aztán ha mégse segítene az olajozás és szakadt a matrica ugrik a gari.
Köszi még egyszer. Szerintem csapágyas, beindításkor morog, 15perc után elhalkul, kikapcsoláskor bizonyos fordulaton megint morog, majd mielőtt teljesen leáll elhalkul.De van hogy végig morog míg hegesztek. Az enyém is ugyan az mint a tiéd, majd jövőhónapban lesz utam Pestre, felviszem a ventit és kicseréltetem(vagy postázom). Már beszéltem a gyártóval is.
Acéldróthoz írtam az írást,alunál minden esetben teflont kell használni a bevező szakaszon.
3 méteres kábelom van,hosszabbnál nem fogtam volna bele az aluba.
Megakadt a dolog pár napra mert a görgő mérete nem jó.Természetesen kicserélik a jó méretre.Több napja itt nézegetem a görgőt de annyi eszem nem volt hogy rápróbáljam az előtolóra.
Szerintem a bevezető spirál hosszánál a rátett huzaldob átmérőjét kell figyelembe venni.
15 kilós nagydobnál eleve nagyátmérőn kezdődik a huzalcséve és kb ott ér véget ahol a 5kg dob kezdődik.5kilósnál lehet hosszabb bevezető spirált tenni hogy hosszabb ívhosszon vezesse a drótot a meredekebb szög miatt.A kilós dobnál meg érdemes lejjebb megfúrni a lemezt hogy egy 12-es csavart betudjál építeni.
Üdv. 10 perce hívtak, megkaptuk a vízumot, lesz ausztrál bejelentkezője is a fórumnak.:) Mondjuk első hónapok azok inkább az akklimatizáció jegyében telnek majd, de ha megkezdődik a munkakeresés jelentkezni fogok majd milyen a szakma a földbolygó másik felén.:)
Szerintem azt nem kell hosszabbra cserélni. A hosszabb spirál csak a súrlódást növeli. Munkakábelből meg a minél rövidebb a jó (súrlódás csökkentése), hogy ne legyen megtörve használta során, arra persze különösen figyelni kell. ha mégis kell a hossz, huzaltovábbítós pisztolyt kell venni. Ez nem tolja az elektródát, hanem húzza.