Drága Gáborkám, az a megkurvult sors, csupán csak az az oka időnként, hogy olyan lépésekre kényszerülünk, amit később szánunk-bánunk :((... Némi klasszikus átkurjantás bukovárit okozott, de hajt a továbblépési kényszer. Ha más egyéb téren előbb oldódnak meg a gondok - remélem így lészen -, azonnal elállok a "cirkáló" eladási szándékától :)!
Akkor Ordason csak egy hasonlót láttam (az is bakon volt :)).
Miért kéne megválnod tőle?
Ez hajó nekem is kedvencem lenne. Most is egy ilyenre vágyok. Csak azért nem próbálok venni egyet, mert nem tudnám fenntartani. Ezt mégse lehet behúzni a kertbe.
Tudsz esetleg bővebbet, Európa?
ismertem személyesen is a Kornélt...
Más, az Inota tegnap ott kavart a Szabadság-hídnál völgymenetben. Ezek szerint nem vágták össze?
A segítségeteket szeretném kérni! A magyar csónakmotorgyártás, sport- és túrahajó építés történetét kutatom. Ha valakinek közületek vannak a birtokában erre vonatkozó képek, prospektusok, rajzok vagy bármilyen információs anyag, és hajlandó lenne nekem kölcsön adni egy másolás erejéig, az kérem keressen meg email-ben: boatmania@chello.hu
Előre is nagyon köszönöm!
Üdv minden hajózást szerető topiclakónak!
Nem, nem, az kizárt, hiszen legkevesebb két éve áll felbakolva Komáromban.
Viszont sikerült képet varázsolni arról a diáról, amit Szekszárdon kaptam jóságos Kapitány Ferenc bátyámtól, aki "Kupa" név alatt vette meg anno Mohácson, és "Kalóz" néven jegyezve volt a gazdája különböző vizeken.
Sejtéseim szerint alább, éppen a Sió-csatornán pöfög családja kedvencévelvel :).... Nekem tetszik .... Ha meg kell válnom tőle, lehet hogy életem végéig bánni fogom :((..
Márhogy a Tomka Gyurka? Az könnyen lehet, mintha többször is hallottam volna tőle Kisoroszit emlegetni ....., ez a fazon az összes önmagához hasonló vízigazembert ismeri :))...
A Macit nem ismerem.
A vesztis jól van megcsinálva, csak éppen nem odavaló, hanem a Missisipire. Egy dunai lapátkerekes, vagy csavargőzös utánzat szép lenne. De a Dunán egy pizzát áruló amerikai hajó-utánzat... Szóval egy nagy adag sznobizmus, ízléstelenség és stílustalanság. A benne lévő fényképekről (pl. Lousitánia-szerű óceánjárók) nem is beszélve. Mintha nem lett volna a Dunán elég szép hajó. Mintha nem lett volna valaha élénk kikötői élet ugyanott, a győri rakparton. S mintha nem lenne ezekről is elég megmaradt fotó. De említhetném a Győrben keresztelt Győr nevű őrnaszádot is, amely szintén formás darab volt.
nekem a vesztis hajo kifejezetten tetszik :)
A masik tenyleg eleg ocsmany. Nyaron talalkoztunk egy Maci nevu lapos feneku, marha ksi merulesu szerkezettel, talan ismered. Annak mi lenne a helyes besorolasa?
Ez a hajó szerintem nem járt Győrben. Az utóbbi pár évben szinte biztosan nem, vagy el volt valahol dugva (pl. Iparcsatorna).
Volt ott egy hasonló méretű hajó, a Buvat, talán egy határőr tiszté volt, de kb. a 90-es évek közepén az is eltűnt. Azóta egyszer jó állapotban láttam valahol Budapest alatt.
Győrben volt még a szigetközi szakaszon egy havaria során elsüllyedt, régi vitukis Vásárhelyi Pál, majd az is Budaestre került.
Győrben van még a Rábán az egykori Dunaföldvár vízibusz, most állóhajó és iroda.
Győrben van egy régi 800-as uszály, ami korábban Pakson volt étterem, majd Győrben étterem, majd diszkó, pár éve bezárva áll. Van még ott két átalakított tanyahajó (egyik ízléstelenebb mint a másik).
Ezt a "TE hajódat" mintha Ordason láttam volna most nyáron.
Ha a Lágymányosiban van, akkor az én gödi/budai/bajai Tomka Gyurkám bizonyára ismeri, majd rákérdezek. Ez a víziördög, amikor Komáromban meglátta az enyémet, azonnal mondta az egykori szekszárdi gazdája nevét, csak piláztam a memóriája miatt :))....
Köszönet, de a helyzet a következő: én a hajó egykori útját/múltját le tudom követni, nagyszerű szekszárdi fénykori gazdájával személyes kapcsolatban vagyok, engem a közelmúltja - utóbbi 2-3 év - érdekel bizonyos adminisztratív okok miatt. Sajnos annak spéci oka van, hogy éppen ez a kézenfekvőbbnek tűnő időszak okoz hezitálást számomra.
Érdekes amit mesélsz: tán "Fred" bátyánk, az említett hajót lakhatási célra használja? Ismereteid/ismereteitek szerint, akadnak vizeinken olyanok, akiknek úgy hozta a sors, hogy vízi"jármű" az otthona??
Mijo:
Nem vagyok benne 100%-ig bizonyos, de az Újpesti-öbölben is van egy tök' ugyanilyen építésű hajó, most olyan ronda okkeres színe van. Néha a Lágymányosiban látni. kb 10 éve újították fel. Ha igaz a feltételezésem, akkor az úriembert utolérve (kb. Piszkos Fred jut róla eszembe), lehet, hogy tud mondani valamit. Majd egy évet szánt rá az úszodokk mellett míg barkácsolta. (Mi meg (akkori) kenusok szagoltuk és nyeltük a port meg a bűzt :-(
Pajtás:
Tavaly télen a vizsgaidőszakban volt a Kossuthon (vagy a Petőfin bocs de ezek sokszor keverednek bennem) egy műsor a Pajtás balesetéről. Több szemtanú mellett megszólalt az a hölgy is aki akkor Balatonfüreden az állomáson volt és átvette a koporsókat, amelyek a baleset miatt érkeztek Füredre. Állítása szerint 96 koporsó volt a vonaton.
Érdekesség még, hogy a Pajtás főgépésze úgy jó egy éve szigorú magánkihallgatást kért a MAHART vezérigazgatójától (erről is volt szó a műsorban), ahol magnóra mondta az egész havária pontos előzményeit, kialakulását, mentést, és a szomorú végeredményt. A magnószalagot a műsor elmondása alapján az élete végéig letitkosíttatta.
Nem tudom, rajtam kívül hallotta valaki a műsort?
Egyébként meg édesapám pont ott volt az eseményem, mint versenyző és tizenévesen döngettek oda menteni, nagyszüleimtől meg elvették az összes fényképezőgépet, filmet, miként mindenki mástól.
steuerbord/backbord:
Végigolvastam a teljes Dékány András sorozatot
- Matrózok, hajók, kapitányok
- Kalózok, bálnák, tengerek
- Csempészek, hősök, kikötők
- Az elveszett sziget
- Az Óceán császára
- Jokkó visszatér
de sajna nem fedeztem fel benne a kormányfél ellenoldalának könnyű magyar nevét. Nem használta!
Továbbá elovastam a "sarkvidék meghódítója" c. könyvet is amit Roald Amudsenről írt. Hátha..., de sajna ez is negatív
Viszont jó volt újraolvasni. Ajánlom mindenkinek.
Hajózási Lexikon (ha van ilyen), nem ír erről a kérdésről. Nekem nincs ilyenem.
Urak, egy ízben tettem említést a hajómról. Tudna-e valaki segíteni a múltja kiderítéséhez?
A régmúltja relatíve ismert előttem, miszerint az utóbbi években az azonosítója VT-045 volt, ami ugye a Velencei-tóra utal, a neve pedig ezt megelőzően "Kalóz" volt, mégelőtti mohácsi időszakában "Kupa", de engem a végkorszaka érdekelne, ami tudomásom szerint Győrhöz fűzi. Legalábbis onnan került - kézen-közön - Komáromba, ahol ma áll, miként a fotó is mutatja.
Szereztem róla egy diafelvételt vízszelő fénykorából is, amint kész lesz róla pár napon belül a papírkép, felpakolom ide azt is.
Elnézést az eltűnésért, szabadságomat töltöttem messzi földeken. :)))
Próbálok visszaolvasni miből maradtam ki. Annyi elsőre már, hogy az Old Boy (nem Old Boys) nem volt Pajtás. Ő volt a Ráckeve m/s, érdekességképpen a Közlekedési Múzeumban van róla egy fénykép, ahogy a dokkban áll. A Pajtást Dömsöd néven selejtezték.
Kissóderos?! Hmmm... diplomatikus legyek? Ok. akkor nem írok róla semmit.
A Hunnia, Haláp, Tahi, Attila történetet Viking teljesen jól válaszolta meg. Talán csak annyit kiegészítésül, hogy az, amit a Hajózási Szakközép a volt Tahiból (ma Hunnia) kihozott a felújítás során, az példaértékű. Az a hajó belülről gyönyörű, és vezetni... igazi "lecsengetős" telegráf vezérlés...
A Csongor tesója a tavaly újjáépített Pannónia is. Dunán jár, általában az Európa m/s mellett áll.
A Pajtás eredetileg a Dunára készült átkelési csavargőzös. Kiemelése után visszavitték a Dunára, majd 1957 átalakították kétcsavaros motorhajóvá. Feltehetően a külseje is akkor változott meg. Következő neve DÖMSÖD.
Egyelőre ennyi tűnik biztosnak.
Én nem hiszem, hogy a Pajtás lenne az Old Boys. Én is úgy tudom, hogy a havaria után átépített Pajtás ma is működik. De tudtommal a (volt) BKV-s flottában.
A Pajtás havariáról sokat hallottam gyerekkoromban. Keresztszüleim szemtanúi voltak. Ők is fel akartak szállni, de akkor már annyira tele volt, hogy nem engedték fel őket.
Sziasztok!
Ma is ment egy ilyen hajó lefelé (illetve egy vontató mellé volt kötve), ha a főnököm elküldi a képét e-mailben akkor belinkelem. Kb. 12:30- 13:00 körül volt a csepeli erőmű magasságában.
Üdv
k
A Pajtás most Old Boys néven hajózik a Dunán.
más
A révkomáromi hajógyárban rendszeresen készül Ganz-Danubius "gyártású" 2000-4000 BRT tengerjáró hajó. Lásd pl.:
http://shiplover2.virtualave.net/Germany/Aura.html
Vagy 2001-ben három folyami teherhajó.
Üdv.
A Pajtás motorosnak nyilván voltak testvérhajói, ezek milyen nevet és formát viseltek a 70-es évek után? (Korábbi dolgokra csak a meseflottából emlékszem:)). Van esetleg valahol egy kép erről a Pajtás motorosról?
Szegény Józsi, nem volt rossz ember, habár tényleg meglehetősen "szélsőséges" hangulata volt...
De hát kinek nem.
Aki abban az időben hajózott, annak mindenkinek megvolt a maga stikkje...
Sose felejtem el, ahogy Komáromban az egyes pontonon üvöltött, amikor beszálltam hozzá, hogy "azonnal kérd meg a leváltódat, mert nem tetszik a pofád".
Aztán három nap múlva a legjobb barátja voltam, mert olyan finom kávét csináltam, amilyet ő még sose ivott.
És azonnal felhívja a Végh Gyulát, hogy maradjak vele örökre, ahova őt teszik, oda megyek én is!!
Persze, mert nem a legolcsóbb szemetet vettem meg...
Ha már így felmerülnek a nevek:
Ogluról hallott valaki?!
Esetleg az igazi nevét tudja valaki?!? Én másfél évet utaztam vele, de nem tudom, hogy mi a hivatalos neve... :-))
A komárnói hajók (korábban évente 3-4 darab, ma jó esetben évente 1-2) mindig hasonló módon jutnak le a tengerig.
A hídat régen is a raktártetőn vitték.
A kritikus pont egyébként régen az újvidéki híd volt, itt a hajó merülése, illetve a híd szabad nyílása, és a híd alatti mederviszonyok miatt mindössze egy 2 decis sávban tudtak áthajózni!!
Az elkészült hajók ezért néha hetekig-hónapokig álltak a komáromi lekötőn (persze a balpartin), várva a megfelelő vízállást!
87-ben voltam a Vásárhely Pállal a komárnói gyárban, akkor még a most gyártott típusnak az elődjét építették, a Szovjetuniónak, hasonlóan az óbudai tolókhoz.
Csak ők a rendszerváltás után találtak piacot, fennmaradtak, léteznek, élnek, dolgoznak.
Nálunk meg kötöttárú-raktárt csináltak a hajógyárból...
:-((
Korábban elől és hátul is nyitott utasfedélzet volt, hátul fix, elől tanglás-leces ponyvatetővel, amit nem is szoktak felrakni.
Az első utastér előtt plexi "szélvédő" volt.
A közlekedő a kerékállás két oldalán szintén nyitott volt.
Az alsó fedélzeten elől és hátul is volt egy zárt tér, elől 2 (pk. a jobb oldali, üzemes a bal oldali), hátul 4 lakókabinnal.
A farrészen volt 2 WC.
Az átépítés során a főfedélzet teljesen zárt lett, a jobb oldalon összekötő folyosó készült.
Eltűntek a régi kabinok is, áthelyezték a gépház lejáróját is.
A hátsó WC-k megszűntek.
Összességében 2 dolgot is megjegyeznék:
1.: Megfelelő hozzáállással, meg persze némi pénzzel a régi hajóinkból gyönyörű újakat lehet csinálni.
Egy új hajó árának töredékéből!!!!!
Nem kell más, csak hogy a buzi politikusok ne pofázzanak bele, csak hagyják a hajósokat hajózni!
A másik:
Az a herdálás, ami ma megy, undorító.
A szuper erős testű, remek kialakítású hajóinkat szétmarcangolják, és beolvasztják.
A nemzet vagyonából így lesz kórházi zománcbili...
A Sopron, a Komárom, az Eger, az Inota, a Gyöngyös, a Buda, mind egy-egy unikum lehetett volna a dunán, a csatornán!
Gondoljatok bele!!
Némi átépítéssel egy ekkora hajó 20-30 utasnak adhatna helyet.
Böhöm úszó szállodában minden hülye utazhat, csak pénze legyen!
Ezzel szemben egy IGAZI vontatón, egy IGAZI önjárón utazni...
Emlékszem egy kis hajóra, amit a kilencvenes évek elején rendszeresen láttam Passauban.
10 utasnak volt helyük!!
De az egy IGAZI hajó volt.
Ott az utasok kiköthettek, kerekezhettek, bemehettek a gépházba készrecsinálni, olajat cserélni.
Az a 10 utas eltartotta a hajót, a 4 fős személyzetet, a céget!!
És olcsóbb volt, mint pl. a Mozaton egy hasonló hosszúságú út!!!!
Persze nálunk ez kivitelezhetetlen, itt csak a darálásra van tehetség.