Elnézést, hogy szkennerversenybe bonyolódok veled :), de rémlett nekem is ez a kép, legalábbis ahogy felvázoltad, így előkeresetem az egyik hajózástörténeti könyvből. A leírásod alapján talán erre gondoltál (?):
Nem tudom ki olvasta hétvégén e Nemzetőr c. hetilapot, de van benne egy érdekes és jó nagy fénykép. Egy hajó fordul a Parlament előtt (A Parlament 100 éves és ehhez kapcsolódik egy cikk).
Jó apám állítása szerint vagy ez a Dunára hozott Pajtás, vagy pedig annak (mert szerinte volt) egy testvérhajója.
Ha lesz időm leszkennelem...
Tudtommal a Moszkva típusú hajók azok a ronda "papucsok", amelyek ilyenkor is tömegével állnak pl. a Margit híd budai hídfőjénél; az "új" balatoni hajó viszont a Lelle édestestvére, ősszel pedig azt mondták a BH-nál, bárki tehet javaslatot a nevére. Lehet, hogy még nem döntöttek ez ügyben.
M.S.
Naná, hogy minden Rejtőt olvastam. De mellette a legtöbb hajózástörténeti könyvet is, a magyarokon kívül elég sok angolt meg németet is. És bizony a Great Eastern-nél erről szól a legenda. Persze a véletlennek tulajdonítják; a sólyán folyt a kettős fenék lezárása, miközben valaki elaludhatott odabennt (fáradtság, whisky, esetleg alacsony vérnyomás?).
Egyébként magam sem hiszem olyan nagyon el, de annyi szakmának vannak ilyen legendái, miért pont nekünk ne legyen?
Annyi igaz muggli, hogy volt "Great Eastern" is, de később épült (1857) és valóban a kor óriása (211 m hosszú, 27.384 t). 5 kémény + 6 árboc, elég férfias lehetett. Állítólag egy munkást véletlenül be is szegecseltek a kettős fenékbe és még hetekig hallatszott kopogás lentről, kibontani viszont túl drága lett volna... (Akkor még nem volt nagyon erős a szakszervezet.) Nem volt szerencsés hajó, mert sokkal megelőzte a korát és ezt sosem nézik jó szemmel. Gazdaságtalan volt az utasszállításban, azután valóban kábelfektetésre használták, végül - 1888-ban - lebontották. Nagyjából ennyi.
Ebből én Fulton elvtársat tudtam volna biztosan! :-)))
De! Ez a "Great Western" ez nem inkább a "Great Eastern" lenne, amit később méretei miatt nem tudtak kihasználni (túl nagy volt) és később az Atlanti-óceáni kábelfektetésnél használták, ha minden igaz először és utoljára?
muggli, a kötekedő
Hirtelenjében ennyi jött össze Marjai Imre és Pataky Dénes „A hajó története” c. könyvéből:
1783 – Claude Francois Jouffroy d’Albans sikeres utakat tesz a Saone folyón 46 m hosszú gőzhajójával.
1797 – Robert Fulton gőzhajója sikeres utat tesz a Szajnán.
1807 – R. Fulton „Clermont”(eredetileg „North River”) nevű gőzhajója a Hudson folyón New York – Albany. A hajózástörténet ezt tekinti az első valódi gőzhajónak.
1816 – A La Manche csatornán először kel át gőzhajó, az angol építésű, de francia tulajdonban levő „L’Élise”.
1819 – A „Savannah” gőzhajó elsőként kel át az Atlanti-óceánon Savannah – Liverpool útvonalon. A Savannah azonban nagyrészt vitorlázott, gőzgépét csak akkor használta, ha sebessége 4 csomó alá sűllyedt.
1838 – A „Syrius” kizárólag gőzhajtást alkalmazva átkel az Atlanti-óceánon, de a hajózástörténetben inkább
a „Great Western”-t tartják számon, amelyik pedig egy nappal később érkezett Bristol-ból New York-ba.
1843 – A „Great Britain” az első gőzös, amelyik csavarhajtással kel át az Atlanti-óceánon.
Tisztelt Topictársak!
Egy Eu-s vetélkedőben veszek részt, s az egyik téma közlekedéstörténeti. Kérlek Benneteket segítsetek! A forrás is kellene (könyv, Internet).
Ime a kérdések:
Ki tervezett először lapátkerekes hajót?
Mi volt a neve és mikor épült az első hajó, amely kizárólag gőzgéppel hajtva szelte át az Atlanti-óceánt?
Mikor és melyik országban bocsátották vízre a világ első vastestű, hajócsavaros gőzhajóját?
Mi volt a neve?
Melyik volt az első csavarhajtású hajó, amely átkelt az Atlanti-óceánon?
Mikor kelt át először a La Manche Csatornán gőzhajó?
Ki és mikor szereltetett fel először belső égésű motorral hajót?
Ne mán, az a füstokádó bűzös és hangos doboz?
Pont ez kell a Balatonra? Tisztára, mint a hattyúk, Betelepítették, azt azóta kiver mindent, ami őshonos...
Nos kérem, beigazolódott számomra az, amit valahol dilettánsként amúgy is sejtettem. Öreg és okos folyami rókák alaposabban szemrevételezték a hajómmal kapcsolatos kérdést, és amikor meghallották, mennyiért kínáltam eladásra, éppen csak nem vágták a szemembe, hogy nem vagyok normális.
Ma állítólag ilyen családi kirándulóhajót keveset lehet látni, és ahhoz, hogy valaki hasonló elképzeléssel vásároljon magának valamelyik vizes cégtől pl. selejtezés révén, hogy átalakítsa magának, arra igen kicsi az esély. Lényegében arról van szó, hogy én egy manapság hiánycikknek tekinthető eszközt birtokolok, amitől nem szokás, de semmiképpen sem ésszerű megválni. Különösen nem elkótyavetyélni. Mondják mások, de a szükség nagy úr :((... Megfogadván a tanácsokat, más úton-módon próbálom megoldani a problémáimat, ez meg nem kér enni címszó alatt, marad egyelőre szerénységemnek. Mindenesetre kezdek egyre jobban beleszerelmesedni :).
Tényleg senki nem tud semmit aról az öreg hajóról, ami a Kvassay-nál a "Gyöngyös" mellé van kötve? Trophy! Freeport! Somebody! Everybody! Anybody!
a muggli
Pannon Sun:
Azért ez a svájci szaklap kissé gonosz, de ha egy darab tengeri hajónk van, akkor ez igaz. Az ilyenekről mindig eszembe jut kedvenc középiskolai tanárom (töri-filó-föci) egy mondata:"...mert ugye a világ leggyorsabb fejlődését bemutató ország az az Albán Világbirodalom, hisz egy kecske meg egy kecske az 100%-os GDP növekedést okoz..."
Mijo:
Én nem ismerem azt az embert személyesen, akiről lentebb említést tettem, pusztán csak a kinézetét tudtam szo-szo megadni. Ha utoléred akkor biztos többet tudsz meg a dologról. Viszont a hajója tök' olyan építésű mint amilyen azon a Siós fényképen van pár hozzászólással lejjebb.
Végre ismét egy jó hír: 2003. február 8-án, helyi idő szerint 10 órakor, az ororszországi Temryuk-ban felvonták a magyar lobogót a MAHART második tengeri hajójára, az MV "Pannon Sun"-ra. Az új hajó február 11-én, 21 órakor elindult első útjára.
Szerencsés hajózást Pannon Sun!
Egy svájci hajózási szaklap írja: "Most legalább egy hónapig elmondhatjuk, hogy Magyarország rendelkezik a világ legkorszerűbb tengeri flottájával."
Üdv Minden Levelezőnek egy "újfelvételes"-től.
Hahó Urak!
Itt a "Csepeli Hírmondó"!
Ma láttam bent a "Szombathely"-et, a "Csongrád"-ot, a "Kőrös"-t és a bejárat felőli oldalon egy másik boxert, aminek nem láttam a nevét. Természetesen az igásló is az istállóban volt, a "Sajó". Ezen kívül önjárók a Gabonatárháznál.
Ha már hajófelújítás, akkor talán meg kellene vizsgálni a "Gyöngyös" mellé kötött öreg hajót, amit már kérdeztem Trophytól, de éppen szabin volt, most meg nem ír (gondolom olvas). Ma megint megnéztem őket. A "Gyöngyös"-ön sok alapozóval lekent részt láttam, mintha valamilyen renováláson esne át. Remélem nem állóhajót akarnak csinálni belőle, bár a kerékállás nagyon üresnek tünik. :-((
A mellé kötött öreg darab meg valami csavargőzös lehetett valamikor, mindenesetre erre utal a kormánylapát és a far érdekes kiképzése. Olyan fél "Gyöngyös" hosszú, ha jól láttam az oldalán a merülési jelzést, akkor olyan 8-10 deci körüli a merülése. Nem lehet valami jó a feneke, mert a múltkorihoz képest kissé a baloldalára dől. Egész jó formájú hajócska. Legközelebb lefényképezem, majd valaki felteszi ide, ha szépen megkérem, ugye?
Na, mára ennyit a mugglitól.
Megtisztelő és kedves ez az ajánlat tőled, amit semmiképpen sem szeretnék kategórikusan elhárítani, sosem lehet tudni, mit hoz a sors.
Momentán olyan konkrét aspiránsokkal szembeni "elkötelezettségem" van, akik az általam itt-ott publikáltakra figyeltek fel. Ilyen többek között a hajó adminisztratív gatyába rázása, és az eddigieknél alaposabb megismerése ahhoz, hogy senkit se verjek át közlendőimmel. Holnap kapok kézhez egy rakás olyan dokumentumot, melyek komoly ismeretanyagot jelentenek a gép objektív megítéléséhez. Régóta várok erre, már nem is nagyon reméltem, hogy felbukkan bármi is, nem véletlenül érdeklődtem ebben a topikban is.
Hidd el, én is szeretném megtartani, hiszen jól tudom milyen élménnyel jár, az általam már említett Tomka Gyuri, OSSIAN nevű hajójával a dunai csatangolás :)). Az enyém 12.5 méter, az övé 15.5 méter hosszú. Ő ma az övét nyolc millióra tartja ... De ha vevő jönne rá, lehet hogy mégis meggondolná magát .... Víziember :))!
Én beszállnék egy hajófelújítási üzletbe.
Nincs konkrét elképzelésem, de valamit korvonalazhatnánk:
Alapítsunk egy céget a hajó birtoklására, felújítására és üzemeltetésére.
A cél elsősorban a tulajdonosok hajózási kedvtelése, de adott esetben a hajó bérelhető is term. kapitánnyal együtt. Hajózás elsősorban Magyaro. vizein. stb.
Üdv
A sajnálatos tragédiával kapcsolatban: lehet, hogy ügyetlenkedem, de én az említett úr nevével kapcsolatban semmit sem találok egyik kereső segítségével sem. Se a múlt, se az újságolt hír vonatkozásában. A hajókról igen. Ha esetleg valakitől valami bővebbet szabadna.
Drága Gáborkám, az a megkurvult sors, csupán csak az az oka időnként, hogy olyan lépésekre kényszerülünk, amit később szánunk-bánunk :((... Némi klasszikus átkurjantás bukovárit okozott, de hajt a továbblépési kényszer. Ha más egyéb téren előbb oldódnak meg a gondok - remélem így lészen -, azonnal elállok a "cirkáló" eladási szándékától :)!
Akkor Ordason csak egy hasonlót láttam (az is bakon volt :)).
Miért kéne megválnod tőle?
Ez hajó nekem is kedvencem lenne. Most is egy ilyenre vágyok. Csak azért nem próbálok venni egyet, mert nem tudnám fenntartani. Ezt mégse lehet behúzni a kertbe.
Tudsz esetleg bővebbet, Európa?
ismertem személyesen is a Kornélt...
Más, az Inota tegnap ott kavart a Szabadság-hídnál völgymenetben. Ezek szerint nem vágták össze?