Keresés

Részletes keresés

lilapereszke Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14728

Hali Mindenkinek!

 

Kollegáim azzal ijesztegetnek, hogy már két gombász elveszett a múlt héten, s nincs hír róluk máig sem. A hír igaz, csak...... Mennyi baj van a gombászokkal!!!!

 

Az oroszországi Szverdlovszk megye mentőalakulatai fokozott ütemben dolgoznak: megkezdődött a gombaszezon, egyre-másra tűnnek el az emberek.
2005.07.01 20:46 Spicy Press Hírügynökség

 

A múlt héten további két embernek veszett nyoma Észak Ural erdőiben. 19-én gombászni ment, de nem tért vissza egy 65 éves asszony Salja faluból. A keresést a helyi lakosok és a rendőrség közösen végezte. 26-án egy turinszki nyugdíjas gombász tűnt el az erdőben. Azóta sincs hír róluk......

Az erdőben élénk színű ruhákat ajánlott viselni, semmiképp ne terepszínűt, mert az egybeolvad a környezettel. És végül: ha valaki mégis eltévedne, ne rohangáljon le-fel az erdőben, hanem maradjon egyhelyben, és várja a segítséget.

 

 

 

Zolcsi67 Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14727
Pénteken megtámadom a Bükk-fennsíkot némi táborozás erejéig, bő egy hétre, majd mesélek, mi van, illetve nincs.
Előzmény: ervin1 (14725)
TTAMAS Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14726
Lásd: 14715 :((
Előzmény: ervin1 (14725)
ervin1 Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14725
Ma kiszaladtam a Pilisbe: Ti ne tegyétek! Még mutatóba sem leltem semmit!
TTAMAS Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14724

Amiből megbízhatóan sokat lehet találni az "csak" a rókagomba,

 

Szar lehet... :))

Előzmény: gombákos (14723)
gombákos Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14723
Sajnos Eger mellett nem olyan jó a helyzet mint amerre NP járt, pedig nincs messze tőlünk. Amiből megbízhatóan sokat lehet találni az "csak" a rókagomba, fehértejű keserűgomba, szürke selyemgomba, és az arany tinóru. A legjobb helyemen is csak egy nyomorúságos vargányát láttam. Pénteken megpróbálom a Mátrában. 
nyula Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14722
Jelentés Budakesziről: Egy kis kosár róka, érdestinórú most nő, szép husosak, dió ízű galamb, egy gyönyörű fiatal vargánya. Szerintem hétvégére lesz több is!
maplesyrup Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14721

Nem vettem észre. Tavaly sokat szedtünk, sem nyersen, sem főzve nem mérgezett.

Ha ugyanarról a gombáról beszélünk.

http://www.terra.hu/gomba/html/lactarius_volemus.html

Előzmény: homerx (14719)
TTAMAS Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14720

Nem.

Szerinted neveznének kenyérgombának egy mérgező fajt? :))

Előzmény: homerx (14719)
homerx Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14719
ohoho, a kenyergomba nem mergezo?
Előzmény: maplesyrup (14713)
edula Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14718

De attól még sok helyet foglal.

Előzmény: maplesyrup (14713)
homerx Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14717
koszi a tippet, en is hasonlot hallottam, de ott a tonkot meghagyjak a sutes ideje alatt, mert allitolag oda vandorol a keseru iz :)
Előzmény: scrofa (14701)
TTAMAS Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14716

Van olyan elkészítési mód, amivel le lehet fagyasztani? (gondolom,  a panírozás alatt szétfolyik, mire megfagy)

 

Van. Be kell tenni a fagyasztóba. :))

Fagyasztás előtt mikrózni szoktam, hogy összeessen.

Előzmény: faág(i) (14708)
TTAMAS Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14715
Üzenet a Pilisből: Pomáz környékén egy darab vénséges vén róka.
Előzmény: ifjnagypapi (14707)
maplesyrup Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14714
Na, majd később reméljük lesznek vargányák is. Vigyázz a lábadra! :)
Előzmény: gogolaci (14712)
maplesyrup Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14713

Kenyérgomba - nagyon finom nyersen.

Előzmény: edula (14711)
gogolaci Creative Commons License 2006.07.05 0 0 14712
Tegnap Göcsejben és Őrségben jártam. Sok róka és keserűgombát szedtem, más ehető gombával nem találkoztam.
edula Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14711

Egy kis olajban sóval, borssal (ízlés szerint petrezselyemmel vagy más fűszerrel, attól függ később mire szánja) dinsztelje meg, mehet a mélyhütőbe.

Én nem vagyok híve a nyers gomba fagyasztásának (bár persze lehet, hogy nincs igazam), már csak azért sem mert aránytalanul sok helyet foglal a hütőben. 

Előzmény: faág(i) (14708)
János66 Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14710
geteszed=beteszed (hiába no a száraz fehérbor teszi)
János66 Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14709
A legegyszerűbb mód a lefagyasztásra az hogy geteszed a mélyhűtőbe. :) Na de viccet félretéve a gyapjas tinta szerintem gombakrémlevesnek a legjobb, tehát csak megtisztitani és eltenni a mélyhűtőbe.
Előzmény: faág(i) (14708)
faág(i) Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14708

Sziasztok!

Itt volt az Új-Zélandra szakadt barátnőm, és persze a gombákról (is) beszélgettünk. Kerestem neki gombász honlapokat. Az egyiket megosztom veletek, mert csodálatos gombák vannak rajta:

http://www.kaimaibush.co.nz/Fungi/FungiFrames.html

 

Más: Azt mondja, nagyon sok gyapjas tinta nő a kertjében. Nem tudja mindet megenni egyszerre. Van olyan elkészítési mód, amivel le lehet fagyasztani? (gondolom,  a panírozás alatt szétfolyik, mire megfagy)

ifjnagypapi Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14707
üdv
üzenet a bükkből: ugyanaz mint tegnap vargánya java ízletes és hibátlan rengeteg a róka van még erdei csiperke, sötét trombita, varashátú és világos galamb, tölgyfa érdestinóru, pirolú galóca, fodros papsapka.
aki megteheti induljongombászni.
ifjnp
ricso3 Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14706
Sziasztok!Mondtam csak akkor szólalok meg,ha találok valami érdemlegeset.Hát még nem az igazi,de alakul.Galambgomba pár szem(sajna),rókagomba:szépek,de felét leszedték(a piszkok),fehértejű keserűgomba:rengeteg(még jó hogy szeretem).Amúgy én a keserűgombát nem cifrázom túl,egy kis forralás,tejes fűszeres lében áztatás,aztán sütés vagy rántás.
scrofa Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14705

Valóban itt kimaradt,otthon viszont el sem kezdek nélküle sütni-főzni.

Eltaláltad az ízlésemet,a szárazat szeretem fehérből,vörösből egyaránt.Aminek további következménye,hogy tintagombás receptjeim nincsennek,kivéve ha gyapjas.

Előzmény: János66 (14703)
János66 Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14704

fehérbot = fehérbort

Ebből is látszik, hogy én nem felejtettem ki! :)

János66 Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14703
A száraz fehérbot kifelejtetted az utolsó mondatból.
Előzmény: scrofa (14701)
lilapereszke Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14702

Sziasztok:

Lord keserűgomba receptje a topikról:

keserűgomba ügyben az van, hogy nálunk ették (nagyapámnak és ükapámnak is kedvence volt), de gyógyításra is használták. (Ha vkit érdekel részleteket később.) Szóval nálunk az ment, hogy forró platnin- eredetileg kemencében de hol van az már: maradt a sparhelt- kenyérszeletet pirítottak, (ha akadt rá szalonna akkor azzal, ha nem akkor csak üresen) a gombát leforrázták, rásimították a kenyérre és megsütötték. Ha nagyon kesere volt akkor a kenyér magába szívta a felesleget és csak a gombát ették. Ugyanez előfordult hagymával a tetején, zúzott fokhagymával, lángostésztába nyomva, tejföllel vagy íróval, gyakran túróval (juhtúróval soha) és ünnepnapokon konyakba vagy vörösborba áztatott szárnyasmáj is került rá. Hmmmmm. Igaz, mindez előfordult más lemezes gombával is, de mint mondtam az őseim a keserűre esküdtek.

 

Egy másik autentikus recept:

Dr. Zsigmond Győző Mátyus István keserűgomba receptjét idézi 1787-ből:

„… a mezei parasztok is belül sóval jól meghintve, vagy sajttal, aprított szalonnával a karimáját megtöltve eleven szénnel megfonnyasztják, és amikor ott jól meglevesült, a lábát elvetvén, melegen úgy szokták megenni. Az elébb-kelő emberek pedig előre vízzel jól megvonatván és kimosván, húslévben megfőzve, vagy téjfelben megrántva és megfűszerszámozva botsátják a maguk asztalokra: mely szerint sokak előtt kedves ételnek tartatik. A Muszkák télre is egész hordókkal sózzák bé magok számára, és a Nagyböjtön által, kivált a szegénység, nagyobbára evvel táplálgatja magát.” .....

 

Akit érdekel a további része is a cikknek itt olvashatja.

Előzmény: scrofa (14701)
scrofa Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14701

Én így készítem :

A megmosott,tönkjétől megszabadított fehértejű keserűgomba kalapokat a lemezükkel fölfelé tepsibe teszem,kissé megsózom.A gombák alá vékony füstölt szalonna szeleteket teszek.A gombák tetejére ugyancsak szalonna kerül,kolozsvári,vagy békon,valamint egy adag petrezselyemzöld összevágva.

Jó félóra sütés után rámorzsolom a juhtúrót,utánna vissza a sütőbe 5-10 percig.

Friss kenyérrel és valamilyen savanyúsággal fogyasztom.

Előzmény: homerx (14700)
homerx Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14700
a keserugombat hogy kell elkesziteni?
Előzmény: ervin1 (14647)
homerx Creative Commons License 2006.07.04 0 0 14699
nem lehet, hogy inkabb ez az?

Előzmény: nagypapi51 (14631)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!