Keresés

Részletes keresés

Zoltika Creative Commons License 2003.02.21 0 0 2188
Mikor és milyen minőségben dolgoztál a Petőfin? Nekem a kedvenc hajóm volt a Petőfi. Gimnazista koromban sokat utaztam rajta. Azzal a hajóval igazi élmény volt egy hajózás; ugyanez nem feltétlenül igaz ma egy Moszkva típusú hajóval. Csodálatos volt, ahogy délután kikötött Leányfalun: a gép dohogását már messziről lehetett hallani, meg ahogy a lapátok verték a vizet. Nagyon sajnálom, hogy a kikötés hangjait nem vettem fel magnóra, mert a géphangok, csengetés, zörejek és a gép dohogása meg a víz hangja egészen különös hangulatot adott. Igazán beszerezhettem volna egy magnót, most nagyon örülnék egy ilyen hangfelvételnek. A kikötés valóságos show-műsor volt. Nagyon érdekes volt figyelni a gépet meg a gépészek munkáját, és jó volt a korlátra könyökölni és érezni a víz szagát. Ugyanez egy Moszkva típusú hajón csak korlátozottan és sokkal nagyobb zajban élvezhető; ha meg rossz irányból fúj a szél, még az arcunk is kormos lesz.

Nem is értem, hogy hogyan nem láttak annakidején fantáziát a lapátkerekes gőzösök megtartásában. Ismereteim szerint a Vierwaldstatter See-n a régi lapátkerekes hajókra drágább a jegy, mint a szép modern dobozokra, aztán mégis inkább azzal szeretnek utazni az emberek.

Előzmény: muggli (2187)
muggli Creative Commons License 2003.02.21 0 0 2187
Jó szelet!
A két gőzöshöz csak annyit, hogy valóban a "Petőfi" és a "Kossuth" látható rajtuk. A "Petőfi" kéménye valóban a kerékállás előtt volt (huzigálta eleget!:-))) ), de nem takarta ki tragikusan a képet. A kerék egy kissé, ha jól emlékszem balra, el volt tolva, annak is a bal oldalán álltunk, így egész jól lehetett látni a vezérpálcát. Emlékszem, egyszer elfelejtette lecsöngetni a kazánt az első pesti híd előtt az öreg, így amikor lehúztam a kéményt, olyan füstpamacsot kaptak a kerékállásban, hogy csak na! :-)))
muggli
Előzmény: gigabursch (2184)
Zoltika Creative Commons License 2003.02.21 0 0 2186
A Vltava című képen mit csinálnak azok a vizibuszok? Nagyon jó ez a képtár!
Előzmény: gumidani (2181)
Zoltika Creative Commons License 2003.02.21 0 0 2185
Újból megnézve az yy-t még inkább a Kossuthnak gondolom. A Visegrád emlékeim szerint alacsonyabb építésű és más beosztású volt. Sajnos csak sokat láttam, de sohasem utaztam a "Dunaföldvár"-on, annak is középen volt a hídja, a kémény meg előtte. Szerintem teljesen jól ki lehetett látni onnan. Menj el a Magyar Vasúttörténeti Parkba, és nézz ki valamelyik magas kazánállású gőzmozdony konyhájából! Számomra nagyon meglepő volt, hogy nem is olyan nagy a kazán által letakart holttér.
Előzmény: gigabursch (2184)
gigabursch Creative Commons License 2003.02.21 0 0 2184
Szerintem:
az X = Tahi (még Tahi az átépítés-renoválás előtt,
az XX = Petőfi. Ha jól emlékszem az volt az egyík ismertetőjegye, hogy a kéménye pont a híd előtt volt, és sose értettem, hogy mit lát a kormányos
Az Y -> passz
az YY = szerintem megintcsak a Visegrád.

De a pontosabb véleményeket ráhagyom az öreg "tengeri" medvékre :-)

Viszont gyönyörű képeket szedtél össze: Gratulálok!

Múltkor elkültem jakyg-nek e-mailben egy képet a Leitha/Lajta monitorról, amin rajta van monitor formában is meg mederkotró formában is. HA gondolod elküldöm és tedd fel azt is.

Zoltika Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2183
gumidani, viking star

gumidani xx és yy jelű képe Esztergomban van felvéve, a képszög alapján a hídról. A kép kb. 1940-44 között készülhetett, úgy tudom, akkor állt a híd. Az xx-ben a későbbi Petőfit, az yy-ban a későbbi Kossuthot sejtem. Én ezeket a hajókat későbbi állapotukban ismertem (a Kossuth úgy még ma is látható); sok kis részlet eltér, de számos egyedi részlet teljesen egyezik az emlékeimben lévő hajókkal. A "Deák Ferencz"-et keveset láttam, de nem ilyen volt. Egyébként: a Petőfi és Kossuth testvérhajók lehettek; meglátásom szerint csak a híd elhelyezésében térnek el. A Deák Ferencz-nek nem volt testvérhajója az, ami "Felszabadulás" néven a 70-es évek közepén a Lánchíd alatt állt állóhajóként?

viking star Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2182
Az nem a Várfalvy, hanem a Hámori, legalábbis az enyém....
az első az Attila, a harmadik a Tiszáról hozott Vár-kert. A két lapátkerekest nem tudom (az utolsó tán a Deák Ferencz ???).
Előzmény: gumidani (2181)
gumidani Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2181
Sajnos nekem nincs meg a Várfalvy-féle könyv. Csak azokat a részeket jegyzeteltem ki a könyvtárban, amelyek az általam látott hajókról szóltak.
Ebből gondolom, hogy nem élte túl a háborút a MEFTER I.
A kisebb számúak közül csak a MEFTER II., utóbb Pajtás, majd Siófok és végül Dömsöd; a MEFTER V., utóbb Ifjúgárda; a MEFTER VI., utóbb Ráckeve és a MEFTER VIII., utóbb Uttörő adatait irtam ki.
Fő méreteik összevetve az LI. és társaival:
(elöl a kis számú, utána az 50-es számú adata)
hossz: 27,18m / 35,8m
szélesség: 5,2m / 5,4m
oldalmagasság: 3,45m / 2,2m
merülés: 1,5m /1,65m
fixpontmagasság: 5,8m / 6,4m
gépteljesítmény: 120 LE / 260 LE
Végül feltettem egy pár képet, többek között a Siófok is szerepel. Az utolsó négy képen levő hajók beazonosításához a Ti segítségeteket kérem.
http://kep.tar.hu/gumidani/index.phtml?aid=27552949
Előzmény: viking star (2178)
Mijo Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2180

Jóvanna! Ha már kocsányon lóg a golóbis, akkor nem nehéz félrenézni ..:)..

Mijo

Előzmény: viking star (2177)
Mijo Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2179

Hát szóval én sem tartottam viccesnek, legfeljebb kételkedtem. De ha te másként állítod, legyen úgy. Különben is, ez a rész tűnt leginkább hihetetlennek: "még hetekig hallatszott kopogás lentről, kibontani viszont túl drága lett volna" :(! Morbid ...

Mijo

Előzmény: Bócman (2176)
viking star Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2178
A könyv képaláírása szerint:
"Az utolsó átkelőjáratok egyike: az I. sorozatú csavargőzös, útban a két part között. A kormányálláson látható jelzés ("C") a közlekedési útvonalat jelöli, s arról árulkodik, hogy a hajó nem a hosszabb útvonalon - a Margit-híd és a Horthy Miklós híd között - járt, hanem csak a két part között ingázott" na, ebből találjuk ki, ki volt Ő! :))))
Előzmény: gumidani (2175)
viking star Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2177
???
én kabinos üdülőhajó vagyok, aki ott van, egész más, csak legfeljebb a Star szócska azonos, hogy lehet ezt félrenézni? :))))))
Előzmény: Mijo (2174)
Bócman Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2176
A dolog nem olyan vicces.

Valóban előfordult, nem is egy alaklommal.

Pár éve olvastam egy könyvet, abban több ilyen esetet is említettek.

Előzmény: Mijo (2150)
gumidani Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2175
Szervusztok!
Lehet, hogy tévedek, de ez nem a római számos LI, LIII, LIV, LV közül valamelyik?
Én úgy értesültem, hogy a Pajtás 1945-ben II. számon a Markó u közelében sűlyedt el. Erről, mintha valahol láttam volna fényképet is. 1950-től viszont már a Balatonon volt.
Valaki említette, hogy a hozzátartozói látták a balesetet és a helyszinen az ávósok összeszedték a fényképezőgépeket. Ehhez kapcsolódik, hogy sok évvel ezelőtt egy könyvtárban láttam dr Kucsara Pál könyvét, ami a közlekedési balesetekkel foglalkozott. Ebben volt egy kép amely erősen megdőlve ábrázolja a hajót és egy másik, amelyen az oldalán fekszik és egy csomó vitorlás van körülötte.
Előzmény: viking star (2156)
Mijo Creative Commons License 2003.02.19 0 0 2174

Esküszöm hirtelen azt hittem, te írsz a moderálásban :)!

Mijo

Előzmény: viking star (2173)
viking star Creative Commons License 2003.02.19 0 0 2173
Fizetni öt milliót, azért hogy elnevezhesd??
Ennyiből má' hozok magamnak egy másikat a Dnyeperről! :)))
Előzmény: guberavera (2170)
DLala Creative Commons License 2003.02.19 0 0 2172
Szóval annyit akartam jelezni, hogy ez a névadósdi már a MÁVnál sem jött össze... Csak nem igazoltak onnan egy markecingest?

Pályáznék a Badacsonytördemic, a Vonyarcvashegy vagy hasonló nevekkel...

Előzmény: DLala (2171)
DLala Creative Commons License 2003.02.19 0 0 2171
Akkor legyen a neve 5MILLA!
Előzmény: guberavera (2170)
guberavera Creative Commons License 2003.02.19 0 0 2170
A Balatoni Hajózási RT az ideiglenesen Lelle 2 nevet viselő hajóra pályazatot ír(t) ki. Aki letesz 5 millát az lesz a keresztanya. (elsősorban part menti településekre gondolnak, de szóba jöhet más cég magánszemély stb). A hajó egyébként fullrebuilden esett át, két új motor, belsőépítészet, füstszínű ablakok stb. Majd meglátjuk.
Addig is üdv mindenkinek.
gv
Előzmény: viking star (2167)
FOMA Creative Commons License 2003.02.19 0 0 2169
Köszi, megjött. Szuper!!!
Előzmény: MALWIN (2165)
czegei Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2168
szombaton voltam Dévényben és hipp-hopp három önjáró uszály huzott lefelé. egyből rátok gondoltam...:-)
viking star Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2167
Lentebb írtam én is hogy van Boglár, annak idején még vezettem is... egyedül hoztam át Révfülöpről Lellére (persze felügyelet mellett) nagy élmény volt nekem a Viking Star előtt. Nagyon rendes kapitánya volt, asszem ma már más személyzete van.
Ja, legyen a neve valami szép part menti település, vagy tájnév, azok passzolnak a sorozatba. Bár nehéz a névválasztás, mert van már sok belőlük :)
Előzmény: Adamis Gusztáv (2166)
Adamis Gusztáv Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2166
"Ha már lehet szavazni, legyen Boglár, olyan talán még nem volt. De bármelyik másik parti település neve jó. "

Van Boglár hajo, ez a legkisebb balatoni szemelyszallito, altalaban Lelle es Revfulop kozott szokott jarni + ez a revfulopi setahajo.
G.

Előzmény: DLala (2155)
MALWIN Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2165
O.K.
Az itt szereplő címedre megpróbálom, ha tudom este
Előzmény: FOMA (2163)
gigabursch Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2164
Igen, erre a képre gondoltam. A szkennelő versenyben nyertél! Gratula :-)
Előzmény: viking star (2156)
FOMA Creative Commons License 2003.02.18 0 0 2163
Nekem légy szíves postázd mailben.
Előzmény: MALWIN (2161)
Mijo Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2162

Khmmm, valójában megfordult a fejemben, de úgy voltam vele, ha így van, majd mondod :)).
Le ne töröld már, hogy aztán innen is eltűnjön :(...

Mijo

Előzmény: viking star (2160)
MALWIN Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2161
Sziasztok!
Van egy képem,"Először kötött ki tengerjáró hajó Szegeden"(MTI) a címe.A képen a HAZÁM hajó látható a szegedi Tisza-parton, valamikor a 60-as években.Érdekel valakit?Emilben szívesen elküldöm.
viking star Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2160
:))))
Te, ezt a nevet én adtam neki, mert én szkenneltem, és földobtam az oldalamra, hogy megnézzétek, aztán majd le is törlöm...:))
Előzmény: Mijo (2158)
viking star Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2159
Boglár már van.
Ez egyébként nem az, amelyik olyan sokat rozsdásodott ott az M0-híd körül?
Előzmény: DLala (2155)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!