Tegnap jöttünk haza Thassosról. A rossz határhírek miatt nem a szokásos útvonalon (Makedónia-Szerbia) választottuk.
Az útvonalunk Thassos-Keramoti-Kulata-Szófia-Vidin-Szörényvár-Logos-Nagylak volt.
A határátlépéseink görög-bulgár 4 perc bulgár-román 8 perc román-magyar 12 perc.
Az út időben hosszabb, mint a szokásos, mert kevesebb az autópálya. Fizetőkapu nincs, ezért ezeknél biztos nem kell várakozni. A határokon kell matricát venni (bulgár heti személyautó 17 leva, román heti 4 eur). Bulgáriából még kilépéskor fizetni kellett 6 eurót valamire, de nem volt időm elolvasni, hogy ez tulajdonképpen mi, a számlát meg nem tudtam értelmezni.
Aki nem akar rizikózni a határon és bírja a hegyi utakat, annak ajánlom ezt az útvonalat.
Egy kicsit a határ témához. Tavaly úgy jártunk hazafelé Röszkén (1 óra szerb + 2 óra magyar oldal), hogy megnézték az útlevelet, jó utat kívántak én meg GO, a vámosok úgy ugráltak elém, hogy hova ez a nagy rohanás. Szerencsére egy csomagtartó kinyitás után tovább engedtek. Az idén Tompánál kifelé jópofizott az "úriember", hogy csak 40 perc, nem is rossz, lehetett volna több is. De a legpozitívabb élmény hazafelé Röszkén ért, jött a vámos, kérdezte, merre jártunk, s mondta, ha végeznek az előttem lévővel mehetünk.
Tiszasziget nagyon kiesik a többi határhoz képest, ezért ott nem is lehet túlzottan okoskodni a nagyon lelkiismeretes fináncnak sem. Sokat járnak át ugyan azok az emberek, a háború idején idejött és gyökeret eresztett vajdasági magyarok. Általában meg szokták kérdezni, hogy hol lakik az utazó de úgyis tudják ki az aki kijár a szabadkai piacra nap nap után cigiért, tiszta szeszért. Vannak még dolgok amiket érdemes onnan hozni és ezért van az örökös csomagtartó nyitogattatás. Ha majd a szerbek bejutnak az eu-ba ott is vége lesz az okosságnak.
hidd el, hogy durván jól keresnek a vámosok. középiskolás spanom 2 év után kibukott a főiskoláról, aztán 1 év lébecolás után elment vámosnak. nekem sikerült elvégezni az egyetemet, jól is kerestem, de ő beosztásban és keresményben mindig egy nagyságrenddel előttem járt. amikor én megvettem az első autómat, akkor ő már régen Mercivel járt. amikor nekem sikerült egy jobb autót venni, akkor ő már lakást vett. amikor én lakást vettem, akkor ő már kirendeltség vezető volt és házat vett (magának és a gyerekének is!!!). nem állítom, hogy ezt az adózott illetményéből vette, de gyakorlatilag felvetette a pénz.
aztán rosszabbra fordult a helyzet, mert a vámhatárok eltörlésével egyik napról a másikra felszámolták a kirendeltséget, kb. 10 kirendeltséget vontak össze, aminek egy vezetője maradt, aki nem ő lett.
de nem kellett félteni, mert a kapcsolatai révén privatizálta magának a határon a büfét és a (meglepő módon kb. ötször akkora bevételt hozó :-)) WC-t. azóta vett egy 4 lakásos nyaralót az Adrián, és egy 3 lakásos hétvégi házat Karintiában egy síterepen.
tévedés ne essék, nem sajnálom tőle, 4 gyereke van (egy feleségtől :-)), de aki azt mondja, hogy a vámosok sokat dolgoznak és rosszul keresnek, az igen nagyot téved!
Nincs gondolkozas ezeknel, a legalja sopredek megy hatarornek. Minden szinten. A vamostol az allatorvosig. Kialakitanak egy belterjes maffiat, aztan probalnak penzt lenyulni.
Ezzel tisztában vagyok , csak a gondolkozásukat nem értem sajnos.. Mikor leadja a szolgálatot végiggondolja a napját, na ma is megszívattam egy csomó embert jó napom volt.. Vámos picsával volt nekem is afférom.. Tompai határ már vagy 3 órája várakoztunk befele a tűző napon. Sorok között mászkált, és reszelgette a redvás körmeit.. Na lényeg , mikor odakerült egy autó a bódéhoz, végzet, akkor megállította, és kinyittatta a motorháztetőt... De úgy, hogy be sem nézet. Mikor én kerültem sorra megkérdeztem biztos ki akarja nyittatni ? mert a többi autó motorterébe sem nézet be. Erre azt válaszolta majd ö azt tudja mit csinál... Nem hogy mikor még álltak az autók akkor nyittatta volna ki az elejét, azzal is gyorsabban haladtunk volna :( De volt hogy Röszkén megkérdezte van e valami illegális nálam, én meg mondtam 3 menekült a csomagtartóban .. Erre ne szórakozzak vele !! Én meg mondtam neki ti szórakoztok velünk órák óta.. Nagyon csúnyán nézett rám :) Azt hittem ott helyben kivégez...
Mi elkovettuk egyszer azt a hibat, hogy egy roman hatosagi ,,allatorvos" notol megkerdeztuk, hogy az allatokat legalabb nem sajnalja 4 oraja a betonon a 40 fokban , amikor minden papirunk rendben van? (60 ev koruli voros haju, kek kormu ripacs banya volt) Azt mondta, minden indoklas nelkul, hogy udvariatlanok vagyunk es most elmegy egy masik kamiont ellenorizni es varjunk. Vartunk 30 percet es lekuldtunk valakit a kantinba, hogy hozzon nekunk valami innivalot. Visszaerve mondta, hogy az allatorvos neni a kantinban kavezik. Ekkor veszett ossze a lovasszovetseg fotitkara a csapatvezetovel es mondta, hogy atveszi az ugyet, mielott a lovak megdoglenek a kamionban. Lement a bufebe, adott 50 eurot a picsanak. Ket perc mulva megjelent mosolyogva, elokerultek a pecsetek, 5 perc mulva uton voltunk. Ezt a peldat csak azert hoztam, hogy erezd, kik mennek oda dolgozni. Milyen allatorvos az, aki egy szar allami fizetesert a hataron pecsetelgeti a papirokat.. Egy normalis allatorvos milliokat keres havonta..
Nem, csak te bacol ra. En nagyon sok eve kelek at hatarokon elo allatokkal, versenylovakkal. Kepesek orakig szivatni, a 40 fokban, amikor nem csak az a cel, hogy a szerencsetlen allatok tuleljek, hanem az is, hogy olyan allapotban, hogy meg versenyezni is tudjanak. Minden botrany, kiabalas ezek ellen hatastalan. Anno a magyar hataron, a magyar valogatott lovait a magyar hatosagi allatorvos szivatta. Egy megoldas ezeknel, adsz neki 20 eurot es meg elore is mehetsz a sor mellett. Ezek a hataron dolgozo allami alkalmazottak minden orszagban a legalja. Veszteni valojuk nincs, mert a fizetesuk minimalis, beosztasuk ejjel -nappal...utaljak meg magukat is. Az egyetlen amire mennek, az a penz. Panasszal, veszekedessel nem mesz semmire ezeknel.
sajnos ez így van az okmányirodákban az orvosi rendelőkben minden ilyen helyen ahol te ki vagy szolgáltatva.és ha szóvá teszed,még rosszabbul jársz.ugye volt már szó a magyar mentalitásról.ez is a tipikus példája.őket nem érdekli hogy hányan mennek át,de mondjuk ha meg túl sokan mennek át akkor a főnökeik csesztetik őket.
Örülök, hogy neked hamar ment az átkelés. Nem azzal van a gond hogy atomjaira szedik a kocsit, hanem azzal, hogy röhögcsélnek, látványosan nem csinálnak semmit. Szóval a dolgokat végezhetik tempósan is. Én ha egy adott melót 3x annyi idő alatt csinálnék meg, mint ameddig tartana eredetileg akkor kibasznak, vagy ha magamnak dolgozok, akkor felkopik az állam. Ennyire egyszerű.
aztán milyen panasszal akarsz élni?a dolgukat végzik.ha akarják az autót is atomjaira szedik.ez legyen a legnagyobb gondotok egy ilyen nyaralás alkalmával.
minket mikor a magyar határőrök megállítottak,kérdezte hogy
-hol voltunk mit csináltunk?
mondtam
-görögországba nyaraltunk.
,majd kérdezte hogy
-mi van a kocsiba
,hát hirtelen mondom magamba vajon nyaraláskor mi lehet a kocsiba.
hát én rávágtam hogy
-motyók.
na erre az asszony elkezdett hangosan nevetni.mondta hogy hát hogy mondhatok ilyet.de hát mondom most soroljam hogy gumicsónak napernyő búvárszemüveg....?
én meg gondoltam na akkor most tuti kipakoltatnak,már kezdtem kiszállni,mire ő benézett hátra(hozzáteszem a sötétített ablakon)aztán mondta hogy jó köszönöm,jó utat.
szóval nekem egy rossz szavam nincs rájuk.az igaz hogy náluk tartott a legtovább az átkelés,de én rosszabbra számítottam,gondoltam nagy autó lesötétítve tuti hogy kipakoltatnak.de nem így lett.
"A szerb oldalon öt perc alatt végeztünk, egy órára volt szükség a magyarországi belépésre. A várakozás közben, látva a történéseket, végig az volt az érzésem, hogy munkalassító sztrájk zajlik a tompai határállomás magyar oldalán."
A 22365 sz. hozzászólásomban írtam, hogy mi is ugyan ezeket tapasztaltuk Röszkénél.
Rendben, köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.
Feltettem már ezt a kérdést akkor többen azt írták hogy legyen ilyen papír nálunk a biztonság kedvéért. Egyébként jártunk már Görögországban de akkor saját autóval és szintén nem kértek papírokat, de fő a biztonság :)
Mi céges autóval mentünk, de a személyin kívül mást nem kértek (a görögök még azt se). Régen minden vackot (forgalmi, zöldkártya, baleset biztosítás,..) ellenőriztek (ami azért legyen nálatok), de most semmit.
Amikor Tompánál, vagy Röszkénél mentünk át a határon, mi is ezt tapasztaltuk.
Idén hazafelé (a röszkei dugót elkerülendő) Bajmoknál értük el a határt.
A szerb oldal 35 perc volt (egy pecsételős nőszemély volt a ki és a belépőkre is), a magyar oldal viszont csak 5 perc (pedig ugyanúgy ellenőrizték a szokásos dolgokat (ajtó, csomagtartó kinyit, kicsit turkál, stb.).
Nem tudom, hogy más kis határátkelőkre is igaz ez, vagy csak nekünk volt szerencsénk.
(Az előttünk belépő német rendszámú autót kicsit jobban megnézték, mi már túl voltunk a vámvizsgálaton, csak azt kellett megvárni, hogy velük is végezzenek és elhúzhassunk a bácsalmási határról. Emiatt lett 5 perc.)