Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
LP, ez bravúros volt! Poirot elpirulna... Nem vagyok nyelvész, (sem) de lehet akár szlovák is: - az észak-mátrai falvakban sok tót/szlovák anyanyelvű él még ma is, - kicsit közelebb van mint Csehország persze ettől még nevezhetik mindkét nyelven ugyanúgy. OFF: Riff! majd' 2 év Algériában.
Vasárnap széjjelnéztem a déli Bakonyban. Száraz volt az erdő, de nagyon. Aztán megérkeztem majdnem a székesfővárosba, kb. Budaörs környékén zuhogott az áldásos eső, reá az aszfaltra. Debreceni rokonaim szerint ez mindig így van.:(
Bakonybél és Zirc környéke amúgy ígéretesebb lehet,és arra több volt a zápor is.Bár a Balaton felvidék se lehet most rossz,én Balatonszepezd környékén tudok egy pár jó helyet.
Valóban csoportosan voltak és a képek alapján rémlik is. A vászlatka (vásznatka?) vonatkozásában arra emlékszem, hogy az egyesével, de mégis nagy mennyiségben volt megtalálható. Egyébként a Mátra volt fiatalkorom helyszíne, de már vagy 20 éve csak évente 1-2 (legalábbis gombaidőszakban) alkalommal jutok el oda, akkor is megvan az elfoglaltságom, úgyhogy gombázás sajnos nagyon ritkán adatik meg. Bp. környékén meg egyszerűen nem tudok találni egy jó kis helyet. Tudom, hogy Vác, Gödöllő környékén állítólag található gomba, de semmi helyismeretem, látatlanban meg nem igazán szeretnék kószálni. Egyébként július végn a Balaton északi partjára megyünk, Veszprémhez viszonylag közel. Érdemes ott szétnézni? Esetleg valami viszonylag tutinak tűnő, úthoz közel eső (a gyerekek miatt) helyet tudna valaki ajánlani?
Erdekes, hogy meg nem vettem eszre ezt a topikot, pedig en is sokat gombazok:-)
Jelentem nalunk (Sopron es kornyeke) varganyadobping va. Ma voltam kint, harom-negy kilot szedtem is, de annyi volt a szunyog, hogy elment a kedvem. Ugyhogy kitartas, szerintem nemsokara furodni fogtok a gombaban.
Kár, hogy csak a hangzására emlékszel.... annyit azért tudunk, hogy késő őszi faj, valszeg ez is vmi csoportos, talán fülőke? Ha nem titok, merre voltál fiatal? Esetleg ott egy néprajzos szívesen rámozdulna. Esetleg Gregor F.: Magyar népi gombanevek.
Ricso köszi, de sajna kötött az időpont, Szömi akkor vezet tábort Vinyén. Róka lesz, vannak 'gombabiztos ' helyek...
Nagypapi:láttam a Bakonyba készülsz,hát ne várj sokat.Lassan két hete semmi eső(igaz az előtt három napig esett,előtte meg három hétig megint semmi.)Rókagombát és galambgombát lehet találni,de az utóbbi full kukac.Keserűgomba van még jól,bár nem mindenki szereti.Azért remélem sikerrel jársz(jártok) majd!
Valamikor fiatal koromban sokat jártam gombázni, bár csak néhány fajt szedtem, amit biztosan fel lehet ismerni (vargánya, rókagomba, galambgomba). Arra emlékszem, hogy néhány évben késő ősszel csak kétféle gombát lehetett találni, mégpedig (felénk legalábbis) csupros gomba, valamint vászlatka(?). Szegény keresztapám ismerte ezeket, úgyhogy miután rábólintott, az édesanyám megcsinálta. Lett belőle töltöttkáposzta, valamint nagyon finom fasírt is. Teljes mértékben hús helyett használta, erre emlékszem.
Az lenne a kérésem, hogy aki a tájjellegű elnevezés alapján felismeri a gombafajtákat, az írja le, mert nagyon kellemes emlékeim vannak a belőlük készült töltöttkáposztával és fasírttal kapcsolatban és ősszel kipróbálnám. Tehát előre is köszi a gombaneveket.
Egyébként egyetértek Váncsával abban, hogy főzni csak akkor érdemes, ha az embernek (akár férfi, akár nő) van ideje, kedve és a belevalókkal sem spórol.
Kedves Ákos, figyelmedbe ajánlom Váncsa István szakácskönyvét, mely részletesen kifejti, miért is kell a főzőmesternek locsolgatni a torkát. Szerintem pedig az asszony is ember:)))
Kellett egy kis idő, mire sikerült bepótolni múlt hét szerda óta az elmaradt "olvasnivalót"
NP! Hát én csak Maplet tudom idézni, "Azannnya"!!!!
Ennek a vargányádnak szívesen megvarrtam volna az elszakadt ruháját :-))
Más:
Közben azért én is voltam gombászni Bkeszin, és találtam is egy kis rókagombát, vargányát, galambgombát, egyből kipróbáltam egy új receptet, némileg átalakítva, mert ponmost' nem lehet brokkolit kapni. Akit érdekel itt olvashatja a Kukoricapárnácska rókagombával és kecskesajttal pirítva, kapormártással című receptet. A kapormártást elhagytam, de anélkül is nagyon finom volt.
A legjobb töltöttkáposzta receptem asszem Erdélyből származik, az édeskáposztát úgy kell savanyítani, mint a kovászos uborkát, a leve pedig kicsit kapros - kicsit paradicsomos.