A porlasztókat szeretik injektornak hívni, bár ugye az valójában porlaszt... Az idegen szakirodalomból így lett átvéve, de a dízelt kell így karbantartani a Mazdáéknál...
Nálunk is van egy olyan kütyü, mint a fojtószelep, csak annak más a dolga.
Ugyanakkor minden henger más és más, mindegyiknek kijár az elkülönített bánásmód, és a megkülönböztetett figyelem. Más a hőelvonása a hengerfalnak, más szögben és sebességgel érkezik a friss levegő, illetve friss keverék a hengerbe, más úton és ellenállással távozik az égésgáz. Szóval más....
20.000 km-be belefér. Ha, a kilométeren akarsz spórolni akkor rossz autót vettél! Ez azt szereti ha mennek vele. Sokat! Egy idő után majd azt veszed észre, hogy a hosszabb úton közlekedsz vele, mert kívánod mint a... :D
Ja! És ez nem az a ketyegős dízel! Ezt hajtani kell, mert azt szereti a motor is, meg a DPF is!
Sokan innen rendeljük. Eddig nem volt vele gond. De a szervizek megkapták a hamis olajok külső jellemzőit leíró körlevelet, így ha lelkiismeretesek akkor mielőtt beleöntik leellenőrzik a csomagolást. Azért is van ilyen alakú kannában, mert a gyártó is a hamisítás ellen van. De ez egy másik történet.
A szervizintervallum elmulasztását nemes egyszerűséggel a DPF lámpa villogásával jelzi. Ilyenkor nincs teljesítmény visszaesés, csak - ha jól emlékszem - újabb 1000 km megtétele után. Akkor elkezd szépen korlátozni. Ezt a villogást egy mezei autószerelő is kitudja ütni, ha van csatlakozója hozzá. De ettől a motor nem tudja, hogy új olaj van benne, így a regenerálási ciklusokat tovább csökkenti ami a az új olaj hamarabbi elhasználódását eredményezi, motor károsodik és a DPF hibájához fog vezetni.
Biztos, hogy sok dologban tévedek, vagy felszínes az ismeretem, de túl sok mindennel foglalkozom így legyen ez a mentségem.
Előre is bocsánatot kérek mindenkitől a következő kijelentésemért:
Mikor elmentek "használt" autót venni, mindig főszempont a leinformálható előélet és a szervizkönyv. Te nem fogod szervizbe hordani, mert nem vagy - már bocsánat - hülye, de az előző tulaj hordja. Tehát ő hülye volt!? Ne legyen törött, sőt egy karcolás se legyen rajta. De ha elüttök éjszaka egy előugró kutyát és 600.000 Ft-os kárt okoz az autóban azt elfelejtitek, mert aki javította azaz ismerősét is jól megcsinálta akkor miért pont a miénket gányolta volna össze. Pedig....
"Minden 20.000 km-nél el kell végezni a motor és injektor kalibrálást a gyár ajánlása alapján! Ezt a szervizek szeretik elmismásolni és csak a motort nullázzák ki. Nem szeretik ezt a procedúrát, mert ilyenkor az autót el kell vinni valami "láthatatlan helyre" és ott kell elvégezni, hogy ne nagyon lássulk és halljuk, hogy mit csinálnak vele. A lényeg az, hogy ilyenkor kb. 10 percig jár a motor és a laptopról a gyári szoftver közel egyenlő értékre állítja be az injektorokat. Többször is végig hallgattam már, hát nem egy muzsika a fűlnek. Csörög csattog, kopog, pörög, fulladozik... szóval minden nemtetszőt csinál a motorral. De utána érzhetően egyenletesebb a motor járása és az injektorok élettartama is nő."
Egyenetlen alapjárat, hideg motornál egyik henger kihagyása, vagy enyhe kopogó hang, ezek mind azt jelzik, hogy a "kalibrálás" elmaradt.
El kell vinni az autót egy normális szervízbe ( pl.: Nyíregyháza, Autóméry kereskedés ) és meg kell csináltatni a kalibrálást! Ha néznek rád "bután", hogy mit akarsz, akkor keres másik szervízt, mert nem értenek hozzá! Az öreg szakikat, meg tuti havaroket el kell felejteni, mert kevesen értenek ehhez a procedúrához. Itt nem elég az, hogy rá tudja dugni a gépet az autóra, hanem a program részletes ismerete szükséges! Az egyik ÉK-magyarországi szervízben pl. nem is hallottak ilyenről. :D
Bocsi, ha egy kicsit kioktatósra sikerült a hozzászólásom. Nem ez volt a szándékom, de csak így tudom nyomatékosítani az érveimet. :)
Sajnos nem tudom merre laksz, mozogsz... Én Bp-n élek, de Pécsre viszem az autót. Amikor némi vitába keveredtem velük, akkor korrekten rendezték a dolgot, pár telefon után. Két ismerősöm is van ott, bennük megbízok, az ominózus esetben épp nem tudtak ők foglalkozni a kocsival...
- Amúgy Bp-i emberek pl Komáromba is járnak, ott van még a csepeli szerviz, illetve Mazda Mester mint alternatíva...
- Ha benzines Mazdám lenne, szerintem Novoth Tibire bíznám, amit nem tudok megcsinálni...
Pécs-Szekszárd vonalon a kakasdi szerviz is jónak mondott műhely...
Hát bevallom oszintén hogy nekem a markaszervizekkel szinte csak rossz tapasztalataim vannak. Minden esetben lehúzás szaga volt a tortenetnek, es sajnos nem csak a szaga volt olyan..... Nem mellesleg egy vagyonba kerül. Meg ötlet vkinek esetleg? :)
Szerintem irány a szerviz... Rendes Mazda szervizben egyszerre mindent megcsinálnak... Engem is kirázott a hideg amikor rádöbbentem, hogy nem magam fogom a "vérátömlesztést" csinálni... Ha nem sikerül a nullázás, akkor kezdődik a műszerfalon villogás, a parázás... stb. Nem éri meg...
A Mazda gyári olaja egyébként Total... a C1 minősítésre figyelj, ha te veszed.
Két hete vagyok egy 2006-os Mazda5(143le.) boldog tulajdonosa. Hatalmas szerencsém van mert az autónak végig nyomon követhető előélete van. Minden számla lefűzve egy mappában, szóval szuper. Most készülök olajcserére, ebben szeretnék tőletek tanácsot kérni. Ki milyen olajat használ vagy ajánl bele? Az előző tulajdonos felhívta arra a figyelmemet hogy minden olajcsere után el kell végezni egy ún. "nullázást". Valahol erről meg van a papír de most hirtelen nem találtam, le tudnátok írni nekem? Köszi. Egyébként visszatérve az olajra, én a többi autóimban kizárólag a Total-t használok, és nagyon meg vagyok elégedve vele. Megtaláltam most a neten a Mazda gyári olaját, elég jó árban is van, csak igazából nem tudom hogy bele-e merjem rakni az autóba..... Megköszönném ha megosztanátok velem az ezzel kapcsolatos tapasztalataitokat.
Eladóvá vált autó csere miatt szeretett 5-öm. Fájó szívvel válok meg tőle, óvtam, vigyáztam. Azért mégis 8 év az 8 év.soha nem hagyott cserben. Én hoztam ki a szalonból, sajnálom.
Ma lett meg az autó. Kb. 20km-et vezettem hazáig, jók a tapasztalatok, kényelmes az ülés, jól vezethető, lendületes autó. Vannak kisebb-nagyobb hibái, de melyik használtnak nincsenek? ;)
- Mit jelent számodra a rövid táv, illetve melyik városban?
- Az 1.8-as benzines is tud irgalmatlan mennyiségű olajat enni.
- Az 1.6 -os dízel is elviszi a bódét (bár a nyugodt, lendületes előzés megfontolandó),
- Külföldről behozott autót kereskedőtől nem vennék, ha csak nem kérésemre hozza be, és lelkiismeretes ember az illető.
- az 1.6 dízelről megoszlanak a vélemények, de ennek a PSA motor az alapja, amely elég népszerű darab
- Ha tehetném, kevés futás mellé 2.0 benzinest vennék, mondom ezt úgy, hogy 2.0 dízelt hajtok.
- A turbó a hidegen járatásnak nem örül, de a melegen leállítás az igazi ellensége...
- A dízeleket hozzáértő szervizbe kell/érdemes vinni (a 2.0-t nullázni kell, és piszok kényes az olajra), a benzineseket lehet otthon is karbantartani, kellő ismerettel természetesen.
- Én megszoktam a 6 sebességes váltót, arról nem mondanék le...
- Az 1.8-as benzinesnek biztosan elég a 15"-os felni, és a kisebb fék (ez a későbbiekben alkatrészköltségekben jelentős előny)
- az újabb bódé nem egy szépségdíjas darab, de ez ízlés kérdése.
Bp-en a 2.0 dízel is elkéri a 9-9,5 litert 100 km-en ha 6-7 km egy irányban a távolság, országúton 6 liter alatt, autópályán 125-nél 6,2 - 6,3 ; 140-es tempónál 7 liter a fogyasztás
A kemény kuplungot innen nehéz megítélni, de ha van lehetőséged, legalább egy benzines 6-ost nézz meg összehasonlítási alapnak. Ha tényleg kemény, akkor érdemes megnézni, hogyan kapcsolódik oldás után, lehet szorul. A dízelé tényleg kemény...
A roló az nehéz ügy... 25.000-35.000, de akár 50.000 huf körül jelennek meg a piacon és elég ritkák. El kell határozni, hogy kifizeted az árat, és fél szemmel a netet kell figyelni, hátha előkerül egy....
Én addig amíg nem találtam egyet, vettem egy fekete plédet, és azzal takartam le a cuccokat. A sötétített hátsó ablakok azért sokat segítenek. Amúgy Nagykanizsára mentem érte Pestről, és 25.000 huf volt. Már nagyon érdeklődött iránta egy bontós.
Sziasztok! A jövő héten én is Mazda 5 tulaj leszek :) Egy 2009-es 2 literes benzinest választottam.
Igyekszem átolvasni a topicot, de addig is lenne rögtön kérdésem, keménynek tűnik a kuplung, ez normális? Csomagtér roló nincs, hol lehet itthon kapni? Márkakereskedésben gondolom drága...
Pont ezen röhögtem a múltkor én is. Évtizedek óta nézegetek nívópálcát, és nem értettem mostanában meg mi a francért bénázok. A mazdánál is (benzines) és a mopedautónál is (dízel).
Szerintem a nívópálca anyaga (nagyon fényes, sík) és a modern olajak kombinálják össze.
Kihúzom, letörlöm, visszadugom, kihúzom és jó. Így szoktam újabban :-)
Ha megteheted, engedd le az olajat, mérd meg, hogy mennyi, és töltsd vissza. +/- 3 dl pontossággal megtudod mennyi is van éppen benne.
Nem tudok logikus magyarázatot adni, mert a pálca tartócsövében maradó olaj koszolhatná össze a pálcát, de az meg nem biztos, hogy a jel környékén áll meg.