Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Kellett egy kis idő, mire sikerült bepótolni múlt hét szerda óta az elmaradt "olvasnivalót"
NP! Hát én csak Maplet tudom idézni, "Azannnya"!!!!
Ennek a vargányádnak szívesen megvarrtam volna az elszakadt ruháját :-))
Más:
Közben azért én is voltam gombászni Bkeszin, és találtam is egy kis rókagombát, vargányát, galambgombát, egyből kipróbáltam egy új receptet, némileg átalakítva, mert ponmost' nem lehet brokkolit kapni. Akit érdekel itt olvashatja a Kukoricapárnácska rókagombával és kecskesajttal pirítva, kapormártással című receptet. A kapormártást elhagytam, de anélkül is nagyon finom volt.
A legjobb töltöttkáposzta receptem asszem Erdélyből származik, az édeskáposztát úgy kell savanyítani, mint a kovászos uborkát, a leve pedig kicsit kapros - kicsit paradicsomos.
Csak kapkodom a levegőt, ez rosszabb mint a 'PP' :)) Már-már összeesküvés! Bicsu, több receptet nem kapsz! :) Csak nem hiszed, hogy NEKTEK fagyasztott gombából fel merném tálalni? Ehhez friss, helyben szedett őszi gombafajok illenek.
De jó, hogy ilyen nagy az érdeklődés a témában nem gondoltam, hogy ez az egy szerű töltöttkáposzta ilyen nagy "indulatokat" kelt. Kedves NP köszönöm a receptet, így hogy apró falatkákat készítek majd a töltelékből nekem is szímpatikusabb a dolog.
Sztem biztos' jól gondolod, több önbizalmat! Én így gondolnám: Először is, nem savanya, hanem édes (fejes) káposztából készíteném. A szép nagy külső leveleit lefejteném, forró vízben hajlékonnyá abálnám, majd a vastag levéleret óvatosan kivágnám A többi káposztát apróra kaszabolnám. Viszonylag kicsire aprított gombát kevés hagymás zsíron (ami persze kockázott füstölt szalonnából születne) félig megpárolnék, majd összekeverném a megfelelő mennyiségű nyers rizzsel, egy egész tojással, sót, frissen őrölt feketeborsot, némi csombort és kakukkfüvet sem sajnálva az elegytől. Az őrölt pirospaprika ízlés dolga, ebből kihagynám. A káposztalevelek betöltését nem kell taglalni, de én ezt a fajtát egyfalatnyi méretűre készíteném (saltimbocca!). Egy megfelelő méretű kizsírozott lábas aljára tenném az apró káposzta felét, következne a töltelékek hada, majd befedném a maradék apróval. Felönteném fele víz-fele házi befőzésű paradicsom keverékével, amit szelídítenék egy mk. cukorral. Figyelnék, hogy a lé éppen lepje el a káposztát! Lassú tűzön egy órácskát főzném, köretének tökéletesen megfelel a ropogós friss kenyér. Asszem jó sokat készítenék, mert hidegen is nagyon jó…
Egy hete szedtem 5kg rókagombát. Tisztításnál jól elszórakoztam vele, az eső elég jól felverte rá a talajszemcséket. Sajnos idén még vargányát nem, csak egyetlen db féligrágott sötét érdestinórut meg 2 db nemezes tinórut találtam, de azok használhatatlanok voltak. Megjelent viszont a varashátú galambgomba, két gyönyörű példány lett a zsákmányom. Eddig a viszonylag szerény választékért kárpótolt a "sok" rókagomba. 24-én utazom a Mátrába! :) Lesz egy hetem gombászni, bár jön apraja-nagyja, úgyhogy nagy kerülőket nem tervezhetek, hacsak hajnalonta nem, amíg ők még békésen szuszókálnak és még nem apán akarnak lógni. Remélem hagytok a környéken arra a hétre is gombát!
Rendeltetik 20.-ára, 23.-ára egy - egy kellemes eső, aztán sok napsütés, 18-25 C fok! Előre is köszönöm!