Tegnap, valamilyen csoda folytán a H1-R1 határétkelő 30 perc alatt megvolt. Nem hittem a szememnek, alig volt forgalom azúton is. 13 óra alatt felértünk Psakoudiáról Budapestre. De azért ez a 13 óra sem esett jól...
Hali.. Simát szoktam tankolni ... De én bármikor bárhol tankolok, sose volt se itthon sem kint gondom belőle.. Ha megyek kifele, mindig egy egész flaska spurit belenyomok a tankba még... De volt hogy itthon tankoltam 15 liter benzint... Gyorsan rátankoltam még vagy 50 liter gázolajat aztán mentem tovább.Kibírta ....
Szia. Visszaolvasva látom, hogy te is PDs autóval járod az utat. Gondolom az RT petrolnal (is) szoktál tankolni a maciknál, neked melyik üzemanyag vált be, a BS vagy a sima?
Mi is szerencsésen megjártuk a Szabadka-Lefkada-Szabadka útvonalat. Ezúttal kipróbáltam a Gradsko-Priliep-Bitola-Medhitlija/Niki átkelő-Kozani-A2 felé vezető utat, időben ugyanannyi, mintha Evzoni felé mentünk volna, nagyjából 60km-rel rövidebb, üzemanyagban jóval spórolósabb és ami talán a leglényegesebb: Az Evzoni-nál szezon közben tapasztalható várakozást itt valószínűleg meg lehet úszni, ezért reális útvonal lehet a Jón-Tenger felé igyekvőknek. A végig elkészült A5-ös pálya (Ioannina és Patras között) tovább gyorsítja a Lefkadára, Kefalóniára, vagy Zakhyntosra igyekvők útját. Lefele menet a 2. Ioannina-i lehajtónál kell felkanyarodni az A5-re, mi az elsőnél tettük mindezt és 6-7 km-en még a régi úton kellett emiatt zötyögnünk.
Hazafele elcsíptük a visszafele tartók utolsó nagy karavánját, a macedón-szerb határon vártunk vagy 90 percet, de az út többi része rendben volt (a helyenként csukott szemmel, 170-180-nal vezető törököket leszámítva).
Plusz infó: Lefele menet tranzitszállásként a Bitola melletti umski Feneri hotelt választottuk, éjszakánként 35 euróért sokcsillagos a hely és a kiszolgálás is. Kellemesen hűvös volt a hajnal (8 fok, míg az 5km-re lévő Bitolába érve már reggel 10-kor 33 fok várt bennünket) a Pelister hegy oldalában. Annak, aki nem szeretné egyben levezetni a távot, mindenképpen ajánlom a hotelt.
Tegnap érkeztünk haza a Chalkidikiről, egészen pontosan Nea Skioniról. Magyar idő szerint reggel ötkor indultunk, és este hétkor Budapesten voltunk. Fizetőkapuknál sehol
nem volt 2 autónál több előttünk, a görög-macedon határ 4 perc volt, a macedon-szerb 8 perc, a szerb-magyar Röszkénél 14 perc. Egyetlen szívás volt visszafelé, amikor a szerbeknél letereltek minket egy kis faluba. 4-5 km az egész, de a szembejövő forgalom is ott megy keresztül, és a kamionok nem férnek el egymás mellett a szűk utcában. Itt buktunk vagy 25 percet, alig 5 km akatt. Amúgy sima volt minden, a vendégmunkások már visszamentek, alig volt forgalom.
Igen, így hogy Thasszoszról indultatok és Hódmezővásárhely volt a végállomás, biztosan megérte. Görögország más vidékeiről Magyarország más vidékeire kevésbé lett volna logikus választás.
Tegnap jöttünk haza Thassosról. A rossz határhírek miatt nem a szokásos útvonalon (Makedónia-Szerbia) választottuk.
Az útvonalunk Thassos-Keramoti-Kulata-Szófia-Vidin-Szörényvár-Logos-Nagylak volt.
A határátlépéseink görög-bulgár 4 perc bulgár-román 8 perc román-magyar 12 perc.
Az út időben hosszabb, mint a szokásos, mert kevesebb az autópálya. Fizetőkapu nincs, ezért ezeknél biztos nem kell várakozni. A határokon kell matricát venni (bulgár heti személyautó 17 leva, román heti 4 eur). Bulgáriából még kilépéskor fizetni kellett 6 eurót valamire, de nem volt időm elolvasni, hogy ez tulajdonképpen mi, a számlát meg nem tudtam értelmezni.
Aki nem akar rizikózni a határon és bírja a hegyi utakat, annak ajánlom ezt az útvonalat.
Egy kicsit a határ témához. Tavaly úgy jártunk hazafelé Röszkén (1 óra szerb + 2 óra magyar oldal), hogy megnézték az útlevelet, jó utat kívántak én meg GO, a vámosok úgy ugráltak elém, hogy hova ez a nagy rohanás. Szerencsére egy csomagtartó kinyitás után tovább engedtek. Az idén Tompánál kifelé jópofizott az "úriember", hogy csak 40 perc, nem is rossz, lehetett volna több is. De a legpozitívabb élmény hazafelé Röszkén ért, jött a vámos, kérdezte, merre jártunk, s mondta, ha végeznek az előttem lévővel mehetünk.
Tiszasziget nagyon kiesik a többi határhoz képest, ezért ott nem is lehet túlzottan okoskodni a nagyon lelkiismeretes fináncnak sem. Sokat járnak át ugyan azok az emberek, a háború idején idejött és gyökeret eresztett vajdasági magyarok. Általában meg szokták kérdezni, hogy hol lakik az utazó de úgyis tudják ki az aki kijár a szabadkai piacra nap nap után cigiért, tiszta szeszért. Vannak még dolgok amiket érdemes onnan hozni és ezért van az örökös csomagtartó nyitogattatás. Ha majd a szerbek bejutnak az eu-ba ott is vége lesz az okosságnak.
hidd el, hogy durván jól keresnek a vámosok. középiskolás spanom 2 év után kibukott a főiskoláról, aztán 1 év lébecolás után elment vámosnak. nekem sikerült elvégezni az egyetemet, jól is kerestem, de ő beosztásban és keresményben mindig egy nagyságrenddel előttem járt. amikor én megvettem az első autómat, akkor ő már régen Mercivel járt. amikor nekem sikerült egy jobb autót venni, akkor ő már lakást vett. amikor én lakást vettem, akkor ő már kirendeltség vezető volt és házat vett (magának és a gyerekének is!!!). nem állítom, hogy ezt az adózott illetményéből vette, de gyakorlatilag felvetette a pénz.
aztán rosszabbra fordult a helyzet, mert a vámhatárok eltörlésével egyik napról a másikra felszámolták a kirendeltséget, kb. 10 kirendeltséget vontak össze, aminek egy vezetője maradt, aki nem ő lett.
de nem kellett félteni, mert a kapcsolatai révén privatizálta magának a határon a büfét és a (meglepő módon kb. ötször akkora bevételt hozó :-)) WC-t. azóta vett egy 4 lakásos nyaralót az Adrián, és egy 3 lakásos hétvégi házat Karintiában egy síterepen.
tévedés ne essék, nem sajnálom tőle, 4 gyereke van (egy feleségtől :-)), de aki azt mondja, hogy a vámosok sokat dolgoznak és rosszul keresnek, az igen nagyot téved!
Nincs gondolkozas ezeknel, a legalja sopredek megy hatarornek. Minden szinten. A vamostol az allatorvosig. Kialakitanak egy belterjes maffiat, aztan probalnak penzt lenyulni.