Ahogy pygmea mondta. Nálunk eleve a műanyagosba kell dobni, minden féle típusú műanyaggal (zacskó, tejfölöspohár stb.) együtt, úgyhogy nem szórakozunk vele. Budaörsön külön van Tetra-pak konténer, ott le szoktuk barkácsolni a kupakot, de sajnos csak a szemétbe tudjuk dobni, mert a műanyagok közül csak a PET-et gyűjtik.
Tudtommal az országban sehol sem dolgozzák fel, így lényegében mindegy. (persze lehet, hogy tévesek az információim, de úgy tudom, bármilyen szuper ötlet a Tetra_pak, gyakorlatilag öngól, mert papír-fém-műanyag kombó és elég macera szétválasztani...)
azokhoz lenne kérdésem, akik szelektív hulladékgazdálkodásban kiveszik részüket. A közterületesek honlapja azt írja, hogy a Tetra-Pack a papírok közé dobható. Csináltok valamit a műanyag kupakkal. Kibarkácsoljátok, ha tudjátok? Ha belemegy, az nagy gond?
Ma TTB-s szekcióval (Dzsí + szucsati + jómagam, tehát nem rosszmagam) TTB-s stílben (3-féle pálinka, tepertő, miazmás) letoltunk 15 killert Verőcétől Nógrádig a Wass Albert nyom jellegű vonalán, s még időjárásálló, vonzóan sárga műanyag szalagokat is pozícionáltunk a terepre, amelyek bizalmunk szerint még 15-én is ugyanott lesznek. Hó volt, kilátás a Nagy-kő-hegyről tradícionálisan nem. A Bz-re továbbta is kéregjegyet adnak Nógrádott, tehát minden hagyományos, még a jármű sebessége is.
Egyébként a Buék-szerű túra és a túrafertőzés jól sikerült. Meglepően havas volt a talaj, a régi bakancsom nem szerepelt jól a talajon, nagyon csúszott, de a kaland-faktor sikert aratott a társaknál. Finom falatokkal láttak el útközben és utána, mintha ős TTB-sek lennének, egy levesre-üdítőre is beültünk, a sütizést meg sajnos buktuk, mert nem üzemelt a cukrászda.
Cipő kérdése. Szerintem nem volt rossz. Többé-kevésbé letaposott hó volt végig. Mondjuk én a sarat jobban szeretem. De azér a 3 belesétám nem emiatt volt, igaz, a Határ-nyereg - parkolók meredélyen elkaptam egy sporit, aki két bottal, túrabakancsban csúszott hátrafelé. Meg általában, a szintesebb részeken láttam kirándulókat csúszkálni.
Helló, szerintem teljesen rendben volt (mondom én még a benti aerobic cipőmmel is :)), nem volt jeges, kicsit csúszott, pár ócska rész volt csak (pl. rögtön Hárs-hegy után).
Én is, a szüleim címére, ahol laktam 6 éve. Már mindent mindenhol átirattam, de az éves adópapírok a régi címre mennek. A többi adópapír ami jön, az meg a jóra. Kb. két éve azt mondták, várjak nyugalommal át fog az íródni előbb-utóbb...
Talán a K40, Hanák Kolos, meg a Meteor Maraton, de persze lehet, hogy rosszul emlékszem, meg a történet legelejét egyáltalán nem tudom. A TTT oldalán van esetleg valami áttekintés, ahol utána tudnék nézni? (Tudom, nézzem meg, aztán kérdezzek, de ma különösen lusta vagyok).
Vacsora: sóska 2-9 db belefőzött tojással, 3 db fahéjas és 2 db lekváros palacsinta, valamint 1 db nutellás is. Meg még lesz egy kis savanyított káposzta az este folyamán.
Én is számolgattam... Az 50db 20km-es túrád nagyjából 1250 pont. Ebből az 50 túrából 22 túrát a bónuszpontos, rövidtávok közül ki tudtam választani, ez nagyjából +600 pont. (Vagyis a rövidtávos bónusz túráknál gyakorlatilag dupla pont jár.) Ez összesen kb. 1850 pont. Ehhez még kell 161 pont, ami talán nem lehetetlen, bár az eddigi legjobb évemben -úgy emlékszem- 43 túrán voltam. :)
Tudom, de ez így is kevésnek látszik. Úgy elsőre kinéztem, hogy 7 db 30 bónuszpontos és 7 db 20 bónuszpontos túrára mennék, ez összesen 350 bónuszpont. Ezen a 14 túrán még mentem mondjuk 400 km-t, az 400 pont. Legyen túránként 600 méter szint, ez durván még plusz 130 pont. Ez összesen 880 pont.
Ezenkívül részt veszel még 30 db nem bónuszos túrán, 25 km-vel az 750 pont, 600 m-es szintekkel még 270 pont, azaz összesen 1020 pont. Ehhez hozzá jön még a 880 pont a bónuszos túráktól. Összesen 1900 pont, ami kevés, jól lehet részt vettél 44 db átlag 25 km-es, 600 m szintkülönbségű túrán...Remélem, jól számoltam:)
Természetesen a kiíróknak szíve-joga a feltételeket megszabni, ez vitán felül áll.
Nem is az volt a cél, hogy könnyű legyen teljesíteni... :) A teljesítménytúrázás kezdetekor (ha jól tudom, te ott voltál az első Kinizsi rajtjában), az az elv működött, hogy teljesítménytúra = hosszútávú túra. Az "általános (normál) távú túra" hossza pedig 30..60km.
A TTMR minősítési szinteket sem a 20km-es távokhoz számoltuk, hanem ahhoz, hogy egy Gerecse 50 és 68 (TTT) pontot, vagyis ilyenből kell 8 túrát teljesíteni a legalacsonyabb fokozathoz, a 2000 ponthoz e szerint 30 db ilyen túrát kell megtenni. A 30 éves mozgalom ehhez ad könnyítést, a bónuszpontok formájában. 2009-ben 82-en teljesítették a TTMR arany szintet, azt reméljük, hogy 2011-ben csatlakozknak hozzájuk azok is, akik eddig "csak" a TTMR ezüstöt vették célba.
(Mostanában én is csak "felkészítő távú" túrákra járok. :)
Elég sok bónusztúrának van 10-30 km-es résztávja, azokért ugyanúgy kapsz 20 vagy 30 +pontot, mintha az 50-esre mennél (pl Lepke 25, Téry rövid, Kanizsa 20...
Azért nem is olyan egyszerű összegyűjteni azt a 2011 pontot. Ha valaki mondjuk egy évben 50 -átlagban 20 km-es- túrával összeszedett 1000 pontot, és ehhez a 20 ezer méteres szintkülönbséggel még 300 pontot, akkor még csak 1300-nál jár, ehhez még részt kell vennie 20-30 bónusztúrán, hogy elérje a 2011 pontot.
Javaslatom: Legyen kibővítve a mozgalom egy 1030-as lehetőséggel is (30 = 30 éves a hazai teljesítménytúrázás). Ne csak a "nagymenők" ünnepelhessenek, mivel a teljesítménytúrázók köre ennél sokkal szélesebb...Akik a teljesítménytúrázás kezdetén 20-on évesek voltak, azok manapság már lassan nyugdíjas korúak, kár lenne Őket kizárni az aktív ünneplésből.
Tudom, csak a 2011 pont egészen pontosan 2011 pontra van a nullától... No mindegy, holnap halnap, akarom mondani holnap -ha már úgyis arrafelé kell járnom- sétálok egy nagyobbat, aztán kiderül :-))
Olvasd el alaposabban a kiírást! Egyetlen kiemelt túrára sem kötelező elmenni, de azokért bónuszpontok járnak és úgy könnyebben összegyűlik a szükséges 2011 pont.
Ezt az évet másképp akartam, de a vak is láthatja, hogy egy ilyen lehetőséget egyszerűen bűn lenne kihagyni :-) Bár ha összeszámolom, hogy hány kupa/mozgalom került erre az évre képbe... No mindegy, majd kialakul :-))
Egy hónap után tegnap este ismét volt min dolgoznom. Olyannyira élveztem, hogy egyszerűen nem bírtam abbahagyni, amíg éjjel fél négykor el nem fogyott. Ez már perverzió? Vagy csak előkészülés a mai bulira? :)
Tegnap nagyon jól nézett ki mifelőlünk. A levegő kicsit párás volt, de azért a kivilágított torony szépen látszott. A hegy viszont semennyire. Olyan volt, mint egy délibáb, ott lógott Erzsi a nagy sötét semmiben a fák fölött.
SZép reggelt! csatlakozom RitaB-hez, nekem is fénypont volt. Még szerencse, hogy Gethe úr ragaszkodott hozzá, hogy ő olvassa fel, mert különben beterítettem volna a monitort banánturmixszal vagy párizsis krumplival :)
Továbbá ahhoz is ragaszkodott, hogy nekünk is ilyen tüneményesen okos gyerekünk legyen.
na mindenesetre ma sós-vajas pirítós, almakompót. És kezdek éhes lenni.
SZép reggelt! csatlakozom RitaB-hez, nekem is fénypont volt. Még szerencse, hogy Gethe úr ragaszkodott hozzá, hogy ő olvassa fel, mert különben beterítettem volna a monitort banánturmixszal vagy párizsis krumplival :)
Továbbá ahhoz is ragaszkodott, hogy nekünk is ilyen tüneményesen okos gyerekünk legyen.
na mindenesetre ma sós-vajas pirítós, almakompót. És kezdek éhes lenni.
Szomszédaimmal (akiknek a lépcsőház túloldalán, a másik függőfolyosón van a bejáratuk, de közös a nagyszobáink fala) egy lifttel jöttem fel és kérdezték, hogy én sütöttem mézes kalácsot karácsony előtt, meg szilveszter előtt? Vigyorogtam rájuk, hogy átment az illat? Ők meg visszavigyorogtak, hogy ja, a konnektorból jött ki. :D
Tegnap zárva találtam a Lehel csarnokban a szárított gyümölcs árusító helyet, de nem nyugodtam bele, ma is tettem egy kört és ma találtam még két ilyen helyet a csarnokban, de szintén zárva. Aztán véletlenül belebotlottam a metró szinten egy nyitottba és megkérdeztem az eladótól, hogy tudja-e, miért van zárva a fenti 3 hely. Erre rám vigyorog, hogy: "5". Köszi. :) Szóval kiderült, hogy 5 ilyen van a csarnokban, ugyanaz a tulajdonosuk és ő elment szabadságra és bezárta addig az összes üzletét.
sós víz, cukros híg tea, üres piritós, főtt krumpli (amit oda is égettem kicsit), és egy várakozó kutya, aki szeretné, ha már összevakarnám magam a sétához.
Védőnéni nem fog örülni, a nehezen összejött kilókból megint elment 1.. :(
Ne mondja senki, hogy a kutyA sem kap tőlem térképet, így ma bevittem a tététébe a Naszály térképet. Onnan Lükepék el tudja vinni, és tud neked adni belőle!
Elolvastam az okos tudományt: "Míg a lencse legendás ereje újévkor szerencsét hoz, az év többi napján egészséget." Ez pont jó lesz, erre lenne most szükségem. :)
Azért csak legyűrtük őket! Először a Látó-hegyet támadtuk toronyiránt -pálinkás melegítéssel-, majd a Margit-kereszt alatt pótoltuk a csoda kilátás mellett a folyadék- és a kalóriaveszteséget. Aztán a barlangásztábort néztük meg, majd a Naszályi-víznyelőbarlangot, majd persze Fel a Naszályra! címszó alatt jött a csúcstámadás, geotoronynézéssel. A közösen festett zöld háromszögön -Nagy-Bánya-kő, majd a sárga kereszten -Pádimentom-kő-, később a zöld körsétán -kosdi bányász-emlékmű- ereszkedtünk le Kosdra, ahol épp jött a váci busz.
Egyik legszebb téli túrám volt, zúzmarával, hóval, hol kristálytiszta kék égbolttal, felhagyott bányákkal, hol felszálló köddel, hol széllel, pazar volt.
Na, gyömrői és más tavak korizásra alkalmatlanok, egy merő jégtörmelék, víz, hó, trutyi. Ellenben a közeli kaszálón megfagyott belvíz tökéletes koripályának bizonyult :)
Tökös gyerök vagyok, de ilyet nem én írtam asszem. Bár lehet egyben (kettőben) sütni a tököt, de én olyan emberes darabokra szoktam vágni és kb fél órát sül (van aki lefóliázza és vizet önt alá, így gyorsabb, de én szeretem ha jó sült, kissé karamelizálódott a teteje)
Holnap méregtelenítő, újévi Naszály-túrára megyünk Vácról. Persze a méregtelenítéshez lesz nálunk pálinka, pezsgő, kolbász. A Tanúhegyek-seprés óta nem túráztam, lassan már azt sem tudom, milyen közelről egy jelzés.
Úgy rémlik, mintha neked lett volna valahol egy tökös hozzászólásod, de nem bírom előkeríteni. Ha jól tévedek, azt írtad benne, hogy csak kettőbe vágod a tököt, úgy lököd a sütőbe.
Volt ilyen, vagy elnéztem valamit? És ha volt: mennyi idő alatt sül meg?
Voltunk kirándulni egyet, nagyjából Apáthy-sziklától Hármashatárhegyi útig Z, onnét K HHH-n át Virágos-nyergen túli katonasírig, S az Újlaki-hegyig, jelöletlen, majd KC Határ-nyeregig, ZC Szépvölgyi felőli ága, aztán egyszercsak toronyiránt le Nyéken át a villamosig. Jó volt.
Láttunk sok gondosan lefaragott jelzést mindenfele.
A HHH-n hegyikerékpár-verseny volt épp, de nem vették túl szó szerint, mert volt teljesen páratlan kerekű monociklis induló is. Nem tom, kinek mi jut eszébe erről.
szabadságon vagyok, holnap élesindulás, kapkodom a telefonokat ;) Úgy látszik nélkülözhetetlen vagyok ;)
egyébként szép volt a karácsony, még ma is voltunk vendégségben. A kajákat inkább nem sorolom fel, mert te sem tetted - visszaolvastam -, egyébként töménytelen mennyiség volt mindenhol, de sütiből már csak 2-9 db maradt ;) Még van egy rúd kókusztekercs, ami érdekes lehet.
Karácsony előtt a szüleimtől kapott fényképezőt leejtette Anna - a miénk már nem adott szép fényképet -, így életében először büntetésben volt. ;) De szerencsére a Jézuska erről is tudomást szerzett és hozott egy újat ;)
Most tanulom a Barbizás mesterségét, ez nekem eddig kimaradt, az asszony szerint ez már v2.0, mert a karokat és a lábakat oldalirányba is lehet hajlítani. Nekem a térdhajlítás is újdonság volt, de állítólag ezt tudta az 1.0 is.
Aztán van 2-9 társasjáték, meg Veronika kedvence egy busz...
Úgyhogy zajlik itt az élet :D
Ma pedig sikerült 3 hétre visszamenőleg megírnom a TS-t (TimeSheet), remélem a főnökök nem olvassák ezt a fórumot ;)
Holnapra a szokásos éves társasjátékozás van tervezve, nappal pedig a GCXM10, ha nem lesz fagyos idő - sajnos azt ígérik.
Annyira azért nem bonyolult. Kell nekik télire X mennyiség. Ha az utolsó pergetéstől őszig nem tudtak gyűjteni annyit, hogy legyen nekik X, akkor kell nekik adni vissza valamennyit.
A mézzel etetést nem bírom felfogni. Minek akkor elvenni tőlük? (Bár anno mintha mi is adtunk volna nekik, de kizárólag romlott mézet. Szinte már cefre volt.)
:) A Gombai cukrászda szokás szerint kitett magáért, nagyon fincsi sütik voltak, minthogy néhány túratárs megkért, hogy ne rohanjon a sepregető különítmény, így kénytelen voltam duplázni egy túrógombóc-torta elfogyasztásával.
Ja, és ugyanott láttunk mazsolás, valamint mazsola nélküli bejglit is :-) Ha valakit érdekel :-)
Bé kérdés, méhészkedők, méhész-közeliek előnyben: nem tudjátok véletlenül, mivel szokás etetni manapság télire? Kölyökkoromban a cukorlepény ment, meg a frissen kevert cukorszirup (melegvíztben oldott cukor). Utóbbi talán inkább már télen, meg tél végén. Cukorlepényt használ még valaki? És ha igen, csak gyárit, vagy elképzelhető, hoyg valaki még maga főzi? Lehet-e gazdasági realitása?
Jut eszembe: gombás pulykaragu tésztával, 2008-as Laposa somlói olaszrizling. Jó volt :)
Előtte kocogtam talán 8 kilométert (Hűvösvölgy meg vissza).
Az Ördög-árok melletti Koo mellett egy csomó fának le van hántva a kérge valamivel a tő fölött, kb. fél méternyi hosszan. Nem tudja valaki véletlenül, hogy mi lehet ez?
Értesítem mindazokat, akik ismerték éskedvelték, valamint túrázni jártak vele, hogy 24 éves Opelomat bő fél évvel a műszaki lejárta után ma nulla forintért eladtam. Hiányozni fog. ;(
Tegnap vettem egy DVD-lejátszót, ami elvileg audió CD-t is lejátszik, csak egyik erősítőmön sincs olyan bemenet, és ezért csak a tévén tudom hallgatni, de közben a képernyőn a gyártó cég reklámja látszik. :-)
Látom ezt a hozzászólóablakot még mindig nem bírta trágyamentesíteni a zindex.
Az emböröm aszondja, hogy legalább 6-7nap, de inkább több, folyamatosan -5alatti idő kell a tisztességes jéghez. Nem értek hozzá, de nálunk pl a szántóföldön álló 20-30centis víz sincs átfagyva, pedig mérünk éjjel -17-et is...
Túratársakat keresek holnapi börzsönyi vagy pilisi gyalogtúrához (kb. 10-20 km). Az idő szépnek ígérkezik. Budapestről megyek kocsival, három embert el tudok vinni.
Ugyan _egyesek_ még mindig nem írták le a káposztás pogácsa receptjét, mégis egész jót sikerült összehoznom. Az első két tepsi nem lett épp sikeres, de aztán újragyúrtam még egy kis liszttel, és más formára szaggattam.
Mi tegnap ettük meg a maradék csirkét a maradék rizzsel, ma készül a bableves meg a káposztás pogácsa. Ez lett volna a tegnapi programom, de szerencsére inkább filmeket néztünk meg sétáltunk. No meg macskát simogattunk.
Megállapítottuk, hogy jó döntés volt a rokonságot a hétköznapokon látogatni. Így nyugodt maradt az ünnep, kihagyhattuk a vándorcirkuszt, és nem kellett ezerfélét ennünk. (És nem feltétlenül szeretjük egymás felmenőinek főztjét.)
,Ma még mi is maradékokat ettünk, de holnap már valami frisset alkotok. Asszem saláta lesz vagy főzelék, de tuti húsmentes. Jó volt a vaddisznyó, de elég már :)
Idén nálunk evett az egész család, úgyhogy nem tudtam pontosan tervezni. Jellemző, hogy a kedvenceink, a saláták és húsok fogytak el; a sült krumpli, amit a vendégség kedvéért kellett külön csinálni, nagyrészt megmaradt. Meg annak ellenére, hogy semmit sem sütöttem, legalább hatféle sütemény figyel a hűtőben. A levesek és bejgli kiporciózva a fagyasztóban, jó lesz az elkövetkező pár hónapban, holnapra spenótot főzök.
Sterilizálva a ház, kész a karácsonyfa, kész a kaja, és kész vannak a felnőttek az 1 szem gyerektől (keresztlányom, 8 hónapos a mókusmálna terrorista) a lakásban.
be kéne csomagolni....amit be kéne, aztán gyühet aminek gyünnie köll
Hű, én nagyon élveztem ma, hogy csak egy randi miatt mentem be az egyik plázába. Csak belibegtem, találkoztam, tovalibegtem. Nem kellett tülekednem, és cipelésre is csak a szervízből elhozott grillsütő volt nálam. Dinnyénél meg később a macska. (Nem kombináljuk!)
Aztán kinéztem a piacra, messziről kerülve a halast meg a mákost (két leghosszabb sor), vettem két csokor petrezselymet. Tegnap nem volt szép.
A postán is a sor nélküli ablak kellett épp.
Végül jött az Ósün egy öttételes bevásárlólistával (hiába, van, ami csak nagyhiperben kapható). Viccesen elslisszoltam a kis kosarammal a nagy tilitolik között.
Sikeresnek nyílvánítom a mai napot.
Mosdó kisúrolva, macska megsimogatva, almák-diók-répa-szalonna felkötözve, ajándékok becsomagolva. Port meg nem törlök, gyertyafényben mindegy.
óó istenem, ezért nem kell plázákba járni... :( magamhoz híven utolsó nap rohangáltam ajándékokért (vonszoltam hites uramat is sajna, aki néha duplán látott, de hősiesen gyűjtögette a szatyrokat (sikerrel a legrongyosabb csövesszatyrunkat vittük, hát abba :), igaz, neki is lepottyant egy szép nagy méretű sildes-fülvédős polársapi :) Na szóval minden előzetes tervem és passzív viselkedésem ellenére a mocskos Szamos-pult szembejött, és vettünk marcipános szaloncukrot.. :( ezek után nagyon remélem, hogy étcsokis és nem tejcsokis (mert inkább el se olvastuk)...
Mindegy, egész jó kis karácsony lesz, azt hiszem :)
Már én is tudom,mi lesz a menü, ugyanis meglepetésszerűen kaptunk egy ismerőstől frissen lőtt vaddisznyót :) Tegnap már sütöttem bordát (finom volt), lapocka és karaj pedig ül a fűszeres vörösborban és várja a sorát.
Ma reggel főztem tökfőzeléket. Impulzusvásárlás okán, mivel a savanyúságosnál volt gyalulva. Viszont sós tök volt, amit még sosem vettem, de lelkes voltam. Sajna főzés közben eléggé savanyúságos szaga volt, lehet, h kár volt savanyúságos hordóba rakniuk? Mondjuk nem ettem belőle (megöregedtem, 10 éve nem értettem, hogy lehet nem enni vagy legalább kóstolni főzés után/közben, de reggel 8-kor valahoyg nem volt tökfőzelékezhetnékem), kíváncsi leszek, estére mit produkálnak az ízek.
Ma teljesítettük a "Fel a Gulácsra" túrát, amely a THNY afterafterttúrájának tekinthető.
Reggel, mikor felkeltünk, még borult volt az ég, aztán mire a buszmegállóhoz értünk, már olvasztott a nap. A busz visszavitt minket a felhők alá. Badacsonytomajban lepakoltunk Bellánál - van, aki ismeri -, és mire kiléptünk a házból, megintcsak ragyogott a nap. Pazar volt, és napnyugtáig kitartott.
Először olyan hóban mentünk, amit autók "tapostak le", aztán olyan hóban, amit néhány ember, aztán macskákat követtünk, és a végén már csak néhány rókát. A hegy tetejére meg már csak mi mentünk fel, a rókának is több eszük volt. :)
A Gulács hozta a gyönyörű, nappali formáját: körpanoráma, enyhe emelkedős, kényelmes ösvény. A fejbeb..s fa meg már túlnőtt rajtunk. (Egyik évben én fel-, Dinnye lefelé fejelte le ugyanazt az ágat.)
Az ösvény mondjuk vicces volt, a déli, napos oldalon is havas, holott körülötte mindenhol száraz volt már a fű. Időnként meg annyira vicces, amit már technikásnak neveznek egyesek, Jámbor meg máshogy... :)
A hegy tetején két szalag várt ránk, kineveztük a túra díjazásának. :)
Visszafelé a rövidebb, lajosi utat választottuk, hogy tudjuk tartani a szintidőt a pizzához - mert az már az erdőből kiérve megrendeltük. Hiába, a Lacus Pelso még mindig a tutiságos.
Jött a cipőcsere, konstatáltam, hogy a Raichle talpa széttört. Csak az vigasztalt, hogy felvehettem az új zoknim, amit a nagyika kötött karácsonyra. :)
Itthon meg az igen hideg lakás várt minket (indulás előtt elzártam a gázt erre a két napra), ami viszont legalább tegnap óta már 3/4 részben az enyém.
mi néha pl. savanyúkáposztával felspécizve préseljük bele a szendvicssütőbe. A zsemle kicsit nehezebben megy de szokott sikerülni, ha elég laposra dögönyöződött a hátizsákban pl a kulacs alatt.
+++++ megérkezett a méz, mézkrém, és a barack pálinka ellátmány
a szenteste alaphangulatáról hagyományosan a házi készítésű 2-9 pohárka mézes pálinka gondoskodik majd, azután már minden gömbölyű, még a mamuszom talpa is... :)
Nem is, igazából egy óriás pöttyöst ettem, meg lemeztelenítettem egy gurut. Most várom a felháborodott telefont, vagy hazudott a reklám, és nem is működik :D.
Este voltak fénykörök még. Most youtuberól hallgatok showder klubot, ha jó, akkor könnyesre röhögöm magam, az jó, mert akkor látok műkönny nélkül, ha meg uncsi, akkor bebólintok 10 percre, az meg azért jó, mert csukva a szemem :)
beszabadultam a piacra.. Most már tudom, mit eszünk 24-25-26-án, csak még ezt kell kitalálnom, hogy mikor mit csinálok a többi sok kiló zöldségből, amit beszereztem :)
Most szembesültem azzal, hogy az emberek tényleg töltött káposztát főznek karácsonyra. Legalább 6-an álltak sorba a savanyúságosnál, 4-en szolgáltak ki, és a hordók 1/3-ában savanyú vágott vagy fejes káposzta volt. Elképesztő. De én csak az almás-borókás sav.káposzta tételhez vettem a kápit. Remélem, lé nélkül eláll szombatig..
beszabadultam a piacra.. Most már tudom, mit eszünk 24-25-26-án, csak még ezt kell kitalálnom, hogy mikor mit csinálok a többi sok kiló zöldségből, amit beszereztem :)
Most szembesültem azzal, hogy az emberek tényleg töltött káposztát főznek karácsonyra. Legalább 6-an álltak sorba a savanyúságosnál, 4-en szolgáltak ki, és a hordók 1/3-ában savanyú vágott vagy fejes káposzta volt. Elképesztő. De én csak az almás-borókás sav.káposzta tételhez vettem a kápit. Remélem, lé nélkül eláll szombatig..
Mangalicasonka tökmagos kenyérrel, lilahagymával és 2007-es Tringa Kékfrankos Reserve-vel.
Dilemmám van a Tringáék kékfrankosaival. A 2006-os isteni, és gyakorlatilag elfogyott. A 2007-est meg lehet ugyan inni, de érzésem szerint két éven belül meg is tenni ezt a tehetség súlyosan szégyentelen elpocsékolása (vagy szégyentelenül súlyos elpocsékolása, ebben egyre bizonytalanabb vagyok, ahogy pocsékolok).
Ugyanakkor azt írja a hátcimke, hogy "A Kékfrankos Reserve-ből 8133 palack készült".
Mindegyik palacknak saját, egyedi pin-kódja van.-) Az enyém a 1397-es.
Ó, a szaloncukornak közvetlenül húsvét előtt a legfinomabb az ár-érték aránya :) Régen rendszeresen ettem karácsonytól amíg lehetett kapni. De már lejöttem róla :)
Lámpafényt is bírod? Nekem napokig problémás volt, TV, számítógép képernyőjével viszont semmi gondom nem volt. Igaz, talán 14 éve csinálták, akkor még kevés helyen volt lézer, a bemetszéses volt a divat. Persze azóta újból kell(ene) hordanom, de legalább nem szódásüveget.
Vettem már, köszi mindenkinek az árvadászatot! Következő pont: karácsony után hol adják majd legolcsóbban. :D Match tavaly féláron adta, úgyhogy a világon először karácsony után is vettem szaloncukrot.
Kocsonya megfőzve, ikszedik adag mézeskalács megsütve-dekorálva :) Holnap beigli, káposzta van soron. De még mindig gőzöm sincs, mit főzzek karácsonyi esti menünek?! :o
Én legutóbb a profiban (a finom hamburgeres mellettiben:)) láttam mogyorókrémeset 1299-ért, de angyon erős ütemben fogy a polcról (pedig én nem is vettem) ...
Ha még Karácsony előtt kellenek a pontok, beszéljétek meg, melyikötők veszi át. 48 pont van + 2 üres pontgyűjtő füzet, úgyhogy lehet variálni is. Holnap a TTT klubnapon velem lesznek, napközben nem tudok topikot olvasni.
90-ben, amikor az említett viszonylatot elkezdtem tesztelni, akkor a Keszthelyre az esti gyors 17:15-kor indult és 20:13-ra ért oda. Ebben akkor még volt mozdonycsere Fonyódon, valamint a szentgyörgyi szétkapcsolás.
Aztán 91-ben lett villanydrót, és Keszthely lett a preferált irány, akkor 17:10-es indulásra 19:59-es érkezés. (A visszaút valahogy mindig fél órával hosszabb volt) Az első IC-k a Keletiből 18:30 körül indultak és Siófok(!) volt ez első megállóhely, Fonyód a második, aztán a szentgyörgyi szétkapcsolás után Keszthely, olyan 20:50 körül (fél órával gyorsabb volt az IC a gyorsvonatnál)
A jelenlegi IC a régi gyorsvonati időket sem tudja ...
Ellenben a Zala Volán 17:00 Népligeti indulással 21:20-at simán tud, néha még jobbat is, tehát cirka egy órát ver az IC-re.
Ami pedig pygmea megjegyzését illeti családi kapcsolataimra arrafelé, már apám is nyugdíjba vonult, úgyhogy már nincs kapcsolatom :-) (De egyes embereknek még élénken él az emlékezetében egy olyan hallgató, aki a tél kellős közepén is képes volt megjelenni egy shortban, és egyátalán nem fázott :-)) )
A délutánt inkább nem is hasonlítom, régen du. 4-kor fél 8 körül oda lehetett érni, ma dolgozó embernek lényegében lehetetlen munka után autós segítség nélkül odajutni.
Ma már egyáltalán nem követem a menetrendet, mert most évente talán kétszer járok arra. Sajnos elsősorban voltam tanáraim temetésein.
Azt tudom, hogy amikor 2003 körül abbahagytam a Keszthelyre vonatozást, akkor az IC fél órával lassabb volt, mint amikor elkezdtek IC-k járni Bp és Keszthely között. Annyi volt a menetidejük, mint valamikor a sebesvonatnak.
Nem tudom, mennyire romlott, mert kimondottan ritkán járok, újra és újra rácsodálkozva, miért lassabb, mint gimis koromban. De most először gyanakodni kezdtem, miért is jár a húgom mindig busszal, és azt is megnéztem... Hát, most már értem.
Meg hát mondták a Híradóban, hogy fagynak a sínek. És arra gondoltam, nem kellene lekésnem a fél hármas találkozót egy 7-kor induló vonattal... :)
A csirkekocsonyűból kimaradt húsból most megkíséreltem reggelire pástétomot csinálni, ahogy nagymamám mindig. Nos, nem lett olyan. Ennek két fő oka van. nem volt itthon elég mustár és nincs benne sörét.
Azért lecsúszik majd.
De még mindig van két darabka mellhús. Arra is lenne ötletem, de időm meg nem. Franc.
Tegnap én is szántottam bőven havat :D. És a fehér fenyves mesevilág is megvolt, igaz a Pilisben. Az egésznapos havazás eredményeként meg én voltam a végére a hóember, az orrom meg a répa, legalább is a színe alapján simán lehetett volna.
VD mennybe mentél a buktareceptért;). Megcsináltam, és állítólag mesés lett (+hasonló szuperlativuszokat képzelj még hozzá). Lekvárral készítettem, de hogy hű maradjak, birs lekvárral.
Akkor figyelmetlen voltál:) Szigetcsép állomásnál a presszóval szemben álló nagyobbacska hókupac az autóm volt, ott mentetek el mellette. 20km, 9.00-13.15
ma végre én is túráztam :) kb. 20-22 km a Börzsönyben, fehér mesevilágban, de néhol 25-30 cml szűzhóban. Szóval alaposan megszolgáltuk a babgulyást. itthon még némi nasi és asszem jót fogok aludni nemsokára :)
Jolán marhahús-répa-főzetet evett (levesnek nem nevezném)
Apjuk bealudt, nézzek egy Helyszínelőt is? Én csak 15km-t mentem, de ettől még úgy járok, mint egy zombi a K100 után, úgy fáj a csípőm. Hülye szalaglazulás.
Valami rosszéletű alak nekilátott tojást sütni este tízkor, és dőlt be a szag a folyosóról, elöntötte az előszobát és a konyhát... Igen kellemetlen dolog. Csak úgy tudtam védekezni ellene, hogy én is nekiláttam ellentojást sütni. Most még nagyobb a szag, de legalább volt értelme. :-)
Látom, a hozzászólóablak még mindig ugyanolyan szervestrágya. Nem sok kedvem van túl sűrűn használni.
Nosza, hozzunk össze egy dimbes-dombos lámpás :) 24-25 nekünk karácsony-család-izémizé, aztán gőzöm sincs még a pontos menetrendről, de egyeztessünk majd!
a minap olvastam egy tanulmányt "A turisták ruházata, és a Yetik emésztésére" címmel.
a lényeg a következő, ha a Yetik által elfogyasztott túrázón túl sok volt a műszálas ruha, az bélcsavarodást okozott a Yetiknél, tehát igyekezz természetes alapanyagú pamut, gyapjú ruházatban indulni, ne vegyél fel túl sok ruhát, mert akkor szegény Yetik, 1 hétig ruhát kaksiznak utánnad.
a héten a hetedik futás (tegnap este meg a "rendes", heti kutyatámadás) letudva. -10C -ben úgy éreztem kocsonya van a lábam helyén :-) a futózsákban hozott, csere-alsónemü még jéghideg volt tusi és átöltözés után, nem egy nagy élmény :-)
Karácsonyi süteménysütési-hadművelet on! Hiába igyekeztem idén megúszni, a Család utánamnyúlt :D.
Alig 4-5-féle süti lesz....
A bónuszkérdés: a muffinok hogy fognak kinézni, ha forma helyett, csak a papír tartja majd őket? Ugyanis karácsonyos muffin-papírom van, ellenben sütőformám nincs.:)
Nem vagyok ritanyóc, de a legjobban eddig a tojás nélkül, főtt krumplival készített beigli sikerült. Nekem spec mindenképp kireped, mert a család követeli a tripladupla mennyiségű tölteléket.
Fáj a hátam. Macerás vaníliás kiflit sütni. Pedig idén nem is ipari mennyiségben nyomom.
Ritanyóc!
Keresgélek a neten, é sellentmondanak egymásnak a receptek. Te a beigli és tojás viszonyát hogy látod? Nélküle, kevéssel, sokkal, csak sárgával, egészben?
Ámbár már látzik a befutó recept a kanyarban, de azért megkérdezem a profit is. :)
Ezúton teszem közzé, hogy az elmúlt percekben szadista módon kivégeztem egy csokimikulást. Először leharaptam a fejét, aztán behorpasztottam a mellkasát, majd letörtem a végtagjait, végül az egészet letoltam bendőm feneketlen mélységeibe. Még vacillálok, hogy éhezni fog-e szegényke ott benn, küldjek-e utána egy kis kolbászt is...
Néha a tortilla is szokott :) Én például ma is azt ettem, pontosabban tortillacsipszet, fűszeres tejfölbe mártogatva. Vacsira meg maradék karfiolfasirtot. Most meg valami fehérbor van előttem...
Brokkolikrémleves, roston harcsa márbánysajtos salátával. És a korona az ebéden az volt, hogy a főnöknek van valami vendége, ezért az ő asztaluknak céges ebédet fizetett... (egy másik asztalnál ülő pár kollegának meg nem) És mivel egy kollegát bíztam meg, hogy hozza fel a céghez az ebédemet, így ingyen ebéd volt házhozszállítással :)
2010.12.11 Osli - Jánossomorja Reggel a vasútnak köszönhetően (30 perc késés) lekéstük a kinézett buszunkat, de szerencsére sikerült autóstoppal elérnünk a kezdőpontot jelentő kocsmát. Hamar el is indultunk, mert még így is kicsit késésben maradtunk. Szerencsére a települést Észak felé elhagyó utcában találtunk egy kisboltot, ami nyitva is volt. Innen jó hosszú egyenes szakasz várt ránk, míg el nem értük a Hansági főcsatornát. Ezen jobbra fordulva követtük a bicikliutat az Andaui hídig, amelyen átkelve megtekintettük az emlékként felállított műszaki zárat, majd a határ és a csatorna közötti gáton folytattuk utunkat. A határ sarkához érve, elsőnek még akartuk egy kicsit követni a határsávot, de az út elég vizesnek bizonyult, így egy későbbi szekérutat választottunk, ami az útirányunknak megfelelően vezetett a fák között. Hamarosan ismét a kerékpárútra értünk, és azt követve jutottunk el Jánossomorja-Pusztasomorja részéhez, ahol megtekintettük a beharangozott szabadtéri rendezvényt, de sajnos a vágyott kolbász -és hurkasütő nem üzemelt, mindössze popcorn volt az elérhető kaja, így gyorsan odébb is álltunk. A Lola étteremben szerencsére kárpótoltuk magunkat bőséggel, a séfjük első osztályú kajákat prezentált. A jóleső üldögélés után kissé nehezen indultunk útnak a szállásunk felé, az ízületeink is nehezen szokták újra a mozgást és az utcák is elég jegesek voltak. Remek meleg szobával fogadtak a szállásunkon, gyorsan be is laktuk, majd rövid beszélgetés után álomba szenderültünk.
2010.12.12. Jánossomorja - Mosonszolnok - Hegyeshalom Reggel fél nyolc felé érkezett a kolbászos rántottánk, amivel alaposan belaktunk, majd elindultunk a boltba, hogy bevásároljunk még ezt-azt. A települést a temető utcáján hagytuk magunk mögött, és megkezdődött a szélerőművekkel alaposan megtűzdelt határ bejárása. Élénk szelet is kaptunk oldalról, tehát volt pörgető erő az erőműveknek, amik rendesen dolgoztak is. Igen sok nyulat és jó néhány őzet is láttunk útközben. Mosonszolnokra beérve egy autóban ülve figyelt minket, egy magát alpolgármesternek tituláló ember, mert ritkán látnak errefelé bakancsos turistákat érkezni a földek felől. A templom felé tartva Laciék megtudták, hogy csak egy kocsma van nyitva, és rögtön be is mentek a műintézménybe. Mi még elnéztünk azért a templomhoz, így legalább a déli harangszót közelről hallgathattuk, és megnéztük a parkot is, de nyitva valóban nem találtunk semmit, így mi is visszamentünk a kocsmába. Az élelmiszerkészleteinkre itt megsemmisítő csapást intéztünk, aztán megindultunk az utcákon és egy kellemes sóderos úton vettük fel az irányt Hegyeshalom felé. Csemeztanyánál elég nagy és jó karban lévő településrészt találtunk, majd elindultunk a bányató felé. Itt egy zsákutcába futottunk, mert a bányatavat jelentősen kibővítették, és így kb. 2 km-t kellett kerülnünk miatta. A kerülő alatt már elkezdett szemerkélni az eső, így jobban kiléptünk. Nagy meglepetésünkre a Csemeztanya bekötőút kezdeténél láttunk vasfüggöny túrát jelölő táblákat, és néhány villanyoszlopon a zöld sáv is volt. Innen már gyorsan beértünk a vasútállomásra, és épp megúsztuk a heves zivatart, amit villámlás is kísért, ami elég ritka szokott lenni ebben az időszakban.
Végül már a beírásom után annyira ráizgultmam a kérdésre, hogy egyből kutakodtam, és egy másik repceptből kezdtem.
De az almás résznél rád kellett volna hallgatnom. Lekvárral próbáltam édesíteni, de a nem túl édes bodzalekvár ehhez kevésnek bizonyult. De egyébként jó lett.
Egészen bukta formája van, pedig sütőbe dugás előtt nem úgy nézett ki, mint ami sikerülni akar...
Tudom, hogy nem én kértem, de úgy örüök, hogy beírtad:).
Hétvégén meg is próbálkozok vele, addig ások elő keményebb lekvárt, hátha...
Most meg épp csak 3 adag tiramisut ettem meg (kolléganők túl szégyenlősek voltak, így jártak >:)), igazi hamisítatlan olasz módra - olasz a cukrász;). Most szép és kerek a világ=).
a lisztet a sóval, cukorral összekeverni, és a margarint szétmorzsolni benne, kézzel homogén elegyet létrehozva (lehetőleg ne legyenek margarindarabkák)
az élesztőt fél bögre langyos cukros tejben felfuttatni
az élesztős (felfutott) tejet beleöntetni a liszt-margarin elegybe, és előbb fakanállal, aztán kézzel kutyulva, igény szerint még tejet hozzáadva lágy tésztát kell gyúrni (olyat, ami puhább, mint egy rendes gyúrt tészta, de keményebb, mint mondjuk egy fánktészta, szóval megáll magától a tepsiben, és nem lappad szét azonnal)
gyúrogatni (nekem dagasztani nem sikerült, mert ahhoz kemény)
ebben a fázisban nem kell keleszteni, azonnal ki kell nyújtani kb. egyujjnyira
nekem az jött be a teszteknél, hogy az a jó vastagság (és nagyság), ha ebből az adagból kb. 20 darab lesz
téglalapokra kell felvágni (kb. 4 klaviatúra-billentyűször 5 billentyű nagysárga, más mértékegység most nincs a közelemben :)
az almát megmosni, négy cikkelyre vágni, ilyenkor ki lehet kanyarítani a csutkáját, aztán a cikkelyeket még egyszer elvágni hosszában, így összesen 8 darab lesz; végül is bármiféle felvágási mód jó, én nem szoktam meghámozni az almát
az almaszeleteket kristálycukorba mártani, a tésztalapokba csomagolni úgy, hogy jobbról-balról ráhajtani, a két végén összenyomkodni a tésztát, és a dupla rész kerül alulra, hogy ne nyíljon ki sülés közben
a csomagocskák hátát is bele szoktam fordítani kristálycukorba (egyszerűen beborítom a tartóba), mert szépen rákaramellizálódik (tojással nem kenem meg)
margarinozott tepsibe lerakni aránylag közel egymáshoz (ujjnyi helynél ne legyen több köztük, a rövid oldalán annyi se kell), mert az a jó, ha sülés közben összekel, és úgy kell szétválasztani, ettől lesz buktaszerű (ami a blogban van, az nem volt elég közel)
a tepsiben, konyharuhával letakarva fél órát keleszteni meleg helyen
utána viszonylag alacsony lángon 25-30 percet sütni; ha rózsaszínes-világosbarna a teteje, akkor jó (nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon kell vigyázni a túlsütéssel, mert az alja nagyon könnyen odasül, kb. két árnyalattal barnább mindig, mint a teteje)
erőleves tojással, rántott karaj sok citrommal petrezselymes krumplival, és most igénybevettem a rendszergazdánál a kanapé szolgáltatást, mert nem bírok asztalnál ülni. :)
Amilyen szerencsém van, alul párnázott laptoptartó szolgáltatás is van. :) már csak arra várok, hogy valaki hozzon egy pohár vizet!!!
Ez a kérdés éles még? Móriczon alkalmi bódéban a 6-os végmegállójában 1490. Nem tom, milyen van, főként megjegyezhetetlenek, de volt köztük joghurtos, csokiözönös meg feketevalamilyen.
Krumplis pogácsa - saját sütés, a világon másodszor -, kefír, TTKV, kakaós süti (este "Gabi sütije" néven futott), ződtea.
LP! Kérem a káposztás pogácsa receptjét!
(Tegnap majdnem az lett, de aztán kiderült, hogy annyi káposzta nincs itthon, hogy kijöjjön belőle aszékelyharcsa és a pogácsa is. Lett hát székelyharcs és krumplis pogácsa.)
Forrástúrák a Pilisben 30-as táv behúzva kb. 6,5 óra alatt. Az idő kellemes volt, a talaj jól járható, a Bükkös-patak most egész szolíd (utoljára T100-on láttam asszem). Láttam sok TTB-st. Kipróbáltam a Yaktrax hóláncot.
Azóta csirkemell kéksajttal és körtével összerottyantva, Bazaltbor Somlai Rizling 2006.
Nem ártott volna némi pirított dió a csirkére, különben jó volt. A bor viszont sajnos fáradt :( Azért amit még tudott, az alapján jó választás lett volna.
Viszont azóta osztottunk-szoroztunk, meg újra megnéztük az áhítottat (és nem is tűnt olyan pöpecnek), és ezek együtt kissé lehűtötték Dinnye lelkesedését. Rájöttünk, hogy még ha minden füzetke meglenne is, hát vagy 16 ezret költenénk rá alsóhangon. És ugyan holmi márkásat kapnánk érte, de nem vagyunk kellően sznobok...
Most mégis valami ikeás felé hajlunk. Persze, amíg be nem rakjuk a konyhaszekrénybe, még visszahajolhatunk. :)
Kolbász volt több helyen is,egyszer a disznóvágásos asztaloknál,nyersen,sütve,meg még a forraltboros társaságok egy részénél is,másik helyen egy kb 2méter átmérőjű kerek nagy serpenyőben sütötték a kolbászt hurkával és hajába krumplival.Neked való a hely!:-)
Na ebből ma szegedi Burger King lett,nagyon finom a Whopper,és a dupla sajtburger is,arrafelé is.:-)A szegedi karácsonyi vásárt pedig nézze meg aki teheti,minden van:a kolbásztöltős disznóvágástól a kürtőskalácson és a forrócsoki szökőkúton,meg a parázson sült kürtőskalácson meg a forralt boron át egészen a sajtos-tejfölös lángosig,hajába sült krumpliig,hurka-kolbászig,minden.