Keresés

Részletes keresés

bodrostomi Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7459
Sajnos nem jártam arra azóta, nem tudom mikor jutok el a környékére - akkor is csak kirándulni voltunk, és vonattal utaztunk el mellette.
Előzmény: schlumberger (7458)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7458
Bodrostomi! Ez egy régi hsz-ra válasz... 5368. hsz. Ópályi. Vonatoztál tavaly óta arra? Megvan még? Mi volt az? Gyermekkorom régmúlt titokzatossága... Az a bumfordi fényképezést tiltó tábla maradt meg bennem, arra nézni se mertem gyerekként, mikor ott bicajoztam :-) Mindig attól féltem, valami morcos katona mindjárt seggbelő.
Előzmény: bodrostomi (5368)
bodrostomi Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7457
A TIG igaz, és őrzik rendesen. Közelében van egy vasúti megáló, Büdöskútpuszta.
Előzmény: icemanLHKG (7456)
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7456
Egyre valószínűbb hogy üzemanyagtelep, neten keresgéltem és a terület a közeli Büdöskútpusztához tartozik, és a Tig kht. objektuma (tartalék gazdálkodási kht.)

legalábbis az alábbi dokumentumban ott említik, állapotáról nem találtam infót...

http://www.elgoscar.eu/referenciak.html
Előzmény: uselessjunk (7454)
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7455
Üzemanyag raktár? (csak tippelek)

Eplény közelében lehet hasonlót látni, de az biztos, hogy üzemanyag tároló volt.

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=&ie=UTF8&t=h&ll=47.191871,17.924366&spn=0.013327,0.027637&z=15
Előzmény: uselessjunk (7454)
uselessjunk Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7454
Uraim!

Ez mi lehet(ett)?
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7453
Schlumberger: Elég sok információt tartalmaznak, mind a térképek, mint a mellékelt leírások is. Visszatérve a pápai reptér fedezékeire, ha a kecskeméti térképeket nézed, akkor az lhke_adc.pdf és lhke_vac.pdf-en is fellelhetők hasonló fedezék csomópontok a kifutópálya két végéből leágazó út végén, hasonlóan mint Pápa esetében.

Nem tudjátok véletlenül, hogy a fórumnak van-e valami köze a réges-régen megszűnt laktanyak.hu/com oldalhoz? Nagyából az oldal 2002 tájékán tűnt el a süllyesztőben, ők is hasonló témával foglakozott mint ez a fórum is.

Annak idején sikerült lementenem az oldalról egy listát, amely elméletileg tartalmazta a magyar és szovjet laktanyák jegyzékét. A listát az alábbi linken érhetitek el (a megjegyzéseket úgy értelmezzétek hogy 2000-2002 körüli állapotot tükröznek, a pontosságért és részletességért felelősséget nem vállalok)

a link:
web.kabelnet.hu/papferenc/laktanya_list.doc

Üdv: Iceman
Előzmény: schlumberger (7451)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7452
Kedves Tere!
Kedves Érdeklődők!

Igen , a gond valós , érdemes elolvasni a www.nosza.hu oldalon egy jó 100+ oldalas tanulmányt ( egy jogász társaság adott be a 19 megyei + budapesti bíróságra betűre ugyanazt az egylet alapítási jérelmet, és az eredmény megyénként különböző volt.
Pedig jogászok írták... azt gondolom , hogy jó alaposan átgondolt alapszabály kell.

Jómagam a kőbányai polgári lövészegylet számvizsgáló bizottságának elnöke is vagyok ( lőfegyverei is vannak az egyletnek) és gyakorlatból tudom nem olyan nagy ügy.

Ami a hárombetűsöket illeti, az alapításnál körültekintően kell eljárni , pl.:

-jog szerint 1 ember nem kérhet erkölcsit egy másiktól , de nyilatkoztathatja önként az illető tag saját felelőségére. Ha kérsz valami extra hatóságit , az már adatkezelés , adatvédelem alá esik esetleg különös személyes adatként.

-demokratikusnak kell lennie a tagfelvételnek is , ugyanakkor az egyesületi cél megvalósításához tényleg alapszabályban lefektetett módon "szűrni" kell , mert különben tényleg sehova nem engednek be.

Valamint tényleg és részletesen célként le kell írni hogy mi mit is szeretnénk , és a tagfelvételkor mi magunk is biztosítjuk hogy ha olyat akarunk meglátogatni ami nem épp a nyilvánosságnak szántak , akkor a titoktartás biztosított. ( a tagok alapszabályban és/vagy felvételkor nyilatkoznak erről) Igy talán esélyes, mert ha van némi kapcsolati tőkéje az embernek ( 40 éves fejjel azért akad) akkor is kell "intézményi" garancia ahhoz, hogy a másik fél alapból jövő (l'art pour l'art) bizalmatlanságát eloszlassuk.

és egy csomó probléma van még , amit itt nyilvánosan nem akarok kifejteni ,de ha megírom az alapszabály tervet , akkor a pontok mellé részletes magyarázatban ott lesz a miért is.

szóval egy olyan alapszabály ami jó is és ténylegesen megvalósítja azt a célt hogy hatékony érdekképviseletet , kijárást tegyen lehetővé az nem 10 oldalas és nagyon precíz fogalmazásnak kell legyen.

Köszönöm a biztatást, igyekszem !
J.
Előzmény: tere (7449)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7451
Iceman: köszönet a linkért, eddig bújtam a térképeket és az egyéb olvasnivalókat.
Most már megyek aludni
Előzmény: icemanLHKG (7444)
gruzovik Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7450
sziasztok, szerintem a 10 fő nem lehet gond :).
Előzmény: hadsz (7448)
tere Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7449
Jagger!
Társaimmal pont a közepén ülünk egy (technikai sport)egyesület alapításának (bár ügyvéd intézi), a bíró egyszerűen nem akarja bejegyezni. Igen, megvannak a törvényben írt feltételek, van székhely, minden megvan, de ilyen-olyan indokolással a bíró mindig visszadobálja. Erről hírhedt egyébként, de nem adjuk fel. Most gondolkodunk rajta, hogy megpróbáljuk Budapesten, vagy valamelyik másik megyében megejteni a dolgot, ahol kicsit nyitottabban állnak a dologhoz.
Igen, kell gazdálkodni, kell könyvelni, kell számla, de egyszerű, mert csak kassza (nem pénztárgép) kell a bankszámla mellé és kiadási, bevételi bizonylatok, a pénztárkönyvben nem vagyok biztos. Elméletben nem nagy durranás, igen. Ha galambász, vagy futóegyesületet akarsz. :) Viszont amint hadi akármi kerül szóba, azt alapból fenntartással kezelik! Egy "közalkalmazott" ismerősöm szerint az alapító beadványok másolata azonnal a hárombetűs államvédőnél köt ki, majd a háttérből vizsgálgatni kezdik az alapítótagokat is. Ez mondjuk engem nem hat meg, mert egyszer más okból már aláírtam, hogy hozzájárulok, stb. De előfordulhat, hogy van akit esetleg zavar, vagy bajba sodor ez a kéretlen eljárás. Most a legrosszabbal számoltam, úgyhogy nem kell véresen komolyan venni, de ez van és kész! Neki kell állni, aztán hajrá! Én is szívesen benne lennék!
Előzmény: jagger3 (7443)
hadsz Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7448

Szia Jagger!

 

Első lépésként tehát legyen meg a legalább 10 fő.

 

Noha veszprémi vagyok,részemről nem probléma az általad javasolt budapesti székhely.A Hajaggal kapcsolatban egyetértünk...  : )

 

 

 

 

Előzmény: jagger3 (7446)
hadsz Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7447
Ebben az esetben sokat kell tudnia annak a lemeznek...  :-)
Előzmény: schlumberger (7440)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7446
Kedves Belic!

Közhasznú # non profit!

Az egyesület deklaráltan non profit , tevékenységet ugyan végezhet akár eredménnyel is ( ennek kereteit jogszabályok és bírósági döntvények úgy ahogy kijelölik.) a gazdasági tevékenység eredményét viszont a szervezet céljaira kell fordítani. Az olyan egyletet ami profit létrehozására hoznak létre vállalkozásnak nevezik , az nem ide tartozik.

Ami a "közhasznú" és a "kiemelten közhasznú" jelleget jelenti , az külön követelménynek való megfelelést jelent. Ezzel , mivel a tevékenység jellege nem olyan , nem foglalkoztam. Igy persze biztosan nem fogunk kapni az 1% ból.

Én csak magamból indulok ki: 1995 től 2004 ig saját magam készítettem a bt.-m könyvelését. ha egyszerű az egyesület ( nincs vagyona , nincs autója , ingatlanja, és alkalmazottja, nem kell a közreműködésért senkinek fizetnie - az én elképzelésemben valami ilyesmi volt a fejemben (aki munkát végez az egyletnek az szigorúan ingyenes társadalmi munkában teszi)- akkor biztosan csak a tagdíjbevételek és a banki kiadások ( számlavezetési díj valamint nyomtatványok) merülnek fel.

Ne értsen félre senki , ez az egyesület , amiről gondolkodom , az pusztán a hatóságok előtti hathatósabb fellépést szolgálja , azért hogy bejussunk oda jogszerűen , ahol egyénileg nem lehet. Ezt -mivel nem tudom előre hogy működne e az ötlet - a lehető legolcsóbban próbálom megoldani.

Kezdetnek, hogy működő e a dolog ez is bőven elég.

Bár budapesti vagyok és sokaknak ez masszív távolságot jelent , felajánlom - természetesen ha a tisztelt tagság más helyet talál ki székhelynek akkor azt is el tudom fogadni - hogy székhelyként saját 1/1 tulajdonú házam legyen megnevezve. Bérleti díjat természetesen NEM kérek.

Sajnos , a Hajagra nem lehet székhelyet bejegyeztetni, bár szívem szerint ott lenne...

J.
Előzmény: belic (7445)
belic Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7445
Hello!

a mi méreteinkben nem kell könyvelő

Attol meg, hogy nem kell formalisan konyvelo vegzettsegu szemely, kell valaki, aki a konyvelo munkajat elvegzi. Szerintem ez a legnagyobb koltseg, kiveve, ha sikerul megfuzni valakit, hogy csinalja hobbibol (mennyisegre nem tul nagy munka).

alapszabályban deklaráltan nonprofit jelleggel

Hivatalos szohasznalattal: kozhasznu.

A par hozzaszolassal korabban idezet linken irtakkal ellentetben nem kell ugyved az indulashoz, noha valoszinuleg gyorsabb ugyveddel (egy honap-fel ev ramehet a bejegyzo birosaggal valo "alkudozasba", ha nem ugyved kesziti az alapszabalyt).

Konyvelon kivul ami fixen penzbe kerul, az a bankszamla, a "2 honapig ingyen" szamlak altalaban eleg dragak vegul. Termeszetesen "ceges" bankszamla kell, amiknek dragabb szokott lenni a havidija, de utanajarassal 500 Ft alattit is lehet talalni. Kesobb lehet modositani, de kicsit kenyelmetlen (pl. APEH-hez be kell jelenteni).

Aprosag, de szerintem kell egy szekhely, aminek a tulajdonosatol kell hivatalos nyilatkozat, hogy hasznalhatja az egyesulet, illet minden tisztsegviselotol is kell nyilatkozat.

Bel
Előzmény: jagger3 (7443)
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7444
Talán annyi érdekességgel egészíteném ki, hogy a dél-keleti részen található, fedezékekhez, látványosan hosszabb és szélesebb út vezet, mint az észak-keletei fedezékekhez.

Azóta több forrásból is hallottam, hogy a délkeleti fedezékekhez vezető utat, egy esetleges háborús riadó esetén használták volna felszállásra az ott települő gépek, egyébként ez a része a reptérnek ma is használaton kívüli.

Az észak-keleti rész viszont aktív, sejtésem szerint raktárak épültek a fedezékek helyén.

hasonló fedezékek egyébként megtalálhatóak, Kecskemét és Taszár vonatkozásában is, ezek állapota számomra ismeretlen.

Akit érdekelnek a jelenlegi aktív repterek aktuális és részletes térképei, itt LEGÁLISAN megnézheti:

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/milaip_hu

üdv: Iceman
Előzmény: Hpasp (7442)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7443
Kedves Tere!
Kedves Érdeklődők!

Nos , utánanéztem már egy két dolognak. az egyesülési jogról szóló 1989 évi II tv. vonatkozik erre , ami a célokat tekintve taxatívan felsorolja milyen célra NEM lehet alapítani egyletet. Ettől eltérő céllal viszont szabad.
Nem ütközik semmiféle korlátozásba mondjuk például egy a "közelmúltunk katonai , polgári létesítményei látogatásának szervezésére" alapított egyesület. Természetesen , alapszabályban deklaráltan nonprofit jelleggel , mint a természetjárók egyletei, és az egyesületi célok közé fel kell venni a létesítmények tulajdonosainál való érdekképviselet - szintén látogatási , amatőr kutatási - jelleggel. Pont ezért jó ezt egyletté szervezni , mert igy a HM-nek nem gipsz jakab ír levelet hanem pl egy "katonai kultúrális emlékek megismerését és megörzését" szolgáló egylet.
Azért írok "" közt , mert még nem űltünk össze kupaktanácsra , csak elképzelésemet írom meg.
A bejegyzésnél felsorolt legális célok ( ilyen kódok vannak):
(3) szabadidős és hobbitevékenység
(5) kutatási tevékenység.
Ezek a pontok elég tágak ahhoz hogy lefedjenek egy amatőr vagy hobbi történész , honismereti egyletet.

Ami biztos:
Törvényi minimum a 10 fő.
Kell majd alakulnunk ( jogszerint személyes jelenléttel , meghatalmazás nem műk) kell levezető elnököt vállasztani , számvizsgáló bizottságot és elnökséget. alapszabályt kell készíteni és el kell fogadni.
Az alapszabálynak demokratikusnak kell lennie , ezt vizsgálja többek közt a bejegyző bíróság.
A bejegyzés illetékmentes.
Nagyon jó minta és ismertető van a www.civili.hu -n, bár régen frissült.
Ami biztosan kell az egy minimál bankszámla , az apeh alá bejelentkezni és adószámot kérni. a könyvvezetésre a mi méreteinkben nem kell könyvelő csak bevételnyilvántartás kell (vagy pénztárkönyv).
A tagdíjból alapesetben ( ha nem pályázunk támogatásra) a bankszámlát kell fizetni.
A bíróságra be kell adni az alapszabályt, az alapító taggyűlés jegyzőkönyvét , jelenléti ívét, nyilatkozatokat , képviseletet stb...
szóval elsőre nem nagy durranás.

Összefoglalva:
hátrány:
Éves bevallások csinálása ( 1 db )
Éves közgyűlés (1db)
Bankszámla fenntartás
adminisztráció
A költségek fedezésére némi tagdíj.

előny:
A minisztériummal nem egy amatőr tárgyal hanem egy jogi személyiséggel (PTK 61§ ha jól emlészem) rendelkező szervezet.
A szervezet mivel - jogi személy - sokkal szalonképesebb lehet , és legalizáltsága okán megbízhatóbb is.
Véleményem szerint megéri megtenni , csak nagyon pontosan kell kidolgozni a kereteket , hogy jellegétől fogva komoly legyen.
Végezetül megemlíteném , hogy nem én találtam ki ezt először , magyarországon létezik egy Erődítés Történeti Egyesület , lapja a www.bunkermuzeum.hu , némileg eltérő profillal. Szerintem ha nekik sikerült nekünk miért ne menne!
Tájékozódásom , adatgyüjtésem még folyamatban , de szerintem az érdemi információkat ugy hétvégére összegyüjtöm. Részletesen akkor.
Addig is , ha ötlet van várom a mailra.
jagger3@freemail.hu -ennek mindegy ha elspammosodik, nem érdekel.
Addig is minden jót!
J.

Előzmény: tere (7441)
Hpasp Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7442
Pápa ugyan nem kihalt laktanya, de amit a múltjából tudni vélek:

1, irányadók
2, egy századnyi (12db) fedezék. Egyedül Pápán épültek ilyenek, a MiG-23MF század tiszteletére.
3, Az MN fedezékek építése helyett inkább a reptereken állomásozó három repszázadból kettőt elkülönítve helyezett el, így egy atomcsapás esetén két század technikája megmaradt volna.

A Pápához tartozó lokátorok, az ezred által védett területen elszórva diszlokáltak...
Kup, Molnaszecsőd, Fertőszentmiklós, Bezenye.
Előzmény: icemanLHKG (7439)
tere Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7441
Jó, jó, de ne akadjunk fenn részletkérdéseken. Persze, egy szemfüles túrázó alapból észrevétlenül bekószál ilyen "jól" őrzött területekre, persze. Ezt nem vitatom. Szerintem aki ide látogat, szintén képes lenne véghezvinni egy ilyen "hőstettet". De ha olvasnál a sorok között, értenéd, hogy nem erről volt szó. A lényeg, hogy hivatalosan beengedjenek és pusztán kalandvágyból, vagy tudomisén atom- és bunkerfétisből kifolyólag körül lehessen nézni egy ilyen titokzatos objektumban. Még ha fotózni nem is, de nézni! Titkolni való? Ugyan mi lenne? Ja. Bürokrácia. Az működik, igen. Azért írtam, hogy megfelelő kommunikáció kérdése.
Az egyesülettel az a baj, hogy hiába alapítja meg a társaság, tematikáját tekintve elég nehezen fogják bejegyezni. :S Vidéken félik ezt a területet, bp-n pedig tudják miért nem kéne. :) Egyébként én is benne lennék...
Előzmény: nagypolc (7429)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7440
Na, akkor hozd a titkárnődet! Cserébe kapod a lemezedet! :-)

De szép legyen!
Előzmény: hadsz (7436)
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7439
Sziasztok!

Kicsit olvasgattam a topicot és nagyon megtetszett, ezért regisztráltam. Én a közelmúltban a pápai repülőtér környékén barangoltam kétszer is, és találtam érdekes használaton kívüli objektumot. A túrákról készült beszámoló cikkeket itt tudjátok elolvasni:

http://www.kerozingozos.hu/2008/06/03/felderites-a-papai-repuloter-korzeteben/

és

http://www.kerozingozos.hu/2008/08/16/beszamolo-az-usaf-c-17-esenek-papai-erkezeserol/

Én inkább a repülőteres témákban mozgok otthonosabban, ha cikkek alapján felmerül bennetek kérdés, ne kíméljetek!

Üdv: Iceman
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7438

Üdv!!!

Ha összejön akkor még egy tuti tag személyemben!!!

Üdv: AmbulanceZoli

Előzmény: jagger3 (7427)
hadsz Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7437
Mire is mennénk a bürokrácia nélkül...
Előzmény: sweethome (7435)
hadsz Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7436
Bocsánat a kifejezésért,de ezen jót röhögtem!  :-)))
Előzmény: schlumberger (7434)
sweethome Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7435

http://www.egyesuletalapitas.info/

 

Nem is tűnik túl egyszerűnek....

Előzmény: jagger3 (7432)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7434
Tudjátok, én már nyugdíjas vagyok, a titkárnő rám már nem mosolyog, legfeljebb megkérdezi: -Tata, iszik egy kávét?
Tata meg nem iszik, mert a vérnyomása már a szép titkárnőtől rendben van :-)
Előzmény: schlumberger (7433)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7433
én is csatlakozom, ha nem kell irodát, szolgálati autót, titkárnőt eltartani :-)
Előzmény: jagger3 (7432)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7432
Kedves Olvtársak!
Nagyon köszönöm a bátorítást ,utánajárok a jogi dolgoknak , hogy is megy ez és írok egy tervezetet. Ezt a következő napokban a jelentkezőknek megküldöm , a fórumra beírom hogy kinek ment el. Ekkor brainstorming ( "ötletroham") és a hasznos gondolatokat beépítjük. Egyelőre ennyit , és majd látjuk mi sül ki ebből...
Ugyan sok a dolgom , de ennyi belefér.
J.
sweethome Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7431

Abszolút egyetértek a gondolattal! Alapítsunk hivatalos egyesületet!

 

Üdv mindenkinek:

Sweethome

 

Előzmény: jagger3 (7427)
az ócskás Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7430
Szia Jagger3!
Tetszik a kezdeményezés, csatlakoznék én is.
Előzmény: jagger3 (7427)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!