Keresés

Részletes keresés

lacilo70 Creative Commons License 2010.08.13 0 0 50

Íme a beterjesztett dokumentum.

Az Országgyűlés iromanyszám :

/2010. ( . . .) OGY Érkezett: 2010 ALIG 03.

határozat a

A „B” kategóriás jogosítvánnyal vezethet ő gépjárművek körének meghatározásáról

1. Az Országgyűlés – a gépjárműpark folyamatos bővülésére tekintettel, a

közlekedésbiztonság növelése érdekében, továbbá az európai szabályozással való összhan g

megteremtése céljából – felkéri a Kormányt, hogy a „B” kategóriás gépjárm űvezetői

engedéllyel vezethető gépjárművek körét terjessze ki a 125 cm 3 hengerűrtartalmat és a 1 1

kW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpárok kategóriájára .

2. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba .

Indokolá s

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és

visszavonásáról szóló 35/2000 . (XI. 30 .) BM rendelet 2. számú melléklete szerint bármel y

nemzetközi kategóriában megszerzett vizsga alapján az adott kategória-jelzésen túl

segédmotoros kerékpár, lassú járm ű és pótkocsija, kerti traktor, állati er ővel vont jármű, a

„B”, „Cl”, „C”, „D1”, „D” kategóriában megszerzett vizsga alapján : mezőgazdasági vontató

és könnyű pótkocsija vezethet ő.

A rendelet 1 . sz. mellékletében szerepel, hogy az „Al” alkategória jogosít a 125 cm 3

hengerűrtartalmat és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott

motorkerékpár vezetésére .

A kismotorok vezetéséhez tehát mindenképpen vezet ői engedély szükséges . Jelenleg akinek

„B” kategóriása vezet ői engedélye van, az csak az 50 cm3-t meg nem haladó henger űrtalmú

motorkerékpárt (segédmotoros kerékpár) vezetheti .

A korlátozás ilyen mértékű meghatározása azonban nem indokolt sem szakmai, sem

nemzetközi szempontból, így a javaslat szerint a 125 cm3 henger űrtartalmat és a 11 kW-o s

teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpár „B” kategóriás vezetői

engedéllyel lenne vezethető.

E szabály bevezetésének eredményeképpen egyre többen használnának kismotort a város i

forgalomban, ezzel csökkenne a torlódások kialakulása, a parkolási gondok nagyba n

enyhülnének, végs ő soron a városi közlekedés dinamikusabbá válna, az emberek pedig a

közlekedés e fajtájának elterjedésével id őt és pénzt takaríthatnának meg.

H/. . . .

Volner János

országgyűlési képvisel ő

képviselői önálló indítvány

dr. Schmitt Pál

az Országgy űlés elnöke részér e

Tisztelt Elnök Úr !

Mellékelten - a Házszabály 87 . §-a alapján - benyújtom a „B” kategóriás gépjármű vezetői

engedéllyel vezethet ő gépjárművek körének meghatározásáról készített határozati

A javaslat indokolását mellékelten csatolom .

Budapest, 2010. augusztus 2.

Tisztelettel :

Volner János (Jobbik)

foveon Creative Commons License 2010.08.13 0 0 49
engem meg pont a teli motorozastol "ovtal" ;)
Előzmény: Mcemru (34)
foveon Creative Commons License 2010.08.13 0 0 48
B-sel a rendes A kategoria minimum 3-4 het alatt leteheto (ha minden elsore sikerul es max 2-2 oktatast kapsz mindenbol), ilyenkor amint sikerult a vizsga mar jelentik is le a kovetkezo vizsgara az igenyt (elmelet-rutin-forgalom) igy kb 3-4 het alatt megvan, de ez feltetelezi azt hogy nem kapsz meg minden eloirt oktatas hanem azt szepen visszamenolegesen belekamuzzak a kiskonyvbe.
viszont ha megbux akkor az szivas mert csuszik az egesz, oktatast nem nagyon fox pluszba kapni (sot meg fizethetsz is kotelezo pluszt) es szivsz.

sztem A1-et meg nem is erdemes csinalni az csak nagyon indokolt esetben (pl eletkor miatt), a vizsgan az az elteres hogy az A1-est 250-es mocival csinaljak (de akkor mar tok mindegy hogy 250-es vagy 500-as) es nincs a rutinnal 8-as tolas... na ez is olyan hogy aki nem tudja eltolna a mocijat par meterre az inkabb ra se uljon. arban meg talan ha 20e-erl tobb a nagy A (de ha valakinek nincs ennyi pluszba akkor annak se erdemes motorznia...)
Előzmény: tmbg (25)
lacilo70 Creative Commons License 2010.08.13 0 0 47

Beterjesztették a törvénymódosítási javaslatot.

http://fmh.hu/belfoldi/20100811_regaizstracios_ado

lacilo70 Creative Commons License 2010.08.10 0 0 46

Ez is egy megoldás. De. Pont ezért mondják ránk, hogy ilyen a magyar. Vehetnék 125-öst is, rendszám nélkül. Régen a kresz oktatások tárgya volt a bizalmi elv. Arról szól, hogy ha én betartom a szabályokat, joggal várhatom, hogy velem szemben más is betartja. Olaszországban, svájcban, ausztriában minden gond nélkül vezethetek 125-öst, itthon nem. Hol itt az integrálódás? Szabályszegés nélkül is jó lenne közlekedni egy picit erősebb géppel. 125 ccm. nem egy erőgép.

Hülye nem attól lesz az ember, hogy mekkora motoron ül. Hatalmas gépekkel is látni normálisan közlekedőket. Aki eszetlenkedni akar így is megteszi rendszám, jogsi, bukósisak nélkül kintről behozott szemétre való 5-6-700-as vasakkal. Erre senki nem figyel? Ez senkinek nem csípi a szemét?

Az első lépés lehetne a kétüteműek leépítésében(kevesebb légszennezés) ellenőrizhetőbbé válna a motorosok köre a rendszám miatt. Kiszűrhetők a szabályszegők,és felelősségre vohatók esetleges károkozás miatt. Fellendíthetné a járműpiacot stb. Csak normális jogszabályi keretek közt kell bevezetni.

Én mindenesetre mellette szavazok:)))

perselus Creative Commons License 2010.08.10 0 0 45

sajnos ilyen világot élünk "dögöljön meg a szomszéd tehene is"

El vagyol te tévedve. Egy derék háziállat elpusztulását (egyértelműen rosz dolog) ne hasonlítsd az adott kategóriára érvényes jogosítvány megszerzéséhez. Nehogymár azok legyenek a hülyék akik betartották a szabályokat. Ha bevezetik, hogy lehessen, én nem fogok tiltakozni ellene.

Előzmény: Esp_ (42)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.10 0 0 44
tegyél rá 70 es hengert!Leht kapni olyat is ami 70 es de kivülre rá van öntve hogy 49ccm.Ez nem vicc!
Előzmény: lacilo70 (43)
lacilo70 Creative Commons License 2010.08.10 0 0 43

Szerintem az ötlet teljesen jó. Egy csomó európai országban működik, és semmi gond vele. Miért csak a magas árak és a megszorítás jut nekünk európából? Aki meg avval jön, hogy "a magyar nem tud élni az adott jogokkal, csak visszaélni, az egy barom" már elnézést.

Én egy 50ccm-es váltós motorral közlekedem országúton nap mint nap és igen csak elkelne néhány+ lóerő, ugyanis ez a sebességtartomány a kamionok felségterülete. Az emelkedőkről nem is szólva.

Aki száguldozni akar az vizsgázzon korlátlan A-ból és vegyen 1000+ seggrakétát.

Mi csak közlekedni szeretnénk.

Esp_ Creative Commons License 2010.08.10 0 0 42
nyilván akinek van motoros jogsija az azt szeretné hogy a többiek is szívjanak a megszerzésével és fizessenek ki 100+ ezer forintot
sajnos ilyen világot élünk "dögöljön meg a szomszéd tehene is"
125 cm3 nem a világ, ha betartod a kreszt nem lehet baj, oktató filmekkel pedig tele a youtube
akinek pedig élete a motorozás az tegye le az A jogsit és vegyen nagy motort
de hagy legyen már az autósoknak is döntési joguk hogy motorra szálljanak
B.GY Creative Commons License 2010.08.09 0 0 41

Sziasztok!

Én már láttam Hayabusát is rendszám nélkül:)

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.08 0 0 40

ja a robogók nagy része 125 köbcentis.

Én láttam már Majestit,Hexagont segédmotorkerékpárként.Aki ismeri ezeket tudja hogy mekkorák.

perselus Creative Commons License 2010.08.08 0 0 39
A másik ok, hogy egyszerűbb a lovak közé dobni a gyeplőt, ahogy azt a topic címe sugallja, mint rendbe tenni a sok kamu 50-es robit a vezetőjével együtt.
Előzmény: RR-B (28)
Sch.Lacika Creative Commons License 2010.08.08 0 0 38
Nem tudom... nekem simán eltört 3 bordám, pedig, rajtam volt a komplett jelmez. (Igaz, a gerincprotektor megvédett a gerincsérüléstől)
Az időjárást illetően: én is voltam faszagyerek (sőt...), de most 41 évesen alig tudok reggelente felkelni, úgy fáj mind a két térdem meg a derekam.
Előzmény: Mcemru (34)
Sch.Lacika Creative Commons License 2010.08.08 0 0 37
Ezzel az a baj, hogy inkább a 3+ milliós kategóriában terjed az ABS.
Másrészt van egy PS teszt (német sportmotoros újság) 2002-2003-ból, ami alapján egy ABS-es BMW jelentősen hosszabb úton állt meg 200-ról, mint ugyanaz a motor kikapcsolt ABS-szel.
(Valahol a garázsom mélyén van 5-6 évfolyam a fenti újságból, és elég necces előkeresni a cikket, azért nem írtam pontos számokat)
Előzmény: tmbg (23)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.08 0 0 36
Ez egy elterjedt Urban Legend, amikor voltam KRESZ tanfolyamon, az oktató is ennek a cáfolatával kezdte az első órát, mert voltak ott olyan tanulók, akik komolyan tartottak ettől.
Előzmény: bogel (31)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.08 0 0 35

Egy jó 50 es is elmegy majd 100 al.Nem elég??Csak jó 50 est kell venni.

http://www.hasznaltauto.hu/motor/malaguti/malaguti_drakon-4013248

Mcemru Creative Commons License 2010.08.08 0 0 34
ebben sok hülyeség van, nem éri meg kommentelni :)

időjárás: márc elejétől, október végéig még a kényelmesek is elmotoroznak, az évi 8 hónap
akik kicsit masszívabbak 10-11 hónapot is mennek ilyen olyan gépekkel

az esés részben, valamint a reuma teljesen védhető megfelelő ruházattal, már nem az 50-60-as éveket írjuk ebben a műfajban!
beorn Creative Commons License 2010.08.07 0 0 33
Nem mindenki fizeti a kórházi kezelést, csak aki fizet járulékot.
Előzmény: RR-B (30)
beorn Creative Commons License 2010.08.07 0 0 32
feketén és szarul oktat az oktató?

Biztos, hogy erre a problémára az oktatás nélküli jogsi a megoldás?
Előzmény: Esp_ (29)
bogel Creative Commons License 2010.08.07 0 0 31
"Talán attól tart, hogy a sikertelen KRESZ vizsga miatt nemcsak a motor jogosítvány nem lesz meg, hanem a B is elveszik."

Ezt hol olvastad?
RR-B Creative Commons License 2010.08.07 0 0 30

1. Igen sokba kerül. A kórházi kezelés is sokba kerül, igaz azt mindenki fizeti :(

2. Igen sokáig tart. A gyógyulás is sok időbe fog telni.

Kéne már egy jó rendőrség, akik betartatják a szabályokat és az első ütődöttnél elveszik a kedvét a többieknek a hülyeségtől.

Most is azért fajult el idáig a dolog, mert nincs rendszám azokon a motorokon, amiken kellene legyen. Ha nem lenne 50 ccm-nél nagyobb motorral szerelt, 45 km-nél gyorsabban menő motor rendszám nélkül, akkor nem lenne ez a topic, hanem lenne jogosítványa a rendszámos motorjához minden itt sivalkodónak.

Náhány lusta, beszari elmebetegnek már B sem kell: úgy születtek, hogy tudnak mindent. Na ezekbe a született gyilkosok szoktak belehajtani a szembejövőkbe.

Mint olvashattuk, olyan mélyen vagyunk, hogy van aki gyerekeket szállít forgalomból kivont, más buszról áttett rendszámmal jogosítvány nélkül.

Most itt a rendszám, biztosítás és jogosítvány nélküli közlekedés jótékony voltáról próbálnak vitázni egyesek.

Megjegyzem, hogy az 50 ccm-nél nagyobb motorú és 45-nél gyorsabban menni tudó rendszám nélküli jármű okozta baleset esetén a biztosító nem fizet. Akkor sem ha véletlenül be lenne fizetve a segédmotoros biztosítás, általában az sincs!

Várható, hogy ez esetben megjelenik az adóhivatal is és kéri a regadót, valamint az adó elkerülés miatti büntetést, ami önmagában többszöröse a motor és a vizsga költségének.

Előzmény: Esp_ (29)
Esp_ Creative Commons License 2010.08.07 0 0 29
1., sok pénzbe kerül
2., sok időbe kerül

lelkiismeretes oktatót pedig nehéz találni
legtöbb feketén dolgozik (vagy jobb esetben szürkén) és szarik rá hogy megtanulod-e vagy nem
jobb lenne ha kiadnának egy DVD-t mondjuk 10 ezer forintért és egy vizsgát hozzá
RR-B Creative Commons License 2010.08.07 0 0 28

Miért ez a nagy odzkodás egy sima motoros vizsgától?

Akinek kell a 125, a 45 km/ó feletti sebesség, az nyugodtan levizsgázhat és biztonsággal közlekedhet. 

Talán attól tart, hogy a sikertelen KRESZ vizsga miatt nemcsak a motor jogosítvány nem lesz meg, hanem a B is elveszik.

Ha a vizsgától beszari valaki, akkor a motoron miért lesz nagyfiú?

A motorozás két alternatívát is kínál: előbb-utóbb egy perecelés miatti műtét, valamint az öregkori reuma. Mindkettő a közös EÜ pénztárból kerül kifizetésre.

Tessék csak nyugodtam motorozni ezen klímatikus viszonyok között.

Ez nem a mediterrán vidék, ahol biztos lehet benne valaki, hogy ha reggel napsütésben megy munkába, akkor napsütésben is tud hazatérni. Ez áll a kerékpározásra is. Akkor inkább a közösségi közlekedés a napi használatra.

Vízivó Creative Commons License 2010.08.07 0 0 27
Robbanómotoros kerékpár 50-100000 Ft. , alacsony fogyasztás, könnyű tárolás, bármilyen lyogosítvánnyal vezethető, nekem is van. Robbanomotoros kerékpár topic.
tmbg Creative Commons License 2010.08.07 0 0 26
Téves előítélet. Ugye a kérdés az volt, hogy mit ad az A1 gyakorlati képzése a B felett. A másik, hogy menőzni, bizonyítani határozottan az A kategória való, az A1-esek céljai többnyire mások.
Előzmény: schlumberger (24)
tmbg Creative Commons License 2010.08.07 0 0 25
Utánanéztem, B-jogsival orvosi alkalmassági és elsősegély vizsga nem kell, kresz, járműkezelés, forgalom kell, A1 kategória 65 eFt és legalább 1 hónap.
Előzmény: Sch.Lacika (22)
schlumberger Creative Commons License 2010.08.07 0 0 24
Ha mindenáron meg akarsz halni, írj alá ilyen marhaságot, aztán hajrá!
Egészen másféle dolog motort vezetni, mint autót!!!
Nincs rajtad semmi karosszéria. Én még miután megkaptam a jogsit (1974), azután is sokat gyakorlatoztam rutinpályán és kihalt világvégi utakon, míg meg mertem húzni a 125-ös MZ fülét. '987-ig motoroztam, nem okoztam se magamnak, se másnak semmi bajt, pedig a térdig érő hóban is mentem, mert nem volt más járgányom.
Tanulni nem szégyen, jelen esetben az életed múlhat rajta, dehát nyomuljatok csak!
tmbg Creative Commons License 2010.08.07 0 0 23
Elvileg lassan a motoron is terjed az ABS. De a probléma autó esetén is az, hogy vészhelyzetben a legtöbben valamiért nem nyomják tövig a féket, az elektronika segít ezen, a hirtelen, de nem teljes fékezést satuféknek értelmezi.
Előzmény: Sch.Lacika (22)
Sch.Lacika Creative Commons License 2010.08.07 0 0 22
Így van, csak manapság az ABS-re ESP-re (stb...) bíznak mindent az autósok.
Motoron minden más.

A jogsit nem tudom, nekem még 5.500HuF volt az A+B (1986)
Előzmény: tmbg (20)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.07 0 0 21
Európában sok helyen működik, én is elmotorozgatnék itt helyben egy 125-össel, nem kéne mindig autóba pattanom. 50-est próbáltam, az nem játszik a mázsám alatt :)
Papír nélküli, 50-esként futó 125-öst meg nem veszek, nem keresem magamnak a bajt.

A B-s jogsi egyébként lassú járműre is jó, itt vidéken ilyentájt nem 1-2 ember hajt ilyen jogsival soktonnás komoly traktort a mögé akasztott póttal, esetleg kombájnnal csapat keresztül a településen. Azokra sem volt semmilyen gyakorlati vizsga.
És akkor a lovaskocsiról még szó sem esett :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!