Tegnap este érkeztem haza az egyhetes firenzei utunkról, erről szeretnék beszámolni, hátha valakinek hasznosak lesznek az infók. :)
Június 7. kedd: a reggel hétórás Volánbusszal mentünk ki Schwechatra (fejenként 4ezer forint volt oda-vissza az út). Az Austrian Airlines-sszal repültünk, kb. egy és negyedóra a repülés Firenzébe. A reptérről az ottani shuttle-járat, a Volainbus (majdnem Volánbusz :))) segítségével mintegy 20 perc alatt jutottunk be a Santa Maria Novella pályaudvarra (fejenként 5 euró volt a jegy. Elvileg létezik 8 eurós oda-vissza jegy, de a sofőr azt mondta, neki nincs ilyen). A csomagokat az utasoknak kell bepakolni, az olasz sofőr az elegáns ruhájában csak arra hajlandó, hogy kinyissa és bezárja a csomagteret. Mindenki össze-vissza pakolt be, a végén elég nehéz volt a csomagokat kirángatni, de azért megoldottuk. :)
A szállást könnyű volt megtalálni, lévén ott volt a pályaudvar mellett. Hotel delle Nazioni - egy háromcsillagos szálló. Kicsit tartottam tőle, milyen lesz, mert elég vegyes vélemények voltak a tripadvisor-on és a booking.com-on. Standard twin szobát kértünk, hét éjszakára fizettünk 613 eurót (tehát naponta 87,5 euró egy kétágyas szobáért, ami Firenzében nagyon olcsónak számít!), amiben benne volt a svédasztalos reggeli is, naponta kaptunk tiszta törölközőt, szappant, sőt ágyneműt is. A reggeli: müzlik, sonka, sajt, lekvárok, nutella, háromféle croissant, rántotta, péksütemények, pirítóskészítő gép, kávéautomata és italautomata (narancs- ás ananászlé). A kávé volt az egyetlen negatívum, helyette inkább teát ittam (többféle gyümölcs és fekete tea volt). De ami igazán feledhetetlen volt, az a szobához tartozó panorámás terasz... http://imageshack.us/photo/my-images/535/2011jniusfirenze120.jpg/
Nem tudom, miért kaptunk ilyen gyönyörű szobát kilátással, hiszen mi a legegyszerűbb szobát kértük és fizettük ki. De nagyon-nagyon örültünk neki, szóval csodálatosan indult a firenzei hetünk. J
Kipakolás után nyakunkba vettük a várost, először a Dómot néztük meg. Lementünk az altemplomba Santa Reparata-ba is (fejenként 3 euró). Többen visszafordulnak itt, mert sokallják az árát, szerintem azért megéri megnézni (ha már a dómba ingyenes a belépés).
Ezután jött a Battistero lenyűgőző a kupola. Most a beugró fejenként 4 euró. A jegyet a bejárattal pont szembe, az utca túloldalán lehet megvenni a jegyirodában (itt van egy kultúrált, tiszta WC 1 euróért). Az időjárás sajnos nem nagyon kedvezett, mert szinte egyfolytában esett, sőt szakadt az eső! Vacsora után hazaindultunk.
Június 8. szerda: reggel a Santa Trinita templommal kezdtünk, ahol többek közt a Sassetti-kápolnában gyönyörködhettünk. (Ingyenes, de a megvilágításért pénzt kell bedobni.) Ezután jött a Palazzo Davanzati (2 Euro a belépő). Legnagyobb meglepetésemre nemcsak az első emeletig mehettünk föl, hanem a 2. és 3. emeletre is, holott azt elvileg csak előzetes csoportos bejelentkezéssel lehetne megtenni! Nagyon-nagyon tetszett, ez volt az egyik kedvencem a héten.
Ezután jött a Santi Apostoli templom (ingyenes). A nyitvatartása 10:00-12:00 illetve 15:30-19:00. Nagyon kedves, kis hangulatos templom.
Innen mentünk a Bargelloba. Fejenként 4 euró. Szerencsére most már délután 5-ig nyitva van, az eddigi 13:50 helyett. Verocchio Dávidja nincs most itt, csak Donatelloé, ez előbbit Torinóba vitték időszakos kiállításra.
Ebéd után az Orsanmichelle, majd a Santa Maria Maggiore következett. Ez utóbbi nem túl nevezetes, viszont ma is egész nap viharok követték egymást a szakadó esővel, így bemenekültünk ide is.
Június 9. csütörtök: Reggel Sienába mentünk. A vonatpályaudvar mellett van a SITA autóbuszállomás is. Sienába kétféle busz megy, az egyik Poggibonsiba is bemegy, ez a lassabb járat, de van egy közvetlen is (Rapida), ez általában óra 10-kor és 40-kor megy. A jegy ára most 7.10 Euró (csak oda). A gyorsjárat 1 óra 15 perc alatt visz Sienába. Ez a város központjában tesz le (Piazza Gramsci, Via Tozzi), innen indul majd vissza is a járat (van egy aluljáró (Sottopassaggio la Lizza), itt lehet venni jegyet, itt van mosdó, csomagmegőrző, illetve italautomata ásványvízzel).
Először a San Domenico-t néztük meg. (ingyenes) Utána Sienai Szent Katalin házát, ami szintén ingyenes. Eztuán a gyönyörű via della Galuzzá-n át sétáltunk a Baptistero és a dóm felé. A jegyeket most egy helyen lehet megvenni, mégpedig a dóm múzeum mellett külön erre a célra kialakított helyen. Külön-külön is lehet itt jegyet venni az egyes nevezetességekhez, de jobban megéri a közös jegy (Cumulativo Opa Si Pass), ami 10 Euróba kerül, s a következőket tartalmazza: Dóm, Dóm múzeum, Battistero, Cripta, Oratorio di S. Bernardino. (Ez utóbbiba nem mentünk el, mert a város másik felén van.)
A dóm múzeumban van lehetőség felmászni a Facciatone-ra (a dóm befejezetlen szárnya), ahonnan az egész várost belátni. Ide külön nincs belépő, a múzeumjegy érvényes ide is. A lenti múzeumbejáratnál riogatnak a 30 perces várakozási idővel (mivel kb. 30-40 embert engednek fel csak egyszerre oda), de én kb. 10-15 percet vártam fent a teremben, ahol két őr szabályozza a kíváncsi turistákat. Ahogy az előző csoport lejött, már engedik is fel az újabbat. A kilátás gyönyörű volt, s végre kedvezett az idő is, mert sütött a Nap. J
Ezután sétáltunk egy hatalmasat az Il Campo környékén, megebédeltünk a Via della Galuzza 3. alatt található Osteria Pizzeria nevű helyen (jó a pizzájuk, s nem drága!). Majd újabb séta a buszpályaudvarra, onnan haza.
Június 10. péntek: már otthonról foglaltam jegyet mára az Accademia-ra illetve az Uffizibe. Ezzel kapcsolatban néhány jótanács: az idő a legdrágább a városban, ezért nem ajánlom senkinek se, hogy sorbanállással töltse az idejét! Pár tipp ennek elkerülésére:
Telefonos foglalás (nem kerül semmibe, csak a telefonálás költségébe, ami vezetékes vonalon kb. 50-60 Ft per perc és kb. 3 perc alatt el lehet intézni egyszerre a két múzeumot). Természetesen a jegy árán felül (ami most 11 Euro volt az időszakos kiállítás miatt) meg kell fizetni jegyenként a 4 Eurós előfoglalást is, ezt majd akkor, mikor a jegyet átvesszük a pénztárban. A telefonszám: +39 055 294883 (hétfőtől péntekig 8.30 - 18.30, szombaton 8.30 - 12.30) Érdemes reggel telefonálni, vagy közvetlen a zárás előtt, de a legjobb szombat délelőtt. A kettes gomb az angol nyelv, ezután a négyes gombon lehet a foglalást (booking) megejteni. A hölgy megkérdezi majd, hogy melyik múzeumba, melyik napra, hány órára, hány darab jegyet kérünk, majd megkérdezi a családnevünket. Ezután ad egy foglalási számot, ezt véssük fel jól, ezt kell majd a múzeumban az előfoglalási pénztárnál bemutatni (ahány múzeumra kértünk, annyi ilyen foglalási számot kapunk). Az Uffiziben a hármas kapunál kell ezt bemutatni, ott kapjuk meg a jegyeket, amivel az egyes kapun át mehetünk rögtön a múzeumba. Az Accademián pedig a baloldali sorba álljunk be (Prenotati felirat). 15 perccel korábban ott kell lenni, mint ahogy a foglalás szól!
Online jegyfoglalás: van egy csomó webhely, ahol online foglalhatunk, de a legolcsóbb hely ez: http://www.b-ticket.com/b-ticket/uffizi/default.aspx Hátránya, hogy csak délutánra szóló helyek vannak, ezek hamar el is fogynak, illetve ezt rögtön ki kell fizetni bankkártyával, s bármi közbejön, ott veszett a pénzed. Ráadásul egyes fórumokon panaszkodtak, hogy az e-mail-t csak egy hét múlva kapták meg, vagy sosem. A 4 eurós előfoglalást itt is ki kell fizetni jegyenként.
A titkos jegyiroda. :) Az Orsanmichelle oldalában van egy kis bódé, ahol aznapra ugyan nem, de általában másnapra tudsz jegyet venni bármely múzeumba, így az Accademiá-ra, illetve az Uffizi-be is. Ez a via Calzaiuoli felőli részen van. http://imageshack.us/photo/my-images/860/2011jniusfirenze048.jpg/ A 4 eurós előfoglalást itt is ki kell fizetni.
Koránkelés. J Nyitásra kell ott lenni az Accademián vagy az Uffizi-ben, ilyenkor kb. 15 perc csak a várakozási idő.
Az Accademia után mi a San Marco-t néztük meg kolostorostul. Hihetetlen gyönyörű freskók, nem szabad kihagyni!
Az Uffiziben sajnos a Tribuna zárva van (ahol többek közt a Medici Vénusz található). Az első emeleten pedig az újabb időszaki kiállítás átépítési munkálatai miatt az összes festmény, szobor le volt takarva, így aztán a 11 eurós jeggyel csak a fele múzeumot láttuk. Ennyi erővel adhatták volna az aznapi belépőt 6.50-ért is, de hát kérem ez Olaszország. A 2. emeleti teraszon (ami tulajdonképpen a Loggia del Lanzi teteje) ittunk végre egy finom kávét. J
Innen kis séta a Ponte Vecchió-n, aztán hazafelé vettük az irányt.
Június 11. szombat: Reggel az Ognissantiban kezdtünk és a kolostorban megnéztük Ghirlandaio Utolsó vacsoráját. Ingyenes, de illik adományt adni.
Ezután a Santa Maria Novella múzeumát néztük meg. Be akartunk menni a templomba is, de esküvő volt, nem engedtek be minket. Ezért átmentünk a budai oldalra az Arnón túl a Santo Spirito templomba. Gyönyörű templom, kár, hogy Filippino Lippi képe most nincs itt, restaurálják. A templomból kijőve jobbra találjuk a Cenacolo di Santo Spirito-t. Ahogy a neve is mutatja, ez is egy Utolsó vacsora kép a kolostor ebédlőjében. Sajnos régebben kocsiszínnek használták, így a képből nem sok maradt. CSAK szombaton van nyitva (áprilistól októberig 9:00-17:00, és novembertől márciusig 10:30-13:30)), de ha kimaradt volna, nem bánkódtam volna. A belépő ui. 2.70 Euró, ha jól emlékszem, de ennyit nem ért meg az erősen megviselt freskó, meg a néhány szobor, ami ki volt állítva.
Megebédeltünk a Piazza Santo Spirito-n, majd a Santa Maria del Carmine felé vettük az irányt. Itt található a világhírű Brancacci-kápolna. Több helyen írják, hogy elő kell/lehet foglalni, nos, szerintem nem érdemes. Ahogy belépsz a kapun, a portásfülkében ülő hölgy ad neked egy időpontot, ami általában azonnalra szól, csak a papírfecnire ráírja, hogy pl. óra 15-kor vagy 30-kor vagy 45-kor, stb. mehetsz be. Tehát ha 13:22-re érsz oda, akkor 13:30-ra vagy 13:45-re adja. Ezzel a papírfecnivel kell besétálni a kolostorudvaron keresztül a tényleges jegyirodába. 4 Euró a jegy most. A kápolnában lehet vaku nélkül fotózni, annyi ideig maradsz, ameddig akarsz. Ha valaki nagyon elő akar foglalni, e-mailben is megteheti: info.museoragazzi@comune.fi.it
Innen kisétáltunk a Piazza Tasso-ra, ahonnan a 12-es busszal felmentünk a San Miniatohoz. Ezt sem szabad kihagyni! Csodálatos templom, csodálatos panoráma. Innen elsétáltunk a Piazzale Michelangelóra, ahol ittunk egy jó kávét, elhagytunk egy szatyrot, ami végül meglett, s a 13-as busszal visszatértünk a pályaudvarra. Ezután megnéztünk a Santa Maria Novellát, megvacsiztunk, kicsit bolyongtunk a San Lorenzo piacán és a visszatértünk a szállásra.
Június 12. vasárnap: reggel a Dóm múzeumával kezdtünk. (Fejenként 6 Euró). Ezután visszamentünk a 10:30-as szentmisére a Novellába. Utána ebéd, majd megnéztük a Palazzo Medici-Riccardi-t. (7 euró). Ez inkább csalódás volt a számomra, Filippo Lippi Madonáján és a Cappella dei Magi-n kívül (amik csodaszépek) nincs sok látnivaló.
Ezután elsétáltunk a Santa Crocéba (5 euró). Itt már jártam kétszer is, arról híres, hogy mindig valami fel van állványozva. J Most a főoltár kívül-belül. J A Giottó freskók most szerencsére nem, de elég ramaty állapotban vannak (vajh mit restauráltak rajta évekig?). Kint a Santa Croce előtt folynak az előkészületek a Calcio-ra (történelmi foci). Ha jól emlékszem, idén 18-án, 19-én és 24-én lesz.)
Június 13. hétfő: Reggel a Palazzo Vecchiót néztük meg (6 Euró). Nagyon bejövős. J 20 éve még fel lehetett menni a toronyba, most már sajnos nem. Ezután a San Lorenzóba mentünk, ahol még sosem jártam. Megebédeltünk, ezután felmásztam a Campanilébe (6 Euró). 414 lépcső, de szerintem nem vészes, három helyen is meg lehet állni, sőt leülni is. A panoráma csodálatos. J Itt sosincs sor, nem úgy, mint a dóm kupola mászásánál, ott általában hosszas sorok kígyóznak.
Ezután kicsit csavarogtunk ismét a San Lorenzo piacán. Fájdalommal vettem tudomásul, hogy rengeteg silány bőrárú van ott is, csökkent a piac színvonala az utóbbi időben. Persze ki lehet fogni jó dolgokat is, de nagyon meg kell nézni, mit vesz az ember.
Június 14. kedd: Reggel a Santissima Annunziata templomot néztük meg (ingyenes). Pont mise volt (szinte minden órában van egy rövid (20 perces) szentmise, ami egészkor kezdődik), kicsit várnunk kellett, de megérte. A bejárattól balra lévő Michelozzo (és a legenda szerint egy angyal) festette Angyali üdvözlet csodálatos.
Innen továbbindulva tettünk egy hatalmas sétát a történelmi városrészben, elbúcsúzva Firenzétől.
Ha bármi kérdés van, írjatok, igyekszem válaszolni. Képeket később teszek fel a Picasa-ra (nevemre kattintva a weboldalon lesz elérhető).
60 Euró fogyasztás 29 Euróért a Piazzetta étteremben!
Az utalványértéke60Euró, átadó29 Euróért(7900.-Ft) egyfinomebédvagyvacsorakét főre a Piazzetta étteremben.
Kedvezménymegtakarítás 52%31,00 €
Különlegeskupon a LaPiazzetta étterembe Firenzébe
*Érvényesebédrevagyvacsorára, mindena lacarte étel és ital 2 főre, vagy többre ( Ha több mint 60 Euro a különbözetet a helyszínen kell fizetni.) *A hagyományoshús-éshalételek, valamintpizza félék. *SpeciálisChianinasteak( Toszkán szarvasmarha) *Mielőttkéri a számlát be kell mutatni a kupont.
Feltételek:
*Kupon2011 július 25-ig érvényes *Maximumegykupon/ 2 fő ( többen is felhasználhatják) *Érvényesmindennap. *Foglalásszükséges: tel: 055.6800253, vagy http://www.lapiazzetta.com/ ( Angol vagy olasz nyelven, szükség esetén segítek. )
Az étterem kedd és szombat kivételével 12 és 15 óra között, valamint minden nap 19 és éjfél között tart nyitva. Közel van a belvároshoz.
Mi kedden ebédidőben akartuk felhasználni, figyelmetlen voltam a vásárlásnál.
most jöttünk vissza firnzéből és mivel nekem nagyon hasznosak volatak az itt olvasottak hátha valakinek ez is az lesz:
gép Pisaban szállt le, reptér végében ott a vonat Firenze felé (ha a reptéren veszed a jegyed +1-2 eur-t lehúznak rólad, kint van automata. természetesen papírpénzt is elfogad), valamivel több, mint 1 óra az út.
olcsó és 100%-ig meg voltunk vele elégedve, tényleg nem 2csillag, tiszta, klassz szoba, jófejek, nincs messze központtól, a reggeli minimál, de ennyiért...
amit semmiképp nem szabad kihagyni:
Siena: busz, vonat tök sima (6-7 eur), vonat állítólag picturesque... sztem nem:DDD busz viszont már a központban tesz le, így ugyanannyiból sztem kényelmesebben jön ki az ember. mi vonat 6 eur+local bus 1 eur-ból oldottuk meg. gyalogolni én nem gyalogolnék a vasútállomástól, a lábakat inkább a városra tartalékolni! A városra, ami Gyönyörű! A dómot Nem Szabad kihagyni! Tényleg le voltunk nyűgözve.
Fiesole: San Marco-ról helyi 7es busz, szintén óriási. Inkább már akkor, amikor ismered a várost és fentről nézegeted mi micsoda. És vannak akik ott fent laknak....áhhh!
Firenzében:
Uffizi, helyszínen lehet 14eur-os jegyet venni másnapra. Megéri, mindig legalább 1 órás a sor (inkább 2)és úgy 11 eur (16 után 10, mi így mentünk nem a spórolás, inkább a sorbanállás miatt). 2-3 óra alatt egyébként alaposan át lehet nézni, szal nem egy Louvre, vagy National Gallery London.
Amit még kiemelnék Museo di San Marco, egy Domonkos-rendi kolostor, elég nagy hatású. Minden cellában egy Fra Angelico freskó... És a San Miniato al Monte.... mi felvittünk egy üveg bort és ott néztük meg a naplementét, mind a kilátás, mind pedig a kis templom csodás. Persze a szokásos dolgokat sem szabad kihagyni (dóm, battistero, Santa Croce stb. stb.).
Enni, inni: előételek 6-7 eur, tészták 7-8 (primi piatti), húsételek (secondo piatti) 12-25. Steaket nem ettünk pedig kellett volna (akik ették, mindig irígykedve nézték a fonom pasta-inkat, de ki kell próbálni akkor is :DDD) Pizza: 7-9 eur. Sör 6 eur (0.33 az Uffizi alatt), vagy 5 eur egyetemi negyed lepukkant bárjában. Bor: a ház borát meg lehet kapni 6-8 eur-ért a trattoriákban 1/2 lit, vagy 3-4 eur-ért egy pohárral (sztem nics 2 dl). Spar, vagy Billa-ban (van belőlül a belvárosban is) ennyiért egy nagyon klassz ü bort veszel (álatlában csavaros szal nem kell a dugó miatt aggódni).
leginkább steak-re, állítólag ez Az autentikus toszkán kajálda. Úgy működik, hogy odamész előtte hosszú sor, kijön egy ember, nála fel kell íratkozni egy listára, aztán ha sorrekerülsz, akkor behívnak :DDD kb. 15-30 perc. Nagy élmény volt.
állítólag legjobb pizza olaszországban.... 7főn zárva, így nekünk kimaradt :((((
Fagyi: 1.5től asszem 5 eur-os cup-okban is lehet venni (van laktózérzékenyeknek tejmentes is) tényleg finom, mi a Vivoli-ban voltunk, azt állítják magukról, hogy a világ legjobb fagyiját csinálják. Finom volt az tény.
Hogy is működik: bemész, mondod, hogy hány főre. Valszeg mellédültetnek majd még másokat is (mi legalábbis csak kis zsúfolt helyeken voltunk, de ez a varázsa). Próbálsz relndelni az étlapról, ami általába olasz:DDD általában nem beszél a pincér angolul, de nagyon jófej:DDD szal rendelsz valami és várod mi is volt az :DDD utána dolci (édesség) mi általában ananászt kértünk, klassz levezető, kis kv. Majd kéred a számlát, megkapod megnézed (kenyér ügye 2-4 eur, service charge 12%), hogy az van-e rajta, amit ettél (érdemes megnézni!) aztán a pénztárosnál fizetsz, tehát nem feltétlenül a pincérnél, hanem viszed a számlát a pénztárba.
Jah Fiesoléban főtéren kis kajáldákban is csodákat ettünk (bruschetta, malacsült, ahogy még soha nem láttam és cukkínivirágba töltött húsgombóc, fél lit bor, 2 gyümölcs sali: 52 eur)
Egy nap Pisa is volt, ahol nincs semmi:DDD van a csodás kert max. 2-3 óra alatt meg lehet nézni (meg is kell érdemes), de ennyi. Van még egy érdekes Keith Hering kép a városban:
nem valami jó, először is nem volt kész a szobánk, szal kaptunk egy jobbat, ami még mindig nem ütötte meg az Orcagna-t. Viszont nagyon érdekes a szálló egy régi olasz házból alakították ki nagy szép a lépcsőház. A szoba viszont fapad.
Pisa-ból 15 perc a reptér, local bus is visz ki, vonat is.
Végigolvastam bizonyos időre visszamenőleg a kommenteket, de amit kerestem nem találtam rá. Nem tudtok valami olyan honlapot, ahol egy helyen összeírja Firenze főbb látványosságait, rövid leírással, esetleg belépő árakkal, és hogyan lehet eljutni.
Bocsi, hogy nem válaszoltam..., nem vettem észre a levelet.
Repülni fogunk Pisába, és igen, vonattal megyünk át Firenzébe, sokan csinálják ezt mostanában, ha időben rendelünk repjegyet, biztos olcsóbb és gyorsabb, mint kocsival. Mi 50 ezerért repülünk ketten oda és vissza, de ez lehetne kevesebb is talán. Több biztosan, egy hete már 80 ezer felett volt arra a járatra a jegy.
Én legalább 20-25 percet vártam a városi buszra a sienai állomáson, egyszer gyalogoltam, kb 40 perc. Ez nem olyan sok, de a sienai tartózkodást rövidíti le. San Gimibe menet Poggibonsiban vártam viszonylag sokat az átszállásra.
Szerintem is sok egy napra a kettő. Ha választani kell, akkor egyértelműen Siena.
még egy kérdésem lenne. tervezünk egy kis kiránduást: firenze-siena-san gimignano útvonalon. neten kicsit zavaros infók vannak buszok és vonatok tekintetében (leginkább san-gim-ba való eljutásról). tudtok segítni, hogy vonat, vagy busz és mi helyes sorrend? úgy értem:
firenze - san-gim - siena - firenze, vagy
firenze - siena - san-gim - firenze?
amit találtam, hogy siena-ba inkább busszal érdemes (firenzéből), mert messze a vonatállomás (20 perc, nem is sok). és hogy siena-san gim. az csak poggibonsi-n keresztül és nem egyszerű stb. stb. (néztem a SITA-t, de csak olszul van). Tud valaki segítni? Köszi!
Azt hittem egyértelmű, hogy bármikor átteheted. Majd, ha egy kicsit több időm lesz, akkor néhány dolgot még hozzá írok, és kérlek, akkor módosítsd a blogot.
Úgy nézem, hogy kb. félútig jutottunk el és az nem volt olyan sok. És ha már Miniato, akkor meglett volna a Piazzale Michelangelo is egyúttal. Mindegy, azóta már bepótoltuk mindkettőt.
Egy napba, úgy, hogy először vagy Firenzében, azért elég sok lett volna a séta..., dehát aki igazán beleszeret a városba, talál rá lehetőséget, hogy párszor megforduljon arra!
Mikor először voltunk Firenzében egy napot és eltévedtünk a "budai" oldalon, miközben kerestük, hogy merre kell menni a San Miniatóhoz, akkor jártunk mi arrafelé. De nem mentünk végig, mert nem tudtuk eldönteni, hogy mennyi út áll még előttünk. Most már tudom, hogy nem annyira sok. A Porta Romanánál bekavartunk valami művészeti intézetnek a kertjébe, aztán nemsokára visszafordultunk. Már akkor is sajnáltam.
Fölfelé többet lát az ember, mint lefelé, mert lefelé sajnos többnyire a lábunk elé kell nézni. Hát majd meglátjuk, hogy jön ki a lépés. A San Miniatóhoz is gyalog szeretnék felmenni a Viale Galilein, most már megengedhetek magamnak ilyen úri cifraságokat imádok gyalogolni, és amióta először végigmentünk rajta kocsival, azóta vágyalozom gyalog is megtenni az utat. Majd igyekszem a lehető legjobban kihasználni az időt. Amúgy úgy mennek a repülők, hogy hetente kétszer, vasárnap és szerdán..., és az egyiknél csak két teljes nap van, a másiknál három..., vagy öt..., azért bánom, hogy nem az ötöt választottam, dehát..., na mindegy, jó lesz így!:-) Legalább lesz még mindig miért visszamenni!:-)
És szép volt? Melyik úton mentetek.? Én a Via Boccacciót szúrtam ki a Mugnone partján. egész a Piazza Libertáig, aztán végig a Via San Gallón, az egy nagyon szép utca!