megtörtént, gyakorlatilag lektorálom a szövegeket, szóval ez nem lesz sok munka.
Az olasz vonal úgy jött, hogy Gennaro Contaldónál dolgozott még kezdőként, ott ismerkedett meg azzal, hogy mindent frissen kell(ene) készíteni. Beleszeretett az olasz emberek mentalitásába - ennyi. kétféle étterme van tudomásom szerint, a Fifteen, ami alapítványi és hátránys helyzetű gyerekek dolgoznak benne, ill a Jamie's Italian, ahol a legprofibbak. A "karrier" címszó alatti szövegeket 1 napig lektoráltam:-(, azaz hogy milyen embereket keresnek. Az étlapnál még nem tartunk.
Nekem Jamie olaszos vonalánál jobban tetszik a hagyományos angol konyha bemutatása (mármint az, és ahogy ő mutatja be). Ezt az olasz vonalat én sem értem. Finom-finom, de egy átlag konyha, aminek felesleges ekkora feneket keríteni...
Mondom a férjemnek, hogy nyílik Pesten Jamie olasz étterme. Meglepődve kérdezte, hogy hát Jamie nem angol? Mondom, de igen, de hát Nigella is írt valami olaszos könyvet. Úgy néz ki, az olasz gasztronómia áll legközelebb a többség szívéhez.
háááát, talán mégis. Na a brancsban nem leszek benne, de megkerestek vmi munkával, nem akarom még elkiabálni, de lehet hogy fogok nekik dolgozni egy picit.
Májusban nyílik Budapesten Jamie Oliver olasz étterme, a Jamie's Italian. Londonban az étteremről, a magyar és olasz kajákról, az iskolai menzáról beszélgettünk a tévés szakáccsal, aki az utóbbi időben 12 kilót fogyott és nagyon elfáradt. Tovább »
valahogy úgy bíztam benne, hogy igazi olasz, meg nem is volt olcsó...hát nem, sajnos tényleg nem szabad sajnálni rá se az időt, se a fáradságot. Minden más alapanyag tényleg minőségi volt, eredeti parmigiano stb, de hát ha az alap nem elég jó....Reszelni azért nem reszeltem a gombát, mert eleve darabos volt a pesto. Túléltük ezt a napot is, a Caprese legalább maradéktalanul jó volt, de már soha nem fogok tudni sütni:-(
Az én tapasztalatom hasonló: hiába bármi bolti, szarvasgombás töltelék az nem az igazi csak az, amit mi magunk készítünk. A szarvasgombád gyönyörű, én viszont nem szeleteltem volna, hanem ráreszelem, jobban eloszlott volna az íze.
ezzel leptem meg magam születésnapi ebédként, a torta a Chiliitől vett Torta Caprese recept, még saját sütés (már nicns sütőm, tehát már semmit se tudok sütni). Amúőgy sajnos ez nem elég jó, mert maga az alapanyag ugyebár egy félkész étel, elvileg szarvasgombás töltelékkel. ezt próbáltam meg feljavítani 45%os szarvasgomba tartalmú pesztóval, meg igazi szarvasgombával. Legközelebb nem fogom sajnálni a fáradságot egy házi tésztához. no nem gyúrni, de venni, frisset.
a többiek azt mondták, (össz 4 gasztronómiai újságíró, Pierre nem tudta, mit hagy ki), szóval akik esznek herkentyűket, hogy nagyon elnyomta a mártás vaníliaíze. én ezt oly nagyon nem bántam, de mondjuk abból nem sokat ettem.
ezért a szarvasgombalevesért érdemes volt megszülwetni - így köszöntem meg a séfeknek, amikor odajöttek az asztalunkhoz a végén, meg voltak hatódva, bár nem az ő receptjük, hanem természetesen Bocuse-é. egy nagyon erős húsleves volt sok zöldséggel, és sztem csak a csészében körbe voltak rakva a gombaszeletek nyersen, úgy merték rá a levest és a sütőben rá volt sütve a tészta, annyi hőkezelést kapott csak, nem volt megfőzve. de tény, csak akkor éreztem a szarvasgombaízt, amikor konkrétan ráharaptam, a levesben nem. ez egy 35 éves recept, ma már nyilván nem így csinálnák, vagy nem tudom. de nagy élmény volt, tényleg.
Egy fantasztikus Senses of Sofitel vacsoraest Paul Bocuse receptjeiből, 3 külföldi, Michelin-csillagos séf által elkészítve
Kacsamáj klasszikus stílusban, frisée salátával, zöldbabbal
Szarvasgomba leves
Homár vaníliamártással
Töltött nyúl Royal módon, zeller- és gesztenyepürével
Sós csokoládé karamell
Morzsa zöldalma szörbettel
ezt csak azért tettem föl, mert nagyon büszke vagyok magamra, a homárból nemcsak 1 villányit ettem, mint előzetesen gondoltam, hanem mivel semmi halíze nem volt, 3-at is! (Taps!)
teljesen véres volt az egész kacsa, sztem borzalmasan nézett ki. Fro-ban kaptam olyan "rozé" kacsamellet, ami gyakorlatilag teljesen nyers volt, a szélén volt egy 1 mm-es kéreg. na azt vágtam le és ettem meg.
Alacsonyabbrendű állatoknál ez gyakori. Az osztriga még él, amikor citromot csepegtetnek rá és megeszik. Annak nincs is olyan központi idegcsomója, aminek a roncsolása azonnali halált okozna.