A Danuvia gyártmányok barátainak legnagyobb és legrégebbi netes találkahelye, legyen az motor, óra, kitűző vagy lakat :)
Tanácsok, túrák, börzehírek, csevegő, alkatrészek, pénteki csajok...
Aluvégest hajtogattam végül magamnak egy jót, Orbán Laci adott egy mintát annak a palástja alapján készült, Kamutka meg adott egy fa kúpot arra tekertem rá. Minden lamella benne van, de a későbbinek akkor is jobban tetszik a hangja.
Ez már így marad :) mindig próbáltam az évjáratnak megfelelőre alakítani. Valahol a lelkem mélyén nekem az alacsony üléses új kipufogós tetszik jobban, de ez a szegény pára 1958-as, nem mocskolhatom össze későbbi modell alkatrészeivel :)
Elvihetik az összeset,ami engem illet.Az a baj,hogy felnyomják az árakat a szlovének,én pedig szeretnék venni egyet.Mindig volt a portán,volt amikor 4drb is.Tomos-al kezdtem a motorozást,vele szeretném befejezni is.
Nálunk ugyanez van a Simsonnal. Jönnek, viszik a nácik is meg a lengyelek teherautó számra. Bárcsak vinnék az összeset, mert már unalmas, hogy milliót próbálnak kérni egy ilyen tömegcuccért...
Szia ! A Hondát hajtom,de nem sokat.Valahogy elkényelmesedtem,vagy ellustultam,nem tudom magam sem.Hajtani kéne többet,mert nagyon drága az egy évi regisztrálás.Nálunk most éppen Tomos mánia zajlik.Mikor rengeteg volt belőle,nem volt érdekes.Most hogy már nem nagyon van már belőlük,hirtelen nagyon populárisak lettek.Főleg a Tomos elektronic 90.Szép példányért elkérnek 7 ezer eurót.A Tomos 15-ös,14M is nagy értéket képvisel.A szlovének eljönnek ide,felvásárolják,viszik vissza az anyaországba.
Olyan kupplungrugó kiszedőnek én mindig hajtok egyet bicajküllőből, aztán utána jól elteszem, hogy meglegyen. Most már van egy jó pár, de épp nem jutott eszembe a tuti tárolóhelye most se. 🙂
Nyilván túlzok a humor kedvéért, de tény, hogy amíg nem volt 2 kisgyerek mellettem, egyszerűbb volt az ilyesmi. Az egyik a kalapáccsal javítja a térkövet, a másik meg homokba forgatja a szerszámokat. 🙂
Talán tavaly nyáron, van előtte évben a kisebbik konkrétan magára borította a pirosat, amikor az udvaron álló motoron épp olajat cseréltem. Épp csak beléptem a garázsba valamiért, ennyi idő elég is volt neki, fel akart rá mászni. Szerencsére nem lett baj, de megbeszéltük a dolgokat.
Nekem volt 1,2-es 34 LE és 1,3-as 40 LE bogaram is.
80 körül jártam velük, de szépen mentek 60-nal is... :-)
Bár emlékszek a bogár kézikönyv azt írta, hogy a legnagyobb sebesség egyben tartós utazósebesség is. A németek már akkor autópályán száguldozhattak, amikor a bogarak újak voltak... :-)
30-35 éve még nem volt így felgyorsulva és nem volt ilyen sűrű a forgalom, még a 4-es főúton sem voltam 60-70 km/h-val forgalmi akadály, aki nagyon menni akart, simán megelőzött.
Mondjuk akkor még felénk nem volt autópálya, az M3 Gyöngyösnél véget ért...
Kösssz! Nem oktatom, csevegünk... Amúgy meg nem méregetjük, hogy kinek nagyobb... :D Aztán ki tartja számon, hogy ki mennyi blokkot szerelt már? Mondjuk nekem ahhoz a pár blokkhoz ami átment a kezemen egy jó nagy dobozra való spec szerszámom van, pl kuplungrugó kiszedő is. De van főtengely csapágyfészek mérő megy / nem megy kaliber is. No de mindegy.
Sokat beszéltünk anno Göbivel erről a bogarak kapcsán. Amikor az 1.6-os motorra feldob az ember egy hosszabb váltót, hogy 500-1000 fordulattal kevesebbet forogjon amikor pályán tolja az ember a bogarat. A végén arra jutottunk, hogy jobb a gyári azt találták ki talán nem véletlenül.
Az SR-re én is a 14-es fogaskerék helyére a 15-s feltehető. Elbírja, de nem jó. Én felpróbáltam a 16-ost is, persze kevesebbet forgott. Nem vált be, sőt fogyasztás nőtt és a blokk is jobban melegedett.
Aztán visszatértem a 15-re, mert az a jó kompromisszum. Szóval egyre jobban hajlok a gyári megoldásokra, ha azok nem felelnek meg akkor rossz járművet választottam. Olyat akarok tőle, amire nem tervezték.
Minden mást majd megbeszélünk egy gluténmentes sör mellett. ;-)
A válasz igazából nem Abesnek szól személy szerint, hanem mindenkinek, aki ezt a "nyomaték öl" teóriát mindig előhozza, amikor szóba kerül a kíméletes, ésszel történő autó/motor üzemeltetés...
Az oly gyakran idézett, immár sokaknál szállóigévé vált, "A nyomaték öl, nem a fordulat" című, kb. 15 évvel ezelőtti cikkben azért kicsit bővebben kibontják a témát, és alapvetően az alapjárattól nem sokkal nagyobb fordulatszámmal való közlekedésről szól modern autómotorokat illetően. Ebben a cikkben azt írják, hogy:
"A mérnök, aki a motor kenési körét tervezte, nem ostoba, tudja az üzemi fordulatszám-tartományt, ismeri a motorolaj paramétereit, és ezekhez választ olajszivattyút, szűrőt, s a nyomásértékeket is így tervezi. Tudja, hogy a motor már kis fordulaton terhelhető, így az olajpumpát úgy lövi be, hogy a szabályozott nyomás már egészen kis fordulaton meglegyen."
...
"Mit lehet tenni? Sokat futott olajjal nem szabad kis fordulaton terhelni a motort, helyette szépen forgatni kell, középtartományban járatni. Fokozottan igaz ez, ha a motorban van már legalább 150-200 ezer kilométer - ilyenkor még az olajcsere-periódust is érdemes rövidíteni legalább 20, vagy akár 30 százalékkal."
A cikk kitér még arra, hogy a gond a kopott motoroknál okoz igazán problémát ahol az olajszivattyú szállítása a kopás miatt csökken, illetve a gyárilag marketing okokból hosszú megadott gyári csereperiódusok betartása miatt az olaj kenési tulajdonságai leromlanak.
1. Nekem általában nincsenek kopott ócska szarjaim. Egy karbantartott Honda CB125F simán elmegy felújítás nélkül 100-150.000 km-t. Nem gondolom, hogy az én tizenpárezer kilométert futott motorom már erősen kopottnak számítana...😁
2. Egy normál használatban max. 7500-8000 fordulaton üzemelő motornál a középtartomány akárhogy is számolom, kb. 4000-nél van. De még itt sem kap nagy terhelést, ha hirtelen gyorsítani kell, akkor visszakapcsolok, és a nálunk legnagyobb emelkedőnek számító autópálya felüljáróra is inkább kb. 5000-es fordulattal érkezek... 😁😁
3. A Honda CB125F gyári olajcsere periódusa 6.000 km vagy egy év, az olajszűrőé 12.000 km (a cserélhető szűrőbetéten kívül van benne még centrifugálszűrő és szitaszűrő is). Ezzel szemben én azt a 0,9 liter olajat 2000 km után lecserélem az olajszűrővel együtt. (Az előző tulajdonos is 2000 km után cserélte az olajat, ő annyit azért takarékoskodott, hogy az olajszűrőt csak 4000 km után cserélte, ami a gyári előírásnak még így is a harmada.) 😁😁😁
Ha ezek után mégis kinyírom a motoromat a 10,9 Nm gyilkos nyomatékkal, akkor így jártam, hamut szórok a fejemre és veszek egy elektromos biciklit...😁😁😁😁
Ha valaki ezek után kíváncsi a teljes cikkre, itt elolvashatja:
Na az a méreg, ha beesik valami alulra. Mióta nem Wartburgom van, én is 2x meggondolok minden mozdulatot a motortérben.
Azt meséltem, hogy múlt héten megint kint jártam a tanyavilágban. Ezúttal nem egyedül kellett menni, hát autóval voltam. Míg a futóhomokon csak a gázt kellett nyomni kényelmesen, de az offroad szintű dűlőutak után, a szántóföldek mellett, combig érő fűben csak ésszel lehet gurulni. Otthon pedig egy vödör száraz füvet szedtem ki a kocsi aljából, ahol elértem. Aztán meg előjött vagy 40-50 sáska. Azt hittem, szöcskék, de tudnak repülni is. Mind a motortérből bújtak ki. Nem félnek az embertől. Alig győztem kitessékelni a garázsból őket 😀
Az Astrámon készültem az EGR szelep kitakaritására, de láttam, hogy az egyik rögzítő imbuszcsavarhoz alig lehet hozzáférni. A kicsavarás még okés, de a csavart kiszedni a helyéről úgy, hogy be ne pottyanjon a motortérbe szinte lehetetlen. Rendeltem az aliról egy teleszkópos mágneses csavarösszeszedőt és azzal tök biztonságosan ki tudtam venni miután a menet már elengedett. Inkább vártam a szerszámra, minthogy dühöngjek az ügyetlenségem miatt.
Méghogy burkolatot meg ülést le egy kupplungozáshoz! 😀 Abba pont nem is akad el. Inkább pár cifra monológgal biztatom magam. Hátsólámpaizzócseréhez se akarom kivenni az első kereket 😀