Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Ismerös a helyzet.Javaslat ha nem tul nagy akkor 1300 dácsia motor saját kuplung meg váltoval,és közvetlen mögé lada vagy más váltó ami meghajt eggy difizáras hátso hidat ami lehet szintén lada ,moskvits vagy bármi.Ez garantált,csak kérdés az hogy mennyire szeretnél takarékos motort,mert ez fogyasztani is fog ,de használhato a dimbes dombos vidéken is.Motorban inkább disel egyhengerest probálj meg beszerezni(olasz,vagy régebbi akármilyen)mert ez fentarthatobb és gazdaságosabb is,igaz drágább megvenni.
1. Gokartost elég jol ismerem. Szavahihetö ember és fiatal kora ellenére ügyeskezü mesterember (olyan saját készitésü ekét vásároltam töle ami mesze lepipálja a gyári ekéket idén egy hektárnyi területet forgattam meg vele) nyugodtan tényként veheted amit ir !
2. Az biztos hogy nem kell egy pancsinak 3/4 gáz a szántáshoz. Ha szegényebb a benzinlevegö keverék akkor egy kicsit több olajat adsz a benzinhez és kész, ráadásul a mai szinti olajokat nem lehet a régi olajokkal haszosnlitani .
Régen a trabikat is átfuvokázták nálunk az afitban hogy kevesebbet egyenek!
A gép egytengelyes lesz , a "szerv" - vel való béke érdekében . Az alkatrészekkel kapcsolatban az a problémám , hogy nálunk (Erdély) nem nagyon lehet olcsón megfelelő karakterisztikájú (teljesítmény / nyomaték) motorokat beszerezni , ezért ezt kénytelen leszek boltból megvenni . Az erőátvitellel kapcsolatban pedig egy Dacia váltóra gondoltam , elsősorban a könnyű beszerezhetősége , és a könnyű javíthatósága miatt . A motor fordulatát egy 1/4,x szíjtárcsa párossal csökkenteném a megfelelő értékek közé , és itt kapna helyet az ékszíjfeszítéses tengelykapcsoló is . A terv eddig van kész , a további részletek kidolgozásához kérnék segítséget .
Szia egy kicsit szükisd a kört, egytengelyes vagy kettőtengelyes? Egy szimszon motoral is el lehet húzni egy háromfejes ekét, csak súj és idő kérdése. Ha azt akarod, hogy ne kaparjon akkor nehéznek mondott gépet építel, de itt komolyabb erröátviteli kötőelemekre kell számolnod. Gondolok itt lánc hajtás vagy kardán. Amíg ki nem nőli a konstrukciós hibáit addig mindig akad egy kis finomitani való. Kellemes ünnepeket.
Ne haragudj, de amit írtál, azzal van némi gondom. Ha benzinszegény a keverék, akkor a motor durrog, melegszik. Másrészt keverék olajzásu. Ha nincs meg a megfelelő mennyiségü üzemanyag, akkon nincs olaj sem, ezért melegszik, kopoik. A motor gyári fogyasztása 3,8 liter 70 km sebesség eseténb 3/4 gázállásnál. Szerintem a te géped alapjáraton mehet, akkor TALÁN hihető amit írtál. Alapjáraton nem lehet szántani, vagy valami különleges áttételed van. Ne ámítsd a kezdőket.
Már régóta olvasom a fórumot ,látom sok hozzáértő ember van itt . A képeket nézve nagyon megtetszettek ezek a gépek , és azt hiszem egy ilyen gépnek én is hasznát tudnám venni , ezért elhatároztam , hogy összehozok magamnak egyet , de lenne egy pár kérdésem az építéssel kapcsolatban . Először is azt szeretném kérdezni,hogy mekkora az a legkisebb motorteljesítmény/nyomaték amellyel kezdeni lehet valamit ? Másodsorban pedig , az érdekelne , hogy mennyi kellene legyen a gép önsúlya ahhoz hogy ne kaparjon el de ne kelljen bírkózni vele ahhoz , hogy egyenesen menjen ? Végül pedig arra lennék kiváncsi , hogy mekkora az a nyomtáv amellyel a legkönnyebben lehet kezelni a gépet a maximális kihasználhatóságot figyelembe véve ?
Szia bocs,hogy bele vaúzok"nincs kötekedési szándékom csak kíváncsi vagyok hogyan is lehetséges az ami elvileg lehetetlen. Nincs ezekkel a fúvóka méretekkel kenési problémáid?A Pannonia szinte mindent kibír de a kenésre kényes nem véletlenül 1:25 a gyári előírás. És köztudott,hogy kevesebb benzin kevesebb olaj is. Idővel esetleg a megspórolt benzin sokszorosát is alkatrészre költheted!És szerintem a teljesítmény is jóval kevesebb igy ami azért hiányozhat pl tartós terhelésnél,és mégy egy kérdés:fél gáz fölött vagy hirtelen gáznál nem durrog vissza a légszűrőbe?Elvileg ilyen kevés benzinnel kellene mivel a 72 fő fúvóka max 70ccm Simsonba passzol nem 250 be.
De lehet valahol átenged a karbid Pl a szívató gumija és ezért lehetséges,hogy üzemel így is és ezért jó neked így.
Igen!A gyári 120as főfúvókát kicseréltem a Simsonhoz kapható legnagyobbra ami 72es,az alapjárati 40es fúvókát pedig szintúgy Simsonhoz kapható 35ösre cseréltem!Ennyi volt az egész!
A felni lehet Zuk,ami volt csettegőm,szintén 16-os kerekei voltak...( Níva terepgumi kíváló rajta) Több,azaz jobb szögből készült fotóval jobban ki lehetne találni milyen híd lehet...
Végtére is,nagyon egy égtájon születtek..:) Helyedben kicserélném Ladára,abból legalább "rogyásig" van...Visszább olvasva,írták is,hogy lehet a leg szakszerübben lerövidíteni...
Igazad van sajnos az MZ nagyon falánk és kényes szerkezet nem való traktorba próbáltam régen beszerelni de lesújtó volt a tapasztalat a Jawa 350 kicsit jobb volt de az is hasonló étvágyú traktorba,motorba imádom az MZ-t van nekem is vagy három de traktorba nem való .A pannonia egyhengeresei tökéletesek erre a mezőgazdasági életre és meglepően mérsékelt az étvágyuk.
Ez bizony egy IZS Moszkvics furgon difije. Nekem is ilyen van a gépemen a fő baja nem lehet szerezni fékbetétet hozzá(ezek szerint mégis),amúgy elpusztithatatlan.
attol függ először is milyen állapotú a motor ,másik pedig ,hogy milyen a hajtáslánc ugye "ahány ház annyi szokás" :)
na lényeg az enyémnek a hajtáslánca a következő: Trabi motor+váltó- Lada híd !! semmi egyéb 2. fokozatban 0,7 liter 1:40-es keverékkel (kb 1500 m2 területet /két kertem/ gyepet tavaszi "um rétboronálás" két levél lovas magtakaró boronával bő fél óra alatt tehát ebböl nagyjábol kiszámitva úgy 1,5-2 lityiböl kijön óránként boronával sik terepen ez a motorom ami benne van 5km full generálos(eredeti német alkatrészek lettek cserélve: főtengely,dugattyúk,hengerek,szimeringek v labirintgyűrű pontosan nem tudom meik fajta...stb... tehát csak a forg ház maradt a gyári :DDD) volt mikor hozzám került :D
kb 600-as alapjárat, gyönyörű egyenletes járás pöcre indul :) minden jó bár ki kén cserélni a két megszakitót+kondikat mert azt úgy "kukáztam rá az alaplapot ami rajta van " csak még időm nem volt :)
most hirtelenjében ezeket a képeket találtam a gépröl :) a dátumozott képek a mulkorában készültek a többi pedig még mikor legelőször készen lett tavaly tavaszon asszem :)
Kérem, nálam hozzábbértő emberke segítsen beazonosítani ezt a féktányért és a difimet (uaz, zuk, első, hátsó, mi?), mert vettem hozzá fékdobot a belével és nem passzol.
Zsuk hídról szedtük le, elvileg az enyém is az, de a két excenteres csavar és az alján a két luk megzavart.
Közben édesapámmal találtunk itthon zsír új volga fékpofát, és a rögzítőcsavarjait, érdekes módon össze tudom hozni a féktányérral, de ahhoz nincs munkahenger, rud stb. Probáltam összehozni a kettőt, de nem egyezik.
A zsuk munkahenger amit hoztam a komplett fékdobbal, az sem passzol ennek a tányérnak a megfelelő lyukaiba.
Ezt hoztam: itt már megprobáltam a volga fékpofába betenni a rudakat, látszik h nem sok sikerrel.
Itt pedig maga a szűkitet hídam, remélem valaki be tudná azonosítani ezek alapján ezt is:
Ja és ilyen két hátsó felnim van: ez ugye zsukké?!