Nem emlékszem már, hol olvastam/hallottam, de a nagymarosi átalakítások (körtöltés építése és bontása, öböl) állítólag jó pár helyen megváltoztatták a meder- és áramlási viszonyokat. A nyáron ezzel magyarázta egy dunabogdányi bennszülött az egykori hajóállomás helyének feltöltődését is. El tudom képzelni, hogy a körtöltés miatt feljebb is megváltozott a sodorvonal, és ez némileg átalakíthatta a medret.
Nem lehet a rejtélyes öreg a néhai Vásárhelyi Pál? A 80-as évek végén Komáromban még kátyer szolgálatot látott el. A sziluettje, kígyófejes horgony, stb. mindenesetre hasonlít. Szerintem azon a 70-es években készült képen is a Vásárhelyi vontatja a Ganz Danubiusban készült norvég típusú tengerjárót, aminek az előteráben a Kőszeg van a Matróznál. A képet pár hónapja láttam a topicon.
...csak a Mahart lángvágóitól ments meg Uram minket...:))))
Elvitte valaki az építési emléktáblát???? Ezek szerint megy a szedd magad akció? Megyek én is...:)))..nehogymá kimaradjak a szuvenírgyüjtésből:))...hát muggli, szép, tiszta felvétel, méltó lesz búcsuképnek...:((
Szia muggli!
Nagyon sajnálom a Szombathely vontatót. Jobb sorsra lenne érdemes. Nagyon jók a képeid a kikötőről. Kicsit el is kapott a nosztalgia, mert itt töltöttem hat és fél évet.
Más. Láttátok a 75 éves kikötői naptárat? Nagyon jó képek vannak benne, csak sajnos a szkenneléssel lesz problémám mert óriási nagy méret, de megpróbálom. Igérem ha sikerül akkor a tárra rakom és nem a topicba.
Üdv
k
Hello Trophy! Örülök, hogy Te is előkerültél!
Rézgaras és Trophy!
Üssetek agyon, kövezzetek meg, négyeljetek fel, de már nem emlékszem pontosan a manőverre, ahogy Dömöshöz oda kellett állni! Több irányváltást is kellett kérni a géptől, azt tudom. A stégről pedig onnan sejtem, hogy feljebb volt, mert a télen voltam arra menyhalazni és egészen a stég mellett lógattunk, de az már nem a forgó közepe volt, anno, meg ha jól emlékszem, a stég a forgó közepén volt (jó, jó, nem a szó szerinti közepén, mert az utasok nem tudnak repülni! :-)))) Illetve, ha repülnek, akkor már baj van! :-)) ) Valszeg az erős visszafolyás miatt így tettük be a hajót a stég mellé. Azt hiszem két hátrázás is volt a manőverben.
Viszont: frissült a csepeli képtáram, lehet látogatni!
Egy kis ízelítő:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]Madártávlat Viszont szomorkás hírem is van. A közvámos rakodók mondták, hogy a "Szombathely"-ről kipakolták az ágyakat, a hűtőket és egy csomó cuccot! Sajnos ez jót nem jelent! :-(((((((( Hát már senki nem álítja meg "Arturo Ui Mahart" lángvágó mániáját? Legalább az utolsó üzemképes vontatónkat ne!!!! Hiszen ez még ízig-vérig magyar cucc!!!!
Üdv: a muggli
Örülök, ha sikerült örömet szereznem (ezt azért valahogy sejtettem :) ). Ha kell, be tudom aprólékosabban is szkennelni a már közölt képeket. Találtam továbbá egy esti képet, amin a Petőfi kikötve áll a Vigadó téren, háttérben a kivilágított várpalota. Sajnos csak negatív, a képet még ki kell nagyíttatnom. Emlékszem továbbá egy a Lánchídról készült képemre, ahol a hajó szemből és felülről látszik a híd alatti első stéghez kikötve; ezt azonban sajnos nem találom.
A dömösi stég emlékeim szerint ma is ott van, ahol a kép készült 1975-ben, az épületben a nyáron is voltam. Amit nem értek: ha a víz itt visszafelé folyik, miért nem lehetett völgymenetben orral - vagyis áramlással szemben - beállni? A dömösi forgó még egy szárazföldi patkány szemével is elég brutális - más kérdés, hogy ami a legénységnek szenvedés volt: hátrálás, dobó, satöbbi - az nagyon is látványos volt utasként, és hozzátartozott a hajóút vonzerejéhez. Hogyan teljesítik a dömösi beállást a moszkvák?
Nem, nem. Dömösrôl írtam, és a képeken is olyan szépen látszik a dömösi Dunakanyar. Régen Dömösön is volt átkelô, a vasút "Dömösi Átkelés" nevű megállójához járt át. Valami módon még össze is volt hangolva a vasúti menetrenddel. Persze csak utasokat vitt, járműveket nem.
Régen sokan jártak be Dömösrôl és környékerôl Vácra dolgozni. Ezek az átkelôvel és vonattal jártak, amíg a jégzajlás miatt le nem állt az átkelô. A szüleim mesélték, hogy amíg hagyták beállni a Dunát, addig télen ezek az emberek a jégen jártak át a vasúthoz. Minden télen belefulladt egy-kettô.
Busz még nem volt, vagy ha volt, nem Vácig. Tehát aki Vácra akart menni és nem tudott hajóval vagy átkelôvel, annak be kellett jönnie Budapestig...
> oda véleményem szerint völgymenetben áll oda a Petőfi a képen,
Igen szerintem is. Az az igazság, nem emlékszem, hogy jártam volna gôzhajóval Dömösön.
Szerintem, elbeszéltek picit egymás mellett. Muggli a Dömösi stégről beszélt, oda véleményem szerint völgymenetben áll oda a Petőfi a képen, innen a hátrázás. Amiről Te írsz az már Visegrád há. Itt az az épület még mindig megvan, benne Éva nénivel, ő most a büfés-pénztáros. Amennyire én ki tudom venni, Dömös pontonja ugyanott van ma is. Visegrád meg teljesen változatlan, csak 3 ponton van egymás alatt, és egy jó 600 méterrel felette van az átkelő.
Ha én értettelek Titeket félre, akkor elnézést érte!
Nekem is van korábrol felvételem a Szent Lászlórol mivel igy kezdte azt hiszem pályafutását a Petőfi.Ez kb:1956 körül készült.Végre kisérletezek képek felrakására a kép.tárba/tpuppi/néven.
Egy lelőtt amerikai B24 is van ott,ez persze hajós topik, de az eggyik MALÉV igazgató pl. ilyent még nem hallot hogy hajózó személyzet a pilóták általános megrökönyödése mellet.
Más téma Pécsen most fognok szétvágni egy 1934-es motorkocsit a MÁV-nál pedig külsőleg jobb állapotban van,mint sok gyorsvonati személykocsi.
Én még most is fenntartom, amit írtam, hogy szerintem egy Vízügyes mérőhajó volt. Olyan 60-as 70-es évekbelinek saccolom, és még a Jendro gépek is stimmelnek!
A képekért mindenkinek köszönet nagyon jók!
Úgy tudom a Vértesben benne a gép, csak tartályozzák, és a víz, gázolajtankja üres.
Most indulok ki Csepelre. Ha bent van, akkor megtámadom Freeport kartácsot is! Hátha frissül a képállományom.
Jakyg!
Freeporttal beszéltem telefonon. Azt mondta, hogy van egy könyvük, amiben az összes hajó benne van, ami MAHART-os, illetve az elődeié volt. Ezt az egyet nem találták benne. De a kerékállás megmaradt biztositék táblája is hazainak tűnik. Mondom, olyan, mintha a 70-es években még futott volna a hajó.
muggli
Muggli: Én is jendrónak néztem a gépeket, csak nem mertem leírni :))
Ez a hajó vagy B.füreden, vagy Óbudán készülhetett. Hová lettek vajon az óbudai dokumentációk? Talán volt annyi esze a levéltárosoknak, hogy begyűjtsék.
Más: ma elnézelődtem Újpesten. Ott áll a Vértes-Mátra-Sopron hármas. De mintha a Vértesben se lenne már motor, eléggé piroslik az oldala. :(((
A Hajójavítóban áll egy partmenti tengeri hajónak tűnő nagyobb darab jármű. Bár az orrán tolóbak is van. Olyan ruszki forma az egész, a feliratok is cirill betűsek. A hátsó felépítmény három! szintes. A raktérbe beépítettek egy Zsófia főhercegnő szépségű tákolmányt. Két szintes, a felső nagy része tiszta üveg, mint egy városnéző buszé. Az a gyanúm, hogy egy újabb állóhajó készül.
Áll ott még egy tengeri forma hajó, magyar zászlóval. Az is kocsma lesz vajon? S vajon hová lehet még kikötni?
Egy ezres uszály lebontott kerékállással, de ép kormányos lakással merőlegesen a sólyatérnek kikötve. Vajon csak "személyzettelenítik", vagy bontják?
Benn áll még 7 jeges, meg a Széchenyi.
A jegeseken kik dolgoznak? Nem hiszem, hogy a vizügy eltart sok hajónyi személyzetet évente pár napos, hetes munkáért.
Igen. Abban az időben, illetve ahol akkor a stég volt, egy erőteljes visszaforgás van a Dunán. A partnál felfele folyik a víz. Igy kellett a stéget dobónyira megközelíteni, aztán a kötélen és a gépen bemasszírozni a stéghez. Utáltuk.
Muggli ex D/S "Petőfi"
Vagy egy hete téma volt itt a topicon a Petőfi. Előkerestem néhány gimnazista-kori fényképemet róla. Nem valami jók, de talán mégis érdekesek - nem csak nekem volt kedvencem ez a hajó!
A Petőfi kiköt Dömösön, 1975 koraőszén. A 2. kép máskor készült, mint az 1. és a 3:
Két kép a hídról. Érdekes kortörténeti dokumentum az előtérben lévő alakok (egykori osztálytársaim) ma már kissé vidékiesnek ható öltözete. Akkor ez nagyon menő volt!
Ezen a képen egy ismerősöm van, nem csodálkoznék, ha ő is itt lenne a topicon valamelyik nickname alatt:
Két kép a Hunyadiről és a Tihanyról Visegrádon, a Petőfiről fényképezve.
Jakyg!
Nem tünik hülyeségnek a dolog. A kapcsolók a régi Ganz kapcsolóknak tűnnek, a gépek meg, röhögjetek ki nyugodtan, a Jendrókra emlékeztetnek. Nem tünik néhai vontatónak, mert sehol nem találtam nyomát semmilyen vontatóeszköznek (itt szó szerint a nyomát értsétek, mert a deck mitha le lenne borotválva).
üdv: muggli
Ui: Megpróbálok mégegyszer feljutni rá. mert van egy-két része, amit nem tudtam lefotózni.
muggli
Nem is úgy gondoltam, hogy ugyanaz lenne. A boglári már ott van a parton vagy 10-15 éve és eszpresszó üzemel benne. Csak a test formája hasonló.
> ebben tévedtem, mert én elsőre gőzösnek hittem
Én azt hiszem, a kisebb gôzös vontatók mind egy csavarosak voltak. Szerintem azért, mert túl drága lett volna két gôzgép. A boglári is egy csavaros (ha még el nem vitték a színesfém-gyűjtôk...)
> Kétcsigás, a csigák védőgyűrűben.
Akkor feltehetôleg már eleve dízelesnek készült.
A bogláriról van egy pár régebbi képem, majd beszkennelem.
Ez mit jelent? Hogy még te sem tudod, ki fia-borja ez?
Engem laikusként egy kicsit a mérete és a test formája a Bogláron partra húzott vontatóra emlékeztet. Persze ez nem jelent semmit, hiszen az ilyen kaliberű vontatók valószínüleg mind nagyjából egyformák voltak...