Nem mondod, hogy szétvágták a "Petőfi"-t???????????????????
A képtáradat úgy néz ki, hogy csak holnap látogatom meg, mert így még túl brutálisak a képek (méretben). Próbáld meg átszervezni a képtárat max. 960x720-ba méretezve, az még elfér a legtöbb képernyőn és sokkal élesebbek lesznek a képeid. (Csak azért merek belevauzni, mert először én is feltettem 1600x1200-ban és uez lett az eredmény.)
üdv: muggli
Támogatom az ötleted!! :)) És a Szombathely pont megfelelne...:))) a Vértesék kicsik hozzá, a Sopron talán nagy...de egy kérdést mindenképpen megér! :)) aztán Topictali címszó alatt bevesszük vele Hollandiát...de ha nem jutunk ki vele külföldre az se baj :)) csak legalább egy meneküljön meg működőképesen, a hajdan oly nagy vontatóflottánkból...
Én kenőcs voltam. Egy rutinos géptiszt mellett bevállalnám újra (egy kis időre).
Amúgy meg hajó konstruktőri papírom van. Csak éppen gyár nincs jó ideje, no meg gyakorlatom.
:(((
Újpesten nem a Debrecenre (ex Kassa) gondoltam. Azt ismerem. Az - ezek szerint - diszkócsodán kívül ott álló nagyobbacska hajó üzemképesnek tűnik.
A Vásárhelyi Pál kapcsán véletlenül sem gondoltam az Óbudán étteremként szolgálatban lévő öreg és szép vontatóra. Egy fehér jacht formájú magánhajóra gondoltam, amely évekig volt kikötve Győrben a "Kis Böske" híd felett, a jobbparti Rábatext csónakház pontonjánál.
A "Gyöngyös"-ből szálloda lesz, azt mondta a gazdi. Nem hiszem, hogy eladná, gőzerővel belezi kifele a maradékot is a hajóból. Az árát nem hiszem, hogy elárulná, azután, hogy rámpazarolt 23 sec-ot. Ha lesz időm, holnap elmegyek Újpestre, szétnézek, hátha találok valakit, aki be tudna vinni. Megkeresem a FHÜ-t is, mennyi lenne a "Szombathely", vagy valamelyik a félreállított, de még egyben lévők közül. Van rajta elég lakótér több családnak is, egy pl. hollandiai kiránduláshoz, legénység meg csak összejön a topicról! :-))) Trophy! Meddig van vonalvizsgád? Egy matróz már van (én) a többi meg csak előkerül, vagy csak mi lennénk ilyen múltúak? Válaszokat a topicra kérem! :-)))
muggli
Szombathely, Vértes, Mátra, Sopron, Gyöngyös "ötös" pusztulása :)))).....a Gyöngyös tulaja szerint nem eladó? És maga a Gyöngyös? :) Tenni lehetne bármit, csak pénz kel hozzá...Muggli, nem tudod, hogy a Gyöngyösér mennyit/mit adott a tulaj?
Az Óbudai vontatóhajó osztrák csoda volt, biztos hogy nem Vásárhelyi, vagy Esztergom/Györ páros...
Ismét itt ez jó, a szomorú hírek kevésbe (Szombathely ...).
Az újpesti öbölben álló hajókról:
az orosz diszkócsodáról nem sokat tudok, a másik nem a Debrecen ex Kassa folyamtengerjáró? (A Pajtás óta óvatosan fogalmazok).
Ha az Öreg flotillás vontató volt, akkor az kb fél éve kerülhettett árverésre az ÁPV-nél.
Azt tudjátok, hogy a hajdani Láng Gépgyár ma az Alstom nevű francia cég tulajdona. Az Alstom építi a Queen Mary 2-t.
A Szombathely, Vértes, Sopron hármas pusztulása katasztrófa a hazai hajóbarátok számára.
Nem lehet semmit sem tenni?
Mennyibe kerülhet egy nem üzemelő hajó állása pl. Újpesten?
Aki tud, készítsen róluk utoljára még annyi képet, amennyit bír!
Vásárhelyi Pál ügy: én úgy tűnik, egy másik Vásárhelyi Pálra gondolok. Vagy nem így hívták a VITUKI egykori kis hajóját? Mertén arra gondolok. Az olyan Március 15-e nagyságú volt.
Az általam alant említett, most Újpesten álló tengeriszerű hajókról nem tudtok valami közelebbit?
No, szóval! Ma jártam megint lent az Öregnél és találkoztam a "Gyöngyös" új gazdájával is . Hát nem volt éppen informatív ember, kb. 23 másodpercet szánt rám. Segítőkész, nem? Mindenesetre két információt adott: 1: Az Öreg állítólag Flotillás vontató volt, 2: Nem eladó.
Viszont: A gépekkel NEM volt igazam(-unk; jakyg kartácssal) LÁNG-ok vannak benne! Sikerült jobb fotókat csinálnom a gépházról, így bővül a képtár.
Más: Az m/s "Szombathely" valóban leszerelés előtt-alatt van. A roncstemető viszont költözik Újpestről Csepel hátsó öblébe. Ide kerül a "Sopron", a "Vértes" és a többi hajó is. Sajnos úgy néz ki, hogy Újpestre nehéz lesz bejutni, de megpróbálom. Most kész vagyok egy munkával, így lesz egy-két napom szabad.
A képtárban csinálok egy "Szombathely" albumot is.
Trophy!
Dömösön nem a stégen, hanem mellette ~50méterrel a parton voltam, számítva a jó képességű hajósokra, kiváló menekülési úttal a hátam mögött! :-)))
Nem kell egy potyautas a különjáratra? Elvagyok én a kerékállásban is, nem zavarom az utasokat! :-)))
muggli
Jakyg! Én soha nem láttam Győrben a Vásárhelyit. Mikor és hol horgonyzott, hol volt a telephelye? Szerintem a hajó méretű kategóriát Győrben csak a Rábán álló vízibusz, a Dunakapu térnél álló ex 700-as „disco” uszály és a Mississippi gőzős stílusban pizzeriává átalakított tanyahajó üti meg, így a V.P.-re fel kellett volna figyelnem. Néha feljött még szigetközi fával az É.V.I. Hahn Károly vontatója is, de a bősi elterelés óta már az sem. Az óbudai yacht kikötőben vendéglőként működő régi vontató szerintem semmi esetre sem a Vásárhelyi, hanem egy linzi építésű hajó. Ilyen volt pl. a Győr és az Esztergom. Volt róla a topicban is rajz és a viadonau honlapon kép is.
Abban én sem vagyok biztos, hogy a rejtélyes öreg valóban a Vásárhelyi. Mindenesetre ha a lecsupaszított testre ráképzeljük pl. az első és hátsó hablemezeket, a matrózállást, a hátsó alacsony felépítmény hiányzó részeit, kéményt, vontatócsörlőt, csónakdarukat, stb. meglehetősen hasonló típusú hajót kapunk. Egy kicsit tényleg kisebbnek tűnik! Ami viszont a tengeri hajó vontatóját illeti, nagy valószínűséggel állítom, hogy az a MHRT Vásárhelyi Pál vontatója és a tévedés lehetőségét fenntartva, szintre biztosra veszem, hogy nem egy 630-as vontató. Bár a belinkelt kép kicsi és nem éles szeretném felhívni a figyelmet néhány olyan eltérésre, ami szerintem azt igazolja, hogy a kérdéses hajó nem lehet csiribiri. A csiribirik sokkal zömökebbek voltak, orr részük emelt volt, a hajótest teljes szélességében végigfutó zárt kerékállásuk volt, a felépítményük majdnem a hajó faráig embermagasságú volt és nem kígyófejes horgonyuk volt. Erről a típusról volt rajz a topicban és a viadonau honlapon kép is. Ezzel szemben a képen látható vontató egy kimondottan karcsú testű nem emelt orrú hajó, kicsi a kerékállása és mögötte a hajótestbe süllyesztett kb. derékmagasságig érő felépítmény megy végig a tatig. A kép minősége ellenére, a horgony kígyófeje még így is kivehető. A 80-as években egyébként a komáromi lekötőn gyakran láttam a Vásárhelyit, amint az uszályok személyzetét hordja vagy bárkákat rendezget. Szerintem ő az, de ha nem akkor sem veszünk össze!
Trophy,Viking !
Ez a dudálosdi egészen olyan lesz,mint amikor a gönyüi kormányosok gönyü előtt elkezdték nyomni a dudát,hogy mire a faluhoz érünk a fél rokonság kijöjjön integetni.:)Ja ott mindenki rokoni viszonyban volt mindenkivel."Gyaszám" pk.úr a Vöcsökkel még a szirénát is nyomta...Jut eszembe mire túl mentünk gönyün akkora kellett kijönnie a 3.kávénak a nemzetközitől számítva.:)
Cs
Az semmi, mi annak idején az Esztergom fölötti szakaszon a harmincat is elértük....nagy élmény volt, az öreg Donauprinzessin mellett elhúzni....:))))
Hát így előszezonban igen ritkán, teljes napokat meg csak vasárnaponként, és akkor se mindig, ha megírnád, hogy hanyadikán van arra utad, és kb. hány körül vagy ott, akkor kinézek :))
Muggli öreg hajója szerintem biztosan nem a Vásárhelyi Pál. Az sokkal kisebb volt.
Szerintem a Vásárhelyi Pál az óbudai jachtkikötőben áll. Korábban Győrben volt Leonell néven.
A tengerjáró előtti hajó biztosan 630-as vontató! Én küldtem még anno a képet Jakyg-nak...legalábbis előttem itt van a parpírkép, és azon nagyon úgy tűnik hogy az...
Trophy!!! Hullámot nekem is dobj majd, lécci!! Kösz! :))))))
Dömösre mindkét irányból oda szoktunk állni. Hely lenne bőven megfordulni, de elég erős nem jól belátható ívben van, és aki utál rádiózgatni, az odapattan völgyben is. A vízmozgásban az a szar, hogy völgymeneti odaállásnál, mivel az ív külső oldalán van, könnyen rádobja a hajót a pontonra, és csak kétgépes hajóval könnyű eljönni onnan. A forgó, és a trükkös vízmozgás még mindig megvan.
Hónap közepén megyek egy különjárattal Nyergesújfaluba, ugyan Dömösi megállásom nem lesz, de már csak a kíváncsiság kedvéért is meglassítok megnézni, az eredeti pontonhelyet, ha a mostani szerintetek máshol van.
Nem emlékszem már, hol olvastam/hallottam, de a nagymarosi átalakítások (körtöltés építése és bontása, öböl) állítólag jó pár helyen megváltoztatták a meder- és áramlási viszonyokat. A nyáron ezzel magyarázta egy dunabogdányi bennszülött az egykori hajóállomás helyének feltöltődését is. El tudom képzelni, hogy a körtöltés miatt feljebb is megváltozott a sodorvonal, és ez némileg átalakíthatta a medret.
Nem lehet a rejtélyes öreg a néhai Vásárhelyi Pál? A 80-as évek végén Komáromban még kátyer szolgálatot látott el. A sziluettje, kígyófejes horgony, stb. mindenesetre hasonlít. Szerintem azon a 70-es években készült képen is a Vásárhelyi vontatja a Ganz Danubiusban készült norvég típusú tengerjárót, aminek az előteráben a Kőszeg van a Matróznál. A képet pár hónapja láttam a topicon.
...csak a Mahart lángvágóitól ments meg Uram minket...:))))
Elvitte valaki az építési emléktáblát???? Ezek szerint megy a szedd magad akció? Megyek én is...:)))..nehogymá kimaradjak a szuvenírgyüjtésből:))...hát muggli, szép, tiszta felvétel, méltó lesz búcsuképnek...:((
Szia muggli!
Nagyon sajnálom a Szombathely vontatót. Jobb sorsra lenne érdemes. Nagyon jók a képeid a kikötőről. Kicsit el is kapott a nosztalgia, mert itt töltöttem hat és fél évet.
Más. Láttátok a 75 éves kikötői naptárat? Nagyon jó képek vannak benne, csak sajnos a szkenneléssel lesz problémám mert óriási nagy méret, de megpróbálom. Igérem ha sikerül akkor a tárra rakom és nem a topicba.
Üdv
k