Kicsit sok lett volna a fejenkénti 150eFt. Valahol le van írvva a teljes költségvetés, de most nem kapirgálom elő. A teljes költség: út, pálya díjak, komp, merülések, szállás, kaja, stb. volt 3 fő részére 150eFt. Saját cuccaink voltak, így semmit nem kellett kölcsönözni.
Nem állt szándékomban a te mércéd szerint írni, vagy neked kedveset...
Bevallom, ez a beszólásod kicsit sem tett szimpatikusabbá, de azért nem ütött eggyel sem többet piciny szivecském miatta.
Ha ismernénk egymást, akkor mondanék valami kedveset, szépet, ami a lelkem mélyéből fakadt. Inkább nem teszem, mert kimoderálnák... Akik ismernek személyesen, azok tudják, hogy néha megszalad a pofám...
Na akkor, csakis a kedvedért, lassabban írom, hogy fel is tudd fogni, vagy kérj meg valakit, aki értelmezi neked.
A leírt történet alapján az volt a véleményem, amit leírtam. Ha ez téged zavar, és ezért nekem szólsz be, és nem teszed a történethez a te véleményedet, magadat minősíted ezzel. Hogy nem tudod értelmezni az általam leírtakat, szintém komoly problémákat sejtet az értelmi képességeiddel kapcsolatban. Ha valamit nem tudsz elviselni, hát ne viseld el! Nem kötelező idejárni... Érdekes módon, akad itt jópár ember, akik nem nehezményezték az írásaimat. Szerinted ennek mi lehet az oka? Kicsit lesarkítva a dolgot, rajtad kívül eddig így nem igazán szólt be nekem senki. Sejted az okát? Nem segítek. Ha nem jössz rá magadtól, akkor menthetetlen vagy!
Vádoltam volna valakit? A véleményemet írtam le, egy viselkedés fajtáról.
Ezek után, azt hiszem, tőled semmit nem fogadok el, pláne nem ebben a formában:
"Ez fogadd el jó tanávsként!!"
Ha szükségem lesz arra, hogy egy általam ismeretlen, kéretlenül beszóló, engem pocskondiázó, ostoba alak véleményére, akkor majd hozzád fordulok. Ahhoz pedig semmi közöd, hogy én mire vagyok képes a víz alatt, és mennyire kell még tanulnom a búvárkodást. Az önkritikámat jobban tennéd, ha átvennéd! Nem az a szégyen ha hibázol, és nem tudsz mindent, hanem ha hülye vagy tanulni mások és a magad hibáiból és újra megismétled azokat. A történeteimet, mások szórakoztatására, de főleg okulására írtam le. Nem kötelező elolvasni őket, és főleg nem vagyok kiváncsi a te kritikádra ezügyben.
Nemtom, en tavaly voltam naluk eloszor, hasonlo szervezesben mint te, es lehet, hogy szerencsem volt, de jofejek is voltak meg gaz sem volt... mondjuk nem volt meleg oktoberben, de errol nem ok tehetnek :) nekem meg nem szegte kedvem... Olyannyira nem, hogy iden is mentem hozzajuk, immar egyenileg (2 csalad mentunk) es most is tok jo volt! Mondjuk az ido most is cudar volt, de errol ugye tovabbra sem tehetnek :) Mondjuk remelem azert dolgoznak rajta :)))
Na mondjuk igaz, hogy egyik alkalommal sem esett be mega-csoport. Szivesen megyek oda legkozelebb is - ha nem fuj a bora :)))
Lehet, hogy nem voltam elég világos, de én a saját történetemet írtam le. Ami az octopussyra vonatkozott, azt nekik is címeztem. Az utolsó bekezdésben leírtakat szántam nekik.
Összemostam a két dolgot, mert egy a tanulság belőle: a profit oltárán drága áldozatot hoz az, aki úgy viselkedik, mint az a két bázis. Én a büdös életben többet nem fogok a német bázisra menni, és az ismerőseimet is lebeszélem róluk. Gondolom aki máshol járt pórul, az pedig arról a bázisról fog lebeszélni mindenkit, aki hallgat rá.
:o))
Kicsit felületesnek teccik lenni a nyúlúrnak! A 3 személynek volt 150eFt a 3 napos kiruccanás. Azt írtam le, hogy ezt lebontva fő/napra simán kijött volna egy 1 hetes egyiptomi út. (116eFt-ra jönne ki egy hét, ennyiért pedig egy szállodás, egyiptomi búvárút kijönne)
Különben a merülésekért 29/merülés-t fizettünk a bázison, a szállás sem volt túl olcsó, 3 személyre 88eFt, ellátás nélkül. Semmi extra, csak baromi drága!
Egyiptomban 25$ a napi kihajózásos merülés, ellátással 2 merüléssel... Ha szállodából intézed, egyénileg, akkor is 50$-ért kivisznek hajóval, 2 merülésre. Még így is olcsóbb, mint a horvát tenger, ahol közel másfélszeres árért kapod a közel sem olyan szivélyes kiszolgálást.
108 méterre majd 10 év múlva megyek le, amikor az újralégzők minden érzékelővel, és számítógépvezérelten automatán keverik a héliumot, nitrogént és a zoxigént, és megfizethetők is lesznek, és a búvárkompjúterem nem csak a mélységet és az időt veszi figyelembe, hanem a hőmérsékletet, a légzési ritmusomat, a szívverésemet és a rektális nyomást is (stressz faktor). Mindezt megfizethető áron, amikor még mindig aránylag jól fogok keresni, de már nem kell a gyerekek iskolájára, ruhájára, élelmezésére, és elhagyott cuccaira költenem, de még elég jó erőben leszek ahhoz, hogy merüljek (50).
Érdeklődve olvastam írásodat, biztos így lehet amit írtál, miért írnál olyat ami nem igaz.
De a Blue Bay-ről ne mondjál rosszat!! Nekem volt szerencsém többször merülni a bázison át az idén, hibátlan volt!!! Első osztályú kiszolgálás, nagyon szép szállás, a bázis nagyon szép! Nekem nincs összehasonlításom(Horvátba más felé nem merültem), az árak tényleg nem olcsók, de a színvonalért fizetni kell. Néztem honlapokat, az ott feltüntetett árakhoz képest nem drága hely. Többször voltam, Józsi volt a vezető, nagyon jó volt minden szempontból. A hajó is hibátlan volt, a merülőhelyek is! Egyszóval én merem ajánlani mindenkinek akit érdekel az Adria. Természetesen Nem Vörös-tenger, de ez is tud szép lenni, ha tudod mit keresel és hol!! Nekem hatalmas élmény volt, hogy a bázis előtt közvetlenül a tenegeri fűben csikóhalat láttam! Fantasztikus volt!!! Egyik legnagyobb élményem! Egy másik, éjszakain Szent Péter hala! Szép nagy volt, és ez is csodálatos élmény volt!!!! Egyszóval kedves búvártársak, ha nem akartok messzire menn, és jót szertnétek merülni, ajánlom nektek!!!ez itt a reklám helye:) Ezért Józsitól kedvezményt kapok!! :) :)
Én alapvetően örülök annak, ha a hírbe hozott búvárközpontok akár itt is reagálnak, vállalva nevüket, és aztán mindenki eldöntheti, kinek mit hisz el. De a durva, beszólásos stílus, amikor valaki 1-1 álnév mögé rejtőzve dorongol le akárkit, akit esetleg nem is ismer, nem különösebben a szívem csücske. Uff.
Olvastam írásaidat, eleinte sokat mosolyogtam hozzászólásaidon. Elnéztem, miket írsz, nem is akartam válaszolni, de amit most írtál erre válaszolnom kell!
Te honnan tudod. hogy Volner Miklós miért küldte el az embereket? Ott voltál?? Tapasztaltad??? Személyesen ezt mondták neked?? Ha nem, akkor miért írsz butaságokat?? Ezt nem tudom elviselni, hogy emberek elkezdenek írni minden baromságot, mindenféle tények nélkül!! Kedves Holdapó! Először bizonyosodj meg a tényekről, utána vádolj!!!! Ez fogadd el jó tanávsként!! Ja, és tanulj meg merülni!!! Amit írtál, ebből ez jön le, boccs.
Cseppet sem bántottál meg, mert sejtettem, hogy nem ez volt a célod.
Én megértem azt, ha valaki az ár alapján keres merülési lehetőséget. Nekem sem mindegy, mi mibe kerül, pl. mikor f.gépet akartam venni, nekem is számított, hogy ugyanazért a gépért az egyik boltban 10 ezerrel többet kellett volna fizetni.
Akik viszont változatosságot keresnek, új helyeket, azok el fognak felénk is vetődni, mert megéri. Vagy ha pl. valahol egyszer megszivatták őket a merüléssel kapcsolatban...
Jól látod, hogy jelentős különbség van aközött, hogy egy pár elutazik, és valahol merülni támad kedve, mint mikor csoportszervezők keresnek helyet. Mi idén alapvetően a szervezőkkel álltunk kapcsolatban.
Árképzésben pedig nem mindegy, hogy ki mire épít, ezt biztos mindenki megérti.
A saját személyes tapasztalataim teljesen megegyeznek Bernadett által írotakkal.
Verhas ajánlására kb. négy-öt hete voltam gyakorló merülésen a BlueBay DC-nél Pagon. Az ottani oktató gyakorlatilag csak velem foglalkozott, a többiek a csoportjukkal érkezett DM-el illetve oktatóval merültek. Amit ígértek hiánytalanul megkaptam, ez igaz mind a szállásra (közeli apartman {kb. 20 méter} a családomnak és nekem), mind a felszerelésre ( teljes és jó állapotú felszerelést kaptam), mind a merültetésre vonatkozóan. Számomra nem okozott lelki törést, hogy a délelőtti és délutáni merülőhelyeket az időjárás miatt időben fordítva jártuk be :-).
A múlt hét végén szintén le akartam menni a BBDC-hez, de sajnos a telepített oktató megbetegedett, az egyébként szintén kiutazó okatatók pedig vizsgáztatás miatt nem vállalták a velem valő törődést, így aztán sajnálatomra akkor nem tudtak fogadni.
Tehát, nemet is tudott mondani a DC, nem vállalta be, hogy menjek csak, oszt majd lesz valami. Ez bennem csak a megbízhatóság érzetét növelte.
Az árakról komoly összehasonlítás hiányában nem tudok semmit objektívet írni, de a leírt különbség alapján nem tűnik számomra egetverően elrugaszkodott árképzésnek. Nekem az ár/teljesítmény megfelelő volt.
Kedves Kellicotta!
A Pag szigeti magyar Blue Bay Diving Center nevében írom meg válaszom Neked.
Tagadhatatlan, hogy a búvárbázis egy hajós merülést 25 EUR-ért adott 2005-ben, és valóban vannak más bázisok, akik ennél olcsóbban adnak egy merülést. Remélem, ismered a csomagárainkat is, hiszen már 4 merüléses csomag esetén is adunk kedvezményt! A 15 L palackra pedig azért vagyunk kénytelenek felárat számolni, mert kevés van (ha felár nélkül lenne, valószínűleg nem tudnánk mindenkinek adni, aki kérne, és ezzel sokaknak csalódást kellene okoznunk), másrészt egyértelműen egy többletszolgáltatásról van szó, hiszen a palack nagyobb és több levegő van benne.
A búvárok nagy többsége 12 L palackokkal is általában 50-60 percet tud eltölteni a víz alatt, mert a merülések tervezését (mélység/idő) és a csoportokat igyekszünk úgy megválasztani, hogy ez az idő mindenki számára elérhető legyen.
Azt pedig Neked is tudnod kell, hogy az ár mellett a minőség is számít!
A BlueBay DC idén nyitotta meg kapuit, egy nagy, saját építésű, kifejezetten a búvárkodáshoz tervezett hajóval dolgoztunk, mely 16 fős ugyan, de mivel az engedélyeket csak 12 főre kaptuk meg, ezért ezen a hajón soha nem ült 12 személynél több egyszerre, a kapitányt is beleértve!
Ráadásul, az idei év nagy forgalmának köszönhetően kénytelenek voltunk egy újabb hajót üzembe helyezni, az elsőn pedig a motort erősebbre cserélni. Ennek köszönhetően ebben az évben minden vendéget színvonalasan ki tudtunk szolgálni, senkinek sem kellett csalódást okoznunk, nem volt tömegnyomor soha - legfeljebb a hajók többet fordultak. Sajnos, olyan előfordult, hogy vendégek foglalását nem tudtuk elfogadni, mert látható volt, hogy a létszám miatt már nem tudnánk őket megfelelően kiszolgálni. Képzelheted, hogy nem volt könnyű döntés, de megtettük a színvonal megtartása érdekében! Fontos a pénz, hogyne volna az, de azért nem minden!
Szerencsés vagy, hogy találtál olyan bázist, ahol kedvesen bántak Veled, jól érezted magad és a pénztárcádnak is inkább megfelelt az ár!
Mi nem vagyunk a legolcsóbbak, igaz, de a legdrágábbak sem, a lelkünket pedig minden vendégért maximálisan "kitettük" egész évben és fogjuk ezután is minden évben.
Ha egyszer felénk jársz, ha útba esünk neked, nézz be hozzánk, nézd meg a felszerelés tároló helyiségünket, a szárító állványokat, az ólom-fogast, a kompresszorházat, a hajókat. Nézd és hallgasd meg a briefingjeinket, a merülésszervezést. Pláne, ha látnád, milyen csodálatos falakat lehet merülni nálunk, van néhány roncs, és igazi, védett amfóra mező is.
És ha mindez nem győz meg Téged - hát, ez van. Nem lehetünk mindenki számára szimpatikusak, nem is szabad, hogy ez legyen a célunk, hiszen nem akarunk az egyetlen bázis lenni az Adrián.
Ettől függetlenül, mivel minden jobbító szándékú javaslatot szívesen fogadunk és ha jó, akkor meg is fogadjuk (pl. a csizmaszárító állványunk is így született! :-) ), a jövő évben meg fogjuk fontolni, hogy elő- és utószezonban valami kedvező ajánlattal álljunk elő az önállóan utazó búvárok felé.
További jó merüléseket kívánunk Nektek,
Üdvözlettel:
Bernadett
Én nagyon jól éreztem magam Pag-on a BlueBay DC-vel. Lehet, hogy lehetett volna olcsóbb is, viszont nekem a 15l palack nehezebb, és a 10l-ből is mindig visszahoztam eddig legalább 50bar-t, tehát nem vonz a 15l palack. 10l palackkal mentünk le egy roncshoz is 60-ra, és elég volt.
Mi az idén ősszel Rogoznicán voltunk, összesen 3 nap 2 éjszakát, apartmanban. 4-et merültünk, az egyik este elmentünk vacsorázni. Kb 40ezer forint volt a dolog fejenként (szállás+merülés+benzin+autópálya+az egyszeri kaja).
Nagyon jól sikerült a dolog, mint mindig.
Van egy dolog, ami lehet hogy sokakban indulatokat gerjeszt:
Igyekszem nagyon messziről elkerülni a magyar bázisokat!
Általában évente kétszer megyünk hasonló "hosszú-hétvégére", előtte körülnézek a neten, hogy mi legyen a cél. Egészen egyszerűen a horvát és német bázisok sokkal olcsóbbak mint egyes általam fellelt magyarok!
Egy bizonyos új Pag-i magyar bázison 25 eu egy merülés +2 ha 15-ös palackot kérsz. Ugyanez egy általam kedvelt Krk-i német bázison 22 (15-össel is!).
Rogoznicán idén 20-ért merültünk (nagyon jó volt, 4-en voltunk a zodiacban).
Szóval szerintem Ho nem olyan drága, csak meg kell nézni, hova mész.
Te most az octopussy-ról beszélsz, vagy csak összemostál két történetet?
Mert én úgy vettem ki, hogy az első egy német bázissal történt, de utána a Volnerékhez írsz, mintha náluk lett volna. Most akkor hogy van ez? Csak a tisztánlátás végett.
Másik kérdés. Hogy jött neked ki 3 nap 150.000Ft-ra/fő? Horvátország nagyon drága, de 3 nap alatt ennyi pénzt elverni azért az nem semmi teljesítmény, még ha szállodában alszol, és minden nap tengeri kaját eszel, és repülővel mész, akkor is. Írd már le légyszi, hogy mire sikerült ennyit költeni?
Szeretnék hozzáfűzni ehhez a dologhoz, egy nyári élménnyemmel kapcsolatos dolgot.
Életemben először voltam a horvát tengerben idén. Már előre jelezték, hogy ne várjak olyan látnivalókat, mint a Vörös tengerben, de nem lesz rossz.
Hárman mentünk, ebből ketten merültünk. A 3 napos kiruccanás összköltsége 150eFt-ra rúgott, úgy, hogy semmi extrát nem vettünk, vagy tettünk. (ezt a költséget elosztva fő/napra, simán kijött volna egy 5*-os egyiptomi út, ahol körbeugrálnak, kiszolgálnak, megbecsülnek minket!) Egy német kezelésű bázison merültünk, ahol a kiszolgáló személyzet 5-8 fő volt. A felszerelések elhelyezése, karbantartása korrekt volt.
DE!
Volt egy programunk, ami alapján, a terveink szerint 5-6 merülést végeztünk volna. A bázisnak volt 2 kisebb hajója, zodiac, és egy nagyobb, 20 személyes hajójuk is volt. A vezetőnk, Raha, előre fixálta a dolgokat, amire beleegyezően bólogattak a bázis vezetői is. Mire azonban arra került volna a sor, hogy kimegyünk a nagyobb hajóval, valami távolabbi célpontra, hirtelen előkerült egy német csapat, ami megszállta a bázist. A 20 személyes hajóra felzsúfoltak 22 búvárt a bázis tulajai. Gondolom, mindannyian ismeritek azt a fajta helybőséget, ami van az ilyen hajókon. A búvárok olyan szinten egymásra voltak zsúfolva, hogy amikor láttam ezt a tömegnyomort, Holdapróval lemondtuk a merülést. Nekem a búvárkodás szórakozást, pihenést jelent, nem pedig tömegnyomort. Kárpótlás gyanánt, felajánlották, hogy menjünk egy cseh csapattal. Jobb, mint a semmi, ezért hozzájuk csapódtunk. Azon kivül, hogy ez a banda, erőteljes barátkozásba fogott merülés előtt, az alkohollal, nem volt semmi gond. Holdapróval jót merültünk.
Mire is akarok ezzel kilyukadni? Egyszerű. Sok bázis, a haszon kedvéért, a minőség rovására is bevállal olyan dolgokat, amit nem tud teljesíteni.
Sajnos kénytelen vagy elfogadni bizonyos dolgokat, mert nem azért utaztál majdnem 1000Km-t, hogy ott legalább csökkentett mértékben is, de ne élvezd a tengert. Sokan visszaélnek ezzel.
Van egy közmondás a szarkáról és a farkáról.
Nem tesz jót hosszabb távon, ha valaki búvárbázisként bevállal dolgokat, és később azt nem tudja teljesíteni, amit elvárhatnának egy búvárbázistól.
Megbocsáss, kedves
Volner Miklós
bázisvezető, PADI Mesterbúvár Oktató #625319
Octopussy D.C. Horvátország, Krk sziget, Punat!
Akit most elveszítettél, mert elküldted máshová, nem fog többet hozzád menni, és elvisz még vagy 10-30 másik búvárt is, jövőre. Ha egy kicsit is értettél volna a marketinghez, nem így csináltad volna meg ezt a számodra fontos, mitikus főszezont! Biztosan jó évet zártál, bő haszonnal. Csak pár búvárnak lett keserű a szájíze miattad. Ezek a búvárok majd megkeresik azt a korrekten működő helyet, ahol a pénzükért azt kapják, ami elvárható. Mert akadnak ilyenek bőséggel! Ha lecseng a horvát tenger hiszti, akkor ugyan ott fognak a vendéglátók toporogni, ahol most a balatoni vendéglátósok. Pláne, ha ilyen átvágósdit tapasztalnak, és el is terjesztik ezt.