Keresés

Részletes keresés

IWAS Creative Commons License 2011.12.09 0 0 2294

Feind Villa Quaiar Pinot Noir 2008. Minőségi száraz vörösbor. Alk. 13,5 %, ára 2,3 eFt. Natúr parafadugó. Színe világosabb az Ikon PN 2008-énál, illetve itt a rubinvörös őzbarnával kevert. 2 óra dekantálás javasolt. Átlagos intenzitású illatában ázott prém, valerián, cseresznye, kakukkfűtea. Közepesen testes. Száraz érzet, mennyiségileg megfelelő (minőségileg már kevésbé) savak. Feketecseresznyés, aszalt meggyes, kék csemegeszőlős, étcsokoládés ízvilág. Kevés, selymes tannin. Lecsengése ugyan nem túl intenzív, de hosszan kitart (kakaó, szőlőhéj). Bár klasszikusabb pinot, mint az Ikon PN 2008, mégsem ezen mutatnám be a fajtát annak, aki még nem találkozott PN-ral, mert a viszonylag animális illat és a savak kevésbé jó minősége elriasztó hatású lehet (azzal együtt, hogy ez a pinot is kétségtelenül több, mint egy korrekt /azaz 4 pontos/ bor). IWAS-score 3/5. [Másnapra kb. 0,5 pontot fejlődött: az egyébként sem veszélyes animalitás tovább csökkent; illatban is, ízben is a pirosbogyosók kerültek előtérbe, nagyon visszafogott vaníliás-füstös aláfestéssel.]

lalá Creative Commons License 2011.12.08 0 0 2293

- Nem igazán akarom érteni. A tannin az tannin, ilyen-olyan fajta, ilyen-olyan képlettel, ilyen-olyan szerkezettel, ennyi-annyi mennyiségben. Úgy talán igen, hogy az éretlen szőlőben más a fajta ás mennyiségi eloszlás, mint az érettben.

Előzmény: kifli (2292)
kifli Creative Commons License 2011.12.07 0 0 2292

lehet, de ha a tannin éretlen volt akkor csak rosszabb lesz

Előzmény: lalá (2290)
lalá Creative Commons License 2011.12.07 0 0 2291

- Pedig vannak...

Előzmény: IWAS (2289)
lalá Creative Commons License 2011.12.07 0 0 2290

- Hacsak közben nem hidrolizálódik, kondenzálódik stb. és így kémiai és érzékszervi tulajdonsága is megváltozhat.

Előzmény: kifli (2288)
IWAS Creative Commons License 2011.12.06 0 0 2289

Azokat nevezik "rossz" tanninoknak, amikről írsz. Nem segít rajtuk sem a hosszas palackos érlelés, sem a dekantálás. Tudom persze, hogy vannak, akik nem fogadják el, hogy vannak "jó" és "rossz" tanninok.

Előzmény: kifli (2288)
kifli Creative Commons License 2011.12.05 0 0 2288

szerintem ha egy tannin szárít fiatalon az öregen is fog szárítani. tapasztalataim szerint a tannin szárítása nem múlik az idővel, ez egy tévhit. 

Előzmény: IWAS (2286)
IWAS Creative Commons License 2011.12.05 0 0 2287

Bocs, emlékezetből írtam, egy perc körül csak a tanninok lágyulásáról ("softening") beszél (a többi igaz :-)). Mo-on is kapható ilyen szerkezet ('wine aerator'), pl. itt: http://www.pincearon.hu/products/lelegzo-tolcser

Előzmény: IWAS (2286)
IWAS Creative Commons License 2011.12.05 0 0 2286

["Csodálatos" ez az Index!] Szóval, kevésbé szárítanak a fiatal vörösborok (főleg CS) tanninjai oxigén hatására. Az Ikon PN már 3 éves, ezért csak - ahogy írtam is - enyhén szárítanak a tanninok (1 órás dekantálás után). Akit ez is zavar, az dekantálja hosszabban. Lehet, hogy nem mindenki érti, 1 perc körül a 'pucker' igét használja Jeff, amivel a tanninok jól érezhető összehúzó ("szárító") hatására utal. [A dekantálás - bár változó sikerrel - az animalitás mérséklésére is jó. Úgy vettem észre, hogy ez utóbbi inkább csak másnapra csökken számottevően (ha egyáltalán), ahogy az pl. a következő bor (Feind VQ PN '08) esetében is jól megtapasztalható volt.]

Előzmény: IWAS (2285)
IWAS Creative Commons License 2011.12.05 0 0 2285

kevés bé

Előzmény: IWAS (2284)
IWAS Creative Commons License 2011.12.05 0 0 2284

Igen, kevéé szárítanak dekantálás után. Itt a videó:

http://www.youtube.com/watch?v=_nNK1WHpCag

 

kifli Creative Commons License 2011.12.03 0 0 2283

angol no problem. arra vlotam kíváncsi, hogy szárító tanniokból lettek-e a dekantálás eredményeképen nem szárító tanninok, vagy a barátságtalan jelző másra utal-e?

Előzmény: IWAS (2282)
IWAS Creative Commons License 2011.12.02 0 0 2282

Barátságosabbá válnak. 1 óra is sokat segít, de azért írtam, hogy "legalább", mert még jobb, ha 2-3 órát hagyod nagy felületen érintkezni a konkrét bort levegővel. Ha lesz időm és kedvem hétfőn, akkor megkeresem neked azt a videót, ahol van egy ilyen kísérlet (nincs dekant., van dekant., "gyors dekant." spec. szerkezettel). Addig írd meg, hogy beszélsz-e angolul, mert angol (US) nyelvű a videó. [Most mobilinternetet használok, és nincs időm sem erre.]

Előzmény: kifli (2281)
kifli Creative Commons License 2011.12.02 0 0 2281

mi történik egy óra alatt a tanninokkal?

Előzmény: IWAS (2279)
IWAS Creative Commons License 2011.12.02 0 0 2280

H?

Előzmény: IWAS (2279)
IWAS Creative Commons License 2011.12.02 0 0 2279

Ikon Pinot Noir 2008. Minőségi száraz vörösbor (OEM). Alk. 14,5 % (szépen integrálva), ára 1,7 eFt. Natúr parafadugó. Egynemű rubinvörös szín. Legalább egy órás dekantálást igényel (nem azért, mint ha animális lenne, hanem a tanninok miatt). Viszonylag intenzív, de természetes hatású illatában nedves avar, cseresznye, málna, szerecsendió, kevés orgona. Közepesen testes. Élénk, hibátlan savak; aszalt meggy, kökény, borsos menta ízek; enyhén szárító, bársonyos tanninok (optimális adagban). Közepes hosszúságú étcsokis, tőzegáfonyás lecsengés. IWAS-score 4/5. [Van nekem ebből még egy palackkal ("éreztem", hogy ennyiért jó vétel lesz :)), úgy tervezem, hogy 2 év múlva bontom, de akár most is megtehetném.]

IWAS Creative Commons License 2011.11.28 0 0 2278

Vendégségben kóstoltam egy burgenlandi desszertbort, a Kracher Weinlaubenhof Non Vintage-t. A Pálffy Köveskáli Furmint 2009-hez hasonló édes bor, ugyanannyira is értékeltem (88p), bár nem egyformák: a Pálffy-borban van egy kis mineralitás, míg az osztrákban helyette enyhe botritiszes jegyek.

IWAS Creative Commons License 2011.11.25 0 0 2277

Röviden összefoglalva a Pálffy-borokkal kapcsolatban kialakult benyomásaimat: általában véve a fehérborok jobban tetszettek, mint a vörösök; nekem a 2008-as tramini jött be leginkább, de akik "tiszta terroirexpresszióra" vágynak, azoknak a 2008-as juhfarkot tudom ajánlani; a vörösök közül a 2008-as PN már egyértelműen vállalható szintet ér el; száraz fehérborai véleményem szerint többnyire a "jó vétel" (4/5) kategóriába esnek.

IWAS Creative Commons License 2011.11.25 0 0 2276

H?

Előzmény: IWAS (2275)
IWAS Creative Commons License 2011.11.25 0 0 2275

Pálffy Köveskáli Pinot Noir 2008. OEM száraz vörösbor. Alk. 13 %, ára 1.990,- (2.325,-) Ft. Felvásárolt szőlőből készült (az a poén, hogy éppen ez a legjobb a három vörös közül :-)). Natúr parafadugó. Világos rubinvörös szín, a szélén téglás beütéssel. Közepesen intenzív, fajtajelleges illatában őszi erdő, málna, aszalt meggy, bőr, füst, bazsalikom. Szájban közepes test, élénk, jó minőségű savak, az illatban már beköszönő meggyes és málnás ízek hordófűszerekkel "megbolondítva". Kevés, bársonyos minőségű tannin. Az utóíz a közepest meghaladó hosszúságú, érett meggyel és cseresznyével, valamint egy kis kakaóval és szurokfűvel. IWAS-score 3/5-4/5.

kifli Creative Commons License 2011.11.22 0 0 2274

idd meg, sosem volt az akkora durranás

Előzmény: plüss (2272)
lalá Creative Commons License 2011.11.20 0 0 2273

-Öööö! Izé! Aranyból van? ;-)

Előzmény: plüss (2272)
plüss Creative Commons License 2011.11.19 0 0 2272

Egy igazi kuriózum inyenceknek !

GERE Kopár Cuvée 2003-as 1,5 literes (Magnum) kiszerelés !!

 

Az utolsó üvegek egyike 34.900,- volt (üzletben) - ha hinni lehet a Guglinak.

Akit érdekel, és hajlandó ajánlatot tenni, emailban - ne kíméljen !

 

" Mióta a Kopárt készítek, a legnagyobb évjáratnak tartom a 2003-ast. - mesélte Gere Attila.

 Csodálatos év volt a 2003-as. A napsütéses órák száma szinte megegyezett a szintén emlékezetes 2000-essel, ugyanakkor dupla mennyiségű, mintegy 600 mm csapadék is esett, ami nagyon jót tett a vörösbort adó szőlőknek. - folytatta a borász.

Talán ennek, valamint a szüret időpontjának tudatos megválasztásának köszönhetően ez lett a legsúlyosabb és legmarkánsabb Kopárom.”

 

üdv,

Plüss

 

 

loculpotrivit Creative Commons License 2011.11.19 0 0 2271

Sziasztok! 1972-es 0,7 decis 6 puttonyos, tolcsvai palackozású aszú keresi új gazdáját. Akit érdekel írjon mailt, és küldök képeket.

IWAS Creative Commons License 2011.11.18 0 0 2270

H-

IWAS Creative Commons License 2011.11.18 0 0 2269

Pálffy Köveskáli Kékfrankos 2008. OEM száraz vörösbor. Szűretlen. Alk. 12,5 %, ára 1.390,- (1.725,-) Ft. Natúr parafadugó. Egynemű meggypiros szín. Közepesen intenzív illat nedves avarral, szilvával, köménymaggal és aszalt meggyel. Közepesen telt korty érett meggy, áfonya, földiszeder és étcsokoládé ízekkel. Savai minőségileg majdnem, mennyiségileg teljesen rendben vannak (bár a "normál skála" felső régiójában). Száraz érzet; kevés, a bársonyosnál kissé érdesebb tannin. Lecsengése a közepesnél hosszabb (igazából itt nyújtja a legtöbbet), az említett gyümölcsök mellett csipetnyi fehérborssal. Egyértelműen – bár nem sokkal – jobb, mint az előző hsz-ban szereplő 2007-es CS, ráadásul egy picit olcsóbb is. IWAS-score 3/5.

kifli Creative Commons License 2011.11.15 0 0 2268

én pont arra voltam kiváncsi, hogy te mit gondolsz ezekről a fogalmakról, hiszen használod őket.

Előzmény: IWAS (2265)
lalá Creative Commons License 2011.11.14 0 0 2267

;-D

Előzmény: IWAS (2265)
norris53 Creative Commons License 2011.11.12 0 0 2266

Szevasz -Kikerics77

Igaz én pálinkában vagyok érdekelt - De én is villány környéki !

Előzmény: Kikerics77 (2258)
IWAS Creative Commons License 2011.11.12 0 0 2265

Szívesen válaszolok a kérdésedre, de előbb légy szíves fejtsd ki, hogy véleményed szerint mi a különbség a 'harmónia' és az 'egyensúly' között; csak azért, hogy ne legyen fogalmi zavar, illetve ebből adódó félreértés.

Előzmény: kifli (2264)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!