Szerintem a Közlekedési Muzeumot, Önkörmányzatot,MAHART-ot mint mecénást el kell felejteni, mert már ha akarták volna rég csináltak volna valamit.Ellenben dohánygyárak,Vodafon,Pintér müvek, Gyogyszergyárak jöhetnek számitásba ha valakinek van ott ismeretsége. Ha kidobnak az ajtón az ablakon kell ujra jelentkezni, és természetesen propagálni kellene valami ujságban az ügyet.
A Boszorkány-szigeti rakodónál jó eséllyel megtalálhatod, ha nincs ott, akkor meg érdemes egy-két órát sétálgatni a Korányi fasorban, előbb-utóbb jönni fog a Marosról.
FOMA, köszi az infot a "Kan Karcsi"-ról, ügyes kis hajó. Hamarosan úgyis kell Szegedre mennem, majd lenézek a Tisza partra, hátha ismét láthatom egy évtized után.
JAKYG, megnéztem az óbudai öbölben milyen hajóra gondolhattál, mint Vásárhelyi. Tényleg ott van az a fehér kis "hajó", ami valamikor szürke volt és sokáig a győri Kis Erzsébet híd felett a textiles csónakháznál állt. Sajnos nem tudom kié volt, én mindig azt hittem, hogy privát, mert alig mozgott és akkor is vidám emberkék sétahajókáztak rajta fel-alá a szabadstrand előtt. Lehet, hogy neki is Vásárhelyi volt a neve, soha nem figyeltem. A MAHART Vásárhelyije jóval nagyobb igazi vontató volt (1 X 400 LE). Ha jól tudom egy volt a típusból a cégnek.
Sziasztok. Nem akarok ünneprontó lenni, de szerintem a Szombathely üzemeltetése bármilyen formában anyagi csőd lenne, ezért erre támogatókat sem lehetne találni. Talán lenne esély egy vontató állóhajóként (hajómúzeumként) való megmentésére. A regensburgi Ruthof-Érsekcsanád múzeum is a közelmúltban vásárolt meg egy linzi vontatót ilyen célra. Ebben az esetben pedig inkább egy olyan hajót kellene választani, amelyiken még az eredeti géptelegráfos parancstovábbító rendszer és magyar építésű főgépek (Láng) és segédgépek (Jendrassik, Csepel) vannak, mivel ez talán nagyobb muzeális értéket képvisel és el lehetne fogadtatni magyar műszaki emléknek. Tudomásom szerint ilyen a Tatabánya és a Sopron. A kivitelezéshez így is rengeteg pénz kellene és feltétlenül létre kellene hozni egy egyesületet vagy alapítványt. Szívem szerint én egy olyan tervvel jönnék elő, ami esetleg a városfejlesztési koncepciókba, mint a rozsdaövezetek újrahasznosítása, is beleillene. Arra gondolok, hogy kérhetnénk a jelenleg ilyen övezetnek számító Újpesti-öböl, Foka-öböl, Lágymányosi-öböl, Csepeli-öböl? egy részének vagy más Duna-parti rész kijelölését hajómúzeum vagy vízi park céljára, ahol nemcsak a kérdéses vontatót, hanem a Tengerész Egyesület tulajdonában lévő ex-Kassa tengerjárót, a flotillás Lajta monitort esetleg a Közlekedési Múzeum birtokában lévő Kossuth gőzöst, tehát a jelenleg fellelhető magyar hajózási emlékeket egyben lehetne bemutatni. Egy ilyen projekthez szerintem EU forrásokra is lehetne pályázni, további támogatók lehetnének a MAHART, a Közlekedési Múzeum, az önkormányzat, a HKM, magánszemélyek, stb. Az biztos, hogy óriási egyeztetést kívánna a tulajdonosok között. Szép álom, nem
Garef írta a "válaszol a tár.hu" topicban: "Mindenki: a kep.tar azert all napok ota mert meghalt az egyik vincsi. probaljuk az adatokat megmenteni rola byterol-bytera. Egyelore nem lehet tudni pontosan kiket fog erinteni a dolog. Aki "Permission denied" hibauzenetet kap (mar amikor elerheto a szerver) az a vincseszter azon reszen volt ahol a badsector is."
FireBird írta: "Rossz hírek:
kb 2 napig fog állni a képtár. Ennyi ideig tart ui. a filerendszer átnyalása, és újraépítése."
Ennyit per pillanat a képtáramról, mielőtt még valakit kellemetlen meglepi ér.
muggli
Áh...nem hiszem hogy sokat érdekli őket, hogy róluk van elnevezve egy hajó...:))))...itt mindenképp vmiféle szívvel-lélekkel "hajós" emberre van szükség (ja, meg persze pénzzel, mert a két szép szemünkért ugye nem adnak vontatóhajót kikötőhelyestül) de talán a topic összetartásával is lehetne kezdeni valamit...
Hajrá Szombathely!
Rendeltetésszerüen üzemeltetni biztos nem tudnánk.
Egyrészt "elfogytak"a vontatnivalók,másrészt horribilis költségekkel kellene számolni.:(
Az "élményhajóként"való üzemeltetésnek viszont lehet reális lehetősége.Talán még a fenntartási költségeket is ki lehetne termelni.
Mindenképpen kell egy személy aki kézben tartaná az egész ügyet./hajógazda vagy mi/
Esetleg fel lehetne venni a kapcsolatot Szombathely város önkormányzatával,nem szállnának-e be a bizniszbe? Hirtelen ennyi jutott az eszembe...
A 2-es alternatíva tetszik :))) a hátsó öbölben lenne a bázis? Ott mennyiért állhatna? Pl. a Verőce alatt horgonyzó lapátkerekes-maradvány vajh mennyiért horgonyoz ott??? Szerintem vontatóként használni érné meg a legkevésbé...ma már nemigen "divat" :((...nézd csak meg, ott az a sok jeges, meg a Széchenyi, (amik még nincsenek lángvágóval megfenyegetve) szinte semmi munkájuk nincs, pedig kiválóan lehetne őket hasznosítani vontatóként is
Hát, a vasutas példa nagyon nem jó. Segedelmet kapni a MÁVtól? Túróst. Ahol csak lehetett keresztbetettek. Évek hosszú sora és egy komolyabb sajtókampány kellett, hogy a MÁV egyáltalán beadja a derekát. És egy vagyont kértek érte, többet, mint a bontó, ahová szánták. Még az ÁFÁt is ki kellett fizetni. Közlekedési engedélye pedig még mindig nincs.
Én ezzel nem eltántorítani akarlak benneteket, meg talán a Mahart se a MÁV, de ez nem egy egyszerű menet, ha nincs támogatótok valahonnan felülről.
Akkor jártok jól, ha cég veszi meg, aki üzemeltethet hajót, mert az egyrészt leköltségelheti, másrészt visszaigényelheti az ÁFÁ-t. A Nohab alapítvány pénzügyi nehézségeiről kérdezzétek marslakó nicket, ő mindent tud erről.
"A Szombathelyben, mint mondottam, benne vagyok! Hajrá! A "vasutas"ok is megmentették kedvenceiket, nekünk miért ne sikerülne? :)) Kérdés, hogy mi lenne távolabbi tervünk vele..."
Ez az egyik oka annak, hogy javasoltam a topictalit. Valószínű, hogyha alkudozni akarunk és segítséget kérni a MAHART-tól, akkor ők is megkérdezik, hogy mi a szándékunk a hajóval. Csak szoborként megőrizni sem lenne kis dolog, de ha sikerülne üzemelő hajóként ugyanez, akkor még f@szább gyerekek lehetnénk. Két elképzelés dereng bennem:
1: Vontatóként használni, talán a saját eltartását meg tudná keresni (ne feledjük el, 2000Le-s, elég jó a terhelhetősége). Ehhez személyzet kell, az jelent minimum 2-3 fedélzeti tisztet,egy géptisztet, legalább két kormányost, 3-4 marinárt (ebből egy a bootsman) és két gépkezelőt. Ez 12 ember. Ennek a bér és egyéb költsége, a hajó fentartása, stb., kegyetlen sok pénz, ha utána számolok.
2: Kis belső átalakítással lehetne egy amolyan élményhajónak beállítani, ekkor csak szeparát járna és pl. Al-Dunát járni vele, de szerintem fölfele is mehetne szólóban. Ebben az esetben kisebb hajózólétszámmal is üzemelhetne a hajó.
3: Csak akkor üzemelnénk be a hajót, ha az alapítvány akar vele megjelenni valahol. Ennek a legkisebb a költsége, de kérdés, hogy pl. az állóhely mennyibe kerülne.
No, ez már három variáció. Ha van ötlete valakinek, hogy mit lehet még egy "utolsó mohikánnal" kezdeni, akkor ne tartsa vissza magát, írja le! A vasutasok egyébként kaptak a MÁV-tól is valami segedelmet, de ha jól tudom, nem vitték túlzásba. Itt is írt már egy "nohab" nickű fórumlakótárs, az ő honlapján sokminden fent van, hogy lett az M61 010 az ő alapítványuké.
Más. Voltunk ma "bf4002" topictárssal Újpesten. Szerényen besunnyogva készítettünk egy valag képet, nem írom, hogy mennyit, mert lehet, hogy nem lettek túl jók. Elég erős ellenfények voltak. Ezek feldolgozása időt vesz igénybe, így a képtár frissítés várat magára egy kicsit.
Mély szomorúsággal léptem 25 év után a s/s "Petőfi" fedélzetére. Hát, igen! Ez már csak a korpusz. Sok a gányolás rajta és a tűz is megtette és -ette a magáét. Ami fából volt, abból szinte semmi nem maradt. Borzasztóan nagy és pénzigényes le(nne)sz a felújítása. Keresem a szavakat. Annyi gondolat kavarog benem. A szép szalonok helyén csak az üres vasváz, a kerékállásnak csak a fém váza ... . Nem tudok mit írni. Majd nézzétek meg a képeket. Írok, ha fent lesznek.
Találkoztunk viszont egy öreg szakival, aki nagyon sokat tud a hajókról. Azt mondta, hogy a Kwassaynál az Öreg a valamikori "Szamos" vontató és utoljára a határőrség hajója volt. Van valakinek valamije a "Szamos"-ról? Vagy a testvéréről, a "Tolna"-ról?
A Hajójavító napjai viszont nagyon meg vannak már számlálva.
Engedjétek meg, hogy itt is megköszönjem "bf4002"nek a segítségét, hogy bemehettem és ismét találkozhattam a régi hajómmal.
muggli
Most nem tudom melyik hajót kell megmenteni mert itt először a Vásárhelyi volt megnevezve.Vagy a Szombathely a fontosabb. Persze ez is pénz kérdése mert a MAHART csak ugy nem adja- egyiketsem,kb kétéve a Népszabadságban hirdették ezeket a hajókat eladásra de szerintem nem jelentkezett rá a kutya se.A hajó feldarabolása külső céggel megy vagy a MAHART fürészeli? Budapesten meg a kikötés is nem két forint, de kicsit lejjebb vagy jóval feljebb Pestnél a jórossebb se foglalkozik azzal hogy mi van kikötve a partra. Az a nagy lapátkerekes még megvan a miröl kiderült hogy orosz hajó. Támogatom eygébként az ügyet, de akkor el kell inditani, mert a lángvágó nem sokat fog várakozni.
A Szombathelyben, mint mondottam, benne vagyok! Hajrá! A "vasutas"ok is megmentették kedvenceiket, nekünk miért ne sikerülne? :)) Kérdés, hogy mi lenne távolabbi tervünk vele...A többiek valóban rossz bőrben vannak, nemrégiben nekem is volt szerencsém alaposan körbejárni őket, dehát a Sopront is vagy három éve rakták ki. Még kérdés volt a Tatabánya és az Inota is, ez utóbbi még év eljén üzemelt, csak tud valaki valamit róluk...
Te vagy újszülött :)) De sokadszor is jó megnézni.
Vásárhelyi Pál: én rosszul tudom, és nem a VITUKI kis hajóját hívták így?
Kaán Károlya Tiszán? Milyen messze került a jó Szigetköztől. Vissza jön vajon még valaha?
A Szombathelyt valóban meg kéne menteni. Kevéssé hiszek azonban abban, hogy hirtelen össze lehet szedni akár 12 milliót is. Valahogyan el kéne halasztatni a szétvágást. Van valakinek ehhez kapcsolata? Tartsunk topictalálkozót és írjunk a vezérnek?
"Kissé szkeptikus vagyok ugyan a kérdésben, de lehet, hogy a csatorna nem elég széles a találkozásokhoz."
Kelheimig is csak azért engedik, mert nemzetközi vízi út, feljebb nemzeti víz, és ott már erősen beszabályoztak a németek.
Egyébként el kell olvasni a német hajózási szabályzatot, benne van, hogy melyik szakaszon, milyen paraméterű karavánokkal lehet hajózni, és, hogy milyen műszaki követelményeknek kell megfelelni.
Ha bejársz a kikötőbe, be kellene sétálni a MAHART-ba, megkeresni Szabó Gyulát (remélem még ő van ott), ő erről a témáról mindent tud. Pár éve még ő volt a MAHART nautikai felelőse.
Inkább tényleg el kellene gondolkozni azon, hogy milyen formában és milyen forrásból lehetne megmenteni valamelyiket, pl. a "Szombathely"-et. Azért emelem ki ezt a hajót, mert ez volt a legtovább szolgálatban, ez állt le utoljára és talán még ez van a legjobb állapotban. A többieken meglátszik a hosszú ácsorgás, de rendesen. :-(((
Vagyunk itt a topicon 8-10-en. Vannak, akik csak olvassák, valószínűleg köztük is van néhány agilisabb ember, aki segítene. Nem hiszem, hogy ha összefogunk, akkor nem lehetne azt a 10-12M Ft-ot összeszedni. Valószinűsítem, hogy a MAHART is besegítene valamilyen szinten, leginkább azt kellene kialkudni, hogy valahol állóhelyet kaphassunk, mondjuk Csepelen, a hátsó öbölben. Ott mindig látok elég helyet. Elől sajnos a saját hajóinkkal vagyunk tele. :-(( Bent voltak: "Csongrád", "Eger", "Baja", "Csepel", "Tisza", "Miskolc" és az "Altmühl". Hát, ez egy kicsit sok a jóból! Igaz, rakodni is csak egy önjáró rakodott a Ferroporton. A múlthéten ócskavasat vittek hajószámra. Azt nem értem, hogy egy külfödi miért tud olcsóbb lenni, mint mi! Itt valahol komoly üzletpolitikai hibák vannak! Így tényleg meghal a magyar hajózás! Szerintem hiba volt a kis teljesítményű tolók beszerzése is! Szétvágták az 1600-2000 LE-re feltuningolt hajókat (a "Miskolc"-ban sem a 800-as LÁNG-ok vannak már, hanem 1000-es vagy SKL, vagy MTU motorok) és megvették az 1400 LE-s szériát, amiket, a hajózók szerint is, kenterbe ver a 40 éves "Miskolc". Nem találom a logikát! Elméletileg egy normálisan karbantartott 40 éves hajó nem öreg. Nagyon sok ilyen korú jószág járja a DMR-t. OK! Fölfelé nem lehet vontatni. Kissé szkeptikus vagyok ugyan a kérdésben, de lehet, hogy a csatorna nem elég széles a találkozásokhoz. Akkor is! Nem lett volna olcsóbb a meglévőket átalakítani, mint feldarabolni? Igaz azt a legkönnyebb. No, mindegy, ezen már nem lehet változtatni, de legalább azt ne hagyjuk, hogy mindent eltüntessenek. Én már annak is örülök, hogy a "Gyöngyös", ha kibelezve is, de még egyáltalán a vízen van. Csak attól félek, hogy egy rosszul menő üzlet miatt ő is úgy végzi, mint a "Magyar", vagy a sokadik "Szőke Tisza" és még sok-sok más szép hajó. Segítsünk hát valamit.
muggli
Ez a szolgáltatás karbantartás miatt átmenetileg szünetel. Kérjük, próbáld meg később.
Ezt az üzenetet kaptam, jelszóval bejelentkezve, amikor a képkezelőt ki akartam nyitni.
muggli
Gigab.!
Még most fogom feltenni a tegnap csinált képeket, nem jártam a neten tegnap, mert kissebb kupleráj van az irodámban, így elősuör azt kellene eltüntetni. :-)))
Mindjárt lecsekkolom a Tárat.
muggli
OFF
Muggli!
Áruld mán el a titkot. Nekem mindig csak azt írja ki, hogy a szerverek bazi foglaltak, és semmilyen képet nem tudok megnézni... :-(
Elszomorító
ON
biztos jók a képek
Tolóval meg nem szoktak :)...max toló-önjáróval...ha meg igen, az ritka esemény, mint nálunk egy vontatóhajó. A csatornán inkább önjáró hajók képezik a teherforgalmat