Kedves Contestant!
Szeretném megköszönni a lehetőséget,hogy helyet biztosítasz számunkra a találkozóhoz!Ennél méltóbb helyet keresve sem találnánk,mint a magyar HAJÓZÁS jelenkori fellegvára.
Az ápr.29.14 óra nekem is megfelel.Szerintem ezt az időpontot kellene megcélozni.
Üdv:Csónakos
Sziasztok!
Ha nem leszek a terhetekre (bár én nem vagyok hajós) 29.-e jó nekem és utána javaslok egy 200 méteres sétát a Mahart pályáig (büfé, kötetlen beszélgetés, miegymás).
Üdv Mindenkinek
k
Csatlakozom az időpontokhoz, nekem is jók...
OFF
Trophy!
Maeste megyek Horányba, kinyitni a vizet.
Holnap 8.30-9.30, 10.30-12.30, 13.30-14.30 és 21.00-21.30 -ig,
holnapután 06.00-08.00, 9.30-10.30, 12.30-15.00, 17.00-18.00 és 22.00-22.30-ig
vagyok figyelőállásban.
Ha esetleg jönnél fölfelé ezen időközökben, a parton megtalálsz :))
ON
Erre a javaslatra szerintem kéne reagálni.
Nekem - egyelőre - mindkét időpont megfelel.
Az Újpesten átépített orosz hajó most éppen az új egyetemi negyed előtt horgonyoz egy lerövidített, nyomorék TS bárka társaságában.
Alatta a partnál a Clark Ádám, kettejük között mászkál egy kis, kék-fehérre festett vontató, amely nem tudom hol, mikor épült. Csak azt tudom, hogy testvéreit a következő helyeken láttam: a tiszafüredi Tisza-híd alatt a balpartnál, sok évvel ezelőtt éveken át ki volt kötve egy Pakson kicsivel a rendőrség felett és egy láthatóan magán kedvtelési célra használt horgonyzott sok éven át (tán még ma is) Mohácson kb. a Csele patak befolyásánál.
Nekem mindegyik időpont jó. Javaslok utána egy sörözést-borozást kinek mi tetszik.
Hajózás szerintem nem csak 1500 ember érdeke, meg kell kérdezni azokat pl akik a 7-es út mellett laknak (5-ös vagy 6-os). Akkora a kamionforgalom, hogy negyed óráig nem lehet az út egyik feléről a másikra átmenni. Azért (is) kell vízenjáró élmény-múzeum hajót építeni, mert azon keresztül el lehet fontos üzenetet juttatni az emberekhez. A vízi szállítás olcsó és környezetbarát!!!!!
Bocs, direkt adom az értetlent.
"Apatinba pusztitották igy le"
Szóval nem csupán sorsszerűség, hanem valakik aktív hanyagsága is közreműködött a dologban. Anyagi felelősség nem létezik? Biztosítás nyílván nem volt rá, mint ahogy annyi mindenre nincs (nagyértékű berendezéseket nyilván nem is érdemes...) Szóval leégett, azt annyi?
A Petőfiről mármint a mostani állapotáról van nekem is képem de nem a szigetről készült. Nem engedtek a közelébe, persze üzemi terület soha nem tudtam törvényes uton megközeliteni.
Művészi a hajó kinézete, de ha valakik kicsit is hozzáértő kézzel elkezdenék csinálni biztos lenne belőle valami, met igy csak egy modern magyar galériába lehetne kiállitani.Nem tudom van-e még dokumentáció hozzá.Mindenesetre ipari tanulókat nem szabad a közelébe engedni. Valóba Apatinba pusztitották igy le.Ezért megérdemelnek egy baráti lecseszést akárki is volt az a nagymarha.,
Ilyen közelről még nem láttam ezt a "szép munkát".
Örülük a muzeum hallatára, szerintem nagyon sok dokumentum van ami a MAHART-tól oda kerülhetne és a MAHART kiadhatna könyvet a multjáról mármint a saját tevékenységéről, feltéve ha ez nem titkos.
A volt hajósok meg biztos besegitenének a dokumentumok bővitésébe.HA fényképek kellenek akkor én is tudok segiteni a magam által összegyüjtött képekkel.
"Azt szoktam mondani, hogy a hazai közlekedéspolitikában is államférfiakra és nem politikusokra lenne szükség."
Igen.:-((((((((( Kissé módosítva a mondást: Meghalt Széchenyi, oda az államférfiasság!
Ehhez a megfogalmazáshoz én már nagyon csipás voltam tegnap este.
Üdv: muggli
Akkor javasolok két időpontot: április 29 és május 6, mindkettő kedd, 14 óra (természetesen lehet később is, ha a csapatnak ez túl korai kezdés). Kérem, hogy egyeztessetek és amelyik időpont többeknek felel meg akkorra várom a csapatot. Persze, ha csak ketten jöttök, akkor is állok rendelkezésre.
Más: A MAHART a legtöbb gőzösét és vontatóját felajánlotta a Közlekedési Múzeumnak, mivel egy gazdasági társaság nem tarthat fennt hajózási múzeumot. Regensburgban is egy olyan alapítvány kezeli a Ruthof-Érsekcsanádot és a többi "invalidus"-hajót, amiben többek között benne van a városi önkormányzat és a tartomány maga is. Nálunk a szakmatisztelet jegyében csak egy étterem kialakítására futotta a Kossuthon, valamint a Közlekedési Múzeum, illetve most már a MAHART hajózástörténeti kiállítására. Két dologban jobbak odakint: anyagiakban és a szakma iránti hozzáállásban. Az anyagiaktól függetlenül, ez utóbbit mi is erősíthetnénk itthon. Kemény erőfeszítéseket is teszünk, de kevés sikerrel. Azt szoktam mondani, hogy a hazai közlekedéspolitikában is államférfiakra és nem politikusokra lenne szükség. A politikus csak szavazatokat próbál venni. A magyar hajózás pedig legfeljebb 1500 szavazatot hozhat a konyhára, míg a vasút 120000-et, a közút 300000-et. Ennyi...
Üdvözlettel: SL
"Ezt VALÓBAN NEM LEHET ÜBEROLNI egy az általam nagyon minimumra leszorított létszámmal hajózó vontatóval,..."
No, ez ismét jó érthetetlen lett:-)))
Természetesen nem én szabom meg a hajó létszámigényét!:-))) Viszont nem olyan régen a "Szombathely"-lyel kapcsolatban kalkulálgattam a minimum létszámokat, erre céloztam itt.
Elfelejtettem leírni, hogy a "Bakony" az utlosó építési sorozathoz tartozott, őt 1957-ben építették. Az igazán régi hajókból még lemez sem maradt.
Bocs az érthetetlenségért, de kissé éjszaka van már és én is csipásodok! :-))) Ha valami még nem érthető maradt, akkor kérem JAÍTSATOK KI! :-)))
baráti üdv a mugglitól
Elfelejtettem az előző szösszenetben megemlíteni, hogy a felemlegetett önjáró négyesnek egy tagja szolgálta utolsó éveiben a legszebben a hajózást: a "Buda" volt sokáig az iskolahajó. Magam is ott kaptam meg a matrózkönyvemet, 1978-ban. Ma ő is állóhajó, a szárnyashajók állóhelyénél, a Közraktár utcánál.
És még egy dolog. Minden tiszteletem azoknak, akik hűségesebbek maradtak a hajózáshoz, mint én.
muggli
Kedves Contestant!
Bocs, ha tegeződök, de szerintem így is lehet tisztelettudó az ember és magázva is lehet tisztelettelen.
NEM a profitról van szó! Igen, mindannyian tudjuk, hogy egy német, vagy holland önjáró egy bárkával elvisz 3000T árut, ehhez van egy 1000-1500LE-s dízelje és egy család, meg egy matróz a személyzetigénye ehhez. Ezt VALÓBAN NEM LEHET ÜBEROLNI egy az általam nagyon minimumra leszorított létszámmal hajózó vontatóval, főleg, hogy Kelheim fölé nem is mehetne. IGAZAD van. Mi inkább azon búslakodunk, hogy amíg a környező országok jó részében hagytak valami magnak valót a múltból, addig itthon nem marad semmi abból, amivel tele volt a Duna valamikor. Nézd meg (bár gondolom nem sok újdonságot jelent Számodra ez a tény, hiszen Te közelebb vagy és voltál a hajózáshoz mint én :-)))) ) a lentebb emlegetett ViaDonau fotóarchívumot. Gőzhajókból Regenstől Belgrádig a fele magyar építésű volt. Semmit nem hagytunk meg belőle. Gyönyörű termesgőzöseink voltak, mi lett belőlük? Kibelezett rozsdásodó korpusz, vagy még az sem, mert olyan romantikus egy étterem a vízen. Aztán étterem csődbe, a hajó meg a bontóba. Amikor én hajóztam, még volt vagy 6-8 úgy-ahogy egyben lévő hajónk. A "Dunaföldvár"-nak még biztos megvolt a kazánja, mert azzal fűtöttek a hídépítő munkásoknak. Nagyon szép kétkéményes hajó volt. Vagy vegyük a régi önjárókat. Emlegettem itt a "Hunor"-"Magyar"-"Buda"-"Etele" hajókat. Mi lett velük? A "Magyar" egy becsődölt vállakozás áldozataként a Lágymányosi öböl végében várta sokáig félig elsüllyedve a jobbszerencsét. Talán valami "fémgyűjtő" verte le valamelyik fenékszelep öntöttvasát, vagy csak a fenékvíz gyűlt össze az évek alatt, nem tudom. De amikor volt szerencsém mellette horgászni (Istenem milyen jó balin tanya volt körülötte!) már ami mozdítható, leszerelhető és -törhető volt, azt mind elhordták róla. A sorsát a hajóbontóban fejezte be, alig egy nap alatt. A "Hunor" és az "Etele" sorsáról nem sokat tudok. Ők, ha igaz, akkor 275-001 és 275-002 oldalszámmal a Flottilla kötelékében voltak. Innetől semmit nem tudok. Még '78-'79-ben láttam őket néha, ha a Flottilla kihajózott. Hazafelé ők húzták a kishajók zömét.:-)))) A még régebbi építésű "Lehel" még állóhajóként valahol vízen volt, de már nem volt benne semmi a régi cuccokból. Szépek voltak a vontatógőzöseink is. Egynek van meg a korpusza és a kazánja, ha minden igaz, a "Bakony"-nak, ha ott áll még a Petróleum öböl bejárata mellett. Több sincs belőlük. A csavargőzösökből hírmondó sem maradt.
Ez csak néhány kiragadott példa. NEM a mostani MAHART-ot okolom mindenért, nehogy azt hidd! Tudom, ezt a folyamatot valamikor a '60-as évek végén kellett volna elkezdeni, hogy ne vágjunk szét mindent. Tudom például, hogy a Duna-tengerhajózás rövidéletű volt, de hozzátartozott ahhoz az időhöz, ami régen naggyá tette ezt a vállalatot. Nézd meg ma a "Kassá"-t.
Addig, amíg a Lágymányosi-öböl a MAHART-é volt, ott lehetett volna elég helyet biztosítani egy múzeum kikötőnek. Nem mondom, hogy minden sorozatból el kell egyet tenni, de a jelentősebb és főleg a magyar gyártású tipusokból azért egy-egy megúszhatta volna a lángvágót, vagy az esztelen kocsmává, vagy mit tudom én mivé alakítást.
Tudom, hogy a cég egyik napról a másikra él, ráadásul a legnagyobb bizonytalanságok közepette. Legutóbb is bent állt a toló flotta fele Csepelen. Nincs itt valami üzletpolitikai hiba? Ennyire drágák lennénk? (Mondjuk azt nem értem, hogy miért kellettek nekünk nagytestű, de kis teljesítményű tolók, itt a 2x700-as Skoda motorokkal szereltekre gondolok, amikor a Mamulákat is feltuningoltuk erősebb motorokkal, s ha jól tudom, azok a fele akkora hajók vannak most olyan erősek, mint az újabbak.)
Hát ennyi. Tehát ne úgy vedd, hogy csak és kizárólag Ti vagytok hibásak mindenért! Ezt botorság és tudatlanság lenne állítanom.
A meghívást én részemről köszönettel veszem és azt hiszem, a többi topiclakóval is, akit érdekel a dolog, lehet időpontot egyeztetni, de erről mondjanak Ők vélemény, vagy ellenvetést.
Tisztelettel: L.Gy.-muggli
A topictali helyszínére van egy javaslatom; a MAHART új központjában (a Szabadkikötőben) április vége felé meg lehet rendezni. A csapat egyben megtekinthetné az addigra elkészülő hajózási múzeumot is, ahová sok egyéb ereklye mellé "elhordásra került" az MS Szombathely építési táblája, hajóharangja, valamint a szalonban levő karcolt és festett fakép is. A hajó eladási áráról is tudnánk tárgyalni, mert addigra kész lesz az értékbecslés és talán engedély is lesz az értékesítésére. A MAHART egyébként nem akarja felvágni a hajót (nincs is lángvágója, amitől az Úrnak bárkit és bármit is meg kellene védenie). Sokan szeretjük ezt a hajót, dolgoztunk vele eleget, magam is egy évig voltam rajta (bár a testvérhajóját, az MS Tatabányát még jobban szerettem). De van egy nehezen megkerülhető tény: a MAHART konkurrensei már évtizedekkel ezelőtt átálltak a korszerűbb és olcsóbb technológiákra. Mi pedig folyamatosan buktunk amiatt, hogy egy tonna árut kétszer annyi személyzettel és üzemanyaggal vittünk el, mint a többiek. Ez túl nagy ár azért, hogy néhány nagyszerű ember, akinek szenvedélye a hajózás, örömét lelje a vizet büszkén hasító vontatóhajók látványában. A többit inkább személyesen, ha van rá kellő érdeklődés a részetekről.
Egyébként mélységesen becsülöm azt a hajózás iránti lelkesedést és szeretetet, amit levelezéseitekből kiolvasható. Üdvözlettel minden topiclakónak: SL - contestant
még egy megoldás esetleg a Tatabánya, vagy egyik társa... valóban, a két első körablak meg még távolabb is van egymástól, mint a csiribiriken, és a többi is jóval magasabban van, egész a perem alatt...ez már inkább közelít a füredi közép-Dunai vontatók korpuszához
Más az ablakkiosztás a testen. A "Cserhát"-on 2-4-2-2 a kiosztás, ezen meg 2-6-5. Utólag kerek ablakot nem vágtak, főleg ha állóhajónak akarják megcsinálni.
muggli
Én azért gondoltam, hogy az a Mecsek, mert az első fele kiköpött olyan, kezdve a horgonytól, a két kis kerek ablaknyílásig az orr felőli megemelt szinten, (persze megcsonkítva) ha a ViaDonau Cserhátos képével összehasonlítjuk, nagyon úgy néz ki, még a far felső része is kisértetiesen hasonlít. Meg aztán valaki írta, hogy mit csinál ott az egyik csiribiri a jegesek oldalán? - ezért gondolom, hogy az lehet. Mert ugye Mátra-Vértes még meg van, a Csehátot emlékeim szerint teljesen eltüntették, marad a Mecsek, amit utoljára '98-ban láttam, Horányhoz rakott le két uszályt...
Szia Viking!
1: A mailedet megkaptam.
2: Nem tudom. Ez a Jegesek oldalán van, itt áll az első sor: A "Széchenyi" és az egyik Jeges. Teljesen idegen számomra ez a farkiképzés. "Mecsek"? A "Mátra" és a "Vértes" testvére volt, ha jól tudom. Ennek a hajónak a hátsó fedélzetén viszont a kinyúló részen van két búvónyílás, ami originálnak tűnik, és csak az a plussz kinyújtás tünik idegennek. Ha jól megnézed, a következő képen a sarpám előtt merülési skála van a farrészen. Ez már a kinyúló rész. Hmmmm???
Ki tudja? Írja meg! Na? Legyen ez egy rejtvény!! OK?
Akkor itt vannak a képek:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n][A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Jók a képek! Az Újpest 3/2 -es képen nem a Mecsek korpusza van?
Tejóég, már a Szombathelyet is odahúzták...(sietni kell, ha akarunk valamit)
a topictali mehetne, valaki itt írta is, hogy péntekre javasolja, én a péntekben benne vagyok...
Szia Trophy!
Köszi a kiigazítást. Mindent azért én se ... ! :-)))) Azért az elmúlt években rendesen kiestem a dolgokból. Javítom a tévedésemet. Írhatnál többször!
muggli
Szia muggli! Nagyon tetszik a gyűjteményed, köszönjük! Ha nem veszed rossz néven, hogy szólok, a képaláírásokban három helyen nem pontos a megnevezés: A Hunnia soha nem volt BKV-s hajó. Ő a Hajózási Szakközépiskola tanhajója. Korábban ő volt a Tahi. A Mahart Tahi-ja. A másik kettőnél pedig a Solyom I. név alatt a Vöcsök I. képei szerepelnek. Sajnos a Sólyom I-ről már nem tudunk képeket készíteni.
Ma este, mikor Pest felé érkeztem vissza, láttam Megyer-nél félig a partra húzva egy régi kiselejtezett, de egyben lévő testű vontatóhajót. Még a felépítménye is megvan. Utánakérdeztem, és azt sikerült kideríteni, hogy ez volt az Esztergom vontató. Gondolom nem véletlenül van a partra húzva, bár valahogy odakerült, méghozzá annyira nem is lehet régen.