Keresés

Részletes keresés

lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 151
A-ha. Kösz.
Előzmény: Törölt nick (150)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 150
Füveket, fűszereket vagy gyümölcsöket begyömöszölsz egy üvegbe. Virágokkal is kipróbálhatod. Rájuk öntesz valamilyen --- lehetőleg tiszta házi --- pálinkát. Az egészet néhány hétig így hagyod, azután megkóstolód. A pálinka íze csodálatos változáson megy át. Ráadásul egészséges, igazi gyógyszered van. Népgyógyászat. Mértékkel kell fogyasztani. Sőt mindezt a borral is kipróbálhatod.
Előzmény: lujza (148)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 149
Nem biztos. Az aggály azért jogos. Nem minden tintagombafélének van mellékhatása. Elég sok a mendemonda. De jó, a tintagombákat hagyjuk ki. Mikológus barátomat ide fogom csalni (Oxalis), lehet, hogy a véleményén csodálkozni fogtok.
Előzmény: bd (147)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 148
Mi az az ágyaspálinka ?
Előzmény: bd (147)
bd Creative Commons License 2000.08.30 0 0 147
Ágyaspálinkába pl. tintagombát talán ne.
bd
Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 146
Sőt ha a pecsétviaszgombát ha vékonyan lakkal átfested még szebben mutat. Kínában még termesztik is, igen nagy becsben áll. Gyógyászati célra használják daganatos megbetegedések kezelésére, immunrendszer erősítésre. Porrá őrlik, kapszulákba teszik, úgy árulják. Teának is használják, ti is kipróbálhatjátok.

Én most azon filozóm, hogy ha teának lehet használni a gombákat, akkor miért ne lehetne az ágyaspálinkák mintájára gombaágyas pálinkát készíteni? A kockázatok és a mellékhatások tekintetében várom véleményeteket.

Előzmény: Riza (143)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 145
Á, ha kicsik a magzatok az sem olyan nagy gáz. Toltam én már babakocsit erdőben a bokrok között bújva, meg töltésoldalon a sárban cuppogva. Kisebb túráknak bármikor neki lehet velük menni, meglepően jól bírják, csak vigyél magaddal valami finomságot rágcsálni, meg inni. A nyuszik, az őzikék, a rókalyukak, a madárdal már leköti a kicsik figyelmét. Nagyokat nevetnek nekik. Sőt ha nem vigyázol a korhadt ágakkal jól a seggedre is csapkodnak.

De eső, az nincs. Tavasz óta alig-alig. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor.

Még van nekem egy bajom. Elmesélem. Elég sok a kóbor kutya meg a felelőtlenül futtatott kutya felénk. Már többször nekem támadtak. Szerencsére elég hangosan tudok ordítani, úgyhogy egyelőre ez a módszer még bevált, mert elfutottak. Gondoltam már, hogy csináltatok valami fokost magamnak, mint anno a bakonyi betyárok használtak a farkas ellen, hátha. Sőt remélem otouto is vissza jön az egyetemre a vakációból és eszébe jut, hogy ugye itt ő a topicgazda. Szóval otouto erősen érdeklődik a harcművészetek iránt, remélem tud virtuálisan is tanácsot adni, hogy mi a fenét csináljak, ha észreveszem, hogy egy rotveiler rohan felém, úgy százzal a mezőn szegfűgomba keresés közben. Szóval én ilyenkor teljes hangerővel ordítok, "nemmészeredj innenkurvaanyád" vezényszavak, dehát ez nem tudom meddig lesz elég. Bizony van egy-két hely, ahova egyedül vagy a családdal már nem merek visszamenni, mert félek, hogy újra jönnek a dögök.

Előzmény: retur (144)
retur Creative Commons License 2000.08.30 0 0 144
<OFF>Kösz a topicot, sajna mostanság csak olvasásilag gombászok, de majdcsak cseperednek a porontyok!</OFF>
Előzmény: Törölt nick (137)
Riza Creative Commons License 2000.08.29 0 0 143
A pecsétviasz gomba szépen mutat a kisebb vázában és jól szárad mi?
Az árvégi fülokével mit tettél?
Előzmény: lord (141)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.28 0 0 142
Már erdélyben sincs gomba. Az egyetlen értékelhető - de még mennyire - találat egy gyönyörű, egészséges, jól megtermett, 12-13 cm átmérőjű, fényesen csillogó kalapú hirip. Közel s távol semmi más, ez viszont vacsorára remek volt. Ott talán most már beindul a szezon, mert mikor elindultunk haza, esett!!! Az az egy gombicsek egy kissé lápos területen kellette magát, a nyűvek meg nem hitték el hogy gomba, úgyhogy rá se néztek :)))
lord Creative Commons License 2000.08.27 0 0 141
Riza (rizike:)
akkor csak neked elmondom, hogy ma tucatnyi pecsétviaszgombát találtunk nem messze a Szépjuhásznétól (Budai hg.) nyakig saját spórájukban barnulva, meg pár db árvégű fülőkét. Szárazakat, hogy szinte törtek, akárcsak az ilyen-olyan taplók.
Bár a szárazság nem is olyan rossz, ha belegondolok... legalább nem nekem kell a szárítással pöcsölni :)

És volt kosbor újra!

Riza Creative Commons License 2000.08.25 0 0 140
JÓESTÉT Lord!
SZERETEM, HA GOMBÁRÓL BESZÉLÜNK ÉS A MESÉLÓ ÉRZÉKELTETNI TUDJA A HANGULATOKAT, ÍZEKET, ILLATOKAT!
Úgy látom megint elfelejtettem átváltani a kis betukre. Bocsánat!
Ezért is szeretem a gombászós napokat. A beszélgetés is jó róla, hát még a kutatás!
Aki pedig nem árulja el a termohelyeket óvatos, de inkább jobb lenne, ha hozzá sem szólna. Miért jó az, ha másnak fáj a szive.
Én bátran elárulom, hogy a RÁM szakadék környékén nem taláktunk ízletes vargányát. A hazafelé úton viszont más kosarában láttunk. Vacak élmény volt!
Előzmény: lord (122)
lord Creative Commons License 2000.08.25 0 0 139
na akkor egy ujabb remtortenet a Bp-i gombavizsgalokrol:

2 hete a Borzsonyben jartunk es sok mas kozott talaltunk egy zamatos, friss, egeszseges dioizu galambgombat. (A helyiek persze nem eszik csak a varganyat meg az ozlabat, legalabbis a kocsmalatogatok szerint.) Probakeppen elvittuk a Lehel teri piacra (tudom, most nem ott van, de az a piac) ahol ketten is szakertettek. Teljes tanacstalansag utan kiotlottek, hogy ez VAGY tovisalja gomba VAGY doggomba. Nem mindegy azert. Biztos ami biztos elkunyizta`k tanfolyamra bemutatando a lelkes tanuloknak, mert annyira nincs gomba az orszagban.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 138
Hát nem semmi ilyen időben gombát találni! Minden elismerésem. Én is figyelem a fákat, de semmi. Nézem, hol vágtak ki fát --- hátha legalább a tönkön valami. De semmi. Emlékszem 2 évvel ezelőtt mennyi őzlábgombát találtunk........alig bírtuk hazavinni. Egy kis rántott őzlábgomba nagyon jól jönne! No mindegy, nincs, lehet kimegyek a piacra termesztett csiperkét venni.
Így múlik el a világ dicsősége.
Előzmény: ámbátor (133)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 137
Kimaradt a kulcsszó. Melegdunszt. Így már érthető.
Előzmény: Törölt nick (135)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 136
Hi Lord!

Kösz ezt a kullancs leírást. Szerintem a kivétel technikája nem áll. Én magamból szépen lassan -- érzem ahogy engedi -- kihúzom. Ha tekergeted, szerintem olyan mintha az üdítőüveg nyakát csavargatnád, a fej valszeg benn marad. Ezért jobb a kihúzás. Meg azután miért nem mindegy, hogy az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban. Amúgy és a szemöldökcsipeszt sem kedvelem, nem érzem az ujjaimon a jószágot. Annak idején kutyán elég sokat gyakoroltam, itt is mindig a lassú-egyenletes-"érzéki" technika vált be a legjobban.

Még annyit, hogy kullancsriasztót szoktam használni (múltkor elfelejtettem), meg ha tudom, hogy erdőbe megyek pár órval előtte bekapok pár gerezd fokhagymát, ennek a kipárolgáskor keletkező nem éppen finom illatát általában gondosan elkerülik a kis dögök. Azóta megfejtettem, hogy jöttek belém. Az erdőben megálltam egy fánál, ahogy locsoltam valszeg akkor ugrott rám; a hirtelen hőhatást megérezte. :-)

No és a könyv? Hogy tetszik? Fénymásolás, szkennelés? ....

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (120)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 135
Én még nem próbáltam ezt a lisztszagú kedvencet tartósítani. Ám úgy gondolom, hogy:
a/ Az előzőekben ismertetett gombasavanyúság-recept itt is megteszi.
b/ Megfőzöd a gombádat. Sós vízben elteszed, 1 liter vízhez, 2 bő evőkanál só. A gombát üvegbe teszed, ebbe a sós vizet, az egészet melegvízben hagyod kihűlni.
Előzmény: bd (134)
bd Creative Commons License 2000.08.22 0 0 134
Hamár gomba nincs, legalább készüljünk az oszi nagy gombadömpingre.
Fenyopereszkét (rákízu pereszke) hogyan tesztek el?
bd
ámbátor Creative Commons License 2000.08.18 0 0 133
Minap gyönyörű sárga-gévagombát láttam. Végülis nem ettük meg, pedig igancsak étvágygerjesztő volt.
lujza Creative Commons License 2000.08.11 0 0 132
Ja hogy Erdély ? Akkor jó. Már aggódtam, hogy lemaradtam valamiröl. :))

Én 2 rizike lelöhelyet is tudok, de nem árulom el, hogy hol, mert télleg nagyon finom. De hát a rizike szezon még odébb van. Ámbár egyszer augusztusban kimentünk özlábat keresni, s van egy hely a rizikés mellett, na ott bóklásztunk, gombaillat az egész környéken, özláb egy szál se, akkor aztán megláttuk. Rizike tenger mindenfelé...

Előzmény: ámbátor (131)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.11 0 0 131
Pedig kíméletből nem is mondtam, hogy egy rizikét is találtunk, ami pedig nagggyon finom. Sajna, kicsit messze kell menni mindezért, messze túl a szilvafákon (gy.k. Transsylvania). Mióta hazajöttünk magam is a szárított gombát rágicsálhatom csak. (Mert annyit szedtünk, hogy muszályott szárítani is. Ki bír naponta egy-két teli kosár gombát megenni) A legszebb vargánya volt vagy 25cm átmérőjű, teljesen kukactalan.
A német hiripet és a nyíri hiripet nem eszik, csak a hiripet szedik le.
Előzmény: lord (130)
lord Creative Commons License 2000.08.10 0 0 130
ámbátor, te gyilkos! :) HOL? HOL szedted? (szemétség! nem elég, hogy megtalálta, megette még el is dicsekedte...)
és persze kész lebukás és tiszta ciki és szemét húzás, hogy nem tudom merrefelé hívják hiripnek... és a helyiek nem eszik! égnek áll talpszőröm. és pontosan melyikeket nem eszik?

kopancsi
köszönöm :) és télleg minden tetszett? csak azért kérdem, hogy merre szőjem tovább a meseszálat, amíg be nem üt a szezon :)

(el sem merem mondani, hogy a Budai hg-ben árvégű fülőkét találtunk, meg rengeteg lepke-taplót, csak már szárazak és öregek voltak, az erdő meg porzott és tikkadtan szenvedett egy nagy esőért)

lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 129
S merre az arra ??
(Nem a pontos helyet kérdeztem, csak az égtájat.:))

Mi egy hete voltunk kint, olyan gombátlan volt az erdö, hogy még az esetlegesen magunkkal vitt gombák is elmúltak. :(((

Előzmény: ámbátor (127)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.10 0 0 128
Mondom: "hirip"-nek
Előzmény: ámbátor (127)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.10 0 0 127
Gyönyörű őzlábakat (sz)ettem a múlt héten. Meg príma vargányákat, galambgombát. Szerencsére a helybeliek a tinóruk többségét nem eszik, nem is szedik, úgyhogy volt bőven. Nem próbáltam meggyőzni őket :) Arrafelé egyébként a tinórut hiripünek nevezik.
Előzmény: lujza (124)
lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 126
Északon sincs. Hova lett ???
Előzmény: Törölt nick (125)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.10 0 0 125
Én itt délen nem. Már azt sem tudom hogy néz ki.:-(
Előzmény: lujza (124)
lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 124
"Volt egy rossz élményem, amikor 4 éve leugatott a Bosnyák téren a szaki, hogy mit magyarázom neki, hogy HOL találtam a behatározandó leletet. "A gomba mindenhol megél. Neki mindegy, hogy tölgyesben vagy fenyő alatt találta-e." Ezt mondta. Azt most inkább nem idézem, hogy én mit mondtam. :) "

:) El tudom képzelni. S az ilyen még pénzt is kap érte....

Látott mostanában valaki már özlábat ???

Előzmény: lord (122)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.10 0 0 123
Kedves lord, nagyon tetszik amit beírtál!!!!!!!!!
Előzmény: lord (122)
lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 122
Kopancsi, nagyon ki vagy bukva a "szakmára", attól tartok jogosan. Ha vigasztal, máshol sem jobb a helyzet. Lengyelországban, ahol baromi sok erdei gombát, bogyót, gyümölcsöt árulnak a piacokon egyáltalán nincs gombavizsgálat (pár éve nem volt, nem tudom most mi a helyzet). Olaszországban nem is árulnak nyers erdei gombát, csak a szárított vagy olajba eltett tinórát látni mindenhol. (Viszont az milyen gyönyörű! Egészben pakolják az üvegekbe...). Erdélyben sincs szakmai felügyelet (mondjuk másra se') mindenki csak azt az 1-2 fajtát szedi amit ismer. Abból viszont sokat. Apámék tavalyelőtt nyáron vhol Gyergyóban táboroztak és 8 kiló csiperkét (rókagombát) szárítottak, miután belaktak belőle, mint a duda. Mesélték, hogy csak a nagyokat (féltenyérnyit) szedték le és vigyázniuk kellett hova lépnek ha nem akarták letaposni a termőhelyet...

(Nekem ilyen "tömeges" élményem a potypenkával volt a Bükkben. Mintha szőnyegen jártam volna. A helyiek savanyúságban (csalamádé) teszik el és milyen jól teszik! Feledhetetlen.)

A szakmára visszatérve: nem akarom szidni, mert nem ismerem. Pontosabban akit ismerek (pl. a lentebb emlegetett "szent őrültet"), meg egy nagyszakállú bölcset a Fény utcai piacról (azóta meghalt már. a piac is), nos őket nagyra tartom. De mostantól majd figyelek.

Ja nem. Volt egy rossz élményem, amikor 4 éve leugatott a Bosnyák téren a szaki, hogy mit magyarázom neki, hogy HOL találtam a behatározandó leletet. "A gomba mindenhol megél. Neki mindegy, hogy tölgyesben vagy fenyő alatt találta-e." Ezt mondta. Azt most inkább nem idézem, hogy én mit mondtam. :)

Na és akkor búcsúzóul a saját horrorom röviden: apai nagyszüleim falujában, nem sokkal a kút után volt egy elvadult ház. Mesélték, hogy gazdája 30 éve bolondgombát evett, rosszul lett, a felesége tejet itatott vele (népi gyógymód). Túlélte a mérgezést, de teljesen megbénult. Csak az egyik szeme ép. Azóta télen-nyáron ott ül az ablaknál egy karosszékben, nem mozdul, nem beszél. Teljesen magatehetetlen, felesége ápolta, míg ki nem dőlt mellőle, azóta vénleány gyermeke gondoskodik róla. Mi, gyerekek teljesen be voltunk szarva tőle. Később (felnőttebb fejjel) a helytörténeti múzeumban találtam róla egy mosolytalan fényképet vasutas egyenruhában, tamburával. Hatalmas ember volt (arrafelé általában nagyra nőnek, hegyjáró nép), 11 éves kora óta favágó, később a gyári vasútnál alkalmazták ácsmunkákra és a szomszéd falu patkolókovácsának lányát vette el. Két gyermekük született, a fiú (már a baleset után) eltűnt vmelyik háborúban, leányuk nem ment férjhez. Azt beszélték, hogy a felesége "megétette" , egyesek azt is tudni vélték miért. (de ezt mos már nem mesélem tovább, így is eltértem jócskán).
Ami viszont érdekes: sosem tudtam kideríteni, hogy MILYEN gomba is volt amit megevett...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!