Keresés

Részletes keresés

Gedeon bá a nők bálványa Creative Commons License 2002.02.11 0 0 topiknyitó
Egynapos kormányfői vizit 32 millióért
Orbán Viktor díszdoktori címet vesz át az Egyesült Államokban
Index
2002. február 11., hétfő 6:55

Több mint 32 millió forintjába (114 ezer dollárba) kerül a magyar adófizetőknek, az az egynapos kormányfői vizit, amelynek során Orbán Viktort Bostonban a Tufts Egyetem díszdoktorává avatják - adta hírül a Népszabadság. A napilap úgy értesült: a miniszterelnök egy svájci charter-bróker cégtől bérelt, 15 személyes Falcon 900 EX típusú különgéppel utazott vasárnap este az amerikai nagyvárosba. Magyar politikusok közül az Amerikai Egyesült Államokban díszdoktori címet korábban csak Antall József miniszterelnök kapott.

Orbán Viktor miniszterelnök helyi idő szerint vasárnap éjjel - magyar idő szerint hétfőn kora reggel Bostonba érkezett, hogy átvegye a Tufts Egyetem jogi és diplomáciai akadémiájának (Fletcher School of Law and Diplomacy) jogi díszdoktori oklevelét. Orbán azért veszi igénybe a svájci gépet, mert nincs közvetlen Malév-járat Bostonba, illetve a feszes programot nem tudná lebonyolítani menetrendszerű járatok igénybevételével - állítja a lap kormányforrásokra hivatkozva.

Hivatalosan nem kezdeményeztek találkozót Bush elnökkel

Borókai Gábor kormányszóvivő a napilapnak úgy nyilatkozott: hivatalosan nem kezdeményeztek találkozót Bush elnökkel. Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor december 17-i, az amerikai elnöknek küldött levelében úgy fogalmazott: "Nagy várakozással tekintek a közös érdekű kérdések, valamint jövőbeni együttműködésünk 2002. február 11-12. napján, az Egyesült Államokban teendő látogatásom során történő megvitatása elé". Borókai szerint azonban a magyar választási kampány sajnálatos módon előbb kezdődött a vártnál, ezért a miniszterelnök a lehető legrövidebb időt akarja tölteni az Egyesült Államokban.

A kormányfő korábban bejelentette: március 20. előtt nem vesz részt a kampányban - emlékeztet a napilap - és a budapesti amerikai nagykövet, Nancy Goodman Brinker a hét végén szintén azt mondta: nem volt tervbe véve az Orbán-Bush találkozó. A lap azonban azt állítja, megbízható forrásokból úgy értesült: a magyar fél a legutolsó pillanatig szorgalmazta a legfelsőbb szintű találkozót, ám az amerikai fogadókészség hiánya miatt Budapest lemondott a formális kérésről.

Díszdoktori cím és előadás

Orbán Viktor hétfőn először látogatást tesz a Boston melletti Harvard Egyetemen, és találkozik Lawrence Summersszel, az egyetem elnökével. Délután a Tufts Egyetemen megbeszélést folytat Lawrence Bacow egyetemi elnökkel és Stephen Bosworth-szel, a Fletcher School dékánjával. Ezt követően a díszdoktorrá avatási ceremónián átveszi a tiszteletbeli jogi doktori cím oklevelét, majd előadást tart az Európai Unió és Közép-Európa, illetve Közép-Európa és Oroszország kapcsolatairól.

A magyar miniszterelnök és kísérete helyi idő szerint késő este, a Tufts egyetem vezetői által a tiszteletére adott díszvacsorát követően visszaindul Budapestre, ahová kedd délben érkezik meg. Magyar politikusok közül az Amerikai Egyesült Államokban díszdoktori címet korábban csak Antall József miniszterelnök kapott.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!