Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Neked mennyire nehéz a gázkart húzni? Mert nekem nagyon. És nem bowden baja van, a karbinál van a baj. Lehet azzal valamit kezdeni? Fűkasza karbit talán ha kettőt szedtem szét így nem nagyon figyeltem erre a részére.
Köszönöm, akkor lehet állítok egyet az alapjárati keveréken. Mondjuk nem értem, mert az elenyésző mennyiségű plusz benzint ad hozzá a magas fordulatihoz, ami ugye külön oldalt egy kis lyukon megy a szívótorokba. Beállítottam a bejáratás után enyhén berekedős hangúra full üzemmelegen, normál damilhosszal nyélgázon pörgetve. Igazából pontosan ugyanoda állítottam vissza ezzel, ahol volt... Az alapjáratihoz nem nyúltam, mert nem is füstöl, meg van is komoly gázreakció, meglepő módon még full hidegen is. Kompressziót érzek egész jót, melegen indítva meg már jól érezhetően kéri a határozottságot. Direkt kipróbáltam, hogy szegélyen kissé idiótán rövidre koptatott damillal odapörgetek neki röviden, de nem sokkal magasabb a hangja, mint kb oda kiengedve, ahol a burkolat lecsapná. Nagy rezgése nincs, az is igazából az élete delén jócskán túljutó Stihl damilfej rezgése. Betekeredett fű nulla, szöghajtás agyonzsírzása előtt is tökugyanilyen volt a max fordulat, a tengelyt összerakáskor végigzsíroztam, könnyen jár kézzel forgatva. Szóval valahol motoron belül dől el. Ilyen bántóan emberes 52 köbcentihez képest. Egy jobb Simsonhangot várnék, meg szélesebb nagy nyomatékú tartományt nyélgázzal tarolva. Halad így is, de nagyon figyelnem kell a fordulatot, nincs az, hogy csak úgy ráhagyom magam, és munka van.
Ahogy a neve is mutatja, a karbi benzinnel feltöltésében van szerepe. Két kicsi békaszelep van benne, ezek szoktak deformálódni, és nem kap benzint a karbi.
Annál azért picit több, de valóban a 11bartól messze vannak a kínaiak.
Három kínaira van rálátasom, a hyundai a legerősebb, azt le kell tenni és fogni rendesen, hogy be tudd rántani. A másik kettőt a hátamon is simán berántom. De becsületükre legyen mondva szépen teszik a dolgukat.
A saját Hyundaiomat sikerült úgy beállítani, hogy félek tőle. Viszább is vettem, mert nagyon ment. Én full gáznál a karbi oldalán lévő csavart tekertem befelé. Ha nem változik, akkor még annyit csinálhatsz, hogy ahová a gázbowden megy műanyag, annak a közepén van egy kis csavar (lehet le van dugózva) és azon kintebb tekersz kb 1/8-ot. Ezzel a tűszelepet húzod kijebb. Utána megint rámész a levegőcsavarra.
Apósnak a kaszáján is meg kell ezt csinálnom, mert az se pörög ki rendesen és hiába játszok az oldalt lévő csavarral, nem javul.
A kínaikban nincs kompresszió ,alig 6 bár körüli új korában ! Egy Japánban meg kb ,nem mértem ,de biztos van 11 bár is ! A Kawasakim simán kirántja a kezemből az 53 cm3 -vel a berántó fogantyút ,két kézzel rántom ,rálépve !
Kettő olyan van benne melyikre gondolsz ? Az egyik a tűszelepet vezéreli a másik a békaszelepes az is oszt valamit de én nem tudom de a fekete ebből nem a legjobb választás az tuti ! A legjobb az átlátszó ami nem is nagyon látszódik vagy az olyan rücskösnek tűnő ! A fekete könnyen nyúlik a 100-as benzintől és a béka szelepek nem zárnak nyitnak a gép járása bizonytalanná válik miatta . A 95-től meg meg keményszik . Nemrég cseréltem ki ez miatt ,csak nekem kinyúltak a 100-astól !
Lökethossz is befolyásol. A nagyobb fordulat a henger vezérlésének változtatásával érhető el. Tuningmajsztrók hobbyja, párszor neki kell futni mire elégedett leszel- fordulat és erő is legyen- és ne hulljon szét órák alatt... :)
Uraim, keresztkérdés. Lehet inkább kettő. Miknek a függvénye egy 2T motor "pörgőssége"? Hogyan lehet rábírni péhéldáhul egy kínai kaszát, hogy kicsit magasabb legyen a max fordulata, lehetőleg büntetlenül?
Pörgősség alatt most azt értem, hogy - esetünkben - pl 52 köbcenti nem érezteti velem azt, hogy rém kevés a nyomatékos tartomány a tetején, mert egyszerűen nem pörög jobban. Ő egy Hyundai, Praktiker gazdaságos, kínai alakú. Az összehasonlítási alapomhoz képest érzem nehéz agyúnak, nem is olyan kicsit. Ami pedig egy Hitachi, asszem 46 köbcenti, de egy Forma 1 ehhez képest.
Szóval hogyan lehetne kicsit kényelmesebbé tenni a munkát? Egyáltalán mitől ennyire korlátozott a max fordulat? Karburátort én állítottam be, átlátom a viselkedését, csak nem értem teljesen a két gép közti különbséget. Lökethossz?
Helyben tartja a damil orsót ,és az is vezérli, hogy el tudjon fordulni a rugó ellenében van a koppintás . Ha nincs benne vagy gyenge akkor is feszt adagolja a damilt .
Az 53-as motoros bazi erős egy gép ,kertbe elég a 45 -ös is ! Nem tudom mivel kompatibilis az alkatrészei de eddig nem kellett hozzá semmi sem még 4 éve kb hogy használom . Ha jó benzint öntesz bele full szintetikus olajjal ,szerintem sose lesz baja ! A husi is elment 13 évet mindenféle javítás nélkül ,pedig az 12500 fordulatos motor a Nikkari Kawasaki motorja meg csak 8500 fordulaton jár full gázon . 20 évet biztos kibír .
Nikkari sxd 50 v55 melyik a jobb választás én hosszabb távra tervezek mennyire van alktrész a nikkarihoz v valamilyen más kászával kompatibilis az alkatrészei meghajtó tengely kupungház karbi stb.....
Szóval a hagyományos/szabványos acél üzemanyag kannáknak azért van három füle, hogy két ember (katonák) jobbról-balról a két szélső fülénél tartva akár nagy távolságra is cipelni tudják.
Annyit még, hogy hőmérséklet emelkedés van (melegebb helyre kerül mint ahogy telenyomtad a hűvös kúti benzinnel) nem mindegy a kinyitási sorrend. Előbb a csövet kell lazítani (alsó csavaró) így kiegyenlítődik a nyomás, aztán a felső csavart kell nyitni. Különben kiböffent és bosszankodhatsz.
Biztos van olyan ami nincs olyan vaskos anyagból ,de ezzel én már évek óta harcolok még sem jó az éle ! Túl kemény csak a kalapácsok smolját lapítgatom a kasza meg nem nyúlik . Az én békebeli kaszaverőm inkább lepattog szilánkosan ,de az se hagy rajta nyomot . Ott még úgy ahogy meg tudom valamilyen szinten ütlegelni ahol a flexel elvéknyítottam . De lehet a szalagcsiszoló lesz a nyerő ,de még nem próbáltam ki ma nem volt időm a kertet nyírtam a Nikkarival ! Az is már egy ideje szopat . A benzin gumi csöve elhasadt vagy 3 felé és nem indult az istennek se ,levágtam belőle akkor jó lett ,aztán ma indítanám semmi !!??? Há mondom ilyen nincs ! Kivettem a gyertyát és nem adott szikrát ,cseréltem egyet benne és jó lett . Kissé sokat kap de a karbiján semmi állítási lehetőség nincs hogy visszább vegyem a benzinjét . 3 év után nincs korom benne de kiégve sincs a dugattyú tető ,olyan olajnedves .
Akkor ne csodálkozz. Vasúti sín lágyabb mint ami kell, a kaszaverőből is, ha lehúztad az edzett réteget...
Kemény és polírozott! felületek kellenek hogy jó élet csinálj. Az osztrák penge 44-46 HRC, az orosz 48-52.
Számtalan video van fenn, de a fele vacakság. Ki kell mazsolázni az igazán jót, és azok szerint.
A német guru is azt állítja, hogy amihez használni akarod az orosz még jobb is, de meg kell dolgozni az él kialakításával. De nem akarok itt offolni, bár lehet, nemsokára nem is lesz olyan nagy off :)
De majd egy osztrák kaszát besikerítek és ez is megoldódik ! Tegnap a felhős időben a vasúti sínen adtam neki egy átköszörült kaszaverő kalapáccsal és sikerült is 6 méternyi rendet vágnom fenés nélkül !
A 135R 35 cm3, míg az 543RS 40 cm3, erősebb, nyomatékosabb és Komatsu motoros, ami a fűkaszák, motorfűrészek közt szétnézve azt kell mondani, hogy nem sok van feljebb tőle. Nem véletlen, hogy a kínaiak erősen belenyomták a homokba. Szinte az összes kasza és fűrész motorjuk Komatsu klón. Biztos nem azért, mert xar. Azt húszezres többletpénzt szerintem megéri. Én is eljátszottam ezt tavaly tavasszal, igaz én inkább 553RS-t akartam, csak sajnos nem volt az országban sehol és nem is tudták megmondani, hogy mikor jön legközelebb.
Nincs jó tapasztalatom a szervizekkel ! De nem is járok ilyen helyekre ! De ha Ötbites betoppanna na ő jobban is meri ezeket a gépeket ,vele kéne beszélned .
Hogy érzed, ilyen munkára elég a 135R? Most tervezek kaszát venni, de még nem döntöttem, a 135R és az 543 rs között billegek, ezért érdekelne a gyakorlati tapasztalat. Köszi!
Mondjuk nem értem a HQ-t, gyakorlatilag szinte egyforma áron van ez a két gép de lehet, mindkettő másban jobb mint a másik.
Értem. Köszönöm a korrekt választ. Az eladó átb...ott, csak azt nem értem, hogy a szervíznek mi érdeke volt abból, hogy rámondja, hogy ez a típus így jó. Állítólag Stihl szervíz.
Van egy Stihl FS 310-es fűkaszám. Használtan vettem. Az előző tulaj elmondása szerint az egy gyári hibája a 4-mix motornak, hogy még nincs bemelegedve, addig csak kerregő, csattogó, hangon megy, és nem pörög ki.
Akkor nem is haza vittem, hanem egy kisgép szervízben, ahol Stihl gépeket is javítanak. Ott is ugyan ez volt a válasz. Ez 2-3 percig ment így. Most már ott tartok, hogy 15-60 perc, mire felpörög, addig el megy feleslegesen 1 tank benzin. A Youtube-on néztem videókat, és ott nincs ilyen jelenség. Ahogy beindították, azonnal felpörög, és munkra kész állapotban van.
Nekem szürke csavart damil volt a fejen amikor vettem. El is tettem a maradékát, mert igen jó volt. Sajnos a neten olyat nem találtam ezért lett a citromsárga körprofilú. Mivel jól bevált és 70 métert vettem , azóta nem kerestem a szürkét. De rajta van a bakancslistámon. Majd bebillegek egyszer Egerben a HQ-hoz. Ott vettem a kaszát, vagy van olyan damiljuk, vagy tudják mi fajta.
Hect 156 volt itt valamelyik nap ,új gép ,jó rezgés csillapítással ,de még az a markolatok amilyen nagy bunkó fogantyúi vannak ,nem tudom kinek készült ,nem hétköznapi kézbe való ,borzalmas ! A gázkart is nehéz uralni van benne rugó jó erős ! Mondtam ledobnám róla az tuti ,még a kínai kasza markolata is emberibb !
Pár damilon már én is túl vagyok, a Husi citromsárga damilja jó volt, de ne tárazz be sokat, mert a következő évben már nem az igazi.
Én most a Trimmel Line damilból használok 2-2.4-2.7 kör keresztmetszetűt, ami bevált. A helyi mg. boltban jó áron van, és a nagyobb tekercshez még van damilvágó kés is:-)
Hétvégén,otthon maradt a damilom,hirtelen keletz,hát vettem a szerszám boltban, 2,7 mm-s noném /legalábbis nekem az. Flynkee/damilt neon zöldet.Döbbenetesen jó négyszög alakú szinte alig fogyott.A négyszög körré kopott egy idő után és még bírta,nem tört nem szakadt,nem állt össze.Van ilyen is,nekem bejön a nyllgtas is 2,4 és 2,7,-mm ben.Bár a "nagy"márkák damiljai,ha nem öregek nagyon jók!Mondhat bárki bármit!Csak az árul horror már!A Stihl Cf Pro 3. Szuper csak itt is az ár,talán a legjobb amit próbáltam.Pedig a Hq,Stihl,Oregon,Makita,Ratioparts, damilokat is használtam már.
A sors megoldotta,ne fájjon a fejed,a Stihlhez minden van a legapróbb csavarokig.Az ára az aranyárban van az alkatrésznek,talán az utóbbi időben kicsit lassab /1-2,hét/ az érkezése.Utángyártottat nemigen érdemes szerintem venni,legalábbis ab6 fődarabokból.Egy Mahle henger már dugóval több mint 100,rupó.
"Elmondás szerint sokat használták, de állítólag még nem volt javítva."
Egy 20 éves gépnél a sok használat jelentheti, hogy vagy 1500-2000 liter benzint elfüstöltek vele. Ennyi használat után szoktak rátenni egy új karburátort és még egy darabig elmegy.
Szerintem nem érdemes megvenni az ilyen gépet.
Esetleg egy keveset használt 20 évest, amit ismersz...
Nem igen hiszem hogy rentábilis volna ! A sthil egyáltalán de még a husi sem ! Egy eredeti dugattyú 20 -30 ezer forint bele ! Már 4 éve is 16 000 volt a 343R-be egy dugattyú + gyűrű ! Jelenleg meg nagyon kevés gépet érdemes felújítani ! Még a kínai cuccok is eléggé húzós árba kerültek ! A magas nyomású mosóba egy szelepkészlet egy új gép árának a felébe kerül !
Volt a közelemben egy közel húsz esztendős Stihl FS-400-as gép 130 ezerért eladó. Elmondás szerint sokat használták, de állítólag még nem volt javítva. Sokáig töprengtem, végül elvitték előlem, de azért érdekelne, hogy érdemes-e ilyen korú gépet venni. Gépek szerelésében otthon vagyok, bár fűkaszával még nem volt dolgom.
Milyen a Stihl és a Husqvarna fűkaszák alkatrész ellátása és mennyire drágák az alkatrészek, rentábilis lehet egy öreg gép teljes felújítása házilag?
Nekem van vagy 5 féle itthon de a citromsárga kör damilnál én jobbat nem tudok mondani, ami vagy a husié ,de szerintem az Oregon gyártja . Sok évig az Oregonét használtam ,sőt a mi napig .
Én ugyanilyen fejen, ugyanebben a méretben, HQ 543-hoz a HQ körprofilú (citromsárga) damilját használom megelégedéssel. De szívesen veszem én is a jótanácsokat.
Nem nagy üzemben vágom a gazt, de kb. olyan 2000nm-es a kertem, ahol harcolok gazzal. Lassan elfogy a damilom. Mit ajánlotok, van valami jó ár-érték arányú most? Nem csak fű, hanem erősszálú gaz van a kertben - sőt inkább az utóbbi.
Husqvarna 135R a gép, és T35X a damilfej. 2,7-es damilt szeretnék bele venni.
450 szériát szerettem, 460 is mert muszáj. Nekem nem kézreálló a régi után. Persze már nincsenek régiek, kipusztultak. Csak olyan mint a tied 1200 órát ledolgozott, kopott karbis , zörgő szög hajtású valamik! :-)
Szerintem Stihl, Husi, Oleo meg a többi a sorrend fűkaszában számomra. 545 bozót vágós kivitelben van, nem mondanám rossznak. Stihlt masszívabbnak, hülye állóbbnak tartom.
Előfordulhat ilyen? Létezik ilyen? Fűkasza benzinszűrőt kivettem át tudom fújni, De lehet , összerakva a motor , karbi nem bírja felszívni rendesen a benzint?
De én levágtam a hajtásból is ez miatt ! De még kb 3 cm többet kellett volna ! Teletanknál kissé hátrább áll ,de ha a kaszafej dobja tele van akkor pont vizszintesen áll a gép ha nem fogom . A markolatokkal sokat játszadoztam mire ott lett ahol kell . Amikor már nem támasztom vágás közben akkor tudom a benzin fogytán van a gépben ,így gyakorlatilag rátöltök ,nem szokott kifogyni belőle . A szórásvédők meg tervezési vackok a belső bordákkal amiből kipiszkálni is nehéz a füvet ,A Nikkari-é tök sima belülről ,szinte nem ragad fel semmi sem rá ,az anyaga is egész más jellegű ,jóval rövidebb a szoknyája mert levehető az alja ,én azzal kezdtem ezt levettem róla . A husié csapni való a szórás védő ,mert még a fülemen is van a fűből az arcvédőt meg rendszeresen mosogatni kell mert beteríti ! De a Sthil hogy tervezte alacsony emberre ??? A Nikkari Japán és nagyon hosszú és még nehéz is ,de remekül súlypontba állítható . Én az alacsonyabb emberek közzé tartozom .
Igen jól mondod.Az a jó,ha az ember csak a karjaival vezeti a kaszát,törzsből,derékból nem mozog,csak lépked előre,esetleg oldalra.Azért tartom jobbnak a Balance hevedereket,mert jobbam lehet vele "vezetni" a kaszát,mint a Stihl Advance U universal-l.Stihl több pontos beakasztási helyzete jobb viszont számomra,mint a Hq.egypontos helyzete.Sokat kaszálok szőlősor alatt,ehhez jobb a Stihl kicsit hosszabb szára.Próbáltam a két "nagy" márka profi kaszáit napokon át,és jobban bejött a Stihl.Valahogy kezelőbarátibb legalábbis nekem
A környékemen sokkal több Stihl van,bár előfordul még az Oleo 755 master is.Na az nekem abszolut nem jött be.
Mondod ezt a súlypontot-hogyan?Sik földön állsz,tele tank,tele damilfej,tiszta védő,ideális testtartás a kezelő részéről.ideális heveder beállitásnál talán,elméletileg,talán van olyan-bár még én nem láttam-hogy súlypontba lehet a gépet tenni..aztán lépsz kettőt,már a testartásod is változik,azután meg fogy a benzin,a szemét meg rakódik a szórásvédőre,a mérleg matek meg máris megváltozott..oda az induláskor belőtt egyensúly..
Én inkább ugy próbálom beállitani magamnak az egyensúlyt,hogy a kezemmel inkább csak irányitani,ne tartani kelljen a gépet.. de nagyon nem egyszerű-rövid a heveder,nem lehet eléggé hosszirányban mozgatni a száron a bekötési pontot,ha jó helyen van a bekötés,elakad a lábam a kormányban,ha lépek.. alacsonyra kerűl a markolat..
Én ugy látom,hogy alacsony,vékony emberekre egyszerűbb belőni a függesztést,mint az átlag,vagy attól nagyobb enberekre.. talán mindenhol kinai méretű emberekre szabnak mindent..
Próbálgatom a tudást átadni de esküszöm még egy embert sem láttam akinek a gépe súlyponton volna akasztva ! Ha meg olyan kinai fogantyús gépem lenne egyből meghajtogatnám a markolatokat hogy fogható legyen ,vagy vennék rá egy normálisat ,nem pedig ilyen széttárt karral próbálnék hadonászni ,ez tuti !
Sokat számít ám a megszokás is. Eddig három kaszát használtam és minden váltásnál visszasírtam az előzőt. Mindegyik másként állt a kezemre, másképp kellett vele kaszálni, át kellett szokni egyikről a másikra és az idő volt. A kis Makitáról a Hechtre hááát .... Csak amiatt bírtam elfogadni, mert kétszer olyan erős volt. Aztán lassan megszoktam pedig sokmindennel meg lehet vádolni, de azzal nem, hogy kényelmes lenne. A gázmarkolata szerintem olyan lehetetlen szögben áll vagy nem is tudom mi, de a csuklóm teljesen kicsavarodott mikor fogtam. Két óra kaszálás után az alkarom már görcsölt. És ennek ellenére mégis idő kellett míg az 543-at megszoktam. De megszoktam. 😊
Ezt a 95-ös megromlik mizériát még nem tapasztaltam. 4 ütemű fűnyíróban mindig benne marad ősszel, de tavasszal könnyen indul. Iseki 2 ütemű kapában is kibírta a telet, meg is lepődtem, hogy pár rántásra elindult. Az őszről maradt benzint gond nélkül használom. Annyi, hogy ha sokat állt, alaposan felrázom.
A 460-s Stihl erősebb,mint az 545,még a 450-s is pariban van az 545-l.Szerintem 0,1-0,2 Lóerőt nem is igazán veszi észre a "mezei" ember.A Stihl heveder az Advance Universal nem olyan komfortos,mint a Hq.Balance, vagy a Balance XT pláne jobb.Nekem a Balance XT van azzal a Stihl is jól el van.
Sokan mondanak sok mindent.. felénk meg pont forditva volt-a közmunkások állami pénzből minden tavasszal kaptak vagy húsz új 460-at.. értelem szerint az uj gépeket a régi,bevált közmunkások kapták meg,a régebbieket meg az uj belépő kollégák..
Aztán egyszer változott a kép,a husisok lettek a nyerők,ők adhatták a gépeket,545 rx -ket.. ezeket is a régebbi melósok kapták meg,mert uj gép,ugye... aztán másnap az összes uj gépes letette a husikat,mert kérik vissza a tavalyi gépeiket,ezekkel az uj gépekkel kinlódjon az uj dolgozó..meg aki akar..
Nekem nagyon nem jön be a 545-elismerve,hogy nektek az a csúcs-nekem tul nehézkesen mozgatható,a nagy forgó tömeg miatti pörgettyűhatás nekem nehezen uralható,a szórásvédő egy vicc,meg szerintem a szár-vágórész szöge is más,mint az általam megszokott stihles gépeké.Borzasztó erős motor-erősebb,min t a 460,szerintem tulnyitott kipufogó-ordit,mint a barom,ok nélkűl..
A Stihl 460 nekem sokkal komfortosabb,emberibb,kezelhetőbb-ha lehet,kicsit is gyengébb,nem annyira harsány hangú-részemről sokkal jobban irányitható és uralható gép.
Szerelési szempontokból a 460-at ismerem inkább-nem sok 545-öt kellett javitani,meg nem is kapkodtam érte,hogy javithassam-pár ilyen van az ismeretségemben,azok céges gépek,vigyék a hivatalos szervizbe..csak amit muszáj valamiért,azt javitjuk meg.. pl a szomszéd gépje..
Nekem van egy öszvér kb 410-460,több nem gyári megoldással,bontott gépekből összerakva,egy 40-2 damilfejjel,késsel szinte semmit nem megy.. eléggé rozoga már szegény.. de megy.. még.. én sokat vágok kerűlgetős,akadós helyen,kerités,fák,szőlő.. szerintem az irányithatósága,uralhatósága ilyen helyeken jól jön.. ahol meg lehet bátran hadonászni,vagdalkozni,oda meg talán a némileg izmosabb 545 a jobb..
Ha a beakasztást a súlypontba lehet tenni a súlynak nincs jelentősége ! Én a gépeimet nem emelem ,és a kaszafejet sem tologatom a földön ! A damillal sepregetek !
Vettem egy Oleo 430 TL fűkaszát 2015-ben , ez volt a vonalkódos széria, aztán vettem egy 545 rx-et.
Soha többet Oleo, egyébként jól indult, de a kidolgozáson a műanyag anyagokon látszott, hogy nem Stihl vagy husi. Az szöghajtásból már az első éven könnyezett a zsír.
Egyébként egy tubosos gép volt és állandóan zsibbadt a gázkaron a mutató újam, hogy egy konkrét példát is említsek. A műanyagok motorburkolatok felfogatása csapnivaló.
Egyébként a 755 Mastert dicsérik....
Reklamáltam, hogy valami gond van a 430 TL-es szériával, hát mellé beszéltek. Aztán a szervizes elmondta, hogy ez a széria felejtős ... Szóval, ha egy nagy cég így áll az ügyfelekhez, akkor többet tőlük semmit.
Nem onkiszolgalos volt a kisbolt. igy ezt adta a polcrol. egyebkent nem sok ilyen olaj fogyott el, ezutan igerem figyelni fogok hogy full szinti legyen. ;)
Az a baj azokat nem lehet csak úgy tekergetni mert egyik viszi a másikat is ! Tanácsot nem igen tudunk adni látatlanban . A benzin mikori és miféle ? A 95 megromlik elég hamar és pont ezeket a tüneteket okozza ! Primer pumpa is tud ilyen tüneteket okozni .
Itt a fórumozók között sokan használjuk teljes megelégedéssel az ELF MOTO 2TECH vagy ELF MOTO RACE 2T olajat. Az ára fele vagy a felénél is kevesebb, mint a Stihl vagy a HQ szintetikus olaja. A HQ LS+ is félszintetikus.
Oke, megfogadom ;) valoszinuleg egy jobb damilfejet is vennem kell, le sem utom csak kicsit lenyomom es adagolja a damilt es amikor mar hosszu akkor csak nyog a gep. Melyik maradjon a Stihl Super vagy LS+?
Szerintem ha a szivacsot kimostad, és ragyogott, az tök jó: csak éppen mosás után "kezelni" kellett volna valami arra való olajjal! Anélkül eléggé keveset szűr, és pont az apró por - homok jut be szinte ellenállás nélkül a motorba... Mert magán a szivacson csak a faágak és nagyobb bogarak akadnak el ;-)
A papír légszűrőt akkor kell pucolni, ha koszos. Ez függ a tereptől (mit nyírsz vele, mennyi port csinálsz) , és pl. oldalt kidobós fűnyírónál attól is eléggé erősen, hogy a légszűrő a kidobós, vagy a nem kidobós oldalon van. egyszerűen rá kell nézni időnként, és ha koszos, kifújni.
1,5le gépre én max2,4 damilt javaslok 2-2,5le nél max 2,7 damil a lényeg könnyedén kipörögjön normál fű esetén a damilvágó hosszra hagyott damilnál. Persze lehet helikopterezni vékonyabb hosszabb damillal de az már más.
Egy 1,5Le kinai gepnel mekkora lehet a max damilatmero? ez ezekbol jominosegut honnen erdemes?
A masik, eddig Husqvarna LS+ es Stihl HP Super ketutemu adalekot hasznaltam csak vele, ezek megfeleloek vagy igenyli a magasabb minoseget (netalantan lehet helyettesiteni valami mezei full synth 2t olajjal autosboltbol?)
Üdv Kollégák! Van egy Oleo-Mac BCH fűkaszám, és van benne vagy 20 órányi használat. 10 órás időközönként van előírva a légszűrő tisztítása, de az előző fűkaszámnál egy sima szivacs volt, amit csak kimostam, és már ragyogott is. Ennél ez a papírszerű harmonika van, valami jó lágy anyagba foglalva. A gépkönyve szerint sűrített levegővel kell kifújni belülről kifelé, de itthon nyilván olyanom nincs. Holnap még szeretnék vele nyírni 2 órát, mielőtt a cégnél ki tudnám fújatni. Ilyen új gépnél és ennyire új szűrőnél van bármilyen kockázata annak, ha még tolom vele 2 órát? Mikor kifújom, érdemes megkínálni féktisztítóval, hogy kioldja az olajat? Vagy egyáltalán szabad az ilyet bármilyen folyadékkal tisztítani, vagy a papírszerű anyaga megsínyli? Köszi!
Nekem az utóbbi van, 543 rs. Ez 35 helyett 40 cm3, valamivel erősebb, nyomatékosabb. De nehezebb is, ha ez számít. Nekem a súlya nem annyira meghatározó, elfér rajtam. Az ereje miatt vettem ezt. Nem bántam meg. Arról nem beszélve, hogy az 543 Komatsu motoros, a 135-ben nem vagyok biztos. A Komatsu meg nagyon tudott anno. Vagyis tud még ma is, csak a HQ-hoz tartozik már.
Sziasztok! Eljutottam odáig a fűkasza választásba, hogy nem veszek nagyon olcsót. Szeretném ha hosszú éveken keresztül viszonylag problémamentesen induljon, működjön, nem akarok szerelgetni. Két típus között billegek, a Husqvarna 135r és aZ 543RS ami között szeretnék választani, a nyírandó terület 2x kb 500 m2, esetenként jó nagy fű. Árban minimális eltérés van. Melyik a jobb vétel, van valakinek mindkettőről gyakorlati tapasztalata?
Nem jó olajjal ,nem jó benzinnel használod ! A 16 éves gépemben még nincs korom ! Akumlátoros cuccok drágák és és nem igazán lehet velük haladni ! A 40 voltos lidülös fűnyíró is ha tolom neki hamar lemerül ,ezek jórészt kisebb kocsi beállókra való eszközök ! De a lidülösnek is van motoros kaszája két aksisban 40 volttal . Az nem olyan nagy összeg és lesz valami véleményed róla ,ha nem jön be se vesztel nagyot szükségből pótgépnek nem árt !
Minthogy a motoros fűkaszám használata a korom miatt egyre nehezebb, a kertem néhány gyümölcsfái közötti területek ápolásához a neten kínálgatott akkumulátoros fűkaszákat illetően kérnék segítséget...
Egy ideig a Kawasaki motorokat használták két három gépükhöz ! Más országokban a kínai motor kinézetre, de a Mitsubishi motorokat használnak a kaszákhoz ! Próbáltam fellelni az alieszprexen de alkatrészeken kívül semmire se mentem vele ! Lehet hogy idegen nyelven többre mentem volna . Lehet a Stiga is azt használja álruhában !
Lehet hogy olaszból jön csak a kínai gyártja ,én is kaptam ilyen damilt ezt a fűzöldet elmegy kategória, mert ketté hárommá válik néha ! Egy jó damil sose válik több szállá, hanem fokozatosan élesre kopik ! Mint egy ék olyanná kopik a vége !
Kb. 20+ éves az olasz gyártmányú Alpina 30D fűkaszám ami még mindig működőképes bár már ritkán muzsikál a Husi 545rx mellett.
Ha menetközben nem nőtt volna a kaszálandó terület kb. 0,8 ha-ra akkor maradtam volna a taljánoknál most azt hiszem Stigának hívják őket. A szomszédomban (Szolnokon) van egy márkaboltjuk ahol szervizelnek is mindenféle mezőgazdasági gépet (is) de Stigát még nem láttam náluk javításban viszont John Gardentől a Makitán keresztül a Stihlen át a Husiig mindent.
Olyankor erős a gép és hosszú a damil ami kilóg a kaszafejből ,elkap valamit és az egész tekercset belül megrántja . Más gyártót meg kell próbálni damilnál ,nem mind egyforma ,meg a kör keresztmetszet szerintem a legjobb . A Sthil damiljaival nekem nem volt szerencsém nem mondanám hogy jók ,de én olyat régen nem vettem már ezek miatt ! Natúr műanyagszálast használok Oregont vagy a Husqvarnát .
A hajtásnak bírnia kell a favágást is akár fűrésztárcsával ,na az viszont sűrűn meg áll és a kuplung csúszik meg ,vagy éppen digdongot játszik véle a kezelő ,össze vissza csapkodja a még forgó fűrésztárcsa a hajtást ahogy vétlen érintéseket csinál vele az ember !
Ha olyan a pálya akkor azt szoktam csinálni drótból olyan 3-4mm-ből hajtok egy védő keretet akkor azt tudom hol van, és azt nyomom a tereptárgynak ,és tudom a kés nem ér hozzá !
Máshol nekem sem, csak itt szivat. Fs410-c, vel azon az udvaron rendszeresen összeolvad a damil. Ez a fehér peremes damilfej. Bár lehet a damil hibája is.
Ugyan az a damil FS240-el a kicsi damilfejjel sosem olvad össze.
Ezt a kést egyébként egy Sparta 250t-re gondoltam felrakni.
Én akadós területen kő tégla vasdarab drót üveg meg mindenféle szentszar soha nem használok kést, nem a kést féltem a kihajtást, durva blokk esetén a szöghajtás sérülhet s az húzós. Én nem tudom nekem nagyon ritkán szakad be a fejbe összesülni meg soha. Most vágtam egy ilyen területet 1 tank egy spulni(kb8m) damil egyszer sem szakadt be megállni nem kell csak kop és tovább. Lehet szerencsém van.
Az van, csak ez olyan terület lenne, hogy vannak akadályok, aztán gondoltam ez el tud hajolni ilyenkor.
A damil meg szeret beszakadni, aztán amikor 5 percenként ezért állok meg, éveket öregszek az ideg miatt, pedig 1 tankkal meg van, csak sajnos ilyen rossz rész.
Ezeken az árakon semmi nincs ! legfeljebb kissé jobb kínai ! Sajnos a Japánok leálltak minden robbanó motoros kerti eszközzel ! Gyakorlatilag a Sthil ,Husqvarna ,Echo ami Japán ennyi maradt a felhozatal ! Esetleg az OleoMac még több versenyző nem indul !
Igen komatsu de az 553 is komatsu csak erősebb. Az eredeti japán kaszákban mindkettő motor erősebbnek volt feltüntetve, valószínűleg az eu norma meg egyebek miatt a husinál kicsit "fojtottabb"
Sziasztok! Stihl FS45 van jelenleg a háznál, de kellene egy nagyobb gép. A kis Stihl nagyon kezes, kisebb helyekre jól használható, viszont a nagyobb területekre (50-100m2) már kényelmetlen. Mi lenne a következő méret? Melyik márkákat érdemes megvenni? 100, max 150 ezer lenne a keret rá, de ha létezik olcsóbban is tartós gép, nem sértődnék meg rajta :)
Igazad lehet de 3/4 gázon ki a fene tartja az ujját folyamatosan hosszú munkánál, én nem. Marad a max gáz oda-vissza a komatsu motort nem kell félteni.
A gázt nem rángatjuk ,folyamatos kb 3/4 gázon kaszálunk és oda vissza vágjuk a füvet a kaszafejjel . Csak ott rángatjuk a gázt ahol valami tereptárgyat akarunk megkerülni és csak egy egy megpördítéssel el karjuk szedni a tárgy körül a füvet .
Tavaly szezon előtt a segítségetekkel vettem meg a Husquarna 543RS-m. Eddig jó választás volt, mióta összeszoktunk és nem fordítva kezelem a szivatót és a nyitott állapotot nagyon kezes. :)) Téli pihenő után is pöcre indult! CSak 100-assal és husi keverékkel használom. Utólag is nagyon köszönöm az ajánlást!
Tegnapi és tegnapelőtti vágás utáni tapasztalatok:
- 2,4 -es Nylforce Trimmer Line damil szart se ér erősebb terepen. Fémmagossal kaptam anno, az sokkal jobb volt.
- Az autómata gázadagolója (majd kijavítotok ha nem így hívják) nem elég erős szerintem. Gondolom azért az takarékosabb mint ha tökig húzom neki folyamatában.
De nem is bonyolult meló ! A tubus csavarjait feltágítod és előrébb tolod amennyit a kábelek engednek ,vagy kikötöd a kábeleket ! Majd a 4 darab csavart kitekered ,és már látható is a kuplung !
Túl sok lóg ki belőle nekem azért vannak nagy átmérőjű fejeim ! Azokból jóval kisebb a kilógó szál és ezáltal merevebb és jobban melózik vele a gép . Ha nagyon kilóg képes a damilt sokkal jobban rángatni és az haggyán hogy elszakad de össze is sül és csak csavarhúzóval lehet szét feszgetni .
Sajnos még ráadásnak a kötöanya hatlap sarkait jól le is kerekitették-hogy még kevésbé álljon stabilan a házban.. ez a fej nem egy sikertörténet-szerintünk-a vevők kérik vissza a régit,de nehogyanámmávisszafelémenjünk-utángyártó cégek meg örülnek..
A régi 40-2 fejet sokan vették más márkájú gépre is-most meg megfordult az irány,a gyárit mivel-honnan lehet helyettesíteni..mert az ujabb fejek..a fehér peremesek.. nem annyira..
A kicsiknél még van a bevált 25-2,az 2,7 vastag damillal még elbir.. átraktam magamnak egyet nagyobb menetre-nagy gépre,próbának,mit-hogyan,de sajnos a nagyobb kilógó damil miatt mintha jobban szeretné beleszaggatni a damilt..
Azért fordítja meg az anyát benne mert nem passzos hanem egy kicsit lóg benne ! Nehezen de bele lehet tenni a kör keresztmetszetűt . Elég lágy damilt vettem de hogy mi a neve hirtelen nem tudom ,nem nagyon merem már használni ,pedig pont a rövid kilógás miatt lett a Sthil fej hogy a száraz csalán ,gaz , tősarjas helyeken ,vagy száraz gallyas fűvel felnőtt helyeken tudjak kaszálni azokat szét szórta a damil meg bírta ,csak a fej nem nagyon örült neki ! Nem nyomattam ész nélkül a damilt kézzel húzgáltam kintebb és érzékeltem hogy valami nem timmel vele ,de akkor már púpos lett az anya háza . Kerestem itt egy paszentos anyát bele azt bele ütöttem ,és azóta nem merem a vastag damilokat használni vele 3mm lett a legvaskosabb ! A 160-as Tekomek fej lett a 3,5 damilos fejem ,de annak nagy baja kicsi a dobja . Csonkos helyeken kéne kaszáljak ,még jó hogy nem bírok a kezem miatt ,kézi kaszával vágtam a ház mögött utat de 3 nap alatt bírtam 30méter levágni és kétszer kalapáltam a kaszát ,bele vágtam a csonkokba meg egyszer egy betonnak oda rántottam ,nem láttam a tökig érő csalánban mi van ott ! Külföldi a gazda ha nem csinálnám társadalmi munkában már eltévednék benne !
Általában amit a boltokban kapsz legnagyobb Stihl damilfejet,az a fehér peremes 46-2 damilfej.. ez a fej átlag max
3mm damilra van tervezve-a 3,3 is már trükközve megy bele-hogyan tettél abba négyest-aztán csudálkozol,hogy tönkremegy.Nem egy eltalált fej,az elődje jobb volt.. a vergődtetést nem birja,a kis fordulaton ide oda csapatás előbb-utóbb megforgatja a menetes részt a fejben.. ez gyenge pont.
A Stihl a nagyon erős igénybevételre a damilfej helyett a Duro-Cut fejet ajánlja-abba való a 4mm vastag,farkasfogas damil-ezeket méretre vágva kapod meg,zsebbe rakod,aztán,mikor kell,nem koppintgatsz,hanem beledugsz egy uj szálat,azt mehet tovább..
Legnagyobb,általam látott mai Stihl damilfej az 56-2,az FS 560 géphez adták,elődje a négy szálas 40-4 nevű volt,azokat az FS-500,550 gépekre tették.. de semmivel nem volt jobb a 4 szál,inkább átrakták 2 szálra..mert a négy szálra rakáskor csak kevés damilt lehetett felcsévélni,és sokszor meg kellett állni damillal feltölteni..
,hogy Stihl FS 20-a 041 fűrész motorja volt rászerelve egy brutál erős vázra..vastag szár,nagy hajtómű,lassú fordulatú,nagy motor.. elvétve még előfordul a tipus,de inkább már csak érdekességként..
Aztán volt hasonló gép,a 08 motorjával-a számára nem emlékszem..szintén a lassú fordulatú gépek közűl való ez is..
Aztán volt olyan gép is,amin a 076 fűrész motorja volt-na az tényleg nem egy pörgős motor.. a szára meg volt vagy hatvan mm vastag..
Na,ezekkel aztán dolgozhatnál,ezek aztán nem lendület motorok.. de ezeket inkább erdei melókra tervezték,illetve ajánlották..
Mit szeretnél kaszálni vele ? A TJ 53-as van nekem túl erős !! Nem létezik olyan kaszafej amit tönkre ne tenne a 4mm damillal is úgy söpör hogy az anya megfordult a műanyagban !!! A legnagyobb Sthil kaszafejet tönkre vágta 30 perc alatt ,de 3 ló tuti nincs benne ,viszont olyan forgatónyomatéka van a lassú fordulat miatt mint egyik gépnek se ! Nem Sthil vagy husi ,itt a berántót két kézzel érdemes húzni vagy visszarántja a kezed ! A fém kétágú kést még a kukorica földön is viszi szárvágásra is jó ! Házi használatra bőven elég a a 45 cm3 és 1 kilóval könnyebb mint az 53cm3 gép ! én még olyan erős géppel nem kaszáltam mint ez a Nikkari ! pedig a legnagyobb Sthilekkel még a búzát is vágtam ,meg a husi erdészeti gépével még erdőt is kaszáltam ,de nudlik a Kawaszaki motorhoz képest ! Csak ordítanak és az erő meg sehol se !
Én nem veszek ebbe híg zsírt. Vegyen az ember külön a szárhoz, külön a szöghajtáshoz? Préssel nyomtam bele bőven, betoltam a szárat. Annál jobb mint volt az biztos....
Több portálon is van néha. De a legjobb az aliexpreszen vagy hasonló portálról beszerezni ! De az Eredeti Mitsubishi motorok is jók ,vagy ami japán gyártású Subaru akár ,csak ezek meg már szinte csak a 4 üteműeket forgalmazzák azzal meg nem nagyon van tapasztalat mit is tudna !
A Kawasaki TJ-45 motort biztos rá lehet tenni és a szöghajtás áttétele is szerintem stimmel . Olcsó gépet én nem vennék ! Akkor már inkább a Stiga ahhoz alkatrész is van !
Nem préssel kell, és nem is közönséges zsír való bele ,nyomás nélkül, olyan híg zsír való bele ,a másfajta kiül és nem végzi a munkáját ! Évente megnézem rendszeresen ha fogy pótlom ! Azt jobb volna szétszedni és ami nem jó cserélni benne . Ha szárazon futott akkor ott fémforgács is lehet akár .
Ha-ha..., az élet nagy mókamester... Szóval, reggelről mentem a piacra a románokhoz, nem volt nekik olyan membrán.
Nem messze van a Stihl bolt, megkérdezem mégis mennyi a membránszett. 7400Ft, mondom nem szaladgálok utána tovább, megvettem.
Pik-pak összeraktam a gépet, rángatom, ugyan úgy semmi..
Na most van baj....
Még vagy egy órát szét meg össze rakosgattam, már úgy voltam hogy délben mikor az asszonyért megyek beadom a szervízbe. Aztán jött egy kósza gondolatom hogy nem-e a benzin rossz. Elővettem a láncfűrészt, kiöntöttem belőle a régi benzint, feltöltöttem azzal ami a fűkaszába ment, és voala megált, nagy fehér füsttel a láncfűrész is. A permetezőben volt még bőven régi keverék, fűkaszából-láncfűrészből kiöntöttem az új keveréket, a régivel felöntöttem őket és mind a két gép szépen működik ahogy kell.
Két dolog lehet, 1-rossz volt a benzin amit pár napja tankoltam a Shell kúton...., 2-véletlenül gázolajat tankoltam...
Csak te tudod megítélni mi baja van ,mi csak támpontokat tudunk adni ! De ha nincs gyakorlatod ebben, jobb ha valami olyan embert keresel aki már látott olyat és segít ebben !
A netről rendelek én is megy a fene érte többe lenne mint amiért házhoz hozzák ! Levél díjért eljön ! Érdemes akár két garnitúrát is venni . nekem mondjuk sok gépem van de van itthon általában több garnitúra is hozzájuk !
Szerintem is a tűszelep membrán lesz a ludas.... Holnap megnézem reggel a piacon a románoknál hátha van.... Ha tutira tudnám hogy az, nem sajnálnám, vennék a stihl boltba, de szerintem, gyanítom úgy is az lesz a vége
Az a szomorú hogy volt 8 évig egy fs240-em amit minden gond nélkül használtam
Az állás egy gépnek nem tesz jót ha meg még benzin is van benne és az 95-ös akkor meg nagy a baj is ! Én hiába nem használok valamit azt rendszeresen üzemszerűen feltöltöm megjáratom bemelegítem ,aztán ki a benzint belőle ,még ki is nyomkodom a primerrel és úgy teszem le . De olyan 3-4 havonta minden gépemet elindítom így ! 100-as benzint használok Full szintetikus olajjal és spuri adalékkal !
Felénk nem tudom merre induljak utángyártottért, ha rendelek, hétfő kiesett, keddre jön meg, a meló meg ott van félbehagyva...
Amúgy majdnem vadi új a gép szóval nem hiszem hogy cső lenne szar vagy szűrő lenne dugulva... Évekig csak ált... Indult szépen, idén már 3x használtam, össz. kb 3 órát, semmi nem volt eddig.
Leállítottam, pihiztünk, berántottam, zúgott ahogy kell majd egy perc múlva leállt , mintha lekapcsoltam volna , semmi haldoklás vagy valami...
A tűszelep membrán ép ? Nincs kinyúlva ,nem ropog ? A tűszelep lába ott áll ahol kell ? Emelgeti a tűszelepet is ? A szelepes membránja jó ? ha nem kap benzint a tűszeleppel van gond általában ,vagy a csővezetékkel ,vagy épp a gumicumi is le szokta az embert szopatni ,nem kicsit ! Ha pl szelep hibája van az életben se indul de a benzint felveszi de mire az indítást elkezded már el is ejtette ! Nemrég találkoztam ilyennel épp !
Az utángyártott nem olyan nagy összeg az se rosszabb mint a gyárija ! Csövek nem lyukasak ? Szűrő nincs eldugulva ? Tank szellőzés rendben ? Milyen olajjal és benzinnel járattad ? Nem tágult fel a karburátor , a szívató kinyit ,vagy becsuk ? Légszűrő hogy áll ?
Üdv mindenkinek! Stihl fs 260, 2018-as, viszont nagyon keveset ment még.
Ma du. fűkaszálás közben egyszer csak leállt, nem is indult többet.
Hazajöttem, kivettem a gyertyát, száraz volt, fecskendővel nyomtam bele benzint, első rántásra zúgott.
Szétszedtem a karbit, kivettem a tűszelepet, egy fúvókát ki lehet tekerni, azt is meg a szita szűrőt. Kompresszorral kifújtam a karbit, fúvókát rézdróttal megdugtam/kifújtam, mindent szépen összeraktam de semmi javulás. Se szívatóval se sehogy egy deka benzint nem kap. A gumipumpa szépen ahogy kel felveszi az üzemanyagot. Jól gondolom hogy a membrán lehet a ludas? Valakinek ötlet? (nem szeretnék feleslegbe membránkészletet venni)
20 évnél régebben kaszálok sose volt kínai gépem de ezen idő alatt alkatrészt a Solo-hoz vettem egy hajtó tengelyt az is azért volt cserés nem volt jól összerakva és csak a fél ricni volt benne a kuplungcsészében és ezt megette ez miatt . 7-8 évig még maszekba is jártam vele és csak 25 cm3 gépecske . Még mindig üzemkész pedig semmi nem volt cserélve még a motorja bontatlan ,évente 1-szer kaszálok vele ,vagy ha a fizikai erőm eltűnik akkor szoktam elővenni ! 2-3 rántásra indul a mai napig is !
Nikkarim van ahhoz még a 3 év alatt semmit sem vettem csak a kaszafejek amik nem igazán bírják az igénybevételt ! A legnagyobb Sthil fejjel el van ha a 3mm damil fölé nem mégy vele ! Esetleg még a 160-as Tekomek fejet tudod még használni hozzá ! Ha jó benzinnek és full szintetikus olajjal használod nem igen nyövik el sok év alatt sem .
Csak kíváncsiságból ránéztem a Fuxtec honlapjára, már ott is 90+ a kasza. Sajnos a Fuxi is az a kategória, ami alapvetően hobby szerelőknek való.
Saját tapasztalatom az, hogy a létező összes hiba előjött az enyémen, amit itt a fórumon írtak, de mivel sk. megoldom, így nem okoz akkora gondot. Hozzáteszem, van egy nagy Husqvarna fűkaszám, meg egy kicsi is:-)
Ahogy az előttem szóló írta, ezeket szerelgetni kell. Nekem cserés volt a szórásvédő, a gyári damil fejet nem is használtam, kormány eltört, tank elrepedt, a benzicső már az elején cserés volt, majd a karburátor szórakozott, ami szintén cserés lett.
Az alkatrészek nem drágák hozzá, de erre lehet/kell készülni ennél a kategóriánál. Annyit még hozzátennék, hogy miután ezt a sok problémát megoldottam, azóta viszont szépen használható, a fiam gépe lett, amikor együtt kaszálunk. De a kicsi Husy mindig ott van tartalékban:-)
Hecht kaszád volt-ez a márka a kinai stiluson belűl középmezőnynek mondható-alatta vannak a nagyáruházas Garden.. akármik,majd még lejjebb a piaci,minden néven -szinben kapható gépek.Felette vannak az ismert márkák(pl Stiga)olcsósitott gépei,amik szintén szép ruhába rakott,kicsit jobban felkészitett technikai értelemben is-de pl sok alkatrész pótolható a kinai piacról is.Aztán vannak a még magasabb szintű,inkább már csak alakjában, formailag kinaisnak néző gépek-de az már árban nagyon fent van-Maruyama,Nikkari,stb.
Na,ha neked annyi pénzed van rá,mint amit irtál,ujban ne nagyon reménykedjél jó gépben-vagy tegyél még bele pénzt egy jobb gépbe,vagy tanulj meg az ilyen szintű technikával együtt élni-és ugy használni,ráfigyelni,karbantartani,amit ez a szint megkiván.Normális benzin,olaj,damil,gyertya,benzinszűrő,légszűrő,zsir,nem tulterhelve használni,némi tartalék gyujtás,gyertya,porlasztó,szivótorok,benzincső,berántó kpl,f.t. szimeringek,kormány karok,.. a polcon,ha kell esetére.. mert ez a szint ilyen..
Van egy haverom,nagy kinai barát,Stihlt nem vesz,mert az csak a név,mint tudjuk.. van neki három gépje,nagyáruházas,meg kicsit feljebb szintű is.. hogy tudjon dolgozni,ha kell,és valami megadja magát.Most hétvégén kettő feladta,harmadikkal fejezte be a melót.Kis hibákkal álltak meg,de hétvégén se bolt,se szerelő..majd megszereli hét közben..Egyik szimeringes lett,a másiknak eltörött a kormánya,meg a szivótorok elrepedt,befalsolt a motor,valószinűleg megsült..nem drága hibák,de a gép sem az..
A Nikkari megérhet egy ránézést. Nem olcsó az alkatrész, de üzemórára vetítve kisebb az alkatrészköltség, mint a kínainál, ha használod is. És még a kieséseket hozzá se számoltuk.
Nem akarlak elkeseríteni, de - szerintem - amit keresel, az nem létezik 60.000 ft-ért.
Normális kaszán egyébként 3-400 (de akár 1000) üzemóráig csak kopó alkatrészeket kell cserélni. (Légszűrő, damilfej)
Beállítottam 3 embert autópálya részűt kaszálni, 3 különböző új kaszával, fél év alatt kaptak darabonként kb 5-600 üzemórát, az egyiken kellett berántót cserélni, az is felhasználói hiba volt.
Így érdemes mérlegelni, hogy mi az olcsó és mi a drága...
Egy kis segítséget kérnék tőletek. Új fűkasza vásárlása előtt állok. (megint)
Eddig egy nagyteljesítményű HECTH kaszát használtam, ha működött, mert azért voltak vele gondok. Az árához képest többet vártam volna tőle.
Kb. 4 évet használtam max. 50 órát ment és sima fűvágásra, azokon a helyeken amit nem tudtam megközelíteni. Fák között stb.
Na most ez a szépség teljesen kuka, legalább is a szerelő, akivel beszéltem (megbízható a barátom) azt javasolta ebbe ő már nem tenne pénzt.
Tehát most új kasza kell, mert a fű nő :)
Az lenne a lényeg, hogy azért legyen 50cm3, ne pergjen szét, és többet legyen nálam mint a szerelőnél. Ja, meg azért jó lenne alkatrészellátás, nem horror áron.
Árban 60.000 ft környékén gondolkoztam. Még egyszer nem szeretnék többet költeni, mondván jobb minőség, mert ha így járok mint ezzel akkor inkább megéri 5 évente cserélni az olcsóbb tipusból.
Létezik háti kasza is ,valamiért nem terjedt el itt ,pedig nem rosszabb ! Kawasaki motorral a 45cm3 bőven elég ,vagy Mitsubishiben is láttam már . Ez hajlékony száras ,meg kell valahol nézzed az befér -e . A wagonerbe sokat hurcoltam abba mindenféle gép befér srégan ,ledöntve az első ülést ! Zsák van a kaszafejre húzva ne koszoljon ,úgy van az első ülésen !
Nem véletlenül nem találtál a nagyoknál szétszedhető kaszát. Az egy plusz hibaforrás. A hajtást is két részre kell bontani miatta, tehát több hibalehetőség. Egyébként praktikus nekem is van ilyenem, de tavaly vettem egy HQ 543 RS-t, így már csak tartalékos a Hecht. Ami jó benne: A szétszedhetőség (még működik is egyenlőre, főleg, hogy már nem használom), az ereje, papíron ugyanannyi mint Hq-é, a valóságban sem sokkal kevesebb benne a kraft. Ami nem annyira jó: qrva cifrán indul, állandóan játszani kell a szívatóval, gázzal, a rezgéscsillapítása, a kormányának a kényelme közelébe sem jöhet Hq-nak, a szórásvédője szép nagy, de nem sokat ér, tokától bokáig beterít. Három év használat után azt mondom, hogy 15 évre ne tervezz vele, illetve úgy, hogy lesznek cserélendő alkatrészei (viszont sokminden megvehető a piacokon aprópénzért) esetleg itt-ott hozzá kell majd nyúlni. Az 5 év használat benne van nagyobb baj nélkül. DE!!! Mindez csak úgy igaz, ha 100-as benzin, full szintetikus olaj 1:40-ben bekeverve. Én még Spuri adalékot is teszek a benzinbe, nekem bejött. Más meg, ahogy gondolja.
Tanácsot szeretnék kérni. Két külön településen lévő kb. 500-500 m2-es terület (akár 60-70 cm-es fű) évi 3-4 szeri vágására keresek fűkaszát. A személyautós szállítás miatt fontos lenne a szétszedhetőség, ezért a Hecht 152-est néztem. Alkalmas (tartós) ez a gép ilyen munkára 5-10-15 évig, vagy ehhez az igényhez valami márkásabb kellene? Mondjuk márkásabb fűkaszába nem találtam szétszedhetőt.
Én is elkezdtem, szintén álruhás komatsu h543, nálam majdnem tele volt a tank szivató és szinte azonnal indult,az igaz valahogy nem pörgött ki teljesen a 2022es tankal,de a friss benyával már igen. Az idei évben még keveset használtam kb 15-20 tank.
A mai nappal megnyitottam a fűkasza szezonomat. A HQ 543 RS úgy féltankkal volt eltéve. Teleöntöttem és harmadik rántásra indult. Valamit tudtak,tudnak a Komatsunál.
Nem pont fűkasza, de talán tud válaszolni valaki. A motorok működése gondolom hasonló.
Van egy kis aggregátorom, első rántásra beindult. Mikor a szívatót állítom vissza, először a motor felpörög, majd amikor teljesen visszaállítom, a motor rángat és lefullad.
Novemberben használtam utóljára, akkor rendben működött. Télire úgy tettem el. hogy elzártam a benzincsapot és hagytam, hogy kidolgozza magából az üzemanyagot.
Tegnap megnéztem a gyertyát, levegőszűrőt, azok szép tiszták.
Esetleg a karburátorban maradhatott annyi üzemanyag, hogy eltömődött valami? A bioetanol miatt gondoltam erre.
Husqvarna 343R az egyik a másik egy Nikkari TJ 53-as ! Ha venni akarsz egy Nikkarit ajánlom sokkalta jobb mint a husi . Alacsony fordulatú a Kawasaki motorja és bazi erős nagy nyomatékú motor ! A Sthil legnagyobb kaszafejét fél óra alatt tönkre tette a 4mm damillal ilyen tősarjas, gallyas területet akartam megkaszálni vele ,nem volt akadály neki csak a kaszafej nem bírta ! A rögzítő anya körül a műanyagban az anya majdnem megfordult ,kidudorodott és felhasadozott . A megoldás a kétágú fém kés lett !
Milyen géped van és mit alakítottál át rajta nekem van egy oleo mac t 30 jó gép csak nem kimondottan irtásra való a kis cm3 miatt.A másik daemon 52 cm3 na ez tényleg kapott mindent a szőlőben gyümölcsösben rotációztam vele meg vídiás lappal akác kökény ill csipke bokor a szomszéd területekről benövő részeket kellett aprítani vele .Az igazság az hogy jó lenne egy husi ,sthil , v oleo de sajnálnám tönkre tenni na meg a magas áruk is dominál.
Az autók, főleg a kisebb benzinesek is olyan magas fordulatszámokon adják le a névleges teljesítményt és nyomatékot, ameddig jóérzésű ember maximum véletlenül pörgeti őket ;-) Mert ki autózik 5-6000-es fordulatszámokon?!
Kizárt dolog nézd meg a gépkönyvet hol van a gépedhez tartózó munkafordulat ! Az én gépemé 9000 fordulaton adja a legnagyobb nyomatékot ! A plafon fordulata meg 12500 fordulat ! Még sose kellett ezen kaszáljak ,pedig engem akkor szoktak hívni ha már a többi feladta ,még motoros kaszával is ! Kaszáltam már napraforgó szárat ,erdőt , kukorica táblán a szárat és 2m füvet is ! Még az első időkben szinte csak kb derékig vagy mellkasig érő gazokat vágattak velem ! Aztán jöttek a 2m körüli szúrós gazok ! Ha elvágtam egy egy vaskos szárat néha ha nem jó felé dőlt el is kellett ugranom előle ne dőljön a fejemre ((::!!
Van a telken egy nyárfasor egy kis patak mellett, mivel nedves rész, ott is nádas akar lenni állandóan. Olyan 20m hosszban és kb. 3 méter hosszban rendszeresen gyilkolom vele a még zöld, de már derékig érő, vagy ha nem voltam otthon egy ideje, akkor embermagasságú, már kemény nádast... Sajnálom, de nincs másik gép, és amíg bírja, nem is lesz.
A szintén derékig érő csalán stb. körbe-körbe a telek körül az már felüdülés neki szerintem ezek után ;-)
Amióta megvannak a Stihl gépek, csak Stihl kétütemű olajat használunk. Egyrészt remélem, nem csak reklám, hanem tényleg ők tudják a legjobban, hogy mit szeret a saját motorjuk ;-) Másrészt meg praktikus az a kis kiszerelés, ami pont egy kanna benzinhez való, nem kell szórakozni az adagolással, tuti jó lesz a keverési arány :-) Olvastam már itt-ott, hogy vacak minőségű olaj, nem érdemes megvenni: de ha ennyit futottak gond nélkül a gépeink, akkor az azért már jelent valamit.
A motornak - kihajtásnak nem hiszem, hogy jobb a tartós mit tudom én, 9000-es fordulat, mint a tartós 3-4-5000-es... A kuplungnak meg kb. olyan mindegy, mert azért az elég alacsony fordulaton nyit.
Az autóval sem padlógázon közlekedünk folyamatosan, illetve van, aki igen, de ott is látszani fog az élettartamban ;-)
Én régen bérbe kaszáltam velük akár a lapulevelet is meg a csalánt 1 métereseket ! Ha ahogy írod ügyesen kezeled sokat elmennek ,meg a jó benzin és olaj is fontos hozzá !
De anyunál a szegély kb. annyi szerintem, mint egy átlagos ház körül a zöldterület. (körben mindenhol van egy legalább métere sáv, amit fűnyíróval már nem lehet lenyírni, + az árok, + minden tereptárgy körül)
És gaz, nád, stb., szóval azért kemény melója van a gépnek!
Ja, amúgy mellényomtam, 48 vagyok, nem 58 ;-) A gép szerintem olyan 25 éves lehet, minimum. Azért ez már szép teljesítmény!
Az, hogy eddig húzta talán annak is köszönhető, hogy mi "füllel" használjuk a gépeket: nem pörgetjük halálra. A szomszédoknál látom, akarom mondani hallom, hogy az ilyen gépeknél egy fokozat van, a teljes gáz! Markolatig húzzák a gázkart, és adj neki. Pedig a legtöbb helyzetben alig kell neki egy kis gáz, nem kell 10.000-el pörögnie folyamatosan annak a szegény motornak (meg kihajtásnak) Gázt akkor adunk, amikor nő a terhelés, és esik a fordulat.
Akkor azt valóban szegélynyíróként használod ! Nálam 3 év után ment a kukába régen mert elgyengült és a spirált benne kiverte a kaszafejnél ami meg kotyogósodott ,ennél fogva erősen rázott .
A Tecomek 130 feje jól bírja de az koppintós fajta . Ezt én már rég írtam hogy a kaszafejet nem szabad a földön tologatni mert olyan anyag nem létezik ami ezt huzamos ideig bírná ,és eléggé húzós árakon vannak ! Én ugyanezeket a jelenségeket a husival átéltem ,a gépet is átalakítottam ,de ezzel a gépemmel az építése miatt szerencsés vagyok ,nem minden géppel lehet megcsinálni ezt ! A lényeg, neked azt tudom tanácsolni a gépet tele tankkal ,a bekötési pontot úgy módosítsd, hogy ha nem fogod a hámra felakasztott gépet az vízszintesen álljon ! A fogantyúkat is ehhez állítsd be . Ekkor az lesz a gép hátrább kerül és a súlypontjában lesz . Ennél fogva kissé elemelkedik a kaszafej a földtől és nem a földön lesz hanem kissé felette ,a damil meg 10-15 fokos szögben fog forogni a vízszinteshez képest ,a kaszálást a damillal söprögetve tudod kivitelezni . Én már az elmúlt 4-5 évben nem vettem kaszafejet ,mi több a megrepedt házú fejjel már évek óta kaszálok, még a koppintóját se kellet cserélni Damil vezető szemeket cseréltem benne . A koppintást csak úgy tudod majd elvégezni kissé meg roggyantod a térdeidet és akkor ér le a koppintó .
Én egy Stihl FS 36 gépet használok. Apu akkor vette, amikor még ifjú voltam, most 58 vagyok...
Apu meghalt 12 éve, azóta én nyüstölöm a masinát.
Van egy kis tó is a területen, mellette némi nád - azt is ezzel vágta apu is, meg én is.
Körben sok rész, amit a fűnyíróval nem lehet levágni (elég nagy terület) , plusz a ház előtt kb. 25 méternyi árok a főút és a járda között, amit ezzel a géppel vágunk (meg persze minden olyat is ezzel nyírunk körbe, amihez a fűnyíró nem fér hozzá)
Most 2-3 éve cseréltem le az eredeti damilfejet, de igazából csak azért, mert már egyszerűen elkopott, elfogyott, ahol a fűvel - földdel érintkezik...
Rá való Stihl-t vettem, nem emlékszem pontosan, 8-10.000 forint körül volt. Nem néz már ki olyan masszívnak, mint az eredeti, de remélem, legalább negyedannyit kibír ;-)
Ja, amikor apu vette a gépet, az eladó a lelkére kötötte, hogy csak apró melókra, mert ez spirálos kihajtású, kis teljesítményű, stb., tényleg csak szegélynyíró! Aha... Kapta a nádast, fél méteres gazt, meg mai éppen van :-)
Pár (sok) évente én kihúzom a spirált, kap grafitos zsírt, kifújom itt-ott, hogy legyen hűtése, és ennyi. Most kezd a berántója néha nem beakadni húzásra, de amíg be bírom csiholni, szét nem szedem...
Van hasonló korú kis láncfűrész (023) , azon eddig a lendkerék végén a lánckereket kellett kellett cserélni (vagyis én egyszer cseréltettem, apu meg szerintem soha) , a lap is eredeti rajta. (Láncot persze sokat cseréltünk már.) Pedig apu azzal szokta kitermelni a téli tüzelőt, fát döntött, kuglizott, stb., pedig annál meg azt mondták neki, hogy óvatosan vele, mert az csak gallyazó fűrész ;-)
Amikor a lánckereket cserélte a Stihl boltos - szervizes ismerős, kértem, hogy nézze át a gépet, ha valami olyan, cserélje nyugodtan: azt mondta, minden rendben van vele.
Régen tudott valamit a Stihl...
Volt egy kb. ilyen korú motoros permetező is, miután apu meghalt, meghirdettem valami szemtelen áron (annyiért, sőt olcsóbban is bőven lehetett már új "nóném" gépeket kapni) Azonnal elvitték.
Nem vagyok jártas a damil fejeket illetően nekem garden 130 mm -es van 3 mm damilt használok hozzá 52 cm3 gépemhez nálam ez a fej nem bír ki 1 évet mondjuk sokat is vágok vele. Milyen damil fejet tudnál ajánlani ami jobb lenne ettől vettem régebben a gazdaboltban valami olasz fejet de az se hozta a hozzá fűzött reményeket és dupla áron volt mint a garden .Ennek a garden fejnek az a baja hogy a csévélő dobja törik el ez az amire a damil van fel tekerve az alján csatlakozik az aluminium amivel feltekernéd a damilt mivel automata lenne de ez még nem sikerült a 3mm damillal .
Tecomek fejek eléggé ellenállóak ami a géphez illeszkedik ,van belőlük kisebb nagyobb is . Nem tudom mekkora géped van . Damilt ha kicsi 2 mm -est Oregon damiljai jók ,de ki kell próbálgatni őket ,kicsi méretekben nem használok jelenleg 3mm -4mm-eseket használok jelenleg az én gépeim nagyok 45cm3 ,meg 53 cm3 . A fejek is nagyok nekem 130-as a legkisebb a legnagyobb meg a tekomek 160 feje ,vagy a Sthilé épp nem tudom . Gagyi kínai damilokat nem javaslom . Irányelvnek akkor jó a damil ha fokozatosan elvéknyúlva kopik le .
Egy 34mm.átmérőjű dugattyúra hogyan tennétek fel a gyűrűt, hogy ne törjön el? Kitágítani teljes átmérőre és ráhúzni, vagy egyik végét beleilleszteni és ráfordítani?
Valamennyi rázkódás mindig lesz ,nincs olyan gép amelyik nem rázkódik . A kaszafej is rázkódásokat visz majd bele a damil egyenlőtlensége miatt . A gépet mindig a súlypontján akaszd fel a hevederre ,és ezt tele tanknál állítsd be . Akkor a gépet nem emeled és a kaszafej nem a földön csúszkál ! Nagyságrendekkel könnyebb úgy kaszálni mint a gépet emelve állandóan .
Kihúztam én is a kardánt a csőből! Ez egy négy oldalas rúd! Amikor vissza dugtam a csőben, akkor úgy 20cm után megakadt, szerintem ott valami merev távtartó van. Utána már megvezette a kardánt és simán végig csúszott a csőben! tökéletes belefekszik a kardán, nem lötyög nem csoszog benne.
Nézegettem az új motoros kaszákat ,azt kell mondjam ide is hamarosan semmi sem lesz ,csak a 3 vezető márka és a kínaiak ! A kínait már ismerjük a nagy márkákat meg nem tudjuk megfizetni ! Ez is a kihalás szélén áll !
Üdv. A damilfej fedele nincs nagyon elkopva-deformálódva? Nekem azért rezgett,mert el volt a fedél kopva. Nem egyenlően kopott és az egyik oldalán vékonyabb volt a fedél,mint a másikon és az eltérő súly miatt rázott-rezgett. Rátettem egy újat és elmúlt a rezgés.
Mindennek ! A kaszafej is tabilizálja a tengely végét . Nem lehet hogy valamelyik csapágy le van csúszva és berángat a hosszú tengely ? Ha csapágyas 3-4 szokott lenni ha meg olyan műanyagban fut az meg végig van . kiverődni meg a bordák tudnak a kaszafejnél ,vagy a kuplung csészénél ha ott nem menet van . Én már úgy is jártam a borda lement a tengely végéről mert nem volt eléggé össze csúsztatva a külső ház és a tengelynek csak a végből vagy 2 cm volt benne a kuplung közepében ,és ledarálta !
Szétkaptam! Van benne egy csapágy a tövénél, de az nem mozog nem rezeg! Nem kotyog! Gyönyörű szépen elfordul benne a tengely!
Most, ahogy szétszedtem megtakarítgattam, majd összeraktam és mintha kevésbé rázna! Ha felkerül előre a szöghajtás, várható, hogy az is csillapít a rázáson kicsit?
Meg nagyon mozog az üzemanyag tank. Kicsit lefogva, mintha még jobban csillapodott volna a remegés! Lehet köze?
Nem tudom mi hajtja a kaszafejet .spirál vagy tengely ? Azt kell átnézni ! A spirál el szokott kopni és vergődik a csőben a tengely meg kikoptatja a házát ez lehet csapágy vagy akár H alakú műanyag is amiben fut a tengely ! Sok esetben elég megfordítani a műanyag csapágyat ,vagy a tengelyt ha egyforma a két vége pl .
Adott egy Hitachi CG23EA (SL) fűkasza! nem mai darab, elég régóta nem megy már! Szöghajtás sincs fent rajta, vennék rá! Sikerült működésre bírnom a motort, beindult! Viszont eléggé ráz a fűkasza! A markolatát és a gáz kart fogva, rlég jól remeg! Azt mondta az előző gazdája, hogy Ő már azért nem használta, mert remegett! Mi lehet a baj? Csapágy csere a tőnél? Bocsánat, nem nagyon vagyok járatos a témában!
Husi 135R fűkaszának a gyújtását lehet valami olcsóbban is helyettesíteni, vagy kénytelen megvenni az ember a gyárt? Van valakinek esetleg ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Tavaly vettem az asszonykámnak egy Matrix xone nevű kis szegélynyírót, akku és töltő nélkül mert az volt itthon egy tescos orrfűrésben. Nagyon bevált finom kis szerkezet, sajnos most nem találtam a hirdetések között.
Kellene vennem egy akkus szegélynyírót, de elakadtam az elején... ;-)
Igazából valami kis "játékszer" kellene anyunak, mert van egy benzines Stihl, amivel én pár hetente, amikor hazamegyek, levágom, amit kell: de ha két hazalátogatás között füvet nyír, akkor szeretné befejezni a szegélyek mellett is (...de a benzines nem neki való) Szóval nem nagy gazos területek rendezése a cél, hanem pár 10 méteren pl. a kerítés mellett kellene levágni, ahová a fűnyíró nem ért el.
Elkezdtem keresgélni, de a kicsi olcsó masinák általában késesek. Eddig nem is tudtam, hogy létezik ilyen :-) Mennyire használhatóak ezek?
Néztem videókat, és arra jutottam, hogy talán pont erre a célra nem alkalmas annak ellenére, hogy szegélynyíró a neve: mert a szegély (fa, kerítésoszlop, sziklakert, akármi) mellett piszkosul kopik a kés, vagy akár le is szakadhat, a damil sokkal jobban alkalmazkodik a kiszögellésekhez, egyszerűen lecsúszik róla, és annyi.
Jól gondolom?
Esetleg tudtok ajánlani valami nagyon olcsó ;-) , de bevált, használható típust, amit kompletten adnak akkuval, töltővel?
A 2T olaj stabilizálja a benzint, ezért a ritkán mozgó 4T veterán autók benzinjébe is szoktak keverni egy keveset (1:200), hogy ne mindig tankmosással kelljen kezdeni 1-1 megmozgató kört néhány havonta.
Szerintem maximum hosszabb csővel lehetne. És más karburátort használva mondjuk egy ilyen mostanában kapható PWK karburátor jó lenne? Nyilván majd utána állítva.
Ha műanyagban fut a hajtó tengely azt komplett kihúzni és áttenni az új csőbe . Vagy ha a kínai hajtás furatai egyeznek komplett cserélni . a husié egy H betű alakú műanyagban fut ,alakítható forma .
Tök egyszerű ,kb mindegy a felülete a hengernek ,csak a motor koksz mentes legyen, és a benzin 100-as ,valamint full szintetikus olaj legyen ! 1:50-ben ! 10-20 éve használok ilyennel gépeket a 25 cm3 -a 61 cm3 ig ,nyáron ,télen ,még egyiknek se volt baja ettől ! Pedig kaszáltam nyáron délben dög melegben ,de pl láncfűrésszel vágtam pallókat is dög melegben is . Az ilyenektől ha valami gikszer lenne már rég meghaltak volna a gépeim ! A full szintetikus olaj az azt tudja ,mindenhová eljut a felületen megtapad ,bevonja ,ha látod olyanok az alkatrészek tőle mintha vizesek lennének , tapintásra meg olajos tapintású felület . A felesleg elég kb nyom nélkül a hengerben .Nem kormól ,nem képez lerakódásokat ha a karburátor jól van beállítva ! Amit én használok az 1:50-1:100-ig biztosítani tudja a kenést . Akkor az 1:50-hez bőven elég keverék kenésnél bármilyen időjárási körülmények közt . De ahogy írtam is a karburátornak szuperül be kell legyen lőve a túl sovány és a túl dús keverék ennél is galibát okoz ! A légszűrőt is nagyon fontos tisztán tartani + gépet is ,nem a porból ki sem látszó retekben megy ,mert akkor ott ugyan úgy bajt csinál .
Üdv mesterek! Töprengek itt magamban tök fölöslegesen, hogy 1:40 és 1:50 üzemanyagigény közt mik a valós különbségek motorikusan? A márkanevekig én is eljutottam, de mi szükséges, mi elégséges feltétele, hogy az 1:50 tulajdonképpen jobb legyen az 1:40-nél? Sejtéseim vannak felületi finomságokról és illesztési pontosságokról a henger és a gyűrűk közt, nyilván brutális anyagjellemzőkkel karöltve, de nem szívesen sorolnám, hogy mégis hol kezdődik "aegyötvenes" kategória például ebben. Gondolom hőelvezetés, hűtőfelület és hűtőlapát légszállítás is képes idekívánkozni amellett, hogy van az a pontatlanság, ami a karburátorban sem megengedhető, ha ilyet vállal a gyártó adalékolási előírásként. Valaki tudná ezt demisztifikálni nekem? Mondjuk merő trollságból beszéljünk a kínai cuccok nyelvén, hogy mi kellene oda. Kezdek látni boltok kínálatában (kíná-lat, höhö) olyan kínai hengereket, amik tükörsíma króm felülettel jönnek, talán ez közelebb visz? Esetleg tényleges Walbro karburátor létezik, ami a Mitsubishi nem tudom mi hengerre passzol, ami ugye asszem az 52 és 63 köbcentis kínai kaszákon van? (Vágyálmok ON) Netalán létezik legalább egy jó hűtéstervezésű kombó lendkerékből és megfelelő felületű hengerből, ami hozza/hozhatja az 1:50 feltételeit valami nagyító alól kilátszó üzemórán át?
Válaszolva az örök kérdésekre: maximum háromórás terület, főleg mert olyan dzsindzsa, hogy kisebbeket kell harapni damillal, kés meg a szemét és kövek miatt nem opció. Vagy ha mégis opció kés vagy körfűrész, akkor azzal akkora a vállalás (fűrészhez tudok fémből védő-támasztó burkolatot kreálni nagyon stabilat nagyon könnyen). 52 köbcenti alap, 63 nyilván jó lenne. Pihengetni-hűlögetni nem szeretnék, tán ne gyulladjon már az arcomba a motorhő miatt tankolás közben a szerencsétlen... Agyalok full rezgéscsillapítós, szarrá gyepált gép átalakításán, csak hogy lehessen is menni pihengetés nélkül. 100-as benzin, JASO FD olaj (most épp ELF). Kellemes, nyélgáz és szomszédos, egyenletesformán terhelős kaszálástechnika értelmes magasságban, jó hallás, nehezen kopó damil az eggyel vékonyabb méretben. Főleg dzsumbujirtásra szakosodva, fene fogja tízcentinként vagdosni a kieső területeket is. Haladósan mennék, nem a tökölésbe szeretnék elfáradni. Több jóáras kaszát jobb megoldásnak tartok egy drágánál, mert hatékonyan keresek hibát, és megy a javítás nullaközeli gányolással (legalábbis volt, hogy elég volt drótozni a burkolatot a gyárilag szakadt menethez, hogy ne zörögjön, meg van és lesz is pár ilyen)
Szal 1:50 szükséges feltételei és elégséges feltételei egy motorban. Igazi reggeli kakkantós gondolat így este tíz felé, de legalább messzire vihet, nem?
Sziasztok! Nincs tippetek,hogy lehet a KIVEZETŐ TÖMÍTÉS-t kiszedni a tankból egy Efco-Stark 25-ös gépnél. Folyik felőle a benzin,hiába raktam körbe rugalmas tömítést. Kiszedni meg nem tudom,hiába feszítgetem. Köszönöm előre is a válaszokat!
Ez egyfokozatú nyári olaj ! Agip 10W 40 ,bár nem tudom létezik-e még ilyen olaj ez jó hőtűrő képességű volt ,de ez rég volt most inkább a szintetikus olajakat nézegetném ,vagy rész szintetikusat a 10W 40 kategóriában . Márkát nem tudok mondani sajnos nem használok ilyen olajakat ! A honda klónba az autó megmaradt 5W 40 szintetikus van évekóta . még nem panaszkodott de ezt is cserélni kell évente legalább vagy ha írod az üzemórát akkor 25 órát javaslok cserénként .
Mindenképp az első időkben van a legtöbb fémforgács benne ! Még a következőt is majd így 8-10 óra után cseréld . Csak jó minőségű olajat tegyél bele . Később már majd évente ,és legjobb az őszi leállás előtt ,aztán majd 20-25 óránként . Ezeknek a kis motoroknak ez volt a régi elő írása ,azért mert kicsi az olajtöltetük és hamar tönkre megy a léghűtés miatti nagyobb melegtől .
Sziasztok! MTD 96 fűnyíró traktor, olajszűrős motorral rendelkezik. 8-10 órát ment és most lenne az első olajcsere. Ilyenkor kell az olajszűrőt is cserélni?
Nincs ember aki megmondja milyen karburátor van rajta 1-2 évente akár másfélékkel is szerelhették ! 4 azonos láncfűrészem van de kétféle karburátorral ,és egyik a másik helyére nem szerelhető !
A szétszerelés előtt szeretnék beszerezni hozzá minden alkatrészt, hogy rögtön összetudjam rakni ( egy ultrahangos mosás után ). Benzin + olaj rendben.
Rávan írva a karburátorra hogy zama vagy ilyesmi felírat ahhoz nézz javító készletet . A tűszelep membránját is veheted alapul ha kinézetre stimmel és sok szelepes membrán is van hozzá a tűszeleppel akkor jó lesz a karburátorodhoz . Ne járasd a gépedet 95 benzinnel az teszi tönkre a membránokat és a csöveket is .
Sziasztok! Azt szeretném megtudni tőletek, hogy a mcculloch b40b elite fűkaszámon milyen karburátor van, ill. milyen felújító készlet kell hozzá amiben tűszelep is van. Segítségeteket köszönöm. Üdv Tibi
Meg kell áztatni olyan a fű mint a bogár a kocsi szélvédőjén ,oda sül odaragad oda szárad nehezen jön le ,de lejön és alu színű lesz csak áztatni és dörgölni kell .
Egy veder víz és autómosó kefével megcsutakolom . Először csak vizet viszek rá hogy kissé felázzon a kefével ,majd jön a suvickolás . Érdemes minden kaszálás után elmosni .
Kínai ,talán minőségileg a jobbak közé esne remélem . Mértne lehetne füvet nyírni ha nagy a fű ! Én még most végeztem az önkormányzatnál ,de nem lett mind levágva az esőzés miatt abba hagytam erre az évre . Jelenleg is esik az eső !
Tegnapelőtt kb 30centist kaszáltam. Bajáratáshoz ez a legjobb idő :) , lydl kaszára én még nem talákoztam panasszal, amúgy ott van rá 3év gari - áfás számlával kérni !!! -még nő a fű addig kell nyírni-egy hete olvastam...........
Amiket írtál, azok egyszikűek; én a kétszikűeket kérdeztem.
De ha egyszikű lenne a gyom (amiket írtál), akkor vagy totális (nem szelektív) gyomirtó, ha nem pázsiton van (pl. Glyalka), ha pázsitom van, akkor szelektív Puma Extra, ami kiviszi az egyszikű gyomokat, de nem bántja a szintén egyszikű füvet (viszont ez horror áron van és I. kategóriás szer; kiskönyvre lehet venni csak).
Azt tudom, de lehetne használni talajon is, amennyiben csak kétszikű gyomokkal van tele. Felváltva ültetett babérmeggy és korallberkenye sövény alatt a talaj kétszikűekkel van tele.
Még sosem használtam olyat ,damillal kiveretem a tövéig a járda közökből is ,elég sokára bújik elő . de a legjobb valamelyest vissza vágni damillal ,majd a pamacsot egy elektromos hőlégfújóval ,ami gyomégető néven fut ,lidülös van ,megsütni ,csak ne gyújts fele vele semmit ! Az úgy neked nem lesz költség és nem kell térdelni ,meg vegyszer se kell .
Illetve valamit még elfelejtettem: mi a véleményed a fűkaszára szerelhető gyomkeféről? Létezik műanyag és acél sörtéjű is.
Családi házak kertjeiben sokszor találkozom nagyon gyomos (kézszikű) területtel; ezeket eddig így irtottam:
Lepermetezem kétszikű gyomirtóval (Dicophar, vagy hasonló) és elszáradást követően (két-három hét) ki lehet szedni pl. ezzel a gyomkefével (?).
- Előnye, hogy a gyom gyökérszintig elpusztul; a talaj feletti részt el tudom távolítani, a gyökerek maradnak a talajban, elhalnak, lebomlanak.
- Hátránya, hogy kémiai szert juttatunk a talajba, illetve a kétszikű gyomirtó permet kijuttatása során rákerülhet a permet olyan növényre is (bármilyen óvatosan csinálom), amit nem szeretnénk kiirtani. Továbbá két alkalommal kell a megrendelőhöz mennem.
A másik lehetőség, hogy első alkalommal kiszedem a gyomkefével (?) a gyomokat a talajfelszínről, viszont akkor a gyom élő gyökere benne marad a talajban, amiről újra kihajthat.
A megrendelő persze mindig azt szeretné (ha már hagyta elgyomosodni a területet), hogy azonnali eredmény legyen, de nehéz meggyőzni őket.
Létezik egy harmadik, nagyon időigényes megoldás is; négykézlábazva, gyomkiszúróval kiszedi gyökerestől a kétszikűeket a talajból. A megrendelők tulajdonképpen ezt szeretnék, viszont ez nagyon időigényes feladat és amikor egy árat adok rá, dobnak egy hátast.
Szóval az eredeti kérdés: mi a véleményed a fűkaszára szerelhető gyomkeféről?
Kb 200-as kés bőven elég, két ágú ,egy újnyi akác surjáng nem tétel neki ! A bármilyen vastag kukorica ,vagy napraforgó szárat is simán elvágja ,már többször is kaszáltam lábon álló kukoricást ,sőt 2 méter magas fűfélét is istentelen sűrűt ! Meg vastag tüskés szamártövist is vele ez néha az öt centit is eléri tőben ! Körfűrésszel csak csipkebozótot szoktam írtani tőből ,csak előbb a felső részét leszecskázom vele ,hogy hozzá férjek a tövéhez .
Nekem a valamilyen kés a damillal történő kiritkítás után kellene, pl. ujjnyi vastag akác suhángok levágására. Ez utóbbiból ugyan nincs sok a területen, de mégis kellene egy kés, ami jó rá.
Szóval a kérdésem, hogy, milyen kés legyen az ujjnyi vastag akácok vágására?
- kétágú (milyen átmérőjű legyen?)
- háromágú (átmérő?)
- négyágú (amit adtak hozzá; 4PxØ255x1,8xØ25,4); ha ez is alkalmas rá, akkor egyenlőre nem ruháznék be feleslegesen
- körfűrészlap (átmérő?)
A másik kérdés, hogy bármelyik késből a 45cm3-s Nikkariba maximum Ø255 mm rakható? Persze elfér nagyobb átmérőjű kés is, csak a motor teljesítménye miatt kérdezem.
Te sokkalta profibb vagy mint én ,de az is igaz sosem kaszáltam lucernát még ! A vastag kés szerintem nem olyan jó a két ágú késem szerintem 3mm kb vagy véknyabb ,de a drótkerítést is el szokta vinni simán ((::!!
A négy águ kést hanyagolom jó részt igaza van Kavicsosnak, én lucerna és fű kaszálásra is a 3ágú 270-300mm átmérőjű 3 vagy 4mm vastagságú nehéz kést használom mivel azzal bozótost susnyást is vágok. Itt egy lucerna és rétkaszálás
Dobócsillagnak faja, de kaszálni ahogy írtam is csak a kétágú kés jó ! Megkell tanulni azért vele kaszálni ,majdnem olyan mint a hagyományos kasza ,ha sokat fogatsz vele akkor erő kell hozzá ,hogy a rendet képezzen . Én úgy szoktam, balról jobbra elvágom kb 15cm szélességben ,jobbról balra meg kitolom a burkolattal .
Tegnap teszteltem a megvásárolt gépet (Nikkari SXD-50N profi fűkasza, KAWASAKI motorral, 2,2Le 45ccm) a hozzá adott négyágú késsel. Hát ez a négyágú kés nekem személy szerint nem igazán szimpatikus; könnyebb a damillal vágni (igaz, ezen a gépen ezt még nem próbáltam, mert csak ma megyek a hozzá való damilfejet venni).
Van másnak tapasztalata a 4 ágú késről? Vagy szerezzek be inkább egy kétágú kést? Párhuzamosan használnám a munka jellege szerint a damilt és a kést.
Én sokáig a Makita szögletes damilját használtam nagy megelégedéssel. Aztán áttértem a Husqvarna szögletesére. Szerintem valamivel jobb. Amikor az 543-ast vettem, a damilfejen kör alakú Hq damilt kaptam hozzá és nagyon jó volt az is. Mivel a szögletes már fogytán volt, hát vettem a kör alakúból. Továbbra is jó.
A damilfejnek mindegy milyen a keresztmetszet ! Csak pl a négyzetesből jóval kevesebb fog felmenni rá mert megtekeredve a négyzet is megpróbál körformára alakulni ,meg meg is csavarod feltekeréskor ,és pont az átló lesz a mérete kb úgy hat mintha 3,5 damilt tekercselnél fel mérve meg csak 2,7 kb . Fent tartom a kör keresztmetszetet a legoptimálisabb formának és a kétágú kést a durva gazokban ,csemetésben . Ki kell foltolni damillal amit nem visz a damil azt meg késsel le kell vágni . Másként csak a gépet nyúzod ! De ez csak az én véleményem .
Pl Oregon damiljait használom de a Husqvarna damilok is jók . Másféléket nem nagyon használok ,hacsak valaki meg nem ajándékoz valamilyennel . Régen kísérleteztem ilyenekkel már . De ahogy írtam, egy feltekerésnyi damilokat kell venni, ami árfekvésben is jó, és kipróbálni ami szétfoszlik dobni a kukába ,és ami megfelel annak megnézni az árát nagyobb kiszerelésben és abból venni 2-3 méretet .
kavicsos64 azt javasolta, hogy kizárólag kör keresztmetszetű damilt vegyek. Amit javasoltál, az négyszög keresztmetszetű. Akkor most hogyan tovább? Vagy bizonyos típusú damilfejek nem szeretik a négyszög keresztmetszetet? Pl. Tecomec az szereti? Vagy vegyek más típusú damilfejet? Péntekig be kell szereznem, mert jövő hét hétfőn dolgoznom kell vele.
Megjegyzés: az első kommentemben írtam a feladatot: elvégzendő feladat: a terület egy része fél-egy méter magas gyom/fű keverék, a másik, kisebbik részén sok ujjnyi vastag akác található.
Nem mindegy miket önt bele az ember ! Meg olyat is láttam már aki nem kaszál csak nyúzza a gépet és csodálkozott hogy nem halad ! A damil választás is lényeges ,a legolcsóbb szar damillal is lehet kaszálni csak haza vágja a gépet ,mert bojt képződik a damil végén ! A damil akkor jó ha laposra kopik és nem válik szálaira ,ezt csak kevés damil tudja .
160-as Tekomek fejet tegyél rá a 130-asra alig fér valami ! jó a Tekomek fej csak ne tologasd a földön a gépet állítsd súlyba akkor jó ha tele tankkal teljesen viszintesen áll elengedett fogantyúval 2,4 -2,7 szerintem elég lesz először ezeket próbáld ki ,ne sokat vegyél próbának hát ha nem tetszik, a kör keresztmetszetben gondolkozz a menetet az a baj már nem tudom és nem akarok hülyeséget írni de a legnagyobb Sthil kaszafej anyája jó az én gépemre ,de a tiedét nézd meg milyen menete van és olyan anyát rendelj a a Tekomek fejhez .
No, mégis megvettem egy Nikkari SXD-50N profi fűkaszát, KAWASAKI motorral, 2,2Le 45ccm. Azonban csak 4-ágú fűvágó tárcsát adnak hozzá, a damil fej nem tartozék. Hol tudok beszerezni ehhez damilfejet? Illetve milyen damilfejet vegyek?
Illetve milyen damilt vegyek hozzá? A leírásnál ezt megjegyzésként hozzáírták: "2,7 Le felett ajánljuk a 4mm damilt, alatta inkább maradjon 3 - 3,5mm."
Mivel a vas 2,2Le, ezek szerint 3-3,5 mm damil kell nekem; ezeket javasolják:
- Techniblade 3,5mm
- Flexiblade 3 mm
Mindegy melyik márka? Illetve Budapest környékén üzletben hol vásárolható meg? (PL. Csepel és környéke).
De ha javasolsz másféle damilfejet, arra is vevő vagyok.
A fű választja mindig a legvéknyabb amit nem szaggat ! Érdemes több kaszafejet tartani különféle damilokkal és a helyzetnek megfelelően használni ,kertben ha sűrűn van nyírva és csak trimmeled elég a 2mm is ,benzint és damilt spórolsz ,ha nagyobb vastagabba a fű akkor 2,4 ,ha durva gaz akkor akár 3 mm is lehet ! ki lehet foltolni véknyabbal az alacsonyabb részeket ,majd a vastagabbal a maradványt lecsapni !
köszi, korrekt válasz! Akkor marad a Motul fullszint alighanem! Hat igen fogyasztoi tarsadalom.. sajna. De azert a kinai volt fukaszamon ott volt a zsírbetoltő a szöghajtasban.. Figyelni fogok rá amiket írtál, azert! Damilbol meg A 2.4es?!
Ha nincs rajta semmi utántöltő nyílás akkor nem lehet zsírozni elvileg ! De pár évente én szétszedném kimosnám és új zsírral összeraknám ,csapágyakat is cserélnék esetleg . Maradj a full szintetikus olajnál ,a nagy márkák olaja sem jobb főleg a részszintetikus ,inkább jóval rosszabb ! A fogyasztói társadalomban nem az a cél hogy sokáig használd hanem hogy valameddig használd majd dobd ki és vegyél újat ,ez ellen csak a full szintetikus olajjal tudsz védekezni ,ezzel jóval tovább működik zavartalanul a géped ,de csak akkor ha a gyújtó gyertyát is rendszeresen cseréled ,valamint a légszűrőt tisztán tartod ! A benzin pedig 100-as !
sziasztok, a sthil fs55 szöghajtását nem lehet zsírozni? Illetve keverék olaja a sthil hp super 2t, ami ugye részben szintetikus..én speciel ketütemű motorjaimba motul 710 2t-t rakok ami ugye fullszint.. szerintetek nem túl jó ötlet ilyet rakni az fs55 be?!
Tudja a tököm, azt is mondták, hogy az tulajdonképpen kínai, mindegy, semmi bajom vele, idén a benzincsöveket kellett kicserélni, azok kissé porhanyóssá váltak. Otthonra felesleges nagyobb, úgyse várom meg, hogy fél méteres gaz legyen.
Otthoni használatra bőven elég egy 30cm3 körüli könnyű kis gép, én több mint 10 éve használok egy kis Hitachit, még gyertyát se kellett benne cserélnem.
Szia, ez kétütemű, én 4 üteműt keresek, meg nézem, hogy már nem is igen forgalmazzák...
Lehet akkor maradok a Honda GX35-ös motorral szerelt "bármelyik" típusnál, szinte egy árban vannak, a garancia + a hozzáadott kiegészítők döntenek majd.
A képről nem látszik hol mozdul el ! De a rezgés csillapításnál kötelező az elmozdulás . De az is el tud használódni bármilyen megoldású ! Szét kell szedni és a tönkre ment elemeket cserélni kell .
Hitachi fűkasza kuplungnál mozog jobbra-balra, csavarodik a gép gázadásra is. Régebben nem csinálta. Gondolom ez nem rezgéscsillapítás lenne hanem valami meghibásodás.
Adott egy kb. 6-700 m2-es sík kert, nem volt benne füvesítve soha, tehát nem tisztán füves rész, ami kinőtt gaz, az lett mindig levágva...
Megadta magát a fűnyíróm és meguntam a kerítés mellett, hogy nem tudtam soha normálisan levágni a gazt - hosszú és keskeny telek - ezért gondolkozom egy 4 ütemű fűkasza vásárlásán.
KB. 2-3 hetes vegyes gazt kell majd levágnia, bozótot nem kell irtania.
Ezeket a típusokat találtam (persze van még sok kínai de azt nem írtam ide)
OLEO MAC BC 360 4T (GX 35) Teljesítmény: 1.6 Le kb. 170-180 ezer (elvétve kapható)
AGT 2835 PR fűkasza (HONDA GX35) 1.3 Le ? kb. 160 ezer itt nem értem a lóerő különbséget, ha ez is GX35-ös blokkal van?
Makita Dolmar MS-335.4U 1.2 Le kb. 110 ezer - ez ha jól láttam MM4-es Makita motorral szerelt
HECHT 143 R 1.6 Le kb. 72 ezer
Riwall PRO RPB 360 4T 1.2 Le kb. 62 ezer
Ezek közül jó lehet az olcsóbb Riwall vagy a Hecht vagy inkább a márkásabbak felé nézegessek?
Értem én ezt a pénz keretet csak már olyan sokat láttam a szomszédom kínlódásait és hány gépet vett kb 2-3 szor kaszált vele ,de a 60 ezres gép még be se indult ,aztán mérgében vissza küldte ahol vette oda ! Ettől szeretnék megóvni mindenkit ! A kíani gépekkel semmi bizalmam nincs ,ha veszek is az lidülös olcsó ha elromlik kidobom . De ahogy írtam is a 60 ezres gép még csak nem is pöffent soha és órákig rántgatta ,kaszálás helyett !
Nem láttam olyat még ! És esetleg egy Kawasaki motort venni és rátenni egy piaci kaszára ? Ezen én sokat agyaltam annak idején . Készültek is ilyenek a yutubon is van ilyen film .
Igen, ezeket néztem én is, csak a költségvetést 100k körülire írtam korábban; ezek már a 200k-hoz közelítenek. Persze, tudom, meg kell fizetni a minőséget, de ennyit nem tudok (vagy nem szeretnék) beruházni egy havonta csak egyszer használatos géphez.
Az MTD-ről olvastam, hogy azokat is Kawa motorral szerelik; mi a véleményed?
Néhány hozzászólással lentebb van szó a kétágú késről bőven elég, és nagy sem kell ! Kawasaki motoros gépeket javaslom 45 -53 cm3 motorral . De inkább ha nem túl sok a meló elég a 45cm3 gép is belőle ! Nikkarim van bőven jó gép ! Üzemanyag 100-as benzin +Full szintetikus motorolaj .
Benzines fűkasza vásárlás előtt állok (megbíztak egy munkával, és most kell beszereznem egyet, amit a későbbiekben is tudnék használni).
Nem napi szinten használnám, csak pl. havonta egyszer (bár ez kiszámíthatatlan). Melyik márkát javasolnátok 100k környékén?z elvégzendő feladat: a terület egy része fél-egy méter magas gyom/fű keverék, a másik, kisebbik részén sok ujjnyi vastag akác található. Olyan kellene, amiben cserélhető lenne a damil/huzal (automatikus utánállítás), illetve kés is és teljesítményben megbirkózik a fenti feladattal. Ha már kés: kétélű, háromélű, vagy inkább tárcsa javasolt az általam leírt feladatra?
Pl. a McCulloch B33B alkalmas lehet a feladatra? Vagy csak a nagyobbik testvére, a B40B? Bár az már kicsit meghaladja a +50k-s árával a költségvetésemet. De javasolhattok más márkát is (tapasztalatok előnyben).
(nézzétek el nekem, ha hülyeségeket kérdezek, még laikus vagyok a témában.)
Így van ! Valamelyik nap voltam kaszálni kb comb középig ért a fű ,némi régebbi gazzal együtt és majd meg szakadtam ,nem tudtam a sok levágottat kitolni a burkolattal ,a nagyobbik késsel vágtam . Jobb lett volna a kisebb kés .
Üdv! Még a kétélű kés kapcsán kérdésem. Ez alatt mulcsozó kést értetek? -- Ha nem akkor mi a vélemény mulcsozó késekről? Mennyire hatékonyak cserjés bozót ellen, illetve szöghajtás mennyire bírja őket? Továbbra is Husqvarna 543rs lenne a célszerszám.
Ezek olyan tapasztalatok ,mert mindig olyat csinálok amit más nem tud ,voltam favágó két télen hatalmas fákban pici fűrésszel ,volt hogy csak a markoló tudta ledönteni pedig minden féle vágás el volt végezve rajta a fa meg állva maradt !!! Ehhez párosult a bozótok kivágása ami a rózsánál nem igazán lehetséges de egy erdészeti tisztító gép simán kivágja fűrész tárcsával , majd a jó főnök kiagyalta hogy ki is kéne kaszálni az erdő alját 20 ezer tuskó közt !
Nem vagy béna a kasza az ilyen körfűrész lappal ! Leginkább a tüskés bokrokra jó odafigyeléssel . Körbecsapkodja vele az ember a lehajló gallyakat majd tőből kivágja és el löki vele magától ha dől . Érdemes egy vaskosabb bőrkabátban csinálni ,olyan zakó félében amit már az ember kidobna . Nekem is egy lóbőr zakóm van ilyen célokra ,nem szúrja át egy könnyen egy rózsa tövis a 3mm bőrt .
Ilyen nagyobb kaszákkal használtam fűrész tárcsát ha jól emlékszem kétféle van a husinak egy nagyobb és egy kisebb ,talán 200-as és 220-as ,de te a 200-ast vedd ,nem biztos hogy ezek a méretek vannak most is én rég vettem 10-zen éve ! De érdemes megvenni a tárcsához való védőburkolatot is ,más nem jó hozzá csak amit gyárilag adnak . Azt a félét vedd amit a láncreszelővel kell élezni, az kiváló és könnyen tudod élezni a sablonba fogott láncfűrész reszelőjével . Ezek a sűrű cserjékben ha 2-3 cm vastagok nem jók ,csak nehezen használhatóak ,ha megérintesz vele valamit össze vissza csapkod ,inkább a ritkás cserjékhez jók ahol elfér a vágótárcsa két cserje közt . Én rózsabokrokat ,bodzát ,vagdaltam leginkább vele . Csak képletesen lehet vágni ilyen tárcsával . Ezek inkább az erdészeti kaszákhoz valók ,azok ha nem húzod a gázt azonnal megáll a kaszafej vagy vágótárcsa, és nem csapkodsz össze vissza a forgó lap miatt mint egy kaszán ! Nagyon óvatosan használd és fogd a gépet erősen ,és egyesével vágd a cserjéket ,ha talajba vágtál élezd a lapot ,másként bemelegszik és olyan keményre edződik csak a gyémánt szemcsés reszelő tud belemarni a sima reszelő nem . Ha csak 1 cm körüli a cserje és zöld ,jobb ha a kétágú kaszáló lappal lekaszálod az is leviszi simán . ,vagy ezzel kivágod a véknyakat és a fűrész tárcsával meg kivágod a vastagabbakat ! 10 cm feletti már hajkold mintha láncfűrésszel döntenéd . Gyorsan átvág minden fát egyébként 1-3 másodperc alatt elvágja ,ne döntsd magadra vele .
Igazán,a védő bal oldalával kéne megtámasztani a kaszát a vágásnál.A fűrésztárcs 12-15,óráig visszaüt,ott nem lehet munkát végezni vele.Ha letöltesz a netről pl egy Stihl pl FS 361 kasza használati útmutatót,kezelésit ott benne van a fűrésztárcsa használat módja.Azért jó,ha az ember tisztában van néhány dologgal,mielőtt neki áll!
Nincs is 4.LE-s kasza nincs is,csak a régebbi Husqvarna volt,a 167,meg a 267.2,3-2,4 LE körül már lehet körfűrésztárcsát használni a Hq 543,hoz bátran.Lehet Hq Scarlet tárcsát venni,de nekem jó tapasztalatom van az az utángyártott magyarral is.
4 Le felett nem sok fűkasza van... Az enyém is kevesebb, de szoktam vele használni fűrészlapot, a gyári védő hozzá alumíniumból van, de szerintem inkább azért, mert vágásnál sokszor annak támaszkodik a vágandó fa, cserje. De a youtube videók szerint sokan mindenféle védő nélkül is használják... Egyébként tud nagyot rántani, de nem vészesebb, mint a kés, szerintem.
Inkább használati nehézség (vagy csak én vagyok béna), hogy ugye az ember próbálná minél inkább tőben földközelben elvágni a cserjéket, emiatt aztán sokszor a földbe is belemegy, ami persze hamar kiviszi az élét a fűrészlapnak. Emiatt én jobban szeretem a normál fűrészlapot, amit könnyen meg lehet élezni (nem tudom, hogy a vídiásakat lehet-e...).
Szevasztok! Remélem a hosszú száraz nyár után mindenkinek nyugisabb ősze van. Nos pár hónap használat után a 543rs -em még mindig tök jól szuperál. A négyágú kés tényleg nem jött be, akárhogy is éleztem.
Idén már ugye nagyon nem lesz rá szükség, de gondoltam beszerzek egy fűrészlapot hozzá. Jövőre lesz kiscserje írtás. Az általam amúgy nagyrabecsült Gazdaboltban (tényleg korrektek és 30 éve ott vannak a pályán.) azt mondta a tulaj - kolléga, hogy nagyon nem ajánlja. 4 LE alatti gépekre általában nem szerencsés feltenni, meg különben meg nagyon balesetveszélyes. Az a minimum hogy a műanyag fűfogó előtétet lecserélem valami másra. Kicsit túlizgulja? Meglátások?
Amin oldalt vakcsavar van abba zsírt nézni kell de már létezik olyan amit nem lehet zsírozni . Mondjuk én ezeket biztos szétszedném és zsírt cserélnék bennük 2 évente kb . De ha zsírozható még is híg zsír való bele ,olyan méz szerű ,a sűrűt kinyomja oldalra ott felragad és semmit sem ér .
Remélem igazat mondott, a gép amúgy nagyon szép állapotú, látszik hogy nem üttötték-vágták, a tankjában zöldes üzemanyag van. Benzin mindenképp 100-as lesz. Veszek bele egy szervíz kittet sztem, a légszűrő is cserésnek néz ki.
A szöghajtásról szerettem volna még kérdezni, ezt már nem kell zsírozni?
Cserélj gyertyát én ha tehetem évente cserélek minden gépben ami sokat megy . Ha full szintetikus az olaj akkor elég az 50-es keverék is bele . De ha az előző gazda mégsem azzal használta akkor baj lesz a hengerben . Mert mondani mindent lehet ((::!! 100-as benzint javaslok hozzá .
Vettem egy Stihl FS 460-at, kérdezném hogy keverékbe használjam a zöld Stihl olajat és 1:40-ben menjen (volt gazdája így használta), vagy legyen a könyv szerinti 1:50?
Annak ellenére hogy szépen jár, gyertyát érdemes cserélni benne, esetleg rá kell nézni? Valahol olvastam hogy van aki évente cseréli.
Ugyan sok fűkasza típus nem volt a kezembe (solo 152,hecht,akkus) de ennyire szar egyik sem volt. Konkrétan kis fűben is ,óvatosan használva is tiszta mocsok lettem. Kíváncsi lennék út szélét nyírjak milyen paravánt kell használni, mert ez dobálja mindenhová. Nem is értem ilyen márka hogy engedheti meg magának az ilyen silány technológiai megoldást.
Ahogy írod, mindegyik beterít, legfeljebb különböző mértékben.
Mindettől függetlenül: hát nem q...a rendes ez a csúcskategóriás márka, hogy a jelek szerint általa is beismerten, gyárilag előállít egy nem egészen "tökéletes" szórásvédőt, amihez jó pénzért rendelhetsz egy, ugyancsak általuk gyártott, adaptert.
Elég nyilvánvaló a kérdés, de azért leírom: Nem lehetne mindjárt így gyártani?
Van egy daewoo dbc520-as kaszánk és damilfejet akarok rajta cserélni. Sajnos nem tudom milyen méretű a rajta lévő menet. Ami jó lenne, ha nem kellene szétszedni a damil felcsévéléshez, vagy ha igen akkor ne ez a benyomok egy fület elforgatom megoldás legyen, mert nem valami felhasználóbarát. Tudom a Husi és Sthil biztosan jól megoldotta, de amire nekünk kellett (évi 4-5 alkalom kb 200m2-re) bőven elég, illetve elég akácos a terület és egy drágább gépet sajnáltunk volna erre.
Tud valaki ajánlani, hogy Budaörs környákén hol érdemes damilfejet keresni és milyet?
Egy McCulloch-ot ajánlottak, de 9eFt-ot nem akartam érte adni...
Mert Kínában valahogy másként mérik a lóerőt papíron ! Nem nagyon van a motorjuk össze illesztve ,új korában sincs nagy kompressziója ,esetleg ha a 7 bárt eléri ! Még a simsonba se van 5 lóerő nem hogy egy kínai kaszában ,jó ha 2 van benne .
Emelem előtted kalapom szép rendeket kaszálsz az biztos ! De én a kukorica táblát is le tudok kaszálni a kétágú késsel ! Én se magamtól tanultam hanem a Tsz-ben láttam ott ilyennel kaszálnak mindent ,füvet gazt stb ! Nem nagy összeg sokkal szebben vág mint a 3 ágú kés ! a nikkarihoz is amit adtak belöktem a sufniba hagy rozsdáljon ,nem használom .
Gratulálok a géphez ! Jó messze dobd el behunyt szemmel ! Sima kétágú kést vegyél ha kaszálni is akarsz vele kb 3mm vastagot ,nem kell túl nagy elég a 180 -200mm is ha kapsz valahol ,oszt kaszabolhat vele ,csak néha fordits rajta hogy egyformán kopjon mindkét oldala .
Sikerült megéleznem sőt le is kaszáltam a szomszédban ,már csak azt nem tudom meddig kéne élesnek lennie a kaszának ? Túl kevésnek találom a kb 2-3 métert amit le lehet kaszálni vele két fenés közt . Mondjuk nem lucernát vágok hanem gazt ,csalánt ,néha még csetmet surjángok is vannak itt ott ,de azok után fenni kell az cserje még ha csak újnyi is . Csak a fűfélékben volnék kíváncsi meddig tud az ember kaszálni bennük fenés nélkül . Ez csak olyan kíváncsiság ,mert lehet jó is akár a 2-3 méter . majd a lyutubon csinál a romániai magyar gyerek filmet róla meddig jut egy fenéssel ,az is hasonló gazokban kaszált és írtam neki ,hogy mutasson valamit egy jól kalapált és éles kasza egy fenéssel meddig jut el !
Pontosan ! A lényeg hogy a zsír elérje a csapágyat és a Zsír ne kemény legyen ,folyós inkább ! De ha csak olyan kemény zsírod van bele kell keverni egy kis hajtómű olajat az meghígítja .
Szöghajtás csapágycserével kapcsolatban lenne kérdésem: ha a tengelyek belső csapágyain nincs porvédő, oda is vehetek egy sima gumi porvédőset és elég kivenni belőlük a tömítést, vagy valami spéci nyitott csapágy kell? 6000-es csapágyakról van szó és Alko szöghajtás.
Lenne egy "állítólag " 2 nyarat használt Husi 543 RS - 100 000 pengőért a városban. Kicsit talán alkudható. Viszont én nem tudok ránézni, hogy elvihető -e. Vasban nincs valaki aki besegítene? Vagy ha pöcc-röff beválallható?
Kicsit megkeveredtem, mert a T35X gyári fejben darálta le az alumínium koppintó a damilfejben lévő pöcköket, azokat amik alap esetben nem engedik továbbfordulni a damildobot, szóval ami a damiladagolást végzi koppintáskor. Ennek hiányában ez is kiokádja a damilt.
Az után gyártott T35 fejet most elővettem (amit eltettem esetleges alkatrésznek), bele is néztem, és érdekes módon belül jónak látszik, de ennek ellenére kiokádta a damilt. :-(
Majd azért írd le, hogy mik a további tapasztalataid az után gyártott fejjel, ha pozitív, és ha negatív is.
Hogy mit ajánlanék? Sokan szeretik a Stihl damilfejeket, de azt még nem próbáltam. A kicsi és a nagy Husi kaszámon értelem szerűen a gyári fejeket használom, a T35-s és T35X fejet meg a Fuxi kaszán használom.
Még az is csoda hogy működik ! Sikerült minden bizonnyal jól elkormolnod a belsejét ! Üzemanyagot váltani a lerakódások miatt csak tisztítás után ajánlott . Hát majd a lyutubon nézd meg Bíró Árpi filmjét csinált konzerveket különféle olajokkal 95 benzinnel ,spurival és az nélkül . gondolom egy két hét és leforgatja a filmet az majd megmondja a tutit mi lett a féléves állásban a benzinnel . Nézegette már szerintem mert mondott valamit az egyik filmjében hogy bajokat látott a benzineknél .
Teljesen spontán láttam a városban a hirdetést, hogy meghalt szülők kiárusítandó cuccai között MTD600-as eladó lenne 10 000-t. Evek óta álló gép, állítólag működése sem garantált. Be se indította az örökös. Ez egy elég régi és gyengébb gép, amenyire itt a fórumban visszaolvasottak alapján nézem. De egy második , tartaléknak jó lenne. Milyen gépnek tartjátok?
- Akkor óriás szentségtörés / balfaszság ha én 95 -t kevertem be 2T olajjal és azzal toltam a motorfűrészt? Másik kérdés a tárolás : Ismerős szerint a SPURI-val eltárolás működhet, de nem tudom mennyire hatékony 95-re.
Na ja, ugyanaz mint minden japán cuccnál. 15 évig volt Mazda dízelünk. Gyakorlatilag sose volt vele gond, pedig vater ment vele évi 30 000 -t. De ha valami volt 5-6 évente és akkor sokba került. Miért, Husi - Stihl -en magasabb kategóriában nincs membrános karburátor?
Szeretnél betárolni az olcsóbb 95-ös E10 benzinből, itt az baj, hogy ennek a benzinnek az etanol tartalma 10% és ez gyakorlatilag csak biztonságosan 1 hónapig tárolható.
Vizes gázolaj? Átkell önteni egy olyan kannába, aminek az alján van leeresztő csavar és mivel az olaj könnyebb, mint a víz, ezért a kanna alján a víz összegyűlik és leengedhető.
Eddig haver adott aki kismotorba tankolt, de most nincs itthon és egy van egy baráti benzínkút ahol egyszer eddig lazán félrenéztek, ha pár litert lazán mellé kannába tankoltál. Ezen túl nem fog menni a dolog, már jelezték.
Nem tudom automata kutaknál hogy megy a történet, felénk nem nagyon vannak. - Ha valakinek van tapasztalata, ossza meg bátran. Nekem pár haver betárolt SPURI -val. Örökké nekik sem lesz elég az 500-1000 liter. No meg hát nem tudom, otthon a kertben 1000 liter benzint műanyag tartályban. Ha az egyszer meggyullad. Necces.
Vagy az automata kutas sztory lesz (ha megy) vagy megpróbálom kocsiból leszívni vagy ha más nem kifizetem a rendes árat, uram bocsá. Jó lesz kis hozzászokásnak / kondicíonálásnak a jövőre nézve... :))) Gondolom senki nem hiszi hogy ez itt marad így...
Ezzel kapcsolatban lenne egy kis offtopic kezdő kérdésem: Van 3db 25 literes tartályom felvizesedett - használt gázolajjal. Először is kérdés mit csináljak vele? Elégetni nem nagyon lehet, nem ég már. En nem az a típus vagyok aki kiönti az erdőben. Nekem valahogy ez gusztustalan. Átvennék állítólag de valamit kell érte fizetni. Másik, hogy ha megszabadulok tőle, az igaz, hogy ezeket a kannákat már nagyon benzin tárolásra nem használhatom? akárhogy is tisztítom őket. Haver ezzel riogat...
A Maruyama egy nagyon jó gép, viszont drága hozzá alkatrész és szervízháttérben jobb a Stihl és husi.
Tetszik neked a Kasei, hát vedd meg!
Lehet kifogod és 10 évig nem lesz vele probléma.
Viszont, ha jönnek elő a problémák, akkor nagy szívás. Ezek membrános karburátoros gépek, elég érzékenyek. Vagy melegen nem akar indulni és akkor lehet rángatni stb...
Ellátogattam egy másik városi ismert kis kertigépes helyre, újabb márka tapasztalat. Tulaj nagyon ajánlotta a Maruyamákat. Evtizedes tapasztalatai vannak velük állítólag. Ezen belül is őt és őt :
Persze, eredeti japán ok, de szintén a tripla árkategóriás gépek. Egyébként jelenleg szintén nem rendelhetőek. Mindenhol áruhiány van megint. Haver autógumikat akart 2 bejáratott webshopból. Nem rendelhető.
Aztán ugyanők szintén forgalmaznak KASEI -eket. Úgy látszik ez most megy ez a márka. Most kövezzetek meg de nem mindegy, hogy 60 vagy 180 egy olyan embernek mint én aki egy szezonban 3-4 szer fog nyírni. Lehet, hogy nem elég hosszútávú a gondolkodásom de így vagyok vele...
Aztán még olyanokat is mondott, hogy
- négyüteműt semmiképpen ne vegyek -- javításuk nehéz. (Mondjuk jól el is voltak havazva szerelendő gépekkel - ez a gonf ezekkel a szezonális melókkal. Ilyenkor aztán minden a nyakukba borul...)
- akkusok jók lehetnek de ha elromlik az akku akkor pótlása drága - és ez benne van.
Egyre inkább hajlok a Kasei -ek fele, bár állítólag kisebb embereknek nem annyira kényelmesek, meg a két kinézett modell 8 kg. (70 centi vagyok de azért még egész jó erőben...)
Látom a szakik átléptek a damil "lefele állás" kérdésén, így én mint lelkes amatőr reagálok.
Amennyiben a kérdés arra vonatkozik, hogy a damil szálai a kivezető szemek után miért konyulnak le és nem vízszintesen állnak, akkor azzal ne törődj. Amikor gázt adsz a centrifugális erő kiegyenesíti.
Remélem ez nem egy beugratós kérdés volt, mert akkor benyaltam. (-:
Több hektárnyi terület van sajnos ! És ha felnő a fű-gaz a kopott kalapácsok miatt nem haladsz csak vánszorogni tud a gép . Most is 1 hektárt kéne levágni kb 1,5 méter magas szúrós gazzal ami tele van aszattal amiből a pehely hullik ! Kb 5-6 méterenként eldugítva a hűtőt ! De addig nem kaszáltatják amíg az a tetű szöszmösz nem kezd szállni ,nem értem ezeket a dolgokat ,miért nem lehetett két héttel ezelőtt levágni . Most meg nincs olyan gép amivel a szösz-mösz miatt le tudnánk vágni vízfelforrás nélkül ! Majd tán valaki letárcsázza a másfél méteres gazt ebben a szárazságban ,mondtam na azt megnézem magamnak ! A Kubotával a térdig érő gazt sem tudtam rövid tárcsával letárcsázni nem hogy ekkora tömör gazt le lehessen nyomni . Legfeljebb letapostatni lehet .
Na kicsit körbenéztem a városom ismert agrogép szervízei körében ki milyen kaszát tart és mit ajánl. Az egyik helyen hívták fel a figyelmem a KASEI -ekre. Bevallom előtte nem is hallottam a márkáról. Aztán ahogy megnéztem itt a fórumon meg pár youtube forrást, és látnom kellett, hogy azért jócskán ismert a márka. En továbbra is a következőkre keresek elérhető árú gépet :
- 1000-1500 nm
- Évi 2-4 kaszalas (van csalán meg kis dudva de inkább masszív fű bár innentől nem hagyon elkurvulni a helyzetet)
Az egyben kölcsönzőt is üzemeltető és egyben új gépeket is eladó srác nagyon ajánlotta a Kaseieket, mondván a cég kifejezetten kiajánlotta (vagy kihelyezte - nem teljesen volt tiszta) a modelljeit korábban kölcsönzőknek tesztelésre. Azóta is jók a tapasztalatok. Azt mondta, hogy mivel ők a garanciális szervíz látják hogy viszonylag kevés jön vissza , ellenben ha szerelni kell az alkatrész ellátás jó. Elég hosszú levezetést tartott , hogy a Kasei-ek a közvélekedéssel ellentétben nem kínai cég termékei, hanem a japán Subaru csoport alá tartoznak. (Ettől még készülhetnek Kínában persze.) 3 év garanciát említett, kétszer is rákérdeztem. A gép méretekre és súlyokra külön felhívta a figyelmet, ezért azt mondta én kisebb termetemmel inkább a "KASEICG415Q52" -t vigyem, több példa is volt, hogy a nagyobb modellek súlyosak voltak a használóiknak. Néztem videókat, elég jó a nyomatékuk. Elég lehet ez az 1,7 LE - a fenti feladatokra vagy inkább a "3GC630"? Láttam hogy lehet őket akár tunningolni is.
Koszi akkor ugy rakom ossze. Meg az erdekelne, hogy ugyebar eloszor csereltem damilt, de ugy sikerult hogy elegge lefele allnak a damilok ahogy jonnek ki a fejbol. Az baj e? Lehetseges hogy rosszul tekertem fel?