A találkozó ügyében azért hallgattam, mert nekem mindkét alkalom megfelelő.
Családi hagyományból diára fényképezek. Nem sikerül megfelelő dia-szkenner közelébe jutnom. Így, szükságmegoldásként, lefényképeztem a kivetített képeket. Elég vacakok lettek a szinek, sok esetben torzult a kép és végül, sok helyen nem sikerült elkerülni a fekete képszéleket sem. Na, ennyi magyarázkodás után az alábbi képtől kezdve megtekinthetők.
http://kep.tar.hu/gumidani/index.phtml?aid=27552949&pid=2236738&beginnum=60
Itt is van rejtvény. A Vácon fényképezett komp és a Middelburgban fényképezett régi hadihajó nevét nem tudom.
Urak!
Akkor talán véglegesíteni kellene a topictalálkozót. Eddig jelentkeztek:
április 29-én tudna jönni:
guberavera
jakyg
viking star
kranführer
Csónakos
muggli
+ Zoltika, ha időben hazaér
bf4002
Bócman
kismiki
május 6-ára tudna jönni:
guberavera
jakyg
viking star
gigabursch
muggli
+ Zoltika
bf4002
Bócman
kismiki
Kérek mindenkit, válassza ki a megfelelőbb időpontot és válaszoljon, hogy elfogadja-e Contestant meghívását. Ha 29-e mellett döntünk, akkor már csak egy hét van hátra. Ne az utolsó nap dőljön el, hogy mikor és hol találkozunk.
Trophy! Te nem jönnél? FOMA? Mijo? Gumidani? Rézgaras? Tpuppi? (Neked most válaszolok, ha BKV-zol, akkor a Csepeli HÉV-nek van megállója a kikötőnél, ha autóval, akkor a Szabadkikötő úton, ismertebb nevén a csepeli gyorsforgalmin kell bejönni és ott kell a HÉV alatt átjönni, ahol teherautóval tilos. Szembe van egy sorompó, ott bejössz és az Igazgatósági épületet keresed) Riversea? Matilaci? Topicgazda? És még sokan mások!
muggli
Egy dolog, hogy egy Egyesület vagy egy Alapítvány a vállalkozási tevékenységéből származó jövedelmét kizárólag az Alapító okiratban lefektetett célok megvalósítására fodíthatja, és egy teljesen más dolog, hogy milyen tevékenységeket folytat!
Márpedig a tevékenység lehet olyan is, amely ÁFA-köteles.
Ebben az esetben (bizonyos egyéb szabályok függvényében, amelyeket most felesleges lenne részletezni) az Egyesület/Alapítvány saját maga döntheti el, hogy a tevékenységét ÁFA-körön kívül vagy belül végzi-e.
Pontosan erről volt szó!
Az a fránya híd bizony rengeteg bosszússágot okozott, akárcsak a "testvére" Deggendorfban.
Azt ugyan én sem tudom, hogy pontosan mekkora vízállás volt a megfelelő, de a komárnói hajókhoz hasonlóan itt is összesen alig 30-40 centi szabad nyílás volt a hajó alatt-fölött.
Ahogy az arányait nézegetem, nem is olyan kis hajó ez! Mindenképpen jachtnak mondanám. Akár valamelyik Admiralitás, vagy magas rangú ember (herceg, király...) jachtja is lehetett valamikor.
muggli
Valóban, így nagyobban már jobban látszanak az árbócok. A test formája alapján vitorlásra tippelnék (mármint eredeti építés szerint), bár a századforduló után még építettek kisebb-nagyobb jachtokat ilyen jellegű testtel, de már géphajóként. Lehetett magyar tulajdonú, hisz amikor ez épülhetett, az al-Dunán szinte csak mi hajóztunk nagyban (hú de biztosan állítom, bár nem hiszem, hogy túl nagyot tévednék:-))) ). A másik kérdés, a magyar építés. Ebben már nem lennék olyan biztos, hacsak nem valamelyik Adria parti hajógyárban készült, bár azok sem igazán voltak magyar tulajdonban, ha jól tudom.
A klipperek számomra is a legszebb vitorlások, bár leginkább csak néhány fénykép és festmény adja az élményeimet és Dékány András könyve.:-))
muggli
Igazad van, klipper építés. A klipper volt ugyanis az egyetlen hajó a XIX. sz-ban, amit nem a rigg (rudazat+vitorlázat) alapján, hanem a test építésmódja szerint különböztettek meg. Az általános hajótest 1:4 szélesség - hosszúság arányú volt, konvex orrkiképzéssel (és erre tették a shooner, bark, brigg vagy egyéb rigget) a klipper viszont 1:7 arányú volt, konkáv orral és erre a testre mindig fregatt vitorlázatot tettek. Nos ez a román hajó egy lnyűgözően szép klipper.
Üdv: contestant
Magyar építésű vagy magyar tulajdonú?
Épült egyáltalán ilyen stílusú hajó nálunk?
Le tudott volna úszni a tengerig?
Ha a felépítménye nem ilyen lenne, azt hinném, egy klipper és keresném a vitorlákat...
Nagyobb felbontásban nincs meg, így elé miniatűr a dolog, bár inkább amolyan tengeri tipusnak nézem és én még a folyamiakban sem vagyok annyira otthon, csak ami az eszembe jut, az sem pontos mindig.
muggli
Ezt a hajót 1985-ben fényképeztem le Braila-n vagy Galati-n, aztán eltűnt. Tudja vki, hogy ki volt Ő?
(Mintha rémlene vmi női név.(?))
Néha kezembe akad egy-két régi kép, de a legtöbbjét nem érdemes mutogatni vagy túl személyesnek találom, ezért nem mutogatom.
És persze mindig csak a témába vágó a jó. :)
Én három-négy napot bújom a netet egy-egy ilyen képért, Te meg zsebből űberolod! Ez nem igazságos! De legalább meg lehetne találni a képeidet az extán, de eldugod!:-))))))))))
Tessék az ászokat kirakni a topicra!:-)))
muggli
A húsvéti ebéd után sok mindenről beszélgettünk apámmal (73), köztük a hajók is szóba kerültek. 10 éves korában 1940-ben nyáron Horányban nyaralt valamilyen gyerektáborban, ahová a "Deák Ferencz" nevű hajó vitte őket. Ez azonos lehet azzal, amit még én is láttam, és a Vigadó felett volt állóhajó a hetvenes években? Gyerekkori emlékképeit összerakosgatva az valószínűsíthető, hogy a "József főherceg" járhatott akkor naponta a Szentenderei, és a "Deák Ferencz" a Váci ágban.
Korábban szó volt a "Dunaföldvár"-ról, nekem meg bekattant, hogy valószínűleg szerepel az "Októberi vasárnap" című filmben. Ezen jön a film szerint Budapestre Otto Skorzeny és kommandója ifj. Horthyt elrabolandó. Emlékszem a forgatásra, nagy horogkeresztes zászlóval forgolódott a Lánchíd és az Erzsébet-híd között...
Nekem mindig (na, jó, majdnem mindig) ott a gép a kesztyűtartóban. Egy jobb 3Mp-es gép már tudja az egészen kis fényerőt is rőgzíteni. Igaz, ilyenkor már nem árt legalább egy támasz és utána fordítani a mozgó tárgynak. Kis gyakorlással már sikerülhet is!:-))))))
Na, milyen oldalakat találtam? Magyar hajókról viszont alig haladja meg a 0-t a neten lévő állomány!:-(((
muggli
Nem volt nálam masina....nem mindig viszem ki azért :))
meg új dolog sem volt...viszont a Primadonna, hogy milyen gyönyörű éjszakai fényben, amint épp előzgeti a Heinrich Heinét :)))...hú, ha lenne olyan gépem ami éjjel is használható...
Ja, a Buda bárkájának orrán az a felfestett grimaszoló fej marhára tetszik, ötletes :)
A szokásost...meg azon felül kedden egy magyar lobogóju Fluvius önjárót :)) kedden nem sok izgalmas ment
szerdán viszont jó volt látni, hogy hemzsegett a Duna...
27 hajó 6 és 22 között! Ebből 10 kabinos, 15 teher, és 2 szárnyas. Igaz, mindezekből csak 3 magyar...a két szárnyas és a Buda, mint önjáró...:((
Hűűűűűű....hányszáz hozzászólás termett itt hirtelen? Most jöttem meg Horányból, és próbálom megkereseni az elejét :)) (lassan én leszek itt a beköszönő vendég :))) de nemigérem hogy az egészet végig tudom olvasni, mert holnap megyek vissza...
Trophy! Holnap, holnapután alltime kint vagyok a parton, nem hasítassz errefele? :)
Wyfliff! Meglesz...izé, nemsokára...
Kellemes húsvétot!