Én utoljára tavaly augusztusban vettem magyar benzint, amikor nyaralni indultunk, és nem volt már idő kiszaladni a határra. De ettől eltekintve már évek óta nem tankoltam Magyarországon. A szerb benzinen ugyan nem lehet annyit fogni, de talán átlagban nyertem 1000-1100 Ft-ot tankolásonként.
Valaki régebben beírta ide az Agip fullszint 2T oljanak a nevét,de már elfelejtettem. Nem emlékszik rá valaki véletlenül?Asszem 2300Huf körül van az ára.
Mit lehet csinálni a Wartburg dobfékkel ha alapból fog? Nem az a baj hogy fékezés után nem megy vissza, hanem alapból fog. Elivleg automatikus utánállító van? Nemde?
Másik:
Van valakinek eladó elektronikus gyújtása 2T Wareszhoz? vagy ötlete hogy hol szerzel ilyet?
Én sem fogok tankolni az adott napon.
Persze nekünk debrecenieknek könnyebb, közel a határ. Én eldöntöttem, hogy ha nem muszály, többet MOL benzint nem tankolok. Az Ukrán benzin fele annyiba kerül, és jobb minőségű. Bár tény, hogy büdös.
WR
Olvass vissza az adok - veszek autós topcban, ott olvastam először énis...
S rögtön rájössz, h mizu...
A másik, Debrecenben is volt bringás felvonulás, ott voltam, végigtekertem, s megvártam azt is, míg a rendőrei kijöttek, s szépen csendben illedelmesen megkértek minden 2 kerekezőt, h oszoljon szét, mert nem bejelentett volt a rendezvény!!!
Szal, csak annyit, h az ilyen jellegű felhívásoknak eleget lehetne tennünk, előtte és után szabad tankolni, de a felhívást intéző fél azt kéri, h pont azon a napon NE!
Mopi. Megnéztem a 4T-t. Az Irmscherek egész szépek, gumik kb 60-70%osak, de csak az egész autót egyben adják el. :((( 150et kérnek érte!!! De remélem egy idő múlva szétszedik aztán húzok a felnikért. :)
Pizoval történt beszélgetésünk alapján megtudtam, hogy Barkasman voltál :-))) Meddig volt a Barkasokban 45 LE-s motor? Mennyire egyezik a nagy és kiskerekű púposéval? Főtengely 1:1-ben jó a 312-be?
A lajoskomáromi találkozón odajött hozzám egy középkorú házaspár és kínált nekünk egy 1968-as Wartburgot, aminek ők a második tulajdonosai. Nemrégiben járt le a műszakija, állítólag egyben van. Még a régi szürke forgalmi van meg hozzá. Megígértük neki, hogy feltesszük hirdetni, bontóba nem akarja beadni, szeretné ha olyanhoz kerülne, aki értékelni tudja!
Én is ragaszkodom a vesszőparipámhoz :-)
Meg kell nézni a hideg/meleg levegő szabályzót. Egyszerűen le kell venni, és ledugózni a karbi tetőről jövő csövet. Ha elmúlik a rángatás, lyukas a vákuumdoboza a szabályzónak. Én ezzel kezdeném, mert szerszám nélkül 5 perc alatt ellenőrizhető. Még növeli a valőszínűségét a problémának, ha középmeleg motornál mégjobban rángat a kocsi (narancs led).
Ezután rotor/elosztó ellenőrzés, és utána nyúlnék bele a gyújtásba.
Ha karbi pucolás volt, akár ott is van mit keresni. Karbinál alap kiindulás egy kis "denszesz" a benzinbe, majd új benzinszűrő. Ez az esetleges vizet szépen eltünteti a rendszerből.
WR
Nem csináltam vele semmit és most reggel hidegen nem voltvele semmi se rángatás se fulldoklás és ahogy bemelegedett a motor azon a ponton most nem rángat hanem fullad, köhög és ha jobban nyomom a gázt egyszerűen csak hörög fulldoklik és nem tud kipörögni. Előtte is ez volt a baja után egyszer megjavult és most megint fullad. ez kb 3 nap leforgása alatt.
ez mind a karbi pucolás óta jelentkezik.
lehet hogy a karbi tömítés ki van szakadva egy helyen és az csinálja?
Ezzel sajnos az a gond, hogy előtte v. utána úgyis beletankolod. A valódi megoldás a bicikli (mint pár napja is volt egy megmozdulás, de nem a benzin ellen), csak ahhoz a legtöbb ember lusta.
Sztem a városi közlekedésben a bicikli-motor-autó-BMV módozatok megfelelő kombinálása lenne a legcélszerűbb, időjárástól, távolságtól és terheléstől függően. Persze ezzel nem mondtam újat. :-)
A 4T-nk az új garázs építése alatt kb egy hétig szabadban állt. Ezalatt 3-4 napig esett az eső, nem nagyon, de esett azért. Az autóval nem mentünk sehova, tehát nem tűnt fel, mizu. A csomagtartót felnyitva az egy hét után láthattuk, hogy tökéletes a szigetelés: a tank magasságáig tele volt vízzel... Nem tudom, hány liter lehetett, de nem kevés. A pótkereket kivettük, alámerültünk, dugót kihúztuk, lábunk elázott mert nem tudtunk időben elugrani ugye. Hát ezért szép a Wartburgos élete. Amerikában feláron adják a limót, amiben medence van hátul, nekünk meg gyári alapfelszereltség. Érdekes módon egy ilyen eset volt, máskor nem fordult elő.
Kár ezen idegeskedni, az Opel Combo-nk gyári beépítésű szélvédője is beázik. De CSAK akkor, ha esőben autózva kamion jön szeme, ami felveri a vizet - becsöpög felül, pont az öledbe a víz. Megpróbáltuk nagynyomású mosóval reprodukálni a szitut, cseszett beázni. Kint állt esőben: nem ázott be. Leöntöttük vödörrel: semmi. De ha magyünk, esik, jön a nagy autó szembe, becsöpög. Na erre varrjatok gombot, hogy találjuk így meg, hol ázik be....
És képzeld, az enyémben most kivételesen nem volt víz!
Gondolom kicsurgott az alján, mert tök üresen állt egy hétig. Illetve a műszerfalat és egy űlést hagytam benne.
Már elvileg készül, Pásty mester azt mondta hétvégére kész is lesz!
Utána már csak össze kell raknom. Most készül 4 normális küszöbléc a szőnyeg szélére, meg lehet, hogy veszek bele szép fekete szőnyeget méterre, aztán beleszabom. Nincs ötletetek, hogy hogy lehet a domborulatokat kialakítani egy szőnyegben?
Ha kész, szívesen megmutatom, hogy hogyan sikerült.
Üdv,
WR
Akk szerinted ott ázik be?! Mert ha igen, akk jo, csak nemtom, h ezt a hibát hogyan tudnám kiküszöbölni!
Nyomjam körbe vmi mocsokkal az ablaktörlő tengelyét?!(lehet megnézem, h mit reagál rá a kocsi, ha vizet csurgatok oda, s majd figyelek, csak félek h én leszek hót vizes, nem pedig a kocsi:)
De egy próbát megér!
WR!
A multkor kérdezted, h volt-e eső Debrecenben!!!
Á dehogy, csak olyan eső volt, hogy a ponyvával letakart kocsiban is állt a víz:)
Egyébként ha kész lesz a kocsid, akkor megmutatod?!
"minden fokozatban fordulattól függetlenül egy bizonyos gázpedál állásnál (kb negyed előtt kicsivel ) hirtelen megtorpan egy pillanatra és ránt egy nagyot aztán mintha mise történt volna megy tovább. "
Ezt - szinte - biztos, hogy a vákuumos gyújtásszabályzóban levő HAL-szenzor egyik vezetékének eltörése okozza. Ez a házon belül van, de könnyen javítható.
Ja és még egy kérdés 4t warisokhoz: nektek működik a vákumos előgyujtás szabályzótok?Mert ahogy nézem nekem már nem,és elég drága ahhoz hogy újat vegyek.Ígyhát le lett "dugaszolva". Meséljetek valamit erről légyszi,nemhiszem hogy csak nekem ilyen.Az a helyzet hogy nagyon szeretnék érteni az egész szerkezethez,gyújtáshoz,mindenhez amitől a motor megy,hogy jobb legyen az egész és alig találok valamit.Egyedül a trabant 1.1 javítási könyvet tudtam letölteni (lentebb valahol linkeltem) szóval nemsok irományom van.Nincs esetleg valakinek meg e könyv wartis verziója?
Még mindig átüt a gyertyapipám, pedig ki lettek cserélve nem gagyira, (deviszont használtra,de jó volt)!Miért üt át?Csak ha üzemmeleg a motor!Ennyire koptatná a gáz a gyetyát,hogy nő a szikraköz??Mert egy ideig jó.Kábelből csak a kéket kapom,esetleg méterre egy ugyanolyan nevű pirosat,nemtudom az milyen.De pipát milyet vegyek?Nem tüskésre gondolok.
Lehet rossz helyen járok de lenne egy kérdésem hátha tudtok segíteni.
Ahogy elnéztem van 4T trabis kolega is.
van egy 4T trabim ami nem rég van a kezem alatt.
Előttem volt 2T trabink is 3 utána meg 2db 2T waresz.
most úgy alakult hogy egy 4T trabim is lett.
Lenne vele több gondom is.
1. A jobb féltengely szimmeringnél nyomja ki a váltó olajat.
Ezt hogy tudom meg csinálni?
2. minden fokozatban fordulattól függetlenül egy bizonyos gázpedál állásnál (kb negyed előtt kicsivel ) hirtelen megtorpan egy pillanatra és ránt egy nagyot aztán mintha mise történt volna megy tovább. Csak gyorsításnál üresben nem.
ha leveszem a gázt és újra gyorsítok akkor megint ugyan ez.
Alapműszakilag a kettő szinte azonos, persze ez attól is függ, hogy mit akarsz csinálni. Magánban is írhatsz részleteket, megpróbálok tanácsokat adni, ha gondolod.
Jikovra lehet tenni sportlégszűrőt, csak arra kell ügyelni, h a karbinak van egy átszellőztető csöve, szal olyan csődarabot kellene a karbi és a sportlégszűrő közé illeszteni, aminek van egy kisebb csonkja, amit összeköthecc a szellőztető csonkkal...
Asszem tuning katalógusban láttam ilyesmit, igaz más kocsihoz(Golf), de a légszűrő felmegy rá, a kis csonkra pedig dughatod a gumicsövet, h ne szívjon falsot a karbid:)
Mert azon a kis vackon állítólag sok mocsok be tud ám jutni...
Másik megoldás, h oda egy külön légszűrőt teszel, de ez drágáért van:)
Telefonos egyeztetés??? Azt nem kétlem, hogy _akkor_ még úgy van. :-) Ezek szerint nagyon nem vetted komolyan, amit írtam, pedig ahhoz képest eléggé leszóltál... Még fel is ajánlottam, hogy elküldöm az anyagot, amit _nem telefonon_ egyeztettek... És pont az nyert bizonyságot, hogy _bármely_ kereskedésben átverhetik az embert, a normálisból van kevés.
Egyébként nem emlékszem, hogy bármit is írtál volna. Persze, hogy nem ígérted, én kértem, de le se ... Ezek szerint nem is biztos a 400, amiről pedig tényként írtál. És tudom, hogy itt mozg.korl.-ról volt szó, és ez esetben még talán hihető is, hogy kevéssé húzzák le, de ha segíteni akarunk másoknak, ahhoz konkrét tapasztalat kell. Pl. ezért kellene egy cím. Egy bíztató kivétel. Én felajánlottam az anyagot, és aki vitatja, amit írtam, attól minimum azt várnám, hogy meg is akar győződni róla...
A Keresztúri úton (szintén Bp., X. ker.) van egy autókereskedésben hátul egy zöld-fehér púpos Wart. Hely: a kikövezett(!) Trabitól 50 méter az Egis felé, narancssárga kerítés.
A napokban láttam egy bontóban egy 4T-t Irmscher felnikkel. Helye: Bp., X. ker., Jászberényi út, a vasúti felüljáró szomszédságában, a Metalloglobus-szal szemben.
tudok egy eladó 26 éves wartburgot, de luxe kivitel, 33 ezer km. Full gyári, eredeti hibátlan fényezés. Öreg bácsié volt.
79-ben a mi wartburgunk is ugyanilyen volt, tiszta időutazás volt megnéznem.
A gyári tesla rádió is benne van, s szól. A vízcsöveken az eredeti bilincsek vannak a gyertyapipák is eredetiek, mint mindene. A bácsi anno kikenette vastagon üreg és alvázvédővel.
A dísztárcsákon egy karcolás sincsen. Szeretném ha valami értő kézbe kerülne , nem kőművesek alatt végezné. Van 1 év műszakija, irányára 180 ezer. Vidéken van.
Színátírás: okmányiroda 1500 Ft., de vinni kell egy műszaki vizsga lapot, vagyis idő előtt le kell műszakiztatni az autót.
Hadügyi fejlesztés volt, Szöcske névre hallgatott, 4 személyes, csővázas, ponyvás katonai terepjáró, farmotorral, összkerékhajtással. Sajna jött a Bokros-csomag (1995. március), így a HM megrendelései elmaradtak. Majd nyomok fel képeket. Amúgy ez volt a diplomamunkám, és közben vele folyamatosan épült két autó, az egyikkel mentem diplomavédésre.
Nem küldtem el, mivel bármely kereskedésben így van telefonos érdeklődés esetén, és az autó csere még nem történt meg a rokonnál. Bár ígérni nem ígértem semmit (nem szoktam) annyit mondtam, hogy ha meglesz a csere - azaz beszámítás - írok róla, mennyiért vették át.
Köszönöm szépen a gyors válaszokat, én is úgy gondoltam, hogy nagymértékben kell megerősíteni a kocsiszekrényt. A súlynagyobbodás nemhiszem hogy nagy probléma lenne, mivel a kocsi csak kívűrről lenne waresz, minden más új lenne benne. Komoly terveket kell majd készítenem hozzá, hogy jó legyen....................
A 2T-re is lehet rakni sportlégszűrőt, pár hónapja láttam egy ilyen átalakított masinát. Az eredeti nagy légszürő mindenestül ki lett szerelve, és helyére 2 db sportlégszűrő volt egymással párhuzamosan kötve berakva. Egy Y alakú fém csőnyak kötötte össze a 2 légszűrőt, ez az Y volt az alvázhoz rögzítve, majd innen egy vastag gumicsőben folytatódott a karbiig. Az úszó szellőztető csöve az Y tetejébe volt bekötve. Fenomenális hangja volt a gépnek ettől az átalakítástól és igen jelentős + erő is keletkezett a gépben.
Azt nemigen tudom megmondani, hogy miért volt szükség 2 db sportlégszűrőre, valószínüleg 1 is elegendő let volna. A srác már így vette a járgányt, ő sem tudta megmondani miért van így.
A szomorú kép apropóján tenném fel a (költői) kérdést, hogy szerintetek Matiz kolléga elküldte annak a kereskedésnek a címét, ahol korrekt a beszámítás? (Aki figyelmes volt, láthatta, hogy még a fórumon sem méltatott válaszra.)
Holnap, 11 után jön Liszkára, km-órát cserélni, akkor megyünk tesztkört is, gyere le, próbáld ki a különbséget! SZVSZ elég meggyőző. A tiednél, 1,5x jobban húz!
0,5-0,6l-el kevesebb, de taposta, ahogy a csövön kifér! ;o)
A fúvókaátömlés, konstans, ill. kisebb az új szűrővel, mert nincs olyan vákuum, a szabadabb légátömlés miatt. Ezt megspékelve, az rezórendszerrel, igazi hatás érhető el. Sacc. 10,-15LE+teljesítmény vehető ki, fogyasztás nagyobb növekedése nélkül. Bár, szvsz, a kipufogó, rátesz majd a fogyira egy kicsit, és ott leszel, ahonnan indultál fogyiban, csak jobban megy majd.
Mint autót már tervező (3 prototípus épült) ember mondom: ez gyakorlatilag egy új karosszéria megépítésével jár (ha kívülről úgy is néz ki, mint az eredeti). Igen otthon kell lenni a mechanikában (és a számítástechnikában) ahhoz, hogy ennek a szilárdsági méretezését el tudd végezni. Mivel ha kísérletezni kezdesz találomra, akkor az igen sok pénzedbe, és több autó felszabdalásába fog kerülni - gyakorlatilag eredménytelenül. Ha a meglévő karosszériát akarod átalakítani, azt nagymértékben meg kell erősíteni, hogy átvehesse az alváz szerepét is. Különben pedig: Wartburg kb. 950 kg, vele összemérhető Golf II: 900 kg. körül ... A súlycsökkentés tekintetében tehát tökéletesen igaza van Repülőgépépítőnek. Ha mégis sok pénzed van, akkor Majosházán Szabó Tibi (www.auto-tuning.hu) megcsinálja az eredeti alvázra az eredeti karosszéria műanyagból készült mását, kb. 1,5 mFt-ból ki is jön (nézd meg az árait a fentebb írt weboldalon), és megspórolsz kb. 200-250 kg-ot. Még megoldás lehet az első doblemezek, e-h,. sárvédők, motortető, csomagtérfedél, homlokfal, hátfal, ajtóborító lemezek és tetőlemez műanyagból való elkészítése (bolsoj Trabant), de ez is elég sok pénzbe kerül, Mindazonáltal szerintem ez a legjárhatóbb út.
Ja! Az eleje olyan gyenge az alváz nélkül, hogy még 50 kg-ot sem bír el (nemhogy motor-váltó ...).
Ez a téma engem is foglalkoztat, és tudom rá a megoldást is. Tiszta kompozít méhsejt szerkezetű karosszériát és alvázat képzeltem el, ez szerkezetileg sokkal többet elbír mint a hagyományos fém hélyszerkezet, vagy a 2T-hez hasonló alsó gerendás szerkezet. A kocsiszekrény súlya kb 80-100kg lenne a futómű motor és váltó nélkül, azaz csupaszon, teljesen felszerelve kb 500kg lenne a tömege ami a fogysztásban és gyorsulásban nem elhanyagolható.
A kompozít technológia csodákra képes, erről regélhetnék, de en akarlak ezzel untatni bennetek. Csak egy példán keresztül mutatom meg mire képes a kompozít.
Az acél szakítószilárdsága cirka 80kg/mm2
A speciálisan edzett repiparban használt ötvözött acélokkal 120-150kg/mm2 érnek el.
A leggyengébb üvegszál szakítószilárdsága 250kg/mm2
A kevlár szakítószilárdsága 450kg/mm2
A karbon szakító szilárdsága 670kg/mm2.
Ez utóbbi 3 anyagból készítünk kompozít szerkezeteket. Így sokkal könnyebb lesz az ugyanolyan erős vagy esetleg sokkal erősebb szerkezet.
Az árakról most ne beszéljünk, mert azok elég csillagászatiak :)
Úgy néz ki "Ballance" 4T kollégánál látott direktszűrő azóta se hagy nyugodni. Szvsz nem éri meg a virtuális lóerő a ráfofrdítást + a fokozott motorkopást. Csinálj inkább Airboxot a warnyúnak az legalább hoz vmit nagyobb sebességen.
Egyetértek, a 2T Wartburg tényleg nagyon szuper, a maga idejében talán a legkényelmesebb autó volt a Zsigulik, Skodák, és egyéb szoci autók között, és az erejével is meg voltam elégedve. Azóta sincsen autóm...
Hellosztok!
Lenne egy kérdésem főleg twk004-hez, de aki megtudja válaszolni, semmikép se tarcsa magában....... Lehet, hogy először hülyeségnek fog tűnni. Szóval milyen esélyek lehetőségek, esélyek vannak arra, hogy önhordó karosszériát alakítsunk ki, így az alváz elhagyható lenne. Elég vastag a padlólemez ahoz, hogy elbírja a kocsit??? A futómű rögzítési pontjait, illetve a motortartó bakokat át lehet megfelelően helyezni a kocsiszekrényre??? Elég erős az orra ahoz, hogy elbírja ezt a megnövekedett súlyt??? Ja, engedélyzés, forgalomba helyezés nem lesz.
Esetleg Németországban, mivel ott rugalmasabban kezelik a dolgokat, legalábbis a Német átépítések ezt sugallják.
Vélemények??????
Twk004-hez lenne egy kérdésem, de aki tudja a választ, ne tartsa magában... 2T Warnyúra, és Jikov-ra lehet-e sport légszűrőt felrakni? Az űszóház szellőztető csővet, ilyenkor hova kell átkötni?
Nekem a hátsó kalaptartón szokott sok víz összegyűlni. Próbálom a dolgot olcsón megúszni: vettem patronos FBS-t (akváriumragasztó), és kinyomópisztollyal a gumi és a hátsó üveg közé nyomok. A tömítetlenséget a gumi öregedésén túl az is okozza, hogy a zsugorodó belső kárpit kibújt a gumi alól.
A szélvédő nekem is okozott gondot úgy, hogy a kalaptartóban volt vagy másfél liter víz régebben esőzések után. Ezt sikerült kiküszöbölnöm úgy, hogy tömítőanyagot gyömöszöltem az ujjaimmal a gumitömítés illesztéséhez (a szélvédőnél fent középen lévő, a gumi öregedéséből adódóan folytonosan táguló résre gondolok). Ezt a hátsó üveg esetében is megtettem, de ez ott nem látszik elégségesnek.
Azért ahhoz, h ennyi pára csapódjon le esőerdőben kéne lennünk. :)
Itt nincs annyi pára, h tele legyen a kesztyűtartó és a váltónál lévő dobozka is. Sztrem valahol befolyik a víz. Nekem is ez a problémám, most is csurom víz lett a cipőm egy kanyar után, mert vagy 1dl víz folyt bele.
Irmscher: Aranyhalak??? Nem is rossz ötlet :) milyen jól mutatna:)
Azt nem tudom. Nekem 10 másodpercig csinálja ezt, aztán beáll az igazi értékre.
Sok eső esett Debrecenben?
Szegény autóm ugyanis kibelezve várja a festést. Biztos átáztak a festetlen részek.
WR
Először is: sajnálom, hogy eggyel kevesebb "zweitakter" van közöttünk...
Másodszor: vedd ki az úszót a tankból, egy szem kereszt-csavarhúzó kell hozzá, és 100%, hogy ki van lyukadva az úszó (nekem is ki volt, vagy 3X átvert!), és néhány centiliter benzin lötyög az alján! Amely miatt belemerül a benzinbe, és nem úszik a felszínén...
A kesztyűtartóba összegyűlő víz lehet a magas páratartalom miatt kicsapódó víz is. Nekem pld ha elindulok és elkezdek fűteni, a kocsi akkor először bepárásodik a szélvédő és az oldalsó ablakok, annyira, hogy ki sem látok rajta, állandóan törölgetnem kell, majd kb 10 km megtétele után megszünik a párásodás.
Csiszold meg az érintkezőket hátul a tanknál!
Én is jártam így, 250-nél bevillant a piros. Elmentem tankolni ijedtemben, és nem ment bele 19 liter. Ez volt a csúcs városi fogyim egyben.
WR
Azt, h miért csak ennyit eszik azt nem tom de örülök neki.Most 10 litert evett meg 160Km-en úgy, hogy dugóban voltam, autót vontattam(megpakolva), és autópályán meghajtottam 150-el(de csak 5Km hosszan, mert siettem!).Én örülök neki a legjobban, h ennyit eszik, jót tesz a pénztárcámnak :) .Olaj csere lassan esedékes lesz nekem is, mi az a jobb?Váltóba milyet érdemes rakni?
Adam353:
Holnap küldöm a bekötési rajzot utánfutó csatlakozóhoz.
-utánfutó csatlakozó (az autón) kábeleinek bekötését szeretném tőletek megtudni.a rajzon nem találtam.
-Fényszórót hogyan tudnám kiszedni?
- A kilómterórában van egy led is,ami az üzemanyag kifogyása környékén kezd el pislákolni, és a kombinát műszernél is az üzemanyagszint jelző rész eléggé meg van "kergülve". Kb. félig van még a tank, de már a piros és a narancssárga váltakozva villog. Ez a tankban lévő úszó hibája lehet?
A GKM - legalábbis szakmai szinten - legszívesebben elfelejtené a katalizátor előírását a kétütemű autókra. A KVVM az, amelyik kardoskodik mellette minden áron, ahelyett, hogy a kopott dízelmotorú teherautókat, autóbuszokat és haszongépjárműveket vennék elő... :-)
Igazából én is a GKM-es főosztályvezetővel folytatott beszélgetés alapján írtam, amit írtam. Sokkal többet én se tudok. De ha ITT kérdezel, biztosabb, hogy választ kapsz. Azért hívj, ha szeretnél, semmi akadálya.
A medic car kalkulátora szerint ( http://www.lovato.hu/ ) ha gázzal 7,8 liter,akkor benzinnel olyan 6,8 körüli. Hogyhogy neked még 6-ot sem eszik? Amúgy most fogok olajat cserélni,eddig noname (Carex) 15w40-est tettem bele,most valami jobbat akarok.Jó a 15w40?
Sajnos, ha üzembentartóival veszed, akkor is kell a katalizátor. Megoldás: gyorsan vedd meg, ha találsz egy szépet (nézz be a Trabant-Wartburg Klub honlapjára: http://www. twk.lusteenet.hu), és június elseje ELŐTT csináltass rá egy zöldkártyát. Ugyanis az egy évre szól, és nem kötelezhetnek érvényes ZK birtokában katalizátor felszerelésére. Majd csak ha lejár... Addig meg úgyis kialakul ez a dolog, mindenesetre a TWK közgyűlésén a KVVM-es Szoboszlai Úr azt mondta: " ... ne higgyék, hogy Infralyt-műszeres autókkal állnak majd a rendőrök az út szélén, lévén 13 ilyen autójuk van csak, és ezek a műszerek olyan érzékenyek, hogy ha EGY Trabit megmér, akkor arra a napra be is fejezte a munkát!". Higgyünk Neki, pár hónapon belül TALÁN újra gyártják majd a FluidKat-ot a gyártói (50 darabos rendelést össze kell várniuk, ennél kisebb adag legyártása nem gazdaságos), azzal jó tapasztalatokat szereztek itt többen is.
Úgy áll, hogy vasárnap leszereltem az utánfutóról leemeléskor megsérült BH sárvédőt (29 évesen meglepően egybe' van alatta a lemez...), valamint megpróbáltam beilleszteni a két hátsó fékdobhoz a pofákat. Mer' ugye a kisipari betét vastagabb, mint kéne, és nem megy fel a fékdob... Úgy meg nem szeretné elvinni a tréleres, hogy legalább kézifék ne legyen rajta. Lefelé ugyanis nem fékez a csörlő, kell rá minimum kézifék. Pedálok (csontig kopott pedáltengelyen lötyögtek) híján lábfék úgysincs. :o) Most szombaton PiZo-nál 312/1-et bontok (a vasárnapok szigorúan a házunké!), jövő hét végén Miskolc Rallye, úgyhogy májusban folyt.köv. Legalább meg tudom venni a padlót hozzá, ugyanis a ház pont 25.000-et vitt el áprilisban a melegvíz-rendszer kiépítésére. Amelyből tellett volna a padlóra, Gsanya sárvédőjére, lehet, hogy még 2 jó állapotú első ajtó is belefért volna... ehh, házat is, meg autót is építeni... :o(
Agyam elszáll,kösz WR meg mindenki.Pedig hátul már eljátszottuk ezt,mert persze ott is folyik...DINITROL fekete szilikonpasztával.Egy darabig jó volt.Azthiszem egybekötöm a szélvédőcserével.Szerintetek gáz,ha van 2 pici repedés a szélvédőn középtájt mindegyik.(kavics).Műszaki miatt.A másik meg ha cserélném a szélvédőt,akkor új gumit vegyek rá körbe,vagy maradhat csak jól pasztázzam be?
Tutira a szélvédő. Becsurog ott, majd a szellőzőrendszeredbe jut (ott, ahol az ablakra fújja a levegőt), ahonnan a gégecsövön belecsurog a középkonzol tálcájába.
Fantasztikus megoldás, így száraz marad a hangszigetelés, és nem rohad ki. Plusz lehet papírhajókat hajtogatni és úsztatni...A Sika gyárt kifejezetten szélvédőtömítő pasztát. Itt valaki SikaFlex-et ajánlott, illetve nekem az üzletben egy más, de hasonló nevűt nyomtak a kezembe. Kb. 1500Ft. Kiveszed a feszítő csíkot, felfeszegeted a gumit , alányomod a pasztát. Ezután valahogy visszateszed a feszítőt, és alaposan megtisztítod a pasztától maszatos kasztnit. Használj kesztyűt és nyugtatót. Fincsi meló.
WR
Walker utángyártott dob! Tovább bírta, mint a gyári. Természetesen ez sem rozsdamentes, de olcsó, és nem lyukadt ki. Nekünk először a hátsó kis vég-cső fittyedt le, azt körbevarrta a karosszériás, aztán az egész kiszakadt majd kisvártatva a dob is leesett. Akkor feladtuk a foltozást :) az új olcsóbb volt...
Én már ezt nem értem,hogy hol a fenébe folyik be a víz elöl az autóba?Pont oda gyűlik,ahova a kazettákat rakjuk,a szellőző gégecső alatti helyre,biztos tudjátok.Leszigeteltem a fűtést a motortérben már körben.Minden kis lukat.Ötlet?
Sziasztok! A korábbi hangulat miatt én csak óvatosan kérdezném meg, hogy a 4t-sek a kipuffdobok szétrohadási problémáját hogy orvosolták??? Nekem még a gyári van, de már szelel. Utángyártott rozsdamentes? sima cső dobokat kihagyva? tudtok esetleg címet vagy eladót?
Hülyeség ! Aki ilyennel monyókol, nem dugdos csövet, a profik (főleg a kis cserépedény pizzafutár-motorosok) a tank aljáról húzzák le az elmenőcsövet. De általában nem tudják lehűzni a csőbilincsek miatt, úgyhogy "csak" elvágják. Ami nekik meg már felesleg, az megy a fődre. Eccer kapjak el egy ilyet, tuti hogy húzom vagy egy kilómétert a vonóhorogfülhöz bilincselve.
Köszi a benzínkút tippet. Erre nem is gondoltam mérgemben.
Az viszont eszembe jutott, hogy át kéne egy picit alakítani a 2T-t, a csomagtartóból lehetne tankolni és az eredeti tankoló cső egy olyan kis kannába vezetne amiben van 10 liter keverék. Igazi keverék, csak van benne egy kis cukor is.
??? 15-ért? Nem sámli. Van egy új hátsó ajtó, egy új tűzfal, két új oszlop. Ha ezt megvenném, kéne még két új első ajtó és egy új bal hátsó. És a piroskám felélesztéséhez meglenne minden....
IGEEEEEEEEEEEEEEEN!!! A cseresznyepiros árnyalat! Ilyenre szeretném fújatni én is a '76-os deLuxe-omat. Mert ilyen színű volt egykoron... :o)
Szolgálati közlemény:
Az Egressy úti Autó Market autósboltban rendelésre tudnak komplett 2T padlólemezt hozni, küszöbbel-üléssínnel-satöbbivel. 15.000,- HUF az ára. Ne vásároljátok fel mindet, mert a deLuxe-omhoz nekem is kell egy példány...
Ha SOS kell, akkor nagyobb benzinkúton kapsz hozzá, mi is jártunk így a 4T-vel (nyócker, Horváth Mihály tér, a bizonyos Matávos épület előtt). Akkor a nem messze levő kúton vettünk újat. Ha nem annyira sürgős, akkor inkább autósbolt, ott olcsóbb! Szerintem bármelyikben kapsz, vagy tudnak hozni 1-2 napon belül (Bárdi, Unix).
Tegnap feltörték a 2T-met, pontosabban leszedték az üzemanyag tank sapkát ami zárva volt, majd kb 15 liter naftát leszívtak a tankból. :((
A telitankolás óta 45km-t tettem meg és most a tank kb félig van. A tanksapkát nem találtam meg pedig alaposan körülnéztem. Most nejlon zacsót húztam a csonkra amit befőttes gumi rögzít, hogy ne párologjon el a banya.
Nem tudom, hogy hirtelenjében hol tudok venni zárható tanksapkát.
Megjött a tavasz, sok sok kertigép megy keverékkel, úgyhogy vigyázzatok ti is.
ez típushiba, én már évek óta szívok vele. Vsz az van, ami az enyémmel. A gumikéder alá befolyik a víz, ami a kalaptartón át a csomagtartóba fut. Én körbenyomtam szilóval (iszonyú ronda lett), alul a sarkokban gyufaszállal felpöcköltem a gumit (25 év alatt az NDK mérnökök nem találták ki, hogy két kis mélyedés a lemezben milyen hasznos volna itt, ld. Kispolszki és 100 más masina). Most már alig ázik be :((. Ja és barbár módon a pótkerék alatti mélyedés gumitömítésébe fúrtam 1 lyukat, hogy a víz ott ne álljon meg.
Nekem az első szélvédőnél ázik be,sztem neked is az ablaknál ázhat be, lehet, h cserélve volt és rosszul rakták vissza a gumit. Kapható szélvédő tömmítő ragsztó.Azzal tök jól kilehet javítani ezt a hibtát.Pá!
Nekem most lett egy 1.3 Warti. Kicsit törött volt , de most már megy. Tetettem bele gázt igy messzebre is eljuthatok vele.
Kérdésem, az az kérésem lenne , hogy ha valakinek van kezelési útmutatója amiben van rajz és jelmagyarázat az elekromos szerelésekhez az engem nagyon érdekelne.
A kombikra gondolom azért tettek alapból jobbos tükröt, mert azt gyakran pakolják plafonig. Úgy emlékszem, a kreszben is van ilyen szabály, tehát csak akkor szabad a hátsó ablakot eltakarva szállítani valamit (limóban is), ha van jobb oldali tükör.
Hello! Én tettem fel a 60.000-es Wartburgot. Halál eset miatt eladó, az apámé volt. A hátulja volt egy kicsit törve 26 évvel ezelőtt (még nem volt benne 1000 km se). amit akkor hátlap cserével javítottak. Van azonban a csomagtartó zárnál egy újabb, kisebb esztétikai jellegű sérülés. A tükör cserélve lett, tavaly valaki egyszerűen egy parkolóban letörte a régit. A kilincsek eredetiek és fémek. A km annyi, amennyit írtam. Igazi "vasárnapi" autó volt. Ha érdekel Veszprémben (előzetes egyeztetés után draveczky@citromail.hu) meg lehet tekinteni. A hagyatéki nem futott le. Várhatóan 1-3 hét után forgalom képes, de hamarabb is megoldható az elvitel. Forgalomból kivonva is lehet szó az eladásról.
Trabant 1.1 alá csináltunk tegnap kipuffrendszert.... Jobb lett a vártnál, sikerült, egy 3500rpm-re kihangolt rendszert összerakni. Végig, 2T hosszúcső, első, és középső dob nincs, csak hátul van egy üres hurkatöltő!
Huhh. Most hoztam el a werdát a kasztnistól. Sokkoló... Szép lett, gondosan megcsinálta, még a vonala is jó, szóval festés után biztos jó lesz. De hát így rémítő. És úgy konganak az ajtók, mint még soha. :-) Habár legalább záródnak.
Most miért akarsz neki rosszat? Munkámból kifolyólag elég sok régebbi Suzukit látok, némelyik 8-12 évesen olyan állapotban van, hogy a 64-es kombim mellettük szalonállapotú (főleg a belseje).
Az olajnyomásjelző pislákolását a gomba hibája is okozhatja.
Én azért nem válaszoltam, mert 2T-zek immáron 15 éve, és nem akartam hülyeséget írni Neked. Véleményem szerint az 1.3 is ugyanúgy bontószökevény, mint a 353-as, így ha gondolod, cseréld le. Mondjuk egy Szutyuki Swift 1.0 3 ajtósra. Aztán légy vele boldog...
Nekem 1 centi vastag polifoam lett felragasztva, de kíváncsian várom a nyarat, lehet, hogy tényleg leszigeteli -e "fentről" a motort. Bent van már ősz óta, és semmilyen gond nem történt vele. Nem gyulladt meg, nem szakadt el a hőtől, sima Palma-Fix építőipari ragsztóval tettem fel.
Ilyen dísztácsa volt kb 79-ig, azelőtt volt régebbi, amit külön gyűrűkkel kellett felrakni, Gyuzo-nál van olyan fajta.
Egy ilyen garnitúra + még 4db külső rész van még mindíg nálam, igaz, a tárcsák felújításra szorulnak. Majd ha lesz idő hozzáfogok már tényleg. 1000Ft-ért Vateráztam a komplett garnitúrát, a postaköltség többe volt.
Nagyon jó, lenne, ha télleg le tudnád hozni esetleg, de a legeslegjobb az volna h be is tudnád szerelni!!!!! Ezerrel meghálálom neked a dolgot, igaz még nemtom hogyan, de kitalálom!!!
Köszi a tippeket, akk valszeg polifoam hőtükörrel, belül pedig padlószőnyeg...
Egyébként üzenem annak, aki káromkodik, hogy annak szerintem HELYE NINCS KÖZTÜNK!!!
Mert ez a fórum ezeddig családias volt, mindenki segített mindenkinek, ha tudott, ha nem, akkor értelemszerűen nem...
Másrészről igaza van pl WarbiRunnernek abban, h nem fogunk minden óhalyra ugrani...
1980-ban biztosan nem, sőt akkor a nem deluxe-ban még az ülések háttámlája is fix volt ( ha jól emléxem)
Mi szép Wartburg pirosat akartunk de egy nagyon jó mustárárga lett. Sztem a világ legjobb színe volt. Ha 1/2 évig nem mostam le akkor sem látszott a kosz nagyon rajta.
Nohát?! Mikortól kezdve szerelték fel vajon gyárilag a 353-asokat jobb oldali tükörrel? Ez nekem új info.
Egy történet az átvétel feelingjéhez - 1970-ben még nagyon cuclista időket éltünk:
Édesanyám kérésére apám lehetőleg fehér 353-ast piros üléssel próbált elhozni a Merkurtól, amikor eljött az ideje, hogy átvegye az új autót 74 ezer Ft-ért 10 év pénzgyűjtés és várakozás után (a Merkurnak befizetett előleg után nem járt kamat, igaz akkor még az infláció is kicsi volt). Apu mesélte, hogy mikor ezt közölte egy hölgynek a kasszánál, akkor az ráordított, hogy mit képzel, milyen pimasz: örüljön, hogy hozzájut egy új autóhoz a pénzéért, nehogy már válogasson. Aztán leforrázva, lógó fülekkel szegény csak talált egy homokszínűt a sok sötétzöld, bordó és Warszava-szürke Wartik között a telephelyen - az ülés végül is a huzattal lett piros :-).
"Milyen érzés lehetett átvenni újonnan az egyik utolsó vagy akár a legutolsó darabot a Merkurtól 1988 novemberében? Persze, ha te vagy a kocsi első tulajdonosa..."
Az enyém forgalmijában 1988. nov. 24. áll, és első tulaj. :-) Annó Győrbe kellett értemenni (Bp-ről) és ráadásul küllemhibás volt, mivel törött volt a jobboldali tükre.
4T témához. Ha meleg motornál alapjáraton pislog az olajnyomás jelző akkor valszeg kopott már az olajpumpa, vagy hidrók eresztik el a nyomást. Túl sok minden nem lehet vele tenni, de nem is kell. Egy márkásabb VW 500.00 olajjal megfelelő periódust tartva kimegy világból is.
Próbáld meg a Valvoline Durablend 10W40 hidrokrak szintetikus olaját. nagyon fincsi. (na nem enni hanem a motornak)
Pl. Twk004-et nevezném profinak. Gépészmérnök a lelke! Ilyenfajta hangnem NEM MEGENGEDETT ezen a fórumon, úgyhogy tessék szíveslenni továbbálni, más fórumokba, és ott fikázni. Egyébként, én amihez nem értek, nem szólok bele, a 4T nem a szakterületem!
Te figyelj!
Itt dolgozó emberek, munkaidőben szakítanak egymásra időt, ha tudnak.
Így ne várd, hogy kérdezel valamit és egyből ugrunk. Mindenki járt már úgy, hogy nem kapott választ. Ha fontos volt, megkérdezte mégegyszer. Node nem kioktatni akarlak...térjünk akkor a problémára.
Lehet elektronikai hiba, meg kellene nézned műszerrel, hogy a gomba kapcsol, vagy nem. Ha kapcsol, akkor elektromos hiba, lehet, hogy csak a késes csatlakozókat, vagy a testelést kell valahol rendbeszedni.
Ha a gomba nem kapcsol, akkor tényleg alacsony a nyomás.
Ha sok (érts több mint 200k) kilométert futott a gép, akkor lehet olajpumpa hiba. Sok kilométeres VW motorok tipushibája!
ízi!
WR
Az új még nem használt olaj mindig hígabb mint amit leengedsz a motorból, mert a fémrészecskék és a koromszemcsék miatt besűrüsödik. A 15W40-es olaj a közepesen sűrű kategóriába tartozik, azt nem tudo, hogy ilyen sűrüségü olaj jó-e a 4T-nek, ennek nézz utána valami szakirodalomban, vagy kérdezz meg egy 4T szerelőt.
Szerintem nem kell felkapnod a vizet, mert nem válaszolt senki a kérdésedre. Az olajnyomás érzékelő eléggé elektromos jellegű téma, nem mindenki ért az elektromos részekhez, ezért inkább nem is szólnak hozzá.
Nekem is volt már itt olyan kérdésem amire nem kaptam választ, és nem forraltam fel emiatt a hűtővizet.
Ebben a topicban elsősorban 2T-sek vannak többen de ven pár 4T-s honekker átka rajongó is.
Én túlzottan nem értek a 4T-hez, de azért megkérdem tőled, hogy az olajcserénél cserélted-e az olajszűrőt is? Fiat Diesel autom volt már, és ott hasonló hibát eredményezett ha friss (híg) olajat öntöttem a motorba, ugyanis feloldotta az addig lerakódott koszt és eltömítette az olajszűrőt, így lecsökkent az olajnyomás a kritikus érték alá. Szűrőcsere után megszünt a hiba. Talán valami hasonló lehet nálad is hiba, próba szerencse.
A polifoam-ot csak úgy tudnám elképzelni a motorház tetőben ha az alsó oldalán egy tűzálló AL fólia lenne. A polifoam igen jó hőszigetelő anyag, ezért könnyen túlmelegedhet a motor, a 2T amúgy is hajlamos a túlmelegedésre. A motorháztetőn keresztül is hül a motor mivel a meleg felfele száll, főleg a városi dugóban jelenthet problémát, ezért én nem raknák oda polifoam-ot.
Ha meggyullad a polifoam akkor csepegve ég ugyanúgy mint a hungarocell. Úgy saccolom, hogy kb 200-300 fokos hőnél kezdődhet el a zsugorodása, 400-500 fok környékén már éghet.
A polifoamot viszont a tűzfalon el tudom képzelni de ott is csak hővisszaverő bevonattal.
Én inkább több réteg üvegszövetből készített kompozít lapot raknák a motorháztető alsó oldalára popszegecsekkel, így felette levegőréteg maradna ami ki tud szellőzni. Ehhez végnék pár átszellőző nyílást is az üvegkompozítra. A hangot ez is visszaveri, viszont nem szívja magába a nedvességet, benzingőzt, könnyen lemosható. Kb 1000 fokig bírja a meleget is, és nem ég akkor sem. Az üvegkompozít vastagsága kb 0.5-1mm, jól vezeti a hőt mint bármilyen üveg.
Csak a tisztánlátás miatt: összesen 7db wartburg van a családunkban, a 40 éves púpostól az utolsó szériás 4T-ig. Jórészt mindet én magam reszelgetem immár jó 10 éve. Nekem a 4T-ben, ha 500-ra állítom az alapjáratot, akkor sem világít a visszajelző. Biztos egy olajcserét is el lehet rontani...
Az önmagadról kiállított bizonyítványra igen büszke lehetsz, nem így szerencsétlen autód!
Lehet, kikerülhető a posta a témából (bocsi Twk004! ;o) ), mert a nővérem Debrecenbe jár egyetemre, le tudom vinni, esetleg, ha idő is engedi, akkor beépítem.
De miért nem bevállt dolgokban gondolkozol? A polifoam-ot használják ilyenre is, de a bitumenes lapnak is van autóknál használt megfelelője. "Dörömbölésgátló" anyag, vastag, ragad mint a nyavaja, a nagy lemezfelületeket vonják be vele belülről. Kb olyan hatású, mint a mosogatók alján van, hogy ne legyen zajos. Ha erre ráteszel még valamit, az már tuti jó lesz. Karosszériást kérdezz meg, hol juthatsz hozzá ilyen dörömbölésgátlóhoz.
Én hangszigetelésre arra gondoltam, h meglépek egy olyat, h ilyen negyon durva , szal gonodolok arra, h erős padlőszőnyeg (kb olyasmi, mint a kültéri műfű, csak szürke:), s alár veszek egy tekercs bitumenlapot, s azt felragasztgatom az utastér felől, s erre vmi fóliát, vagy vmi alufóliaszerűséget ragasztok, h ne ragadjon bele majd a padlószőnyeg, de ezzel az a baj, h olyan bitumen szag lesz a kocsiban, h leszédülök tőle...
Gondoltam a hifisták által használtra, de annak horror az ára...
Szal, lehet az lesz, h amit montatok is, h motor felől kap hőtükrös polifoamot, az utastér felől pedig padlószőnyeget...
(egyébként a polifoamot használják távhővezetékek szigetelésére is, s azokban a víz gyakran 80 fok körül csordogál, s eddig még nem láttam egy panelházban sem, h megolvadt volna...)
Az ajtó belsőbe pedig vmi zacskózott szivacs, vagy polifoam jó lenne, vagy?!
Ami az elektronikus gyujtást illeti, szal köszi, már meg is 'rendeltem' a beszállítómtól!!!
Emlékeim szerint a 4T motorháztetején a sima polifoam volt gyárilag, tehát hőtükör nélkül. Működés közben a motor teteje nem annyira meleg, hogy megolvadjon rajta a műanyag, ha belegondolsz a hűtővíz is 90-100 között mozog. A motortető meg a motor között van pár centi, tehát nem fog az megolvadni. De biztos-ami-biztos, vegyél hűtükröset. Erős ragasztót használj hozzá + két oldalas ragasztó szalagot, hogy biztosan ott is maradjon, ahova szántad. www.polifoam.hu a honlap, én nehezen találtam meg rajta a mintabolt címet (Táblás utca, Bp), olcsón van mindenféle cuccuk.
A megoldást polifoamnak hívják. Van olyan változata, aminek egyik oldala hőtaszító ezüst színű. Nem szívja magába a benzingőzt és a nedvességet, lévén műanyag.
A gépház oldalon a tüzfalra tett szigetelés természetesen sokkal többet jelent mint az utasoldalon, de én ezt nem mertem meglépni mert féltem attól, hogy a 2T karbi környékén kipárolgó benyótól egy idő után teljesen elszineződik a szigetelés és mivel hajlamos magába is szívni az olajgözt ezért aztán tűzveszélyes is lehet.
A kőzetgyapot magában nem ég, de igen jó nedvszívóképességgel rendelkezik, mint bármilyen szálas anyag. Párás időben a párát nagyon jól magába tudja szívni és alig lehet kiszárítani, ezért csak olyan borítást szabad rá készíteni ami páramentesen zárt. Utasszállító repcsiken is igen sok hő és hangszigetelő van a törzsben, ott pont a páraelszívó képességét szívjuk amikor ki kell cserélnünk a nedvességtől tocsogó közetgyapotokat. Némelyik szárazon 10 dekás, de képes akár 2-3 kg is lenni nedvesen, annyi vizet képes magába szívni. A nedves kózetgyapot folyamatosan korrodálja a fém alkatrészeket, ezért sem akartam ilyet ajánlani.
Csak a motort kell kiszedni hozzá, az meg nem igényel különösebben nagy ügyességet, inkább csak kitartó munkát. Bár azt nem tudom, hogy a Barkasból milyen irányban jön ki a motor. A ki- és beemeléshez minden bizonnyal kell még egy ember.
Ha kell, hétvégén esetleg átszaladok, elmondom szóban a részleteket.
Feszültségjelet ad ki, a nagy Javítási útmutató ír róla valamit, de most lusta vagyok kiszaladni, kint van a kocsiban. Úgy rémlik, hogy a legnagyobb kiadott feszültség (a legnagyobb átfolyásnál) valami 5.x V.
Egyébként egy kis lapátkerék van benne, az szaggatja meg a fényutat egy LED és egy érzékelõ között.
...érdemes-e átalakítani a '88-as 2T-m gyári gyújtását elektronikusra?!
Szerintem érdemes. Én vettem elektronikus alaplapot a sajátomba és anyáméba is. És egyúttal szintetikus olajat használok, azóta gyakorlatilag nincs füstje a kocsinak. (De hogy az olajtól vagy a gyújtástól van-e, azt nem tudom, mert egyszerre kezdtem õket használni. :-))
Ti a helyemben belevágnátok egy kupplungtárcsa cserébe úgy, hogy nem is ismeritek a váltót, de tudjátok, hogyha szerelitek, meg fogjátok ismerni és talán meg is tudnátok javítani hogy aztán majd kipörgethessétek a barkaszkerekeket, de legalábbis ha III.-ban hirtelen megnyomjátok a gázt, ne csak a motor pörögjön jobban, hanem gyorsuljon is? Iszonyú nehéz meló?
Matiz imádom a Wartburgod. Az nem waresz, warnyú, öreglány, honecker bosszúja, hangos füstölő gyárkémény. Az Wartburg.
A 70-es évek eleji 353-as lehet, annak volt ilyen dísztárcsája, és az utastérszellőző bizony akkor még fémből volt. Atyám első kocsiján (1970 áprilisi) volt ilyen gyárilag.
"dísztárcsa sűrű küllős fém (krómozott talán)" - ez a nikkelgyűrű lehet, ahogy emlékszem. A felnin voltak kis lemezcsíkok, amelyek a helyén tartották ezt a nikkelgyűrűt, a dísztárcsát ennek felhelyezése és rögzítése után rakták, helyesebben ököllel ütötték fel. A "sűrű kis küllők" között a szelepnek volt egy nagyobb hézaga.
Hasonlóan én is a motortér felől kezdtem gondolkodni a dolgon, és ami eszembejutott az az, hogy egy jó kis dízeles gép motortérben lévő tűzfalszigetelését kellene felrakni valamiképpen. Az biztos elég sokat csillapít. Persze lehet, hogy belül is érdemes megtenni a szőnyegbeépítést. Nekem a csomagtértetőm van megtömve Rockwool ásványgyapot szigetelőlappal, valamint egy fóliába csomagolt ilyen lap van a hátsóűlés mögött a fasostlemezhez szorítva. Igen sokat csökkent a kipufogóhangon és a benzin lötyögés+ csomagfelborulás :-) hangokon. A csomagtér lecsukás meg nagyon nyugati...csak egy halk kattanás, semmi bádoghang. Az ajtókba kipróbáltam a purhabot. Jó, csak átázik, megy oda is a Rockwool zacsiban. A tetőre szintén hangcsillapító lapokat ragasztottam a kárpit alá (nemtom milye, építkezésről szereztem. Sárga 10cm-es lap fehér kemény burkolattal). Érdemes az ajtókárpit alatti fóliát visszatenni vagy pótolni, az szélzaj csökkentés céljából van (legalábbis a Mercikben azért...). Az ajtók megérdemelnek még egy kevés bitumenlapot. Érdemes még berakni a műanyag dobvédőket. Én most fogom applikálni a hétvégén. Azok is kapnak egy pici bitumencsíkot.
Sok bitument nem ajánlok, mert kevés lesz az 50 paci ahhoz, hogy megmozdítsa az amúgy tök csendes kasztnit.
WR
1 kérdésem volna, hátha tudja V.ki. A fogyasztásmérő jeladója milyen jelet ad ki? Impulzus, avagy feszültség? Esetleg +1 kérdés: mi a mérési elve? Köszönettel:
Elektronikus gyújtás: nagyon sokat filóztam rajta, mire végül egy gyönge pillanatomban csak kiadtam azt a 11e HUF összeget érte. Nem bántam meg, kiszámolva kb 1 év alatt behozza az árát. Most már benne van kb. ennyi ideje, és a tapasztalatok: Fogyasztás picit csökkent csak, viszont nagyon jó stabil alapjárat, és egy kicsit több erő jellemzi. Nagy pozitívum még, hogy azóta nem kellett trafót és gyertyát cserélnem, sem gyújtást állítanom. Azelőtt átlag 3havonta 1 trafó, meg folyamatosan gyertyaköpés... Igaz, hogy a gyertyákat is kicseréltem NGK-ra. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Szerencsém is volt, mert egy koccanásnál a hűtő bezúzta a gyújtásházat, rá a lapra, de semmi baja nem lett. :-)
Hangszigetelés engem is érdekelne, de én a motortér felől kezdtem el megközelíteni a dolgot (hibásan?). Szóval arra gondoltam, hogy a gépháztetőre és a tűzfalra is lehetne ragasztani valamilyen magasabb hőfokot is kibíró filcréteget. Szerintem többet jelent, mint az utasoldalon.
Igaz is, láttam mostanában egy érdekes Wartburgot!
Szemre a kaszni mint az én 353-asnak, szóval a lámpák pl. olyanok mint a 2T-men, de a dísztárcsa és a hátsó szellőzők... a dísztárcsa sűrű küllős fém (krómozott talán), és a hátsó ajtók mögötti szellőzőknél nem műanyag, hanem fém rács van (??!)
Az első hütőrács és a lámpák kerete is krómozottnak tűnik.
Ez valami átalakítás (egyébként tetszik ;)), vagy létező típusváltozat ? Mármint a szellőzők ?!
Ha sikerül , megpróbálok képet is csinálni róla, és úgy bemutatni... (vagy egyszer elcsípni a tulajt, és rákérdezni nála ;)
Biztosan érdekes lehetett... Én a 2. tulajdonosa vagyok.
Elképzelem, ahogy a büszke tulaj hazaviszi az utolsó 353W Limusine egyikét... Igazi luxusautó lehetett akkoriban: tetőablak, padlóváltó, hátsó ablakfűtés, szakaszos ablaktörlő (2 lassú, két gyors ;), csomag- és motortér világítás, rádió, ráadásul orrhűtős és 50Le... húúúú... :)
Szóval érdekes lehett. Vigyázott is rá a tulaj ;) /most van benne 78E km ;)/
Afrikkal van tömve, nem azzal van a baj. Az afrik és az epedarugó vagy miafene között van egy vékony szivacsréteg, na az szokott így elfogyni, onnan jön a szivacs. Ágyaknál, kanapénál is előfordul.
Ez az elektronikus gyujtás átalakítás téma engem is érdekel, de nem tudom, mennyibe kóstál.
Hangszigetelést úgy lehet jelentősen javítani, ha az utastérben a tűzfalat hangszigeteled. Erre nagyon jó a vastagabb szőnyegpadló, ez egyben esztétikai javítást is végezhet ha leengeded az ülésekig. A szőnyegpadlót szikével kell beszabni normál esetben a szélvédő alsó szélétől az alsó gumiszőnyegig. A rögzítésére a kétoldalas szőnyagragasztó szallagot javaslom.
A szigetelés akkor lesz jó, ha kiszereled a teljes műszerfalat és pontosan szabod be a szőnyeget a fűtés és pedálok környékén. Igen sok zaj tud bejutni akkor ha pld a pedáloknál a pedál tengelye körül rést hagysz, szvsz igen pontoasn kell szabni. A legjobb ha pld a pedáloknál csak egy függőleges bevágást csinálsz minden pedálnak, majd azon átdugod a pedálokat. Természetesen elötte kétoldalas ragasztót kell felrakni a lemezre a pedálok körül, hogy a szőnyegpadló ne emelkedjen fel, ne akadályozza a pedálkat. A pedálok tengelyei elég vékonyak ahoz, hogy szét tudják picit maguknak feszíteni a szőnyegpadlót, tehát nem kell nagy lyukat vágni. Lehetőleg mindenhol mm pontoasn kell szabni a szönyeget. A függőleges bevégások alá mindenhova rakni kell kétoldalas ragasztót így a vágás teljesen el fog tünni, mert a szönyegpadlón így nem fog látszani a vágás nyoma.
Én az előző 353-asomnál csináltam meg ezt az átalakítást, igaz, ott amiatt, hogy teljesen szétmállot az alsó kárpit sé gumiszőnyeg és valami esztétikusabbat akartam. Akkor én is arra gondoltam, hogy ez hangszigetelhet is egy kicsit és ezért kiszereltem a műszerfalat, az egészet flemeltem ameddig a vezetékek engedték és spárgával ideiglenesen felkötöttem a tetőcsomagtartóhoz. Így már alá tudtam férni rendesen, és nem kellett kikötözgetni rengeteg vezetéket csak párat. Miután kész lettem a kárpitozással igen nagyon meglepődtem, hogy alig lehet hallani a motor hangját, olyan sokat számított a szőnyegpadló.
Nekem még rajta van - 25 év után - a nylon huzat elöl a két ülésen. A hátsó "kanapéhoz és háttámlához", ha jól emlékszem, nem tartozott eredeti gyári nylonburkolat. Persze szüleim még annak idején gondoskodtak piros üléshuzatról elölre és hátulra is.
A gond az, hogy mustársárga szivacsörlemény jelenik meg néha az ülések alatt. Tehát védőhuzat ide vagy oda, az ülések szerkezetében lévő szivacs nagyon elöregedhetett.
A Gellérthegy oldalán az egyik utcában áll egy hasonló barna 353-as, amelynek még krómkeretesek a mellső lámpái, de már fekete műanyagból vannak a kilincsei. Talán 1992-ben vagy '93-ban gyárthatták.
Szegény rendszám nélkül várja már közel fél éve a bizonytalan jövőjét...
A 4T -nket 1991 szeptemberében vettük át, az már tényleg nagyon az utólsók közül való volt! Nem tudom, meddig lehetett egyáltalán kapni? Úgy emléxem, 1992-ben már nem volt kapható. A miénkben már sok minden apróság eltért benne a 89/90-es évjárathoz képest. Az első autó volt a családban, apu hozta haza, mennyire örültünk neki, le nem írható. A nylonok nagyon sokáig rajta voltak az üléseken és a padlón, kapott üléshuzatot, szőnyeget bele, fűtött garázs, nagyon óvtuk....
Valaki, aki tudja (gondolok itt a Nagy öregekre:), az mondja már el nekem lécci, hogy érdemes-e átalakítani a '88-as 2T-m gyári gyújtását elektronikusra?!
A -1 literes fogyasztáscsökkenés jónak hangzik, a plusz nyomaték is, persze az is baraátságosan hangzik, h nem hagy ki a gyújtás, meg h szép nagy szikrák, meg miegymás...
DE
Az ára a cuccnak engem kicsit megrémített, mert sokba van ahoz képest, hogy ennyi minden 'javul' a kocsiban....
Szal, dilemmázok ezerrel, már lassan a családom minden tagját végigkérdeztem, h támogatnának -e a döntésben, vagy pedig elleneznék-e, de még mindig ott tartok, h nekik mindegy...
Őszintén megmondom nemtudom már énsem, h mit akarok!!!
Szal plíz, lécci segítsetek!!!
Jahh, másik dolog, hogyan érhetem el azt, h a kocsim motorhangja ne áramoljon akadálytalanul az utastérbe, rontva ezzel a hallgatni kívánt zene 'hallgathatóságát'...
Pl gondolok arra, h mint a hifisták, frankón szerezzek bitumenlapokat, s ragaszgassam rá a padlólemeztől kezdve, minden lemezfelületr?!
Milyen érzés lehetett átvenni újonnan az egyik utolsó vagy akár a legutolsó darabot a Merkurtól 1988 novemberében? Persze, ha te vagy a kocsi első tulajdonosa...
Valaki írta a múltkor, hogy ismer egy olyan szerelőt, aki a helyére tudja húzni a váltó tartóbakját. Erre nekem is szükségem lenne, nem tud valaki ilyen embert?
Azt hiszem, ez lesz a hibája a váltónak, mert már mindent kipróbáltunk. A váltó nélkül tökéletesen is mozog a kar, bemelegedés után jobb, de sajnos a kettest akkor sem veszi tökéletesen. Működik, csak zavar.
Egyébként én 4twareszt használok, abba se lehet belekötni esztétikailag. Egyébként a túlzott mosogatástól óvnálak,mert ha nem hagyod kiszáradni, akkor flinstones gépet csinálhatsz belőle...:) Egyik ismerősöm volt tisztaságmániás, a kosi meg egyre jobban rohadt szét. Nekünk is volt sárga 2t-nk, nagyon szép volt. (élénkpirosra festett tengelytakaró kupakokkal a kerekén..:))
Polirra pedig csak a prevent autopolirozó sprayt érdemes használni szvsz. Utána borotválkozni lehet a tükrös felületben.
" egy jó állapotú jármű minden része jó állapotú, a nem takarított autó már nem lehet jó állapotú, mutatja, hogy nem törődtek vele."
attól hogy a szőnyeg kissé poros vagy a motortér. Nem csak ez a 2 véglet van. Egy kis garázspor az állás alatt nem teszi gallyra a gépet.
Na ezt nem vitatkozásképp írtam, és be is fejezem.
Hát, nem tudom... nekem elég alapvető, ha nincs rendesen kitakarítva, elhanyagolt állapotú, szóba sem jöhet egy autó. Egy takarítás azt is jelenti, hogy átnézed az egész autót, a problémákat előbb észreveszed mint amikor már késő... A Wartburgnál annyi helyen meg tud állni a kosz, hogy valami hihetetlen. Ha a padlólemezen összegyűlt por kap egy kis vizet, frankón rohasztja a lemezt. Mondjam még tovább? Nem vitatkozás képpen, hiszen én nem láttam az autót így a konkrét esetről többet nem tudok, csak általánosságban: egy jó állapotú jármű minden része jó állapotú, a nem takarított autó már nem lehet jó állapotú, mutatja, hogy nem törődtek vele. A napi használatú - off-topic - járművemet heti 2x takarítom, szvsz elég rendben van mind kívül mind belül. Sok időt töltök benne, csak ezzel az autóval évente 30 ezer km-t megyek, alapvető, hogy az utazással töltött időt kultúrált körülmények között akarom eltölteni.
Kuzinom apjáé volt, csak ezért mertem leírni. Persze hogy láttam, végig garázsban állt, tényleg penge állapotban; senki se vezethette a gazdáján kívül, (persze 1. tulaj), de mostmár tökmindegy.BÁr amúgy nem értem, a takarítás a kocsivételnél a legnagyobb téma??
Csak azért írtam ezt régebben ide nektek, mert jobb szerettem volna ha egy jobb gazdája lett volna.Szevasztok.
Első blikkre: a motorháztető más színű, de ez a szar JPG tömörítés miatt is lehet, csomó minden nem látszik a képen.
Régi fajta ülések vannak benne, ez tök jó. A tükör cserélve volt, új fajtára (miért vajon??) A felni és a dísztárcsák stimmelnek, ezüst színű, ilyen volt a standardokon 78-79-ig. A kilincseket nem tudom eldönteni a képről, milyenek. Műanyagnak látszanak nekem, krómosnak kéne lenniük. Több kép kéne még róla, belülről is.
Szerintem nézd meg, ha nincs túl messze és komolyan érdekel megkockáztatom még valaki el is megy veled megnézni. "Gute basis" -nak látszik egy megfizethető veteránautónak, mindenképpen!
Hellosztok!
Szerintetek megérné 60,000FT-ért ez a 1979-es 353W 130,000km-rel????????
Sztem törve volt, mert a motorháztető enyhénszólva matt, de azt írja garázsban tartotta, de mintha a felnik is régebbiek lennének.......
Segítsetek!!!!!!!!
Itt a linkje:
http://www1.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?q1=Wartburg&hirdeteskod=587600&submit=ugras&megjelenes=4&kategoria=&screenwidth=800
Ha nem kel el májusig (még 2 hétig), akkor érdekelne a sárvédőd. Ha meg tudunk egyezni az árban. 5-6 ezer forintig érdekel, de áprilisban már nem tudok erre pénzt szánni.
"Keresek olyan szalonállapotú Wartburg 353W- t, ami 1987- es évjárattól fiatalabb, elölhűtős, gyári alkatrészekkel van szerelve, ill. javítva, karcmentes eredeti fényezése van, a motorja hibátlan. CSak a valóban szalonállapotú, garázsban tartott érdekel, 3000000(! ) FT- ig.
Az aksi sarut leszeded, +, vagy -.... amelyik szimpatikusabb. A bakokat kikötöd, hogy tudd előre vinni a a mocit. A venti.-it leakasztod. A motort és a váltót összekökő csavarokat, ki rakod oldalra, miután a váltó alá aláemeltél. Elképzelhető, hogy kpl. szett kell, de ha korábban imádkoztál is, elég lehet csak tárcsa. Max. 2óra.
[link1] simán ér ennyit, ha élőben is ezt hozza. Bár az első sárvédő már odavan, de a krómok, régi fajta ülések, miegyebek simán verik minőségben az utólsó szériás 2T-ket, mint ahogy kitárgyaltuk már itt a topicban többször.
<a href="http://www1.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?q1=Wartburg&hirdeteskod=587600&submit=ugras&megjelenes=4&kategoria=&screenwidth=1280" target="_blank">Mondjuk ez itt</a> simán ér ennyit, ha élőben is ezt hozza. Bár az első sárvédő már odavan, de a krómok, régi fajta ülések, miegyebek simán verik minőségben az utólsó szériás 2T-ket, mint ahogy kitárgyaltuk már itt a topicban többször.
Valamelyest OFF: Láttad is azt a gépet, hogy tudod, hogy gyári?
Van az egyik rokonunknak egy fehér, új fajta elejű 2T, tolótetős. A szőlőjébe jár vele néha, újkorától az övé, törve nem volt, mindíg garázsban volt tartva, sosem állt kint. Szerintem nincs benne 30 ezer km sem, de ha mégis, akkor sem sokkal több (max 40, de az már valószerűtlen!) Na ezt el lehet adni gyáriként. Hirdetésben. Odaírtható, hogy öreg bácsié volt, mert így van, odaírható a minimális futásteljesítmény, garázs akármi, mert tényleg így van.
De ha megnézed egy öreg bácsi autóját, akkor azt minden, csak nem gyári. Nem tud vele és nem is akar annyit foglalkozni, mint egy fiatal. Nem vaxolja, nem mossta úgy le, nem takarítja úgy ki, szóval a gyári és a gyári között vannak bizony különbségek. Az ár így első hallásra reális...
Na bakker most tudtam meg h 85ért vette meg vmi papi tanyába a korallpiros 30ezer kmes gyári 86os 2t-t... És még a tulaj szerint alig tudta eladni, és örült neki...
Javaslom, hogy próbáld meg felfogni egy kis konzerves dobozkába az olajat. Pld dróttal köss fel egy pici májkrémes dobozt a kuplungház alján lévő lyuk alá, így a menet közbeni folyást is figyelni tudod.
Először is meg kell állapítani, hogy az az olaj a motorból vagy a váltóból jön-e. (4T esetén jöhet a motorból is) Valószínüleg azért csöpög ott az olaj mert valamelyik csapágy, vagy a váltó nyelestengely részén vagy a motorban lévő csapágy már kivan kotyogósodva és nagyobb sebességeknél berezonál, ezt már a szimering nem képes követni. Az egyik ismerősnek volt ilyen hibálya, tartós 90-es tempónál folyt az olaja, alatta és felette nem.
A csapágy cserekor természetesen új szimeringet is be kell rakni.
Nem úgy kell szétszedni a gyújtásszabályozót, ahogy leírtam!
A két külső hatos csavarral az egyész egységet lehet levenni a motorról.
A szétszedéshez először le kell pattintani az elosztófedelet, és le kell húzni a rotort a tengelyéről.
Ezután pedig található belül három normál sliccű csavar. Ezeket kicsavarva kell kivenni az elválasztó lemezt, amit tartanak, és akkor válik hozzáférhetővé a gyújtásszabályzó belseje, a három vezetékkel.
Bocsánat a félrevezetésért!
Ezeket a dolgokat sokkal könnyebb csinálni, mirt írni róluk látatlanban. :)
Jó, kötözködjünk! Úgy szeretek kötözködni! :) :) :)
Milyen falsot kap az a szegény motor? (Tudom, mire gondolsz ám, csak kötözködöm!)
Azzal, ha befogod ezt a csövet, nem fog megemelkedni a fordulat!
Még valamit!
Ha szakadt a membrán, akkor a Te elméleted szerint sem kellene változnia a fordulatszámnak, mert akkor a lehúzás előtt is falsot szívott a motor.
Ha pedig ép a membrán, akkor meg nem mindegy hogy miért csökken le a fordulatszám?
Andrew
Nade had kötözködjek már még egy kicsit...
Szóval ha lehúzod a csövet, jó hogy lecsökken a fordulat, hiszen falsot kap a csövön a motor! Szóval ez semmi visszajelzést nem ad a vákuumrendszer állapotáról. Egy vákuumrendszert tényleg csk úgy tudsz tesztelni, ha megszippantod, majd valamiképpen megvizsgálod, hogy tartja e a vákuumot. Nemde? De. Nem?
Szóval egy lehetőség: ledugózod a lehúzott csövet, majd finoman szivogatod a vákuumdobozt. Ha változik a motor járása, akkor működik. Ha nem, akkor talán nem...:-)
WR
"Tényleg nem kellene hogy a nyelvem odaragadjon ha vákuumos?Enyhe alapingadozás csak?Gázon is ugye?Honnan is jön bele az a cső?"
Hihihi... Képzeld el Magadat az autóhoz ragadt nyelvvel! :)
Nem a dobozban van vákuum, hanem a szívócsőben (a porlasztóban)!
A vákuumcső a porlasztóból jön, az autóval szembeállva a porlasztó hátulján a jobb oldali (azt hiszem szürke jelzésű, de ez már úgysem látszik) csonkról. A másik csonk a szívőcsőben levő csappantyút hajtja meg, ami a kipufogócsonkról érkező meleg levegőt szabályozza.
"Enyhe alapingadozás csak?Gázon is ugye?"
Egyzerűen lecsökken a fordulat, ha lehúzod a csövet, és megnövexik, ha visszadugod.
Tényleg nem kellene hogy a nyelvem odaragadjon ha vákuumos?Enyhe alapingadozás csak?Gázon is ugye?Honnan is jön bele az a cső?Én valahogy pedig erre is gyanakszom már:)
A váltó bemenőtengelyén van egy szimering a kuplungház és a váltó között. Lehet, hogy az szorul már cserére, időnként kiszivárog az oda felcsapódó olaj.
Grrr... Az előző hsz.-emet a Zindex elnyelte! :( :( :(
Akkor most mégegyszer:
4takt szasza:
"van itt egy vákuum membrán amibe egy kis cső is megy.Ez állítgatja a gyújtást is nem?"
Így van! Pontosabban ez is, meg még a röpsúlyos gyújtásszabályzó is, de azzal nincs mit tenni. Nem is hozzáférhető, meg beállítást sem igényel, és - tudtommal - el sem romlik.
"Na eben el van szakadva a membrán nekem valszeg,mert a csövet megszippantva semmi sem történik ami vákuumra utalna."
Szinte biztos, hogy nincs elszakadva.
Mit szeretnél, hogy történjen a cső megszívogatásakor? :) :) :)
Különben pedig ne szívogasd, mert a végén még tényleg kiszakad az a membrán!
Ellenőrizni úgy kell, hogy alapjáraton leveszed a csövet a vákuumdobozról!
Ekkor jól hallhatóan le kell csökkenni a motor fordulatszámának.
Ha visszadugod, egészen fellélegzik a motor.
Még egyszer mondom, bármi gond van, szívesen segítek Budapest közelében.
Andrew!Mondhatsz valamit...ugyanis van itt egy vákuum membrán amibe egy kis cső is megy.Ez állítgatja a gyújtást is nem?Na eben el van szakadva a membrán nekem valszeg,mert a csövet megszippantva semmi sem történik ami vákuumra utalna.
Na igen és amikor jön ez a "turbólyuk" feeling (bátyámmal neveztük el így), utánna akkorát tud dobni mint az állat.
WarbiRunner: "Mostmár vágom, hogy szerinted belül ment szét a vezetékelés."
Az ott már kb. 15 éve hajladozik, és ennyi dő alatt könnyen eltörhet. Az enyém 11 év után tört el.
"A Hall szenzornak elméletileg semmi baja nem lesz ugyan tőle, de jobb az óvatosság... "
Ez így van!
"Mindenestere erről a hibaforrásról még nem hallottam. "
Az a baj, hogy senki más sem hallott róla! :( :( :( Gondolok itt elsősorban azokra, akiknek az lenne a dolguk, hogy megjavítsák (autószerelők).
Szerintem nagyon sok 4T tulajdonos szenved már ettől, csak nem tudja senki megtalálni a hibát! Az autószerelők mindig a porlasztót b@sztatják ilyenkor, de attól csak a fogyasztás nő meg! :(
Az az igazi baj, hogy ez nem egy állandó hiba (különösen az első egy-két évben), és - ahogy az lenni szokott - az autószerelő jelenlétében, a próbaúton éppen nem produkálja. Ezért aztán igazából el sem hiszik Neked, hogy pontosan mi a jelenség. :(
Még valamit: A hiba jellegéből adódóan a két év alatt sikerült két hátsó, és egy középső dobot szétrobbantanom! :) :) :)
Igaz, hogy volt benne szándékosság is részemről jócskán! :)
Ugyanis, ha addig nyomod a gázt, hogy elérd ezt a motorfék-üzemet, és azután sikerül ebben az állapotban megtartani a gázpedált, akkor a következő gázadásra hatalmas robbanás történik a dobban, és szép lángcsóva jön ki hátul! :) :) :)
(Jajj! Ilyent nem szabadott volna leírni egy Wartburg topicban! Most aztán majd kapok a fejemre!)
Kétütemű wartburg bontott és felujított alkatrészek, közel 20 év termése: motor, villamossági, karosszéria elemek, eladók. Kérésre emailben, illetve telefonon részletes tájékoztatást tudok adni. Vannak egész régi dolgok is, pl. nagygyertyás hengerfej, stb.......
1.3-as motor kompletten és sebváltó eladó. Hibátlan, kipróbálható - még benne van a kocsiban (nem akarom előre kivenni, hogy ki lehessen próbálni - ezért jó lenne esetleg a váltóval együtt eladni, hogy a váltó is próbálható legyen). Szállítást meg tudom oldani.
Bocs, félreértettelek, én azt hittem a gyújtáshoz menő háromeres vezetékre gondolsz. Mármint ami kívül van. Mostmár vágom, hogy szerinted belül ment szét a vezetékelés. Oda tényleg nem lehet "becsipogtatni". A Hall szenzornak elméletileg semmi baja nem lesz ugyan tőle, de jobb az óvatosság...
Mindenestere erről a hibaforrásról még nem hallottam.
WR
"A vezetékek lecsatolhatóak. Azután egy műszerrel hamar ki lehet csipogtatni, ha tényleg ez a baj."
Sajnos nem így van.
Illetve akkor talán, ha közben a vákuumdobozt "szívogatod", de még akkor is meg kellene oldani, hogy be-, és kikapcsoljon a HAL-szenzor, tehát forgatni kellene a motort.
Ugyanis alaphelyzetben minden rendben, hiszen elindul a motor mindig. Bizonyos szívőcsővákuum esetén (egy bizonyos motorfordulatnál tehát) következik be a gyújtás elmaradása (motorfék).
Ezenkívül nem is nagyon szívesen csipogtatnék bele egy HAL-szenzorba!
"Nem tudom csak sejtem miről beszélsz.A karburátoron van mindez?"
Nem a karburátoron van, hanem a "vezérműtengely folytatásaként" a motoron. Az egész rendszer "vége" az elosztófedél, a gyertyakábelekkel.
Ez - ugye - úgy épül fel (a vezérműtengely kihajtása után), hogy röpsúlyos gyújtásszabályzó, vákuumos gyújtásszabályzó (rajta a vákuumdobozzal, és a háromérintkezős csatlakozóval), azután pedig az elosztófedél, benne a rotorral (ami szintén megér egy misét).
A vákuumdoboz rudazata mozgatja a gyújtásszabályzó alaplapját, ezen van a HAL-szenzor is.
Mindez - szembeállva az autóval - a motor jobb oldalán, legfelül található.
Leszerelni a motorblokkról lehet, de nem szükséges.
Szétszereléséhez azt a két hatos csavart kell kicsavarni, amelyikkel a gyújtást kell beállítani. Ezért írtam, hogy először össze kell jelölni a gyújtáselosztót és a gyújtásszabályozót.
Hy! Miért folyik a válómból az olaj a kuplungszerkezet alatti lyukból? Megnéztem a könyvben és az a lyuk gyárilag ott van, de nemtom miért folyik. Néha nem, de van amikor eléggé csöpög. Előre is köszi a válaszokat.
Szaisztok
Jó állapotban lévő 2T Warbit vennék lehetőleg még min. 1 év vizsgával.
Müködöképes gép érdekelne lehetőleg olcsón! Sürgős lenne!
"Beállt a motor" jeligére :-((
Esetleg jó állapotban lévő 2T motor is érdekelne, ha a szállítás Vácra megoldható!
Lámpakeretek leszerelése után (egy-egy csavar tartja felül) a keret peremén alul középen van az állítócsavar a fel-le történő beállításhoz. Az oldalra történő állításhoz a keret peremén jobbra középen van az állítócsavar szemben állva az autóval. A bal és jobb oldali lámpatestek amúgy teljesen azonosak.
A kettest különösen télen nehezen veszi be nekem, amikor - indulás elött - még dermedt a hajtóműolaj.
Volt úgy régebben, hogy az egyest nem vette könnyen. Ilyenkor kettesbe tettem és utána fel egyesbe. Így el tudtam kerülni a váltó mechanizmusának feszegetését.
Levizsgázott a kocsim, 2007 áprilisáig most úgy-ahogy nyugodt vagyok.
Az a furcsa, hogy ezt a megtorpanós jelenséget csak meleg motornál tapastalom, hidegen nem csinálja.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.
Más
A hétvégén majdnem megoldódott az összes problémám a Wartburggal kapcsolatban.
Lillafüredről ereszkedtem a szerpentinen Miskolc felé, lassan, óvatosan, mert sosem vezettem még ilyen utakon. Egy balos kanyarból, szemből előbukkant egy kerékpáros, és vagy 60 -al, egy azt előző Suzuki, majdnem teljesen az én sávomban. Egyből fékeztem, húzódtam jobbra, amennyire a jobb oldali 1-2 méteres árok engedte, így megúsztam annyival, hogy a Suzuki visszapillantó tükre végighúzta a Wartburgom orrát, és lebombázta a tükrömet. Ezúttal szerencsém volt.
Utána ahol tudtam, megfordultam, és utána eredtem, hogy elbeszélgessek a fogsorával, de sajnos nem találtam meg. Pedig érdekelt volna, hogy Miskolcról mennyi idő alatt ér ki érte a mentő Lillafüredre.
Mielőtt nekiállsz szétbontani, ne felejtsd el összejelölni a gyújtáselosztó, és a gyújtásszabályzó peremét, mert különben az összerakás után gyújtást is kell állítani! :)
Ha nyilvánvaló dolgokat írok, akkor elnézést kérek érte!
"Az a nyomorult szerelő által meg lett javítva különböző alkatrészek cseréjével (alapjárati mittoménmilyenegység, mágnesszelep, karburátor alatti gumitalp), ki lett pucolva, akkor meg mi a fene baja lehet ?"
Végre! Erre minden bizonnyal tudok válaszolni. :) :) :)
Én két évig hordtam különböző mekkmesterekhez ilyen hibával az autót, aminek az lett az eredménye, hogy a téli 10 liter helyett 12 litert evett, nyáron pedig 9,5 litert.
A megoldás pofonegyszerű:
A gyújtásszabályzó HAL-szenzorát (ami az elforduló alátétlapon van) három vezeték köti össze a házzal. Ezek már 14-16 éve hajladoznak minden gázadáskor. Egy közülük eltörött, vagy esetleg a szigetelése kikopott, és bizonyos helyzetben szakadt, vagy letestel. Az enyémben eltört a szigetelésen belül. Úgy lehet észrevenni, hogy azon a ponton láthatóan megtörik a vezeték, ahelyett, hogy simán hajlana.
Viszonylag könnyen javítható, ha kell segíteni is tudok benne Budapest környékén.
Van egy eladó Wartburg 353 alkatrész listás könyvem robbantott ábrákkal,ha érdekel valakit. Nem tudom,hogy mit érhet,ajánlatokat emilben várok a dizeles@citromail.hu-ra.
Az elöregedett és emiatt egy picit összelapult váltóbak gumi is okozhatja a felkapcsolásnál a recsegést. A válltó egy ici picit lejebb kerül, emiatt az állító rudazat a motortérben másként kapcsol. Jó esetben még a rudazattal utána lehet állítani, de lehet hogy érdemes a váltó bak gumit is kicserélni. Szerencsére azt úgy is ki lehet cserélni, hogy nem kell kiemelni a motort és a váltót.
Szükséges hozzá egy szerelőakna, egy erős palló keresztben a váltóbak alatt és erre egy hidrulikus olajemelő amivel megemeled a váltót annyira hogy ki tudd venni a régi gumi bakot és be tudd rakni az újat. Ha kicseréled a gumibakot, akkor valószínüleg újra kell majd állítani a rudazatot is mert az új gumi magasabban fogja tartani a váltót. Ha a csavarok nincsenek nagyon berohadva a gumibaknál akkor pár perc alatt ki lehet cserélni. Érdemes elötte 1 nappal WD40-el adni a csavaroknak és persze pár kalapácsütéssel megkocogtatni a befúlyt csavarokat, mert így sokkal könnyebben ki lehet csavarni.
Az ellenőrzése egyszerű: Ha mozdítod a váltókart, játéka (minimális....) nem lehet. De azokat a bagatell dolgokat, mindenképen ellenőrizni kéne. Ha az első kérdés a jó kérdés, akkor csak szinkrongyűrű lehet.
Még vmi: ha csak visszaváltásnál van gond, és felkapcsolásnál nincs BAJ, akkor csak szinkrongyűrű lehet.
Szinkrongyűrű,: már nem biztos, váltóbak lehetséges, "pápaszemgumi" szintén. + a váltórudazatnál, még lehet akár más is. Aki ismeri a W353-at, pár perc alatt megmondja, akár megoldja a BAJT.
Ezt egyszer már leírtam kb 3-4 hónapja, de röviden megint leírom.
Az esetek 90%-ban nem a szinkrongyűrű a hibás hanem a rudazat beállítása vagy kopása.
Ha a 2-es és a hátramenetnél recseg akkor a váltóbak van fellazulva vagy elfordulva, vagy elcsavarodva (meggörbülve). Ha csak a 2-esben vagy csak a hátramenetben recseg akkor viszont a váltó rudazatban lévő Ó betüs végű, gumibelsős állítót kell kicserélni és újra beállítani a váltórudazatot. Ilyenkor illik kicserélni az utastérben a kormány burkolat alatt lévő dupla o gumi gyűrüket is. Az új gumikat vékonyan be kell zsírozni (nem disznózsírral :))) )
A tolórudak beállítása és az elgörbült váltóbak visszahúzása gyakorlatot igényel, nagyon sok szerelő nem tudja ezt beállítani rendesen.
Teljes felújítási költség így kb 500-1000Huf. A szinkrongyűrű csere ennél sokkal többe kerül, és azt csak akkor szabad meglépni, ha ezek a hibaforrások már ki lettek zárva.
Nem, ez még felújítás előtt áll :) De komolyan, ilyen, még gyári. Csak egy jó alapos takarítást kapott, és még egyet kap idén még. 30.792km van jelenleg benne, ha jól emléxem tegnapra :) Tegnap vettem le a gyári abroncsokat, felújítottam 4db felnit, és kapott végre új gumikat. Még a gyáriak voltak rajta, ezeket eltettem. A motortér alapvetően tiszta volt, jobban mondva a használat azért látszott rajta. Takarítás alaposan, mosószeres vízzel, a többi rész brigéciollal, öblítés tiszta vízzel, aztán mindent áttörölgettem, a csöveket gumiápolóval befújtam.
Tegnap ha már kijöttem vele, a váltóban megnéztem az olajat. Nem tudom, Balázsék nyúltak-e hozzá. Kihúztam a nívópálcát, megdöbbentő: olyan tiszta az olaj, mint ha most töltötték volna bele. Aranyszínű. Minimális elhasználódásra számítottam legalább :) de még az sincs. A szint is rendben volt természetesen.
Az autó kritikus pontjai?
Leginkább a kasztnit nézd át, hogy mi volt javítva és milyen minőségben. Nagyon sok csúnyán összerakott 4T szaladgál úgymond újrafényezve (gyorsan leszórva valami színnel alapozás nélkül). Az elejükön szokott látszani, hogy a homlokfal kicsit lóg, a lámpák sehogy nem passzolnak benne, és ha az oldalvonalát végignézed, hát nem vonalat látsz...Tipikus rohadási pontok: sárvédőív elöl, küszöbök, ajtók alja. Nézd meg a csomagteret is a kárpitok alatt!!!
Amire figyelj még: a váltó működjön viszonylag akadás mentesen melegen is, és a féltengelyek ne rázzák az autót. Persze minden hiba javítható, csak kérdés megéri e. A motornál csak a kartergázt ellenőrizd le egy kis hajtás után az olajbeöntő sapkánál. Ha csúnyán gomolyog, hagyd ott. A motort próbáld ki jól, 130 fölé illik fölmennie. Kilométerre saccolni úgy tudsz, hogy megnézed az óraállást és hozzáadsz 1-2 százezret a gázpedál kopottságától függően
üdv,
WR
Én a kocsimból indultam ki: 1980 májusi. Ezen még a régi szoknya van elöl szerencsére, de már nem járt hozzá a hagyományos dísztárcsa - csak a kerékagyat és a csavarokat díszítő elemek (műanyag és krómozott változatban is).
Amúgy a régi szoknya praktikusabb, mert ezt ritkábban "gyűri" össze az ember parkolás, stb. közben.
Zsombiból felvásároltam a maradék díszléctartó kapcsokat (5 db). Már régóta nem forgalmazzák, csak ennyi megmaradt nekik. Tartalék kapcsokkal mertem leszedni a díszléceket :-). Kettőt el is törtem azonnyomban, már teljesen elrozsdásodtak.
Skála parkolójában vasárnap lesz kétütemű találkozó.
Gyönyörű a belső tér, a kárpitozás is szép, azt is felújítottad?
Ha lehet egy kicsit részletesebben meséld el, hogy hogyan tudtad a motorteret ennyire szépen rendbehozni. Én arra tippelek, hogy kiszereltél belőle mindent és úgy festetted le.
Volt ilyen, nézd meg a wartburgpage.de -n, dísztárcsás, ilyen lemezes változatot adtak ki a 70-es években. De tény és való, van pár apróság, ami nem stimmel rajta (indexek, hátsó lámpa pl).
sima gumicső, semmi extra. A belső átmérő jó ha nagyjából egyezik.
a "hőköltetőt" pedig inkább jelzőként írtam mint névként, szóval maradjon csak levegő hőmérséklet szabályzó... :-)
Az első lökhárító alatti fekete terelőlemez típusa valahogy nem fér össze a dísztárcsával. A kocsi gyártási időpontjától függően valamelyik nem stimmel. Amúgy nagyon szép.
Nem, AC nem volt még cserélve,de már nagyon kiváncsi vagyok milyen lehet.7végén szét is szeretném szedni.
Hát az a kis gumicső a "hőköltető" felől ami megy a karburátorba eléggé öreg,mondhatni kézzel málik lassan,cserére szorul.Láttam pár alaknak a motortérben kék műanyagcső váltotta már fel.Ilyet hol lehet venni?Direkt wareszhoz adják?
Venni szeretnék 1,3 W-t bontani, a motor (váltó, hűtő..) biztosan nem kell belőle a kaszniból is csak az első és hátsó homloklemez lámpákkal, lökhárítóval. Fontos a jó futómű, fék, kormány. Esetleg vkivel közösen is lehet. Minden megoldás érdekel - akár itt, akár mailben.
Marha jól néz ki a járgány, látszik, hogy sokat dolgoztál rajta :)))
Egy pici hibát azért észrevettem rajta. A hátsó lökhárító jobb oldali íve nem párhuzamos a jobb hátsó sárvédő bemélyedésével. Sajna ez elégé waresz jelenség, még nemigen láttam olyan járgányt, aminél ne lenne elcsavarodva a hátsó lökhárító konzolja egy kis tolatási koccanástól. Az enyém is ilyen elcsavarodott sajna.
A motortérről és az utastérről is tudnál képeket felrakni ide?
Dolgoztam itt mindenfélét, csak épp lemerült az akkumlátoros fúróm. Amíg töltődött, más munka után néztem, feldobtam az új felniket már, hogy is fest a verda. Szerintem szép lett :)
A hőköltető az csak egy általam hirtelen adott becenév :-)
Valójában alégszűrő előtt elhelyezkedő bimetalos szerkezetről van szó, ami hidegen a kipuf. felől engedi a levegőt, melegen a szabadból a lámpa alól. Abba megy egy vákuumcső is, ami a "padlógáz üzemet" felügyeli hidegen, vagyis padlóra kinyit a szabad levegő felé a terelőlemez. No ha ebben a rendszerben valami rossz(pl le van csúszva a vákuumcső, vgay lyukas a vákuumos szabályzó), akkor szokott hőkölni az autó. Ezért lenne érdemes az elosztódobozt lecsatolni a légszűrőről, a vákuumcsövet pedig egy csavarral ledugózni (lehetőleg a karbi fedélnél, hogy a cső hibáit is kizárjuk). 5 perc az egész. Ha utána is csinálja, akkor nemtom...
Vagyis cserélj AC-t esetleg (vagy volt már?). Vagy nézd meg a karbi úszószintjét is.
WR
CO-n volt,észre is vették ezt és be is állították :) Ugyanolyan maradt... Karbihoz van egy leírásunk,hogy hogyan állítsuk alaphelyzetbe.Megvolt.Gyorsító jónak tűnik.
AC csöpög viszont.
Az a "hőköltető" az mi? Hol van? A neve alapján nem funkcionálhat,mert meleget nem nagyon fúj a kocsi.Ha ventit bekapcsoltam télen,inkább csak hideget fújt.Megvizsgálnám azt is.Bár nekem az AC egyre gyanúsabb.
Csak tipp, de a membrán szokott kirepedni úgy, hogy esetleg észre sem vehető. Egyszerű a dolog, ha a gyorsító pumpa mechanikájából jön a benzin, akkor lukas a mebrán. Ha kívül száraz, akkor nem valószínű. Esetleg az is lehet, hogy rosszul van eleve beállítva a gyorsító. Vagyis keveset, vagy kevés ideig pumpál. Sajna már nem emlékszem pontosan, hogy hol van rajta állítási lehetőség, de szerintem könnyen megtalálod. Valami kis műanyag vagy fém ívre kellene felfutnia a gyorsító karjának. Ott nézz szét, hogy mit merre lehet állítgatni. Ha nem ez okozza, akkor lehet még a szokásos "hőköltetö", a hideg/meleg levegő szabályzó rendszer. Kísérlet képpen vedd le, és dugózd le az összes csövet. Ha megjavul, akkor ott a gond, bár ha gázzal jó...hát nem valószínű.
Végül előfordulhat, hogy maga a karbi van rosszul beállítva. Ha nem oldódik meg a gond sehogysem, vidd el egy CO mérésre, és ott állíttasd be.
üdv,
WR
Régen csinált ilyet néha, ha sokat álltam lámpánál (hőtorlódás), de ha visszahűt, akkor semmi gond nincs.
Én kizárólag Aral 15w40 Basic Elastic ásványi olajat használok. Semmi szintetikus híg "lötyi". Ezt meghálálja a motor.
üdv,
WR
Mi is azt nézegettük,de semmi különöset nem láttunk.Mi lehet pontosan szerinted? Amúgy köszi szépen a választ!
Más:
Valaki itt ajánlotta a narancssárga gyújtáskábelt,nos néztem,de ha ez ugyanaz a narancs,akkor nemis tudom.Nincs semmi ráírva.Csak a neve,vagy fajátja vagy mi.
Sziasztok!
4 T wareszesek segítségét kérném.Érdekelne hogy a hűtővízmérő lednél a második zöld nektek kiszokott gyulladni mondjuk országúti után(20km) városi autózásnál?(kint 20 fok volt)
végül is a hűtő ventillátor akkor kapcsol be amikor már csak a második led ég folyamatosan.
Másik probléma ha megtúráztatom az autót országúton 90-100al 20-30km autózás,
alapjáraton kigyullad az olajnyomás jelző lámpa.remélhetőleg olajcsere után megszünik a hiba.
Ti milyen olajat tesztek bele? tipus érdekelne.
üdv:atis
Én Alsónémedin lakom, Te merre, hogy ez a környék érdekel?
Ócsán van egy fényező akinél fényezttettünk anno, igaz nem wareszt, hanem volgát.De mindegy,valszeg nyáron én is oda viszem a gépemet..Elég jó áron dolgozik és elég jó minőségben is(legalább is anno). Holnap megkeresem a címét, és küldöm.De ez a téma engem is érdekel, hogy hol, milyen minőség, mennyiért.
Na ez a karburátoros dolog engem is érdekel!Ugyan ez van nálam is!Csak annyi eltéréssel,ha picit nyomom a gázt csinálja ezt.De csak benzinnel! Gáz üzemben nem!
Már megint a karburátorral van problémám, azt hiszem. A jelenség a következő :
Bármely sebesség fokozatban,
ha óvatosan adagolom a gázt, akkor gyorsul a járgány,
ha közepesen, akkor megtorpan, mintha nem lenne neki elég az üzemanyag,
ha viszont rendesen odalépek, akkor ismét rendben van a gyorsulás.
Az a nyomorult szerelő által meg lett javítva különböző alkatrészek cseréjével (alapjárati mittoménmilyenegység, mágnesszelep, karburátor alatti gumitalp), ki lett pucolva, akkor meg mi a fene baja lehet ?
Én ma reggel hívtam fel az illetőt, mert én is hasonló gondokkal küzdök. Jövőhét szombatra beszéltem meg vele időpontot, mert látni akarja az autót, mielőtt elvállalja. Ha gondolod elmesélem a benyomásaimat, tapasztalataimat és az árat amit mond rá. Én szeretném megtudni azért az áron kívül azt, hogy milyen anyagokkal dolgozik. Ugyanis ha Neolux, akkor ugye nem kérdéses a sorsa a dolognak...Én 2k-t szeretnék mindenképpen rendesen lealapozva.
üdv,
WR
De elsősorban a tájékozódás miatt kérdezősködöm, mert csak tippjeim vannak a festés/fényezés áráról. (Istenem, van ilyen, eddig még nem kelett autót festenem, na ;-)
Amúgy Budapest környéke (Ócsa/Dabas/Örkény/Táborfalva/Lajosmizse vonal), ha valaki tud pontosabbat, szívesen fogadom az infót.
Kösz, ennyit még tényleg megér a dolog. (úgy 70-120 között számoltam). Nekem bőven megfel a gyári festés, jelenleg nincs szükségem gyöngyházfényre és egyéb extrákra (pedig jól nézne ki ;).
Házilag biztosan nem tudom meg sem közelíteni a végeredményt, szóval marad ez a megoldás.
Az elérhetőségüket el tudnád küldeni ? (a regnél lévő mail cím is él)
Csak maga a festés olyan kb 40-től van a csillagos égig...
Nekünk vmi 50 körül jött ki csak a festés, a Wartburgra, a III-as Golfunkat 100 fölött festették, igaz az gyöngyházmetál volt, meg gyári színre fújták...
De ha gyári festékkel fújatod a kocsidat, akkor szerintem olcsóbban is ki tudják hozni...
Törött SR nincs, csak javításra szoruló, de üzemképes. Mostanában egyeztetik az irányárakat a motorokra a főnökök, ha tudok közelebbit, majd privátba' írok! :o)
Azt pontosan nem tom, hol foglalkoznak vele, de engem is elhajtottak egy pár helyről, olyan szöveggel, hogy nem lehet wareszba kpi-t rakni.Pedig igen, csak egy kis okoskodás kell. Nekem is van kpi-m csak be kéne már raknom, de előtte ajtókat kell cserélnem. Én a 4 ajtós kpi-t az addel.hu-n rendeltem.De google-n rákeresel és kidob egy csomó oldalt.
Helló!
F.E.K. a festést én elektromos szórópisztollyal próbáltam. Egyrészt hajlamos megfolyni, másrészt tele ment porral az egész. Szóval csúnya lett. Én inkább lefújatom az egész autót valahol...
Hűtőtéma: nekem kicsit melegedett, mert felraktam egy Polo lökhárítót, ami kitakarja a lyukak felét. Miután kihajlítgattam néhány benyomódott lamellát, elmúlt a melegedés! Érdemes az összeset kihajlítgatni, sokat számít.
Jusy:
A kossuth utcai templom mögött nézd meg, ott egy festékbolt, nekem ott kevertek fél litert javítónak.
waresz08: az NGK v-line-t én is csak ajánlani tudom. Jó Japán cucc, nagyon szereti a motor. Kb 600ft/db
Ezt a módszert én is alkalmaztam már. Azóta a jobb első sárvédő a legszebb elem az autón! Meglepően jó eredményt értem el egy kb. 700Ft-os T-gazdaságos akril festékkel. Mondjuk rá is fújtam az egész palackot egy elemre. A gáz csak az, hogy az ugyanolyan, de másik palackból fújt homlokfal más árnyalatú és egyik sem az autó eredeti színe...
Igen, van ilyen könyv. Jó drága és szvsz nem elég részletes. Mondjuk ez speciál elég részletesen benne van. Nekem csak egy fénymásolatom van twk004-jóvoltából.
Szinte biztos, hogy toló lekapcsoló szelep vagy a vezérlője szar. Nagyon egyszerűen tesztelhető: a karburátoron a motor felöli oldalon van egy kb 2cm átmérőjű 3-4cm hosszú henger a végén egy sarus vezetékkel. Ezt lehúzod, és helyette egy fix 12v-ra kötött vezetékkel csatlakozol. (csak gyujtáson legyen rajta 12v, mert különben lemeríti az aksit!) Ha így jó, akkor elektronika (nekem volt ilyen probléma). Ilyenkor vagy hagyod a vezetéket fixen (én hónapokig jártam így) vagy veszel kb 2 ezerért egy elektronikát. Ha nem javul meg, akkor még a szelep is lehet szar. Egy profi warbi szerelő mondta, hogy ő kiveszi a szelepet és lecsípi (!!!) a végét, hogy ne tudjon lezárni. Szerinte szinte semmit nem jelent a fogyasztásban.
Ja és a gyorsteszt: meleg motornál megemeled a fordulatszámot kb 2-3 ezerig majd lassan engeded vissza. A szelepnek kb 1.500-nál hallhatóan kattannia kell.
Ez azt jelenti, hogy esetleg ezzel a módszerrel megúszhatnám a szórópisztolyos módszert ? Nem rozsdás a kaszni, csak ezek a javítások... plusz néhány 'lakatolási' festés...
Ennek is alá kell dolgozni, vagy mehet a meglévő (természtesen letisztított sé zsírtalanított) festésre simán ?
Persze lehet hogy jobban járok egy teljes újrafújással... (méláz,méláz... ;))))
Megvan valahol még neked a Wartburg törtfehér színkódja? A jövőben jól jönne.
A hétvégén a felépítményt "csinosítgattam" TESCO-ból vásárolt törtfehér radiátorfestéket tartalmazó szórópalackkal. Ez valamivel teltebb (picit több benne a sárga árnyalat) és fényesebb fehér, mint a kocsi eredeti alapszíne. Az eredmény azért jobb lett, mint gondoltam volna. Csak pár dologra kell vigyázni a szórópalackkal: egyszerre csak keveset, nehogy megfollyon a felületen. A szelepet határozottan kell lenyomni, mert különben nem porlaszt, hanem fröcsköl a palack. Kifogyás közeledtével szintén hajlamos a palack fröcskölni. Ja igen, nyílt téren a légáramlattal számolni kell...
Nekem van egy Merkúros szervízkönyvem Wartbirunner jóvoltából, csak az a gond, hogy amikor scanneltem, akkor -bmp fájlokba nyomtam ki, így az egész anyag több, mint 1 giga. Majd ha időm engedi, átkonvertálom .jpg -be, úgy kisebb lesz, és fel tudom tenni valami ftp szerverre.
Ha tud valaki olyan konvertáló progit, ami egyszerre több fájlt kezel, kérem ossza meg velem tudását.
Ne törtfehéret kevetess, hanem egy egészen halvány szürkét! Én még a hajdani törtfehér Wartburgomhoz akartam festéket kevertetni, és a Budalakknál a fehér színkártyák között közt nem volt az az árnyalat, amilyen a kocsi volt. Hozta az úriember a szürkéket, és láss csodát: RAL-kóddal rendelkező szín, egy egészen halvány szürke árnyalat a "Wartburg-törtfehér"! Ha megvan, töltesd spray-palackba, és azzal fújd le. Ne ecseteld, én sem ajánlom. A festékboltok 80-90 %-ában vállalnak spray-töltést is.
A kattogó kilométerórának a spirálja valahol meg van törve. Nézd át gondosan, vagy cseréld ki egy újra. Párszáz HUF csupán. Mielőtt beszereled, csepegtess bele műszerolajat. Az se mindegy, hol vezeted el a spirált, a fűtés gégecsöve felett, vagy alatt. Attól is tud kattogni. Nekem alatta van elvezetve. Maga az óra nemigen szokott tönkremenni, inkább a spirál.
Az előző segítőkész úr is a karburátort hibáztatta. Hol lehet venni egy szervízkönyvet? Egyik haveromnak volt (igaz nem warbira), az alapján szereli már vagy 3 éve. Minden apróság benne van. Létezik ilyesmi warbi 1.3-ra is?
Üdv! 4ütemű varbiban valszeg a gázbowdennel van probléma, hirtelen gázelvételnél simán leáll. A "diagnózis" mindössze ennyi. Ismertek megbízható, de elfogadható áru szervízt XIII.-XIV. kerületben?
Igen, egyszer láttam egy ecsettel lefestett wartburgot. Háááátt.... látszott, mikor merre húzta a tulaj az ecsetet...
Szorópisztoly még csak lene, de ha nem muszály, nem festeném le az egészet újra.
"felület előkészítésről viszont semmit nem tudok. Laikusan úgy gondolom, hogy finom csiszolóval felcsiszolni a sérült felületet, aztán szórópisztollyal felhordani a festéket, száradás után pedig valami polírpasztával összehangolni a régi festékkel az átmentet,"
Laikusként én is ilyemire gondoltam, kíváncsian várom a többiek véleményét. Aki csinált már hasonlót, jelezzen, jól gondoljuk-e a módszert ? ;)
(ismerősnél festenénk, de nem szívvesen szedném szét teljesen. A normális fényezés meg eléggé drága sanjos.)
Ha pesti v. környéki vagy akkor megvehetnénk közösen. Nekem csak komplett alváz kell belőle (futómű, fékrendszer, kormánymű). Váltó és motor nem kell, kaszni részei megbeszélés kérdése. Bontás nálam megoldható. Kérdés a szállítás. Ha érdekel írj mailt.
Ecsettel valóban nem érdemes. A régi tulaj az ajtók belső részén próbálkozott ecsetes megoldással, hát ritka gusztustalan lett. Ezek a festékek bazi gyorsan száradnak, szerintem szépen csak szórópisztollyal lehet felhordani.
A felület előkészítésről viszont semmit nem tudok. Laikusan úgy gondolom, hogy finom csiszolóval felcsiszolni a sérült felületet, aztán szórópisztollyal felhordani a festéket, száradás után pedig valami polírpasztával összehangolni a régi festékkel az átmentet, mert szerintem tökéleteset nem igen lehet alkotni, mert ugye a régi zománcnak úgyis más lesz kicsit az árnyalata. Persze ezek mind csak feltételezések, ezért kérdeztem a tisztelt társaságot, hátha valaki már csinált ilyen akcíót.
Úgy tudom, hogy az 1.2 6V 55 Le-s Eco "full-mezítlábas" típusba számítják be 500.000,- HUF-ba a Wartburgot. A Chevrolet is "egyes típusok esetén akár 444.000,- HUF" kedvezményt ad Kalos vásárlása esetén. Biztos, hogy nem az 1.99 milliós 1.2 S típus esetén, hanem a majdnem 3 millás 1.4 16V árába számítják be ennyibe a Wartburgot. Ha lenne kombi Kalos (a Fabiának van kombija!), még el is gondolkodnék rajta. De nincs, meg havi 50 ezrem sincs törlesztésre. A jelenlegi 1.2 S-re fizet anyu 31.000 + 10.000 (törlesztés + casco)-et...
Hopp! Ez engem is érdekelne (bár valószínűleg az én járgányom már nem ússza meg a teljes festést.) !
Nekem főleg javítás-nyomok (festés) vannak a járgányon, az eredeti kékes-szürke festékre annó spay-el javítottak. Ami jó is volt, de a két festék különbözőképpen öregszik, így most nagy ezüst foltok vannak a kasznin.. :(
Meglehet úszni a teljes fényezést szerinted ? (ecsettel és vízfestékkel nem akarok azért nekiesni ;)))
(ez 3 pólusó, inkább Golf-ba való, a szerelő azt mondta, hogy ez nem való a Wartbiba. Egyébként, ha valakinek szüksége van ilyen gyertyára, van belőle 4 darab, alig egy hónapig használt)
Beru 14-7 DTU
Champion N7BYC
Legutóbb a szerelő az enyémbe NGK gyertyát tett, állítólag az a legjobb bele. A pontos típust nem tudom.
A járgánnyal azonos színű (törtfehér) festéket hol tudok venni, vagy kevertetni (ha létezik ilyen egyáltalán) Debrecenben ? A festés kisebb sérüléseit hogyan kell kijavítani, hogy esztétikus legyen ?
Sziasztok!
Szombaton beraktam az uj termostatot ,de az auto városi üzemben 20-30km után melegszik 2.zöld világít ventillátor most kivételesen bekapcsolt.
sőt a legszarabb hogy alpjáraton kigyullad az olajnyomás.
szerelő szerint természetes hogy ilyen meleg a motor.
szerintetek lehet hengerfejes ,szerinte nem az.
Mondjuk a szélvédő az nemtéma, nálam elfekvőben kettő is van jelenleg.
Volt bordó Warti, de az nem pont ilyen volt. Az első lökhárító is gyanús, hogy későbbi. A díszrács még eredeti is lehet, merthogy a régiek nem rozsdásodtak, 82-83 körüliek meg már szénné mállottak. A hátsó ajtó is gyanús.
Nem biztos, hogy a gute basis itt keresendő, a motorteret még nem is láttuk..
"Nekem tetszik. Ennyiért. A festés nem eredeti, vagy?"
Ilyen színű Wartot most látok először. De azt ugye észrevetted, hogy nincs szélvédője? Íves az ablaktörlő lapátja és látszanak a szilánkok a horonyban a belső tükörnél, meg az alsó sarkokban.
köszi szépen a tippeket! megpróbálom felhívni a Csapiékat és megérdeklödni hogy akkor mennyibe is kerülnek az alkatrészek! a munka díj 25 körül lesz erre jönnek rá az alkatrészek! legalábbis a szervízben ezt mondták!
Anyag + munkadíjjal ez elcsúszhat 50000 Ft-ig simán, főleg, hogy szinkrongyűrűket is cserélni kell. Amúgy a két szimmering nem drága, kb 300Ft/db lehet, viszont figyelj, hogy van jobbos, és balos! Ha nem a megfelelőek kerülnek a megfelelő oldalra, hamarosan el fog csöpögni a drága váltóolaj a féltengely kihajtásnál. Valószínűleg diffi csapágyakat kell cserélni, azok szoktak bemaródni. Amit ajánlok bele: Lada Niva első kerékcsapágy. Ha azt a "tankot" elbírja, talán a váltóban is megteszi...nekem az van benne; jó, és olcsó. Csak profi és megbízható szerelőhöz vidd, aki le is tudja tömíteni, olyan pasztát rak oda amit nem mos ki az olaj, és ki is tudja hézagolni a szerkezetet. Szóval sok itt a buktató és a költség. Ha már lent van a váltó, a kinyomócsapágyat is érdemes megvizsgálni, ill. a kupplungot magát.
Alternatívaként tudom javasolni, hogy nézz el a Csapi Bt-hez, nekik volt felújított váltójuk, vagy akár bontóból próbálj szerezni egy jó állapotút.
Nekem szinkronokat nem kellett cserélni, így jött ki 40ezerből egy hasonló mutatvány (leszerelés motor kivétellel, difficsere gyári újra, csapágyazás, kihézagolás, tömítés, szimmeringezés, váltó+motor visszaépítés ). Igaz, hogy hihetetlen jó is lett! És nem kell bele semmi extra olaj, töltsd bele a gyárilag ajánlott olajak valamelyikét, vagy bármi hasonlót.
Eladó 1979-es korallpiros Wartburg 353 limuzin, idén júniusig érvényes műszakival első tulajtól. Garázsban tartott, megkímélt, jó műszaki állapotú kocsi 130 ezer futott kilométerrel. Érd.: 06-20-428-0802 vagy e-mail.
hali szóval nem a kinyomó csapágy szart be hanem a váltóban szól valamelyik csapágy csak nemtom hogy melyik ahozz le kell vetetnem az egészet! mibe kerülnek most a Csapiéknál a szimeringek?asszem abból 3 kell ugye? meg szinkron gyűrűt is kell cserélnem ! a 4 db mibe van? ja meg a csapágy a váltóba? tudtok valami nem gagyi váltó ólajat? nem akarok valami szart beletöltani ha már egyszer össze lesz pakolva! de ha lehet akkor ne valami 10000ft/litereset mondjatok! ja mindez 1.3-as waresz amiről idáig szó volt! kösz a tipeklet előre is! ja lehet kerék csapágyat is cerélnem kell! annak tudtok valami számot mondani hogy hogy keressem? meg ott is több van nem csak 1 ugye? az mibe kerülhet? na remélem mostmár ennyi aztán mást nem találok hali
Egyébként Szegeden a legjobb ár/érték arányú kétütemû olajat a Jenei autósboltban lehet kapni (a Mars téren és Dorozsmán), a Re-cord márkanevû szintetikus kétütemû olaj, ráadásul most csökkent is az ára, 1500 Ft literje. Eddig 1750 volt. Én ilyet használok, kiválóan eltünteti a füstöt. Jobb, mint pl. a Valvoline részszintetikus olaja, ami ráadásul drágább (ezt csak azért tudom, mert egyszer épp kifogytak a Re-cordból, és Valvoline-t vettem).
Mi az a sthill? Nekem a sima beállítós kínlódós nem elektromosos gyújtásos alaplapom van, de most nagyon eltaláltam:) És megy mint egy állat (70km/h-val:) de azé a maxot még nem láttam).
Azt hozzá kell tennem a hűtővízhez, hogy mikot feltöltöttem a rendszert, a hf-en lévő csonknál nagyon vékony vízcsík folydogált ki, de egy idő után elállt. Levegős lehet a rendszer?
Nen mindegy ,hogy ég-e pl a lámpa. Ez nem vicc ,nekem amikor bemegy pirosba a LED-es ¸műszerem és lekapcsolom a lámpát ,akkor visszamegy zöldbe,és ezzel egyszer neagyon megszívtam ,amikor tényleg felfort és akkor vettem észre ,amikor már gőzölgött.(hála a ZS-term termosztátnak)
"Mit mutat egy jó hűtőrendszerrel rendelkező motorhőt jelző mutató?"
Valahol középen kéne lennie. Az eltérésnek több oka lehet. Vagy tényleg melegszik, vagy a hőmérséklet jeladó (esetleg kábel) ellenállása megváltozott. Nekem pl. LEDes műszerem van, az lefelé van elcsúszva. Megmértem, hogy csak 70-75 fok fölött mutat zöldet. Kicsit zavaró, hogy el van csúszva a skála, de megszokható. Viszont ha bemegy a műszer a felső narancssárgába, akkor már nagyon közel van a forráspont. (Forrt már fel a vizem, hogy be sem ment a műszer a pirosba.) Szóval keríts egy legalább 100 fokig skálázott hőmérőt, aztán járó meleg motornál állítsd bele a kiegyenlítőtartályba. Esetleg slaggal mosd ki a koszt a hűtő lemezkéi közül, csodákra képes az ilyen művelet.
Az minek a hibája lehet, hogy járó motornál nem látszik a füst?:) Gyújtást beállítani már tudok. Komolyra fordítva a szót: Szépen meg lett ma hajtva a Gép. Motor gyorsan felmelegedett (mutatta az analóg műszer), a mutató felkúszott a piros rész elé, viszont ott hol megállt, hol visszaesett. De a piros mezőbe nem lépett. Ez probléma? Mit mutat egy jó hűtőrendszerrel rendelkező motorhőt jelző mutató?
De eredetileg pont ezért írtam (gyanítom a 2T tulajok 90%-a nem kp-re vásárol újat), tehát igazából nem egy dologról beszéltünk. Én tényleg úgy tudtam, hogy kp. esetén nem hajlandók beszámítósdira, de ez a kivétel ad némi reményt. Persze kérdés mi van azokkal a rokkantakkal, akik csak részletre tudnak venni (és sztem többségben vannak), és a még több nem rokkanttal.
Tényleg nem kötözködni akarok, csak mint látod, engem komolyan érdekel a téma. A példád még így sem teljesen egyértelmű, ezért kérdem: a levonás akkor is 400, ha a másik autó ára+támogatás+saját kp-vel odamegy, megegyeznek egy árban (mondjuk 2,5m), és utána levonnak 400-at a Trabiért? Tehát ha Trabi nélkül se adnák oda olcsóbban, úgy korrekt a helyzet.
Akkor várom mailben az infókat, köszi! És ha érdekel a riport, szívesen küldöm.
nézted azok a Fóbiákat amire a 500ezer kedveznény vonatkozik? Rendes motorral 3 milla felett van és klimáról még szó sincs, hát dugják fel maguknak az ilyen kedvezményt.
Látom lelki szemeimmel, ahogy megállok kihalt úton éjjel viharban egy lerobbant autónál, majd az ember beszól az ablakon, hogy kössz a segítséget, de nem vihetem el, mert aláírt egy ilyen papírt. :-)
Elhiszem, nem vonom kétségbe! De HITEL esetén más a dolog. Hitelre SEMMIT sem szabad venni, autót pláne nem (inkább a használt). Az én példám arról szólt, hogy rokkantnyugdíjas, két meglévő autó esetén (Trabi és egy másik) a Trabit leadva, a másikat értékesítve valamint egy mozgássérült utalvánnyal már nagyon komoly, valódi kedvezményt kap, akár annyit, hogy a fennmaradó részt kp-ben ki tudja csengetni.
Tehát, igaz, hogy ha leadod a jó állapotú autót, a kereskedő tovább értékesíti és keres rajta, hiszen neki csak így éri meg. De akár fordítottja is igaz, tehát létezik kihasználható kedvezmény autó leadással.
OFF: a rokon gondolkodik Fábiában is, ez az infó még jól jöhet. Minden további kedvezményre szükségük van, rokkantnyugdíjasként! Egyelten kérdés, hogy fér el a lába az autóban, tudja-e vezetni. Kössz az infót! ON
"Barátom dolgozik a PoHu-nál, és Ő mondta: ez a mai napig így működik."
Ezt eddig nem tudtam, nem hallottam. Az állami támogatás is megvan még? Mert volt olyan idő, amikor megszűnt. Azt viszont biztosan tudom, sőt, ha minden igaz ebben a topicban is olvastam :-), hogy sok helyen 20-30e-ért árulják ezeket. Vagy 285e-ért, és ezt sem én találtam ki! :-)
Úgy tudom, régen pont azért, hogy ne a gazdagok kapják a támogatást, x ideje a tulaj nevén kellett lennie a roncsnak is. Nem tudom, hogy ez is él-e még.
"Odament a telephelyre egy mobil-zúzda,"
Ilyenről sem tudtam, ezek szerint egy részük valóban így végzi ma is.
matiz,
"Nem, ebben az esetben valóban levonódik az árból," Ha megvan egy olyan számításod, ami beszámítás nélküli lenne, és a hitelfeltételek is megegyeznek, akkor légyszi küldd el a kereskedő címével együtt. Én is javasolni fogom azoknak, akik így vennének újat. De tényleg. :-) Ez az eset is azt mutatja, hogy ha alaposan körülnéz a vevő, találhat jó helyet. És amit írsz, az mozg.korl., és nem biztos, hogy anélkül is ugyanez az eredmény születne. Hangsúlyozom, a turpisság csak akkor derül ki, ha egyazon helyen kérsz ajánlatot beszámítással és anélkül. Külön-külön látszólag minden rendben, ill. hozzáértő biztos megtalálja a papírokban a trükköt. Ettől függetlenül elhiszem, amit írsz, ezért tényleg örülnék, ha elküldenéd a kereskedő címét, hogy legyen a sok rossz tapasztalat mellett jó is :-), bár az arány még így is nagyon rossz.
"Volt szerencsém nekem is venni..."
Igen, erre utaltam, amikor nem visz v-ki beszámítandót. De itt sem derült ki, hogy milyenek lettek volna a feltételek, ha viszel. Kicsit úgy érzem, nem hiszed el, hogy létező riportról írtam, vagy azt gondolod, nem volt igaz, amit mondtak. Állami tv-ben hangzott el, és mivel az államnak erősen érdeke az új-autó eladás, és a roncs-leadás, ezért nem hiszem, hogy lemehetett volna, ha nem igaz. Meg talán a kereskedők sem zárkóztak volna el az interjútól, hisz ingyen-reklám lett volna.
Ha valakit érdekel, a hangot el tudom küldeni mailben, képpel együtt viszont 24MB.
Azt az előtét ellenállást én hirtelen visszahelyezném...
Bár nem tudom hol van benne, de ha volt, nyilván való, hogy miért húznak át a kábelek és miért lyukad ki az érintkezési ponton a rotor (gondolom a fémlap).
Nekem például szintén kék magyar (és szilikonos!), amúgy valami német drótból készített gyertyakábeleim vannak, és semmi gond nincs velük.
Manapság azért nem nagyon kerülnek olyan alkatrészek a boltokba, amik eleve rosszak. Én csak a 4 gyertyakábelt cseréltem, a trafótól az elosztóig meghagytam az eredetit.
Ja, és vizsgáld meg az elosztófedelet is ezek után, hogy mennyire vannak szétégve az érintkezők, és középen a "szén". Valószínű azok is szétmentek.
Ha a gyújtás rendszered rendben van, utána érdemes a visszahőkölés problémával foglalkozni, mert egy rossz elosztófedél is okozhatja!
Előzmény:(Barátnőm) nem megy a kocsi,diesel-es a hangja,rángat.Hallom,hogy csattog.Hegynek semmi.Mintha 3 henger menne,vagy annyi se.De csak melegen.Főleg ha gázt is nyomok.Alapjáraton megy,felnyit motorház,benéz villámlik a pipa!
Szerviz.Felnyit,megnéz,oh!Villámlik a pipa!Gyorsan kábelt.(45 perc múlva) hoztunk kábelt,a negyedik üzletben volt!Éljen!(KÉK).Múúú....Kicsere,most jó.6 KM után megint halál.Észrevettem,hogy a pipa( tüskés kábeles) belsején a gyertyaérintkezőjén lévő kis fém stücni végénél el van szineződve a pipa,folytatólagosan kívül is szép L-alakban.Átvarrta.Mondom levágok belőle egy picit,hogy ne érjen túl közel a pipához ez a stücni.Megcsináltam,jó.Otthon csere normál pipavégekre,de kábel maradt. Gyertya új NGK.Autó gázüzemű.
Szénszálas is jó bele?
MÁS:
AC-től lehet,hogy benzinen kis gáznál(de csak ha meleg a motor!) nem megy?Rángat,ugrál.Pl. 80-nál 4-ikben enyhe gázra inkább semmi vagy fullad,de ha rálépek meglódul.Sehol nem tudták eddig kideríteni miért lehet!!
Előzmény:előző tulaj 2-3 évig semmi benzint nem tett a kocsiba,lecsavarozta a benzinajtót is.Köszi ha valaki megoldja!Ez a legégetőbb bajom.
MÁS:
Rotor gyakran üt át középen a tengelyénél,hogy lukas marad?(persze halál van utána).Lehet ez összefüggésben azzal,hogy a trafó elől kivették az előtétellenállást?
"Úgy tudom, akkor feltétel volt az is, hogy ezeket ki kelett vonni a forgalomból, és bontó helyett irány a zúzda."
Barátom dolgozik a PoHu-nál, és Ő mondta: ez a mai napig így működik. Odament a telephelyre egy mobil-zúzda, és helyben összenyomta a leadott, forgalomból kivont, "szárazra fektetett", vagyis olajok és egyéb folyadékok nélküli autókat. A 2004-es évben néhány kisebb alkatrészt ki is tudott mazsolázni a Fáy utcában Fabiákért leadott 353W-kből, mint kapcsolókat, meg egyebeket. Lényeg az volt, hogy mozgóképes autó maradjon (lábon kellett a zúzdáig mennie), tehát kerékről, ajtóról szó sem lehetett. Na, a srác mondta: idén, 2005-ben EGYETLEN kétüteműt se vittek be az első negyedévben. Talán a 2008-as könnyítés az oka, talán a növekvő pénztelenség, de hiába emelték 500.000,- HUF-ra a beszámítás mértékét ha Fabiába adja az autóját az ember fia, NEM adnak be Trabit-Wartburgot érte, legalábbis a Fáy utcai Porsche Pest-nél nem ...
Az normális,hogy sötétben látom ahogyan a gyertyakábelek villognak ahol keresztezik egymást?Én csak azt a magyar kékszínűt kapom mindenhol.1.3-as wari.Meg imitt-amott apró szikrák.Tényleg csak nagyon picik.
Emberek nincs valakinek rezó dobja?! Nagyon Jó lenne egy, vagy tudtok esetleg vkit, aki olcsón legyártana nekem egyet?!(vmi olyan dob kellene, mint amilyenről a Jopi oldalán van szó!!!)
Még egy, nem müxik a hosszu fény váltóm, kattan meg minden, de az a kis fekete libikóka csappantyú nem vált át!!! Már leteakarítottam róla az összes mocskot, meg mindent, korábban sikerült műszerolajjal megjavítanom a problémát, de mostanra eltűnt a műszerolajam:( Próbálkoztam szilikonnal, zárolajozóval, végül már motorolajjal is, de nem műxik!!! ÁÁÁÁ, nem akarnék ujat venni, mert érzésem szerint még frankón javítható lenne, csak nekem gyanús, hogy a festőknél a gitt pora (csiszolt) miatt nem müxik:(
Mennyibe fáj manapság egy ilyen cucc?! Bontottat érdemes venni? Vagy ne pötsöljek, s rögtön vegyek újat?!
Bocs, nekem a mai nap nem jó (legénybúcsúra megyek, elbúcsúztatjuk április bolondját... :-)).
Voltam viszont pizonál tegnap, hát nem semmi a kert!! Ááállati jó! Van egy halom púpos, nagyrészt restaurálásra várnak, néhány egészen különleges példány is akad! Kicsit elbeszélgettünk, kár, hogy már késő este volt, sietni kellett.
Ha az előző hozzászólásom nem volna világos: a kedvezmény FELTÉTELE az autó kivonása. Ezzel és a mozgássérült utalvánnyal elérhető, hogy új autóhoz jussanak.
Gyakorlatilag ez nekünk nem jó, ha azt nézzük, hány ember van, aki Hycomattal kényszerül(t) járni - ők lehettek volna egyfajta utólsó mentsvár a kétüteműek betiltása ellen. A ... rész arra vonatkozott, hogy a rokon elmondása szerint sokan élnek az adódott lehetőséggel, és lecserélik a régi technikát korszerűbb, megbízhatóbbra, alacsonyabb fogyasztásúra, nekik többet jelentenek ezek a szempontok, mint nekünk.
Nem, ebben az esetben valóban levonódik az árból, az autó végleg kivonásra kerül és megy a zúzdába.
Volt szerencsém nekem is venni - egyszer - új autót, kp-re, a nickem adóját anno. Alkudni kell, ezt mindenki tudja, méghozzá keményen. Nem sokat, de azért sikerült lealkudni valamennyit + ingyen kaptam pár dolgot.
Válaszodból úgy érzem, leszólásnak vetted, amit írtam, pedig dehogy, pont az érintettek érdekében! A ...-ot azért kifejthetnéd. A riport épp azért született, mert ők is látták, hogy mennyi ember jóhiszeműségével élnek vissza.
A "leengednek 400e-t" az, ami nagyon nem igaz, csak látszólag! Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy egyes kereskedők a mozgássérültekkel tisztességesebben bánnak, mint másokkal, de nem is erről volt szó. Egyébként úgy tudom, beszámítás mellett nem adják kp-re az újat, csak részletre, mert abból extra hasznuk van, ez is kiderült a műsorból. És vannak kereskedők, ahol valóban nem verik át a vevőt, ez a riportban (aminek a felvétele egyébként megvan) is elhangzott, de ahol először próbavásárlást végeztek, azokból utána 1 vállalta a riportot, a másik 3-nál a számítások "nem voltak hiba nélküliek". Az kereskedő szájából hangzott el, hogy a 200 és 200 közt csak akkor nincs különbség, ha a bevitt autónak annyi a piaci értéke. De akkor meg minek vinnénk be. :-) (Persze tudom, van, aki nem akar vevőkkel alkudozni, de ő meg tudatában van, hogy a kényelemért fizetni kell.)
Egyébként erről már régebben is hallottam. Egy ismerősöm sejtette a turpisságot, és először letárgyalt mindent, majd a végén mondta, hogy rendben, akkor a 300e-s indulóból itt van 100, és kint áll egy Trabi 200-ért. Közölték, hogy ááá, nem úgy van az, akkor most kezdjük elölről a tárgyalást. :-) Ha v-ki nem visz autót, akkor el szoktak engedni 8-10 %-ot, tehát már itt van egy különbség, emellett a THM is alacsonyabb, és van valamiféle külön szerződés arra, hogy ha menet közben módosítani akarják a szerződést, akkor a kedvezmény egy részét vissza kell fizetni.
Szóval én tényleg nem utálatból beszélek a kereskedők ellen (ráadásul nem én találtam ki ezeket!), és nem is nézem le azokat, akik nem tudnak új autót venni, én még pár éveset sem tudnék, más kérdés, hogy nem is akarok. :-)
A tippem: a rokon kezdje úgy, ahogy az ismerősöm, majd akár ugyanott, akár másik kereskedésben kezdje a beszámítással, utána számolja ki a különbséget. A részleteknél pl. úgy tudom, az egyik okosság az, hogy a törlesztésnek eleinte nagyobb része a kamat, és ha véletlenül idő közben meg kell szakítani, akkor az autó értékének nagy része még fennáll tartozásként, és ha kiszállt a vevő az üzletből, akkor az addig kiszámolt THM már jóval nagyobb, mint eredetileg lett volna. Hangsúlyozom, nem értek hozzá, de több helyről hallottam ezeket. Esetleg kell keresni egy jó ismerőst, aki kereskedő, és akkor talán őszinték lesznek, de akkor sem lesznek jótét lelkek, akik egy Trabit 400-ért megvesznek.
Na, ha már ennyi írással fárasztalak benneteket, akkor ez még belefér :-) : Régen a beszámítósdi úgy indult, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium kifizette a kereskedőknek a beszámításkor adott kedvezményt, ezzel akarták elősegíteni és támogatni a régi gépek cseréjét, különösen szeretett 2T-inkét. :-) Úgy tudom, akkor feltétel volt az is, hogy ezeket ki kelett vonni a forgalomból, és bontó helyett irány a zúzda. Akkoriban sok Trabi és Wartburg került cserére, és voltak "szép" fényképek full-jó Trabikról a markolók karmai közt. Aztán az akció megszűnt, most mégis adnak 2-300-akat a roncsokért, amiket aztán tovább árulnak 20-ért (kivéve persze az ilyen ritkaságokat). Szerintem joggal merül fel a kérdés, vajon ennyire jószívű és öntudatos környezetvédők lettek a kereskedők, vagy valami van a dolog mögött?
Azt meg gondolom mindeki ismeri, hogy a simán, elvileg értékén beszámított néhány éveseket másnap kiteszik 200-zal drágábban, és azt hazudják, hogy teljesen átvizsgált. Kollégám mesélte, hogy visszament megnézni, hogy kijavították-e az átvételkort elmondott hibákat, és persze, hogy még azokat sem, nemhogy átvizsgálták volna. :-)
Bocs, hogy hosszú lett, de szerintem ez nem az a kategória, amikor a pénztáros beüt még egy 300 Ft-os tételt, bár az is nagyon bosszantó, és %-osan akár ugyanennyi lehet a kár.
Az az igazság, hogy feleségem keresztapja hamarosan beszámíttatja a hycomat Trabit egy automata Suzukira. Ha beadja a Trabit, az árból leengednek 400 ezret (négyszáz). Erre jön még a mozgássérült utalvány, eladja a meglévő másik (szintén automata) autóját, és készpénzre meg tudja venni. És nem csak Ő él a lehetőséggel...
Érdemes lenne a rendszám alapján megkeresni a tulajt, hátha csapna egy kis balhét. Akár a tv-stábbal is be lehetne menni, akik múltkor bemutatták, hogy a cégek és a bankok mekkora átverést adnak elő "beszámítás" címszóval.
Sőt, ha kiderülne (ami szinte biztos), hogy ezért se adtak nagyobb "kedvezményt", mint egy 20e-t érő roncsért, akkor feltűnő értékaránytalanság címén akár perelhetné is őket.
Szerintem arcátlanul elkér érte legalább 350000-t.
Ma csúcsformába hoztam a vasat! Olajcsere, gyertya csere (NGK V-line, többet ér, mint egy "sportgyertya" és 600FT), benzinszűrő csere, egy hetesek a gyújtókábelek + átnéztem a karbit, kaptak a forgáspontok és a bowden egy kis szilikont (+kipakoltam a csomagtartót :-)). Egyszerűen durva lett a gyorsulása. Egy morcosított gömbölyű Civiccel gyorsulunk lámpától. Finoman szólva esélye sem volt! Hangosabb is voltam, meg gyorsabb is :-) Most még én is meglepődtem, így még sosem ment.
Matiz nyert a második tippjével, ugyanis 285.000 Ft!!!!!! Mopi nem nyert semmit, bár tényleg a Suzuki Tafáknál van. És azért még egy 60-80 eFt rámegy (gumik elég öregek, valamint egy két kis korróziós hibácskát le kell kezelni).
hali mostkezdett a 1.3-asom valami fura nyöszörgésbe de csak ha sebességbe van és gázt adok szerintem a kinyomó csapágy? mibe kerül ez mostanság? hogy kell cserélni? nincs valakinek véletlen Csapi Bt-s árlistája? vagy nem tudtok Bp.-n 1 jó kis boltot ahol olcsón lehet hozzá jutni 1.3 as cucokhoz? köszi hali
Új vagyok errefelé. Keresek 4T waresz szervizkönyvet, akár kölcsön is jó lenne egy fénymásolás erejéig vagy fileban mint az oldradio.tesla.hu-n. Hogy lehetne többé-kevésbé legálisan véglegesen kivonatni a forgalomból egy autót bontási bizonylat nélkül.
tipp: 120000Ft Egyébként én naponta eljárok előtte, de csak messziről láttam még, majd szombaton (ha nyitva vannak) megnézem. Ja, ez egy fehér Wart és a sarokban van, ugye?
Ma láttam egy igen jó 353W DeLuxe-t. Eredeti fény, törve nem volt, 27000 km (hihető), hibátlan krómok, teljesen eredeti állapot, Tesla rádió. 1980-as, első tulajtól, garázsban tartott, Suzuki kereskedő számította be. Szerszámkészlet és kezelési útmutató is megvan. Hibák: jobb Deluxe felirat, és hátsó 353W felirat törött, bal hátsó sárvédő hátsó sarkán javítási nyom, egész kis korróziós nyom egy-két helyen. Szerintetek menyit kérnek érte? Válaszokat ide kérek. Aki legjobban megközelíti, kap egy 353-as generátort.
A P-rendszámon rajta van, hogy melyik évben érvényes, valamint kell hozzá az indítási napló és az ahhoz tartozó biztosítás. A rendszám díja egy évre 180.000 Ft. és csak egyes cégek kapják meg. Ha egy régebbi (előző, vagy az előtti, vagy még régebbi) P-rendszámot teszel fel, a rendőr rögtön látja, hogy már érvénytelen, azonnal megállít, és keményen megbűntet. Az E-rendszám csak 3 hónapig érvényes, ezen is rajta van a negyedév jelzése, dettó úgy jársz, mint előbb.
Április 25-én lesz árverés, ahol motorkerékpárokat is fognak eladni. Addig körülnézek, hogy van -e ilyen törött SR. Nem ígérem, hogy lesz, de ha mégse, akkor gyere el, és nézünk valami normálisat.
Tegyük rendbe a fogalmakat: amit az imbuszcsavarok rögzítenek, az a tengelycsonk. Amit ebbe belenyomsz, és forog, az a kerékagy.
A csapágyakat kiszedni marha egyszerű. Ha kitekerted az imbuszcsavarokat, a tengelycsonkot (pohárnak is hívják) sugárirányban gumikalapáccsal ütögetve le lehet billegtetni a belső (6307) csapágyról, a csapágy a lengőkarban marad. Egy tüskével a rugó felől ki lehet ütögetni a csapágyat.
A külső csapágy (6009) kiszedéséhez kiveszed a tengelycsonkból a kúpos távtartót, és a tengelycsonkot befogod egy satuba úgy, hogy a "lógjon" a satun, vagyis a válla felülről ráfeküdjön a satupofákra. Ezután egy tüskével fentről lefelé ki lehet ütögetni a külső csapágyat a szimeringgel együtt.
A kerékben eredetileg nyitott csapágyak vannak, de én zártakat használok, így nem kell teletömni az egészet zsírral, csak vékonyan bekenegetem a felületeket, hogy ne rozsdásodjanak, meg hogy könnyebben összecsússzon, aminek össze kell csúszni.
Az új belső csapágyat gumikalapáccsal könnyedén bele lehet ütögetni a lengőkarba. A lényeg, hogy lehetőleg a csapágy külső gyűrűje kapja az ütéseket (illetve ha zárt csapágyat raksz be, akkor a tömítőfedél egyáltalán ne kapjon), és hogy ütközésig üsd bele, ne a kerékagy csavarjaival húzasd össze, mert a kerékagyra rugalmasan támaszkodik a csapágy, ott van egy gumigyűrű.
A külső csapágyat szintén be lehet ütögetni a helyére, lefekteted a tengelycsonkot az asztalra vagy a földre, de itt tüskét is kell használni, mert a csapágy belesüllyed a tengelycsonkba.
Én egyébként a legközönségesebb (és legolcsóbb) zsírt használom, mivel a zárt csapágyak miatt nincs szükség semmi extrára.
OFF: Kéne egy törött Yamaha SR, mindegy milyen, csak a blokk működjön rendesen, még kerék sem kell. Egy topictárs említette, hogy adnak el ilyeneket, selejtezve. Nekem csak a blokk kéne belőle.
Szóval, ez az egyik ellenőr-kollega autója. A srác nagy Posta-hívő (de nagy a pofám: én is itt vagyok már 13 éve...), és a fejébe vette, hogy amennyit tud, összegyűjt az egykori gépkocsi- és motorkerékpár-állományból. Van Skoda 1100 Colonial-ja (fent fonnyad a közelmúlt-beli munkahelyemen, az egyik garázsban), ez a Framo-ja, meg van egy postás-zöld Danuviája is. Tervbe van véve egy kombi Trabant is, amellyel a 70-es években, még a Moszkvics-IZS korszak előtt levelet gyűjtöttek. Na, ezt a Framo-t igen lepusztult állapotban vette valahol vidéken, majd közel egy évig restaurálták a motorkerékpár-műhely hátsó részében. Most a Postaautó (vagyis a műhely) tulajdona, megvették Tőle, de valamelyik múzeumnak szánják végső célból. Üzemképes, de nincs forgalomba helyezve, P-rendszámmal közlekednek vele különféle ünnepségekre és kiállításokra.
7végén tervezem cserélni a 4T hátsó kerék csapágyakat. Előző héten majdnem sikerült, csak elakadtam mivel gagyi imbuszkulcsom volt és nem bírtam leszedni az agyat vagy mit. A kérdéseim: - Mivel és hogyan lehet (érdemes) kiszedni a csapágyakat? - Ha ez megvan, akkor miképpen tegyem be az újakat ill. mire ügyeljek, milyen zsírt stb. használjak? Van egy lehúzóm, de annak a támasza (menetes szár vége) pont a tengely helyén lévő lyukba esik, azaz fogalmam sincs mivel tudom kitámasztani. A Warbi könyvben sem volt konkrét utalás a csapágyak kiszedésére:(((((
Előre is köszi! üdv etilalkohol
ui: a rugókat kicseréltem újra és kb. 5cm emelkedett a hátulja, a régit kidobtam és természetesen ezután hallottam, hogy érdemesebb kovácsoltatni a régi rugót mert jobb lesz mint az új ..... erről van valakinek tapasztalata, infója?
A személyes adataid alapján kollegák vagyunk. Mint TaS76-tal is... :o) Én itt vagyok az Egressy úton, ahol a Framo is. Ha gondolod, és erre jársz, akár össze is futhatunk. Hívhatsz a 06/70 5005814-es számon, vagy megtalálsz az udvar közepén a kis betonházban. Keresd Attilát.
:-) Szerencsésen alakulnak a dolgok! Felhívlak ma én is, este valamikor ráérek, akkor akár hárman is találkozhatnánk! Bontásban tudok segíteni természetesen.
A régi Wartburgomból sajnos már csak az emlékek vannak meg, mert a motor és a váltó a későbbi kocsiban szolgált még jó darabig, a többi alkatrész is beépült ide-oda, és legfőképp egy sajnálatos költözés is történt azóta
Bocs, nem egészen ismerem a pontos történelmét a német kisteherautóknak. Tényleg IFA felirata van. Nekem nagyon tetszik, gondoltam okozok egy kis örömöt vele. Egyébként szemlére vittem a céges Simsont. Akivel én ott beszéltem, megkérdeztem, hogy lefotózhatom-e, nem tulajdonított nagy figyelmet ennek a gépnek. Amúgy is elég barátságtalan a hangulat ott, ami egyébként nem jellemző a Postára. Holnap még egyszer megyek hozzájuk, elhozom a motort, aztán egy darabig nem nézek feléjük. Ja, én csak egy motoros kézbesítő vagyok, csak voltam Wartburg tulajdonos. Volt egy 1971-es kiadású 353-as ami nagyon jó volt, aztán vettem egy Skoda-hűtős fejlesztett Wartburgot, hát azzal örökké szívtam, mert szar gagyi alkatrészeket kaptam már csak. Végül elajándékoztam, azóta csak egy 250-es ETZ tulajdonosa vagyok. De az is IFA és kétütemű !
Én AROL2T-t használtam nem volt vele gond soha. HA sokat használtam városban majd kint közúton akkor eleinte füstölt de 10-15 km után (100 km/h) megszűnt.
Amúgy a legjobban a Németországban tankolt ARAL benzintől vadult meg a drága. Úgy ment tőle mint akit seggbe rúgtak, és ebbe is AROL 2T-t öntöttem. Sajna eladtuk szegénykét.
Tud vki vmit a DEC-477 rendszámú Wartburgról? Hátha előferdült itt.
Akkor már csak arra kellene rájönni, kinek mondtad, hogy másnak ígérted. :-) Mert mi még nem beszéltünk telefonon, csak megadtad a címet, én meg írtam, hogy megyek érte. Nem mondtad, hogy nagyon sürgős, akkor már elhoztam volna, de ha akarod, most is mehetek. Mikorra jó neked?
A 2 motor amúgy egyforma, felújítás, meg minden? Mert akkor mindegy.
Elvileg van még egy 353-as blokk, ami működőképes, de szintén papírtalan. Kaptam e-mailt, meg telefont is, azt hittem, a kettő ugyanaz, aki telefonált tegnap, azé (mert Neki ígértem).
Hengerfej leszed, átnéz, szívócsőnél szelepszáraknál repedésvizsgál. Tömítés : gyári újjal összerak. AC biztos hogy jó ? Ha így is összbenzineződik az olaj, akkor motorblokk szét, dugattyúgyűrűk, hengerállvány-repedés ? Fagykár tud ilyet csinálni, bár nagyon ritka. Hűtővízzel nem dolgozik össze semmi ? Ha csak a porlasztóba megy föl az olaj, az sima kartergáz, akkor egyértelműen kopott a motor, de olyankor általában hátul se kis füst jön. Mindenképpen komoly szerelések előtt állsz :(
Bocs, azt hittem, már csináltál ilyet... szóval, igen, 2 emberes meló: egy pumpál, egy nyitogatja a csavarokat.
"alváz kereszttartón levő 2 csavar: piros festékkel lefestve gyárilag?"
Szerintem Te a 2 műanyag sapkájára gondolsz. Vedd le, alatta van a csavar.
"Összesen kb. hány csavar van és mennyi ideig tart egy ilyen művelet"
11 csavar van, beleértve a fékerőszabályzóét is. Rutintól függően 30-90 perc egy ilyen játék...
"A kerék levétele nélkül hozzálehet férni a légtelenítő csavarokhoz?"
A hátsókhoz igen, ha elég vékony vagy. Én nagy darab vagyok, így azt is levett kerékkel kell csinálnom. De az elsőket muszáj levenni.
"kb. hány deci folyadék kell a fékrendszerbe? Akkor valami DOT 4-eset veszek"
A könyv 0.5 litert ír, de többet vegyél, mert mindig kicsurran egy kevés, inkább legyen több belőle. A DOT4 jó választás, de valami minőségibbet vegyél, ha tudsz.
Azért, mert mikor ki akartam csavarni a légt.csavart a bal hátsóból, szépen beletört a fékhengerbe. szal nagyot szíttam véle, új fékhenger, stb (nem bírtam kiszedni hengerből ami beletört). Tehát csak azt kellett mert máshol mindenhol volt benne, csak ott csöppent ki. Nekem nem volt annyira létfontosságú, hogy tökéletes fékrendszer legyen, mert az még csak eszembe se jutott, hogy kéne rá vizsga. Arra a romhalmazra:) Csak arra kellett, hogy érezhessem a Barkastól kicsit eltérő Warti fílinget:) De megérte. Már hiányzik. Volt, mikor egyáltalán nem működött a fék, de én ki akartam próbálni. Elindultam szép lassan, és mindenhol kézifékeztem:) De az működött rendesen. Akkor esett ki út közben a hátsó kerék... Az besz.rás volt. Na, szóval, Neked asszem mindenhol kellene légtelenítened, ezt nem tom hogy kell, majd az istenek... Azt ígérd meg, hogy ha 1x lesz rajta vizsga, elviszel egy körre 8) ÜDV VLE
Mikor én légtelenítettem a Warcit, háát...én is kifaggattam a topiclakókat. Annyi különbséggel, hogy csak 1 fékhengert kellett légtelenítenem.
2 piros csavar? Nem értem, hogy hol. Nem ismerem a gépet annyira:(
Miközben csavarod vissza a légtelenítő csavart, lassan folyatni kell ki a folyadékot a pedállal (tehát 2emberes munka) nyilván addig, amíg el nem záródik.
Sztem nem lehet hozzáférni, még ha nagyon megemeled a kocsit, se - szerintem, bár nem sokat volt tulajdonomban wart.
Addig kell önteni bele a folyadékot, amíg a kis tartály alján lévő mindkét folyadékcső végét ellepi-vagy többet. De ezt gondolom a legvégén kell figyelni, mikor már az összes légtelen.
Ennyit tudtam mondani Warti-fékrendszer-légtelenítő tapasztalataim alapján:) Majd a nagymesterek kijavítanak:)
Ladásként kérnék segítséget egy Wartburgos számára aki az indexen számolt be egy problémáról, de én sem tudok mást mondani neki mint amit eddig a szerelők is akik javították a kocsiját. Beillesztem ide a hibaleírást amit adott és megadom neki a linket mert nem igazán tudja kihez forduljon itt a neten segítségért. Köszi!
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Van egy Wartburgom, és nem igazán tudják a szakemberek megszerelni. A probléma: A benzin összekeveredik az olajjal. Több szerelőnél is voltam már (ami nekem már így elég sokba került), és mindenhol az AC pumpát cserélték le. Kb. 20 km megtétele után ismét összefolyt a benzin meg az olaj. Ha valakinek lenne ötlete vagy tapasztalata ezzel kapcsolatban, vagy már találkozott ilyennel, feltétlenül írjon!!! Előre is köszi! Wartroad
Háát nekem van egy 105-ös Skodri (régifajta, de a kerek lámpa helyén kicsit szögletesebb van) lendkerekes autóm, de szerintem nem épp ilyenre gondolsz..
Igazi bilikék, nyitható motor(?ez nem biztos...) és csomagtérrel. Szerintem még meg is van mindene, majd előkeresem, ha érdekel.
Úgy látom, most már tényleg segítségre szorulsz... :o)
Fogj KÉT 24-es Crovát. A koronás anyából húzd ki a sasszeget. Bakold fel a kocsit, vedd le a hátsó kereket. Nyúlj be a csapágyház mögé, és találsz egy kerek gumidugót. Pattintsd ki a lengőkarból, nyúlj be az egyik 24-es Crovával, meg tegyél rá egy T-szárat, vagy bármit, lényeg, hogy ne tudjon forogni. A másik 24-essel csavard le a koronás anyát. Vedd ki a rugó felé a hoszú csavarját (vigyázz, bent a csapágyházban egy nagy alátétje is van!), majd ÓVATOSAN ütögetve a fékdob peremét, meg közben forgatva kézzel a kerékagyat, üsd ki a fékdobbal együtt a kerékagyat is. Belülről, a rugó felől ne nagyon üsd, vagy csak valami keményfa közbetéttel, mert el tud repedni az agy! Ha kiütötted, szabad a vásár, bármit csinálhatsz a hátsófékkel... :o)
Légtelenítéshez jó tanácsok!
1. SOHA ne legyen behúzva a kézifék. Inkább ékeld ki a kerekeket. 2. A sorrend: - alváz kereszttartón levő 2 csavar - első féknyergek, előbb a bal, majd a jobb oldalon, először a felső, majd a belső, végül a külső légtelenítőcsavar - hátsó fékmunkahengereken levő csavar, előbb a bal, majd a jobb - végül a fékerőszabályzó végében felül levő 9-es fejű csavar, ezt csak egyszer, benyomott féknél meg kell nyitni, majd zárni (MENET FORGÁSIRÁNYA!) 3. Legalább minden 2. légtelenítésnél nézd meg, hogy nem fogyott -e ki a folyadék a tartályból 4. A hátsó fékek légtelenítésénél NE a kocsiemelőt használd, inkább krokodillal emeld meg a lengőkart, így a stabilizátor nem vezérli a fékerőszabályzót 5. Végül: főleg az első nyergekbe könnyen beleszakad a csavar, ha nem jön könnyen, kocogtasd körbe az öntvényt, vagy húzz rá egy kicsit, és onnan nyisd vissza.
Nem, dehogy... Az 5-sebességes váltó annak idején a gyári 353 WR Gruppe 2-es ("Speciál túrakocsi") kategóriájú versenyautóba készült. A homologizáció (vagyis a típus számára a FIA rajtengedélyének) megadása annak volt a feltétele, hogy évi 400 darabos széria készüljön az autóból. Ebből a gyári csapat használt néhányat, a többi meg kicsit "lebutított" verzióban eladásra került különféle országokba, például Magyarországon is volt néhány közvetlenül a gyártól rendelt 353 WR (Leitold, Kardos, Birkner, Papp, Schönek). Na, ezekben volt 5+R váltó, majd amikor kikoptak az autósportból a 353 WR-ek (és a későbbi 353 W 460 típusjelű Gruppe A-s "feljavított szériakocsi" kategóriájú versenyautók), akkor kezdtek el ezek a váltók szériakocsikban előfordulni. Ebben a Tessin-i kék 353-asban is efféle dolgok (nagydugattyús motor, ötgang-váltó, stb.) vannak. Csak tudnám, miért nem versenyzik vele az ember, Németországban külön Wartburg- és Trabant-kupák vannak kiírva a német autósportban...
Atomi az olaj-guru, nem én! Mondjuk, Arol 2T helyett én is inkább Párkányból hozott Madit 2T-t használok, meg nyáron Horvátországból hoztam INA 2T-t (nem gagyi olaj, TC+-os teljesítményszintje van, az Arol csak TA-s!), a MOL 2T-től irtózom én is... :o)
twk004
U.I.: ja, és nem tudom, mikor ment legutóbb 130-at a gép, meghúztam 100-110 km/h körül a határvonalat...
Bocsánat, olyan ideges vagyok, hogy nem látok a szememtől. Holnap vadászom hűtőre... remélem helyben megoldom nem kell pestre menni... Csütörtökre kocsi kell! :(
Ugy maradt, mig el nem adtuk...Az az auto mindig csak annyi karbantartast kapott, ami feltetlen muszaly volt. Minimalis koltsegekkel ment 250000km-t nalunk. A multkor lattam, es meg megy, egeszben van, es nem is nez ki rosszul (az enyem most ahhoz kepest roncsnak tunik kivulrol...:-(
WR
Walter hütőt bontoból kell guberálni én 500 Ft -ból usztam meg.
Rengeteg alaktrészem van, ha valakinek kell valami küldjön mail-t
fékbetét, önindító, generátor, kerékcsapágy, lámpák, gyujtás alkatrészek, fékrendszer alkatrészei...meg egy komlett motor..
Én, a kis trafókat favorizálom, azok szurokkal vannak kiöntve, nem olaj szigetelésűek. Elektronikus gyújtáshoz különösen javaslom, mert volt már robbanásos eset az uborkásüveg miatt.
Barkasom gagyizik. Az 1ik henger nem nagyon akar dolgozni. Új gyújt.alaplap, új gyertyák, viszont a trafó régi. Lehet hogy az a baj? Pedig mindegyik ad szikrát.
Kell húsv ünn minden IFA gyártmány tulajdonosának.
Nekem úgy rémlik, bár lehet, hogy rosszul emlékszem, mintha twk004 írta volna egyszer, hogy a nyomáskapcsoló az élettartama során szép lassan folyamatosan "fárad". De ez azért elég lassú folyamat. :)
Ó Békanyál Barátom, de k..vára irigyellek:) Isteni a géped. Az enyém sajnos nem volt ilyen jó állapotban (ahogy az a képen is látszik) - legalább a Barkas szép (ahogy a képen is látszik). Ha használni akartam, akkor ahhoz kellett a fél Barkas. Szal gratula. A féklámpa működtetőm sajnos elég rosszul dolgozik, nyomom a féket és későn kezd el világítani tehát asszem elfáradt. 82 előtti gyártmány? Az enyémen már/még nem volt olyan ajtón lévő szegély. Az akksim u.ez:) ÜDV VLE
Ja, az Irmscherek senkit sem érdekelnek? Meg van egy 353-as blokk, szinte teljesen komplett, működőképes,felújítás óta csak kb. 300 km-t ment, csak a vízpumpafedél hiányzik róla, BVF40 karburátorral, 5000 Ft.
Köszi a gyors választ. A hűtő már volt javítva, 3 három hónapot ki is bírt, a garancia annyi volt rá. Megerősítő bélés itt sem hiányzott belőle, korrekt munkának tűnt. De sajnos egy másik szerelő nem volt ilyen korekt és a motortartó bakom elhullajtotta mind a két csavarját és elhagyta helyét. Gondolom ez nem tett jót neki. Itt a környéken (Szolnok) is 20 körül vannak az új hűtők, de valami román utángyártott darabok. És régebben itt nem keltették túl jó hírüket. Ezért reméltem találok valami fajtaidegent, hisz most is "Made in Cheslovakia(?)" hűtő van benne.
Sajnos a hűtő már csak ilyen jószág. Ideig-óráig elmegy a hegesztett csonk. Annak idején 3 hónap garanciát vállaltam rá, azt minden esetben kibírta, Tettem bele megerősítő bélést is. Komolyra fordítva a szót, ha még nem volt hegesztve, akkor egyszer érdemes hegesztéssel javítani, de a már egyszer hegesztett csonkot nem szabad újra így javítani. Kapható "utángyártott" hűtő, jobb minőségű, mint a gyári. Mindenképpen hívd fel a 20-469-440 telefonszámot, ők pontos árat mondanak rá.
Miután nem szabad itt reklámozni, ezért nem írom ki a nevüket, de nagyon ajánlom őket, jó minőségben dolgoznak, megbízható autóhűtő-javító cég, új hűtőket is árusítanak, Budapesten és Pest mellett is van műhelyük. A bontott hűtőről és a zug-műanyaghegesztőkről lebeszéllek, ennek tisztán szakmai okai vannak.
Lehet, hogy én vagyok tájékozatlan... de mi az a kallantyú ott a DeLuxe felirat fölött a baloldalon?
Nem tudom kinézni sehogysem...
Én ma csináltam egy ellenőrzést a motortérben, épp jókor.
Éreztem én, hogy nem hasít úgy a gép, mint kéne, de ráfogtam a csereérett olajra és gyertyákra. Max 140 jött ki belőle és már rendesen morgott.
Ma felnyitottam a motorháztetőt és...hááát olyat még nem láttam. Az egyik gyújtókábelem rendesen világított! Pont a benzincső mellet lévő, úgyhogy akár ki is gyulladhatott volna a gépsárkány. Csoda, hogy ment az a henger.
A villogórelé elég lehetetlen helyen van, a mûszerfal alatt, a kormányoszlop mellett-felett. Nem valami kényelmes a hozzáférés.
mi az a szerkezet a radiátor mellett? ablaktörlőmotor?
Igen.
Tárcsafékhez inkább a DOT4 ajánlott.
azt honnan tudom, hogy a fékmunkahenger jó-e?
Ha szétszedted, megtisztogattad, akkor szemrevételezéssel. A henger belsõ felülete sima tükrös kell hogy legyen. Ha rozsdás, vagy valami egyenetlenség (pl. karcolás) látszik rajta, akkor érdemesebb újat venni.
mi működteti a féklámpát?
A motortér bal oldalán, az alváz felsõ kereszttartójára van csavarozva két kis öntvény, amelyekbõl fékcsövek ágaznak el, és légtelenítõcsavarok is vannak rajtuk. Ez a fékelosztó, ide van betekerve a féklámpa nyomáskapcsolója is.
Ma délután a drága 4T warbim beteget jelentett. A hűtőm szép csendben ismét kilehelte a lekét. A felső, meleg csonk heggesztése megadta magát. A húsvétnak már lőttek, de szeretném még a héten rendbetenni az autót. Milyen lehetőségek vannak a cserére, van még utángyártot hűtő hozzá, vagy valamilyen másik típussal esetleg csereszabatos? És körülbelül mibe fog ez nekem fájni?
Lehetőleg gyors, de mindeképpen biztos megoldásra lenne szükségem...
A fékhez nem kell kivenni a sasszeget. Következõ lépés a fékdob levétele. A fékdobot a felnivel együtt a kerékanyák rögzítik, úgyhogy ha lent van a kerék, akkor elvileg már a fékdob is lejön. A gyakorlatban nem mindig, mert rá tud gyógyulni a kerékagy központosító peremére. Ilyenkor a célszerszám egy nagyobbfajta csavarhúzó. Ezt bedugod a fékdob belsõ pereménél a fékdob és a féktartó lemez közé, és kicsit feszegeted. Nagyon nem tudod, mert a féktartó lemez nem túl erõs, hajlik, de szerencsére rugalmasan. Ha ettõl se jön le a fékdob, akkor kell még egy célszerszám, egy nagyobbfajta gumikalapács. Ezzel feszegetés közben oda kell sózni a fékdobnak a feszegetéssel ellentétes oldalon tengelyirányban. Jó nagyokat, a gumikalapács nem árt meg neki, és minél közelebb a fékdob széléhez, hogy jobban billentse. Elõfordulhat, hogy kitartást igényel a dolog, két-három ütésenként lehet kicsit arrébb feszegetni és püfölni. Ez a módszer nekem még mindig meghozta az eredményt, úgyhogy nem kell elkeseredni az ötödik sikertelen feszegetés/püfölés után. Elõbb-utóbb lejön.
Szerntem a hosszú állás utáni füstölést az okozza ,hogy a benzin elpárolog főleg a karburátorból ,de a tankból is az olaj pedig nem így először sokkal több olaj kerül egységnyi benzinnel a motorba ,de némi használattal ez elmúlik.Nekem is ezt csinálja ,ha sok állás után beindítom.
Én pl a 87-es emen a jikovot csréltem 40 F-re ,mert nekem jobban bevált ,szerintem jobban beállítható ,de az is lehet hogy csak én nem értem a jikov lelkivilágát ,mert mindig csak szívtam vele.
Gyertyák nélkül indítóztam kb. 10-15 másodpercig, így a nagyját felköpte az égéstérbe, onnan a külvilágba. A marabékot, kidolgozta magából. Nem volt olyan nagy füt, csak kb. 20-30 másodpercig fehéren üstölt, mint állat, de szerintem megéri. Hengerenként kb. 1dl petró kell. Úgy kell belőni a hengereket, hogy zárva legyenek az átömlők, vagy attól lejebb, hogy ne folyhasson el a petroleum.
Elcserélném nagy méretű,távirányítós 353-as warcimat valamilyen szintén nagyobb méretű Skoda modellre.110R,1000MB vagy távos/pálcás nagy 120ls modellre.esetleg ha létezik 407-es moszkvicsra.