Ez már az intellektuális kapacitásod határa, hogy kiírtad ide az egyébként nyilvános mailcímemet, blutyozidusz, vagy még tudnak valamiben segíteni az ápolóid, a segged vazelinnal történő szorgos kenegetésén kívül?
Hihihihihi... ez az alap Gizella jellemzően 3+-4- pontos citromlé volt az utóbbi 2 évjáratban... most nyilván gurított belőle egy olyat Szilágyi úr 2500-ért, hogy Fritz Haag szégyenében örökre szögre akasztja a pincekulcsot... hihihihihi...
Váli Péter kéknyelűjének egyik régi évjárata (talán 2009) az egyik legjobb magyar fehérbor volt, amit valaha kóstoltam. Azóta párszor rákóstoltunk a kéknyelűjére, de nem adódott újabb nagy gurítás - ez sem az.
Birgit Eichinger nagy csalódást keltő 2020-as rizlingje jutott eszembe róla: ez is a savakról szól, amik viszont sajnos nem igazán szépek, más beltartalmat, ízt-illatot pedig alig lehet találni benne. Az előző este poharazott Feind-olasznál azért egy fokkal jobb, talán.
Kékfrankosból volt egyszer nagyon jó Benedeknek, a pinó szerintem kevésbé megy neki. Bár annyiért így sem rossz vétel, ha nem gondolunk Maci_P 2000 forintos pinójára vagy a Haraszthy-pinóra, amit most 2400 körül tolnak ki az Aldiban.
Étteremben kóstoltam Nagykanizsa mellett, nem is volt elég hideg, de valami furcsát éreztem, amit nehezen tudnék konkrétan megfogalmazni: olyan nagycéges karaktere van, totálisan semmilyen.
Kissé likőrös illat kezdeben, aztán jön később némi animális illat is. Likőrösség először, szellőzés után ez elmúlik, kellemes, száraz, korty végén kis kesernye.
Tihanyi dűlő termése, a Szent Donát is termel ott kékszőlőt, kékfrankost.
A pohárból először a hordó illata száll fel, egy igen jó hordóé, meg is kockáztattam tippelni, hogy francia hordóé. A hordóhasználat hasonló a Szent Donátéhoz, minőségben és intenzitásban is - most még lehet, hogy van, akinek túlzott.
Közepes testű bor kékfrankoshoz hasonló mennyiségű tanninnal és igen jó savakkal, intenzív gyümölcsösséggel - már most kerek de még valószínűleg szépülni fog. Az áráért igen jó vételnek gondolom (a hasonló stílusú és élvezeti értékű Szent Donát Aranyház 7000 Ft).
Nem érti a fajtát, különben ilyesmivel nem próbálkozna.
Divat, persze.
Újpesten a 777-es K Nimród és a Luka -17-es pinot is szép volt, a Torma Nabucco érdekes, szikár, nem volt rá időm, nem 3 perces bor. A fesztivál talán legszebb bora a Luka zweigelt volt, de a Torma zengő - és a Gallay kabar is tetszett volna neked.
Bibor birtok Borsmenta 2021 FN, mert rezisztens fajtából készült, de épp azért is vettem, mert kiváncsi voltam erre a szőlőre. Úgy rémlik, 1000Ft körüli az ára Halványan illatos, jó savval, kicsit talán nekem sok is a sav, de egy messzemenőkig vállalható mindennapok ivóbora.
Mokos pince Villányi I cuvée 2021 fehér, öt fajtával, illata sokat sejtet, de íze katasztrófális, kiköpés lett a vége. Na az ilyen borokat nem szeretem. Kaptam, hogy finom, de nagyon nem az - számomra. Ha jól látom, 1700Ft körüli.
Pécsi Kutató/Egyetem Cirfandli 2018 száraznak mondott, de talán lehet egy nem túl nagy maradékcukor tartalma, de a savak jól ellensúlyozzák. Nem szoktam ezt a fajtát fogyasztani, pár alkalommal ittam csak, így nincs nagy tapasztalatom, magát a bort nézve egy egyensúlyos, jó illatú tétel. Számomra az a kis édesség érzet azt eredményezi, hogy egyszerre 1-2 pohár épp elég belőle. De másnap is hozta a formáját.
Kaptam pár üveg bort ifj. Kamocsay régebbi boraiból (inkább csak, hogy nézzem meg, élvezhetőek-e még). Kettőt már kinyitottam:
Móri Rajnai Rizling 2016. Rajnaiként nem igazán értelmezhető, bár van valami petrolossága, de elöregedett. Móri Chardonnya Prémium 2014 Illatában botritiszesség, a savai még most is durvák, fröccsnek épp hogy elmegy, de még ott is kilóg...
Amennyire következtetni lehet a címkéből, Csetvei Krisztina felvásárolt szőlőből készíti a pinóját, ami szűretlenül és derítetlenül kerül piacra.
Az illat fedett, inkább zöldségeket lehet kihámozni belőle, mint gyümölcsöket. Ízben kuszaság és karcosság, picit mintha mozogna is még a bor (szénsav) - van egyfajta rossz értelemben vett natúrboros beütése.
A szűretlenség és a derítetlenség talán rendben lenne, ha pihent volna a bor eleget hordóban a palackozás előtt. Komolyan nem értem ezt a sietséget - nyilván a burgundi satók tulajdonosai hülyék, hogy a pinóikat nem a szüretet követő évben rakják piacra, míg pl. Csetvei Kriszta és Bott Frigyes ennél nagyobb mágusok...
3 pont, az ára a website szerint 4500, a párom vette vagy kapta valahol
Nagyon szeretem a rajnait és a zöldveltelinit, vörösben pedig a pinót, következésképpen külföldiből főleg ilyeneket próbálgatok.
Ez nem vészesen drága bor egyébként, csak a vendéglőben az - a pinceárát, amit úgy 15 euro környékére saccolok, simán megéri.
Az aktuális helyzetet (2020-2021 évjárat) pedig jól jellemzi, hogy pár hete voltunk Wachauban és gyakorlatilag nem hoztunk bort: néhány 20-22 eurós Tegernseerhof-tételen és egy Hirtzberger-veltelinin kívül nem találtunk szinte semmit, amit jó vételnek éreztünk volna.
Kedves egészségedre ezeket az osztrák borokat, de mintha ez az árfekvéssel sose lennél igazán elégedett. Sőt, a feljebb levőkkel se nagyon, többnyire csalódásodnak adsz hangot. Félre ne értsd, te tudod, de próbálhatnál már más külföldi borvidéket is, ha már hajlandó vagy ennyi lóvét ilyen gyik borokra költeni :) Ezekről már pont elég kritikát hallottunk itt tőled :)
Általam eddig nem ismert kamptali pince nem olcsó dűlős veltelinije - a Wechselberg ugyan nem erste Lage besorolású dűlő, de ez a bor végre bőven veri a Lidlben kapható 1000 forintos veltelinit.
Minden rendben van benne (közepes koncentráció, enyhén pezsgő savérzet, borsosság, trópusi gyümölcsök), de semmi sem kiugróan intenzív vagy izgalmas.
A Lidlben figyeltem fel rá, mert kíváncsiságból akartam valami magyar tételt is venni a bevált és éppen 1000 Ft alá akciózott osztrák zöldveltelini mellé. Alaposabb tanulmányozás után kiderült, hogy a pofás címke a Pátzay pince termékét (rajnai-olaszrizling) rejti.
Mivel a 2021-es Pátzay-rajnai eléggé fogkőmaró citromlé, abban reménykedtem, hogy valami barátságosabb karakterű olaszrizlinget házasítottak mellé. Hát tévedtem, az olasz is citromlé lehetett magában, mert a végeredmény borzalmas - az egyetlen jó az volt benne, hogy éppen főzni is kellett valamivel.
Egy újabb magyar bor, amiért kár volt feláldozni egy palackot meg az egyéb kiegészítő termékeket...