Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A reggeli szépség: [image1] [image2] Megtaláláskor homogén sárga volt a tráma és a tönk (bázisban kissé pirosas) Vágásra azonnal azurkék lett, ~20 perc elteltével kifehéredett. Tippek a fajra?
Zalaegerszegen ma reggelre végre előbújtak az őzlábgombák, tegnap még nem volt belőlük. Pont az ilyen dobverő méretüeket szeretem a legjobban, mert kiválóan tölthetők. A tegnap otthagyott körömhegynyi rókagombáim is szépen növögetnek, szombatra elérik a szedhető méretet.
Szia! Ezek meg tudnak több tízkilósra is nőni. De csak a nagyon fiatal részeit tudod megenni, mert amúgy olyan, mint a gumi. Jó rántva, de szerintem levesben inkább, mert tovább tudod puhítani. Jó ízű gomba, bár nyomásra feketedik, ettől nem olyan szép belőle az étel.
Voltam a Balaton felvidéken,csont száraz volt minden.A keddi zivatar se sokat segített az erdőkön,semmi gombát nem találtam!!!A múltkor amit bükktuskón találtam gombát,utánanéztem és nem likacsos gomba,hanem óriás bokrosgomba.Szombaton ismét megnéztem és rengeteg kicsi indul rajta újra.Van valakinek ötlete,hogy lehet elkészíteni,mert én ezt a fajtát még nem próbáltam.
A piruló galócát ne nagyon mossad, mert nagyon be tud vizesedni. A kalapbőréthúzd le, kapirgáld csak, ha földes. De ezt meg tudod előzni,ha már helyben tisztán teszed a kosárba, de lehetőleg külön gyűjtsd a többi gombától, mert nagyon törékeny. A legjobb vajon megpárolni, sütni, majd nagyon kicsit sózd, fehérborsozd, tejföl, vagy tejszín és fehérbor+ egy kanálka liszt keverékével behabarni. Hús mellé, magában spagettihez nagyon finom. Ezt a gombát úgy is hívják, hogy velőgomba. A németek gyöngygombának nevezik.
Ha jól emlékszem, már tavaj is "féltetted" a som-lelőhelyedet tőlem:))
Akkor viszont még nem is tudtam, hogy néz ki:).
De ha tényleg jól emlékszem, akkor ahol Te a somot szedet, oda mi "csak" gombászni járunk:)
Találok majd egy másik helyet, ahol van som (Ha nem, akkor meg találok gombát:)). Arra emlékszem, hogy a tavaji Ispánki találka után mindenki nagyon dícsérte a lekvárodat, úgyhogy megmozgatta a fantáziámat.
Ja, de a kökényt felezzük? Már ez is jól hangzik. Akkor már nem is kell keresgélnem, hol van kökénybokor:)
Hála az esőnek már itt is kijött a gomba,bár nem túl sok...
6db kisebb óriás pöfeteg(súlyuk:3,2kg volt),8 nagy őzlábgomba(szerintem ez a két fajta a legjobb kirántva),kb 1kg nagy spórás csiperke és kb.ugyanennyi fenyő tinórú,de az utóbbiaknak sajnos több,mint a fele kukacos volt.
A som itt is érik,meg az a nagy szemű fekete szeder is fent az erdőbe.
Frissen igen ízletes.Valaki esetleg nem tud a piruló galócához valamilyen receptet(nem pörkölt,rántott,paprikás...stb)?A segítséget előre is köszi!
Kökényt is és somot is tettem már el kompótnak. Vagyis forró szirupot öntök rá, majd leöntöm róla, újból forralom, ezt ismétlem, majd dunsztba téve lassan hagyom kihülni.
Megpuhulva könnyebb kiszedni belőle a magokat, tejszínnel finom, pikáns gyümölcsmártás készíthető belőle, ami sült, de akár főtt húsokhoz is passzol.
512 kB-ig enged feltölteni, ez (ha egyébként jól fotóztad) kielégítő minőségű képet biztosít. Nem árt, ha jól látszanak a határozáshoz fontos jegyek: Kalapszín, kalapszél, lemezszín és lemezállás, tönk-kalap csatlakozás, esetleges gallér. Ha nem lehet 'állva' fotózni, fektesd ki tönkkel együtt, ha több példányod is van azonos fajból, hosszában félbe is vághatsz egyet. Ha a termőhely florisztikai jellemzőit is láttatni tudod legalább jelzés szintjén, az külön öröm. (fatuskó, falevél, moha, éppen akkor virágzó növény stb). Nem baj, ha beállított kép lesz.
Mondjuk a szeder szerintem legjobb frissen :-) A Börzsönyben néhány helyen kilométer-hosszú táblák vannak, isteniiiii (csak ne nyúlj bele darázsba, ami szintén szedret eszeget)