Keresés

Részletes keresés

ricso3 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16454
Cserény:Köszönöm!Azóta kinéztem pöfetegért,hát még magam is meglepődtem!Az eredmény:
nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16453
illata is a friss vargányáé
Előzmény: nagypapi51 (16452)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16452
enyhén édeskés, tipikus vargánya íz
Előzmény: beetee (16451)
beetee Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16451
Íze?
Előzmény: nagypapi51 (16449)
TTAMAS Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16450
Sok-sok évvel ezelőtt én is találtam ilyeneket a Pilisben. Bevittem a TIT-be, de nem jutottak eredményre.
Előzmény: nagypapi51 (16448)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16449
lemaradtak...:)
Előzmény: nagypapi51 (16448)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16448
A reggeli szépség:
[image1]
[image2]
Megtaláláskor homogén sárga volt a tráma és a tönk (bázisban kissé pirosas)
Vágásra azonnal azurkék lett, ~20 perc elteltével kifehéredett.
Tippek a fajra?
Lactarius Curtis Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16447
A csapadéktérkép alapján sok jóra ne számíts, most inkább a nyugati határszél lehet jó.
Előzmény: fityoerika (16436)
lujza Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16446

Ha jól emlékszem, már tavaj is "féltetted" a som-lelőhelyedet tőlem:))

 

Senki se nem látta, mit mívelt a tömeg a szerencsétlen remete borókabokrával a Brian élete c. örökbecsűben?

Előzmény: fityoerika (16435)
TTAMAS Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16445
A fenyőtinórú nagyon lédús, én nem szárítanám.
Előzmény: R6gufi (16443)
gogolaci Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16444
Zalaegerszegen ma reggelre végre előbújtak az őzlábgombák, tegnap még nem volt belőlük. Pont az ilyen dobverő méretüeket szeretem a legjobban, mert kiválóan tölthetők. A tegnap otthagyott körömhegynyi rókagombáim is szépen növögetnek, szombatra elérik a szedhető méretet.
R6gufi Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16443
Nem rémlik, hogy régen szárítottunk-e fenyőtinórut. Lehet? Ha igen, sárga marad, vagy megsötétedik nagyon?
cserény Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16442
Szia! Ezek meg tudnak több tízkilósra is nőni. De csak a nagyon fiatal részeit tudod megenni, mert amúgy olyan, mint a gumi. Jó rántva, de szerintem levesben inkább, mert tovább tudod puhítani. Jó ízű gomba, bár nyomásra feketedik, ettől nem olyan szép belőle az étel.
Előzmény: ricso3 (16440)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16441
A borvörös tinóru finom, de semmi extra, a változékonyt nem eszem :)
Előzmény: cserény (16431)
ricso3 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16440
Voltam a Balaton felvidéken,csont száraz volt minden.A keddi zivatar se sokat segített az erdőkön,semmi gombát nem találtam!!!A múltkor amit  bükktuskón találtam gombát,utánanéztem és nem likacsos gomba,hanem óriás bokrosgomba.Szombaton ismét megnéztem és rengeteg kicsi indul rajta újra.Van valakinek ötlete,hogy lehet elkészíteni,mert én ezt a fajtát még nem próbáltam.
cserény Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16439
Egyébként hol van az az "itt"? Honnan való vagy?
Előzmény: Andrew X (16434)
cserény Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16438

A piruló galócát ne nagyon mossad, mert nagyon be tud vizesedni. A kalapbőrét húzd le, kapirgáld csak, ha földes. De ezt meg tudod előzni,ha már helyben tisztán teszed a kosárba, de lehetőleg külön gyűjtsd a többi gombától, mert nagyon törékeny. A legjobb vajon megpárolni, sütni, majd nagyon kicsit sózd, fehérborsozd, tejföl, vagy tejszín és fehérbor+ egy kanálka liszt keverékével behabarni. Hús mellé, magában spagettihez nagyon finom. Ezt a gombát úgy is hívják, hogy velőgomba. A németek gyöngygombának nevezik.

Jó étvágyat!

Előzmény: Andrew X (16434)
kovlvi Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16437

Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat, ezután igyekszem ezek szerint megörökíteni a vadászat eredményét.

Kovlvi

Előzmény: TTAMAS (16432)
fityoerika Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16436

Szerintetek ennyi eső elég volt? Hétvégén lesz már gomba??

A Cserhátba megyünk szombaton. Van valakinek infója (Romhány környéke)?

 

Nagyon örülnék még rókagombának.

Összesen max. fél kilót szedtünk eddig és azt kapásból el is fogyasztottuk:)

Cserhátiak! Mi hír a rókákról?

fityoerika Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16435

Ha jól emlékszem, már tavaj is "féltetted" a som-lelőhelyedet tőlem:))

Akkor viszont még nem is tudtam, hogy néz ki:).

De ha tényleg jól emlékszem, akkor ahol Te a somot szedet, oda mi "csak" gombászni járunk:)

 

Találok majd egy másik helyet, ahol van som (Ha nem, akkor meg találok gombát:)). Arra emlékszem, hogy a tavaji Ispánki találka után mindenki nagyon dícsérte a lekvárodat, úgyhogy megmozgatta a fantáziámat.

 

Ja, de a kökényt felezzük? Már ez is jól hangzik. Akkor már nem is kell keresgélnem, hol van kökénybokor:)

Előzmény: János66 (16421)
Andrew X Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16434

Üdv mindenkinek!

Hála az esőnek már itt is kijött a gomba,bár nem túl sok...

6db kisebb óriás pöfeteg(súlyuk:3,2kg volt),8 nagy őzlábgomba(szerintem ez a két fajta a legjobb kirántva),kb 1kg nagy spórás csiperke és kb.ugyanennyi fenyő tinórú,de az utóbbiaknak sajnos több,mint a fele kukacos volt.

A som itt is érik,meg az a nagy szemű fekete szeder is fent az erdőbe.

Frissen igen ízletes.Valaki esetleg nem tud a piruló galócához valamilyen receptet(nem pörkölt,rántott,paprikás...stb)?A segítséget előre is köszi! 

cserény Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16433

Kökényt is és somot is tettem már el kompótnak. Vagyis forró szirupot öntök rá, majd leöntöm róla, újból forralom, ezt ismétlem, majd dunsztba téve lassan hagyom kihülni.

Megpuhulva könnyebb kiszedni belőle a magokat, tejszínnel finom, pikáns gyümölcsmártás készíthető belőle, ami sült, de akár főtt húsokhoz is passzol.

Előzmény: úrnő (16402)
TTAMAS Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16432
+ éles kép (mélységélesség is), mérethez viszonyítási alap.
Előzmény: nagypapi51 (16430)
cserény Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16431

Sziasztok!

Evett már valamelyikőtök változékony tinórut? Borvörös tinórut?  Milyen ízűek elkészítve?

Jó íze van így nyersen megkósolva és jó illata is. Tudom ezek nyersen mérgezőek és alkoholt sem lehet mellé fogyasztani.

nagypapi51 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16430
512 kB-ig enged feltölteni, ez (ha egyébként jól fotóztad) kielégítő minőségű képet biztosít. Nem árt, ha jól látszanak a határozáshoz fontos jegyek: Kalapszín, kalapszél, lemezszín és lemezállás, tönk-kalap csatlakozás, esetleges gallér. Ha nem lehet 'állva' fotózni, fektesd ki tönkkel együtt, ha több példányod is van azonos fajból, hosszában félbe is vághatsz egyet. Ha a termőhely florisztikai jellemzőit is láttatni tudod legalább jelzés szintjén, az külön öröm. (fatuskó, falevél, moha, éppen akkor virágzó növény stb). Nem baj, ha beállított kép lesz.
Előzmény: kovlvi (16426)
emgergo Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16429
Ja ha érdekel a recept, megkeresem.
Előzmény: János66 (16420)
emgergo Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16428
Mondjuk a szeder szerintem legjobb frissen :-) A Börzsönyben néhány helyen kilométer-hosszú táblák vannak, isteniiiii (csak ne nyúlj bele darázsba, ami szintén szedret eszeget)
Előzmény: János66 (16416)
emgergo Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16427
Érettből. Várni kell novemberig.

Itt Görögországban már mindenfelé árulják a somot, kissé hamarabb van a termésideje.
Előzmény: János66 (16420)
kovlvi Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16426

Majdnem. (Sajnos, csak "őskori" digifényképezővel rendelkezem.)

A kép mérete meg a feltöltés miatt ekkora (bár valamivel nagyobb is lehetne...)

Segítene néhány jótanács, ha a képkészítés technikájával jobb felvételt nyerhetek.

Kovlvi

Előzmény: TTAMAS (16415)
bd Creative Commons License 2006.08.24 0 0 16425

János66, ami nem gomba, abban nagyon jó az index Taxon topicja.

Ha jó képet küldesz, valaki kezét-lábát töri, hogy a legprofibb választ adja, mint az itteniek a gombákra.

Előzmény: János66 (16416)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!