Keresés

Részletes keresés

Tomo75 Creative Commons License 2020.09.06 0 0 63666

Intex 4,8m kör, csővázas medencénk van. Egy-egy csőtagnál ha két oldalról benyúlok és megemelem kicsit a fóliát szépen feljön végig. Pár perc alatt körbeérek az összes tagon.

Előzmény: MT_toemi (63662)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.09.06 0 0 63665

Ez a kicsit megnyomtam nem ad semmi támpontot. Tudod mekkora a hálózati nyomás felétek?

6 bar öt percig lehet egy próba. A csövek/idomok a névleges nyomás kétszeresét bírják tíz percig. Nem lehet, hogy eltömődött a cső (beszívott egy bogarat, rágógumit)?

Előzmény: villmoska (63660)
villmoska Creative Commons License 2020.09.06 0 0 63664

Én is szívtam vele tavaly őszes, egy vékony virágtartó pálcával feszegettem le. Tavaly javasolta valaki, hogy szilikon spray-vel fújta be a csöveket összerakás előtt.

Így tettem és is tavasszal. Én még nem szedtem szét a medencém, de majd szólok, hogy mi lett az eredmény.

Katoczi Creative Commons License 2020.09.05 0 0 63663

Csak ötlet, medencénél nem próbáltam (és mivel a fémvázas medencémet megették az egerek már nem is fogom), de amikor ezzel szenvedtem tavaly ilyenkor akkor azt terveztem, hogy hajszálvékonyan egy kis szilikonzsírt teszek alá tavasszal.

MT_toemi Creative Commons License 2020.09.05 0 0 63662

Sziasztok!

4,8x2,4 es intex medencét ma raktam el. A csőről leszedni a fóliát, valami égtelen nagy szívás volt... kezemnek kampó. Van valakinek valami jó ötlete, hogy lehet megelőzni, hogy így rágyógyúljon? 

villmoska Creative Commons License 2020.09.05 0 0 63661

villmoska Creative Commons License 2020.09.05 0 0 63660

Sziasztok.

Lenne így a szezon végén remélem egy utolsó kérdésem.

4 spirálos LPE szolár rendszeremen (4x65m 20-s LPE) pár hete cseréltem le a kerti szivattyút egy IBO 25/8-ra.

Úgy érzem tökéletes lett, tudom szabályozni a szállított vízmennyiséget, kevesebbet eszik.

DE. Az utóbbi pár napban ráértem egy kicsit tesztelni, mert levegősödéssel van problémám.

Sajnos minden reggel a szolár indulásakor zubogó hang jön fentről és levegő bugyorog a medencébe. A visszatérő ág is víz alatt van így érzékelem, hogy van levegő a rendszerben.

Egér Fogó régi javaslatát megcsináltam. A szolár medencébe visszatérő oldalát lezártam és a szívó oldalt a víz alatt megnyomtam egy kicsit vezetékes vízzel, hogy megtudjam, hogy valahol tud e fals levegőt szívni a szivattyú.

Sajnos nem találtam semmit csak az egyik spirálnál az lpe csapnál volt egy pár csepp víz.

Minden szolár spirál bemenő ágán van egy csap a légtelenítéshez, a szivattyú után csináltam egy csapot, ahol vezetékes vízzel fel tudom tölteni, illetve légteleníteni a szolár rendszert. Szerdán csináltam meg a légtelenítést.

A kerti slagból kiengedtem a benne levő levegőt. A medence szivattyú szívó oldalát lezártam. A spirálokat egyesével légtelenítettem. Az első spirál csapját kinyitottam, a többit elzártam, ráengedtem a vezetékes vizet.

Ha kijött a levegő, a vezetékes csap elzár, szolár csap elzár és kinyitottam a következőt.

Mindig csak egy spirált légtelenítettem.

Mai nap volt egy kis időm délelőtt és megnézegettem a spirálokat fent.

A medence vize reggel 23 Celsius fokos volt.

A bemenő oldalon az első és a harmadik spirál érezhetően melegebb volt, mint a második és a negyedik.

Itthon digitális húshőmérő találtam, így ezzel kezdtem tesztelgetni a csövek külső hőmérsékletét. Tudom, hogy nem az igazi, de legalább kaptam egy körülbelüli értéket. Érdekes eredmények születtek. A spirálokat egyformán érte a nap.

Az első és a harmadik spirál csövek külső hőmérséklete 49 – 54 Celsius fok között volt.

A második és a negyedik spirál hőmérséklete pedig 29 - 30,9 Celsius.

Ezek szerint az első és a harmadik spirál levegős. Próbáltam a keringető szivattyúval kihajtani a spirálokból a levegőt egyesével, egy kicsit jobb lett, esett pár fokot, de nem az igazi. Még a holnapi napon tudok tesztelni az időjárás miatt.

Ha valakinek van valamilyen okos ötlete, nagyon megköszönném.

Rakok, fel egy pár képet hátha segít.

andre52 Creative Commons License 2020.09.04 0 0 63659

Szerintem nyugodtan . Láttam másnál is utólag beépített idomot . A WC-tartálynál van olyan gumilap ami pont jó alá tömítésnek !!! Én kívül-belül tettem tömítést . Második éve használom .

Előzmény: zed911 (63655)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.04 -1 0 63658

Olvass vissza itt a fórumon ha gondolod,  szinte csak negatív tapasztalat volt idén a labdacsokkal. Ha majd szórakozni kezd a homokszűrőm utánanézek alaposan én is. Addig használom ami van....

Előzmény: Mrteo (63656)
dodoka21 Creative Commons License 2020.09.04 0 0 63657

Szia!

Mindenképpen szeretnék ilyen szűrőt venni, mert jövőre lenne hőszívattyű is, és elé mindeképpen szeretnék ilyet rakni.
Az oldalon, amit linkeltél, hogy kell eligazodni? A szűrőházak nevéven mi mit jelet?

Előzmény: dattis75 (63651)
Mrteo Creative Commons License 2020.09.04 0 1 63656

Érdekes, nekem csak a pozitív hozzászólások jutottak.

Van pár jellemző panasz amire emlékszel?

Előzmény: Katoczi (63654)
zed911 Creative Commons License 2020.09.04 0 0 63655

Ezt ha csak simán az oldalfalon kivágom is fel lehet szerelni? A nem megerősített résznél?

Előzmény: andre52 (62576)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.04 0 0 63654

Nem próbáltam, nincs vele tapasztalatom, de összíhasonlíthatatlanul több rájuk a panasz mint a homokra, olvass utána mieőtt váltanál. 

Előzmény: Mrteo (63653)
Mrteo Creative Commons License 2020.09.04 0 0 63653

Én azt olvastam, hogy a labdákat egy mosózacsiban a mosógépben simán ki lehet mosni.

Idén nekem is homok volt, jövőre váltok erre.

Előzmény: Hobbiasztalos.blog.hu (63652)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2020.09.04 0 1 63652

Én idény nyáron cseréltem ki a homokot ezekre a puha labdákra. Döbbenetes a különbség a szűrésben. Amíg homok volt a gépben állandóan mosott vissza a medencébe egy nagyon kevés homokot ami leült a medence aljára hamarosan. Amikor visszamosást csináltam és netán túl gyorsan váltottam vissza szűrésre, akkor egy hatalmas sugárban nyomta be a medencébe a koszos homokos vizet.  Után persze megint porszívózhattam.  3-4 naponta kellett visszamosatnom és utána töltenem a medencét.

A labdacsok használata óta teljesen megszűnt ez a jelenség, ráadásul alig kell visszamosatni, mert nem tömődik el úgy mint a homok, jóval erősebb sugárban jön vissza a medencébe a víz mert kisebb az ellenállása a labdacsoknak. Próbaként 2 hétig nem mostam vissza, és megnéztem hogyan néznek ki a labdacsok. Elég melós volt egyesével kimosni a labdacsokat a vízcsapban, tökéletesen nem is sikerült, maradt egy kis elszíneződése a labdáknak, de rendben teszik a dolgukat.

Előzmény: dattis75 (63651)
dattis75 Creative Commons License 2020.09.03 0 0 63651

szia

a múlt évben én szenvedtem a homokszűrőmmel, ami átengedte a hangyákat és a kisebb szemeteket. Szűrés állásban porszívóztam és simán láttam hogy amit beszív a porszívó azt kb 3 sec múlva fújja is vissza a medencébe...

Idei évre már újitottam, lsd a linken bővebben

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155175046&t=9097176

Ez az összeállítás már tökéletesen működött, az összes piszkot kiszűrte. Én mondjuk a homokszűrő elé tettem az előszűrőmet (http://www.ontozescentrum.hu/index.php?inc=aruk&inc2=almenu1&id1=6&id2=16 innen a 2''-os, 75 mesh-es fémszűrővel) mert nem akartam hogy a visszamenő ág nyomás alatt legyen. Próbáltam a befúvóra csodazsákot rakni. Az is kiszűrt mindent, de a nagy bigyót ott kellett kerülgetni a medencében, illetve szintén igy a komplett visszamenő cső nyomás alatt volt. Azt sem akartam.

Érdekes, hogy 2019-ben sem a magyar, sem a német medencés fórumokon nem volt téma hogy a homokszűrő átenged bogarakat, szemetet stb. Most viszont ahogyan figyelmesen néztem, idén már több gyanúsan hasonló hozzászólás is van.

Az igazi gyökérokot nem tudom... Azt tudom hogy a Sandy szűrő fejét szétszedtem (egyszerűen, roncsolásmentesen bontható) és abban van pár olyan furat, ami a medencéből érkező vizet szűrés nélkül engedi át a fejen keresztül. Gondolom ennek biztosan van értelme (légtelenítés?), de talán ezen keresztül mehet át szűrés nélkül piszok. 

Illetve egyet teszek még pluszban: idén amikor porszívózom és azt kiengedem szűrés nélkül, akkor utána gondosan légtelenítem a homokszűrőt és csak utána indítom a keringetéses szűrést.

Amúgy megdöbbentő látni amikor hetente 1x kitakarítom az Irritec előszűrőmet hogy mennyi bogár, kosz stb van benne. És ez aztán hetekig a homokszűrőben rohadna...brrrrr...fúj. Igy a labdacsokkal is élmény használni a homokszűrőt, havonta 1x kiveszem őket, mosógép 30 percre, és gyönyörűek, mehetnek vissza.

A víz kristálytiszta, piszok semmi, maximális higénia.

Előzmény: dodoka21 (63645)
bipeti2 Creative Commons License 2020.09.02 0 0 63650

Sziasztok,
Van valakinek hatékony megoldása a szűrőhöz kapcsolódó csövek belsejének tisztítására? Szoktátok ezt egyébként szezon alatt is tisztítani? Már vettem észre korábban, hogy szezon vége előtt látszódik a csöveken, hogy a belseje algásodik/koszolódik (UV-szűrő és homokszűrő utáni részen).

bipeti2 Creative Commons License 2020.09.02 0 0 63649

Korábban engem is foglalkoztatott ez a kérdés, de eddig nem álltam neki. Tennél fel képeket arról, hogy milyen lett?

Előzmény: Bosco65 (63593)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 63648

Ez így 3 napra elosztva nudli. Semmilyen szűrő nem szűr tökéletesen, ha sorbakötöd őket egyre kevesebbet, de mindegyik megfog majd. Egyébként nekem is az az érzésem, hogycsodazsákkal tisztább volt a víz mint homokszűrővel. Pontosan nem mértem még, de mintha homokszűrővel több pelyhesítő fogyna.

Egér Fogó Creative Commons License 2020.09.02 0 0 63647

Ha a szűrő 0,5mm homokra van méretezve (lyukak, rések a furulyán), akkor a 0,4mm részecskék a homokból átcsúsznak, és a medencében landolnak.

A csodazsák megfogja ezeket a részecskéket, ezt sokan használjuk. A gond ott kezdődik, hogy nincs arról információ, hogy adott átfolyáshoz mekkora zsákfelület kell. Ha kicsi a zsák, a szivattyú átnyomja a nagyobb részecskéket is.

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.01 0 0 63646

Nem érezni hogy sós, azt viszont igen, hogy kifelyezetten lágyabb, kellemesebbb lett a víz! Nincs mellé sóbontónk, de szerintem így is megéri beletenni.

A házi vízlágyítóba úgy is zsákszámra veszem a sót, nem volt gond kipróbálni.

Kb. olyan a különbség, mint nálunk zuhanyozni a házban a lágyított vzben, vagy bárhol máshol csapvízben. Nekem érzésre pl. édesebb is a lágyított víz, semmint hogy sós lenne. Tudodm, hogy ott konkrét kalcium - nátrium ion csere van, nem úgy mint a medencében, ahol pluszba lesz nátrium is. De, a hatás hasonló.

Szolgálati közlemény, tegnap este lekapcsoltam a hőszipkát, innentő hül, majd lecsapolásra kerül a medence ...

Előzmény: kroni1 (63639)
dodoka21 Creative Commons License 2020.09.01 0 1 63645

Sziasztok.
A posztot máshova szántam, igy elnézést ha kissé összeszedetlen, megpróbáltam kiegészíteni afontos infókkal!
Homokszűrő vs Papírszűrő.
Tudom mindenki rávágja hogy homok...
De próbált valaki a homokszűrő után kötni valami egyéb mechanikus szűrőt?
Én most igen! Az ébresztett bennem gyanút, hogy lusta voltam egész nyáron levenni az intex 28001 autómata porszívó csonkját ÉS SZŰRŐJÉT a beömlőről. 3 naponta vagy hetente mindig ki kelett takarítanom. Homok és egyéb, homokszem méretű apró bogarak hajszálak! DE A HOMOKSZŰRŐ UTÁN A BEÖMLŐ ÁGON!!
Megnéztük a homokszűrőt.
A homokszűrőn 20kg volt megadva, meg h 3/4-ig kell tölteni a tartaályt. a 20 kg-tól kb félig lett, most feltöltöttük 3/4-ig. Semmit javulás a szűrésben. Most utánna kötöttem egy papírszűszűrőt! (A technikai részleteket hagyjuk, nem helyes, a homokszűrő 6m3/h a papír 2m3/h... de a lényegre révílágított!)
A papírszűrő plusszban annyit szűrt ki mint a képeken látszik!

A folt is zavar, de az apróságok is.. Hozáteszem, ez 3 nap eredménye. 16,8m3 mediben észre se venni ezt.
A papír jobban szűr? Eddig homokszűrő párti voltm.. Most elbizonytalanodtam....
Szerintetetk? Várnák hasonló teszteket, aki megteheti...
Szemcsméretre 0,5-0,8 van megadva. jelenleg 0,4-0,8 van benne. Lehet jobb lenne a 0,5-1,2 méret?

Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.30 0 1 63644

Nem kellett volna ennyit söröznöm. Pont fordítva, mint ahogy az előbb írtam. Te tudod a tutit.

Előzmény: villmoska (63642)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.30 0 0 63643

Te tudod rosszul. Ismerős megoldásánál egyenletesebb a vízáramlás.

A légtelenítés körülbelül így megy.

Előzmény: villmoska (63642)
villmoska Creative Commons License 2020.08.30 0 0 63642

Egy ismerősömnél voltam, aki megmutatta, hogy milyen jó kis szolárt épített így nyár végén.

Mondtam neki, hogy szerintem nem igazán jó, az enyémnél az nem ilyen a sorrend.

Én úgy tudom, hogy amelyik körbe először megy be, abból is jön ki először a víz.

De lehet, hogy én tudom rosszul.

Másik kérdés:

Tegnap délután voltam fent a tetőn így ránéztem a szolárokra (4*65m LPE).

Az első tekercs amibe először megy bele a lenti víz forrók voltak az LPE csövek, a következő többi három szolárnál csak langyosak voltak. Most váltottam keringgető rendszert, eddig kerti szivattyúval (LEO XQM) ment a rendszer, most egy IBO 25/8 lett beállítva.

A cserénél légtelenítettem a rendszert kert csapról, igaz nem körönként (minden kör bemenőnél van egy LPE csap). Létezik, hogy az első kőr levegős lenne?

A nap még egyformán sütötte mind a négy szolárt.

A légtelenítés körönként, mi lenne a menete.

Csak az első csapot kinyitom, a többit elzárom és ráengedem óvatosan a vezetékes vizet és utána nyitogatom a többi csapot is szépen lassan addig még bugyborékol a medencébe a kimenő levegős víz. Ez lenne a menete?

Köszönöm a segítséget előre is.

Breki28 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 63641

Én évek óta a fűre engedem ki. Nem gyepfüvünk van, csak olyan egyszerű (mezei) fű. Semmi baja. Sőt, a szűrő visszamosatásakor kifolyó vízzel a sövényt áztatom el. Köszöni szépen, jól van. :)

Előzmény: fil (63640)
fil Creative Commons License 2020.08.29 0 0 63640

Biztosan van valakinek már tapasztalata, ezért megkérdezném. Amennyiben a medence klóros - nem klórsokkos, hanem normál szintű - vízét a fűre nyomatom ki ősszel, amikor leengedem a medencét, mennyire tolerálja ezt a fű. Megviseli, vagy ha az emberre nem veszélyes - hiszen benne fürödtünk- akkor a növények is elviselik?

kroni1 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 63639

Köszi, akkor kombi tabletta lesz!

Ennyi sótól milyen a víz nálad, lehet valamennyire érezni ha az ember szájába szemébe megy? Gondolom meg se közelíti ez a mennyiség a tengerek feelingjét... :) 

Előzmény: Törölt nick (63637)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.28 0 0 63638

Nekem kb. 20kg só van a 13 köbös medencébe, ennek semmi hatása a fűre, amire rendszeresen engedem a visszamosatással.

Előzmény: Katoczi (63635)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.28 0 0 63637

Teljesen felesleges a másik oldalra túllendülni a mostani vegyszermentes kezelés helyett. Veszel bárhol kapható kombi tablettát (pl. OBIs Pooltrend Aquamulti), és hetente beledobsz egy egy 200grammost  a homokszűrő előszűrőjébe, vagy ami még jobb a szkimmerbe.

Probléma megoldva, ragyogóan tiszta víz :D

Előzmény: kroni1 (63634)
kroni1 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 63636

Köszönöm!

Akkor még annyi, h valamelyik nagy áruház és a kb. 3e ft-os árú 1les klór megfelel, vagy van olyan más hely ahol esetleg érdemes inkább venni?

Előzmény: Katoczi (63635)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.28 0 0 63635

A klórt v oxigénes fertőtlenítőt (pl aquamax) nem úszod meg sehogy. A medence oldalára kitapadt algát az uv nem tudja elpusztítani, csak a víz fertőtlenítésével lassítja a szaporodását, így kevesebb vegyszer kell.

pH beállítás, klórsokk, pelyhesítő, algaölő. A homokszűrő nem alternatívája a vegyszerezésnek.

Ismerős sóttett a edence vizébe, így az algásodást egész jól megelőzi, de ha fű van a medence körül gőzöm nincs hogy reagál a sós vízre (na jó, tippem azért van).

Előzmény: kroni1 (63634)
kroni1 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 63634

Sziasztok! 

3.66m-es körmedencét korábbi években Dewan klórmentes fertőtlenítővel kezeltem, de nagyon drágának tartom, ezért vettünk tavaly egy TIP 180-as homokszűrőt, hátha az a papírszűrővel ellentétben kezelés nélkül is szépen tisztán tartja a medencét. Napi 9 órát megy a szűrő, kéthetente csinálok öblítés-visszamosást, a medence le van takarva mikor nem használjuk, viszont némi algásodás szerintem mégis van, mert habár nem látható és a víz szine is szép, de kicsit sikamlósabb a medence fala. Elolvastam sok leírást, de tanácsot kérnék merre induljak tovább? Klórral kezeljem a vizet ph és szabad klór ellenőrzéssel, vagy esetleg tegyek be inkább egy UV szűrőt is a homokszűrő elé? Melyiket tanácsolnátok inkább?

Minden hozzászólást köszönök előre is!

andre52 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 63633

Kérdés , a rézcső mennyire szereti a klóros vizet. Vagy hőcserélőt kell beiktatni.

Előzmény: Rihi11 (63630)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.28 0 1 63632

Ha ragaszkodik hozzá, egy hőcserélővel megoldható. De akkor meg a költségek mehetnek az egekbe.

Előzmény: Egér Fogó (63631)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.28 0 0 63631

Nem hiszem, hogy lehetne. A vékony csövek/hőcserélő nagy terhelés a szivattyúra. Ezek arra vannak kihegyezve, hogy 100-150 liter forró vizet csináljanak, nem pedig arra, hogy tíz-húsz köbméter vizet melegítsenek pár fokkal.

Előzmény: Rihi11 (63630)
Rihi11 Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63630

Gyári napkollektorokból is lehetne jó medence fűtést csinálni?

Emlékeim szerint kis átmérőjű réz csövezése van, ami nem enged nagy tömegáramot.

Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63629

Igen. Így a mérési hibát meghaladó hőmérsékletemelkedést érünk el, akár kézzel is érzékelhető a melegedés.

Előzmény: Rihi11 (63622)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63628

Körönként kell érteni.

Előzmény: Tvillmoska (63623)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63627

Az UV annyit tud csinálni, hogy a rajta átfolyó vízben levő algákat szaporodásképtelenné teszi. Lehet gyártani elméleteket arról, hogy mennyi esélye van egy szem algának, hogy elkerülje a kasztrálást. Ezt szorozzuk meg a medencében levő algák darabszámával.

Előzmény: lavi (63625)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63626

A visszatérő hőmérsékletnek csak akkor van jelentősége, ha ismerjük a bemenő hőmérsékletet, és a mozgatott víz mennyiségét.

Minden egyéb esetben elég annyit tudni, hogy süt-e a Nap, esike-e az eső.  A napenergia mindenképpen belekerül a medencébe. A hatásfok a kérdéses, illetve mennyit ér meg 1-2°C hőmérsékletemelés.

Előzmény: Rihi11 (63624)
lavi Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63625

Ugyanezt tapasztaltam én is, hogy algásodik a víz az UV-C ellenére is. Nem azért lenne elvileg, hogy ne is algásodjon?
A klórszintet én is visszavettem az elején (maxi kombi tabletta úszó "adagolóban"), de aztán teljesen kinyitottam (~15 m3-es medence). Így azért nem lesz algás olyan hamar, de simán bealgásodik így is. Először csak barna (mintha elhalt volna) alga jelenik meg, nem is csúszik, de idővel bezöldül és csak a klórsokk segít rajta.

Már azon gondolkodom, hogy valamit (nagyon) rosszul csinálok.

Előzmény: zztopp (63617)
Rihi11 Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63624

Tudsz mérni visszatérő vízhőfokot?

Mindhárom fokozaton lemérve könnyebb meghatározni melyik az ideális beállítás neked.

Előzmény: villmoska (63619)
Tvillmoska Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63623

A 300 L/h az egész rendszerrel gondoltad (4x65m 20-s LPE) vagy körönként?

Előzmény: Egér Fogó (63621)
Rihi11 Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63622

66 méteres lpe körönként 300 liter/óra?

Előzmény: Egér Fogó (63621)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63621

Szerintem egy óra alatt 300 liter víz mozgatásával elég jó hatásfokot kapsz. Ez  tapasztalati, saccolt érték.

Rihi11 Creative Commons License 2020.08.27 0 0 63620

Én a visszatérő víz hőmérséklete alapján határoznám meg a szállított mennyiséget.

villmoska Creative Commons License 2020.08.26 0 0 63619

Megjött az új IBO 25/8 180 keringgető szivattyúm, amit délután be is raktam a LEO XQM60 helyére.

Lelégtelenítettem az új rendszert és remekül működik, úgy néz ki minden.

Az előző rendszer reggeli induláskor sokszor nyomott egy kis levegőt a medencébe.

Holnap reggel kíváncsi leszek, hogy fog indulni.

Nézem egy víz szállítást (az LEO XQM60 25 L/perc volt):

I, fokozat (legkisebb): 12,84 L/perc (770 L/h)

II, fokozat 18,28 L/perc (1084 L/h)

III, fokozat 21 L/perc (1260 L/h)

Úgy gondolom a középső fokozat jó lesz nekem?

Vagy melyik fokozaton lenne érdemes használnom a szivattyút?

Köszönöm.

Előzmény: Egér Fogó (63575)
Nyomjadneki Creative Commons License 2020.08.26 0 0 63618

Köszönöm.

Akkor így teszek én is.

Előzmény: pgyafi (63614)
zztopp Creative Commons License 2020.08.25 0 0 63617

Nekem első szezonos az UV és nekem is az alján megjelenő rohadtul odatapadó zöld alga volt az egyetlen problémám, a víz viszont sose opálosodott be, nem úgy mint tavaly.

Mondjuk az elején visszavettem a klórból, de rájöttem ez hiba. De sokkolni csak egyszer sokkoltam egész szezonban.

Előzmény: Katoczi (63612)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 63616

Két lehetőség van. Vagy valami "megette". Vagy kötött klór lett belőle.

Előzmény: Katoczi (63615)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.25 0 0 63615

A homokszűrő nem hiszem hogy hibás lenne, klórozás után megszűnt az utánpótlás, és méregzöld volt a csodazsák belseje is miután felporszívóztam. 

Azt nem tudjátok miért van, hogy 150g klórgranulátum után "0" a szabad klórtartalom?

Előzmény: Zs:) (63613)
pgyafi Creative Commons License 2020.08.25 0 0 63614

Csomó szemét és baci marad benne, hiába nyomod neki a visszamosatást. Egy idő után kis kukacok is lesznek benne - saját tapasztalat. Azóta én átmosom alaposan az üveget, majd kiterítve napon megszárítom teljesen és úgy teszem el zárt (lekváros) vödörbe.

Előzmény: Nyomjadneki (63610)
Zs:) Creative Commons License 2020.08.25 0 0 63613

Homokot a homokszűrőből gondolták a többiek szerintem.

Nekem volt idén hasonló jelenségem, olyan volt mint az alga, de döglötten ült le a fenékre. Oldal, alja nem csúszott, de marha sok volt benne. Sajnos utóbb kiderült, hogy a homokszűrő belső csövének tömítését kihagytam, a homokszűrőben marokszám volt az alga. Nekem is utána van az UV, lehet az meg kinyírta a nagyját.

Előzmény: Katoczi (63612)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.25 0 0 63612

Eléggé biztos vagyok benne. Mivel "renedes porszívóm nincs így erre a célra egy búvárszivattyút + csodazsákot használok. Gyönyörű zöld volt a zsák belseje porszívózás után (azelőtt is ment de csak a vízben lebegő szennyeződést szűri úgy ugyebár, alig volt a zsákban 4 nap után). Biztosan volt az alján valahol megtapadva algatelep ami utánpótlást biztosított, de ami számomra érdekes volt, hogy a víz nem zöldült be, gondolom az uv miatt, csak rákérdeztem járt-e így valaki. Homok nem is nagyon szokott lenni mióta Sunytent van.

Előzmény: nemszáz (63611)
nemszáz Creative Commons License 2020.08.25 0 0 63611

Biztos, hogy alga?

Nem homok, kosz amit belehordott az eső és a szél?

Előzmény: Katoczi (63606)
Nyomjadneki Creative Commons License 2020.08.24 0 0 63610

Még azt hiszem tavaly olvastam hogy üveg töltetes homokszűrőből nem kell kiönteni szezonvégi elrakásnál az üveget.

Mivel az nem áll össze mint a homok.

Szóval valóban maradhat benne következő szezonig?

Persze a víz leengedve a tartályból az alsó kis leeresztő helynél.

Köszönöm a választ!!

Tomo75 Creative Commons License 2020.08.24 0 0 63609

Közben egy ismerős tudott segíteni csatlakozóval, így megoldódott a probléma.

Előzmény: Tomo75 (63608)
Tomo75 Creative Commons License 2020.08.24 0 0 63608

Intex csővázas medencén alul a leeresztő kívül menetes. Hogyan tudnék erre slagot csatlakoztatni, hogy leeresszem a vizet? Köszi a választ!

dodoka21 Creative Commons License 2020.08.24 0 0 63607

Csak annak aki érti! (Mellesleg kristálytiszta, Klórszint 2-3 között tartva, + légbefúvós bubiztatás)Szezon végére, mi borul fel ennyire a medencében? Én ezért nem merek sósavazni, mert az amúgy is vinné le a TA-t!Ta mérés Neptunnal:

Juli 1: 445

Juli 4: 409

Juli 10: 338

elfogyott igy csak

Aug 14: 213

Aug 24: 53 (3x ellenőrizve, Neptun 3 csepp, és tesztcsíkkal is, bár 1 órája volt PH csökkentés...)

Majd holnap is nézem, de egyszerüen nem tudom hova tenni az értékeket... Összkeménység 500-ról 560-ra ment fel.(Mintha hűvösebb időben, vagy nagyobb hőingadozásnál jobban menne le, sacc /kb egyenletesn 2 naponta PH csökkentés azonos szinten (7,8-ról 7,2-re), de ilyen alasony Ta szintnél ugrálnia kéne a PH-nak, nem ugyanúgy viselkednie, mint magas Ta szintnél, hogy megy az egebe...)Nahh itt vesztettem el a fonalat, a víz kémiai mérésében...Amúgy kb tavaly is ugyanez volt, csak kevésbé jegyeztem fel....

Katoczi Creative Commons License 2020.08.24 0 0 63606

Lenne egy algával kapcsolatos kérdésem. Eddig heti peroxid+hébe-hóba algaölő, pelyhesítő mellett eseménytelen volt a medencés életem, így megpróbáltam átállni Uv+klórsokk+ szükség esetén pelyhesítő kombóra. A hosszú hétvégére vegyszer nélkül maradtam, el is utaztunk stb. Hazaérve azt látom, hogy a csodazsák sem feszül túlzottan, a homokszűrő is <0.2bar nyomáson, a víz kristálytiszta, a medence alján meg foltokban alga, ami nem csúszik, hanem inkább érdes tapintatú. Ma már ment a klórsokk, algaölő stb, és szépen kiporszívóztam az alját így gondom nincs, inkább az érdekelne, hogy ez így normális, hogy alga csak a medence alján és az is felporszívózható, vagy ez az UV-C hatása lehet?

130g klórgranulátum ment a vízbe, klórszagú is lett, de az indikátor szerint 0,5 vagy az alatt van a szabad klórszint ez így lehetséges, vagy rossz a tesztcsík?. pH rendben.

ClaasMan Creative Commons License 2020.08.24 0 0 63605

Köszönöm, akkor írok Nekik.

Előzmény: yeti31 (63553)
Ali-bá Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63604

Az egész fóliás rész akácfából esztergált, középen nútos fakerekeken mozgott egy T vason, ami selejt kerítésoszlopokra volt fektetve. A nút miatt nem tudott félre menni.  Négyzetes medencénél kisebb fóliaház is megteszi.

Ezt a képet akkor készítettem, mikor a fűthetőt terveztem : http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127430180&t=9097176

Előzmény: villmoska (63601)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63603

Ja, és ha nincs nagy szintkülönbség a két oldal vége között akkor a túloldal is kb ekkora vízmennyúséggel rendelkezik. Ha puhafalú a tömlő akkor persze borul a bili, minél nagyobb lenne a szintkülönbség annál laposabb a tömlő, kevesebb benne a víz és csökken a szívóhatás.

Előzmény: Egér Fogó (63602)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63602

1,5 liter víz, 65m hosszú lágyfalú szakasz végén.

Előzmény: Katoczi (63597)
villmoska Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63601

Köszönöm a képet.

Az elhúzhatós,eltolhatósról nincsen véletlen közelebbi képed?

Előzmény: Ali-bá (63586)
villmoska Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63600

Nekem a SuyyTent medence fedés ára mellett még az a gondom, hogy nem nagyon férne el.

4mx2m csővázasam van. A lábai térkövön vannak 5x2,8m-n, közötte 3cm-s xps van, rajta a teljes területen műfű van.

A kertünk sajnos elég kicsi, ezért nem is tudtam volna venni kerek medencét csak 3,66m átmérőjűt, ezért lett négyszögletes medencénk.

Sajnos a medence egyik sarkánál egy gömbszivarfa található, ami egy kicsit be is lóg a medence fölé.

Ezért kéne építenem egy eltolhatós vagy nyithatós fólia sátrat, amiben esetleg rosszabb időbe is lehetne fürdeni ls nem hűllne ki olyan gyorsan a medence + jönne hozzá egy kisebb teljesítményű hószivattyú.

villmoska Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63599

A szolár rendszerem reggelente mindig úgy indul, hogy jön kis belőle egy kis ideig levegő, de gondolom a szivattyú kidolgozza magából.

A kifolyó cső is víz alatt van. A spirálom tavaszi induláskor ki lettek légtelenítve. Minden spirálra raktam légtelenítő csapot.

Előzmény: Katoczi (63597)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63598

Emlékeim szerint 1-1 zápor alaposan visszahűtötte tavaly, de valóban a tisztaságbeli meg az egyszemélyes kezelhetőség miatt jött be nekem nagyon. (na meg este egy elemes ledszalag, 1 üveg sör, és mehet az esti fürdőzés a búra alatt :) - bár ez eddig időhiány miatt csak 1x volt.

Előzmény: dodoka21 (63592)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.22 0 1 63597

Ha a visszaágban is vízoszlop van (nem levegős) akkor mindenképp számításba kell venni a szívóhatását.

Előzmény: Egér Fogó (63591)
Bosco65 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63596

Megkérdeztem az ismerősöket és nekik működik.

Ezért írtam.

Csak arra voltam kíváncsi, hogy más valakinek itt van-e ilyen jellegű tapasztalata plusz, v mínusz?

Mert én (még nem próbáltam) elég macerásnak gondolom a szétszedést, szárítást, hajtogatást, egér üldözést. Tavasszal újra állítást.

Előzmény: Horyk1 (63581)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63595

És még annyi h a hőszivattyű elé én tervezek egy plussz mechanikus szűrőt is. Mert a homokszűrő néha nyom minimális homokot vissza. Elhanyagolható, de nem szertném ha baja lenne majd a hőszivattyúnak, e miatt! Még nem tom milyen kéne, ebbe segíthetne valaki. 50mm csatlakozása van a hőszivattyúnak tehát ilyen, vagy 32-es kéne... Valami olyasmi mint az intex 28001 porszívó nyomó ági szűrője... Szúnyogháló jellegű, de kb 0,2x0,2mm-es a szűrő. hogy kéne ilyet keresnem? Nem ártana ha tudna 10m3/h-t a szűrő.. Ötlet?

Előzmény: villmoska (63574)
villmoska Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63594

Hogyan tudom kiszámolni körülbelül a szállított víz mennyiségét az adott rendszeremen, hogy tudjak kalkulálni a szivattyú miatt.

Van erre valami képlet, amit bevethetek? Elképzelhető, hogy közel azonos értéket kaphatok, mint a mostani LEO szivattyúmmal?

Mert akkor nem látom értelmét a cserének, hogyha spórolok napi 1KWh.

Napi 7x45 percet megy jelenleg a szolár (ennyi időt süt rá a nap).

Igaz, ha keringető lenne az mehetne egyfolytában reggel 9-től délután 4-ig.

Nem jobb a kicsit kevesebb meleg víz a medence fűtésénél, ezért próbálnám csökkenteni a szolárokba menő víz mennyiségét, mert szerintem a 25L/perc az sok.

Bocsánat, hogy értetlen vagyok, de szeretném megérteni a lényegét az egésznek.

Előzmény: Egér Fogó (63587)
Bosco65 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63593

Én csináltam SunnyTentet fél áron.

Csak a gyári fóliát vettem meg az egész fél áráért.

Pálcák: falon kívüli szürke villamos cső

Zsanérok: danamid és köracél, prospektusról koppintva

Jól működik!!!

Előzmény: Katoczi (63585)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63592

Idén vetünk Sunny-t. Nagy meglepetésemre a fűtésbe nem igen szól bele. Eddig szolárral volt takarva 0-24-ben, csak fürcsikor volt levéve. Talán egy nagyon picit jobban melegít, de elenyésző. Szerintem jobban melegít, de az éjszakai párolgás miatt jobban is hűl a full takaráshoz képest! (elég nagy a légtér, és azt a medi fűti éjszaka. Én nem melegítésre, hanem tisztántartás miatt vettem sunny-t, meg hogy ne 2 emberes fél órás procedúra legyen a medence kitakarása (5 fa alatt van, köztük 2 főzfa, nahh meg a szomszéd nyírfája, ami egész nyáron dobálja a magjait)
Hőszivattyút én is tervezek! Én mindenképpen hűtő-fűtő-ben gondolkozok! A minik, csak fűteni tudnak. Én kb 1 szezon alatt 4x hűtöm vissza a medencét kb 20 cm vízcserével. Tehát egy szezon alatt majdnem lecserélem teljesen a vizet, ezért mindenképp hűtős hőszivattyúban gondolkozok!

Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63591

Nincs jelentősége, akárhova mehet az a víz. Az emelési magasságon kell annyit teljesíteni a szivattyúnak, amennyit melegíteni akarunk. 

Előzmény: Rihi11 (63590)
Rihi11 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63590

Visszatérőt nem szokták víz alá tenni?

Sokkal könnyebb dolga lenne szivattyúnak, és a fogyasztás, szállított mennyiség is előnyére változna.

Előzmény: Egér Fogó (63589)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63589

Nincs szívóhatás,  nem zárt a rendszer.

Előzmény: Rihi11 (63588)
Rihi11 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63588

A visszatérő ág szívóhatását miért nem  vonjátok le az emelő magasságból?

60 -as szivattyúnak is elégnek kell lennie.

Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63587

A hőmérséklet mellett a szállított felmelegített víz mennyiségét is be kell venni a képletbe.

Előzmény: villmoska (63582)
Ali-bá Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63586

Nézd meg az itteni képet : http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=123107165&t=9097176

Én sinen eltolható fóliaházat építettem fölé. Tavasszal és ősszel 1-1 hónapot nyertem vele. /10 évig üzemelt, aztán csináltam a garázs fölé '14-ben egy egész évben üzemelő fűtött medencét. Azóta minden reggel úszom benne gumikötélen./

Előzmény: villmoska (63583)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63585

Mindenkinek más a sok, ezzel tisztában vagyok, de a Sunytent számomra hasonló vagy inkább nagyobb ugrást jelentett kényelem terén mint a homokszűrő/papírszűrő váltás. Ha 10 percre van időm/kedvem belemenni akkor is megoldható, nem kell segítség a takaró eltávolításához/visszarakásához, ha fúj a szél kicsit de süt a nap lazán fürödhetsz, ha lement a nap nem zavar, magadra csukod és kész, akár este is használhatod, gyorsabban melegszik, lassabban hűl a víz stb. Kevés olyan termék van ahol a marketingduma mi.den szava igaz, sőt még lehetne is fokozni, a Sunytent számomra ilyen. Sok pénz az igaz, de ha valami hasonlót össze tudsz ütni házilag az főnyeremény, szóval hajrá, drukkolok neked.

Előzmény: villmoska (63583)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63584

Én tavaly hallgattam az ajánlásra, bevittem a garázsba, megették az egerek (20-nál abbahagytam a lyukak számolását). Az új már fémpalástos az maradhat kint télire :) Olyan szempont ez, amit figyelembe kell venni, nagyon nem mindegy hol tudod tárolni. És ha azt is hiszed, hogy egérmentes helyet tudsz, az bármikor megváltozhat (néha azt hiszem a rohadékok teleportálnak).

Előzmény: Horyk1 (63581)
villmoska Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63583

SunnyTent-t nem igazán akarok venni, mert egy kicsit húzós az ára (429 Euro).

A tervem az volt, hogy egy hasonlót csinálok mg. fóliából elhúzhatót vagy nyithatót kivitelbe.

Úgy gondolom ezzel nagy fába vágtam a fejszémet, de itt lesz a tél a tervezgetésre.

Az a baj, hogy a medencém kicsi (8 m3) és itt nagy a hőmérséklet ingadozás, mert gyorsabban fel melegszik a víz, de gyorsabban kis is hűl.

A hőszivattyú egy kiegészítés lett volna a medencéhez, igaz ez sem egy olcsó buli.

Előzmény: nihill01 (63578)
villmoska Creative Commons License 2020.08.22 0 0 63582

Köszönöm a válaszod.

Akkor úgy néz ki, hogy a 80 lesz a befutó.

Egy kérdés, ami nem hagy nyugodni. Ha a 80-t veszem, meg akkor lehet, hogy ugyan annyi lesz a szállított vizem (LEO 25L/perc) mint a kerti szivattyúval.

Így úgy érzem, hogy nem nyertem semmit, csak egy kis villamos áramot, amit meg ráköltök az új keringető szivattyúra.

A medence hőmérséklet mérése digitális úszó hőmérőt használok, ha erre gondoltál.

Volt egy tesztem nyáron ahol jó meleg napos időben teszteltem a szolár be és kimenő hőmérséklet különbséget. Ha jól emlékszem a bemenő és a kimenő között 2-2,5  fok különbség volt.

Horyk1 Creative Commons License 2020.08.22 -3 1 63581

Nem bántásból de miért nem az ismerőseidet kérdezed meg ???

Főleg ha évek óta így csinálják.

Itt biztos nem azt tanácsólják, hogy hagyd kinn.

Bár nem egy drága medence ha kihúz egy két évet, utána úgyis nagyobbra váltasz. :-D

Előzmény: Bosco65 (63577)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.21 0 0 63580

Egy népi bölcsességet tudok idézni: Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik.

Előzmény: Bosco65 (63577)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.21 0 0 63579

Addig tudta szegény szivattyú kifele nyomni a vizet, amíg a szkimmeren keresztül kapta az utánpótlást. Kész csodat, hogy üresen járva nem romlott el.

A magas klórszint ellen az idő a megoldás, napsütés, takarás nélkül. Mármint akkor, ha tényleg magas. A mérés biztosan jó eredményt adott? Próbáld ki a tesztelőeszközt csapvízzel, ásványvízzel. Ha elektronikus, ellenőrizd az elemet.

Előzmény: örökmozgó3 (63576)
nihill01 Creative Commons License 2020.08.21 0 0 63578

Ha tervezet SunnyTent-et, akkor lehet nem is kell fűtened a medencét. De majd a tulajok esetleg írnak ha erre járnak.

Mindenesetre én, csak takarva (földig) stabil 32-34c-al csináltam végig az idei szezont, az elmúlt napok rosszabb ideje miatt ment most csak vissza 30c-ra a hőfok.

Nekem egyébként hőcserélős gázfűtésem van, de a földig érő takarás mellett nem kellett még idén használnom.

Bosco65 Creative Commons License 2020.08.21 0 0 63577

Szervusztok!

Volna egy egyre időszerűbb :-) kérdésem!

Kerti medence téliesítés DE!............

Bestway 3,66x1.2 CSŐVÁZAS kör medencém van.

Tudom a hivatalos állásfoglalást.

Viszont van 2 ismerősöm is, akik évek óta kint hagyják télire a letakaratlan csövázas medencéiket kb. tele vízzel. Néhány 2 literes pet-palackot is beleraknak úszóban. Semmi gondjuk tavasszal.

Természetesen a csövek és gépészet az kiürítésre kerül a behordás előtt.

Kinek van erről bármilyen tapasztalata???

Üdv.: bosco

örökmozgó3 Creative Commons License 2020.08.21 0 0 63576

Szervusztok!

Ilyen még nem volt. Ma reggel vettem észre, hogy a medence melletti részen áll a víz. Kőrbe jártam a medencét és látom, hogy a medence befolyó csonkról valahogy leesett a gégetömlő. Mivel éjszaka is 3 időpontban üzemel a vízforgató a kifolyó csonk aljáig az udvarra nyomta ki a vizet. Nem értem hisz a szkimmer fel van szerelve, hogyan folyhatott ki. A szkimmer üresen állt a helyén. A 16 m3 medence 1/4 része folyt el. A medencét feltöltöttem és csak teszt csíkkal tudtam megnézni a klór és Ph szintet.  A klór szint a maximális 10 értéket mutatta az elszineződés szerint. A Ph mintha jó lenne, de reggel még egyszer ellenőrzöm. Mit csináljak a klórszinetel ha reggel is magas értéket mutat.

Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.21 0 0 63575

A 60-as szivattyú a hat méteres emelőmagasságával ( nulla átfolyással) nem tud mit kezdeni egy ilyen rendszerrel. A 80-as talán.

Az ne zavarjon, hogy nem érzed melegebbnek az átnyomott vizet, hidd el, hogy a hőmennyiséget a medencébe juttatja. Mivel méred a hőmérsékleteket?

Előzmény: villmoska (63573)
villmoska Creative Commons License 2020.08.21 0 0 63574

A másik kérdés a hőszivattyút használókhoz lesz.

Az idén is sokszor volt olyan, hogy 2-3-4 vagy több nap nem volt jó idő, nem sütött a nap.

Ilyenkor a medence 31-34 fokos vize 2-3-4 nap alatt vissza hűlt 25-27 fokosra.

Hiába van takarva 400 mikronos szolár takaróval és medence takaróval is.

Ha elmúlt a rossz idő és jött egy újabb 30 fokos idő, akkor 3 nap alatt újra 31-33 fokos lett a víz.

Sajnos nálunk a felességem és a lányom a 31-33 fokos vizet szeretik, 30 fok alatt be sem mennek.

Ezen szeretnék egy kicsit javítani egy hőszivattyús fűtéssel.

Amikor rosszabb idő van és esetleg nem süt a nap,akkor ezt szeretnénk kiegészítő fűtésként használni, hogy melegebb legyen a medence vize és többet tudjunk fürödni benne.

Tervezek még építeni a medence köré egy elhúzhatós vagy nyitható fólia sátrat, olyan, mint a sunnytent.

Az alábbi három modellt néztem ki, ami 200e Ft alatt van:

Pontaqua Mini Hőszivattyú 2,5 kW

- Fűtési kapacitás (28℃-os levegő, Víz 28℃,Páratartalom 80%)

- Fűtőteljesítmény: 2.5 kW

- Felvett teljesítmény:  0.59 kw

- COP: 4.2

- Fűtési kapacitás (15℃- os levegő, Víz 26℃,Páratartalom 70%)

- Fűtőteljesítmény: 1.9 kW

- Felvett teljesítmény: 0.56 kW

- COP: 3,4

Poolex Nano Silver

- Fűtési kapacitás (26℃-os levegő, Víz 26℃,)

- Fűtőteljesítmény: 2.8 kW

- Felvett teljesítmény:  0.53 kw

- COP: 5,3

- Fűtési kapacitás (15℃- os levegő, Víz 26℃)

- Fűtőteljesítmény: 2,2 kW

- Felvett teljesítmény: 0.51 kW

- COP: 4,3

Hot Splash Mini hőszivattyú 3,35 kW

Fűtési Teljesítmény:
- Levegő 27°C / víz 26°C / Páratartalom 80%:
Kapacitás 3,35 kW

Energiafogyasztás 0,56 kW

COP tényező: 6
- Levegő 15°C / víz 26°C
kapacitás 2,65 kW,

Energiafogysztás 0,56 kW

COP tényező: 5,1

Én így a Hot Plash mini felé hajlok.

De meghallgatok minden véleményt a hőszivattyút használóktól.

Köszönöm a segítséget előre is

villmoska Creative Commons License 2020.08.21 0 0 63573

Utószezon felé egy kis segítséget szeretnék kérni.

Az első kérdésem:

Van egy csővázas négyszögletes 8 m3 medencénk már 2 éve.

Van a tetőn 5,5 méteren (medence víz felszínétől 4,5m) 4 db 65 méter LPE20-s szolár spirál 25-s KPE gerinccel, körönként egy légtelenítő csappal.

Az egész rendszert egy LEO XQM 60 (370 W) kerti szivattyú hajt, ami addig a két szezon alatt remekül működött.

Ha nagy meleg volt napi 3-5 fok melegedést el tudtam vele érni.

Csak egy gondom volt a rendszerrel, hogy nagy a szállított vízmennyiség, ami jelenleg 25L/perc.

Így nem érdekelt a fogyasztása sem, de elég hangos maga a szivattyú még úgy is, hogy egy zár de szellőző dobozban van.

Ha nem sütött elégé a nap, akkor nagyon nem volt ideje a víznek melegedni a rendszerben.

Próbáltam csökkenteni a szállított víz mennyiséget egy szivattyú utáni elkerülő ággal, de nem igazán jött be.

Voltak próbálkozások keringtető szivattyús megoldásra, de az akkori lehőségek szerint nem jött össze.

Vagy a szivattyúk nem voltak jók, amit kaptam, vagy nem volt elég víz mennyiség ráengedve a szivattyúra és nem tudta felnyomni a vizet a spirálokba.

Ezen jövőre változtatni szeretnék. Már tervezem a leeresztő csonkra egy műanyag adapter esztergálását, így lesz elég víz mennyiség a keringtető szivattyún.

A kérdésem az, hogy elég lenne a rendszerhez egy IBO 25/60 180 (10e Ft 42/77/88 l/perc, 46/63/93 W) szivattyú, vagy érdemesebb lenne IBO 25/80 180 (20eFt 42/77/88 l/perc, 145/170/182 W).

Az a bajom, hogy a nagyobb szivattyúnak dupla akkora a víz szállítása és a fogyasztása is.

A nagyobb szivattyúnál félek a nagy víz mennyiségtől, aki kisebb meg nem tudom, hogy elég lesz e.

Breki28 Creative Commons License 2020.08.21 0 0 63572

Látom mindenki kihasználja a meleget a medencézésre. :)

Gabee555 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63571

Igen, de most leteszteltük. Ha recirkulációs üzemmód van, akkor a tartály leeresztőnyílásán nem jön víz, ha szűrés üzemmód van, akkor nyomja ki a vizet. Nem volt teljesen egyértelmű a gyári használati útmutató :)

de azért köszönöm a válaszokat.

Előzmény: Egér Fogó (63570)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63570

A csonkok elhelyezése, és a szelep üzemmódváltó karja között semmi összefüggés nincs. Gondolom ez zavart meg, és okozta a félreértést, fals bekötést.

Előzmény: Gabee555 (63568)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63569

A Pump feliratú rendben van. Ott jön be a tisztítatlan víz a szivattyúból.

A Return feliratún kellene kijönni a tisztított víznek, vissza a medencébe.

A Waste feliratú csonkra érdemes állandóra egy csövet szerelni, ott jön ki visszamosáskor a kiszűrt anyag, némi medencevízzel. Körülbelül havonta, legalább köbméteres nagyságrendben.

Visszamosatást akkor kell csinálni, ha a műszer által mutatott nyomás a duplája fölé emelkedik.

Ugye, a homokszűrő fedett helyre kerül végleges elhelyezéskor? Fi relé (legfeljebb 10mA) van a szivattyú áramellátásán? Remélem, nincs beépített időzítő a szivattyún, oda a mechanikus, legolcsóbb kapcsolóóra kell.

Előzmény: Gabee555 (63568)
Gabee555 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63568

Szia

Megnéztem, 3 csonkon az alábbi 3 felirat van: pump, return, waste. A mostani bekötés szerint így csatlakozik:

pump: jön a szivattyútól a homokszűrő belépő oldalára

return: ezen a csonkon nincs semmi most, menetes csatlakozású

waste: ez elvileg most a medence felé menő tisztított ág, 32/38as csatlakozással.

Ha megnézitek a szelepfejen levő feliratot, mintha össze lenne keverve, mert:

- a waste felirat alatt van a Return feliratú csonk

- a recirculation felirat alatt van a Waste feliratú csonk

Ennek nem fordítva kellene lennie? Csináltam egy fotót, most így néz ki a bekötés:

Előzmény: Egér Fogó (63567)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63567

Nézd meg már légy oly kedves, van-e valami felirat a csőcsonkok környékén. Nem a szelep tetején, hanem a szelep oldalán. Ezeken a fekete fotókon nem lehet semmit látni. Rajz meg nincs a fejszelepről.

Pump, Return, Waste feliratnak kell lenni az oldalán.

Előzmény: Gabee555 (63566)
Gabee555 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63566

Szia 

Az alábbi homokszűrőt vettem :

https://www.pools.shop/hu-HU/steinbach/speed-clean-active-balls-vizforgato 

Előzmény: Mortoff (63564)
Gabee555 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63565

Érdekes, nálam pont úgy működik minden funkció rendesen ha a kar mutatja a pozíciót és nem a bütyök. Elképzelhető, hogy a fejegységre fordítva tették fel a kart?? 

Előzmény: Egér Fogó (63563)
Mortoff Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63564

Linkeld be, hogy pontosan milyen szűrőd van, vagy tegyél be egy fotót a szelepről, könnyebb lesz segíteni.

A Speed Clean a szűrőcsalád megnevezése többféle szeleppel is szerelik.

Előzmény: Gabee555 (63562)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63563

Nem a kar, hanem a beakadó bütyök.

Előzmény: Gabee555 (63562)
Gabee555 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63562

Szia 

Lehet hülye a kérdés, de a szelep aktuális helyzetét mi mutatja? A karon lévő pöcök ami beakad, vagy maga a kar? Nekem így gyanús hogy az utóbbi, mert úgy mükszik jól :) 

Előzmény: Egér Fogó (63561)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63561

A szelep tetején levő felirat a kar állására vonatkozik. A csonkoknál is kellene valaminek lennie, legalábbis azon a szelepeken, amit a kezembe fogtam. Ezek oldalról olvasható szövegek voltak. Ha megadod a szelep típusszámát, talán rá lehet keresni.

A leírás nehezen értelmezhető, szerintem.

Előzmény: Gabee555 (63560)
Gabee555 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63560

Szia 

Emailen atkuldtem néhány képet, és infót, hátha az alapján tudsz segíteni. 

Köszönöm 

Előzmény: Egér Fogó (63559)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.15 0 0 63559

Nem tudom. Mivel elromlotta kristálygömböm, próbálom kiókumulálni a leírásból, mi lehet a gond.

Előzmény: Gabee555 (63558)
Gabee555 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63558

Szia 

Szűrés (filter) állásban áll a kar. Ez egyébként 7 utas szelepfejes verzió. Erre gondoltál? 

Előzmény: Egér Fogó (63557)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63557

1., vagy 5. pozícióban áll a fej?

Előzmény: Gabee555 (63555)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63556

Nem szoktam leengedni. Én teszek bele fagytesteket, klórsokk, téliesítő folyadék és vastag  teli takarás. Tavasszal kristálytiszta.

Előzmény: kingoftailor (63547)
Gabee555 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63555

Még annyi kiegészítés a lentiekhez, hogy ebben a pozícióban a manometer cca 0,2bar - t mutat, tehát az jónak tűnik. Szűrés pozícióban a,, visszacirkuláltatott" csonkon semennyi víz nem jön, pedig valójában ott kellene hogy visszamenjen a tisztított víz, ha jól értelmeztem a rajzot. 

Előzmény: Gabee555 (63554)
Gabee555 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63554

Sziasztok, 

Egy kis segítséget szeretnék kérni homokszűrő beuzemelessel kapcsolatban. A vízforgato egy Steinbach speed CLEAN. A gond az, hogy bekötöttem a csonkokat, de furán működik a szivattyú. Az alacsonyabban lévő csonk a medenceből megy a szivattyuhoz, onnan a nyomócsövön át a tartályba, majd a visszatero vezetéken a medencébe vissza. A szivattyú jár, de vizmozgas nincs. Érdekes, hogy szűrés uzemmodban a leurito csonkon nyomja a vizet de mint az őrült, mintha ott menne vissza a víz a medencébe, de az az urito csonk ?Tudna valaki segíteni? Köszönöm 

yeti31 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63553

Két éve rendeltem. Címet kértek koordinátákkal és kalkuláltak árat a szállításra.

Jóval olcsóbb volt mint a hazai árak, még szállítással együtt is. És 0,8-0,8 mm a lemez és a fólia vastagsága.

Előzmény: ClaasMan (63546)
Horyk1 Creative Commons License 2020.08.14 -1 1 63552

Rozsdásodásnak.

Előzmény: Horyk1 (63551)
Horyk1 Creative Commons License 2020.08.14 -2 1 63551

Ennyire sózol, figyeld majd a létrát és a többi fém alkatrészt, mert igen csak rozsdásnak indulnak majd.

Előzmény: Törölt nick (63550)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63550

Mindig a hátsó kertre engedem a visszamosó vizet is, semmi problémát nem okozott még. Pedig, van most benne 20kiló só is (13m3) a kombitablettázás mellett. Igaz, nem gyepem van, csak füveskert ;)

Előzmény: kingoftailor (63543)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63549

Ilyen homokszűrőt adtak a medencéhez (366x110), és bár tökéletesen teszi a dolgát szinte egész nap megy, hogy a medence víztömegének 3 x-át naponta átforgassa. Ha pénzért vennék akkor egy 6m3/h lenne a befutó.

P.s. Ma végre megjött az uv-c lámpa, így, hogy napi 14-16 órát megy a szűrő, még jól is jöhet.

Előzmény: kingoftailor (63547)
vadasz70 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63548

Sziasztok! Van egy olyan gondom hogy 63 külső  menetet kellene össze hozni egy D50  flexi csővel tudok hozzá idomokat kapni? És milyet esetleg képet ha tudnátok az idomról küldeni. Köszönöm.

kingoftailor Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63547

Nézegettem a homokszűrőket.

Ilyen medencénk van:

https://www.emag.hu/bestway-femvazas-medence-szett-rattan-boritassal-366-100-cm-letraval-bes56709/pd/DFR6LMMBM/

Szerintetek ez a fajta homokszűrő jó lehet? Leírás szerint a 9m3-es medencéhez bőven elég:

https://medenceorias.hu/spd/b58515/BESTWAY-FlowClear-Homokszuros-vizforgato-2m3-h-585

Másik kérdés. Szerintetek le kell engedni télre, vagy maradhat? Szomszédban merevfalú kültéri medence van. Ők hét éve nem engedték le a vizet.

Ha maradhat, akkor gondolom a szivattyút le kell róla venni.

ClaasMan Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63546

Sziasztok!

A pool.net oldalról rendelt már esetleg valaki medencét? Azt írják a honlapon hogy csak németbe, osztrákba és svájcba szállítanak viszont úgy rémlik régebbről hogy fórumos tag is rendelt tőlük?!

Fémpalástos medencét szeretnénk és a paramétereiket elnézve (főleg a vastag fólia miatt) őket választanám.

Köszönöm a segítséget

vaclav Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63545

Elmegy a dolog, ha nem túl nagy a medence papírszűrő+csodázsák kombóval is... Első idényem, 4 köbös medence, csak akkor pucoltam naponta a papírszűrőt, amikor a kútvízből kicsapódott vasat szűrte ki, egyébként 2-3 naponta elég volt, az meg belefér. Kis kombi tablettát használok, ha szemre kell, akkor porszívózok, eddig egyszer opálosodott be, akkor is csak kicsit, de a plusz klór szépen helyretette. Ja, és 24 órában jár a szivattyú, nem tököltem időzítéssel...

Előzmény: Katoczi (63544)
Katoczi Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63544

Ha most nem fér bele a homokszűrő akkor jó lehet a csodazsák+búvárszivattyú kombó. Sokkal ritkábban kell tisztítani a papírszűrőnél, és a merülőszivattyút használhatod porszívózni is, utána igaz le kell mosni a csodazságot a kerti csapnál. Ennél gazdaságosabb megoldás a papírszűrő és porszívó kiváltására tudtommal nincs.

Előzmény: kingoftailor (63539)
kingoftailor Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63543

Mindenkinek köszönöm.

Az alap probléma az volt, hogy 1,5 hónapig pelyhesítő nélkül használtam és aztán egyszer csak 3-4 nap alatt beopálosodott.

Most már egyre jobb. Naponta 3-4-szer mosom a papírszűrőt (amikor észreveszem, hogy csökkent az átfolyás teljesítménye).

Aztán felkavarom a vizet a hálóval úgy, hogy a lebegő foltot a szivattyú kifolyóhoz terelem egy-két mozdulattal.

Ilyenkor látni a kis koszokat hogy szippantja be rendesen.

Ez a slagozás jó ötlet.

A füvednek nem lesz baja a klóros víztől?

Én aquabróm-ot vettem, de nem mertem a fűre engedni.

Előzmény: Törölt nick (63542)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.14 0 0 63542

Ki kell szippantani. Technikailag legegyszerűbb egy darabb slaggal, vagy medenceporszivóval és csővel. Azt is lehet szivattyú nélkül használni, csak fel kell tölteni a csövet viz alatt, majd a végét befogva kiteszed a medencén kívülre. Persze ha opció kifolyatni a vizet. Nekem nem gond a fűre.

Én homokszűrős forgatóval is ezt csinálom, ha sok az üledék (mondjuk klórsokk után tavasszal), megéri azt a kosszal együtt kiengedett pár száz liter vizet...

Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.13 0 0 63541

A gyári papírszűrő csak beetetési célt szolgál, hogy olcsón ki lehessen hozni egy medencekészletet. Egy szezon után csak a mazochisták nem cserélik homokszűrőre.

Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.13 0 0 63540

Kérdés, hogy ez az összeállt lencse mennyire stabil, mit szól a hálóval történő kihalászáshoz. A porszívózást nem nagyon lehet megúszni, legfeljebb egy csomó víz elpocsékolásával. Akkor meg egy idő után ráfizetéses lesz a takarítás. Van egy határ, ami alá nem érdemes menni a spórolással. Kézi porszívóval is el lehet boldogulni, én világéletemben azt használtam, nem túl megerőltető. Szerencsés esetben 5-10 perc hetente.

Igen lehet mindenféle hálót kapni.

kingoftailor Creative Commons License 2020.08.13 0 0 63539

Sziasztok!

Ez az első évünk, hogy használunk egy nagy fémvázas medencét. Gyűjtjük a negatív és pozitív tapasztalatokat.

A víz sajnos 1,5 hónap alatt befehéredett. Vettem pelyhesítőt, ami elég jól működik.

Viszont a medence alsó részén összegyűlt 2-3mm-es fehér lencseszerűen összeállt anyagot nem tudom, hogy hogy tudnám eltávolítani.

A gyári papírszűrős szivattyú teljesítménye elég gyengusz.

Gondolkoztam homokszűrős szivattyún, vagy medence porszívón, de mind elég drága.

Szerintetek van olyan fenékháló, vagy fölöző háló, ami elég apró lukacsos ahhoz,

hogy fennakadjanak benne az ilyen nagy szemcse koszok?

Ha hülyeséget kérdeztem, akkor elnézést.

dodoka21 Creative Commons License 2020.08.13 0 0 63538

Sziasztok!
Milyen egy hőszivattyú belső szerkezete, ahol a víz áthalad? Vékony csöveken megy, vagy kb mekkora a belső keresztmetszete? Csak azért érdeklődök, mert azon agyaltam h érdem e betenni elé egy plussz mechanikus szűrőt, mért olykor a homokszűrő nagyon kis mértékben, de átenged koszt meg homokot is. Nem vészes, csak óvni szeretném a leendő hőszivattyút. Szerintetek?

Gabee555 Creative Commons License 2020.08.13 0 0 63537

Sziasztok, 

Honnan lehet most ár érték arányban jó homokszűrős vízforgatót venni?427x107 es medencehez kellene. 

Köszönöm 

algreg78 Creative Commons License 2020.08.13 0 0 63536

Az sem rossz cucc, de az én 3,66 m-es medencémbe kissé overkill lenne, plusz a szivattyúm is csak 4 m3/h teljesítményű.

Takarításképpen én legtöbbször csak bepörgetem a vizet, a középre rendeződött cuccot pedig slaggal kiszívatom, vagy ha sok vizet kipancsoltak a gyerekek, egy kínai, venturi-elven működő porszívóval kitakarítom, és közben a medence is telik :)

Másik jó feature a könyöknek, hogy klórsokk után csak felfelé állítom, így a csobogtatás is meg van oldva :)

Előzmény: dodoka21 (63516)
Creativus Creative Commons License 2020.08.13 -1 0 63535

Néhány ismerettel én is kiegészítem a témát:

A villamos hálózat névleges feszültsége: 230V

Egy 4W-os fogyasztón átfolyó áram, amely a fázis és a null vezetéken keletkezik: 17.4 mA

Mivel a fázison és a nullon ugyanakkora (de ellentétes irányú) az áram, a FI nem oldhat le.

Illegális bekötéssel (pl. a null helyett a védővezetékre kötjük a fogyasztó egyik pólusát), ez az áram "félrefolyik", azaz ezzel "szivárgást" idézünk elő. A 17.5 mA-os áram erre nem elég, hogy egy 30 mA-os FI-t leoldjon (de pl. egy 10 mA-osra igen).

Mindenkit óvok - szakértelem hiánya esetén - mindenféle illegális bekötésektől, mert életveszélyesek lehetnek.

A FI-t a rajta lévő Teszt gombbal tesztelhetjük. Ezt - elvileg az előírások szerint - havonta egyszer meg kell tenni (s erről a FI mellé egy feliratot is kell helyezni).

Előzmény: dodoka21 (63533)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.12 0 0 63534

Bocsánat, azt hittem, rendelkezel villamos ismeretekkel. A szivárgó áram a védőföldön át folyik, az milliamper. A fogyasztó pedig  fázis, és a nulla közé van kötve, az lehet watt teljesítménnyel jellemezni.

Előzmény: dodoka21 (63533)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 63533

az enyém 30ma-os. 4w os fogyasztóval tesztelelem. Ha 4w szivárgó áramra leold, akkor tudja amit kell.

Előzmény: Egér Fogó (63532)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.12 0 0 63532

2,3W fogyasztóra leold? A villanyóra meg sem mozdul ilyen áramra. Faggasd ki azt a jóembert, magyarázza már el azt a hülyeséget, amit mondott. Kérdezz rá, tisztában van-e a Fi relé működésével, céljával?

Az lehetséges, hogy túláramvédő izére gondolt, (és téged nézett hülyének) de az egy nagyságrenddel nagyobb teljesítmény lenne, mondjuk 2,3 kW (=kiloWatt, azaz 2300 Watt). Egy rendes Fi relén két gomb van, egy teszt, ami hibaáramot enged rá, és egy másik, ami visszakapcsolja normál állásba.

Előzmény: dodoka21 (63529)
tangerine Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63531

Ja ez a másik fajtához a link (ez sem old le áramszünetnél): https://www.amazon.de/gp/product/B071ZVKW2N

Előzmény: tangerine (63530)
tangerine Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63530

Nem old le áramszünetre!

Nem emléxem, de szerintem leteszteltem, de a sárga gomb az teszt gomb rajta.

link1

link2

Előzmény: dodoka21 (63527)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 -1 0 63529

Elvileg 2,3w os fogyasztóra le kéne oldania.. (Csak ne kapcsoló üzemű legyen, mert az több áramot vesz fel induláskor), pl izzó vagy, fűtőbetét, vagy hasonló....

Előzmény: tangerine (63526)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63528

Letesztelted fogyasztóval, h leold e, amikor kell?

dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63527

És ez tényleg nem old le áramszünetre? Eseleg linket tudnál adni, érdekel, de nagyon..

tangerine Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63526

Nekem az a kettő van, amiket a #63514-ben linkeltem. Jelenleg a vezetékre szerelhetőt használom (egy hosszabbítóról levágtam a dugót és ezt tettem rá), mechanikus a kioldója, a nagy narancsszínű gombbal lehet visszakapcsolni, és nem old le áramszünetnél. A szabadban használom, de tető alatt. Télen, (pontosabban a medence szezon után) azért bent tárolom. Amikor kerestem, itthon nem találtam 10mA-es konnektorost, (pedig végigtúrtam a netet érte), csak 30-ast, ezért kénytelen voltam az amazonról rendelni, mert mindenképpen 10-est akartam.

Pontosan ilyen:

Előzmény: dodoka21 (63523)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63525

A Tesztje is nekem olyannak tűnik mintha mechanikusan bontaná a reteszelést, de hiába szedtem szét erről nem sikerült meggyőződnöm...  (vagy csak nem tudtam megérteni a működésés a konnektorosnak) Volt egyszer, ősszel kint volt üzemelt, majd elkezdett szarakodni (állandóan leoldott, nem lehetett visszanyomni).. A pára belement és "vízköves lett" és szarakodott... nyomtatott áramkör megtisztít és működött megint...

Előzmény: tangerine (63522)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 -1 0 63524

Szerintem sajna nem ugyan az a működésük... Ezt szeretném megérteni, h miért nem...  Én még nem láttam olyan konektorba dughatót ami nem old le áramszünetre...

dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 -1 0 63523

A konektorba dugható amit eddig láttam mind leod áramszünetre (a tied mielye?)... És a tesztjében sem vagyok biztos... De letesztelem 3w-os fogyasztóval fázis föld kontaktusban és működött... Nekem egyszer mediben is dolgozott... A búvár a kollektor rendszerben (a vizszintkapcsolós) a vegyszeszerektől beázott (A tömítések megadták magukat).. Egy pöppet megcsipett, de leoldott a Fi relé.. (Konnektoros)...

tangerine Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63522

Van ami leold áramszünetnél? Ez ami nekem van biztosan nem. Szerintem a működési módja ugyanaz, tökmindegy, hogy sínen van vagy konnektorba dugva. A sínes esetleg többfázisú is lehet, mint pl nálam 3 fázisú.

Előzmény: dodoka21 (63519)
tangerine Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63521

Baromság. Nem ért hozzá az eladó.

Előzmény: dodoka21 (63518)
tangerine Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63520

Nem oldott le még sosem. A olykor a kerti darálót rádugva sem old le, pedig az van vagy 1,5kW.

Előzmény: dodoka21 (63515)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63519

Valaki amugy elmesélhetné, ha már ez a téma, hogy a konnektorba dugható Fi relé miért nem olyan mint a sinre szerelhető? A konnektorosok, leoldanak áramszünetre is...  Ezt nem tudom felfogni... Medencénél ez gáz, (a konektorba dugható) ha elmész nyaralni, az első nap van egy rövid áramszünet.
Vagy csak én nem találtam olyan konnektorba dughatót ami nem így működik?

Előzmény: Egér Fogó (63517)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63518

Én is igy tudtam, de villamossági boltban mondták ezt.

Előzmény: Egér Fogó (63517)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63517

Többet ne állj szóba azzal az eladóval. A Fi relé a hiaáramra old le, azaz akkor, ha fals áram folyik valahol. Ha a fázis, és a nulla árama azonos, nem oldhat le. Hibaáram akkor folyik, ha a fázis földelődik valahol. Mindez persze csak szabályos elektromos kötések esetén igaz.

Előzmény: dodoka21 (63515)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63516

Nálunk a nyomó ági autómata porszívó, Intex 28001 megoldja ezt.... az jól felkavarja.....

Előzmény: algreg78 (63509)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63515

A 10ma-est nem oldja le a homokszűrő? Engem lebeszéltek arról a villamosságo boltban, mondván, h simán leoldja majd a momokszűrő is.... (Hőszivattyú is van tervbe, azzal mi a helyzet?) Szívesebben raknák 10-eset én is a medihez...

Előzmény: tangerine (63512)
tangerine Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63514

Made in PRC :)

Ilyen: https://www.amazon.de/gp/product/B071ZVKW2N

és ilyen: https://www.amazon.de/gp/product/B071JHGGBF

De még így is inkább kihúzom általában, mikor fürdenek a gyerekek.

Előzmény: BigFic (63513)
BigFic Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63513

Akkor is, ha még Made in GDR van ráírva :)

Akkor ez a konnektoros lesz a megoldás.

Eddig azért úgy használtuk, hogy amikor belementünk, akkor kihúztuk.

Előzmény: tangerine (63512)
tangerine Creative Commons License 2020.08.11 0 0 63512

A 100mA nagyon sok, az simán agyoncsap a medencében. Nekem a házra van 30mA, a medencére 10mA konnektorba dugható. Ez elméletileg le tud úgy kapcsolni, hogy nem oldja le az egész házat.

Elvileg a fürdőszobához(vizes helyiségekbe) is 10-es kellene.

Előzmény: BigFic (63497)
.ISU. Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63511

megpróbálom. Köszönöm!

Előzmény: algreg78 (63509)
Spiky03 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63510

Nekem homokszűrő van a medencéhez.

Nincs itthon semmim sem a sokkhoz, csak a Dewan meg Algi-Cid, az emg nem jó. :)

Holnap el kell mennek a medencés boltb venni klórt.

Köszi neked is a linket Rihi11

Előzmény: Gabee555 (63508)
algreg78 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63509

Én 25-ös kábelcsatorna íves könyököt vettem, betekertem a végét szigszalaggal annyira, hogy szoruljon, így nem lövi ki a vízsugár, és tudom a befúvás szögét is föl-le állítgatni.

Idén kivágtam a medence gyári átvezetőjét és bekötöttem helyette az Intex homokszűrőmhöz adott 38-as idomot. Ennek egy kb. 30 fokos szögben körben állítható fúvókája van, ám olyan rövid útja van benne a víznek, hogy gyakorlatilag semmit nem ér, a vízsugár ment egyenesen a medence közepe felé.

A régi könyökre ráhúztam a kivágott gumiátvezetőt, és ment is vissza a cucc a fúvóka helyére, hibátlan :)

Előzmény: .ISU. (63504)
Gabee555 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63508

Szia

Nekem is kB 2-3 napja kezdte, ugyanúgy kútvizzel van töltve, de eddig kristálytiszta volt. A héten jön a homokszűrőm, de én is gondolkodom a klorsokkon. Eddig még egyszer sem csináltam idén,de lehet eljött az ideje. 

Előzmény: Spiky03 (63505)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63507

Akkor keresni kell valamit ami jó bele.

Előzmény: .ISU. (63504)
Rihi11 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63506
Előzmény: Spiky03 (63505)
Spiky03 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63505

Sziasztok!

Ha elkezdett opálosodni a vizem, akkor mit tudok tenni, hogy újra tiszta legyen?

Kútvizzel van feltöltve és kb 2 napja kezdett el opálosodni.

Dewant használik csak a vízbe meg ALgi-Cidet.

Klórsokk segíthet csak?

Köszönöm!

.ISU. Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63504

A 32-es könyök nem jó sajnos. 26-os a gyari "kiömlő ami most benne van. 

Előzmény: Blue_Sky_007 (63487)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63503

Ahogy a kolléga írta, szerintem legalább három ágra kell kötni a dolgokat. A hűtő külön ágon, a medence (külső konnektor) egy másik ágon 10mA Fi, a maradék meg egyben a harmadik ág, talán elég a 30mA. Egyszer kell rászánni az időt, utána nyugodtabb lesz az élet.

Előzmény: BigFic (63502)
BigFic Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63502

Hát ezt már így örököltem. De, ha ezt így átvariálnám, akkor meg mi védene a házon belüli problémáktól?

Előzmény: Egér Fogó (63500)
vaclav Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63501

Magában a szivattyúban biztos, hogy nincs.

A második fi relét a lakáselosztódba (=biztosítéktábla) kellene építeni és innen külön ág (külön nulla+külön fázis) kellene ami a medencéhez megy, ami át van vezetve ezen a plusz relén. Nyilván utólag ezt a legtöbb helyen nehéz megoldani.

Da ha egyébként nem hibásodik meg semmi, akkor maradhat minden együtt. Nekem öt éves a házam, négy külön fi relé köröm van, de még egyszer sem volt, hogy élesben szükség lett volna erre a fokozott szétválasztásra.

Előzmény: BigFic (63499)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63500

A lehető legrosszabb megoldás az egész házra kötött 100mA Fi relé. Használj egy darab 30mA életvédelmi relét, csak a hosszabbítóra. 

Előzmény: BigFic (63493)
BigFic Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63499

Mindig tanul valamit az ember :)

Kösz.

Ebben a hitvány kis valamiben nem nagyon hiszem, hogy raktak relét. Meg a medencés kisokosban is azt írják, hogy szereljünk nem számítva arra, hogy van benne.

Viszont párhuzamosan ezt a medencéhez bekötni már nem tudom. Ha meg a melléképületi csatlakozó aljzathoz szerelem, akkor ezek szerint értelme semmi sem lesz.

Előzmény: vaclav (63498)
vaclav Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63498

Elvben magába a házba is 30mA-s kellene a jelen szabvány szerint. Olyan vizes eszközökhöz, amiket működés közben használ az ember, mint pl. egy jacuzzi, vagy esetünkben a medence, kellene a 10mA-es. 

A ház és a vizes részek fi reléit párhuzamosan kell kötni, csak akkor működnek egymástól függetlenül.

Előzmény: BigFic (63497)
BigFic Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63497

Kösz. Igen, ebben a külön relében gondolkodtam már eddig is. Mivel a házé 100millis, akkor a 30-as FI relé jó lesz a medencéhez?

Előzmény: vaclav (63496)
vaclav Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63496

Ha kizártad, hogy a hosszabbítónál, vagy a csatlakozásnál vagy a dugaljnál legyen a gond, akkor marad a hibaokként a műgyantába öntött szivattyú, az pedig sajnos javíthatatlan. Esetleg ha van elfekvőben egy sima fűtésre való keringetőszivattyúd, akkor használhatod azt keringetni, a régi pedig marad szűrőháznak, aztán majd jövőre upgradelsz homokszűrőt...

Illetve ez már nem segít rajtad, de érdemes a kerti/vizes szerkezeteket külön fi relére rakni, hogy ha levágja, akkor ne menjen vele az egész ház.

Előzmény: BigFic (63495)
BigFic Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63495

Akkor helyesbítek:

Nem feltekert hosszabbítóval pár perc után leoldja a FI relét (kellemetlen, mert az egész házra van kötve a 100mAh-s). Egy másikkal is. Szétszedve semmi sérülés, szorulás nincs benne. Csak azt vettem észre, hogy a gyantával kiöntött rész nagyon melegszik.  Az is lehet, hogy ez a normális és a víz eleget hűtene rajta normál esetben. Nem tudom. De most valami nem normális eset van nálunk.

Ez egy 3,06*0,76 felfújható. Eddig elvoltunk vele, de 2 éve 10-ért vettem a szettet, most meg annyi, vagy drágább a vízforgató, ha kapok egyáltalán gyorsan valahol.

Néztem a komolyabb homokkal működő szűrőket, de tavaly pl. fel sem állítottuk a  medencét. Nem tudom kell-e ekkora beruházás, mert utána meg lehet, hogy a medence test adja meg magát a 3. évben.

Előzmény: Creativus (63494)
Creativus Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63494

Melegedéstől FI relé? Ezt pillanatnyilag nem értem.

A FI relé akkor old le, ha a fázison érkező áram nem kizárólag a nulla vezetéken jön vissza, hanem valamerre "félrefolyik". Ez lehet akár a védővezeték (zöld/sárga) felé megsérült szigetelés (átázás?), vagy éppen a tényleges föld felé (talaj) elfolyó áram. Nálam eső után gyakran a hosszabbító, vagy az elosztó ázik annyira át, hogy levág. Akár az éjszakai pára is okozhat ilyet ha nappal magas volt a páratartalom. A melegedés azonban inkább kiszárít.

Szintén FI relé gondot okoz a nagyon hosszú hosszabbító ha fel van tekerve!

Talán egyáltalán nem ide tartozik, de megjegyzem, hogy nekem egy fúrt kútnál okozott a szivattyú FI relé problémát. Mielőtt újat szereztem volna be, szétszedtem, és kiderült, hogy a motor forgórésze légmentesen olajban(!) forog, és az szivároghatott ki, majd pótlódott vízzel, ami az átvezetést, és a FI levágását okozta. Egyszerű híg műszerolajjal pótoltam, és azóta simán működik!

Azért egy kb. 5 köbméternél nagyobb medencénél érdemes elgondolkodni homokszűrőn, ami drága, de megéri. Ha meg minimum 10 köbméter, akkor meg kötelező!

Előzmény: BigFic (63493)
BigFic Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63493

Szétszedtem. A gyantával beöntött rész nagyon melegszik és egy idő után ezért leold a FI relé. Kakukk neki! Most nézhetek gyorsan másikat helyette, mert gondolom ehhez alkatrészt nem árul senki.

Előzmény: Egér Fogó (63492)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63492

Az hajnali pára elég lehet arra, hogy leoldjon. Nem láttam még közelről ilyesmit, így ennyit tudok segíteni.

A leírás/használati utasítás szerint éjjel-nappal kint lehet?

Előzmény: BigFic (63491)
BigFic Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63491

Simán a medence mellé  van csak téve. A szabad ég alatt. :(

De ez, hogy tud beázni, ha jól tudom műgyantába öntött a megoldás.

Meg 4 napja nem esett errefelé. Éjszakai pára van csak.

Előzmény: Egér Fogó (63490)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63490

Nem ázhatott be?

Mutass egy képet a telepítésről.

Előzmény: BigFic (63489)
BigFic Creative Commons License 2020.08.10 0 0 63489

Ma reggel lement a FI relé, amikor a programozott kapcsoló a medence szivattyút elindította volna. Bestway Papírszűrős vízforgató.

Aztán visszakapcsolva ment kb. 3 percig összesen. Utána megint. Most mióta kihúztam a konnektorból, azóta minden rendben van. Szóval a szivattyúra gyanakszom. 1 szezont ment, meg most kb. 1 hete. Ennyit bírnak ezek csak?

.ISU. Creative Commons License 2020.08.08 0 0 63488

Ahh, ok, köszönöm! Azt hittem hogy vmi bonyolultabb... 

Előzmény: Blue_Sky_007 (63487)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.08 0 0 63487

Amit találsz otthon. 32-s 90 fokos lefolyócső, vagy bármi ami 90 fokos és bemegy a kifolyóba. Csak ne szűkítsd ha lehet.

Előzmény: .ISU. (63486)
.ISU. Creative Commons License 2020.08.08 0 0 63486

Áll a medence és már fel is van töltve. Szuper lett minden! A vízszintes az vízszintes a függő az függő! Köszönöm a segítséget mindenkinek!

De azért még egy kérdés :). Szeretném keringtetni a vizet amennyire lehet korbe-korbe. A viztisztito nyomó ágrára hogyan tudok könyököt fabrikalni? 

Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63485

A geotextil a növények ellen véd, az XPS meg a hűlést csökkenti. A padlószőnyeg meg puhábbá teszi a talapzatot. Ez utóbbival szemben vannak fenntartásaim, mert vízben az ember alig nehezedik a talajra, tehát ez erősen hasonlít a királykisasszony borsószemére.

Előzmény: .ISU. (63481)
.ISU. Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63484

köszönöm mindenkinek a segítséget.

Még egy kérdésem lenne. Mikor célszerű a lábak alá a térkövet berakni? Ha teli a medó akkor gondolom már esélytelen. Mikor látszódik a végleges helye? 1/3-nál vagy ha félig van már vízzel?

Hooti Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63483

Szia

Keress a környékeden egy Diego áruházat, szemtelen áron vettem ott dirib-darab (2-3méteres) padlószőnyeg- és filcdarabokat.

Alkudj is, lehet!

boli77 Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63482

Na erre nem tudom a választ .

.ISU. Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63481

OK, köszönöm. Van jelentősége egyáltalán hogy mezőgazdasági fólia megy az XPS alá vagy geotextil?

Előzmény: boli77 (63479)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63480

Vakondhálót ne hagyd ki. Ha eddig nem volt vakond, most lesz (nagyobb eséllyel).

Előzmény: .ISU. (63478)
boli77 Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63479

Tudom nem tőlem kérdezed de nálam a sorrend . Sárga homok vastagon és ezen van vastag mezőgazdasági fekete folia . Igaz az nálam valami maradék és két rétegben . Nekem ez így jó és szerintem elég .

Előzmény: .ISU. (63478)
.ISU. Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63478

Igen ez eszembe jutott közben nekem is, de nem voltam benne biztos. És egy sima fekete mezőgazdasági fólia jó lehet rá?

Előzmény: Blue_Sky_007 (63477)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63477

Nekem meglátszik a medence alatt az XPS illesztése. Ha ma raknám le tennék valamit még rá és úgy a medence. De majd a fóliacserénél javítom, már 10 éve így van....

Előzmény: .ISU. (63476)
.ISU. Creative Commons License 2020.08.07 0 0 63476

Sziasztok!

Tudnátok segíteni, hogy ha földre telepíteném a medencét, akkor mi a sorrend. A földre geotextil, arra az XPS és az XPS-re kell tenni vmit vagy mehet rá egyből a medence?

köszönöm

Isu

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.06 0 3 63475

Kristálytiszta, meleg vizem van. Minek írogassak? Fürdünk. :-D

Előzmény: andre52 (63473)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.06 0 0 63474

Van.

Előzmény: andre52 (63473)
andre52 Creative Commons License 2020.08.06 0 0 63473

Halihó , van itt valaki ? Vagy tán megszűnt ez az oldal ???

Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.04 0 0 63472

A bejövő ág a lényeg. Ott ne legyen fals szívás, szigorúan tiltani, hogy hozzányúljanak. Esetleg rögzíteni. Befogni sem szabad!!! Túl kicsi a szivattyú teljesítménye, hogy úrrá legyen ilyen eseteken...

Előzmény: Merci124 (63471)
Merci124 Creative Commons License 2020.08.03 0 0 63471

Ma teljes légtelenítést csináltam hálózati vízzel, hétvégén meglátjuk. Gyerekek kis időre ki szokták venni a medencébe lógó visszatérő ágat míg megtöltik a kis vödrüket. Lehet, hogy 1.5 hónap alatt szépen lassan lelevegősödött.

Előzmény: Egér Fogó (63468)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.03 0 0 63470

SunnyTent, Légbefúvás meghekkelve, kívűlről....

Előzmény: Blue_Sky_007 (63469)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.03 0 0 63469

A szellőztetés is megvolt?

Előzmény: dodoka21 (63466)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.08.03 0 0 63468

Lehet, hogy párásabb a levegő, nagyobb az éjszakai lehűlés?

Előzmény: Merci124 (63467)
Merci124 Creative Commons License 2020.08.03 0 0 63467

Sziasztok!

Szerintetek mi lehet a baj. A 2x75 LPE fűtésem kb két hete nem igazán jó hatásfokkal müködik. Most a nagyon melegben nem hozott csak 32C vizet. A medence 30C nál nem nem volt melegebb, a reggeli 28 ról. Előtte 1.5 hónapig meg voltam vele elégedve  mert 36C produkált, délutánra a medence 33 volt a reggeli 28 ról. A keringetés folyamatos. Szerintem nem levegős, légtelenítettem is. Mi történhetett, hová lett az a kb +4 Cfok, főleg hogy most hetek óta jó az idő ? Lerakodás lenne a csőfalon? Tudom hogy ha minél melegebb vizet küldök bele annál rosszabb a hatásfok, de itt most nem ez a helyzet, mert előtte ugyanezekkel az induló paraméterekkel  jobban működött.

dodoka21 Creative Commons License 2020.08.03 0 0 63466

A vízkezelés és TA-s dolog részletesen le van írva, csak arra nem tudja senki a választ, hogy mi van akkor ha nem műxik?
Csökkentsd a TA-t... Ok. 1 hét alatt 9 Liter sosav nem vitt le semmit... Ta 445-ről indult... Viszont magától megy le, a szezon végére ~20ppm re... Ha direkt lecsökkentem amire az egyetlen opció a leírtak szerint a Sósav, amiból 9 liter után semmi hatása, akkor mi van, ha valahogy mégis lecsökkentem? Akkor nem megy tovább le magától? A PH visont mindig felmegy 2 nap alatt. Akkor is amikor már jó a TA... Megy akkor is amikor már alacsony. (Neptunnal mérve). Nahh az ilyenekről nem szól a fáma, h ilyenkor mégis mi legyen... vagy hogy kéne a ph-t szinten tatani.... (Marad a legolcsóbb megoldás, 2 naponta 6-8 dl Suacid) Egy szezonra kb 3200Ft...)

Előzmény: Blue_Sky_007 (63452)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.03 0 0 63465

Akkor ez nem neked szól hanem olyanaknak mint nekem, akinek 2 naponta 7,2-ről 8,2-re felmegy a PH-ja. Nekem 1 szezon alatt lemegy a 25 Kg Suacid a medibe, a ph szinten tartásához.

Előzmény: Roland7777 (63451)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.03 0 0 63464

Még a ugy is számolom, az is 5x-ös ár a legolcsóbb erre a célra való dologhoz képest!

Előzmény: sharam01 (63454)
QQ Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63463

Mennyit erhet egy intex 15 kobos negyzet alaku (5.2x2.3x1.2) medence 12 kobos homokszuro letraval, mindeny csovezes kiegeszitok takaritashoz, szkimmer, takarito robot, mufu alatettel?

Tudeszky Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63462

Pl. Itt is simán kivágják a puhafalú oldalát. Gondolom bírják ezek azért. Bár nekem ráakasztós van, de szépen tisztítja a felszint... 

Előzmény: 1zsakkrumpli (63455)
Tudeszky Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63461

Köszi Mindenkinek, lehet akkor BELEVÁGOK😁Egyébként nekem i s 305x76-os van. Felső részbe tervezem a fűtést bevezetni... 

Előzmény: pgyafi (63459)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63460

Köszi!

Hol lehet megvenni ezt a skimmert?

Előzmény: pgyafi (63458)
pgyafi Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63459

Nekem csak a gyári csonkok helyett van, de sokan mások máshová is betettek külön erősítés és egyebek nélkül. Gond nélkül működnek azok is.

Előzmény: Tudeszky (63453)
pgyafi Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63458

Legjobb, legszebb :)  Előbb meg kellett volna csinálni. Teszi a dolgát rendesen. Szezon végén leszedem, elteszem külön; ugyanúgy vissza lehet tenni.

Előzmény: 1zsakkrumpli (63455)
boli77 Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63457

Szia ! Én simán át vágtam és nincs baja 2 plussz lyukkal . Hozzá teszem 305*75 a medence mérete . Nem is tettem semmi féle erősítést . 

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63456

Hát...lehetséges, hogy sikerülhet. Vannak falátvezetők amivel talán megoldható. De a kivágást nagyon meg kell erősíteni. Én nem próbáltam, csak javítani valamikor tizen x évvel ez előtt egy bestway leeresztőt, de medence csere lett a vége.

1zsakkrumpli Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63455
Előzmény: pgyafi (63405)
sharam01 Creative Commons License 2020.08.02 0 1 63454

A háztartási sósavat múlt héten vettem 269ft-ért 20% és nem olcsó helyen vettem!

Előzmény: dodoka21 (63450)
Tudeszky Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63453

Sziasztok! Kezdő medencésként kérdezem, hogy puhafalú fémvázas medencébe lehet-e utólag mégegy befúvót bevágni? Előre is köszönöm a válaszokat! 

Előzmény: Blue_Sky_007 (63452)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.08.02 0 1 63452

Amikor feltöltöttem a medencém vagy 10 éve akkor megevett a 15 köb kb 5 liter sósavat. Azóta talán pár decit kellett öntenem bele. Jelenleg 7,6 most mértem, az idén még csak multitabot meg két klórsokkot kapott. Nem is tudom mit csinálnék 25 kg pH minusszal.

Roland7777 Creative Commons License 2020.08.02 0 0 63451

Ha pedig egy vagonnal veszel úgy még olcsóbb!

Az ük unokáidnak is le van a gondja a ph csökkentésről! :-D

Mivel a 25kg-os kb 10 évre elegendő.

Legalábbis nekem  a 16 m3-es medencéhez.

Előzmény: dodoka21 (63449)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.01 0 1 63450

És direkt erre való. Nem mindig a házi ötletek a legjobbak, a direk arra való ipari megoldások a legkifizetődőbbek mindig, csak meg kell keresni azokat.

Előzmény: dodoka21 (63449)
dodoka21 Creative Commons License 2020.08.01 -1 0 63449

Az Ipari PH minus pedig a SUACID ami 128ft/kg ami 50%-os kénsav.

Előzmény: Roland7777 (63447)
Roland7777 Creative Commons License 2020.08.01 0 0 63448

Vagyis kén sav.

Előzmény: Roland7777 (63447)
Roland7777 Creative Commons License 2020.08.01 0 1 63447

Akkumulátor sav az a Ph mínusz, kb 280 Ft / liter.

PH+ szódabikarbóna.

Előzmény: H0lySh1t (63446)
H0lySh1t Creative Commons License 2020.07.31 -2 2 63446

Sziasztok!

Leírnék pár tapasztalatot azoknak a low-budget vállalkozó szelleműeknek akik medencét vettek és sok a kérdőjel. Természetesen nem vagyok expert sem aquaman, csak rengeteget utánaolvastam (itt is), tanultam és igyekeztem a sallangot lehámozni.

Vásárlás
A történet ott kezdődik h madaras teszkóban pofátlanul olcsón adták a 6,4 köbméteres 366x76-os fémvázas körmedencét vízforgatóval (28 ropi). Majdnem le is maradtunk róla, kb nyitáskor mentünk a friss szállítmányért. Biztonság kedvéért bedobtam egy hőmérős úszóadagolót amit nagyon tudok ajánlani. Amit még akkor megvehettem volna az a fölözőháló amivel miden nap fél órát relaxálva szedegetem a rovarokat. Takarót is akartunk venni, utólag vettünk, de az eltelt kb 1-2 hónap alatt nem raktam rá, részint lustaságból, illetve a macskák miatt is (ha fóliára rámennek akkor belesüllyedhetnek a vízbe) plusz így hogy napon van, kap plusz UV-t. vettem kombi tablettát, de később külön algaölőt, flokkulálót, ha most kezdeném mindhármat venném, illetve jó dolog a háztartási klór is aminek litere kb 130 ft, kb 3 elég hozzá 2 hónapra. Ezen felül utólag vettem aquacheck mártogatós csíkot, mutatja a ph-t, aktív klórt, totál lúgosságot, kb első kettőre volt szükségem. Ez a cucc 50 csíkot tartalmaz, bőven elég, manapság már csak 2-3 naponta használok egyet, vagy ha esett az eső akkor rámérek és igazítok.
Ezen felül kell még ph- illetve ph+ granulátum (ha előbbit túltoljuk), ezek is relatíve olcsók (ezekre egyelőre nem találtam olcsóbb háztartási megoldást). Jellemzően inkább kemény a víz mindenhol, nálunk is a felső tetején van a csapvíz 8.2 a ph-ja, onnan kell letornászni és tartani 7.3-7.6 között.
A medence maga kb a legolcsóbb az egészben :)

Előmunkálatok
Hazahoztuk, aztán jött a melós rész. Kertben termőföldre raktam és kb szemre igyekeztem vízszintbe hozni 16 négyzetmétert. Előtte persze megnyirbáltam a fölé lógó faágakat, sajnos nem eléggé mert szeles időben bele-bele pottyan pár falevél.
Akinek van ismerősnél lézeres vízmérték mint amit a kőművesek használnak az bizony kérje el (utólag derült ki hogy szomszédnak még ez is van), a másik verzió hogy egy karót leüt az ember középre, vesz egy nagyon egyenes deszkát ami olyan hosszú mint a medence átmérője és a karóra rakva forgatni kell, ahol ütközik onnan kell elvenni a földet. Sokat emlegetett dolog hogy a földből csak elveszünk, nem adunk hozzá mert a rálapátolt föld összenyomódik és sosem tudni mennyire, míg a meglévő talaj relatíve nyomásbiztos. Kvázi én felkapáltam az egészet, elgereblyéztem, vettem geotextíliát 16nm kb 2300 Ft tüzépen, meg mezőgazdasági fóliát szintén hasonló áron, ez ment alá a megfelelő sorrendben. Utólag talán a mezőgazd fólia tetejére is raknék geotextíliát, idővel a fólián összegyűlik a sok homok. Az alap picit ferde lett, de végül nem olyan vészes, köv szezonra kiegyenesítem, illetve lehet hogy vékony homokágyat vagy szivacsot rakok alá, úgy komfortosabb lesz a medencében lépkedés is.

Összeszerelés/feltöltés
Összeraktam a medencét, a lábai alá fadeszkából vágtam 15x15 centis négyzeteket, ha nincs alátét besüllyed a láb a földbe. Téglát örülök hogy nem raktam, mivel feltöltéskor a medence is picit mozgolódik, a fa alátétet könnyen lehet mozgatni menet közben (még ha tele is van vízzel a medence), szintén olcsón megvan.
Csapvízzel töltöttem föl (kerti slagba nekünk az megy), 3/4"-es csővel megvolt 2-3 óra alatt. A medencénken alul van egy leeresztő szeleppel, ehhez nekem benne volt hozzá egy gyors csatlakozós átalakító amire a slag csatlakozója rámegy. Kényelmesebb mint egy háromágú bográcslábra akasztott kampóra rakni a slagot majd stabilizálni hogy a víznyomástól ne ugorjon le róla a slag :)
Olvastam hogy vki kútvízzel tölti, nekem nincs kutam így abba a buktatóba nem is szaladtam bele. Sztem csapvízzel olcsóbb amúgy is, kevesebb vegyszer meg állatoltó kell bele.
töltés előtt algaölőzni kell a medence belsejét, kikenni szépen majd hagyni megszáradni. Nekem elmaradt, viszont nem algás mivel alapból klóros csapvíz ment bele.
Szóval szépen feltöltöttem a medencét, ezután láttam hogy milyen ótvar a csapvizünk, csuma húgysárga volt az egész. Ezt betudtam annak hogy valszeg öreg a csatornahálózat ( a házban friss KPE cső lett behúzva az órától). Ezt gyakorlatilag csak ki kell szűrni.
Feltöltés után beletoltam majdnem két flakon hypo-klórt, ez jó nagy baromság volt mert előbb be kell állítani a PH-t :D utána van értelme klórozni, amúgy nem használ semmit és a mérő sem feltétlen mutatja, ha nincs meg az ideális ph akkor sokkal több klór kell bele és tényleg nem lesz szép tiszta kék a végén.
Szóval: feltölt -> ph beállít -> klór / algalölő / flokkuláló / vagy kombi tabletta. Én tabletta mellett is adagolom a többit, tabi kb arra jó hogy aránylag szinten tartja a vegyszereket.

Szűrés és türelmes szívás
Ha fel lett töltve és balkán vízforgatónk van, mint jelen esetben a hozzáadott nevetséges 1,3 köbméter / óra papírszűrős vicc egy 6,4 köbös medencéhez, akkor ne sajnáljátok folyamatosan járatni.
Az elején napi pár órát járattam csak, és továbbra is sárga maradt a vizem (megjegyzem a sárgásságot esélyes hogy vezetékben lévő vas adja...). Ezzel a hozzáállással kb 2 hét után látszott javulás. Ha egész nap ment volna akkor sztem 1-2 hét alatt tiszta lett volna a víz.
Amint ráálltam arra hogy egész nap megy a kis szutyok, amíg sárga addig kb 2 óránként leállítom, kiveszem a filtert, slaggal kicsapattam belőle a trutyit, aztán vissza. Ha már nem sárga a víz akkor ritkábban is vettem ki a szűrőt. Csak mondom hogy állítólag 2 hetente ki kéne dobnom és cserélnem a szűrőt én nem tettem mert anno pont nem vettem másikat. Vagyis igen, a polcon vígan akciós volt a III típusú szűrő ami pont nem jó ebbe a kis szrba, ebbe I-es kell. Mondják hogy bacik meg minden, viszont a klórt 5 körül tartom (3-5 az egészséges azt mondják), folyamat megy, nem hiszem h a baciknak lenne esélye.
2 hetente nyomok bele 1 deci algaölőt, biztos-ami-biztos alapon, ugyanis tartok tőle ha bealgásodik akkor kb ereszthetem le az egészet. A másik adalék amit találtam az egy érdekes vegyszer, gyártó szerint kicsapja a vízből a zoxigént fémeket, megvettem mert meggyőződésem volt hogy a sárga színt a vastartalom okozza. Ki tudja, a szűrő megfogja illetve a medence aljára vándorolt apró finom szemcsék formájában ez a barnás cucc, felteszem bevált a tippem.

Ami még jó lenne
A fentiekből látható hogy a medence árának kb felét elköltöttem fóliára, vegyszerekre, kiegészítőkre, de vannak még dolgok amiket meg szeretnék oldani. Pl egy homokszűrős vízforgató! kb 55-ért már találtam olyat ami óránként 7 köbmétert forgat meg, a homok vagy üveg kb 5-6ezer bele. Előnye hogy ha jövőre megint feltöltöm vízzel, akkor a sárga dzsuvát sztem 1-2 nap alatt kiviszi belőle. Továbbá ekkora térfogatáramra már lehet kötni medenceporszívót, sőt még a középső réteget is szépen kitisztítja. Van ugye a felszín amit most hálóval próbálok takarítani, van a középső rész amit a vízbeszívó takarít jó eséllyel, illetve a medence alja ahova a homok és egyéb időben nem elkapott döglött rovar van. Felülre remek lenne egy szkimmer (úszó felszíntakarítós cucc) így nem kéne kézzel hálóznom minden nap, középen megoldaná a homokszűrő és kb csak az alját kellene takarítanom nagy ritkán porszívóval.

Beteges ötletek/fűtés

Fűtés téren sokat nézelődtem de egyik sem igazán pénztárcabarát. Vannak itt napkollektorok meg villanyfűtés, szolárpanel (tértivevény zsalugáter) sajnos mind drága vagy éppen napfény és felület kell hozzá. De mi van ha én nem akarok villannyal vizet fűteni medencébe mert qva drága, vagy épp nincs a közelben elég tetőfelületem vagy egyéb árnyékmentes rész ahová a kollektort lehetne rakni?

Egyik remek ötletem hogy a közelben 2 méterre van egy remek tűzrakóhely amit úgy csináltam meg hogy egy kisebb kéményen jön ki a meleg (illetve sokkal kevesebb füst, mert egy része elég). Nos ide gondoltam még egy rézspirált amit beteszek a kéménybe, fűtöm a metszésből származó sok faágamat, ami meg melegíti a réztekercsben a vizet és két legyet ütök egy csapásra. Ráadásul ahogy utánaolvastam más is rájött hogy rézspirált kémény köré rakva, akár forgató nélkül is remekül lehet vizet melegíteni hidegebb szezonokban is!
Szóval ez a TODO listám.

Legyen másik!
Amennyiben van rá kérés akkor szívesen teszek föl képeket, ötletelek, viszont leszögezem: nem vagyok kémikus, nem szeretek sokat szórakozni méricskélésekkel és a legjobb ár/érték arányú megoldások felé húz a szívem.

Aki épp épít / csinálja sok sikert nekik, nem kell megijedni ha az elején semmi nem ok :)
Akik meg ebbe a fórumba írtak részletesen hogy mit, hogy, miért kell, azoknak utólag is köszönöm!

Viktorinogsz... Creative Commons License 2020.07.31 0 0 63445

Persze. A kellemes hőérzet mindenkinél más. Nekem 26°körüli az ideális 30 már túl sok. Az asszony 30 alatt nem megy be. A múltkor 34 volt, reggelre a kristálytiszta víz alatt olyan zöld lett a medence fala mintha festők garázdálkodtak volna. Persze a klór 0 lett. 1 hetembe került rendbehozni.

Előzmény: 1zsakkrumpli (63444)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2020.07.31 0 0 63444

Most tesztelem mennyit bír, így a felső hőmérséklet korlátot kikapcsoltam, nekem nagyon jó a 32 C-fok.

Nálunk a medence egy hatalmas cseresznyefa tövében van, a hűvös miatt, ezért soha nem ment fel 24-25 C-fok fölé.

Most már azt mondom, hogy 30 C-fok alatt bele sem megyek. :)

Előzmény: Viktorinogsz... (63440)
BigFic Creative Commons License 2020.07.31 0 0 63443

Feltöltés után megmértem. 0,5 klór, 7,2 PH és 120 TA.

Ezért egyelőre csak kombi tablettát úszóban raktam bele.

Előzmény: Egér Fogó (63435)
ClaasMan Creative Commons License 2020.07.31 0 0 63442

Hogy vagy megelégedve vele (milyen a minősége?)? Tetszik hogy alapból elég vastag fóliával van (0,8mm). Mondjuk nem tudom hogy a 4,5x1,35 méret és a 4,6x1,35 között miért van több mint 1000 euro különbség? A leírásban semmi különbség a kettő között a 10cm-en kívül.

Azt nézem hogy a honlap szerint csak Németbe, Osztrákba meg Svájcba szállítanak, egyéb EU országba csak személyes átvétellel lehet. Te hogy oldottad meg?

Köszi az infókat!

Előzmény: yeti31 (63439)
BigFic Creative Commons License 2020.07.31 0 0 63441

Nekem tegnap este feltöltéskor 16 fokos volt, reggelre 19 lett. 26 alatt bele sem megyek. Ma próbálom a nappal fűteni :)

Előzmény: Viktorinogsz... (63440)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2020.07.30 0 0 63440

Az baj, nekem is 32°-os, de nem fűtöm és letakarva sem volt. Próbálom hűteni.

Előzmény: 1zsakkrumpli (63438)
yeti31 Creative Commons License 2020.07.30 0 0 63439

Én 2018-ban a pool.net oldalról rendeltem. 6,4mx1,35m és 0,8 lemez 0,8 fóliával.

Előzmény: ClaasMan (63431)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2020.07.30 0 0 63438

Tökéletes, ma 32 C-okosra fűtötte fel a 300 méter LPE 20-as cső (5 db spirál).

Előzmény: akokeny (63432)
Hooti Creative Commons License 2020.07.30 0 0 63437

És valószínűleg levegős is...

Én elsőre hálózati vízzel átnyomnám, míg ki nem dolgozza a levegőt.

Utána törnék pálcát a keringető felett.

BigFic Creative Commons License 2020.07.30 0 0 63436

Nem, mert 2 éve is ezzel a kútvízzel indítottam. Akkor mindig felmászott a PH és a a sósavas kezelésig ez probléma is volt.

Aztán itt megtaláltam a megoldást. A 20 %-os sósav, amiből nem emlékszem már, hogy mennyit raktam be, majd másnap klórsokk és után az egész szezont a mini kombi tablettával elketyegte.

Szóval én úgy vettem ki a dolgot, hogy gondolkodás nélkül savval kezdeni :)

Előzmény: Egér Fogó (63435)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.30 0 0 63435

pH-t mértél?

Előzmény: BigFic (63433)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.30 0 0 63434

A szivattyú emelési magassága hat méter szokott lenni, így reménytelen. Ráadásul 25m távolságon már jelentős hővesztést is kell kalkulálni.

BigFic Creative Commons License 2020.07.30 0 0 63433

Most töltöm a felfújható 3*0,76-os bestwayt. Akarok sósavat önteni rögtön bele, de csak kb 15 éves tescos 10%-os van itthon. Mennyit tegyek bele?

akokeny Creative Commons License 2020.07.30 0 0 63432

Szia. Érdeklődnék, hogy sikerült beüzemelni a medencefűtést?  A medencétől kb 25 méterre vannak a tekercsek kb 5 méter magasan. Két tekercsem van darabja 100 méter. Sejtésem szerint a keringető nem tud eleget nyomni.

Előzmény: 1zsakkrumpli (62157)
ClaasMan Creative Commons License 2020.07.29 0 0 63431

Sziasztok!

Jövőre gondolkodunk egy nagyobb kerek fémpalástos medencében. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem hozzátok.

Szeretném ha a medence az alábbi kritériumoknak megfelelne:

Szeretnék legalább 4,5x1,2m méretűt.

A szkimmer és a befúvók falon átvezetősek legyenek (ne belógatós).

Vastagabb fóliásat (~0,6mm).

Lehessen külön pótfóliát venni hozzá.

Használ ilyet valaki? Milyen márkába lehet ilyesmi kalibert kapni?

Néztem a Pontaqua Eco Wood típust ami méretben, kialakításában ez (mondjuk a fóliája csak 0,3-as) ott azt írják hogy a szkimmerrel egybeépített papírszűrő van hozzá. Mivel homokszűrőm már van így mindenképpen kiváltanám a papírszűrőt de ha egybe van építve a szűrő a szkimmerrel akkor ez nem biztos hogy megvalósítható?

Esetleg van itt Pontaqua Eco Wood tulajdonos?

Köszönöm előre is a segítséget Mindenkinek! 

vpvp Creative Commons License 2020.07.29 0 0 63430

Próbálkozom, köszönöm!

Előzmény: Creativus (63429)
Creativus Creative Commons License 2020.07.28 0 0 63429

Nem tudom beválik-e.

Búvárszemüveggel felvértezve végigbogarászni az alját. Különösen azon a fertályon, ahol - szárazság idején is - látszik, hogy nedvesebb körülötte a talaj (a medence alatti fólia sokat segíthet ehhez). A gyanúsabb pontokon cérnaszálat javaslok, amelyet szerencsés esetben odaszív a szivárgás. Ha megvan, akkor itt mindenki a Pattex cipőragasztót ajánlja, átlátszó, és a víz alatt is fog (valamennyire). Nagyobb lyuk esetén egy foltozófólia darab (bárhonnan, kidobott úszógumiból pl.) is jó a tetejére.

Külön probléma a lenn maradás. Én ehhez egy bazaltkockát használok, megdrótozva, és abba kapaszkodva.

Előzmény: vpvp (63425)
andyg15 Creative Commons License 2020.07.28 0 0 63428

Búvárszemüveg, hibakeresés varrás, fal/padló találkozásnál, ételfesték (egy kolléga folpackot javasolt).

Részletek pár nappal korábban:-)

Előzmény: vpvp (63425)
vpvp Creative Commons License 2020.07.28 0 0 63427

Köszönöm!

Előzmény: 1zsakkrumpli (63426)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2020.07.28 0 0 63426

Itt a nevem alatt megtalálsz mindent, ha visszaolvasol.

Előzmény: vpvp (63424)
vpvp Creative Commons License 2020.07.28 0 0 63425

Sziasztok,

Idén 4. éve felállított Bestway 305x76-os, csővázas medencém (egyelőre minimálisan) folyik, vélhetőleg valahol az alján. Tudnátok tanácsot adni, hogy hogyan lehet megtalálni a lyukat és hogy hogyan lehet ragasztani, vagy egyáltalán érdemes-e?

Köszönöm!

vpvp Creative Commons License 2020.07.28 0 0 63424

Szia,

Klasszul néz ki. Tudnál részletes leírást adni a rendszerről?

Köszi!

Előzmény: 1zsakkrumpli (63422)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2020.07.27 0 0 63423

Következő egy medencetakaró egység lenne, van valakinek valamilyen ötlete?

Előzmény: 1zsakkrumpli (63422)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2020.07.27 0 0 63422

Mindenkinek köszönöm a tanácsokat, teljesen jól működik a fűtésem.

Pár kép:

-leeresztő csonk átalakítva:

- bekötve a szivattyús egység a rendszerbe: 

- automatika:

2 C-fok különbségnél bekapcsolja, 1 C-fok különbségnél kikapcsolja a szivattyút.

Medence, 30 C-fok max-ra beállítva.

(egyik spirálkollektor elmenő ágát, és a medencéből befolyó víz hőmérsékletét méri)

Most a kijelzőn a medence hőmérséklete van. :)

időkapcsoló a homokszűrőt vezérli.

Norbert_Kiss Creative Commons License 2020.07.27 0 0 63421

Sziasztok! Vettem egy használt homokszűrőt, hétvégén össze is raktam. Jött a próba. Először visszamosatás, majd öblítés. Aztán a rendes szűrés. Szűrés alatt a tartályon a nyomásmérő pirosban van. A medencébe nyomja rendesen a vizet, nincs eldugulva. Olyat kérdeznék, hogy amikor a tartályt összeraktam, van a fehér cső amire ráül a váltószelep. Ennek itt szorosan kell illeszkedni? Mert egy minimális eltérése van. Emiatt tömítettem, hogy szorosan illeszkedjen a váltószelep. Köszi a választ!

Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.27 0 0 63420

Egy ilyen megoldásról csak annyit tudok, hogy különböző méretek/csőtípusok között a legsimább megoldás a menetes kötés.

Nem árt, ha van kéznél Gumiám paszta, meg teflonszalag (lehetőleg széles).

Előzmény: dodoka21 (63417)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.27 0 0 63419

Pont ezt próbálom megvilágítani. Ha a szivattyú bemenetét fojtod, akkor kavitáció miatt biztosan károsodik. Ha kimenetet korlátozod, akkor meg az áramot pocsékolod.

Szerezz valahonnan 32/38/40 mm  átmérőjű slagot, lefolyócsövet, és nem lesz gondod.

Előzmény: QQ (63418)
QQ Creative Commons License 2020.07.26 0 0 63418

Koszi  az infokat. Tehat akkor a szivattyunak nem lesz baja csak lassu lesz a folyamat?

Sima gravitaciostol csak gyorsabb...de a szivattyuba biztos nem tesz kart?

Előzmény: Egér Fogó (63416)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.26 0 0 63417

Sziasztok!
Segítene valki? Hőszívatyút szeretnénk venni, de előre fel szeretnék készülni a csövezésre, mivel a környékünkön nincs ilyen bolt ahol megkapok bármilyen vízszerelési anyagot, igy ezt is előre szeretném megrendelni, hogy ne utánna kelljen heteket várnom.
Tehát a hőszívattyún "ragasztós szerelvénnyel rendelkezik, amely alkalmas

32mm vagy 50mm-es PVC cső csatlakoztatására a medencéből"
Nahh a kérdés h ezt hogyan csatlakoztatom a 32-es bilincses gégecsőre. Pontosan milyen toldatokra lessz szükségem? Előre is köszönöm a segítséget!

Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.26 0 0 63416

Ha gyorcstlakozóval akarod megoldani, akkor felejtős, szerintem. Még ekkora KPE is nudli ilyen távolságokra. A porszívózás is nyögvenyelős lenne. Gondold át, 200 liter percenként. 

Számolás. A gumislag még nagyobb ellenállás, mint a KPE.

Előzmény: QQ (63415)
QQ Creative Commons License 2020.07.25 0 0 63415

12 kobos intex szivattyu. 10 meter kene leeresztocsonek es eppen colos slag van itthon annyi, ha nem muszaly nem vennek ra vastag csovet. Visszamosashoz meg lenne egy 7 meteres azzal elspriccolok a celteruletre, de porszivozashoz waste allasban pont a 7 meters cso kell szivni 

Előzmény: Egér Fogó (63414)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.25 0 0 63414

Az a slag hosszától és a szivattú teljesítményétől is függ.

Előzmény: QQ (63413)
QQ Creative Commons License 2020.07.25 0 0 63413

Colos slagra valaki tudna tanacsot adni? Visszamosasnal nem teheti tonkre a szurot ha le van fojtva colos slaggal? Surgos lenne tudni.

Előzmény: QQ (63403)
guriga64 Creative Commons License 2020.07.25 0 0 63412

Köszönöm a gyors válaszodat.

Előzmény: Egér Fogó (63411)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.25 0 0 63411

Bubival lefelé kell használni.

Előzmény: guriga64 (63410)
guriga64 Creative Commons License 2020.07.25 0 0 63410

Sziasztok! Kérdésem az lenne,hogy célszerű használni a bubis takarót. Bubival a víz felé,vagy fordítva.

StarMate Creative Commons License 2020.07.25 0 0 63409

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy az alábbi vízforgatókkal kapcsolatban van-e vkinek tapasztalata, illetve érdemes-e megvásárolni vmilyeket:

Intex Krystal Clear homokszűrős vízforgató előszűrővel 6m3/h 250W #26646

Azuro 6+T  homokszűrős vízforgató előszűrővel 5,5m³/h 250W

ECO TOP Sandy homokszűrős vízforgató előszűrővel 6m3/h 400W

Vagy másképpen feltéve a kérdés:

Milyen homok/üvegszűrős vízforgatót ajánlanátok 366x99-es medencéhez, mert a papírszűrős megoldást bár szeretem (Intex 28638), de szeretnék fejleszteni.

boli77 Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63408

Neked is köszönöm . :)

Előzmény: pgyafi (63404)
boli77 Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63407

Köszönöm . Milyen anyag azt nem tudom . Igen ,raktam tömítést kb 4 mm vastag gumi lapból vágtam . Csak belül van egy. Egy anyagból van a belső rész az jön ki és azon van menet erre van rá tekerve a külső tárcsa . 5 m3 a medence . 

Előzmény: schferenc_77 (63406)
schferenc_77 Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63406

Na, valamire ilyesmire gondoltam, szép munka!

A külső (ami fogadja a KPE idomot) és a belső rész menetesen csatlakozik? Milyen anyagből van? Bármilyen tömítést raktál a két tárcsa közé? Látom Intex medence, mekkora (csak anyag és víznyomás miatt)?

Előzmény: boli77 (63401)
pgyafi Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63405

Nekem igy van megoldva.  <2eFt -s átvezető.

pgyafi Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63404

Szép megoldás!

Előzmény: boli77 (63401)
QQ Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63403

Stiasztok 12 kobos homokszuro leereszto csove lehet colos slag?

kosac Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63402

Medencevíz tisztítása még vattánál jobbat nem találtak ki.

Ha valamit egyszerűen és olcsón lehet használni, akkor az az.

Az a lényege, hogy bármilyen vízforgató kifolyó részére kell egy rövidebb csővel feltenni a zsákot amibe kb. egy egykilós vatta csomagnak az egyharmada van, és abba kényelmesen belefér.

A vízforgatóba nem kell szűrő.

Betolja a zsákba a vizet, amely teljes egészében a víz alatt van, vagy a víz felszínén úszik. Az tök mindegy.

Mindent kiszűri a vízből, még a vasat is.

Száz éve ezt használom.

Fillérekből megvan, a tisztítása is pofonegyszerű.

Fogja az ember kilógatja a vízből miközben tolja bele a vizet a szűrő és ki nyomkodja.

Persze mindenki ettől függetlenül csilliárdokat költhet drága szűrő berendezésekre, meg szenvedhet a takarítással.

boli77 Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63401

Szia ! Azért ez a medence fal áteresztő kicsit túl van árazva . :(. Mikor megláttam ,mondom soha ennyiért . Beszéltem esztergályossal és csinált nekem 2 db 3000 ft. Medencét ki vágtam lent és vele szembe fent majd be fogadtam és tökéletes . Semmi erősítést nem tettem . 5 hete egy csepp víz nem jön mellette . Colos  normál vízes menettel kértem . 

https://photos.app.goo.gl/TweYrfvnXXGBHwq67

Előzmény: schferenc_77 (63396)
pgyafi Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63400

Én csak ott vágtam ki, ahol a meglévő csonkok vannak; az erősített rész az megmarad.

Ilyenre átvezetőre gondoltam:

Előzmény: schferenc_77 (63396)
Breki28 Creative Commons License 2020.07.24 -1 0 63399

Ha van türelmed és időd, akkor szerintem ne most egyből vegyél homokszűrőt. Mondjuk csak egy másik papírszűrő betétet.  Kb. 4-5 hét még a szezon (aztán majd írnak a Sunny tentesek és a hőszivattyúsok hogy nekik nem :) ), addig elbíbelődsz ezzel. Aztán nyár végén jönnek majd a medencés cuccok leárazásai és akkor lehet lecsapni jó dolgokra: kiegészítők, vegyszerek meg szinte minden. :)

Előzmény: Mrteo (63398)
Mrteo Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63398

Köszi, ez elég reménytelen így :)

A homokszűrős tervben volt, de reméltem, hogy 1 nyarat kibírunk ezzel.

Előzmény: Breki28 (63397)
Breki28 Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63397

Nekem is korábban papírszűrős víztisztítóm volt. A végén már 2 szűrő betétet használtam felváltva. A kivett szűrőt puha autómosó kefével mostam át, ha nem jött le a fehér trutyi slaggal való mosatással (nem csak ráfojt a víz, hanem csapattam!) és klóros vízben ázott, amíg a másik használatban volt. 2-3 naponta cserélgettem a szűrőket és nekem is mindig trutyis volt (kombi tablettát használtam). Majd meguntam és vettem homokszűrőt (mint általában mindenki, idővel :) ). A puha kefe nem tette tönkre a papírszűrőt, próbáld meg azzal. És próbáld meg valahogy belülről kifelé csapatni a lepedéket a szűrőnél. Remélem sikerrel jársz.

Előzmény: Mrteo (63392)
schferenc_77 Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63396

A 32-es KPE cső csatlakozóban van egy gumi O gyűrű, az tartja ott. Mivel lefelé és merev KPE van mindefelé, ezért elég jól tartja, szezononként 2-3x szokott kijönni csak, akkor ha nagyon tombolnak benne.

A falátvezetőt hogyan kell elképzelni? Vágok egy megfelelő lyukat (és ragasztok köré erősítést) és becsavarozok az átvezetőt (pl ilyet)? Kivágást, erősítést mivel, hogyan oldjam meg? Esetleg van olyan hely (Budapest) ahol készre megcsinálják nekem, ha elviszem a medencét?

Előzmény: pgyafi (63394)
Mrteo Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63395

Lehetséges, hogy a kombi tabletta az ok?

Most olvasom, hogy ha van benne pelyhesítő az nem mehet a papírszűrőhöz...

Előzmény: Mrteo (63392)
pgyafi Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63394

Válasz2:

Kivágod a meglévő csonkot és teszel be valami medence falátvezetőt. Arra meg 32es pvc csövet/idomot tudsz ragasztani pl.

A betett képen lévőnél mi tartja a helyén az idomot? Nem tűnik túl biztonságosnak.

Előzmény: schferenc_77 (63390)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63393
Előzmény: schferenc_77 (63390)
Mrteo Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63392

1 hét után azt tapasztalom, hogy alig megy át rajta a víz.

Nyálkás trutyi van rajta, amit nem tudok lemosni.

A víz tiszta, nem csúszós, algaölő és kombi tabletta van benne.

Előzmény: Katoczi (63391)
Katoczi Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63391

Mit értesz az alatt, hogy használhatatlan? Elkoszolódik akár naponta, de kerti csapon locsolófejet részszerűre állítva lemosható, és mehet vissza a helyére. Vagy elszakadt?

Előzmény: Mrteo (63389)
schferenc_77 Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63390

Sziasztok!

Két kérdés: csak nekem nem jön be az atw.hu-s mobilmedencés oldal? Egy ismerősnek ajánlottam volna, mint jó összefoglaló, de nem jön be az oldal (csak egy üres oldal atw-s fejléccel)?

Kérdés2: adott egy fémvázas, 3,66-os medence, homokszűrővel. A ki és bemenő oldalon a képen látható 32-es KPE csatlakozóval állok rá a csonkokra (lásd kép). Van olyan megoldás (a sima gégecső + csőbilincsen kívül), amely stabilabban fogja a csonkot? Alapvetően nincs vele baj, kivéve akkor, ha ezerrel megy a hancúr a medencében és nagyon mozog a fólia, akkor néha le szokott ugrani róla.

Kérdés3: mi a korrekt és működő megoldás, ha szeretném a csonkokat egymástól jóval távolabb rakni? Egyrészt az elszívó csonkot sokkal lejjebb raknám (kb olyan magasra, ahol a leeresztő van alul), másrészt távolabb is a befújó ágtól (elképzelésem szerint így jobb lenne az áramlás). 

Mrteo Creative Commons License 2020.07.24 0 0 63389

Sziasztok, 

vettünk egy belépő szintű medencét egy sima papírszűrős vízforgatóval.

Tisztában vagyok vele, hogy ez nem sokat ér, de idén még a próba időszaka van, ha bejön a családnak akkor fejlesztünk majd.

Homokszűrős rendes keringtető jövőre jön, ha lesz igény a folytatásra.

A kérdésem az, normális dolog, hogy 1 hét alatt használhatatlan a papírszűrő?

Ha igen, akkor van valami megoldás, hogy tartósabb legyen? Esetleg az a vatta amit a homokszűrőshöz ajánlanak, az tehető a papírszűrős keringtetőbe is?

köszi

KTomi1312 Creative Commons License 2020.07.23 0 0 63388

Szia

1-2 nap alatt nem látok víz csökkenèst, úgyhogy gondolom csak egy apró lyuk van rajta.

De köszi az ötletet :)

Előzmény: bbnet01 (63386)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.23 0 0 63387

Frappáns ötlet!

Előzmény: bbnet01 (63386)
bbnet01 Creative Commons License 2020.07.23 0 2 63386

Mennyire lyukas? Ha egy napig sikerülne "megállítani", akkor észrevennéd, hogy nem fogy a víz? Vagy esetleg pár óra alatt mérhető?

Sosem próbáltam, csak belegondolva, hogy mit lehetne tenni: Én lehet, hogy Folpack-csíkot (csíkokat?)helyeznék az aljára, mert az elég vékony, ahol ereszt ott jó eséllyel "rácuppanna" a lyukra és megáll a víz csökkenése. Tehát, ha megállt, akkor megvan a gyanús terület.

Aztán felezném, egyre kisebb területen hagynám ott, így talán meg lehet találni...

Persze közben nem nagyon lehet használni/felkavarni a medencét.

De ez csak elmélet..

Előzmény: KTomi1312 (63385)
KTomi1312 Creative Commons License 2020.07.23 0 0 63385

Èn meg felültem a copó rollerra.... Alul lyukas a medence, vizes a föld, de búvárszemüvegben sem találok semmit...

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.23 0 0 63384

https://hannainst.hu/hi701-checker-hc-kolorimeter-szabad-klor

https://youtu.be/zzoPOHQ9FMY

Egyszerű használni. Van 2 üvegcse, vagy veszel egyikbe vizet, mérsz, tabletta bele, feloldod, megint mérsz vagy veszel mindkettőbe vizet, egyikbe tabletta, oldás, aztán méred a sima vizet majd a tablettást. A tiszta víz azért kell, mert az a referencia.

A működése annyi, hogy átvilágítja a vizet és a túloldalra jutó fényből számol. Gyakorlatilag azt csinálja, mint a szemed, csak pontosabb. Az én szememnél biztosan.

Én a 2 üveges módot használom, mert volt olyan tablettám, ami annyira lassan oldódott, hogy kikapcsolt a kütyü a 2. mérés előtt.

Előzmény: dodoka21 (63383)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63383

Erről írnál bővebben? Ezt még eddig nem találtam meg.... Semmi infóm róla....

Előzmény: MZ/Y (63382)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63382

Hanna hi-701. 20 e körül (alatt) van, tabletta hozzá 20 ft körül (nem saját, hanem mezei dpd-1). Elvileg tartós, a színt nézi, mint Te, csak számmal írja ki az eredményt. 2 kis üvegre (amibe a vizet veszed) vigyázni kell, mert nem olcsó.

Előzmény: dodoka21 (63380)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63381

Köszönöm!

Előzmény: yeti31 (63379)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63380

Akkor milyen MŰSZERT javasolnátok klór mérésre? Van valaki aki tud olyat ami bevált?

(Nem csepegtetős, csík vagy egyéb) Már unom  csepegtetősből csak annyit tudok kipvasni, van, vagy nincs...

Előzmény: mitvisz1 (63374)
yeti31 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63379
Előzmény: MZ/Y (63378)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63378

Küldesz egy linket?

Én harisnyát raktam bele, sokat fogott, de a víz egy része nem a kosáron megy keresztül.

Előzmény: yeti31 (63377)
yeti31 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63377

Megjött az aliexpress-en rendelt 6 db szkimmerháló. Első porszívózás és ne kell visszamosatni a szűrőt! Megfogta a finom koszt is, legalábbis a nagy részét. Öblítés csap alatt és tiszta! Öröm doldogság!

andyg15 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63376

Köszi!

Előzmény: Egér Fogó (63372)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63375

Évekig húztam halasztottam, végül vettem egy 3microm-es csodazsákot a homokszűrő után. Mindent összeszed. Kristálytiszta lesz a víz.

Előzmény: Pdudu (63361)
mitvisz1 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63374

Én sem javaslom . Az enyém is elromlott , gariba cseréltek érzékelőt benne de pl ORP-ot sohasem mért rendesen és a PH-val is voltak gondok.

Előzmény: dodoka21 (63314)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63373

Bocsánat, félreolvashattam az előző kérdésedet.

Előzmény: andyg15 (63369)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63372

Nekem 38-as csövem van, ez simán rámegy a szűrőhöz kapott csonkokra, igaz nem Bestway szűrőm van. Most már nem emlékszem a méretekre, de 5/4", vagy 6/4" a méret a régi fejszelepnél is.

Egy kis segítség.

Ezeken a helyeken vásároltam össze az évek alatt mindent is: Komiksz, Bipy-Ker, Kerex, Tűzfiai. Ha nem találod valamelyik webáruházban, egy email segíthet. A weben elérhető kínálat nem mindig a teljes készletet, kapható, vagy rendelhető termékeket tartalmazza. Sokat kérnek a karbantartásért, így általában mérsékelik a gyakoriságot. 

StarMate Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63371

EXTRA!

Előzmény: Blue_Sky_007 (63354)
andyg15 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63370

.. vagy a standard Intex adapter a megoldás (csak az 3500 huf).

andyg15 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63369

Hmm.. és ez jó a spirálos csőhöz (fotón nem látszik), tehát a nagyobbik oldal rátekerhető a szabvány homokszűrő csonkjaira? A másik oldal viszont itt szintén menetesnek tűnik, nem a tömlőhöz való (ha jól látom).

A korábban általad linkelt "külső menetes vég" teljesen logikusnak tűnik nekem, csak nem volt ott megfelelő méret.

Te hogy oldottad meg? Teljesen szabvány eszközeim vannak, azt hittem egyszerűbb lesz:-)

köszi

Előzmény: Egér Fogó (63367)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63368

A szkimmerben ne tartsd a tablettát, megcsócsálja a csőrendszert.

Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63367

Létezik 2" - 5/4" szűkítő. 

Előzmény: andyg15 (63366)
andyg15 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 63366

Szia,

egy kis segítséget kérnék: rád hallgatva, most rendelnék spirálcsöveket, de ott elakadtam, hogy ezeket hogyan csatlakoztatom a homokszűrőre (Bestway): ahogy néztem, oda 2 inches (kb. 59 mm), belső menetes kellene, de az általad linkelt oldalon a legnagyobb is csak 5/4-es (legalábbis most). Egyébként máshol sem találtam ilyet, tehát adódik a gondolat, hogy valamit félreértettem...

Szóval a kérdés: hogyan csatlakoztatod a homokszűrőhöz a 38-as spirálcsövet?

kösz, A.

Előzmény: Egér Fogó (62633)
natalyel Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63365

Porszívózd ki, de ne a szűrőbe, hanem teljesen ki a medencéből. Várd meg, míg leülepszik, majd egy hosszú slaggal nagyon lassú mozdulatokkal szívasd fel és ki a mediből.

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.21 0 1 63364

Takarás nélkül jobban kiszellőzik, ergo takarva jobban benne marad. Első körben csak szedd ki az adagolót. De a kitakarás sem ördögtől való, nekem pl. egész szezonban nincs takarva és nincs tele bogárral.

Előzmény: Dopii (63359)
.ISU. Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63363

Szia,

tudnál segíteni, hogy ez a könyök hogyan van kialakítva? Miből van? Van külön medencéhez ilyen vagy vmi sima PVC könyök van odaaplikálva?

köszi

Isu

Előzmény: Horyk1 (63343)
Pdudu Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63362

Amibe eddig en belefutottam az az, hogy Bestway skimmer csove 38mm (medencen belul), medencen kivul meg 32mm.

Valamint a felfujhatos peremu nagy medence ugyancsak 32mm a medencen kivul, de az intex homokszuro meg 50mm (2") menetes cso csatlakozoval szalitodik.

Letezik egy 32mm->50mm menetes atalkito (tan Intex B adapter a neve), nem is draga, par nap alatt meghozta a poolshop.com.

Szoval osszeferhetetlenseg elofordulhat, jobb atgondolni hogyan is lesz. Vagy utolag kell kozdarabot keresni, ha nem passzol.

Előzmény: VAni9021 (63360)
Pdudu Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63361

Sziasztok!

Azt hiszem szaharai homok van a medencem vizeben.

A vizforgatot kikapcsolva kb fel ora utan finom homok szall le az aljara.

Voros szinu, bele gyalogolva szepen felszall es el is tunik.

A homokszuro Steinbach, 0,7-1,2mm meretu szurohomokkal toltve.

Egy 8m3/h-s szivattyu dolgozik ra. A medence 427x107 centis Bestway femcvazas.

Nincs semmi gond a vizzel, jo a pH, jo a klor, multitabot hasznalunk a skimmerbe dobva.

Letezik, hogy annyira finom a por, hogy nem szuri ki a homokszuro?

Ma delutan nekialltam, gumicso a skimmer csonkjara, kiszivattam, majd pumpa leallitas utan ujra ott volt.

Utolso korben urites allasba kapcsoltam a szurot - ugy tuti nem kerul vissza a viz a medencebe- es kiszivattam ahol lathato volt.

Nyilvan nem lesz 100% az eredmeny, de csak kinyomattam vagy 2-300 liter vizet.

Van valami oteletetek mivel lehetne ezt hatasosan kiszuri?

Tavaly adtam a sozmszednak egy Bestway papirszuros pumpat. Letezik, hogy az kiszurne?

Siman rakotnem az urites agra, nyomatnam a sajat szivattyuval, plusz a Bestway belso pumpajabval.

Aztan a szurt viz vissza a medencebe.

Szerintetek a papirszuro kiszedne a finom homokot?

(egy durva vihar utan kerult a medencebe, sajnos nem volt letakarva)

Koszi!

VAni9021 Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63360

Lehet buta kérdés, de biztosra akarok menni. Bestway fémvázas medencéhez kompatibilis az intex papírszűrős szivattyú?

Dopii Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63359

Sziasztok!

Van egy 3,66x76-os medencénk. Ph-t és klórt mostanában már csak két naponként mérek, legutóbb is már elég sok klórt mutatott a mérő, lezártam már teljesen az adagolónak a nyílásait, de csak tovább nőtt.. Most már ki is szedtük a medencéből.. Kombi klór tablettát használok, normális az hogy kevesebb használat mellett folyamatosan letakarva, ennyire felmegy a klór szint? 

Még sokkoláskor sem volt ilyen.. :( Folyamatosan le van takarva, a bogarak miatt, a víz szép tiszta. Gyári forgatóval megy, napi 18-20 órát mert csak 1,1m3/h-s, jövőre tervezek egy homokszűrőst venni. 

Szóval elég ha megvárom míg szépen kimegy belőle és aztán rakom vissza bele az adagolót ismét? Vagy a tetőt vegyem le róla mindenképpen hogy minél gyorsabban menjen ki belőle? Csak akkor meg bogárral megy tele. :(

a PH szint az be állt magától 7.2-re és azóta olyan színű mindig ha mérem. 

sharam01 Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63358

Sziasztok!Látom megy itt a nagy eszmecsere a pelyhesítésről algásodásról lehet nekem szerencsém van 4,6x1.22 mervfalú medencém van a ph az egekben már nem is mérem ! Van egy 4,5 köbméter/órás homokszűrős vízforgatóm meg egy intex clear sóbontóm.A forgató megy 10 órát a sóbontó6-8 órát, hetente egyszer megy bele az algaölő 0,5dl kb kristály víz alga sehol.Ennyi.A ph majdnem 7,8-8 és ez folyik a csapból nem is próbálkozom lejjebb vinni. 

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.07.21 0 1 63357

Írtam a modinak.

Előzmény: bbnet01 (63355)
bbnet01 Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63356

n

Előzmény: bbnet01 (63355)
bbnet01 Creative Commons License 2020.07.21 0 1 63355

Tök jó!

Köszönjük neki!!!!

Akkor most már csak az lenne a feladat, hogy a Topikleírásban is ez a cím legye. :)

Előzmény: Blue_Sky_007 (63354)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.07.21 0 3 63354

Végül is megcsinálta a kollegina:

http://e-autos.hu/mobilmedencek/

pgyafi Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63353

Ha a pelyhesítőt nem a rajta lévő leírás szerint használod illetve nem megfelelő mennyiségben, na az is tud ilyet okozni.

Előzmény: utóember (63352)
utóember Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63352

Ha sokkolás és pelyhesítés után makacsul zavaros marad a víz, akkor mit csináljak? A pH-t is normálisan beállítottam, másodikra már 5 mg/l-re emeltem kb a klórszintet, és többször pelyhesítettem, visszamostam a szűrőt, felporszívóztam, ami az alján összegyűlt, stb. Valahogy az az érzésem, hogy nem tudom legyőzni az algát.

fercsili66 Creative Commons License 2020.07.21 0 0 63351

Üdv mindenki!

Szeretném megkérdezni hogy az INTEX Bubble Spa felfújható medencével másnak is ennyi baja van vagy csak mi fogjuk aki folyamatosan. Új korában (két évvel ezelőtt) 1h használat után motorcsere (két hónapig tartott), utàna használtuk 10-15h-t akkor az egész gépészetet ki kellett cserélni. Idén használtuk kb 5 alkalommal és újra beszart a gépészet vagy az elektronika.

Másnak is ennyi baja van ezzel az eszeveszett géppel?

Köszönet a válaszokért

Gémesi Ferenc

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.20 0 0 63350

Most néztem, ahol mostanában 2x, most harmadszor is indul(na) az alga. Szóval alapos sikálás kell.

Előzmény: MZ/Y (63348)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.20 0 0 63349

Igen, de ait hozzá adnak, sem stimmel. Mást mutat a grafikon, és mást a táblázat. Nem kicsi az eltérés. 
http://bolthely.hu/tarhely/pokershop/Free_Cl2_ppm_in_water_ORP_pH.pdf
És a neten Több helyen ugyanezt találom, a táblázat és a grafikon között. Melyiknek kell hinni?

Előzmény: Bosco65 (63338)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.20 0 0 63348

Nekem úgy tűnik. Olyan helyen, ahol nem jár rendesen a víz. (mondjuk egy mélyedés a puha "talajon")

Előzmény: Horyk1 (63347)
Horyk1 Creative Commons License 2020.07.20 -4 1 63347

Tehát akkor hiába jó a víz összetétele, alga akkor is keletkezik.

Akkor marad a voodoo meg a porszívózás. :-)

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.20 0 0 63346

Erre már akartam írni, amit most másnak éppen írtak: ne forgasd folyamatosan! Napközben menjen bele pelyhesítő, aztán éjszaka pihenjen, akkor reggelre leülepszik az aljára és lehet "porszívózni". Folyamatos keringetésnél minimálisat szűr ki a szűrő, az alga nagyja átmegy rajta. (A vasnak pl. nagy részét felfogja.)

Előzmény: Geryson (63324)
KTomi1312 Creative Commons License 2020.07.20 0 0 63345

Mármint porszívózás közbe

Előzmény: KTomi1312 (63344)
KTomi1312 Creative Commons License 2020.07.20 -1 0 63344

Algaölő, aztán ahogy leül az alga az aljára kifele kell nyomatni az algás vizet, nem szűrni... A szűrő nem szűri ki az algát...

1-2 m3 víz kimegy. De megint tiszta lesz...

Tapadztalat!

Előzmény: Horyk1 (63343)
Horyk1 Creative Commons License 2020.07.20 -2 1 63343

Igen van és kb. 30 fokos szögben lefele áll.

Lehet az aljára is kellene valami hogy ott is keverje a vizet.

Előzmény: MZ/Y (63342)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.20 0 1 63342

Van a befújón könyök? Srégen (oldalra-lefelé) irányítva segít, hogy alul is keveredjen a víz. Én úgy gondolom/tapasztalom, hogy ahol megtelepszik az alga, ott valamilyen szinten eléldegél, hiába klóros a víz, ott fel kell sikálni.

Horyk1 Creative Commons License 2020.07.20 -2 1 63341

Ja meg annyi hogy a víz az kristály tiszta csak az alja algas.

Előzmény: Horyk1 (63340)
Horyk1 Creative Commons License 2020.07.20 -4 1 63340

Sziasztok!

A Ph és a klórszint is megfelelő a medencében.

Napi 8 órát megy a homokszűrő.

A medence folyamatosan takarva van mg. fóliával mikor nem használjuk.

Az alja mégis algásodik.

Most 5 napig nem volt használatban a medence az alján szépen gyűlnek a zöld lerakódások.

Mi a fene lehet?

Előzmény: natalyel (63339)
natalyel Creative Commons License 2020.07.20 -1 0 63339

Hajrá, élesszük fel azt az infós oldalt! :)

Bosco65 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63338

A pH-ORP adatok alapján egy grafikonon lehet kiolvasni a Cl ppm-jét.

Előzmény: dodoka21 (63320)
Bosco65 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63337

Össze-vissza vad értékeket írt ki ORP  pH  °C is.

Szondát cseréltek többször mindhiába.

Szervíz szerint ez egy ócsósított (22.000Huf) kivitel, szonda kb 1 évet bírhat ki.

Előzmény: dodoka21 (63320)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63336

Mérni kell. Én nem rég kaptam egy kielégítő magyarázatot a méréseimre...  1000-ből 1... köszönöm neki.. nem tom hány %-át fogtam fel, de hasznos volt....

Előzmény: MZ/Y (63335)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63335

Nem vagyok szent, ez-az hozzám sem feltétlenül jogtisztán kerül, de ez más. :)

Várjuk meg, mit tud meg Blue.

Amúgy nem egyszerű dolog, itt is, élő beszédben is sokszor előkerül, nem kell semmi(t mérni), csapvíz és tabletta, nincs alga. Ami csak annyit jelent, hogy nincs _kevés_ klór a vízben. De az nem derül ki, ha klórban lubickol. Legalábis a szükségesnél többen, még ha bőr/szem irritációt nem is okoz.

Előzmény: dodoka21 (63333)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 -1 0 63334

De megfelelő FB csoportba kb napi száz hozzászóló meglelhetné a válaszát ebben... Én sajna látom ezt az oldalt is... És sajna siramas amilyen tanácsokat kapnak... Próbálok tenni, de nem tudok többet, és látom hogy rohannak vesztükbe a hülye, rossz tanácsok miatt.....

Előzmény: MZ/Y (63331)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63333
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63332

Ez teljes mértékben igy van rendjén.... Nem kételkedem (Melessleg Scribd-en már láttam részleteit pdf-ben...) Csak ezért említettem ezt a lehetőséget...

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63331

Klasszikus (jogi) értelemben talán nem védett, de megtiszteltem Blue-t azzal, hogy engedélye nélkül nem "nyúltam le" a cuccot. :)

Előzmény: dodoka21 (63330)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 -1 0 63330

Nekem csaka benne lévő hasznos infók adnak ilyen 5let et...  Persze ha védett a tartalom, megértem, de ha nem, idén kb 10-15ezer első medis van magyarosrszágon, és olyan fórumokon próbálnak informálódni, ahol ph beállítás, klór sokk, és aszkorbin.... Ja meg csodazsák.... Semmi több!! Sajnos látom ezt az oldalt, és ha értelmesen próbálsz hozzáálni, te vagy a hülye, mert a fentebb emlitettek mindenre jók... (Ja az iszapos feltöltésre, amikor többet veszel ki a kútból mint amit tudna... akkor is vegyszer...)

Előzmény: MZ/Y (63329)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63329

Sok minden volt már eszemben, de tényleg mindig megelőztek. :) Én meg rosszul vagyok összerakva, pl. ezt a honlapot csak gyakorlásként nem csinálom meg, hogy aztán ne legyen publikus (hiába lenne hasznos nekem) - bármit megcsinálok, aminek van értelme, és semmit, aminek nincs. Pl. fogyókúrás jelenleggel a legkisebb célból is gyaloglok 10 km-t, de önmagában a fogyásért 200 m-t sem. Hülye szokás, de így, 50 évesen már nem igen változok. :)

Előzmény: dodoka21 (63328)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63328

Én arra gondoltam nem-e lehetne egy pdf verziót csinálni belőle... Azt is lehetne terjeszteni....

Előzmény: MZ/Y (63325)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63327

Ok.

Eddig 2x gyorsabb volt más, azért nem erősködtem. Most viszont gyakorolni is jó lenne.

Előzmény: Blue_Sky_007 (63326)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63326

Ok. Mivel a hölgy nem jelentkezik, majd kereslek. Még egy próbát teszek.

Előzmény: MZ/Y (63322)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63325

Nálam nincs meg, csak ajánlom, hogy ha átküldi Blue, megcsinálom. Tárhelyem van, időm is akad, szóval pár nap alatt elérhető lenne.

Előzmény: dodoka21 (63323)
Geryson Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63324

Sziasztok! Óriási gondom van. Múlt héten elkezdtem bealgásodni és ez elért egy nagyjából extrém szintet, talán 50 centire lehet lelátni (150 mélységnél).

PH 7.6-7.8, víz sokkolva és befóliázva (mérő szerint 6 körül van a klórszint, annyira brutál, hogy ki lehet érezni a levegőből). Ennek ellenére nem pusztul el a klór. Szűrő non-stop jár, tegnap masszívan visszamosva, hogy még azzal se legyen gond.

Egyszer jártam úgy, hogy elromlott a PH mérőm és rossz értéket mutatott (akkor lakmuszos, most tablettással mérek (nemrég vettem).

Mi a franckarika lenne az esetleges ötletetek? Azt sem értettem már a múlt héten, hogy miért kezdett el algásodni, de azóta csak romlott tovább.

Köszönöm előre is.

dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63323

A Te verziódba benne vannak a képek is, vagy azok végleg elvesztek? 

Előzmény: MZ/Y (63322)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63322

Én továbbra is rajtra készen állok. :)

Mail-em publikus.

Előzmény: Blue_Sky_007 (63315)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63321
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63320

Hogy romlot el? Mit csinált? Az ORP klór leolvasásnál milyen táblázatot néztél? Engem nagyon elbizonytalanított a táblázatok-grafikonok nem egyérteműsége...

Előzmény: Bosco65 (63318)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63319

Nekem azt hiszem két évet bírt ki. Gari lejárt. Kuka.

Előzmény: Bosco65 (63318)
Bosco65 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63318

Hali!

Én is kíváncsi lennék az ADWA14 tapasztalataitokra.

Három hét alatt 3x romlott el. 

Végül visszakértem az árát.

Azt mondják a szervízben, hogy csak nekem nem volt szerencsém, nem szokott gond lenni vele.

Pedig ha tudná, amit néha tudott, csúcs kis készülék lenne.

Előzmény: dodoka21 (63314)
stukov1 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63317

Sziasztok!

Felfújható "masszázs" medencét szeretnénk....

Intex vagy MSpa esetleg Bestway márkák közül melyik a megbízhatóbb?

Az mspa-ról írják, hogy inkább strapabíróbb, meg halkabb a medencetestbe épített motor miatt, de pl nincs hozzá felfújható a hőszigetelt fedél stb...

Intex purespa vagy MSpa Aurora?

dodoka21 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63316

Én a képeket hiányolom belőle nagyon!

Előzmény: Blue_Sky_007 (63315)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 63315

Jelentkezett egy itteni fórum tag, aki segített volna újraindítani a mobilmedencés oldalt. De megszakadt vele a kapcsolat. A mentést átadtam neki, de azóta semmi hír felőle. 

dodoka21 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 63314

Sziasztok! Használ valaki ORP mérőt (Pl ADWA14) Klórmérésre? Nagyon megtetszett, viszont a grafikonok és táblázatok nem passzolnak. A kettőből eléggé más értéket lehet leolvasni...
Van valakinek tappasztalata ilyennel?

andyg15 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 63313

Szia,

búvárszemüveg (esetleg pipa)..., tényleg.

Ha kb. látod, merre lehet, akkor injekcióstűvel (nem, nem szúrsz újabb lyukat, hátha ott visszafolyik a víz:-)) ételfestéket cseppentesz (tényleg csak 1-1 cseppet) a vízbe és nézed, merre "menekül" a csepp.

Többnyire a fal környékén ill. varrásnál folyhat, persze nézd meg a csöveket is!

A.

Előzmény: norbi145 (63303)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.18 0 0 63312

Tudtommal nem volt fűtés benne.

Előzmény: tambor (63311)
tambor Creative Commons License 2020.07.18 0 0 63311

de a képek elvesztek... :(

Továbbá nem találok benne szolár fűtés szekciót. Nincs vagy csak béna vagyok?

Előzmény: tambor (63310)
tambor Creative Commons License 2020.07.18 0 0 63310

most megy...

Előzmény: tambor (63309)
tambor Creative Commons License 2020.07.18 0 0 63309

Kösz, de: 

503 Service Unavailable
No server is available to handle this request.

Előzmény: Egér Fogó (63307)
simán18 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 63308

Sziasztok.

Tudnátok ajánlani merev falu medencét?

Alakja mind1,a lényeg hogy nagyon pici ne legyen de túl nagy se.

Vízmélység 90cm-1m azért legyen,ha kör alakú akkor minimum 366-os,de inkább nagyobb picivel.

Jó lenne valami full merev formát találni amit ki is szállítanak,nem szeretnék kínlódni a lyukakkal.....

Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.18 0 0 63307

Az internet nem  felejt. Medencebiblia.

Előzmény: tambor (63306)
tambor Creative Commons License 2020.07.18 0 0 63306

Csatlakozom. A http://www.mobilmedencek.atw.hu/ link él, de csak hirdetés banner van, a tartalom nagy fehér semmi.

Előzmény: trilla414 (63301)
Kotit Creative Commons License 2020.07.17 0 0 63305

Én az edigitalnál vettem 366-oshoz takarót.

De ha van másikhoz, miért nem próbálod ki?

Előzmény: Mrteo (63216)
Kotit Creative Commons License 2020.07.17 0 0 63304

Ha jól látom, nem kaptál választ (valszeg itt mindenkinek 0 a dőlése):

Nekünk is 366-os van, lejt, szemmel alig észrevehető mértékben. Eddig még nem történt semmi, pedig 2 eleven gyerek teszteli. :)

Előzmény: Mrteo (63247)
norbi145 Creative Commons License 2020.07.17 0 0 63303

Sziasztok!

Kérdésem lenne, hátha van valakinek valami jó tipp a tarsolyában.....

Szóval, csővázas medi alján valahol van egy lik.....mivel feltöltés után derült ki (megjelent alatta a víz :-) ), ezért nem is tudom pontosan hol van a lyuk. Tapasztalatból valaki tud rá öltet, hogyan találhatnám meg, hogy beragasszam???

trilla414 Creative Commons License 2020.07.17 0 0 63302
Előzmény: trilla414 (63301)
trilla414 Creative Commons License 2020.07.17 0 0 63301

Sziasztok! A leírásban szereplő link tartalma nem elérhető ott. Elköltözött máshova? A kalkulátort keresném. Köszönöm!

Viktorinogsz... Creative Commons License 2020.07.17 0 0 63300

Nem. Valamelyik cső, vagy szkimmer illesztése csepeghet.

Előzmény: sharam01 (63297)
sirrra Creative Commons License 2020.07.17 0 0 63299

Állásában sok. Ha csibész gyerekek használják, akkor nem :D

Nálunk trambulinról ugrálás stb...simán elmegy egy bulis este alatt :D Nagy "gyerekek" vannak  :D 

andre52 Creative Commons License 2020.07.17 0 0 63298

Nekem is ekkora van, sokallom . Általában délelőtt kitakarom, viszont este mindíg megy vissza rá a mezőgazdasági fólia . A gyerekek nagy pocsolást rendeznek, ők képesek 2-3 cm. vizet kilocsolni .

sharam01 Creative Commons License 2020.07.17 0 0 63297

Sziasztok!Mennyi víz párologhat el a medencéből hetente 457x122 medence 5-6 cm reális lehet?

dodoka21 Creative Commons License 2020.07.16 0 0 63296

A Lidl-s van bekalibrélva, de csepegtetőssel is csekkolva, mindkettő ugyanazt mutatja!

Előzmény: andre52 (63290)
mitvisz1 Creative Commons License 2020.07.16 0 0 63295

Én méréskor mindig rátesztelek a csapvízre is , azt a vízművek elég stabilan tartják nálunk és rögtön kiderül ha elment a kalibráció.

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.16 0 0 63294

Nálam - szerintem - egyrészt a túl kicsi algát köpi vissza, másrészt meg mikor én elcsesztem.

Előzmény: Lechi (63291)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.16 0 0 63293

Nekem tavaly akkor mászott fel mindig a ph (rengeteg sósav után is), mikor beraktam a medencéhez adott levegőztető idomoklt a befúlyóhoz. Miután gyanús lett és kiszedtem, megnyugodott a ph.

Előzmény: dodoka21 (63289)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.16 0 0 63292

Az "automata" kalibrálós sárgánál volt, hogy 3x kellett beállítanom a 2 löttyel, csak 3.-ra lett jó. Nem biztos, hogy a por rossz.

Lechi Creative Commons License 2020.07.16 0 0 63291

Én is szenvedtem ezzel a visszaköpés dologgal, és nem oldódott meg. Bestway 3 m3-es szivattyú. Már használtan vettem, lehet, nem tökéletes... Nekem akkor még elvileg az előírtnál nagyobb szemcseméretű homok volt a szűrőben. Nem segített az átmosatás után ajánlott öblítés mód.

Én is játszottam ezt a "leveszem a csövet és az első másodperceket a szabadba folyatom" játékot, csak utáltam, levenni a csőbilincseket. Aztán lett csodazsákom, és azt toltam a csőre, mielőtt újra elindítottam volna a szivattyút szűrés módban. Így talán nem köpött bele semmit.

Mostanában inkább azt játszom, hogy ürítés módban, a szűrő megkerülésével "porszívózom" le az algákat, majd utána rögtön át is mosatom. Pár perc alatt megvan a porszívózás, heti 2 alkalom esetén sem pazarolok el vele 5%-nál több vizet, ami ha jól tudom, egyébként is az ajánlott vízcsere mennyisége... De ehhez kellett, hogy egyrészt légmentesen tudjam végre csatlakoztatni a házilag tákolt porszívócsövemet, másrészt egy másik cső, ami elér a szivattyútól a szennyvízcsatornám tisztítónyílásáig, hogy legyen hova vezetni a sok vizet.

Előzmény: MZ/Y (63261)
andre52 Creative Commons License 2020.07.16 0 0 63290

Biztos Vagy a pH- mérő pontosságában ? Nekem is kútvizem van, kb. 1-1,5 hónap alatt beáll a pH a sósavtól, általában 6-7 liter után. Idén jártam úgy , hogy a kicsi sárga kínai mérőhöz rendelt kalibrálónál 0,4 volt az eltérés. Beállítottam 6.86-ra, ellenőrzéskor 4.01 helyett 4,4-t mutatott . A következő csomag pornál már csak 0.2 a különbség . Keresek a környéken(Győr), egy hiteles pH-mérőt összehasonlításra .

Előzmény: dodoka21 (63289)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.15 0 0 63289

Sziasztok!
Tudna valaki íránymutatást adni a problémámra? Már minden fellelhetőt elolvastam, de nem lelem a választ.Kútvíz. A
medencébe mindig kristálytiszta, és jó a víz!
Minden vízkezelés úgy kezdődik, h állítsd be a ph-t. Nahh én már itt elakadok! Beállítom, de folyamatosan felmegy! 2 nap
alatt 7,2-ről 8,2-re (és utánna ott marad atomstabilan)! Amennyire utána tudtam olvasni, be kell állítani a TA-t, amire
mindenhol sósavat ajánlanak! Menyi sósavval kellene (nagyságrendileg 17m3-hez) észrevehető eredményt elérni? A méréseim
szerint, sósavval csökkent a PH, de a TA 1 hetes sósavazás után is csak annyira ment le, mint amikor PH minus-t (Suacid-
50%-os kénsav-at) öntöttem bele! Igen a TA megy lefele sósavval, és kénsavval is, vagy magától, de csak nagyon lassan.
Mindig, csak annyi sósavat használtam ami a PH-t szinten tartotta, nem akartam 7 alá vinni. Lehet ez a hiba? Ha nem, akkor
a sósav miért nem csökkeni a TA-t? Nem igaz amit eddig olvastam, hogy a sósav csökkenti a TA-t? Mi csökkenti még a TA-t
és miért nem hat a sósav?
Azt is olvastam, h ha túl alacsony a TA akkor meg össze-vissza ingadozik a PH. Nekem a szezon végére cc 20-40ppm-re
(Neptunnal 1 cseppre) csökkent a TA, de a jelenség akkor is ugyanez, 2 nap alatt 8,2 a PH és atomstabilan ottmarad. Mi
erre a magyarázat? Talán tartalmaz valami szokatlant a kutvíz, ami miatt az értékek ezt produkálják?
Továbbá, ha sikerülne is lecsökkentenem, a TA-t, utánna nem csökkenne tovább?
Miért van hogy csak 8,2-ig megy vissza a PH és nem tovább, ott meg atomstabilan megmarad?
Nem tudom, h fontos-e, de viz nagyon kemény 530ppm körüli, ellenben a medencébe durva vízkövesedést nem tapasztalni.

lavi Creative Commons License 2020.07.15 0 0 63288

Lehet benne valami, mert a medence oldala is síkos, csúszós volt.

Tudom, hogy nem csodaszer, ezért is van a vízben alapból az úszó adagoló, csak hát feleségemnek sikerült kint felejtenie. Mondjuk nagy tragédia nem történt, egy klórsokk és egy porszívózás utána megoldotta. :)

Előzmény: macii97 (63285)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.15 0 0 63287

Tényleg úgy értettem, hogy 1 nap alatt történt. Így már érthető.

Előzmény: lavi (63283)
macii97 Creative Commons License 2020.07.15 0 0 63286

A sóbontó is klórozza a vizet!

Hiszen a medence vizében oldott sót (nátrium-klorid) bontja fertőtlenítő hatású klórra és nemtom mire.

Az ózon generátor mellé is kell sokkoló klórozás szerintem és emlékeim szerint nem is dicsérték sokan.

Előzmény: Bosco65 (63268)
macii97 Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63285

Én 5 szezon után most cseréltem izzót, annak kutya baja.

Az történt nálad valószínű, hogy a medence oldaláról indult el egy olyan gyors alga-szaporulat, amivel az UV nem tudott mit kezdeni. Hiszen ha több kis alga 'jön világra' mint amennyit az UV kinyír, akkor bizony be fog zöldülni....

Az UV egy nagyon jó eszköz, de nem csodaszer. Ugyanúgy kell hozzá némi klór és odafigyelés. 

Előzmény: lavi (63283)
Gyula20 Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63284

Több mint huszonöt éve teszem ugyanezt, nem mérek már régen . Minden tapasztalat alapján.

Nagyon régen volt már algás és koszos a víz.

Szerintem a leglényegesebb szempont, hogy csak alapos zuhanyozás után menjünk a medencébe.

Nálam a medence közelében van egy medencéből táplált zuhanyozó.

Maxi klór tablettán kívül mást nem használok.

Előzmény: pgyafi (63275)
lavi Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63283

Összesen volt másfél hónapot használva tavaly, illetve idén egyet. Világítani világít, nem hiszem, hogy baja lenne.
Teljesen klór nélkül úgy tűnik azért nem elég.

Közben visszaolvastam, nem értettem miért kérdezed, de nem egy este, éjjel alatt zöldült be, én egy hétig rá sem néztem a medencére, asszony hagyta kint az úszóadagolót, ki tudja mennyi ideig nem volt benne. 32+ °C-os vízben totálisan 0 volt a klór amikor rámértem.

Előzmény: MZ/Y (63281)
lavi Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63282

Hát azért messze nem klórsokk, éppen csak elszíneződik a csöpögtetős teszter.

Előzmény: Katoczi (63279)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63281

Tudom, hülye kérdés, de él még a lámpa benne?

Előzmény: lavi (63278)
pgyafi Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63280

Van lábmosó, ez hasznos.

Úszó adagoló teljesen kinyitva, benne 1db mini kombi tabletta. Ebben ugye van klór is.

Takaró ponyva.

Oase Vitronic 18W UV-C szűrő.

SpeedClean 50 6m3-es homokszűrő.

Dinax féle zöld üveg szűrőtöltet.

Oldalfalba vágott Olympic szkimmer.

Kicserélt befúvó és kifolyó >kőrbe forog a víz.

Előzmény: Katoczi (63276)
Katoczi Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63279

Ezek szerint az UV-nek semmi értelme nálad? Kombitabletta nyitott adagolóval, klórsokk...  Ezek mellett UV nélkül is tisztának kéne lenni nem?

Előzmény: lavi (63278)
lavi Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63278

Üdv!

Akkor UV-C saját tapasztalat. TTSunSun 36W CUV336, 6m3/órás Intex homokszűrő zöld üveggel töltve, UV lámpa a szűrő elé kötve.
Tavaly 10 m3-es medence, maxi kombi tabletta úszóadagolóban, teljesen kinyitva. Durván másfél hónapi és semmi gond nem volt vele.

Idén 15 m3-es medence, az úszóadagoló kint maradt a medencéből egy fürdés után, szépen el is kezdett zöldülni. Egy klórsokkal megtisztítottam, azóta (kb. 2 hete) benne van teljesen nyitva a maxi kombi tabletta, egyelőre semmi nyoma algásodásnak, bár az is igaz, hogy vasárnap óta rá sem néztem a medencére, letakarva Intex (bubis) szolártakaróval, napi 2x3 órát megy a szűrő és várjuk a jó időt. :)

Ja nálam az Intex bubis szolártakaró (INTEX 29023) a 3. évét tapossa, és semmi nyoma, hogy megette volna a klór(os víz) és az UV.

Merci124 Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63277

Sziasztok!

A piros nyíllal jelölt szűrő kosarat le lehet róla szedni, menetes vagy ragasztott? Begyűlt a sok kosz és bogár a szkimmer rácsatlakozásnál. Nem akarom visszaengedni a vizet, valahogy ki kéne takarítani. Utána megy fel a harisnya a szkimmerre, ezt sajnos kihagytam. 

Katoczi Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63276

Erre mondják, hogy a "rutin meg az évek". Azt még ha leírnád, hogy most mithasználsz (ha eltérést tapasztalsz a lenti módszerrel).

UV-C témához: a sajátom még úton, de a működési elv alapján az lenne logikus, hogy a folyamatos klóradagolást/algaölőt kiváltja, de időnként "sokkolni" azért szükséges, épp azért amit írtatok. Az átfolyó vízben alacsonyan tartja a csíraszámot, de a medencefalon gyűrődésekben megjelenő algatelepek ellen nam tud hatni, azokat időnként ritkítani kell (kb hasonló módon mint a homokszűrő, ami kiszűri a vízben lévő szennyeződést, de azért porszívózni kell). 

Előzmény: pgyafi (63275)
pgyafi Creative Commons License 2020.07.14 0 1 63275

Ha jól számolom, 13 éve medencézek. Minden "kötelező lépcső" meg volt. Kútvíz, barna víz, zöld víz, sárga víz, fehér víz, vas kiválás, "kútvíz - azért is megoldom és jó lesz az", metal magic és hasonlók. Tesztcsíkos teszterek, kínai teszter, vagon ph+ bele (utána kiderült, hogy már rég lejárt a teszter és hülyeséget mutatott), vagon ph-, ilyenklór, olyan klór, algaölő, pelyhesítő, csodazsák, stb.  Igaz a sósav, bróm, kénsav, aszkorbinsav vonalat azt kihagytam.

Jó pár éve már nem mérek semmit (teszterrel). Helyette szemrevételezés, szaglás, medence fal végig tapintása, víz morzsolása kézben illetve van egy márkás digitális PH mérőm.

Előzmény: bbnet01 (63271)
bbnet01 Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63274

Szia!

Az, hogy nincs klórszag, az nem jelenti azt, hogy jó így. Tavaly én is jártam így. Sok szellőztetés és az idő segít (éjszakára se takard be).

Szabad klór – ez a leghatékonyabb klór a medencében és a legfőbb fertőtlenítőszer, amely 3 mg / l koncentrációban nem irritálja az emberi szervezetet. A szabad klórt tartalmazó víz szagtalan, és nem irritál. A klór mennyiségét a DPD módszerrel határozhatjuk meg, és ehhez a DPD 1 tablettát használjuk.

Kötött klór - szerves szennyeződésekkel való reakcióval keletkezik (pl. izzadtság). Magasabb koncentrációban kellemetlen klórszagot és bőr irritációt okoz. Ez a fajta klór nem kívánatos a vízben. A kötött klórtól való megszabaduláshoz hozzásegít a szuper-klórozás, ami azt jelenti, hogy a víz szabad klór tartalmát 10 szeresen magasabb értékre szükséges emelni a lemért kötött klór értékével szemben. Ennél a kezelésnél a kötött klór felbomlik szabad klórra és nitrogéngázra, amely elpárolog a vízből.

Látom a vegyszeradagolódat: Nekem is hasonló van és tavaly pont a problémás időszakban azt tapasztaltam, hogy hiába van "elzárva", mintha akkor is túl sok klórt adagolt volna. 

Ezért én végül kikötöttem... Szerintem első körben szedd ki belőle a maradék tablettát, amíg nem csökken a klórszint.

Előzmény: StarMate (63272)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63273

A klórszag hiánya semmit sem jelent, szabad klór, kötött klór, ebből az egyik okozza a szagot (meg nem mondom, melyik). Ráadásul nagy dózisú klór adaggal szüntethető meg a klórszag, hogy még egyszerűbb legyen a dolog. :)

Ha klór van benne, valahogy belekerül.

Ha a tabi dpd-1 tablettát jelent, akkor a rózsaszín valóban klórt jelez.

Előzmény: StarMate (63272)
StarMate Creative Commons License 2020.07.14 0 0 63272

Sziasztok!

A medencém teljesen tiszta, nem opálos, nem nyálkás, tökéletesen néz ki, de a klórtartalma magas.

Ettől függetlenül a víz kellemes, semmi klórszag, semmi maró hatás.

A mediben úszik folyamatosan egy kis adagolóban AstralPool Crystal Block.

Az automata tabletta adagolóban vannak a Seerose multitabik, de az már legalább 3 hete el van zárva.

Az Intex papírszűrős vízforgató (3,785m3/h) napi 14-16 órát megy (8-9 óra nappal és 5-6 órát éjszaka), minden nap tisztítom a szűrőt,  medencét 2-3 naponta porszívózom, a felszinen lévő szennyeződéseket minden nap lehalászom.

Nappal nincs letakarva a medence.

A mellékelt képeken látszik, hogy tiszta a víz és két teszterrel is ellenőrizem a vízminőséget.

A színek nem jönnek át rendesen a képen, de a klór az sötétlila (Aquachek), erős rózsaszín (tabis teszt), a többi normál értéken áll.

Ismétlem, nincs klórszag, nincs kellemetlen hatása a víznek (a picik élvezik, nem lesz semmi baja a bőrüknek és a szemüket sem marja), de mégis magas a klórtartalma a tesztek szerint és ez zavar picit.

Vkinek vmi további 5let?

bbnet01 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63271

És nálad mennyi a klórszint, amit "tartasz"? Amihez olyan kevés szer fogyott tavaly?

Arra akarok kilyukadni, amit én tapasztaltam: Neked nem tűnik el a klór? Rövid időn belül 0-ra???

Mert akkor lenne egy ellenpélda és lehet, hogy mégsem az UV okozza nálam .. :))

Előzmény: pgyafi (63257)
Bosco65 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63270

Ez jól hangzik!

Az enyém szinte ugyan ez a felállás, csak üveg helyett homok.

Szóval szorítani lefelé a Clórt és naponta tapogatni a medi falát.

Köszönöm a tapasztalatok kimerítő leírását!

bbnet01 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63269

Persze, én is élvezném... :)))))

De akkor lehet, hogy csak nálam nem optimálisak a körülmények.. 

Vagy csak túl-aggódom és simán kéne hagynom az egészet. :)

Előzmény: macii97 (63262)
Bosco65 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63268

Hali!

Köszi a válaszokat.

Ez az álláspont eddig nem jött le nekem a fórumból, pedig logikusnak tűnik.

Akkor marad a sóbontás, v. az ózon generátor?

Ezekhez gondolom már tényleg nem kell Clór?!?

Előzmény: Egér Fogó (63244)
utóember Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63267

(A 10 ppm amúgy ha igaz, akkor nagyon-nagyon-nagyon magas. A közelébe nem mennék a medencének, ha tényleg annyi van benne. De ha tényleg csomó ideje nem raksz bele semmi klórt, akkor tuti nincs benne annyi. Szerintem akkor semennyi sem lehet benne, mert kiszellőzik.)

Előzmény: StarMate (63263)
utóember Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63266

Lefotóztam a használati utasítást, csak nem sikerült feltölteni. 

Előzmény: utóember (63265)
utóember Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63265

Elszúrtam valamit, és láthatóan beopálosodott a vizem. OBI-ba tudtam most este menni, ott vettem pelyhesítő löttyöt.
Ilyet:
https://www.obi.hu/apolas-tisztitas-tartozekok/pelyhesito-summer-fun-1-l/p/3847514

Az van ráírva, hogy a hatóanyag dialuminium-klorid-pentahidroxid. Nyilván van rajta használati utasítás, és tudok olvasni is, de nekem az a benyomásom, hogy ami rá van írva, az a megelőzésre vonatkozik inkább. Vagy nem egyértelmű. Korábban, amit vettem, arra külön rá volt írva, hogy közepeses vagy durva opálosodás esetén milyen mennyiségeket használjak.

Tudtok segíteni? Mennyit öntsek bele? Annyit, amennyit írnak a palackon. vagy esetleg többet?

Az opálosodásom "közepes", simán lelátok a medence aljára (1 m kb.), és nem gusztustalan a víz, de láthatóan nem teljesen áttetsző.

utóember Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63264

Én nem vagyok nagy szaki, de a klór 1-2 nap alatt teljesen ki kéne szellőzzön a vízből, még magas értékről is. Főleg ha nincs lefedve a medence, süti a nap, meleg van stb.

Nem lehet, hogy valami más szerrel is teszel egy csomó klórt a vízbe? Írd meg, pontosan hogy tartod karban a medencét, milyen gyakran mit teszel bele.

Szép áttetszó a víz? Ha hetek óta nem tennél bele klórt, akkor az a víz elég brutálisan kéne kinézzen.

Lehet, a mérőddel nem stimmel valami, vagy valami más anomália van.

Ha pld. a mérőd hülyeséget mutat, akkor könnyen lehet, hogy 0 a klórszinted már egy ideje, és abból lesz baj. Esetleg egy másfajta mérővel is nézd meg.

A tesztcsíkokat én nem szerettem soha. Phenol Red (pH) és DPD tablettás (klór) mérőt használok, nekem jobban bevált. Kb. 3000 Ft befektetés. ha jól tudom.

Előzmény: StarMate (63263)
StarMate Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63263

Sziasztok!

Egy kis segítség kellene (továbbra is):

Minden érték optimális a teszterek szerint, csak a Klór magas hetek óta és nem tudom lentebb vinni.

Szellőztettem, napoztattam, kivettem a multitabit, 20%-át a víznek már lecseréltem.

(Ettől függetlenül a medencében eltöltött idő kellemes, nincs klórszag/marás+ilyesmi)

AquaChek tesztcsíkkal mért eredmények:

pH: ~7,6 (OK)

Klór: 10ppm (HIGH)

TA: 120ppm (OK)

Stab: 30ppm (OK)

Vmi 5let?

A segítséget előre is köszi

macii97 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63262

80% az szerintem hasraütés szerűen ki lett találva.

Sokkolni nem szoktam, granulátumot is csak keveset oldok néha-néha.

Örülök, hogy pgyafi kolléga megerősítette, hogy ő is élvezi az UV jótékony hatásait. :) 

Előzmény: bbnet01 (63256)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63261

Tavaly szenvedett vele valaki, azt hiszem, 2 új fejet vett és ezt csinálta mind. A végére nem emlékszem. Illetve egész pontosan nála az volt a baj, hogy ami bogarat kiszívott, az ment is vissza. Mivel új fejeket vett, teljes rejtély volt.

Nálam is köp időnként, utoljára biztos, hogy én voltam láma, ürítés helyett visszamosásra kapcsoltam és úgy szívtam az algát. Közben rájöttem, de addigra a kis szűrők persze tele voltak vele, így visszaköpte. :)

Előzmény: paljoc (63259)
guriga64 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63260

Legközelebb úgy lesz.

Előzmény: cinyoka (63254)
paljoc Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63259

Üdvözlet, homokszűrővel kapcsolatos kérdésem lenne: mi az úristentől lehet az hogy kb. 4 év problémamentes használat után az idén azt csinálja hogy visszaöblítéskor teljesen tiszta vizet fúj a kerülőágon, aztán ülepítés után újra szűrésre kapcsolva betolja az algát a medencébe. Kínomabn már 2x homokot cseréltem, egy nap után ugyanez. Most azt játszom hogy visszaöblít, majd mielőtt újra szűrésre kapcsolom leveszem a bemenő csövet, bekapcs, jön a zöld víz pár mp-ig. a kertbe, kitisztul, kikapcs majd bekapcs, jön megint de már kevesebb, harmadjára már vissza lehet kötni a medencébe. Én ilyet még nem láttam pedig használom egy ideje. Elromolhat az a vátó szelep a tetején vagy mi lehet...?

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63258

Biztos, hogy nem a szűrőnek köszönheted, az "csak" a mechanikai szűrést végzi. Ezek szerint ilyen hatékony az uv.

pgyafi Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63257

Nekem van 10m3 kerek medence;  homokszűrő zöld üveggel töltve; 18W kerti tavas UV-C a homokszűrő elé kötve; és csapvízzel töltöm.

5 év (nyár) alatt nem fogyott el egy doboz (1kg) klór granulátum és 1 doboz (800gr) mini kombi tabletta. Ezen kívül időnként használok még pelyhesítő folyadékot, de az is majdnem tele van.

Azt, hogy ebből mennyi az UV-C "hozama", azt nem tudom megmondani. Kb. egyszerre váltottam homokszűrő+zöld üveg+uv-c kombóra.

Előzmény: bbnet01 (63256)
bbnet01 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63256

Sajnos mindenhol csak ennyi van leírva, de hogy pontosan hogyan csökkenti, mennyivel, az sehol.. (Csak annyi, hogy kb. 80%-kal..)

Szerintem egymástól veszik át a szlogent az oldalak, ahol ezt írják.

De ez vajon azt jelenti, hogy csak a vegyszer 20%-át kell adagolni? Vagy egyáltalán nem kell, csak sokkolni? (És ez a 20%?)

Vagy csak az algaölőt kell csökkenteni? Esetleg teljesen szükségtelen?

Pont ezekre keresem a választ és ezért osztjuk meg a tapasztalatainkat...

Előzmény: pgyafi (63255)
pgyafi Creative Commons License 2020.07.13 0 1 63255

Az UV-C "lámpa" nem helyettesíti a fertőtlenítő vegyszereket; viszont azok szükséges mennyiségét jelentősen csökkenti.

Előzmény: Bosco65 (63237)
cinyoka Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63254

Azt hiszem a flakonon olvastam, vagy itt a bevezetőben, hogy még szárazon körbe kell sprickolni a medence oldalfalát majd feltoltes után hetente kb 1dl és nincs alga... 😁

Előzmény: guriga64 (63252)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63253

Nem drága a Neptum, de az állandóan felmászó ph úgyis árulkodik a magas ta-ról. Ha a ph stabil, jó eséllyel rendben a ta.

Előzmény: bbnet01 (63251)
guriga64 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63252

Lehet hogy a medence falán volt az alga,mert mire feltöltöttem kb3000liter addigra zöld lett a víz.Alga ölő,clor, pár óra forgatás után tiszta lett. Jövőre feltöltés elött valamivel kezelni kell a medi falát.

Előzmény: Egér Fogó (63249)
bbnet01 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63251

Nem vagyok az UV ellen, csak vannak aggályaim, amit még nem találtam ki, hogy oldjam meg. 

Engem főleg az opálosodás zavar...

Meg a belepetéző akármik. :))  (ld. korábbi hozzászólásom: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155187444&t=9097176 )

Ha ezt meg tudom oldani, akkor én is örülni fogok, hogy vegyszermentes a medence.. :)

Lehet, hogy a TA túl magas? azt még nem mértem, mert nincs olyan eszközöm.

Előzmény: macii97 (63250)
macii97 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63250

Én leszek a másik vélemény:

5 éve megy az UV nálam (CUV-236) először papírszűrő, majd homokszűrő mellett. Azóta nagy melegben (30+ fokos víz) van felesnél jobban nyitva az úszó adagoló (10m3 medence, átlag 2 kis tabi úszik benne). Emellé hetente kis pelyhesítőt adok (1 litert használok 2 éve :D). Hidegebb időben (mint most) még ennyit se (szinte semmit, adagoló is majdnem teljesen lezárva).

Lusta vagyok, soha nem takarom, szkimmer van, magyarul elég sok bogár stb kerül bele és használjuk is, nem csak nézzük természetesen. 

Soha nem zöldült vagy opálosodott be a vizem, sokkal stabilabb és egyszerűbben karbantartható. Nem igényel annyi figyelmet és mégis uszoda minőségű volt még papírszűrővel is.

Ha baj van, először a medence oldala kezd el sikamlóssá válni, hiszen egyértelmű, hogy azt nem éri az UV, ott élhetnek a rohadékok. De ezt tapintással ellenőrzöm minden nap. Ebben az esetben adom neki az oldott klórgranulátumot, de csak módjával. :) 

Előzmény: bbnet01 (63245)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63249

Nem elég a tiszta víz, az algaölő/klór is szükséges. Az algák elég szélsőséges körülmények között, víz nélkül is kihúzzák elég sokáig. Ha újra vizet, fényt kapnak beindulnak.

Előzmény: guriga64 (63248)
guriga64 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63248

Ősszel leengedtem a vizet a PP medencéből.Múlt héten feltöltöttem vezetékes vízről, és azonnal bezöldült.Ilyen még soha nem fordult elő.Sokkolás és pár óra forgatás után tiszta lett a víz.Vajon feltöltés elött mit kéne csinálnom, hogy ez ne forduljon elő Feltöltés előtt tiszta vízzel felmostam az alját.

Mrteo Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63247

Egy gyakorlati kérdésem lenne.

Tegnap beállítottuk a 366-os merevfalú medencét, de a felállításnál azt tapasztaltuk, hogy kb. 8 centi a lejtése a kertnek.

A kérdésem az, hogy ez belefér a tűrésbe, vagy engedjük le és próbáljunk csinálni valamit?

Az a baj, hogy a talaj rohadt kemény, kitermelni a magas végéről nagyon nehéz.

Használja valaki a medencéjét úgy, hogy nem tökéletesen vízszintes? Tudom, hogy 0 az elvárás, de mennyi a még elfogadható dőlés amit a medence még tolerál?

Mrteo Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63246

Köszi!

Előzmény: Rambi17 (63233)
bbnet01 Creative Commons License 2020.07.13 0 0 63245

Pontosan erre jutottam én is, hogy maga a víz nem "védett", csak amit sikerül átnyomni az UV-n.

És jól megfogalmaztad, hogy ha valami ügyesen úszik/kapaszkodik valahol, az röhögve túléli..

Valamint, amikor bemegy 3-4 ember, akkor az általuk "behurcolt" bacik, addig simán ottmaradnak a vízben, amíg át nem forgatja a szivattyú. Klór esetében azonnali a "védelem".

Előzmény: Egér Fogó (63244)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63244

Én is ezt kérdezem magamban. Sokszor.

Az UV arra a vízre hat, ami átmegy (sodródik) alatta. Amelyik élőlény megússza, és sikerül elkerülnie, az nem lesz meddő/impotens (vagy mit tudom én, hogy hívják ezt algáéknál), így elkezdhet szaporodni, főleg, ha olyan szerencsés, hogy sikerül megtapadnia valahol a medencében..

A szűrőknél meghatároztak valami százalékértéket, hogy ha a medence térfogatának megfelelő vízmennyiséget egyszer-kétszer-háromszor átzavarjuk a szűrőrendszeren, akkor a víz hány százaléka lesz tisztítva. Vitathatók a számok, amik most beugranak, de hasonlíthatnak a valóságra :80%, 90%, 95%.

A klóros, vagy a flancosabb esetben brómos rendszerben nincs jelentősége, hogy a víz átmegy a szűrőn, a hatóanyag a vízben egy idő után aránylag egyenletesen eloszlik, ami algát talál, elpusztítja. A szűrőn áthaladás csak fizikai tisztítás - ami nagyobb, azt megfogja, ami kisebb, az átjut rajta. A kisebbeknek ott a pelyhesítő, megtámogatva a porszívóval..

Még egy adalék: hetven éves elmúltam, csak vendégségben iszom ásványvizet, mert ott ingyen van. Minden más esetben a vezetékes csapvizet iszom, ha vezetni kell, vagy nem hideg a sör. Az infarktust leszámítva egészséges vagyok. 

"Akkor minek a lámpa??"

bbnet01 Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63243

Nos, az UV használatával kapcsolatos tapasztalataimról szerenték írni, illetve megosztani, hogy segítsetek jobban megérteni.

Úgy kezdtem, hogy alig klóroztam. Heti 1db mini kombi tabletta, az adagoló minimumra állítva. Algásodásnak nyoma sem volt. Hetente egyszer sokkoltam.

DPD1-es tablettával mérek, az gyakorlatilag mindig 0 körüli értéket mutatott.

De "túl tiszta" volt a víz. a bogarak is jobban szerették, nem kerülték úgy, mint amikor a klórszint folyamatosan 0,5-0,8 közötti. Ezért úgy döntöttem, inkább tartom a klórszintet úgy, mintha nem lenne UV.

Viszont, ha megy az UV, akkor egyszerűen eltűnik a klór a vízből. Legalábbis mérni nem tudom.

Csináltam olyan tesztet, hogy 2 napig nem ment az UV, a klórszintet a kombi tablettával felemeltem 1,3-ra, majd bekapcsoltam az UV-t. 3 óra múlva nullát mutatott a DPD1-es teszter.

Lehetséges ez, hogy "lebontja" azt is?

Ami viszont gáz, hogy ezzel párhuzamosan opálosodik a víz. Már 3-szor pelyhesítettem egy héten, mert zavarosnak tűnt.

De pont olyan, mintha az eltűnő klór mennyiségével arányosan lenne zavaros.

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63242

Idén is eszembe jutott, mi lehet vele. :) Örülök. :)

Továbbra is úgy látom, jobb az a szűrő, mint a jobban elterjedt magas nyakú, amilyet helyette vettem. Csak ugye ehhez a medencéhez nagyobb teljesítményű szivattyú kellett...

Előzmény: cinyoka (63240)
cinyoka Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63241

Bocsi MZ/Y!!!!

Előzmény: cinyoka (63240)
cinyoka Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63240

MZ/X!!! Még mindig szépen dolgozik ám a homokszűrő amit tőled vettem két éve ;)

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63239

A szintet igen, de az a szint alacsonyabb a tapasztaltak szerint. (kivéve sokkolás)

Előzmény: pgyafi (63236)
cinyoka Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63238

Üdv mindenkinek!

Kb két hete használok szűrőgolyót (a sok negatív tapasztalat ellenére) és amint a képeken látható, tökéletesen tiszta a víz. Eddig kétszer porszívóztam az alját (nem takartuk le párszor éjszakára amikor nagy volt a szél) ezen kívül a szokásos ph klór stb beállítása után csak kombi tablettát használok amit a szkimmerbe teszek. Én eddig maximálisan elégedtt vagyok a golyókkal! Ráadásul, mivel már nem homok van a szűrőben a csodazsák sem kell (azt tavaly végig használnom kellett a szűrőből visszakerülő aőró homokszemek miatt) ha érdekel valakit 3000Ft+postakötségért eladom (csatlakozó idom is van hozzá!)

Nos, íme a képek (Intex 305x76):

Hátha segítség valakinek: mivel ehhez a medencéhez nem volt "fali átvezető szett" próbáltam rendelni a neten, de mindenhol kifogytak, így az OBI-ban kapható 25-ös müanyag (bergmann csőhöz való) csőtoldót összekötöttem sima 32-es lefolyócsővel, pont cuppanósan belemegy (de azért meg is ragasztottam :D ) és voila...remek átvezetőt készítettem kb 1000Ft-ból, ja a befolyó részre 45 fokos könyököt tettem így még egy kicsit megforgatja a medence vizét is

Bosco65 Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63237

Akkor minek a lámpa??

Előzmény: pgyafi (63236)
pgyafi Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63236

A klór szintet ugyanúgy tartani kell.

Előzmény: Bosco65 (63232)
dodoka21 Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63235

Az intexes szolár nálunk a második szezon közbe adta meg magát. A bubik "teteje" vált le ami a vízbe van, tehát nem uv miatt! Mindig ugyaúgy raktuk fel, és egyértelműen látszódott hogy a beömlőtől tölcséres alakba váltak le a bubik. Tele volt a medi a kis kék pöttyökkel. Szolár fólia 1 suezon max, másodikban csk a szívás van... Még a homok is tele volt vele...
Nekünk nyomó ági tabiadagoló van, de gondolom úszóadagolval se jobb, csak nem ilyen egyértelmű...

Előzmény: MZ/Y (63220)
Rambi17 Creative Commons License 2020.07.12 0 1 63234
Rambi17 Creative Commons License 2020.07.12 0 1 63233
Bosco65 Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63232

Sziasztok!

Újabban a Clór tabletták mellé telepítettem egy 18 W-os UV lámpát is.

Ilyenkor mi a helyzet az ajánlott 0,6-1,0 mg/lit értékhatárral?

Gondolom, ezt csak kitapasztalni lehet.

Folyamatosan 24 óránként zárjak az adagoló hézagján és naponta figyeljem, hogy zöldül-e!

Persze a pH-t tartani kell!

TEE Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63231

Kollégámnak jó pár éve ilyen medencéje van, ő sem talál rá valót.

Villmer Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63230

Köszönöm.

Így már érthető a vegyszerezés. Magyarul mindig mérni kell :)

Tablettás mérőt vettem. Lehet a tabletta régi? Volt amelyik eloldódott de nem változott a víz színe volt amelyik ott fityegett az alján egyben, és volt olyan ami szépen eloldódott és színezett is.

Előzmény: Egér Fogó (63227)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63229

Tudom, minden sz.r :), éljen az uv!

Mezgaz fóliára is 2 szezont írnak és az sem olcsó.

Előzmény: Viktorinogsz... (63225)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63228

Minél vékonyabb, olcsóbb, annál rövidebb az élete.

Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63227

Az nem baj, ha nagyobb teljesítményű a szűrő. Legfeljebb rövidebb ideig kell járatni. pH mérés után, ha a megfelelő tartományban van, akkor szabad belemenni. A klórsokk után akkor szabad bemenni a vízbe, ha a klórszint 2 alá került. Mehet egyszerre, de felesleges, mert a klór nem hat megfelelően.

Ha letakarod, kevesebb szamét kerül bele.

Előzmény: Villmer (63215)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63226

Fusd át a használati utasítást, benne kell lenni, hogy mekkora eltérés engedélyezett. Általában nulla.

A szivattyú fedett helyen, napsütéstől védve legyen elhelyezve. Akár egy kutyaház is megteszi.

Előzmény: kovacsszabi (63218)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63225

Amúgy a takarók is. Megkeményednek és szétrepednek.

Előzmény: MZ/Y (63224)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63224

Nem túl biztató. Lehet, mégis szenvedek a mezgaz fóliával.

Előzmény: Viktorinogsz... (63222)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63223

Persze, közlekedőedény elve.

Előzmény: sn00p1 (63221)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63222

Nálam nem bírt többet egyik sem. Olyan lesz egyszercsak a víz mintha halpikkelyekkel lenne tele.

sn00p1 Creative Commons License 2020.07.12 0 0 63221

Sziasztok. Végre áll a medence. Tegnap este visszamostam a homokszűrőt és észrevettem, hogy amint átváltom a szelepet visszamosásra magátol folyik a víz a csatornába. Természetesen a szivattyú még nem ment. Szeretném megkérdezni, hogy ez normális?
Köszönöm.
Üdv
Sn00p1

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63220

Na most akkor 2 vagy 6-7? :)

Előzmény: Viktorinogsz... (63219)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63219

A klórozott víz kb 2 szezon alatt megeszi.

Előzmény: MZ/Y (63207)
kovacsszabi Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63218

Sziasztok!

illetve a felállított merevfalú 305*72 -es medencénél maradt 5 cm vízszintkülönbség a két oldal között(nem tökéletes a tereprendezés). Túl kell azt aggódnom? Eresszem le azonnal a vizet, vagy elég hogyha jövőre ügyesebb leszek?Köszönöm!

kovacsszabi Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63217

Sziasztok!

A vízszűrőt(pl.papírszűrős) szükséges védeni esőtől, kell neki valamiféle fedés? Köszönöm!

Mrteo Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63216

Sziasztok, most vettünk egy 366-os merevfalú medencét, de nem találok hozzá takarót.

Felfújhatóhoz van takaró, az jó rá?

Ha esetleg tud valaki helyet ahol van készleten, azt megköszönném.

Villmer Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63215

Segítséget kérnék kezdő medencésként.

Bestway 366/75 medence jelenleg a hozzá adott szűrővel. Már megrendeltem a homokszűrőt egy papíron 7m3/h-at sikerült találnom. Tudom egy kicsit túllőttem a célon, de hosszú távra tervezek. (és lehet nem ezzel a medencével ha bejön) Esetleg okozhat ez problémát a jelenlegi medencéhez?

- PH csökkentő alkalmazása után mennyi idővel lehet használni a medencét?

- Klórsokk után mennyi idővel lehet használni a medencét?

- A PH csökkentővel együtt mehet a klór is a medencébe vagy el kell telni valamennyi időnek a kettő alkalmazása között? Ha igen mennyi?

- A jelenlegi szeles viharos időjárások alkalmával inkább le kell takarni vagy nem kell letakarni a medencét?

Előre is köszönöm.

MZ/Y Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63214

Az is szép.

Előzmény: Egér Fogó (63213)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63213

Pontosabban a Geobubble négyzetmétere 3500 Ft.

Előzmény: Egér Fogó (63212)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63212

Hát még a Geo bubble. Öt-hat rugó egy méter. 

Előzmény: MZ/Y (63210)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63211

net = a

Hogy ez hogy jött össze? :) 

Előzmény: MZ/Y (63210)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63210

Kösz!

Érdekes, hogy net Bw és I 12 e Ft, Pontaqa és VidaXL meg vagy 3x annyiba kerül.

Előzmény: Egér Fogó (63208)
Hooti Creative Commons License 2020.07.11 0 2 63209

Cseréld csapvízre, ebből kb annyiból lesz tiszta vized, mint a vízszámla+sz@psz vele addig jó sokat.

Előzmény: Geri1983 (63203)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63208

A 400 mikronos bírja 6-7 évig.

Előzmény: MZ/Y (63207)
MZ/Y Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63207

Használ valaki több éve szolár takarót? Intexre akár 6-7 évet, Besteay-re akár 3-4 évet írnak, de az csak egy dolog, ugye. :) 457-es méretben előbbire 1.5 kg-ot, utóbbira 4-et írnak, Bw így masszívabbnak tűnik, de lehet elírás is.

Geri1983 Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63206

Csináltam képet még. 

Sima bestway medence, 75cm mély. 

Előzmény: Egér Fogó (63205)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63205

Ez a kép nem sokat mutat. Ettől még lehet krokodil, pirája, cápa, vagy kisebb veszélyes élőlény a vízben. Meg kellene várni, amíg a látótávolság eléri az egy métert. Addig szűrni, ülepíteni porszívózni kell.

Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63204

A pH-t mindenképpen e kell állítani, és a klórszintet ellenőrizni.

A kút vizét bevizsgáltattátok?

Geri1983 Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63203

Értem 

Ph értéket azért be jell állítani?

Anyira nem vészes gondolom lehet benne fürdeni?

Előzmény: Egér Fogó (63200)
ombuccman Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63202

Nekem is ilyen, most használjuk a 3. éve, szóval nagy gond nem lehet.

Amelyik nagyon ferde, azt lehet utólag korrigálni. Nekem most nincs tele teljesen, kb 3-4 kockányi minta van a vízszint felett, és kézzel meg tudom emelni a medencét, asszony meg meg kicsit kijjebb húzza a lábat.

Előzmény: csabtom (63198)
Villmer Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63201

Nekem is ez a problémám, hogy befelé állnak a lábai. Hiába próbálom meg az egyiket kihúzni akkor a mellette lévő megy beljebb. Olyan mintha kicsi lenne a szalag a medence körül ami kívülről fogja a lábakat.

Bestway 366/75 medence.

Még csak az aljában van víz, de hiába állítgatom a lábakat nem akarnak függőlegesen állni.

Előzmény: nihill01 (63199)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63200

Általában nem. A "barna" kicsapódott vas/mangán vegyület. Utántöltéskor már nagyon ritkán fordul elő.

Előzmény: Geri1983 (63197)
nihill01 Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63199

Nem fognak kijjebb jönni, addig kell rendesen beállítani amíg üres a medence, vagy csak kevés víz van benne. Feltöltve már csak autó emelővel tudod korrigálni esetleg.

Előzmény: csabtom (63198)
csabtom Creative Commons License 2020.07.11 0 0 63198

Sziasztok,

most vettünk egy fémvázas 3.05-ös medencét.

Elkezdtük felállítani.

Talaj elegyenget, lábak alá térkő, az egész medence alá polifoam.

Összeraktuk, de a lábai elég erőteljesen befelé dölnek ( lábak vége, beljebb van mint a medence pereme).

Feltöltés közben fognak ezek kijjebb jönni,vagy már az elején eltoltunk valamit?

Köszi

Geri1983 Creative Commons License 2020.07.10 0 0 63197

Köszönöm 

És ha sima csapvízzel töltöm fel, nem lesz ilyen probléma? 

Előzmény: Egér Fogó (63196)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.10 0 0 63196
Előzmény: Geri1983 (63195)
Geri1983 Creative Commons License 2020.07.10 0 0 63195

Sziasztok! Most vásárolt Bestway fémvázas medence feltöltése érdekelné. Fúrott kút vízzel töltöttük, Baby pool kombi terméket raktunk bele. Barnàs,homokszerű zavaros a víz. Mi a megoldás rá?

Előre is köszönöm. 

Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.10 0 0 63194

A visszacsapó helye medencefűtésnél a szivattyú előtt van. Ez a rendszer nem zárt.

A zajt valószínűleg fals levegőszívás okozza, a medence, és a szivattyú közti szakaszt ellenőrizd. A legjobb, ha a bemeneti csövet megküldöd hálózati nyomással, és a visszamenő ágat lezárod. (A 3 bar nyomásra eladott csöveket tíz percig hat bar nyomással tesztelik, bírnia kell).

Előzmény: 1zsakkrumpli (63192)
boli77 Creative Commons License 2020.07.10 0 0 63193

Szia ! Nekem 100 méter lpe cső van fel tekerve semmi vissza csapó nincs és semmi baja. Kútról lett töltve a spirál és bele a medencébe. Szívattyú a medence vízszint  közepén van függőlegesen . Teszi a dolgát rendesen . A színt nálam is olyan 3-4 méter biztos van. Ott akkor valami levegő lehet.  

https://photos.app.goo.gl/dsUdG34u4FALCw7aA

Előzmény: 1zsakkrumpli (63192)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2020.07.10 0 0 63192

Most tesztelem a rendszert, de van egy kicsi problémám.

Szépen megy fel a hőmérő ma már 27 C-fokos a medence (hétfőn állítottuk fel, kútvízzel).

Egy idő után olyan mintha lelevegősődne a rendszer, zajos lesz a szivattyú, szállított vízmennyiség csökken.

A szivattyú földön van, a legmagasabb pont 3 méter, 5 db kollektor van (60 méteresek).

A szivattyú nyomócsonkjánál van a visszacsapószelep, lehet, hogy ezzel lesz a gond?

ombuccman Creative Commons License 2020.07.10 0 0 63191

Egy kis tapasztalat.

Bestway 3 méteres fémvázas medence, Bestway 3 m3-es homokszűrő (sajnos előszűrő nélkül), benne Flowclear (Bestway) vattagolyó. Június elején beüzemelve, azaz kicsit több, mint egy hónapja. Napi 3-4 órát meg a szűrő, nagyon kevés klórral (kb 4 minitabletta egy héten, és kb 10 ml Algaölő).

Tökéletes, semmi gond, a víz kristálytiszta (kb 4-szer volt porszívózva is, de én átküldtem az egészet a szűrőn, tehát a leszívott szennyeződés egyenesen a szűrőtartályba ment). A múlt héten 3 napig elmaradt a szűrő bekapcsolása, meg nem volt tökéletesen áttetsző (nagyon kicsit opálos volt a víz), kb 15 ml pelyhesítő bele (meg kivételesen egyszerre 4 minitabletta klór). Szűrő bekapcsol, otthagy, majd kb 4 óra múlva amikor ránéztem a medencére, a víz újra kristálytiszta.

Eddig nem néztem, hogy mi van a szűrőn belül, de mivel elvileg havonta kellene tisztítani, a hétvégén szétszedem, és átmosom a golyókat. Kíváncsi vagyok, hogy néz ki.

Szóval nekem víztisztaság szempontjából nincs gondom a vattagolyókkal. Az más kérdés, hogy a homok/üveg egyszerűbb olyan szempontból, hogy azt nem kell havonta szétszedni, kimosni, összerakni, és ugye 7-10 évet is kihúz. Sajnos ezzel az extra macerával nem voltam tisztában, amikor bedobtam a kosárba a szűrőgolyókat. Olyan megfontolásból tettem, hogy mivel ősszel úgyis az egész cuccot el kell bontani, egyszerűbb az üres szűrőt felvinni a padlásra, mint a homokkal telit.

A szűrővel kapcsolatban. Az Aqualoon szűrő az csak szűrőgolyóval használható, míg mondjuk egy Bestway/Flowclear homokkal is. És az utóbbiból a 3 m3-est ki lehet fogni 30-32 ezres ársávban is (múltkor az Obi-ban 28-ért adták). Tehát csábító az Aqualoon szűrő ára, de ugyanazért az összegért lehet kapni olyat is, amit többfajta módon is lehet használni.

s_tibor13 Creative Commons License 2020.07.09 0 0 63190

ügyesen kell kivágni az oldalát...:D

Előzmény: Egér Fogó (63189)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.09 0 0 63189

Jó-jó, de én csak a befúvónyílás alatt 5 centivel akarom leereszteni. Arra is van recpted? :)

Előzmény: bbnet01 (63187)
Lechi Creative Commons License 2020.07.09 0 0 63188

Sziasztok! Eltört a Bestway 3m3-es homokszűrős szivattyúm átlátszó alkatrésze, ahova a bejövő víz csatlakozik. Megragasztottam, de nem igazán lett jó. Próbáltam keresni ilyen alkatrészt (P6665), de az egyetlen hivatalos forrás egy lengyel honlap, akik péntek óta nem válaszoltak a megkeresésre (épp nincs raktáron az alkatrész), egy német oldalon meg horror áron (€25) van. Sikerült már valakinek szivattyú alkatrészeket beszerezni?

Amúgy egyelőre megoldottam a dolgot... a menet megegyezett a medencéhez adott (puha falú) vízbelépő nyílásba rakott idom fánk alakú tetekével, némi teflon szalaggal megoldottam a tömítést is, a közepéből kivágtam a rácsokat és belenyomtam egy collos tömlőt, pöpec lett... de azért nem hagynám így hosszú távon.

bbnet01 Creative Commons License 2020.07.09 -1 1 63187
Előzmény: bbnet01 (63186)
bbnet01 Creative Commons License 2020.07.09 -1 0 63186

Tudom, hogy még messze van, de amikor jönnek a "Hogyan kell leereszteni a medencét" kérdések, akkor itt lehet tájékozódni:

https://youtu.be/AzZBoIpxeh4

:)))))

baripari Creative Commons License 2020.07.09 0 0 63185

Szuper, akkor ertem. :) Es latom h nalad a foldre a homok ala kerult a geotextil, ez mondjuk  twnyleg logikus, akkir mi is igy fogjuk csinalni. Eps / xps- bol milyen vastagot raktatok? Nagyon köszönöm!

Előzmény: Gracioso (63184)
Gracioso Creative Commons License 2020.07.09 0 0 63184

Hogy már a kiszedett rész minél vízszintesebb (és "tükörsima") legyen, annál kevesebbet kell "finomhangolni" a homokkal. Mi lehet kicsit túlparáztuk, de nem akartam semmi lejtést benne, a medence dobozára is 0% volt írva.

Előzmény: baripari (63183)
baripari Creative Commons License 2020.07.09 0 0 63183

Nagyon koszi! Mi az a tukor? :)

Előzmény: Gracioso (63182)
Gracioso Creative Commons License 2020.07.09 0 0 63182

Nekem kb. szórol-szóra ez volt. Felszedtem a füvet (fájó szívvel :D), kiszedni a "tükröt", rá geotextil, rá kevés folyami homok hogy vízszintezni lehessen, rá az xps, arra rá "műfű", ami inkább szőnyegnek mondható. Hőmérséklettel, vízszintezéssel stb. nincs is gond, egyik nap feltöltöttük simán csapvízzel, másnap 27 harmadnap 29,5 fokos volt (szolártakaróval)

Előzmény: baripari (63181)
baripari Creative Commons License 2020.07.09 0 0 63181

Sziasztok, most lesz az elso medencenk, intex femvazas. A kertben allitanank fel, ahol jelenleg pazsit van, tudom h fure nem lehet rakni, mert atut a gyom, meg hideg is. Abban kernek segitseget, h miket kell alatenni? Gondolkoztunk abban h fuvet a talajrol levenni, a foldre homok ledongolni, arra geotextil, esetleg lepesallo xps h ne legyen hideg alulrol es műfű. Betont nem szeretnenk egyelore lerakni, mert lehet h megse jon be a medencezes.  Ha muszaj valami tartosabbat lwrakni akkor esetleg viacolor es arra műfüves reteg? Ti hogy csinaltatok? 

yeti31 Creative Commons License 2020.07.08 -1 0 63180

Ez fontos infó!

Szólok a homokszórót kezelő kollégának, hogy azonnal cserélje a homokot üvegre!

Mekkora átverés már, hogy eladják az üvegtöltetet a szűrőbe!

Ez tuti a tartály gyártók lobbija!

Előzmény: Egér Fogó (63179)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.08 -1 0 63179

Segítek.

A homok pár évmillió óta kopik magában.

Az üveget jó esetben tavaly őrölték.

Előzmény: yeti31 (63177)
BMW-GMBH Creative Commons License 2020.07.08 0 0 63178
Előzmény: natalyel (63176)
yeti31 Creative Commons License 2020.07.08 0 0 63177

Abban a medencés boltban gondolom nem volt készleten üvegtöltet csak homok...... és ugye az eladó ami van készleten!

Azt elmondták, hogy hogyan koptat az üvegtöltet és a homok hogyan nem?

Kíváncsi lennék a magyarázatukra!

Előzmény: Bosco65 (63169)
natalyel Creative Commons License 2020.07.08 0 0 63176

Üdv újra. :)

"Csodazsák" beszerzéshez kéne kontakt.

Mostanában már zippzárral ellátott, csőcsonkra felszerelhetően előkészített darabok képei is fellelhetőek a neten. Egy ilyet lenne a legjobb, de másféle is szóba jöhet.

Amúgy mi a _pontos_ megnevezése a csodazsák szűrőanyagának? Tudom, régen alaposabban ki lett vesézve a téma, de nehéz visszakeresni...

Ki most a "legautentikusabb" csodazsák-ellátó forrás? :) Név, email-cím és/vagy telszám kéne.

Amúgy jelenleg ilyen a víz, szóval nincs gond.

:)

Előre is köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2020.07.08 0 0 63175

Köszi a segítséget!

De sokkal egyszerűbb mint hittem!

Egy kis videó ami segített.Persze ehhez kellet az intex szerviz vezetőjének segítsége!

Egy illesztő műanyag fül ért a szivattyú motor tartóbakjához!Azt kellet megkurtitani(azóta szinte hangtalanul teszi a dolgát)

Amúgy tök egyszerű a szét szerelése!(6 db. csavar és minden a szem kéz előtt!

Csak hát mint minden kezdet nehezen indul.Hisz én ilyet nem szereltem ez-idáig!

Rezonancia megoldva!:)

Előzmény: Egér Fogó (63165)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.08 0 1 63174

Nincs feltöltött rendszer. Nem zárt, mint egy ház fűtésénél, a csúcsponton átjutott víz nem okoz nyomástöbbletet a szivattyú bemenetén. A medence nem fogható fel kiegyenlítő tartálynak, mert a levegőnek korlátlan utánpótlása van a Föld légköréből.

Előzmény: Katoczi (63173)
Katoczi Creative Commons License 2020.07.08 -1 1 63173

Ha csak nem a tetőről csurgatja le a vizet, a szintkülönbség kiegyenlítődik (közlekedő edény) és a szivattyúnak csak a rendszer ellenállását valamint a szívó és bejövő ág közti szintkülönbséget kell legyűrnie ha már fel van töltve a rendszer.

Előzmény: Egér Fogó (63172)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.08 -1 0 63172

Sok mindent gyártanak, keringetőszivattyúban is megfelelő pénzért kapható olyan, ami 5 méteres magasságon képes akár 600-1000 liter vizet mozgatni. Tudni kell, hogy itt nem mozgatni kell a vizet, hanem átemelni, két külön tartálynak kell értelmezni az egy darab medencét. Ezek ára három-hatszorosa egy közönséges 6 méterre képes kerinngető sziattyúnak.

IBO 8m, IBO 10m a legolcsóbb árkatgóriában...

Előzmény: GIGI15 (63171)
GIGI15 Creative Commons License 2020.07.08 0 0 63171

Szia

Ezzel nagyjából tisztában vagyok. A kérdés hogy pl ;  mezei keringető szivattyúval + 25 lpe csővel megoldható a folyamatos keringetés. Vagy van jobb megoldás erre (510 cm).

Előzmény: Egér Fogó (63170)
Egér Fogó Creative Commons License 2020.07.08 0 0 63170

Ez nudli. 1,2m2 felülettel a mérési hibahatáron belül maradó hőmennyiséget tudsz begyűjteni.

Más a helyzet ennél a felhasználásnál, mint egy lakás fűtésénél. A bejövő energia korlátozott, és a medence észre sem veszi a 6-700W hőenergiát. Forróvizes zuhanyt csinálhatsz, de ennél többre ne számíts.

A bejövő napenergiát a medence vizébe juttatni a legjobb hatásfokkal úgy lehet, hogy a lehető legalacsonyabb hőmérsékletű vizet melegítjük. Ez folyamatos keringetéssel lehetséges. Ilyen magasságnál a szivattyú közel annyit melegít a vizen, mint a Nap. Hiába melegedik a radiátor a napsütésben, ha a medence vizével hűtjük, egyből megávltozik a helyzet.

Előzmény: GIGI15 (63168)
Bosco65 Creative Commons License 2020.07.07 0 0 63169

Hali!

Nekem egy medencés boltban mondták, hogy az üveg zúzalék kikoptatja a műanyag tartály falát.

Van valakinek ilyen tapasztalata? Csak a homokot ajánlották.

üj

Előzmény: 1zsakkrumpli (63164)
GIGI15 Creative Commons License 2020.07.07 0 0 63168

Szia

Egy  1soros 60x208 cm, láda lett csinálva neki és rajta egy hőszigetelt erkély ajtó.

Előzmény: Egér Fogó (63147)
yeti31 Creative Commons License 2020.07.07 0 0 63167

Üvegtöltet jobb és nem drágább ha jó helyen veszed.

A szűrő leírásában benne van meddig kell tölteni és az is milyen szemcseméret ajánlott.

Előzmény: 1zsakkrumpli (63164)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!