Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Mennyivel érdekesebb lenne, ha ez az egy-két szerencsétlen töketlen a bőgés és fingás helyett kinézne az istálló ajtaján és akkor láthatná hogy az állandó szénadiéta helyett micsoda változatos finomságok vannak kinn a gyönyörű réten. Na akkor edzésnek... :-)))
Most egy különleges reszelőbőrűt mutatunk be, a Raspolyikus mikromin var. hupikekius-t. Japánban manapság ólomüveg-akváriumban is tartják ezt a fajta, háziasított törpekiridashit. A sugárzó szépsége miatt.
Jelenlegi fő élőhelyét bizonyítja, hogy a sakura season idején képes még a fára is felmászni, csak hogy közelről tanulmányozhassa a virágokat. A furcsaságról képes riportot készített a Tik-Mony Daily, Japánban kiadott angol nyelvű napilap is. (a kép szíves engedélyükkel)
Mértékadó todományos körök véleménye szerint a törpkiridashi eredetileg a Blefuscu-szigetről származik. Ejrópába először Oroszlánszagú Richárd háromkeresztes vitézei révén került be, az erényövek lereszeléséhez használták. Egyébként sós és brakkvízben is jól elvan és a kor is jól áll neki.
Teljes hossza 64 mm, vastagsága 1 mm. A többi adatot mindenki saccolja meg a képek alapján. Felhasználati értékét elsősorban a rendkívül finom metszetek és karcolatok készítői értékelik, továbbá ugyanilyen finomságok sorjázására is alkalmas. Jelen példányt a tiszteletreméltó Tsuki Muyakata kisasszony, nyugdíjas gésa ajándékozta a PTA TÖKI-nek (Törpkéskutató Intézet), miértis hálánk örökké a nyomában fog loholni.
Kedves Mester! Eme szellemes emelkedett remeken, kellemeseket szellentve, nedves szemekkel nevetek, rettenetes eme penge elme, gyenge elme erre megremeg! 😅😅
Szeretettel megveregetlek, vehemens veres fejek ez esetben szemembe nedvet tesznek, mert ezeken nevetek Veled Te rettenthetetlen ember, kedvem kellemes lett, jellemed megvesztegethetetlen! 😅😅
A reszelőbőrűek dehidroakváriuma a PTA Késmúzeumában ismét új lakóval gyarapodott. Csak semmi csicsa, még mindig a klasszikus ősi forma, egy kiridashi japánna. Ha a Föld másik oldalán születik, akkor akár angolna is lehetett volna. De láthatjuk, hogy a fejlődés iránya nála a ferde szemmel nézés felé haladt, így lett japánna.
Őshazájában szakéval fogják. Kitesznek egy pohárka friss, forró szakét, kicsit meglegyezik és a rettenetes tengermélyből nemsokára megjelenik a kitűnő szaglású japánna. Beszlopálja a piát és úgy bekap tőle, hogy kifekszik a poháron. Innentől kezdve könnyedén begyűjthető. Ez is bizonyítja a származását, mert ennyi szesztől egy angolna még csak spicces sem lenne.
Manapság kultúrkörökben meglehetősen elterjedt a tartása. A háziasított japánnának számos, manapság különösen hasznos tulajdonsága van, kiszagolja például, ha valami bűzlik. Bár ez manapság nem nagy kunszt. Hogy az őstermelők és segédeik is megnyugodjanak, a PTA kutatók kimutatták, hogy kulinális alkalmazásra is megfelel.
Élhossza 55 mm, teljes hossza 140 mm, vastagsága 3 mm, anyaga T12 acél. Látható elpékesztő masszívsága. A rettenetes mélységben, a gaz Rozsdák népe állandó támadásai közepette is viszonylagos épségben őrizte meg a bőrét.
Ejnye - bejnye kettes kecskegyerekecske! Emlegetsz szerte eme kedves netes csevej helyeken, s ellenem mekegsz. Eme nemes helyeket epe-nedveddel tele frecskeled! E helyen felelek: szerfelett helytelen! Nem verem szerte e helyeket. Ne vedd fejedbe, nem teszem, e verembe nem esem, nem esetem, kedvetlenem! Lelked kellemetlen seggfejesen nyesett egekbe les. Ez nem helyes, ehhez eszed nem hegyes, nem jellemes, ez neked rettenetes. Lesd meg ezen nyesztetet. Neked ez sem helyes?
De beste lelked nem enged! Eszedben leledzett eszetlen nemleges szellem, begerjedve feleled: nem, nem, nem! Ezekre kellemes perceket vesztegetve fetrengve nevetgethettem. Fejedbe tested veres leve ment, ez fel nem ment! Ne emelkedtesd feljebb, mert esetlegesen szertelen eszedet vesztheted. Te sem vetheted szememre, jegyezd meg: nemes embereket csellel nem szenvedtetek, nemtelen egyed fejekre teszek egyet.
A kést a PTA KISLÁNY (kirívóan silány) méltóságteljes és nagyhatalmú tagozatának figyelmébe ajánlanám!
A markolat a mostani trend szerint újrahasznosítható alapanyagot kapott, így komolyabb hasmars idején is könnyed, puha és komfortos érzést biztosít. Koszos kék bőrszalag hiányában a dél-amerikai indiánok által fejt és rágott kaucsuk(befőttes)gumi biztosítással valóban csinos és méltó tagja lehet a PTA késes múzeumnak!
Különleges kiridashi lelet került a PTA Késmúzeumának tulajdonába egy nipponi tisztelőtől. A bölcs öreg sensei, Kummanto Kichikuki kérte meg Mutsika Faratsuki gésát, hogy mivel ő már nem tudott felállni, tipegjen el az eszközzel az Akadémiához.
Csodálatosan tudományos, ritka példány. Minden reszelőbőrűek őse, a Kiridashi raspolyicus var. nihonica P. A Felkelő Hal, a japáncsík. De nem mákos, mert az egy másik - gasztronómiai - történet lenne ... Az evolúció később számos ágra törte fajt, de az elődök nemes vonásai mindben felismerhetőek. Borotvaéles farkával túrta fel a mulmot, hátha talál benne valamit. Később az evolúció - mint néhány fajnál - a farkából fejet, a szájából segget csinált, de ez manapság is megesett már. Fejlettebbnek önkikiáltott egyedekkel is, mint ahogy a mulmkavarás is.
Hatalmas szeme éjjeli életmódot sejtet, nyilván a sötét korokból származik, még a szíriuszi utazók és a galaxisok becsavarodása előttről. Az anyaga legalábbis. Szépen borotválja a szőrt, bár erre a tulajdonságára őshazájában nemigen volt szükség, ezért a feketehajú fafej kopaszításáról készült kép csak illusztráció. Vastagsága 7 mm, vágóélhossz 33 mm, teljes hossz 125 mm, nihoni lévén anyaga természetesen T12 (Tenno12) acél. Az őshazája környékén feltalált tollszárfogással megdöbbentően hatásosan használható faragókés.
ui: Ismételten felhívom a lilafejű vizilótörp és a csekélyértelmű medvebocs figyelmét, hogy elolvasás után ne felejtsék el visszakapcsolni a tiltást, különben még egyszer megüti őket a guta a véletlen olvasástól. Ha meg nem véletlen, akkor van tippem kinek a mijével foglalkozzanak inkább... :-))))))))
Köszi a véleményt, akkor a lilafejű vizilótörp listája szerint megint gyarapodtam egy névvel. :-))) Tudod, a szerencsétlenke szerint csak a tökfaragó "A" kés és itt önmagammal beszélgetek... ;-)
De nem engedlek el kés nélkül! Edzőtábori csendélet az ethyleunorumi csatamezőn, a germanuszok elleni kardélrehányó EB döntője előtt. Átütő sikert csak csak az üres dobozon arattunk, a híres ókori krónikus, Szilvóriusz Detoxicus szerint a végén lemostak minket...
A későbbi visszahányó eredményét nem jegyezték fel. Képünk illusztráció, a PNV (Pithecus Nagy Világtörténelme) modern - a mai kor szintjéhez illeszkedő - képes kiadásából.
Ne feledjük az indiániai amerikkok ősi felszereléseit. Még a Galambos Kristóf (híres magyar utazó) féle felfedezés előttről. Csingacshukk főnök sírjában talált eszközök szerint kőbalta, íj és nyíl, továbbá csontkés volt a fő felszerelésük. A vas tomahókot is az első kufároktól kapták, amivel aztán - nomen est omen - hókon is nyomták őket...
A kés anyaga csiszolt bölényféleségcsont - olyat láthattunk már eleget - most a tartója az érdekes, az pedig Untatamunka törzsfőnök lehánya, Lusta Puncihantás indián hencegnő találmánya, a varrás nélküli késtok. Persze sokan hamisítják. Ha netán valaki erre vetemedne: http://www.primitiveways.com/pt-knifesheath.html
ui: Apropo, a minap a kezembe került egy valódi ősi, Észak-Amerikából hozott eredeti indián népművészeti álomfogó. Tüzetesen megvizslattam, mert már itt-ott mállott szét. A hátulján megtaláltam a nagyon diszkrét, de olvasható feliratot: Made in China... :-))) (és ez nem vicc!!!) A kék bőrszalag abból való.
A mellékelt Wüsthof kést most vettem a vaterán, mert megtetszett a formája. A tisztelt fórumtársakk közül valaki meg tudná-e mondani, milyen célra használhattak ilyen hegy nélküli, lekerekített pengéjű kést?
A következő ízeltlábatlan bemutatásának érdekében nézzünk szét az ősi Egyiptomban.
Fáraóhangya. Nem a nálunk is ismert picuri ízeltlábú, hanem egy nagy ízeltlábatlan (nullpoda) raspolyicus fémhangya. (Megaformica metallica pitecusi) Még a múlt században találták Arcszesztismegisz fáraó maszturbájában. Elég kalandos úton, miközben több üveg ráki cserélt tulajdonost, és mivel jelentős késtartalommal rendelkezett, így lett a PTA Késmúzeum megbecsült darabja, egy ősi egyiptus készítmény, egy automata hangyaszívó.
Arcszesztismegisz fáraó udvari orvosa, Merewkhór készítette a fáraó számára. A fáraó ugyanis rendszeresen panaszkodott orvosának, hogy ha iszik, mindjárt hangyákat lát maga körül. Ez az óriás viszont magához csalta és felfalta mindegyiket, így a fáraó nyugodtan iddogálhatott tovább, mindig magánál tartva a hangyaszippantót.
A hangya anyaga atlantiszi orichalchum, a fullánkja vulkáni eredetű üvegkemény, de szívatós microraspolya. Ez az összetétel is mutatja a régi egyiptomiak magasszintű tudását. Manapság, a Gezarol-kor óta már nem tudnak ilyen hangyafogót teremteni.
A vizsgálatokat végző kutatócsapat - a veszélyekre fittyet hányva - az ókori szanszkrit tudós, Delirium Tremens által kidolgozott módszerrel tesztelte a hangyaszívó tulajdonságot is. Alkoholos italok bőséges fogyasztása, majd a másnaposság elmúlta után jegyzőkönyvezték a tényt, hogy senki sem látott egy szem hangyát sem. Tehát a hangyaszippantó még évezredek múltán is működik. Az a néhány fehéregér amit láttak, a kísérlet szempontjából irreleváns volt.
Tőrösfarkú vörös papírdarázs. Todományos besorolása Vespa spadus rufa P. Vörös és fekete potrohcsíkjairól a népies neve Stendhal-spádé. Előszeretettel bontja fel a borítékokat, így jut rendszeresen papír levelekhez. Mivel kedvenc tartózkodási helye a levelek, így fő fellelhetősége a levéltárakban van, de egyes források láttak már közönséges íróasztalon heverő levélen is darazsat. A kép természetazonos rekonstrukció.
Borítékbontásban és - méretének megfelelő mértékben - papírvágásban is jeleskedik. Bátor lény, soha sem húzza be a farkát. Dominánsan tartalmazza az "ájulós kecske" gént, így emberek jelenlétében biztonságos vele a munkavégzés.
Az ősi raspolyicus országhoz, az ízeltlábatlanok osztályába tartozik. Az osztály szétválása még a carbunculus korban megtörtént földi, vízi és légi alosztályokra. Ezekből több fajta példány is megtalálható a PTA Késmúzeumában. Ez a példány 40 mm hosszú, 1,5 mm vastag tőrrel és 45 mm-es fej-tor-potrohhal rendelkezik.
De már úgyis rajta voltál a törpeviziló listáján mint az egyik én, így megreszkíroztan a szólást. Különben meg amúgy sem lódítottam előrébb a témádat. Hát akkor jó kísérletezést...
Figyu, Pithecus, az a baj itt, hogy ha én szóba állok veled, akkor itt egyesek azt fogják hinni, hogy én te vagyok, te meg én. Amit szerintem egyikünk sem szeretne, úgymond nem tenne jót az önbecsülésünknek, vagy valami ilyesmi. No de mégis szóba álltam most már, egyszerűen csak azért - azon túl, hogy szarni rá ki mit hisz -, mert a témához szóltál, és normálisan szóltál.
Persze érzékelem az iróniát is, de az szódával még bőven elmegy, magam is sűrűn gyakoroltam, igaz, főleg régebben, most már annyira nem érdekelnek az ilyen csatározgatások.
Nagyon érdekes, hogy említed ezt a gyepvasérces témát - és akkor már benne is vagyunk a szakmázás közepében - természetesen ismerem a linkelt videókat. Azt mondanám, hogy ennyire azért nem kezdeném az elején az egészet. Tudom, vannak ilyen "autentikus" emberek, akik részben hagyománykövetésből, részben életmódilag, részben szakmai kíváncsiságból (mint a videón a Thiele Ádám), tényleg a legelején kezdik a mókát, és varázsolnak valamit belőle. Ha lehet. Ezt én tisztelem, de ebben most engem több dolog, ok is megakadályoz. Főleg ezek a relativisztikus izék, az idő, az energia... szóval erre nekem nincs sem időm, sem pénzem, hogy gyepvasércet kutassak patakok oldalában. Másfelől a gyepvasérc összetétele, hát nem pontosan az, mint az általam kívánt kvázi-wootzé, hát enyhén szólva sem az. Harmadrészt, én nagyon pragmatikus vagyok, amiről tudom, hogy eleve lehetetlen, abba nem annyira szeretek belekezdeni. A kvázi-wootz öntése így is nagyon nagy feladatnak tűnik.
Ugye, nem véletlenül írtam a wootz szó elé a kvázi szót. Te művelt vagy, tudod, hogy mit jelent. De kohászatilag mit jelent vajon? Hát azt, hogyha igazi wootzot akarnék önteni, akkor sajnos el kellene utaznom Dél-Indiába felkutatni az ott már rég kimerült, és elfeledett bányákat, bányászni, közben megküzdeni kobrákkal, tigrisekkel, stb. majd az anyagot hazacsempészve... stb. Hát ezt te sem kívánhatod tőlem, Pithecus, ilyet nem teszek meg a te kedvedért sem.
Amúgy azt ugye olvastad, hogy a pontos gyártástechnológia nem ismert, az elveszett, és ezért folynak most is kutatások erre vonatkozóan?
Szóval, szóba álltam... de nem ígérem neked, hogy ebből rendszert csinálok, sőt kifejezetten azt ígérem, hogy nem. Nekem nincs kedvem itt senkivel nem hogy huzakodni, de az egészen konkrét késkészítési, kovácsolási témán kívül, még beszélgetni sem. Ahhoz én már túl öreg bringás vagyok ezen a pályán.
Apis mellifera pithecusi, a háziméh méznemgyűjtő alfaja. Könnyedén felismerhető a potroh végén hosszan kilógó, sima fullánkról, ami helyet biztosít neki a PTA Késmúzeumban. Nevét az első leírójáról kapta. Azóta sem láttak másik példányt.
A gyűjtési szokásai egyedülállóak az Apidae családban. Az egész virágos ágat viszi a léphez, és csak otthon rendszerezi. Előfordulási helye legtöbbször valami konyhában, vagy olyan jellegű helyiségben. De nem válogatós, bárhova kirándul, mint uzsonnaméh. A hatalmas fullánkja megmaradt, de nem agresszív, mondhatni kezesméh. Annál is inkább, mert ember jelenlétében katatóniásan megmerevedik, mint a tennessee-beli ájulós kecskék, és úgy is marad.
A fullánk pengeformája viking seax jellegű, 83 mm hosszú és 2 mm vastag. A potroha 53 mm-es, a tora 20 mm-es, a feje 10 mm-es. A bizottság a szokásos tesztek elvégzése után certifikázta, hogy a fullánk kiváló késként, anyaga megfelel a kínai 440C-nek. Éle mint a borotva, de ennek bizonyításától a penge tűhegye miatt eltekintettek.
Bizony mondom néked, nehéz dióba verted a fejedet... :-))) Gondolom gyepvasérccel akarsz kezdeni, hogy autentikus legyen a dolog.
https://enfo.hu/kep/138 https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyepvas%C3%A9rc https://www.youtube.com/watch?v=ZQtbUuwsnX0 Úgy sejtem ezeket már ismered, csak azért raktam be, hogy aki még nem, az elhűljön... Persze amit párezer éve már megoldottak, megfelelő összetételű (!) alapanyagból, azzal ma kísérletezni kell. Én mindenesetre még nem láttam élő embert, aki ezzel foglalkozott volna, de hát akkor hajrá! Na jó, én is terveztem (jó régen) mikrometeorit porból törpkéspenge-olvasztást. Nem is a gyűjtés folyamata akadályozott meg - ennek ismertetése offtopik lenne - hanem az, amikor kiderült, hogy ezek túlnyomó része vaskohászati por. Nem is sejtitek miket lélegzik be az ember, ami csak mikroszkóp alatt látható, de ez már egy másik történet lenne...
És ha tudnád milyen nehéz volt ezt a képet megcsinálni... Ugyanis a legtöbb kés rendes acélból készült és természetesen igencsak mágneses volt. Pörögtek, forogtak, tapadtak, ajjjaj! :-)
Na akkor következzen valami egészen más. Tudom, hogy az itteni közönség elsősorban csak kész késeket vesz, és közülük kevesen készítenek késeket. Még kevesebben kovácsolnak késacélokat, és még annál is sokkal kevesebben foglalkoznak tégelyes, kvázi-wootz acél öntésével, majd pengévé (nem kard, csak kés) kovácsolásával. Én pedig éppen ebben töröm a fejem, bár azt hiszem, már csak tavasszal fogok nekiállni. Viszont addig is, gyűjtöm a tudást. Mert az nem árt hozzá, nagyon sok mindent kell tudni, arról nem is beszélve, hogy az ilyen kvázi-wootz acél készítése most is erősen vitatott terület. (Pl. a pontos összetételből az, hogy kell-e bele vanádium (szerintem nem), vagy az öntvény hűlési ideje, vagy a kovácsolási technika (a lehető legalacsonyabb, még működő hőmérsékleten kell kovácsolni), vagy egyáltalán a tégely összetétele, (legalább 1600 fokot kell bírnia), stb.) Szóval, ez egy nehéz ügy (profiknak is), és szívesen cserélnék eszmét róla azokkal, akik már próbálták.
Kezdjük a legkisebbel. Csodaturmix druida, az ősi gallérus nép nagy törpjének aranysarlója. Analfabetix ősi krónikája alapján ezt Befaucheaux, a kovács készítette Verdszájbaezt (ma Versailles) ősi magyar városban. Az eszköz a druida EDC-jéhez tartozott, ezzel vágta a varázsitalhoz szükséges zöldséget. Amikor Bessarix, a hős gallérus hadvezér romaellenes hadjáratot vezetett Császár Gyula ellen, a varázsital segedelmével a Túloz (ma Toulouse) melletti csatában irgalmatlanul felpofozták a Gyulát.
De merjünk nagyobbak lenni. A következő méret a spanyolok oroszlánölője, "The last fighter". Amennyi oroszlán arrafelé található ahhoz a 440-es acél is bőven sok. Terepmintás vászontokjában, általános, éhhaláltól megmentő kirándulókésnek kiváló volt.
Végül a legnagyobb, a híres brazil késmester, Tramontina által készített óriáskés. A zombi, chupacabra és pégrande ellen használható eszköz, mert ezek veszélyeztetik a jámbor brazilokat a favelákban. Persze alkalmasint jól jöhet majd a kialakulóban lévő SHTF esetében is...
Hol árulod? Falunap, búcsú? ;-) Esetleg valami szisztéma szerint, többnyomásos váltásban hordod magaddal, hogy a munkatársak előtt vagizzál amikor reggeliztek? Mert csak úgy nézegetni a majd' tökegyforma késeket elég unalmas. :-P Megvilágítva a kérdés gyökerét...
... és kis helyen elférnek. És vannak olyan hasznosak, mint az itt normának számított tizenvalahány különböző színű, vagy pár reszelőnyommal eltérő késalakú eszköz. :-)))
Igen ezzel tisztában vagyok én is. Ha lett volna itt az utóbbi időben valami értelmes mozgás, akkor lelkiismeret-furdalásom is lenne. De így sajnos nincs
Kicsit pontatlan Manly Wasp egyenesen Bulgáriából certivel és gyárilag ütött klipsszel.
S90V, amit el is hiszek. Emberközeli, mint egy Révész fejesgörbe:
"Ez a két halmaz nem találkozik, mert nem konkurenciája egymásnak. És van itt néhány viziló, nagy pofával, azon vastag bőrrel, diónyi aggyal, területvédő képzelgéssel és jó vizilószokás szerint a szarukat pörgő farokkal szórják szerteszét mindarra, ami nem az elképzelésük szerint való."
Akkor meg minek mínuszolsz minden olyan hsz.-t mint pl. Thandokan kését, amit ronya1 posztolt itt nemrég?
A Késmúzeumnak van hazai gyártása is, ami a jövő lehetőségeire mutat rá, vagy a múlt ismertetésével jelzi a jövőt. A PTA okl. késmesterének írása.
A késanyag a földön hever, csak le kell hajolni érte! Egy leesett darab. Felvettem, mint úriember a kesztyűt. Természetesen egyértelműen a Búxiúgáng Mínjián cég Jí De Pi gyárban készült anyagról volt szó. Megláttam benne egy fura nyúzókést. Egyszerű, kis nőies nyúzókést. Könnyed, elegáns EDC, ha hirtelen meg kell nyúzni valakit, akkor mindig kéznél van. Jól nyúzza a banánt is. És utána ugyanúgy töksimára borotválja a sörösdobozt, mint előtte.
Fogyókúrázóknak is kiváló. Szépen, kis adagokra lehet vele osztani a nagyi almáspitéjére szánt porcukormennyiséget*, így szabályozni a bevitt Joule-t. (szőkenőknek: kalóriát)
Persze nem teljesen univerzális. Fát például nem lehet vele vágni. Meg tököt se faragni. Bár, végül is ki tudja, egyiket se próbáltam. A nyele északi sarki diófa a műhely északi sarkából, moszkvicsrézfékcső, kismegszakítótekercs-drót és türkizszilánkocska. A teljes átlóhossz csúcstól-csúcsig 100mm, vágóhossz 55 mm, pengevastagság 1 mm, a szúróhossz nem értelmezhető.
* A kép megjelenése után rögtön keresett Don Pabló cukornádültetvényes Kolumbiából, hogy megvenné a célszerszámot, de elutasítottam, hiszen a haza és a PTA Késmúzeum kése nem eladó!
Nem értem én, hogy mitől lilul a szerencsétlen vizilovak feje... Vannak ugyebár jó kisiparos késgyártók. Szép és (általában) hasznos késeket farigcsálnak, annyit, hogy még el is adnak belőle. Ez a ma. Aztán van aki a múlt és a jövő késeit reszelgeti. Amik akkor a csúcstechnológiát képezték/fogják képezni. Ez a két halmaz nem találkozik, mert nem konkurenciája egymásnak. És van itt néhány viziló, nagy pofával, azon vastag bőrrel, diónyi aggyal, területvédő képzelgéssel és jó vizilószokás szerint a szarukat pörgő farokkal szórják szerteszét mindarra, ami nem az elképzelésük szerint való. És van, aki a partvonalon kívül drukkol nekik. Szóval nem értem azt a véres pofával hörgő, toporzékoló, magukat földhöz verdeső dühöt, amit a megjelenésem kiváltott itt néhány szerencsétlenben. Lehet hogy valamelyiket, valahol már agyagba döngöltem? :-))) Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy ezen az élőlények megragadtak a tökfaragó szinten és fogalmuk sincs arról, hogy a világban hányféle stílus létezik. És mitől trollkodás az, ha valaki a késes topikban késekről értekezik. Na jó, ezt tudom, kellene a 65 feletti IQ. :-))) Dictum, factum, punctum...
én olyan 2002-2003 körül kapcsolódtam be az online világba, eleinte csak a wap-on, fórumok, chat-ek kilószámra mindenhol
és troll hegyek mindenfelé
bármi módon lettek kizárva mindig visszajöttek valahogy, tapasztalatból tudom hogy csak az segít ha figyelembe se vesszük őket, közel 20 év rutinom van ebben ;)
látszik hogy fogalmad nincs erről a troll dologról
nem tudsz tenni elllene semmit, igazándiból szabályt nem szeg, vagy ha igen csak annyit hogy ne dobják ki, de ha véletlen kidobják csinál egy másik nevet és folytatja a tevékenységét
egyedül azt lehet tenni hogy nem veszed tudomásul, nem csak te hanem senki sem, nem írni neki, de másnak sem ahol említve van, még úgy sem hogy utalsz rá
lehet ez bosszant, de ha ennek hangot adsz ő örülni fog, hiszen neki akkor jó ha a másiknak nem
ha senki sem foglalkozik vele, akkor egy idő múlva elmegy, ez lehet hetek-hónapok-évek lesznek, de megunja amikor az égvilágon semmi reakciót nem tud a csapatból kicsikarni
ez nem birkaság kérdése, ez így működik
sajnos mindig van egy vagy több ember aki "eteti" mondhatnám azt is hogy aki eteti butábbak mint a trollok, de ezen megsértődnének az etetők ;)
Nagyjából egyetértek, pl. hogy pite a saját tökeit nyalja fényesre, bár az is lehet, hogy a pár "bizonyos" IQ-val rendelkező haverját hívta ide tököt fényesíteni.
Viszont ez az erőlködés felesleges és kicsit kínos is, mert pitekusz csak döglött lovat molesztál annak tükrében, hogy mennyire pörgött itt ez a fórum azelőtt.
Szerintem is simán le kellene tiltanod, bár én nem teszem mert érdekel, hogy a (nem létező?) pajtásaival hogyan erőlködik azon, hogy a nagyon vágyott, de soha meg nem kapott elismerést megszerezze végre magának.
Így viszont pont azt teszed, amit a legjobban szeretne. Lehet, hogy csodavárás, lehet, hogy tényleg csoda lenne, ha eltakarodna innen, de ha semmi reakciót nem vált ki, van rá esély.
Nézd Thandokánt. Nem reagál erre a majomra, pont úgy viselkedik, mintha itt sem lenne, mi pedig megcsodáljuk az épp elkészült munkáját. Mint eddig is.
Akinek fontos ez a topic, szerintem azzal tesz érte a legtöbbet, hogy levegőnek nézi Pithecust és összes megtestesülését.
Ha a törzsközösség elmegy innen, mert egy egoista majom trollkodik, akkor ő nyert, elégedetten hátradől és megy egy újabb topicot széttrollkodni. Nem tudom, milért nem lehet egyszerúen levegőnek nézni. Én ezt teszem.
Miért kellene szótlanul, birka módon tűrni, hogy egy ilyen .......... tönkre tegye, amit eddig itt emberek sok éven át felépítettek???? Ahogy látom ez itt senkit nem érdekel, de ez az egész országra jellemző, mindenki behúzza fülét, farkát és várja a csodát!! DE CSODA NEM JÖN, TENNI KELLENE ÉRTE, HOGY JOBB LEGYEN!
motto. "Rövid leszek, mondta a kígyó és felmászott a vasúti sínre."
Ennek a múzeumba került vintage késnek a története rendkívül hosszú és kanyargós. Rövidített változat. Eredetileg ungroszaxon gyártmány, a régi magyar Szólingben (ma Solingen) városából. A név, mint már tudjuk onnan származik, hogy a város tanácsában csak egy szál, zseb nélküli ingben lehetett hozzászólni a vitához, bizonyítván a szóló szerénységét és megvesztegethetetlenségét.
Az ungroszaxonok vitték át a Lenyugvó Nap országába, majd Artúró, a nagyon király, az ősi magyar Sokteve (később Camelotra angolosított) várának ura ajándokozta Oroszlánszagú Richárdnak. Richie kiverte, Etilén (később Ethlinn) holdistennő tiszteletére, ezüst félkrajcárokkal. A történészek szerint ekkor került bele az oroszlános beütő is. Ami nemigaz, hazudtak ezek már nagyobbat is!
Artúró királynak egyébként magyar gyökere volt, az ősnemesi vitéz lóháthy Túros család. Mai magyar leszármazottja Túró Rudolf. Oroszlánszagútól a hadjárat során elnyerte a kést egy maszáj zsoldos Beruga Legeny (neve apjáról: Legény) és néhánymillió legye. Mikor hazaért vele, einstandolta tőle Hallé Szalicil őcsiszári fenesége, Núbia Oroszlánja. Tőle némi pofozkodás után Pampallini a világhíres digóniai oroszlányvadász szerezte meg a tulajdonjogot. Erőszakosan. De ezen gazságon már a világ is felháborúdott. Már másodszor. Lám, az igazi ok mindig kiderül.
És még mindig nem ért véget a kés hányattatása. A szövetségesi barátságra tekintettel von Kanális tengeragy, a HTO (Hét Tenger Oroszlánja) cím büszke tulajdonosa, az Abcúg vezetője "kölcsönkérte" a digótól némi szalonnázáshoz, de a visszaúton elfogta őket a "Tripper Creek" jenki romboló és mint a közdisznóságra különösen veszélyes fegyvert Bull Shit kapitány elkobozta. De közel már a vég. Arrafelé, a Shit ház környékén sétált egy éjszaka véletlenül Sankale (Sonkalé) Hood, egy afroameroungromaszáj csuklyás és felkiáltott: Oh shit! És hirtelen egy nagy forgószél kerekedett és a kezébe sodorta a kést. És ajtóstól belökte a házba. Aztán kilökte az ablakon. Pont a sheriff kezeibe. A forgószél áldozata, elkerülendő a rácizmus vádját, szabadon távozhatott. Így esett, hogy a helyi sheriff - titkos és nagyon különleges PIA ügynök lévén - eljuttatta a kést a legjobb helyre, a PTA Késmúzeumába. De nézzük a kés kiállítási formáját a korabeli minimál-EDC zsebórával, zseblámpával és gyomormelegítővel körítve.
motto: "A jó az, amiről még nem derült ki hogy rossz." (P.)
No akkor jöjjön a mai déli nyúz-ó!
Ez a kecses ősmagyar eszköz számos üzenetet hordoz. A PTA Késmúzeum nevében is köszönjük ógur testvéreinknek, hogy segítségükkel rávilágosodtunk, de ez egy másik, hosszú történet lenne. Ecce nyúzó, Óguriából!
A pengeanyag jóféle martenzites saválló acél. A híres kínai vasvárosban, Stainless-ben, a világhírű Stainless Steel cégnél (Búxiúgáng Mínjián), a Tsir-Ke Phing (Jí De Pi) gyárban készült a lemez. Pengevastagság 1 mm, pengehossz 70 mm, a teljes hossz 131 mm. Számos gyáruk található még világszerte, például a Rostfrei, a Nyerzs, az Inox, a Rustproof, sőt a Ruostesuojaa is, hogy csak a fontosabbakat említsem.
Csodálkozik valaki, hogy manapság az emberformájúnak mindig csak a nyúzás jut eszébe? Ez viszont egy másik téma lenne... De akkor inkább nézzük a következő nyúzókést. Nem akarok tippeket adni, de nagyon jól használható. Utólag bármit rá lehet fogni. Mint a nyuszira...
Veszedelmes jószág, a minap is legyűrte a Pepszin falut támadó langallókat, csíkosra vágta mindet. Az eszköz "transylvórium trader skinner" néven ismert a művelt világban, az első példányt állítólag az ókori Retrográd városában készítették. Innen terjedt el világszerte, még Vinlandon is merték. A kés anyaga az előzőek alapján már nyilvánvalóan tudott, gyalui. És a PTA a támogatásával is terjeszti a világosságot.
Á, hagyd! Nem tudtam honnan ismerős ez a szerencsétlen. Aztán rájöttem, hogy ez a kedvetlen Fekete Lovag, és mint köztudjuk, a Fekete Lovag mindig győz. :-)))
Mielőtt az off-vinnyogás beindulna, tájékoztatom a nagyérdemű lilafejű törpevizilovakat, hogy a video teljesen ontopik, hiszen kiváló kardok láthatóak benne!
Már az ókorban is ismert volt a nyúzó kiridashik osztályának néhány északi képviselője. Már a Medvekula-saga is megemlékezik róla. A reszelőbőrűek rendjének a PTA múzeumba került tagja egy vas aranyhal, esetleg guppi. Rendszertani besorolása a fagyállók családjába tartozó Frostaica raspolyicus var. nyissz P. Hogy oszoljon a sötétség, látható még a képen egy mini-kandeláber is. Fényereje 1 kandela, hatótávolsága 1 tipikus tipi, illetve 1 iglu. Egyszeri töltéssel órákig működik.
Anyaga T12 (Thor12) acél, pengehossza 50 mm, vastagsága 7 mm, teljes hossza 112 mm. Benne a Mindentlátó Szem. Külön előnye, hogy elhagyhatatlan. Ha ezt előveszi a vadász a -40 fokos fagyban, akkor nem tudja elveszíteni. (gy.k. odafagy a kezéhez a skinner) És a zuzmóból is kilátszik.
Amúgy státuszszimbóleum is volt, hiszen ennyi vasat egy kiskésre elpazúlni csak komoly törzsi tanácstag engedhetett meg magának. Amíg meg nem elégelték és szánhúzókutyatápot nem csináltak belőle...
Hogy a tökfaragók így szezon végén se sertésedjenek meg, bár én már valamikor 9-10 éves koromban leszoktam erről, a későnérők kedvéért itt egy alkalmas kés, Marttiini mester késői kései közül. (A lilafejű törpevizilovak kedvéért: ez/az/ő nem én vagyok, kisdobos becsszóra!)
Áááá, ez nem tévedés. Ez nála alapállapot. Állítólag, a rossz nyelvek szerint, egyszer indult egy szellemi vetélkedőn, de még egy eukarióta is leverte. Azóta ilyen frusztrált és begubózott a saját kis világába, ahol én, ahogy "feljelentésében" írta, 10-20(!!!) példányban létezem. Persze ezt sem fogja fel, ezért megpróbálok késes példát hozni, hogy ő is megértse. Úgy viszonyul az értelemhez, mint ez az eredeti japán "damaszkolt" mikrotörp kés...
Most már vasaljunk is egyet! Egy különleges történelmi lelet, Kis Ajax kígyója. Kicsit lankadtnak tűnik, de a látszat csal, vaskemény.
A leletet állítólag Tuthiphingész híres Kólikája alapján szagolta ki az egymásra épült sok Trója közül a középsőben egy Schweinman nevű turkáló. De több mint egy évszázadra eltűnt, míg nemrég egy titkos adományozó eljuttatta a PTA Késmúzeumába. (Dionüszosz fizesse meg neki!)
Bökő, bár a tesztek szerint némi faragás (pl. fogpiszkáló) is jól elvégezhető vele. Igazándiból egy közbe' szerzéssel - természetesen ógörög viszonyokról van szó - rendszeresített szolgálati uzsonnakés, amit Trója ostrománál osztottak ki a speciális egységek résztvevőinek. Ez bizonyítottan a "Faló kommandó" egyik tagjáé, Ajax honvédé volt. (név és patkó beütő!)
Külön kiképzést kaptak rá. Alapos kiképzés nélkül a kétbalkezes, vágókészség és késmanufucktúra nélküli tökfaragó parasztkatonák csak köpködték volna a nevezett eszközt. A történelmileg közismert Faló hadművelet gondos előkészítésére jellemző, hogy még lóterméket (gy.k. lószart) is készítettek fából, hogy tökéletes legyen az álcázás. Egy megfonás előtti kísérleti - még nem tökéletes - darabra helyezve látható a nyers erőt sugárzó, katonai kivitelezésű uzsonnakés.
Igen, ez a csontkések középső fejlettségi fokozata.
Az első darabok bunkóscsontból készültek. A jobban kézreálló bunkót meghagyták, a másikat letörték és ferdén lecsiszolták. Mint egy mai injekcióstűt. Ezzel kiváló szúró és mintavevő szerszámot kaptak. Ez a második darab, Rahan eszköze már fejlettebb, hiszen a csöves csont hengeres részét használták, egyik feléből késpengét csiszoltak, a másikat kissé felérdesítve markolatnak használták. A harmadik a korabeli csúcstechnológia, a borotvaéleshez hasonló csontpengét ergonomikus famarkolattal látta el a késmester. Ez a forma a mai napig használatos, persze a kornak megfelelő acélpengével.
Az ősidőkben még fontos dolog volt a gyerekek megfelelő fejlődéséről való gondoskodás. A játékszereikkel is a való életre készítették fel őket. A fiúknak elsősorban vadászati segédeszközöket...
A megkülönböztetés akkor még könnyű volt, hiszen ahogy az ősi közmondás tartja, "A fiúknak pucujuk van, a lányoknak puncijuk." Barbár idők, manapság ez már nem olyan egyértelmű... :-0
Ugorjunk párezer évet. A PTA - TEJCSOKI (Pithecus Tudományos Akadémia - Tajgai Elődök Jelenkori Csontkutató Intézete) Késmúzeuma, Kormos Nyurganyanya jakut tagtársnő jóvoltából, újabb rendkívül érdekes darabbal gyarapodott. A tiszta funkcionalitás, minimal-art még a csontkorból.
Az aszimmetrikus kések egyik eklatáns képviselője. Egy jakut (szaha) EDC. Jobbkezes változat. Érdekes késtörténelmi tény, hogy ez a forma, amit egy kődarabon elcsiszatolt csöves csont és egy faág szerelme hozott létre még anno, teljes mértékben fennmaradt a vaskorban is. Sőt manapság is használhatónak mutatkozik jakut körökben a fagyott hal faragására.
A penge rémszarvas(marha) csont, a markolat szibériai tajgafa-szára, a ragasztást akár hamvas fenyőfakönnyel is végezhették. A penge hossza 130 mm, vastagsága 6 mm, szélessége 33 mm. A kés teljes hossza 226 mm. És tényleg vágja a halat.
ui: A lilafejű törpevizilovak elolvasás után ne felejtsék el újra bekapcsolni a tiltó x-et! :-P
Megint csontok. Az évek óta ide se köpő fikanickek, töketlen tökfaragók és a szellemi vetélkedőn a papucsállatka mögött végzettek lapozzanak. :-)))
Akkor nézzünk be a csontkori konyhába!
Először egy a vadászat mikéntjét mutató karcolattal ellátott nyúzókés látható. Nehogy azt gondolja a szakácsnő, hogy csak úgy megfogták a húst a hentesbarlangban.
Látható a mamut elejtéséhez szükséges nyílszám. Itt a szakértelem kis csorbát szenved, hiszen nem adja meg a nyilak energiájának megkívánt joule-értékét, sem pedig a darabszám plusz-minuszát. Továbbá kérdéses hogy a mamut melyik alfajhoz tartozik. De ez a konyhában már lényegtelen.
De láthatjuk az ősök esztétikai érzékének kialakulását. Egy egyszerű konyhai nyeszetelő is a lehetőségeikhez képest díszes.
Marha, paua és disznó, akik az anyagokat adták. A csontkés teljes hossza bőr nélkül 65 mm, legszélesebb része 31 mm, legnagyobb vastagsága 7 mm.
KrrUugh őskésmester tervei alapján egy csontkori bontókés korabeli másolata. Őscsontkori vadász-halász-madarász EDC. A borotvaél nem volt kívánalom, hiszen akkoriban mindenki szőrös pofát viselt.
A konyhabarlangban is kiválóan teljesített, pláne hogy járt mellé egy zseblámpa is.
És végül egy indián munka, ott tovább tartott a csontkor. Hálás köszönetünket fejezzük ki Khakhaskhakha főnöknek, a tollashát indiánok vezetőjének, aki némi tüzesvíz ellenében a PTA-nak ajándékozta ezt a történelem előtti ősi eszközt.
Az indián squaw a hálaadási pulyka nyúzásához használta. Hálaadás: az indiánok véres vadpulyka-sztéket zabálnak és hálát adnak a Nagy Manitunak, hogy a rabló sápadtarcúak nem korábban jöttek és hálát adnak a sápadtarcúaknak a vasért és a tüzesvízért.
Valóban! De ne feledd, ez a PTA (Pithecus Tudományos Akadémia) Késmúzeumának CSOKI szakegységének (CSOntKések Intézete) szűkített formájú bemutatója az ősidőkről, amikor olyan szegények voltak, hogy nem volt egy vasuk sem. A mai kor csontszerszámai kultúrkörökben ismertek, így múzeumi szempontból érdektelenek. :-)
Ebben igazad van! Azt is el tudom fogadni, hogy valaki ilyen mütyüröket készít mindenféle fellelhető anyagokból. Amiknek a nagy része használhatatlan, fogalmazzunk úgy jó indulattal, hogy dísztárgy. Sok embernek van hóbortja, de nem erőlteti a másikra! De, hogy ide rakosgatja és még ráadásul ........ történeteket ír hozzá, amiknek semmi valóságalapja nincs Plusz min. 4 nick néven dicséri az alkotásait, így próbál káoszt teremteni, már nem normális dolog. Először dühített, hogy ezeket az írásokat látom itt, ami szerintem nem ide való. Most úgy gondolom sok munka lehet benne mire kitalálja, leírja ezeket, az életéből x időt tölt el, hogy azt itt lévőket bosszantsa. De meddig tart tovább görgetni és nem foglalkozni vele így nem ér célt a munkássága és csak saját magát szivatja. Nevetni kell rajta és kész!
Aktualitása közeledvén nézzünk régi csontokat. Amikor az ősembermester már jól megmarkolható megmarkolattal látta el a csontpengét.
A D'elf in Gott am Magam hegycsúcs közelében, a Krucifixus kolostrom és a Donner Wetter meteorológiai állomás közötti feneketlen tó fenekéről felhozott iszapban, egy neanderfatálas mellett találták az alábbi bökőfélét.
Még ma is úgy vágja a zsírt, mint a vajat! Növényevőknek is kiváló, simán viszi a főtt répát. Az elemzések szerint pengéje Bos taurus domestica csontja, a nyél anyaga egy speciális fafajta, a vállfa, az Apis mellifera egyfajta köpetével kezelve. Az eszköz teljes hossza egy nagyarasz.
A rettenetes Békahámozó! De vitte a barnamedvét és a mamutot is. Borzalmas erejére bizonyíték, hogy az utóbbiak ki is haltak. Anyaga - a PTA kutatásai alapján - mint az előzőekben, csont és vállfa.
Ez az előfutára a bugylibicskának, hiszen mint látható a tengely már megvan, csak még a becsukhatóságot kellett később feltalálni.
És mára végül nézzük meg a "push dagger" csontkori előfutárát. Figyeljük meg az univerzális pengeformát, ami az ősöknek lehetőséget biztosított a vágásra, nyeszetelésre, puhításra, sőt a tökönszúrásra is. A speciálisan kialakított különleges markolatforma, korát megelőzően jobb és balkezes is volt.
Ez a bökő-vágó eszköz decens ősasszonyok kedvelt ön- és konyhavédelmi eszköze lehetett. Az eszköz gyönyörű példája a "mindent megeszünk, ami viszont nem rágható el, abból eszközöket készítünk" ősi elvnek. A késhez, a mellette megtalált patkánybőrön olvasható certifikázás-töredék szerint örök garancia* járt.
* "...Bár az eszköz a legkiválóbb, kőkor előtti anyagokból, gondos technológiával készült, előfordulhat hogy a penge, vagy egy része bennemarad a páciensben. Esetleg rálép egy mamut. Semmi gond, Önnek csak egy dolga van, visszajuttatni a meghibásodott darab egy részét i.e. 20013-ba és természetesen kijavítjuk, vagy kicseréljük. A "megették a vadkutyák, kérem cseréljék" típusú csalók ne strapálják magukat..." (Úunghkrr nyelvből fordította: PFI)
A kongó-bongók EDC kése. Egyformán jól vágta az ellenséget, mint ásta a gyökereket, aratta a kölest. Persze egy idő után - mi az, hogy minden parasztnak fegyvere van - luxuscikké, státuszszimbólummá vált és csak a kiváltságosok tarthatták.
Egy valódi vintage nyakkés. Persze némi diszkrét pimpeléssel, ami kezelhetőségét javítja. Alapja egy úgynevezett Plósz-féle szike. A PTA Késmúzeum híres Vakbél-emlékkése.
Figyelembe véve az akkori körülményeket, lehet hogy néhány eszközt, például a példabeli példát is, még az 1800-as évek lókórházaiból örököltek. A tokja egy szükségtok, a teszteléshez készült. Később - ahogy magamat ismerem - nem fog készülni hozzá egy másik.
A hátteret kifogásoló kocsmahuszárok óvatosan nyilatkozzanak, mert dr.P-né dr.Gor Ila rosszallása után több fülük lesz, mint foguk. A kés olyan élesre fenhető, hogy ha egy szúnyog rászállna, egyből lenne két fél szúnyogunk, egy hajszálból simán lehet tollaságat faragni. (Vesd össze Connor MacLeod kardjával. Az bakfitty volt!)
De minek mindig az a szőrszálhasogatás... :-) Térjünk vissza az ősember-késekhez. Amikor az ősi technológia és az újonnan feltalált anyag - a réz - a mesternél találkozik.
A megfelelő vastagságú külszíni réztelér kellő kopácsolásával, majd az őskőkori csiszolási technika alkalmazásával és Uuugh nagypapa által (állítólag) elejtett mamut agyarának felhasználásával készen is van a kés. Rossznyelvek szerint Uuugh nagypapa döglötten találta a mamutot, csak azért mondta a nagy vadászmesét, mert a hordabeli csajok előtt akart nagyzolni, de ez már egy másik történet...
Ferro Bond PIA-titkosügynöknek annyit sikerült kinyomoznia, hogy állítólag anno dacumál a Lemmingrádi rusz területéről zabrálták a hupivörös törp-csukisták. Bond mesterkém autóguminak álcázta magát, de sajnos kiszúrták. Azóta csak sziszegés hallatszik a kémrádióban...
De ne tokosodjunk be, ez esetben nem káros dolog a széthúzás. Majd összedugjuk. Az ősi eljárást már a kora-ókorban, a két folyó, a Káma és a Szútra völgyének ősi civilizációi is gyakorolták.
Kóboroljunk tovább, jöhet az amerikkok földje, illetve kése. Egy ketchupa villámharcos kése lehetett. Díszelgéskor használta fogolybontásra. Daliás idők... élvenyúzás... élveboncolás... magaskultúra... Manapság már nincsenek villám-, csak szivárványharcosok...
Szakadár tudósok szerint viszont konyhai paprikavágó eszköz volt, mivel megtaláltak egy csomó csomóírással csomózott kiput, amiken többször hivatkoztak a "Capsicum annuum var. cerasiforme hatása a dihidrogénmonoxidban hőkezelt ichthyo-féléket fogyasztókra. Rövid cím: Kétszer csíp?" tanulmányra. Sajnos csak a hivatkozások maradtak meg, az eredeti tanulmányt a konkvisztádorok kicsomózták.
Ne essünk mindig abba a gigantomániába! Vagy ha igen, akkor ma másszunk ki belőle!
Egy mikromachete Brazíliából. Valódi szénacél penge, valódi rézpöckökkel rögzített valódi mahagóni megmarkolattal. Mikrodzsungelben, mikrobozótirtáshoz nélkülözhetetlen. Brazíliai rezidensünk dr. Silva Palinka Jr. ajándéka a Késmúzeumnak.
Régen volt már emlékkés. Most nézzünk egy ország-emlékkést. Ahogy az ősi nóta tartja: "Egyszáz jennek ötven a fele..." A másik fele is. Tehát már sejthető, hogy a testvéri japánok földjéről származik a két 50jenes markolatú eszköz. A kés eredeti japán anyagok felhasználásával, eredeti japán tervek loptálásával készült a Pithec Művek összes helyiségében. Használhatóságát tekintve kígyónyúzó és/vagy kiridashi.
A jó skót atyafiak dirk-je. Természetesen spórolósan, mikrotörp kivitelben. Sav és rozsdamentes penge, kókuszdióhéj markolat, a hagyományos zöld skót olcsókővel ékítve. Az egész összesen vagy 30 mm, tehát már majdnem kard.
Az LGM párhuzamos univerzumok legkisebbikébe, az LtGM (Least Green Man) steampunk világba jutott el a téridőgép. Ettől lejjebb már tényleg nincs. Kivéve, ha a néhány lilafejű Vizilótörpöt is beszámítjuk. Az ottaniak steampunkok nem nagyon fogadták barátságosan a gépet, így pár képpel és egy késsel gyorsan hazatért.
Óvatosan a hozzászólásokkal, feltűnt itt pár nick a semmiből és igen aktívak az utóbbi időben ezen a topicon!
A "mester" magával beszélget és szinte minden írásában cseszegeti az itt fórumozókat, evvel próbál vitát generálni! Ügyesen csinálja, profi, sok éves tapasztalat állhat mögötte! :-)) Valószínűleg sok topicot rombolt már szét. A kedvenc állata a víziló, remélem egyszer megcsókolja egy méretes példány!:-))
Vasbicska! Hmmm, az nem semmi! Én csináltam már fából, csontból, rézből, de vasból csak újraépíteni és pimpelni volt kedvem. :-) Az alpakka (remélem nem egy alpakát akarsz feláldozni) legjobb beszerzési helye a nagyi eszcájgosfiókja, régiségvásár, ócskapiac. Kitűnő, kés jellegű eszközök nyeleként újrahasznosíthatóan vastag alpakka tömböket találhatsz, potomért. Itt egy ilyen darab pimpelt változatát láthatod. Látható az elnémetesített Szólingben város neve és a nyél készítője Ali Pacca vendégmunkás beütője is. :-)
Ne tudd meg milyen állapotban volt, de ettől most már a tökfaragók is megnyalhatják örömükben a saját töküket. A fara különösen vastag, számos lehetőséget biztosít a szétszabdalásra.
Egyébként nem kell mindig forrasztani, a saját anyagából készített szegeccsel, nyilván több munkával, de teljesen észrevehetetlen szegecselést lehet csinálni.
A bicska az teljesen más világ szerintem, jóval összetettebb mint pl. egy kés vagy tőr, emiatt is és Kocsis Úr munkái miatt is állt be az agyam, mint a gerely.
Ilyesmit ( használatban van )és még néhány hasonlót csináltam már, de a bicska lesz az igazi kihívás.
A köszörülés nem gond van kapacitás, valami egyszerűt akarok ami egyedülálló és megragadja az ember figyelmét és vissza vissza gondol rá miután meglátta.
Hát, engem lehet befolyásolni, kérdés a fehér csonthoz milyenek lesznek a szín kontrasztok mert szerintem olyan játék lehet ez mint a fekete és fehér összhangja vagy a zöld és pirosé
Egyenlőre még szerkesztési fázisban vagyok, penge rugó méretei, mechanikus mozgása és egyéb egyetemes fázisok összebarkácsolása fejben,
aztán ha gyulladik az az izzó akkor nekiállok a megaszondott mívemnek.
Mikor mikorra fog elkészülni nem tudom 1-2 hét max 1 hónap remélem, de az biztos a penge anyagát már félretettem ( 18%w tartalmú 3mm vastag törött gyalukés darabból lesz ) a rugóval még vannak szellemi hiányosságaim DE
Alaplemeznek kor anyag vagy sárga vagy veres rezet gondoltam, elválik mit forrasztok majd mihez.
Köztes markolatnak m.sípcsont darabot valamilyen faragott motívummal, talán Magyaros t vagymillent.
Már megálmodtam, de még nem 100-as a kép
A kés akkor szép ha kész és megkóstolta a gazdiját-dakota közmondásom
Istenem, továbbra is az alkalmatlan szarok, ráadásul miniatűr méret. Aprópénz nagyságú, levélen szintén látszik a méret és az óra fogaskerék méretből saccolt, de neki nagyító alatt látszó semmire való eszköz ismétlése, ami már volt kirakatban. A tiltott felhasználót amiatt nyitottam fel, hogy végre lelép-e a francba, válaszolt-e az utóbb neki címzett hozzászóláshoz, de úgy látszik, ez a lény itt az órás topik Bélája. Ott is kb így trollkodott egy elmebeteg évekig. Ráadásul hosszú és hideg telünk lesz... Na újabb hónap "piacilégy" mentesség következik, hátha egyszer arra kell nyitni, hogy érzékeny búcsút vesz és kotródik az oldalára, vagy a családja további szórakoztatására. Az 1.2 cm-ből meg könnyű 12 cm-t hazudni, és a többi részt is arányosan, valódi kés mérete emelni. Alsó tagozatos gyerek is képes rá. De abból még nem lesz sem Thandokan, sem Kocsis, vagy más KÉS. Miniatűr tájat lehet varázsolni üvegbe növényzettel, és egyebeket is, de ennél szánalmasabbá vált szarokat a kretén történetik miatt főleg eddig elképzelni sem tudtam. Csak orvos ismerősöm, aki betéve tudja a menetrendet, bár mindenhová autóval jár, azt hiszem, kb annak lehet ilyen haszna még. Bár azzal a tudással legalább másokat nem bosszant, csendben űzi és nem erőszakolja magát másra. De hát a piaci légy ilyen.
A PTA SS-gépe (Spacetime Slider) automata szkenner üzemmódban ismét egy párhuzamos steampunk univerzumba botlott. Mivel késkereső prioritása volt, így az alábbi gépséges kést hozta haza.
Egy ilyen eszközből sokminden fontosság megtudható a származási helyéről. Ezzel a pengemérettel kiváló tökfaragó. Ideális a vajas-lekvároskenyér nagyüzemi gyártásához, hiszen a széles penge egyik felére vajat, a másikra lekvárt téve a kenyér egyetlen oda-vissza húzással készre kenhető. A kés használatának csak a fantázia sivársága szabhat határt. Érdekes adalék a steampunk emberek lelkivilágához, hogy a kés végén a durva, erőszakos üvegtörő-vég helyett egy elegáns üvegvágó található.
Sajnos ezekkel a párhuzamos univerzumokbeli eszközökkel az a baj, hogy a meghajtást - jelen esetben a léghűtéses sárkányszemkristály-energiakő vezérlésű mikroreaktort - még nem tudjuk bekapcsolni. De üresjáratban működik.
Ettől még az eszköz mechanikus üzemmódban használható. Nem lévén növényevő kérődző a kutatócsapatban nem csak gyümölcsök, hanem természetesen a fokhagymás kolbász, a füstölt szalonna, sőt minden kések próbaköve, a kőkeményre edzett tikmony is aprításra került. A teszteken - még a nyúlteszten* is - az eszköz kiválóan teljesített, de ezt már megszokhattuk a steampunk univerzumok késeinél.
Végül, mivel a méret bizony - tetszik, nem tetszik - lényeges, nézzük csak: pengehossz 106 mm, pengeszélesség 37 mm, pengevastagság 2 mm, a teljes késhossz 205 mm.
* A nyúlteszt, vagyis úgy kell nyulat fogni hogy sót szórunk a farkára, késpróbánál úgy módosult, hogy a sót pohárnyi vízbe szórtuk és abba lógattuk bele a kést. A másik nyúlfogási módszer, azaz beülünk egy bokorba és utánozzuk a répa hangját, késügyben nem értelmezhető.
Nem kamutopik. Csak a hozzászólásaidat és linkjeidet tettem be, és nem úgy tüntettem fel, mintha én lennék te. De ugye a látogatottság egyértelműen igazolja, hogy a kutyát sem érdekel amit ide teszel.
Ejnye skacok, ez már a szánalom csimborasszója! Az még hagyján, hogy idáig csak hülyeségeket irkált rólam az a 2-3 élőlény, de hogy kamutopikokat indítsanak, nyilvánvalóan ne legyenek tisztában a net és a fórum működésével, már árnyékszékfoglaló hosszúságú marhaságokat irkáljanak a Szent Tökfaragókés érdekében... Háááááát.... Szóval kilóg a (vizi)lóláb... :-)))
Node, mivel régen volt egy valódi steampunk kés, és ahogy a mondás tartja, "Amíg a Galaxis kerek, mindig lesznek steampunkerek", hát lássunk most olyat, amit a PTA SpacetimeSlider gépe hozott egy párhuzamos univerzumból.
Az eszköz vágóeleme nyilvánvalóan egy sárkányfarok vége, amit a fejlett technikával rendelkező drakon mesterek 3D-ben galvanizáltak. Vagy nem, mert az sem kizárt, hogy a nálunk alien néven ismert xenomorph lény egy darabja. Ez esetben a galvanizálásra sincs szükség, hiszen a lény levágott farokvége UV-rádium-hőkezelés és liofilizálás hatására teljes tömegében fémes átalakulást szenved, ami már köszörülhető.
Az eszköz méretei megfelelnek a mi univerzumunk kettő- és négykezű lényeinek is. A markolat hossza 94 mm, normál kézméretnek tökéletes. A penge 109 mm hosszú és 2 mm vastag, általános EDC célra, egy jó tokkal alkalmas lehet.
Ősidőkben, még a Bandzsi-korban, Ichi Furamuki a Kaki Maru kiridashihalász hajó kapitánya különös lényt látott kiemelkedni a fenékháló felhozta lomhalmokból. Matsimochi, a hajó krónikása le is rajzolta az esetet. Képünk lényegazonos rekonstrukció.
Megcsípték, mint dér a hecsedlit, és - korukat megelőzve - még a hajón használatra készre preparálták. Mivel sem előtte, sem utána ilyet nem találtak, az értéke nőttön nőtt.
Túlélte a történelem viharait. Túlélte a kínai inváziós kísérletet is, amikor Tsetselenntsüng császárnő inváziós flottáját csak a Pukisaga (= Isteni Szellenet, v.ö. Szent Szellenet) segítségével sikerült elhárítani. De ez egy külön történet... Anyaga a vizsgálatok szerint T12 (Tennó12) acél, vágóéle 62 mm, élszöge kuruc fokos, vastagsága 5 mm, teljes hossza 150 mm.
Azok a legendás Fűszer-szigetek... Az ősi magyar, eredeti nevén Makuka szigetek őstermelőinek őstermékei. Ők még őrzik magyar gyökereiket, a répát és a petrezselymet.
A penge a hosszas csiszolás eredményeképpen teljesen rozsdamentes lett. Az anyaga a csiszoló kezének fekete elszíneződését alapul véve feketeszénacél. A markolat szerecsendió, szegfűszeg és zöldbors szegecsekkel. Tökfaragó vizilovaknak ez sem való... :-)
Azt miből gondoljátok, hogy a Pithecus ezeket a nemkéseket saját maga csinálja? És nem inkább letölti a képeket valahonnan az internetről?
Ugyanis... a késkészítés ugye meglehetősen gyakorlati tevékenység, amihez ügyesség, különböző készségek, tapasztalat, és még anyagi erőforrások is kellenek. Bár az ember nem feltétlenül akarja eladni az általa készített késeket, de azért arra törekedni szokott, hogy egyrészt funkcionális legyen a szerszám, másrészt valamennyire szép is. Egy olyan szaki, aki már tud épkézláb késeket készíteni, az ezt a "szabályt" önkéntelenül is betartja. Teljesen "értelmetlen", gyakorlatilag használhatatlan késeket viszonylag kevés ember akar készíteni. A kések elsősorban, és nagyon funkcionális eszközök, használatra valók, amely erre alkalmatlan, az nem kés.
Na most... Olyan persze előfordul, mint Jorge Luis Borges: Aszterión Háza c. elbeszélésében, hogy a mű teljesen értelmetlen. De ilyenkor joggal feltételezzük, hogy a készítőjénél sem stimmel valami.
Ennél a Pithecus-kollégánál viszont valami furcsa kettősség van: egyrészt ugye teljesen értelmetlen nemkéseket mutat itt be nekünk, másfelől viszont, bár az érvelései, amelyekkel az ellenzőit kritizálja, nincsenek éppen a csúcson (logikailag, érveléstechnikailag), de az tagadhatatlan, hogy nagyon műveltnek, tájékozottnak, széles látókörűnek tűnik. Persze az a lehetőség továbbra is fennáll, hogy Pithecus-kolléga... hogy is mondjam?, nem egészen beszámítható. Ilyet már azért láttunk a történelemben. Abban az esetben összeegyeztethető lenne a szövege, és a nemkés-bemutatója. Mindenesetre kézenfekvőbb (plauzibilisebb - ez a szó tetszeni fog Pithecus kollégának, és még talán érteni is fogja), hogy ezek nem az ő nemkései, mint az, hogy, ezeket ő csinálja. Igazából csak egyetlen egy kérdés van itt: miért? De ez meg egy pszichológiai jellegű kérdés, amire pl. én nem is vagyok kíváncsi.
Na pörögjön a vizilófarok... :-) Ha már a kampós kések szóbakerültek, itt egy valódi ameroamerikai ősi kés. Mivel akkoriban még nem volt egy vasuk sem, így az egész bölényből készült.
Ez a példány iskolai felszerelés volt, skalpolásórán használták. Íme az irokéz (Író Kéz) törzsbéli Makuka (Mutyi Szotyi) skalpolásórán hibátlanul elkészített röpdolgozata :
Figyeljük meg a finom, félig fogazott (a Tripper Creek-i indián nyelvjárásban "half serrated") pengét a körvágáshoz, a lefejtést alátolással segítő széles, éles pengevéget.
A Sárkánykarom az ősi legendák kése. A szürkésfekete acélkarom a zöldre érlelődött sárkány-ujjperc csonttal az időtlen erőt vizionálja elénk. Történelmi háttér: Hamubasült almáspitével jól megrakodva, még Richie the Lionsmell csapatához csatlakozott egyik leszármazóm, nemes vitéz boldogházi Almás-Pithe Ettele, hogy felszabadítsa a Szent Szellenetet. De útközben, Sárkánylaka városában, (helyi nyelvjárásban Draculi, szászul Dracodorf) a bennszülöttek - megtudva hogy a Delirium Tremens egyetemen drakulatikát is hallgatott - felkérték a helyi sárkány megrendszabályozására. Megtalálta és megdumálta vele, hogy megszabadítja az ifjúkora óta kényelmetlen, fölös körmeitől, és akkor a sárkány visszamegy az őshazába, az anyja Kínájába. Mert itt állandóan aggszüzeket tukmálnak rá, akik társalogni buták, dugni kicsik, enni meg rágósak.
Mai felhasználási területét tekintve elsősorban önvédelmi gombászkésként használható. Az éjszakai sötét erdőben nem csillan meg a mattszürke pengén a holdfény, így a támadó gombát a borotvaéles kés egyetlen nyisszantásával fel lehet szedni. És nincs az a fürge gomba ami túl korán észrevenné a gombászt és elmenekülhetne.
De nehogy a kappanok csehül érezzék magukat, itt egy kiváló, eredeti Cseh kés. A hordás és a rendszeres használat nyomaival.
Köszönöm, hogy meglátogatott a Lurdy-ban. Viszont ellent kell mondanom. Valamit félreérthetett. Idén mindenkinek biztosítottam vásárlási lehetőséget, aki élni kíván vele. Vasárnap délután, a kiállítás végén is volt eladó darab az asztalon.
Ha a törzsközösség elmegy innen, mert egy egoista majom trollkodik, akkor ő nyert, elégedetten hátradől és megy egy újabb topicot széttrollkodni. Nem tudom, milért nem lehet egyszerúen levegőnek nézni. Én ezt teszem.
"Én a Kocsis bicskáimra kaptam egy halom mínuszt! :-))" A 4 már 1 halom??? Sz@rd le! :-DD
Most már én is kapok párat, de attól én még jól alszom, hidd el. ;-) :-))
Nem kell elnézést kérned, ez a nyitott topic, és semmi gusztustalant, személyeskedőt nem írtál! Nem kell "befejezned", mert van 1-2 ...izé.....szóval, érted? :-))
Kocsis úr bicskái gyönyörűek, nem vitás, de a nepperek, meg hogy kevés van belőlük viszonylag, jól feltolták az árát. Nem a Mester tehet róla, ő annyit készít, amennyit akar, ennyi.
De! Ezek használati tárgyak -alapból-, és nem hiszem, hogy 1 80-100Ft-os késsel jobban vágnám fel a paradicsomot, mint a 15-30Ft-ossal. ;-) Szalontai mester, v. akár a Révészék is igen jó bicskákat készítenek, és nem horror áron.
Amúgy jókat reggelizek 1 Opinellel is, nem ezen múlik. :-) Persze, van olyan bicskám, amit ha előveszek, nagyon vigyázok rá, de néha előveszem, használom, nehogy megsértődjön. ;-) :-))
Biztos vagyok benne, hogy nem tévedek! Feltűntél itt a semmiből és hozzászólásaid nagy része amiből nincs sok, arról szól, hogy a "mestert" próbálod "dicsérni". Ezen kívül te és ő is használta itt a viziló és a törp szavakat ami egy késtopicban azért nem jellemző. Ráadásul magyarázkodsz, de nincs miért mert nem tartozol nekem elszámolással azt csinálsz amit akarsz. Lentebb kértem, hogy aki a "mester" miatt jár ide jelentkezzen, hát nem látom a nagy tolongást! De akkor ki nyomogatja ezt a sok + jelet a hozzászólásainál?
Én a Kocsis bicskáimra kaptam egy halom mínuszt! :-))
Úraim!
Mindenkitől elnézést kérek ezen jellegű hozzászólásaim miatt!
Befejeztem, nem írok ide ezzel kapcsolatban, de lehet másról sem!
A PTA Késmúzeum csontkollekciója Lo-Phing Kong tóngzhi külsős tagtársunk jóvoltából egy valódi kínai-ujgur-tibeti jellegű ősi, valódi hamisítvánnyal bővült. "Állítólag" valahol Xanadu* romjai között találták. És ezzel a PTA jakhosszal megelőzte a híres ereklyevadászokat. Szidni Fogsz, Lóra Combos vagy akár Indiános Jónás a fasorba' sincsenek.
Pengehossza 140 mm, vastagsága 5 mm, a kés teljes hossza 235 mm, anyaga a kiváló, ősidők óta használatos BTO (Bos taurus osse). A tokja pedig valószínűleg nem járt úgy mint a tél, azt ugyebár köztudottan nem eszi meg a kutya.
Menjünk kicsit lefelé az igazi Indiába. Egy szikh kirpan, az öt K egyike. Nem a három K, nem a sarki K hanem az öt K. (Kes, Kangha, Kacsha, Kara, Kirpan) Ilyen még nem volt a múzeumban. Most már van. És lesz is még állítólag. Elvégre India szikhes pusztái hatalmasak.
Dr.Csantraszakáll Singh processzor, a PTA rendetlen levedző tagja Ysapures városában tett szert erre a kirpanra. Ez valódi, ősi, az indiai kézművesség remeke, tiszta kézimunka. De vigyázat, állítólag már a kínai Chomuvuogmuk-ban is készülnek hamisítványok. A feltételezhető tulajdonos pedig Kaur volt. Szemből szembeötlik Káli istennő fekete vért folyató smaragdzöld szeme. Szóval ennek is van valószínűsége...
Pedig most tévedsz. 10+ éve ismerem online naná hogy kiállok mellette. Tud makacs lenni ha cseszegetik de szerintem erősen itt a helye a keskedvelők között.
Nekem is vannak Szalontai bicskáim, késem és meg vagyok velük elégedve, de Te is tudod, hogy más kategóriát képvisel. Nem biztos, hogy annyival kevesebbet ér mint az árkülönbözet, de ez van.
Ezt már megbeszéltük szerintem, a bicska nem konzervbontó, nem balta stb. ... ! :-)
Mindenre meg van a megfelelő eszköz, ez egy finom "műszer" precíz kidolgozással. Ismerem az elvárásaidat ez neked való! :-) Ha eladó lenne 50.000Ft-ért kb. 5 perc alatt megvennék.
Vettem régebben egy kínai hungarian foldert de nem győzött meg. Felteszem a spy azért jobb, de Zsoltot ismerve ez az eredeti biztos még annál is sokkal jobb darab.
Hát ez nekem sem való. Bár kedvelem a Spyderco-t és nekem is van tizenpár darab de ezzel nem tudnék mit kezdeni. Kötelet, biztonsági övet vagy esetleg beleket nem sokszor vagdosok. Ha esetleg vitorláznék, akkor meg salt szériából választanék valamit. Pláne hogy most ebben a túlárazott világban jó dárga is és az ATS 55 nekem nem előny egy VG10-hez képest ami újonnan ennyi. Inkább egy hagyományos police, para* vagy valami hasonló, amit amúgy lehet is használni valamire.
Pontosan, én se. Lurdyban is kinn volt a készítő és meg lehetett NÉZNI pár kését, de venni nem. Sebaj, vettünk mástól aki szorgalmas volt és hozott eladásra. :D
Cuki dolog, amikor egy kappan arról hörög, hogy két Pithecus hozzászólás között, ami szándékosan legalább egy nap, és a topiknak megfelelően késekről szól (népek, helyek, világok termékei), késekről való értekezés helyett csak "indulatokkal van tele a topic". (Persze ha szépen kérnek... :-))) ) Pedig a képeket is csak linkelem, ne fogyasszon helyet a sok érdekes tökfaragvány és vásári "gyűjtemény" elől és nehogy - véletlenül meglátva - megálljon a fejlődésben egy viziló*. :-)
Legyen ontopik John "Hupikék" Rambotörp híres kése. Mint tudjuk ez etet, itat, öltöztet és megvéd a dzsungelben.
Rambotörp ezzel szabadította ki Okoska törpnagyot és megmaradt csapatát a rájuk ferde szemmel néző, gaz Hókuszpók "Charlie" fogságából.
* off ui :"Én a vizilovakkal vagyok!" Nagy pofa, vastag bőr, diónyi agy, területvédő reflex. Ezzel együtt nagyon cuki állatkák. Bár kétségtelen, hogy a balettiskolába nem vették fel őket. Erről meg is van a véleményük, mint itt is: http://www.keptelenseg.hu/allati/vizilo-kaki-14075 Erről itt sem szoktak le. Pedig az ősidőkben, mikor még a keresztet is kézzel vetették, mindig vittem nekik perecet az állatkertbe. :-)
Bármely hasonlóság volt, van, lesz vizilovakkal kizárólag a véletlen műve lehet, a PTA (Pithecus Tudományos Akadémia) minden kártérítési igénytől elhatárolódik!
Megvan! Több is, például a Répák Ura. Mint tanult olvtársaim tudják, Egykő Albert, a híres magyar fizikus relativitás-elmélete szerint "elméletileg minden relatív." Mint a bemutatásra kerülő díszes trancsírozó, ami a "vizeskezű" Karotta óberhamburgerführer fegyvere volt valaha.
Azokban az időkben répa a répának volt nyula... A híres chilei száguldó riporter, Mancoba Capaskod készítette ezt a világraszóló képet a rémtettekről, az áldozatai előtt pózoló RR-ről (Répák Réme). Az RR a Gasztronóm Köztársaság (Dél-Gasztronómia) zöldségaprítóinak, a hirhedt Vegán Légió harcosainak volt a fő fegyvere
Manapság is előfordul, hogy egyes helyeken elképesztő kegyetlenséggel nyúzzák, aprítják a zöldségeket. Ebből forradalom lesz. De csak lassan - éppen gyöngyözve - hogy ne legyen zavaros a húsleves. Ezekért a rémtettekért valaki egyszer - száz év múlva - biztosan felelni fog!
* Nyugi, ez a kezdőkorból való, bőven több mint 10 évvel ezelőttről. Van és lesz is még, csak most alkotói válságban vagyok, ahogy a művészek a lustaságot nevezik. ;-)
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
Ezzel egyetértek. :D
"Munkásságod" az utóbbi időben Pithecus Mester szapulásában és ellehetetlenítésében merül ki, de sebaj, hiszen itt szerinted mindenki Pithecus Mester álnéven! :D
Tanácsodat megfogadva további izzadtságszagú kommenteket kívánok! :D
Nekem is van "pár" bicskám, késem, csak még nem éreztem ilyen művészi hajlamot, hogy ilyen szép fotókat csináljak róluk. ;-)
"Kérem keletkezzen akinek ezek az írások tetszenek és napi rendszerességgel járnak ide a "mester" miatt!
A mester elnevezés enyhén szólva röhejes!! :-))"
:-))) Én már csak tovább görgetem a hülyeségeit. Attól még "idejárok", olvasok. Ne hagyjuk, hogy szétcsessze a társaságot! Irogasson, linkelgessen, ki nem sz@rja le?! :-DD
De ez nem elég, a *témarombolás onnan ismerszik meg, hogy hiába nem látom a hozzászólásait, teljesen az azok korbácsolta indulatokkal van tele a topic.
És hogy ontopic maradjak: a gyalukést is élezni kéne néha. ;-)
Ez a topic meg már úgyis veszett fejsze nyele, nincs értelme visszajárni.
Nem neki kellett volna külön topicot nyitni, hanem a többieknek.
Úgysem jönne át, a figyelem hiánya egyáltalán nem zavarja.
Ha már forradalmi hangulatba kerültünk, a közelgő aktualitás okán nézzünk meg egy emlékkést. A penge anyaga valami '56-os eredetű, roncs rozsdás vasdarab, talán kinyílt fegyvercső, a konkrét sztorija rövid és itt érdektelen. "Ebből kés lesz..." hallottam. A késsé válás evolúciós folyamata több mint fél évszázadig tartott, de a végére eszméletlenül felgyorsult.
Az akkor (éppen) aktuális címer a tisztelgés. Tisztelet a(z) (h)ősöknek! A csontmarkolat utalás arra a sok csonthülye baromságra, amit - akkor és most is, bár különböző előjellel - hozzátettek a pucér, tapasztalt és látott valósághoz.
Gondolom többen szívesen látnánk itt a hasznos és/vagy érdekes hozzászólásaidat bármelyik korból, bármelyik kontinensről és bármelyik univerzumból. :-)
Egyébként mit lehet azokkal kezdeni, akik képtelenek felfogni egy faluvégi Késdobáló, egy dobókés és egy repülő kés közötti különbséget? Stb, stb...
No, de semmi gond, hadd érezzék magukat legalább itt valakinek. :-))) És persze Te sem úszod meg kés nélkül... ;-) Itt egy csodaszép gyöngykagyló nyelű kis viking seax.
motto: "Jobb ma egy túzok, és mégcsak nem is túlzok!" (régi magyar közmondás)
A jámborszarvas markolatot az ottani praktikum diktálta. Egy rémszarvas agancs ilyen célra kevésbé alkalmas, a tánszavasé pedig tán túlzás lett volna. Pláne a hímszarvasé. Az argentin pompaszarvas, pláne az indiai szandálszarvas pedig, bár megfelelő lett volna, de túl messze voltak.
Meki Messzer*. A hajszálvékony, borotvaéles, hajlékony penge a legszívósabb bigmekket is úgy nyesi, mint banyaprotkó a parízert. Ezzel a legszárazabb, összesült sajtburgerből, egy lepukkadt Mekiben is olyan hajszálvékony szeleteket lehet vágni, hogy egy maestro cortador is elszégyellné magát. Egy felújított solingeni Lütters-penge van benne.
A Meki nálunk az ősidőkben olyan helyet jelölt, ahol a kalandozó betérhetett egy finom kecskegödölyefasírt menűre. Innen a Mek-Mekk név, ami a nyelvújításkor Meki lett. A messzer pedig simán ócska atavisztikus germanizmus. A penge - az ősivel felületazonos - valódi rekonstrukciója dr.Lémony Citreae külsős tagtársunk munkáját dicséri.
Viking kagylónyelű miniseax. Egy kés nem lehet olyan kicsi, hogy ne legyen szép és hasznos. Ezt a pengét egy dvergar készítette Chromos, Molybdeya és Vanadindr istenek részvételével. Partmenti hajósnépeknél a kagylónyél vagy kagylódíszítés még kiskéseknél is sűrűn előfordult.
Láthatóan nemcsak a nagydolog, hanem a kisdolog is fontos volt nekik. Az északiak se ettek mindig fókát. A sarki nyúl bontására (a védőgázas csomagolásból is) tökéletes. A szalonnás tűzdelésre is kiváló, továbbá a kész sültnyúl** gondos aprítása sem probléma neki.
Arról nem én tehetek, hogy néhány szerencsétlennek a kések ilyetén történő megközelítése magas, mint vizilónak a balettiskola.
A hangulatuk 5%-os. (ha a lepisilt kilométerkőé 100%) A humorérzékük 0,01%-os. (ha savanyúkáposztáét 100%-nak vesszük) Esztétikai érzékük 2 %-os. (ha az eukariotáké 100 %) A szívósságuk 1500 %-os ( ha a vacsorára tálalt hajótörött-cipőtalp 100%) A falusi Késdobáló viszont felvetette a repülő kések további ismertetését. :-)
A kések röpképessége már a régi időkben is megvolt, példa erre ez a csontpengéjű, agancsnyelű eszköz. Az ősi, pregalambián (= Galambos Kristóf, a nagy magyar felfedező előtti) indián kés.
A csontpengék előnye az volt, hogy villámgyorsan borotvaélesre lehetett fenni. Annál gyorsabb már csak az volt, ahogy ezt elvesztette. A penge egy bő lény lábcsontja (a szűk lényé kicsi volt), a markolat jámborszarvas.
Későbbi korból származik ez a gyönyörű push-dagger. Figyeljük meg áramvonalas alakját, elegáns röptét...
A penge a jól bevált T(áltos)12 acél, 7 cm hosszú, 5 mm vastag, a teljes hossz 13,5 cm. Bök, szúr, vág, így a konyhai felhasználástól a bordarepesztésig bármire alkalmas.
A kisbálna röptét még kevesen láthatták. Pedig repül a bálna! :-)))
Már korábban szóbakerült Piás Erik (Erik Deliriumsson) a viking és a felderítőútja, emlékezzünk meg a nejéről is, Grűn Hildáról. Neki küldte az emlékezetes híres expedícióról a kést. Piás is kitett magáért, a neje bájaira emlékezve nevezte el a csodás új földet Grűnlandnak.
Csak mineralógiai érdekesség, hogy amikor Grűn Hildát a szomszédasszonya megkérdezte hogy az a zöld a késen az valami kőféle-e, akkor ő rávágta, hogy "a'hát". Na innentől az ilyen kő neve achát. Pengehossz 96 mm, szélesség 14 mm, vastagság 2,5 mm, teljes hossz 186 mm. A kés képe egy autentikus viking vajashordón készült.
Legyen kiridashi is. Afrikai ékfejű kunyhóscsiga, a Taknyoncsusz niggerusz var. afrikuss P. egy megvasult példánya. Bár a mimikri bajnoka, álcázza magát, ez is a raspolyicus faj tagja, csak simabőrű.
Teljes hossza 70 mm, vágóéle 28 mm, vastagsága 5 mm, éle az a vágós fajta, de korlátoltan bök is. Anyaga a megvasult raspolyikus fajnál megszokott TSTM acél. Rejtőszínével kiválóan érzi magát a sötét dzsungelben is, éjszaka kiváltképp. De akkor nem nagyon lehet fozózni.
Nyitottam egy új Topicot a részedre, ahol bizonyíthatod a késeid értékét és a rajongóid is kommentelhetnek, hogy mi a jó és mi a rossz amin változtatnod kellene.
Felvettem a kedvencek közé és idönként rá fogok nézni, hogy hogyan is alakul a dolog:
Nem igazán a munkásságára gondoltam, hiszen réegbben is írtam, hogy "jó kisiparosként szorgalmasan munkálkodsz": http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159530874&t=9004699 Inkább a mérgező személyiségére és a gennyes stílusára akartam ezzel utalni. Persze a Szankovits-ot jó leírtam. Ezért elnézést!
Igen, ezek használhatatlan tárgyak, nem kések! Dísztárgy ként talán funkcionálhatnának, de ez a topic nem erről szól! Esetleg ha lenne olyan topic, hogy mit lehet kihozni pár limlomból, ott megállnák a helyüket.
" Mennyiféle kés van a világban, esztergakés, gyalukés, húsdarálókés és még számtalan."
Ebben kivételesen igazad van, de nem gondolom, hogy lenne valaki itt aki ezekről szeretne kommunikálni veled!
Ezekkel talán a esztergályos, asztalos, hentes stb. .... topicban kellene tárgyalni!
Ezeket a jelzőket amiket itt osztogatsz elég durvának találom!
"Lüke Szájvaker, Kappan, vinnyogó, öcsisajt, popsipofi (ez magyarul segfejet jelent)" elég durvának találom!
Nem tudom, hogy rájöttél-e már, de itt te vagy a kakukktojás???
" Lám, lám, hogy beindultak a káráló kappanok. :-))) A felhasználási területekről még csak a tökfejük faragása, meg a virágkaró látszott. Most meg a kocsmahuszárok hőbörgése, hogy "na gyere ki a kocsma elé, ha mersz!"
Mennyiféle kés van a világban, esztergakés, gyalukés, húsdarálókés és még számtalan. És ez a pár kappan mióta nem tud egy értelmes hozzákárálást megejteni...
Ecce ulu! Az eszkimókák nagy találmánya. Rozsdamentes. Kiválóan viszi a fókaszalonnát, de a friss fókahúst is. Arrafelé ez a kóstoló-kiskés méret, a mutatóujj tövével támasztott tollszárfogással használták és tok nélkül hordták, volt az anorákon egy praktikus kis uluzseb.
Tupilek Taqukaq a késküldő eszkimóka barátunk mégegy babonát eloszlatott. Az igaz, hogy a szíves vendéglátáshoz náluk hozzátartozik a nőnemű ágymelegítők kölcsönadása, de ez manapság már nem jelent automatikusan dugványozási engedélyt! Merthogy a hölgyeknél az ulu nemcsak EDC, de CIA is.
A medvebőrön hamar oda a répa, ezért csak óvatosan!
A következő változat a nyeleskés, ez már Afrika és vasból készült. A Hott&Totta cég leányvállalatának vezetője, a lelkes PTA tag Xanax Lulubula vásárolta meg az ungabunga törzs szokásos éves búcsúján. Ilyenkor búcsúztatják a szüzességeket és egyéb ilyen régiségek adásvétele is megtörténhet.
Egyes todományos körök szerint a konstrukció az ugorka nembéli magyar, Ménrút (Ronda Ló) érdeme, aki először itt volt kalózinas. Kifejlesztette ezt a többcélú szerszámot. Aztán gyakorlatias szempontokból úgy gondolta, hogy Afrika-szarva le van szarva. És elment a vikingekhez rablóipari tanulónak. Ezt az afrikai kitérőt azért valószínűsítik, mert a szerszám viking közvetítéssel az eszkimókáknál tűnt fel mint nyelesulu.
És hogy ma se maradj kiridashi nélkül, itt van egy kis praktikus simító, a vésetek szálkáinak eltávolítására, csiszolás előtt. Persze egy fafej szálkátlanítására is jó. Kéred? ;-)
Én csak olvasója voltam ennek az oldalnak, de mióta elterjedt és uralomra jutott benne a Kenyapithecus, azóta fizikai rossz érzést jelent belenézni. Sajnos.
Szemetet csináltam? Ejnye "Lüke Szájvaker, NEM én vagyok az apád!" :-))) De a kedvedért itt van egy valódi hamisított afrikai ősemberkés, varacskosdisznó markolattal és tűzben edzett kókuszdió pengével.
Mihez szóljak hozzá, kappanka? Amihez lehet, ahhoz szóltam, de a tonnaszám virágkarókat faragóhoz, vagy számos önarcképet faragóhoz (annak legalább világított valami a fejében :-) ), vagy ahhoz a szerencsétlenhez, aki képtelen felfogni, hogy nem csak a tökfaragó kés létezik, a világ sokkal tágasabb, vagy ahhoz a bunkócskához, aki azt képzeli, hogy csak az ő tökfeje mondhatja ki, hogy mi a kés, különbenis menjünk ki a kocsma elé és majd eldöntjük? Pedig ez is kés...
De hát ennek felfogásához ismerkedni kellene a világgal, nem fingorászni a levendulamezőn. Szerencsétlenséged is csak kárál, vinnyog, hőbörög, de egy értelmes hozzászólásod sem volt. Én meg mit szóljak ahhoz, hogy ki, melyik búcsúban milyen kést vett? Vagy rendelt. Aztán árulja ezerrel, mint "sohasemvágottésnemfent" vitrines példányt. ;-) Hozzád meg elküldtem a postásomat az üzenetemmel. Még frissíti a kézbesítési ismereteit... :-)))))
Már megkértem a moderátort, hogy takarítsa el innen ezt a sok szemetet.
Ez volt a válasz: " Teljesen ontopik dolgok, még ha a maga sajátos egyedi stílusában készíti és érdekes körítéssel teszi föl. Akit zavar, rejtse el a hozzászólásait. "
Összehord minden zagyvaságot, aztán jön egy kép, ami nem kés és akinek ez nem tetszik az mind hülye! :-))
Hozzászólni nem tud, ez tényleg a klasszikus write-only mód.
Tulajdonképpen egy párhuzamos topicot visz, egy külön thread-ben, mindentől és mindenkitől függetlenül, minden mást lesz@rva, a saját kis primitív világát ránk erőszakolva.
A mínuszok helyett hasznosabb lenne, ha az látszana, hány embernél vannak elrejtve a hozzászólásai, magáért beszélne.
Persze a motto csak azoknak, akik a füstölt főtt marhanyelven kívül más idegen nyelvet is bírnak. ;-)
Na mi legyen a mai menü? Legyen kiridashi. A valaha vízben élt, raspolyicus fajból. Íme a garda. Idegenszívűek figyelmébe, nem az olasz Garda, az egyenes gerincéből láthatóan ez magyar garda. Már az ősidőkben is speciális módszerrel fogdosták össze őket. Kiállítottak egy parasztot a domboldalba hogy figyeljen. Ha meglátta a gardát akkor elkezdett ugrálni, és üvöltözött, hogy "vonul a garda, vonul a garda, ott vonul a garda".
Egy hal-kiridashi, az (eddig) utolsó jégkorszak óta őshonos magyar garda megvasult példánya. A nemzeti vasgarda, a Pelecus raspolyicus. Köztudottan nem szereti a compót, de ez nem is tartozik ide, az egy másik történet...
A következő legyen egy pörölyfejű. Semmi extra, ügyes célszerszám. Persze tökölni nem lehet vele. Eredetileg a viziniamniamok területén lehet találni, de rendkívül ritka. Helyi, bennszülött elnevezése piff-paff-nyissz, a todományos pedig Raspolya pufnyisikus P. A kés a dinka Nhialic tagtárs közvetítésével, egy kaffer kuffer kofferében került a PTA-hoz.
A farka kényelmesen betámasztható a mutatóujj tövébe, a hüvelyk- és a fuckyouujj pedig oldalról stabilan megtartja. Három ujjal, még egy serény asztalos is kiválóan használhatja. Afrikai praktikum. A viziniamniamok (a vizigótok afrikai megfelelői) elsősorban kagylónyitásra használják.
Aztán csak úgy, komment nélkül, kiridashihalak a PTA Késmúzeum kiállítási tárgyai közül...
Most indítsunk egy vintage bicskával. Nosztalgiajárat, gyerekbicsak a '60-as évekből. Amikor még nem féltek attól, hogy elvágom a kezem, hasbaszúrom a szomszéd kölykét, az ujjaimra zárom, vagy zsíros, véres kezemből kicsúszik az eszköz. A bicskát mindig tiszta kézzel kellett megfogni.
A kor úri divatjának megfelelő rozsdamentes markolatpanelek, jóféle szénacél penge, körömszaggatóan kemény rugó. Csak a dugóhúzóval nem tudott mit kezdeni a gyerek, de megmosolyogtuk (na jó, kiröhögtük) azt akinek dugóhúzó nélküli bicskája volt. Mert bicska nélkül nem volt fiúgyermek. Persze manapság már nem bicskára vágynak, hanem hogy elismerjék hogy ő lány. Csak itt-ott kissé pluszos. :-))) Szegény felett elrepül már az idő kegyetlen vasfoga, de hát tényleg nemsokára 62 éves lesz.
Ezek csodálatos darabok, valószínűleg egyenesen a Marson készülhetek az ufók kezei által!
Mert emberi kéz, gép, technológia stb. ..... erre nem lenne képes. Egy vasdarabra ráhúzni pár vörös és sárgaréz darabot és még ráadásul ez egyik végén még egy játék gyöngy is van, ez elképesztő.
Ha kimennék az általad sűrűn emlegetett baromfiudvarra, a kappanok lakó helyére és ott a cipőmet baleset érné (.zarba lépnék), ezekkel ez eszközökkel letudnám takarítani a cipőmet! :-))))
Nem kell mindig a nemlétező tökét faragni a kappannak. Azt, hogy a baromfiudvarnak kerítése van és azon túl csak a semmi, a nix, azt csak a baromfiak képzelik. :-)
Még manapság is kaphatunk postai levélborítékban valami papírfélét. Namármost a kultúrember nem tépi szét a borítékot, hogy hozzáférjen a beltartalomhoz, hanem előveszi a kevélbontó kését... Például egy ilyet. Nem ezt, mert ez múzeumi példány, különösképpen az előállítási technikája okán. Ez ugyanis térgalvanizálással készült.
A tárgy alapja a kapcsolódó történelmi források szerint a Lilliputi-öbölben őshonos óriás törpekardhal (Giant gladionanus var. L). A nevezett pisces-féle különleges felépítésére már a Gu.e. (Gulliver előtti) időkben is felfigyeltek, Mildendoban külön todományos tanácskozás volt a felhasználási lehetőségek kidolgozására. Az új lehetőséget az atlantiszi kereskedők megjelenése adta, akik nemcsak a frissen fogott halakat, de még a megkövült halcsontvázakat is felvásárolták. Ki is pusztult a faj.
A nagy kereslet oka az atlantisziak titkos találmánya, a 3D-s galvanizátor* volt. Az óriás törpekardhal felépítése ugyanis különösebb átalakítás nélkül alkalmas volt egy, a markolat végén pecséttörővel rendelkező, elegáns borítékbontó-papírvágó kés készítéséhez.
De a törpökről se feledkezzünk meg. Egy ősi egyptus dagger. Állítólag Thuthimeghszopath törpfárajó írnokáé volt. Az eszközt egy toll és egy levél társaságában fedezték fel, így sem a tulajdonos, sem a dagger EDC/CIA besorolása nem lehet kétséges.
Ezt a felfedezést annakidején a mértékadó Bullshit Peaks Review is megírta. A penge 500-as kemény fehérbronz, a felületéről szent íbiszszarral oldották ki a rezet, ezért szép fehér. A vég krétai mamutcsont.
* A 3D-s galvanizátor nem a tárgy felületét vonja be, hanem az egész tárgy anyagát cseréli ki a galvanizáló anyagra. (forrás: Encyclopedia Pithennica)
Sajnálom, hogy így döntöttél, de megértem, ha a továbbiakban nem vagy kíváncsi az itt történő eseményekre. Sajnos itt jelenleg a "bizonyos" IQ-val rendelkező ötnick féle félkegyelműek üldözik el azokat, akik tényleg szeretik és használják is a késeket. Én sokkal cinikusabb vagyok (sőt, nehogy már csak egy hülye ossza az észt :)) és ezért nem törlölném magam, de ez nem feltétlenül jó tulajdonság. Cserébe ahogy elköszöntél az több mint stílusos. ;)
Tiltsd le a hozzászólásait, ne olvasd el, akkor nem tud bosszantani, és mivel ez a célja valószínűleg elhúz innen.
(Ha nem, meg had írogasson, van itt elég hely! :-)) )
Mivel az okoz neki örömöt ha másokat büntetlenül tud ..szogatni, én már sajnálom szerintem egy beteg ember!
Ezt mindenkinek tudom ajánlani! Akinek meg tetszenek ezek a ...... az olvassa boldogan, ha kell bérelek nekik egy buszt és mehetnek múzeum látogatásra! :-))
Tisztelt fórumozók, kedvenc idézetemmel búcsúznák, miszerint "bölcs embernek ló való,mert lóvá tesz az ember s emberré a ló" az én értékeimmel az ami itt folyik már nem kompatibilis, úgy látom nem vagyok vele egyedül,úgyhogy szégyen a futás,de hasznos🙂.
Néhány kappan kárál itt, pedig hol van már a tavalyi tökük... ;-) Borzalmas lehet, hogy a néhány kappan magáénak hitt baromfiudvaráról kiderül, hogy csak egy kis terület, azon kívül pedig ott a széles világ. Véleményük pedig, részletezés nélkül, légyfing a levendulamezőn... :-))) Mivel nekem van IRL életem is, így ma csak röviden egy külhoni eszközt mutatok be.
Ecce kukri, avagy ottani nyelvjárásban kukori. Hogy ez a kakastaréjra hajazó, illetve tollazó pengeformára utal-e, vagy hogy kakast nyakaztak vele őseink, az még kérdéses. Mindenesetre megvan hozzá a tok, a kiskés és a fenőacél is. (charda és chakma) A származási helye Katmandu, azaz az arra kalandozó magyarok elnevezése szerint Kétmandula.
A legendák szerint Pál vezér törzse (és persze a feje és végtagjai is) nevezte el a várost, mert mindössze két mandula volt a fejadag a kalandozóknak. Így amikor a vezér közfelkiáltásra terjesztette elő, hogy maradjanak-e ott, a válasz egyértelmű volt: Ne Pál, NE Pál, NePál! Így aztán tovább kalandoztak. A helyi bennszülötteknek pedig úgy megtetszett a népszavazás közfelkiáltása, hogy az országukat azontúl Nepál-nak hívták.
Pincekuss- nak minimum 5 van, mivel lentebb 5 + jele van. Nem értem, hogy teheti ezt meg, hogy cseszeget itt mindenkit büntetlenül és közben ontja magából a hülyeségeit. Közben belinkel pár képet amik nem kések, egyértelműen csak azért van itt, hogy boszantson mindenkit.
:D Én már ezt megpengettem ugye amikor belémkötött egy friss isztráció. Milyen érdekes. Sajnos törölték, mert az arra a levélszálra válaszoltam, de hogy pont azt mínuszolják ennyire ami nyilvánvaló az sokat sejtet.
Na haver jól le mínuszoktak minket, most vagy a Phitecus-nak van három profilja vagy nem vagyunk népszerűek, de ilyen véletlenek nincsenek azt te is tudod. Várom annak a három mínuszoló jelentkezését aki azt oda tette, legyetek már bátrak, valójában nem múlik rajta semmi.😁😁😁
Azért azt tudod, hogy az itteni késeid küzül a legnagyobb jóindulattal sem lehet egyiket sem kiridashinak nevezni? Nem attól lesz az, mert reszelőből készül és üveggyöngyöt tesztel rá ugye?
Lám, lám, hogy beindultak a káráló kappanok. :-))) A felhasználási területekről még csak a tökfejük faragása, meg a virágkaró látszott. Most meg a kocsmahuszárok hőbörgése, hogy "na gyere ki a kocsma elé, ha mersz!" Igazatok van! :-p http://keptarhely.eu/images/2021/09/26/v01/20210926v01xjebqg.jpeg
Akkor nézzünk megint kiridashit. Most néhány szárazföldit.
Íme egy - ahogy a művelt francia mondja - graboid box cutter. Vagyis todományoskodva egy Graboida raspolyicus var. kacoris P. Egy ősi királyság, a tremorsbéli Kacor királyok emléke. Tuthiphingész híres Kólikájában leírta, hogy a Kacor királyok sorát I. avagy Szent Garfieldus nyitotta, neki tulajdonítják az ősi bölcseletet: "Eszem, tehát vagyok".
A képen -egyesek szerint - egyértelműen látható a minta földönkívüli származásának valószínűsége. Mert a Földön ilyen állat, a graboid, nincs egy deka sem. Hiába próbálták velünk elhitetni néhány hamis dokumentumfilmmel.
De ki tudhatja mik rejtőznek még itt a Földön, illetve alatta. Pláne, amikor egy 10 millió éves megkövült fa, vagy megfásult kő mellől előkerül egy marokköre hajazó megkövült marokvas vagy megvasult marokkő.
Mivel todományos ökörkörökben sincs megegyezés, így nehogy kihagyjuk a földönkívüli vonalat. Egyes, a lipótmezeikhez közelálló körök véleménye szerint ufókahagyaték. Ez már viszont egy nagyon hosszú marhaság történet lenne.
De nehogy a néhány traktorista lábrázást kapjon, itt egy originál skandi traktor a '60-as évek elejéről. Származási helye Karkkila, de ha egy ottani svédet kérdezel, akkor Högfors.
Helló, ezt én úgy gondolom, hogy az én felhasználási területemre ez a méret,forma megfelelő lenne, meg a képek amiket láttam róla (késportál) meggyőztek.🙂
Rendezzünk egy késtalit! Megnézhetnénk nála a múzeumot! Kíváncsi lennék akkor is ekkora ..... lenne-e, mint most a klaviatúra mögött. Így nem tudja kikkel kötekedik, de lehet megdöbbenne a találkozón! :-))
Vigyázzá' már! Mert ha nem tetszik a munkája levágja a fejed...
De hogy ne legyek csak off, ezért az előző poszthoz is csatlakozva én is tennék ki két Zsoltot. Egy már volt nemrég. Gondolom ez meg szippantós autó a "Mester" szerint:
Készítettem én is kést, kakukkos órából, réz huzalból, szemetes tetőből és budi ajtó reteszből, de még eddig nem volt időm lefotózni. :-))) Egyenlőre elégedjetek meg 3db Zsolt folderről készült képpel!
A kongó-mongo, ngombe, doko kés a ngulu. De több más törzsnél is használatos volt, mint alapvetően repülőskiképzési eszköz. Természetesen az adott technikai szinten csak a pilótajelölt feje repült egy meghajlított katapultfa segítségével. Az indításról a ngulu kezelője gondoskodott. ;-(
Csak a kedvetekért, nehogy valaki megunja a kiridashikat... (Még kitartanak pár hónapig. :-) ) Itt van egy afroafrikai fix "svájcibicska". Eredetileg a nyam-nyam (azande) nép nagy találmánya. Ősmagyarul kpinga, vagyis akit ezzel megcsapnak az kiphinga. Különféle, többszáz(!) variációban elterjedt egész Közép-Afrikában. Svájcibicska nincs annyiféle...
Még nem jutottak el a mozgatható pengékig, de számos, különböző funkciójú pengét ötvöztek egybe. Még a tulaj büszkesége is látható, erről néhány itteni élőlény* is eszembe jutott. :-) A markolaton feltűnik, hogy otthon a kendert a nigga-k még csak sodorták, de nem szívták, és a gyantával is csak ragasztottak.
Másik. Ennyire hülye formájú EDC eszközöket ritkán találhatunk. Hát kés az ilyen? IGEN! Igazi azande ragadozómadár-kés. Még szeme is van, hogy lássa mibe vág bele.
Persze volt az azandéknak nem csak emberirtásra használható kése is, mint például az alábbi két bökő. Semmi extra, az efféle formák világszerte használatosak.
Ki tudhatja? Még Fekete sem. A létező Matula sétálgatott a vásárban, nézegette, próbálgatta a késeket fogásra, körmével, aztán a legjobbnak gondoltat megvette. De hogy az a kés a Tiszán innenről, vagy a Dunán túlról származott, hogy cakli, fejesgörbe, fejesegyenes, vagy maskara, arra magasról tett. Az országot körbejáró késes meg örült, hogy megint eladott egyet... :-)
Túl sokat nem kell képzelegni. Itt meg közben kiderült van egy ökrünk is, aki a gendersemlegesség nevében tehénnek képzeli magát, annyira, hogy még a borjú forgását is érzi a gyomrában. Persze ha kényeztette a bikát. Rá kell hagyni... :-)))
De hogy ne legyünk képtelenek, némi téridőzavart feltételezve akár ilyen is lehetett Matula testvér ezüstszegekkel kivert, az ősök csontjaival díszített szabadkőműves vakolóbicsakja...
Tudatos volt az idézet a Téli Berekből? "akkor aztán megfordul benne a borjú, és isten veled fakereszt, vége a világnak."
De hogy kés is legyen, mindig érdekelt, milyen bicskája lehetett a történet szerint Matulának? Nem a filmsorozatban, abban azt hiszem egy Mikov volt, hanem a regényekben. Dunántúli helyszín okán a legvalószínűbb a maskara lehetett talán.
Soha nem tetszettek igazán a Szalontai kések de az kétségtelen, hogy alkalmasak a kemény munkára, tehát ezzel az erővel lehet traktor. Viszont hogy az aztós vonalnál maradjunk,a tiédet Delorean helyett inkább egy Oroszországban felpimpelt ladához hasonlítanám. És a tulaj is ugyanúgy örül magának:
Én letiltottam a majmot, nem bírtam már idegekkel! Ha tovább olvasom, megfordul bennem a borjú, és olyankor nem tudom mit csinálok, nem vagyok ura magamnak!
Az elmúlt időszak sikerének tekintetében megjegyezném nem megy az írás úgy mint régen a képek is ismétlődnek 2018 óta,ez már erőlködés, egy öngyilkos küldetés vége felé jársz,lásd be "Phitecus mester".🙂
Ui.: Gyenge vagyok,nem bírom megállni szó nélkül,a vasárnapi szentmisén a jóisten remélem megbocsájt nekem ezért a bűnömért.🙁
A kiridashik óriási sikerére tekintettel folytassuk az ismertetésüket. Nyilván néhány jómunkásembernek és őstermelőnek ez magas, mint nyúlnak a lórács, de ha nem az önarckép-tökfejét faragja valaki, akkor bizony ezek a faragókések jól jöhetnek. ;-)
Kisbálna. Régen a japán kisiskolások tolltartójának kötelező tartozéka volt egy ilyen kiridashi. Pedig ecsettel írtak. De gyakorlásképpen volt náluk darutoll, ceruzajellegű eszköz és technikaórán evőpálcikát is faragtak.
Ezt egy sótömbben találták, tehát nem mindig a fenekeket kell figyelni. Kiválóan lehet vele ceruzát, vagy viráglétrát faragni. A következő példány azt bizonyítja, hogy nincs új dolog az evolúcióban. Az ős-kiridashi alak később megjelent a dinoszaurusz formákban.
Egy dinoszaurida kiridashi. Rendkívül ritka fajta! Kétéltű. Előző életében reszelő volt, most kész lett, konkrétan kés. De, mint később látjuk, ez nem olyan egyszerű. De nem látjuk itt, mert az túl hosszú lenne...
Tulajdonképpen lehet valami rokonsága a tűzokádó sárkányokkal is. Bár nem a hagyományos helyről adja a tüzet, azaz nem okádja, hanem az ellenkezőről, azaz fossa, de nagyon hatásosan. Az oldalával pedig - amin jócskán maradt reszelőpikkely - kitűnő élesztékdúsító mikroforgácsot lehet reszelni. A többit mindenki képzelje el. Teljes hossz 128 mm, élhossz 50 mm, vastagság 5 mm, az elemzések szerint az anyaga T12 acél, továbbá tartalmaz még némi kövült gyantát.
Üdv rád és házad népére te jó szántóvető! Te mindig megnevettetsz, miként a nyáridő.
Popsipofik termelnek rendesen, de nagyon hígat, ami engem ugyan nem nyígat, csak megröhögtet. Belátom, hogy egy traktorista nem ismerheti a DeLorean-t, sőt szerinte az nem is jármű.
De hogy egy Romhányi József idézet sem jut el az agytekervényébe... Mivel BÁRMIRŐL írok azonnal, perceken belül jön a vicsorgás, így az is felmerült, hogy a Smaragdvárosba vezető Sárgaköves út burkolatába beépült néhány kék tégla... :-)))
Kiridashi kogatana. Nagyon hanyagoltam eddig a kiridashikat. Mea klumpa, mea maxima klumpa! (45-ös) A nevezett faragószerszámmá átlényegült raspolyikusz fajhoz tartozó egyedek különleges származásúak. Az eredetileg a földtörténeti őskorban regnáló recéshátú vízilények egy különös katasztrófa miatt megvasultak. Mint ahogy mások megfásultak, megkövesedtek. Az ok megosztja a todományos világot. Egyesek szerint egy méretes vas-nagykisbolygó, mások szerint egy közeli szupernova vassugara találta el a Földet. Ez a téma viszont itt nagyon hosszadalmas lenne, bár nem lenne offtopik... Lényeg a lényeg, a kiridashikat elsősorban a Japán-tengerből halásszák, kotróhálóval. De van néhány szárazföldi egyed is. Ez a példány például dr.Muya Furamuki gyűjtéséből, Tsuki Ikebanya san közbenjárásával jutott el a PTA Késmúzeumába.
Egy másik, az evolúció segítségével nemesen egyszerűvé fejlődött reszelőbőrűek rendjének tagja (kiridashi osztály), nézzünk meg egy lopakodó fenékenjárót. (Raspolyicus nixradari var. poponchuss) Nem mutatja ki a radar!
Hát ezt a csodát és történetét díjaznom kellett annak ellenére, hogy némi áthallást éreztem már olvasott néhány műből, melyet le is tiltottam. 62 évesen erősen korhatáros sorozatnak éreztem, még nem nőttem fel a megértéséhez. Mivel ógörögben jártas vagyok magam is, és a Pite Qss művek szerzője nem túl fogékony a felkérésekre - de mitől is lenne, hisz a hivatkozott tudásom alapján a neve ugye ómagyarra fordítva Piaci Légy -, csak ontja a tiltott nick név alatt az marhaságokat. Jó látni, hogy más tolerancia szintje sem túl magas bizonyos elemekkel szemben. A kivétel pedig remélem, hogy megfelelő tárlatvezetés mellett nézi a sok csodát. Nálam a biztosíték akkor ment ki, amikor Thandokan-mesterrel merte egy lapon említeni magát, mint akik tettek le valamit az asztalra. (Nem nyáladzásnak szántam.) Kinder figura fogja a csodakések... Meg egyébként is, a többi... Igaz, én egyet sem csináltam soha, már nem is fogok. De gyönyörködni szoktam abban, amiből és ahogy végeredmény lesz. Eddig tettem csendben, egy ideje vinnyogó lettem. Lehet, ez a néhány sor sem ér többet, mint a Piaci Légyé, de legalább folytatás nem lesz. Vissza a szürke eminenciába...
Én is megpróbálkoztam anno 1887-ben egyszer a késkészítéssel. Találtam régebben a Martonvásári arborétumban valami törött kést, és utána beszabadultam valami lepukkant műhelybe, ahol csak egy satu, pár fos reszelő és orosz fenőkő volt egy hulladék kettősköszörűvel. Elvileg konvex, gyakorlatilag élszalagos (hahaha) élezést sikerült rábaszni vésőéllel, meg minden ízléstelen dologgal együtt.
Na ezt lett a végeredmény. A beütőt személyesen T.J. Hooker keze munkája, miután visszatért az Enterprise űrhajóról. Elég szarul sikerült, úgyhogy minden adott arra, hogy a PTA késesmúzeum méltó tagja legyen:
Bálnabá: Teljesen egyetértek parázstaposóval, hogy babakocsiból észt osztani nagyon gáz, de én nem fogalmaztam volna ilyen erősen. Viszont mivel igen plasztikusan fogalmaztad meg a problémát, ezért mindkettőtöknek jár a plusz.
Tudod Phitecus veled több baj is van. Nem elég, hogy öntelt és beképzelt vagy, de úgy adod elő magad, mintha te sz@rtad volna a spanyolviaszt és persze csak te vagy az alfája és omegája a késkészítésnek.
Látjuk, hogy jó kisiparos módjára szorgalmasan munkálkodsz, de tudod szerintem a múzeum kifejezés még Sztankovicséktól is kicsit sok, pláne tőled. Pedig (velem együtt) többen megpróbáltak értelmesen megszólítani, de maradt az okoskodás. Tudod a "kés"-t akkor is el tudjuk olvasni, ha kisbetűvel írod.
Szerintem hanyagold a szarból-szar projektedet meg az selejt körítést amit csak a "bizonyos" IQ-val rendelkező emberek értenek. De nyilván nem mindegy, hogy fel vagy le. És persze pár - papagájként szajkózott - idézettől nem leszel nagyobb ember.
De hogy ne legyek én is off:
Doug Marcaida is utálja a törpöket. Ezért kovácsolta személyesen nekem ezt a bicskát. Törpapa nem okoskodik többet. :P
Sejtettem hogy tábori, ha már tollaság meg try stick. Egyébként a haidu köveket nem értem. Sok videó van bushcraftosoktól a neten, ahol jóformán ajnározzák hogy milyen jó. Persze én is bevásároltam, de szerintem vizesen macerás meg maszatol, szárazon meg eléggé porol. Na meg nem hiszem, hogy praktikus lenne fél-háromnegyed kilót cipelni ha több szemcseméretűt is viszel, amikor egy ilyen kis és könnyű dolog is bekerülhet helyette a hátizsákba.
Pont ma beszélte 1 sráccal erről, tutira ígérte, hogy kifúrja nekem. Édesapja a mai napig otthon készít patkókat, tehát valamennyire átlátja ezt a "vasszakmát". ;-)
"Phitecutya" evvel már elkéstél, csak Te tehetsz róla,de legalább a képeid egyre jobban hasonlítanak a "késre" és nincs hozzá lehetetlen történt se törpe csak így tovább. 🙂
motto: Mi vagyunk a többség, mondta a bolha és beleharapott a kutyába. A kutya vakarózott egyet. A bolha azóta új kutyát keres.
Kedvetlen Pucusapi! Arról nem én tehetek, ha az olvasók többsége nem plussssszol habzó pofával, mint ahogy gumicsizmák minuszolnak. "Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes." Tudom, nem korrekt, Tte nem vagy Horatio, a bölcselemről meg szó se essék... :-))) Na akkor vicsorogj, ha a KÉS topikban nincs KÉS a hozzászólásomban, csak hörgés mint pl. a tiedben.
Régen sem volt másként. Egyszerűen a jenki demokráciaexportőrök megtámadták a szuverén déli konföderációt (CSA) és visszarángatták őket az "unió"-ba. Hogy legyen olcsó munkaerejük, mezőgazdaságuk, meg ipari piacuk. Érdekes, hogy az agresszorok által '49-ben megszállt Magyarország megvert katonái "odaát", az Újvilágban szinte egy emberként csatlakoztak az agresszor északiakhoz. Nem így Pitekusz* Jóska bá', aki Joe Pith néven tábornokként küzdött Dixieland szabadságáért. De ez egy hosszú történet...
A kés Joe bácsi sajátkezű munkája. A pengeanyagot Imrik mester biztosította neki, a D-guard hadizsákmány sárgarézküszöb, a markolat fehérfarkú szarvas(marha) csontja. A kés markolata köztes méret a törp és az ember között, 2+1 emberujjal jól fogható, de yetiknek, vukiknak és tökfaragóknak nem való.
Végrendeletében javait a PTA-ra hagyta és így a Késmúzeum megbecsült darabja lett. Mivel "jaj a legyőzöttnek", a déli kések pengehosszát a jenkik 80 mm-ben maximálták, vastagsága 2 mm, a teljes hossza 129 mm lehetett. Lett.
De hogy a törpök se maradjanak kés nélkül, itt egy főleg kínai, de a világon mindenhol előfordult kardféle törpváltozata.
* Ősmagyar név. A kalandozások során találkoztunk a kuszkusz nevű étellel. Azt magyar gyomor nemigazán vette be, de egyik ősünk almáspitével ötvözte, így lett a pitekuszkusz. Ez később pitekuszra rövidült, és a feltaláló családnevévé vált.
Melyik ws? Talán a tábori élező? Én a konvexet a legegyszerűbb egérpad+vízpapír kombóval szoktam, meg azzal a fekete pasztás bőrrel. A nadrágomra teszem és úgy. Szerintem az is megadja az elvárt ívet.
Jelentem én pár hete vagyok "aktív" itt, eddig mint csendes olvasó voltam jelen,de mint egy jó érzésű és értékrendű ember révén nem vagyok kíváncsi a lehetetlen dolgokra és ennek egyszer hangot is adtam, hiába.
Ezen a néven csak itt és a Kés portálon vagyok regisztrálva,sem Facebookot sem más közösségi oldalt nem használok,azt gondolom, hogy a hasonló a hasonlónak örül,de úgy néz ki tévedtem, persze nem rád célozták evvel.🙂
Nálam a worksharp egyik terméke jött be, plusz bőr tetőléc kombó,de ezt lehet variálni úgy, hogy a közepén kivehető egy darab és így nem merev a bőr hanem kicsit enged hajlani(konvex élnél).
Az a lényeg, hogy nem szabad elhanyagolni az élt,mert utánna sokkal nehezebb újra fenni mintha minden használat után csak bőrön vissza hoznánk a borotva élt, legalábbis Hegyes Sándor ezt tanácsolja,de van róla egy videó a YouTube-om szerintem érdemes megnézni.
Pithecus-nak a törpék segítenek ebben biztos vagyok 🙂.
A képed bal oldalán legalul, a fekete Spyderco élezővel. Megvettem hozzá a gyémátporos és az UltraFine betéteket, borotvaélesre tudom vele fenni a késeimet. Egy régi katonai derékszíj darabját fölragasztottam egy darab tetőlécre, sötétzöld pasztával orvosi szike lesz bármelyik vasamból.
Ezen felül még porcelánrúddal. Ha nagyon deformált már az él, akkor vizes köszörűvel kezdem.
Erről jut eszembe! Ki mivel élez? Még Phitecus véleményére is kíváncsi lennék, ha nem marhaság persze. ;)
Én az idők folyamán sok szart megvettem, de most a WS mellett teszem le a voksom. Jó cucc. A gyémánt lapok pont megfelelő mikrobarázdát vésnek be, hogy a finom él harapjon rendesen. Bár a aguillotin (nem)kicsit csalódás. Semmi többet nem ad. Ami viszont meglepett a dickoron ovál, ami igazán király ahogy párszor meghúzod az acélt és ismét borotvál. A többi hulladék fenőacél a nyomába se ér.
A Trójai Faló (Homérosz) és a Rozsdamentes Acélpatkány (Harry Harrison) között helyezkedik el időben a PTA Késmúzeum legújabb büszkesége, ez a honfoglalás előtti uzsonnakés, a Rozsdamentes Acélló. A nagy Sumér pusztákon vándorolva, közös táplálékunk állítólag a nyereg alatt puhított ló volt. De ez a ló kacsának bizonyult. A valóság a kutatások alapján az, hogy kitűnő csilis lóbabkonzervet kaptak a kalandozók, amit a katonaszleng a bádogdoboz miatt acéllónak becézett. Ennek fogyasztásához volt rendszeresítve az eszköz.
Az acélló kifejezést más, apokrif todományos körök úgy értelmezik, hogy a kerékpár, magyarul bicikli is - érdemtelenül elfeledett - prehonfoglaláskori találmány. Elvégre az új dolgokat a régiek alapján nevezik el. És mi lehet más a bicikli egy lovasnemzet szemében, mint acélló?
A realisták szerint viszont a kés Drótszamáriából származik és Sir Láncalóg szamarag uzsonnakése volt. A Kerekaszfalt szamaragjai viszont járművüket nemes paripának képzelegték, ezért ez a felirat a késen. Pedig a nyergen puhított szerszámuk miatt ők lettek paripák. ;-)
Nem bírtam megállni,hogy ne kérdezzem meg,használd sokáig.
Azért nem tudom, hogy szemtől szemben is ilyen bátrak,kioktatók lennének azok akik itt mostanában hasonló megjegyzéseket tesznek mint itt nemrégiben, lehet viccelődni az más, én is szívesen teszem,de akkor legalább teszek egy mosoly jelent a végére hátha aki kapja könnyebben megérti, hogy ez csak vicc.🙂
Igen az csak árnyék,ez a no.9-ből lett 2db kicsit átalakítva, hogy még praktikusabb, kézre álló legyen,a Sándor precizitásból,segítőkészségből a legjobb választás,de ne alakítsd át azt az s16-ot hanem add el nekem 😉.
Érdekes, az fel se tűnt csak a másik. Skandi éle lenne, vagy csak árnyék? Erre meg azt hittem az a garden vagy mi, Annak van hasonló formája, viszont így jobban megnézve igen pöpec lett.
Hogy lehet rávenni egy ilyenre? :) Mondjuk nekem a Lovász S16 nyelét kellene - nem kicsit - vékonyítani.
Szép gyűjtemény a tiéd, van nekem is pár darab, de nálam ez működik a legjobban és erre vagyok a legbüszkébb,ezt a Hegyes Sándor formálta át a saját és a mi elképzelésünk alapján.
Érzem Szent Paszuly* lehelletét! :-))) Tartsunk ma akkor törpnapot! :-p
A krisz (kris), ősmagyar fegyver. Valószínűleg a kristály, a tisztaság jelképe ihlette a nevét, ugyanis tisztánpusztán gyilokszerszám. Szalonnázni, csavartvágni, tollaságazni, zabot hegyezni nemigen praktikus.
Manapság főleg az ifjú hölgytörpök, mint pl.Törpina használják. Ha valaki nemtetsző akarja megbökni őket, akkor megbökik a krisszel. De idősebb hölgyek is használják, ha valaki nem akarja őket megbökni, akkor megfenyegetik a kriszükkel. Állítólag anno Sandakan, a paraj tigris is használt ilyet.
De ne képzelegjük, hogy csak a Földön van ilyen késféle! Homokon is van. Íme egy valódi kriszkés az Arrakis-ról. Avagy : Kuntu saghidan fi shababi." (ősi fremen közmondás)
Crys. Fremenül crysknife. A hasonló hangzás hasonló gyökeret takar, mint a korábban bemutatott krisz. Foggyökeret. Ugyanis sandwormfogból készítik. A fremenek hagyományai szerint a kriszkést nem szabad megmutatni senkinek, de én megmutathatom a titkot, úgyis mindenki meg fog halni aki látja. Majd egyszer...
A csodás Brazilia... Egy igazi törpös caboclo EDC. Egy manausi manus, senhor Silva Palinca jóvoltából került ez a machete a PTA múzeumába. Az arrafelé nélkülözhetetlen eszköz végigkísérte senhor Palinca expedícióját a Rio Afroamericano völgyében, egészen a forrásig, Cupan Verde faluig.
Silva Palinca barátom elpékesztő törpéneteket mesélt a dzsungelbéli kalandjairól. Volt hogy egyszerre hét szúnyogot is kettévágott, mikor azok a vérszomjas fenevadak megtámadták. Hetet egy csapásra!!! Univerzális alkalmazhatóságának bizonyítéka, hogy könnyedén készíthető vele tollaság is!
* Szent Paszuly, eredetileg Phaseolus néven kelt ki, szülei egyszerű babszolgák voltak. Nemzetközi hírnévre tett szert. Ő volt a kínai Phing Tunk, az orosz ortodox Paszuly Beszarovics Fingov, az arab al-Farod el-Durrantó és a török Budi Hűdebüdi is. A a d'Elf in Gott am Magam kolostorban lelte halálát. De ez egy hosszú történet...
Ha már korábban szóbakerült egy intersztelláris orichalcum kés, készült nekünk sajátunk is itt a Földön, Atlantiszon gyártott orichalcumból...
Ez az érdekes szurdancs egy Krétai minoszmániás manusz, Málétosz hagyatékából került a PTA-ba, aki lelkes búvár és történész volt és Théra fenekén találta az eszközt. A dokumentumok szerint a szurdancs még jóval a Szarkhosz vezette első nyúlháj hódítók előtt készülhetett. Ezt valószínűsíti az is, hogy töke van a bikának, tehát nem az ökörkorban készült.
A markolat phaisztoszi hieroglifikus írásjeleinek megfejtésével egy kutatócsoport foglalkozik. Egyelőre annyi a valószínű, hogy jobbról balra olvasva, a bikával való kikezdés veszélyeire hívja fel egy szellem az ifjak figyelmét.
A másik oldalon a nőkkel való kapcsolat megfontolandó intelmei olvashatóak.
A kés gyakorlati tesztelése - tekintettel felbecsülhetetlen értékére - fel sem merült. Elméleti tesztelésére bizottság alakult, jelenleg a valószínűsíthető felhasználási célok és lehetőségek összeírása folyik. Mindenesetre a papír és a postai boríték ókori feltalálására is utalhat. Később majd népszavazással döntenek.
Egy kis plusz... A törpök kedvéért. :-)
Egy azték macuahuitl. Most egy nagyon durva dolog jön, 12 éven aluliak hunyják be a szemüket. Valószínűleg ez az első eszköz, aminek konyhai vagy vadászfelhasználása konvergál a nullához, tehát amit kizárólag az ellenérdekű fél fizikális meggyőzésére használtak.
Ne becsüljük le ezt a technikát, kiválóan lehetett vele borotválni a szőrt. Karral, vagy fejjel együtt. Az adott példányt Quichikuki törpkirály hadvezérének, Chicopatco Toltakupán-nak a sírjában találták.
A tok és a nyél pillefing könnyű trombitafából, némi agancsosbőrből és pár apróságból készült, jótékony méhviasszal kezelve. A könnyű súly és a masszivitás között kellett egyensúlyozni. Kínai 440C penge, afrikai kókuszdió, kutyahagyta csontszilánk és trombitafa. Ez utóbbin korábban érezhető volt a vikingek saga, de ez hosszas szárítással elmúlt, tömény méhviasz beitatásával kifejezetten kellemes lett. A csont nem vándorolt át a kutyán, így az steril volt.
Üzenete hogy legyünk acélkemények mint a penge, használjuk a kókuszunkat, hogy elkerüljük a végítélet angyalainak trombitafából készült trombitáit, különben ilyen kis darab csontokká válunk. A kés túlélőképességét jól példázza, hogy képes önmagát is tökéletesen északi fenyőfának álcázni.
Vízitúra esetén is használható. A helyi patakban mérve 1 perc alatt úszta a 100métert, ami nem egy világrekord, de valljuk be egy késtől tisztességes eredmény. A tökös fatokos kés teljes súlya nem haladja meg a 73 grammot, teljes hossza a 210 mm-t.
ui: De hogy szegény törpök se sertésedjenek meg, itt egy valódi cinquedea törptőrbökő (5 törpujjnyi penge), ami a Törprózsák háborújának befejező (Omega) fegyvere lehetett.
Így van,a tök esetében repeszti a héját mert olyan állagú,de faragásnál ez máshogy érződik, van több féle élszögű skandi késem,de mind máshogy viselkedik,meg kell tanulni használni. A Mora termékek közül nem nyúlsz mellé egyikkel sem,mind jó, én is szívesen használom öket, egyik kedvenc a Mora Robust.
Szeritem a skandi élezés repeszt inkább mint a penge vastagsága. Egy Mora Basic 2mm Kb de az él a kialakítása miatt a penge rövid távon nagyot vastagszik ahogy tolod bele az tökbe. Egyébként a Mora Basic itt is nagy kedvenc. 2018-tól mind megvan a rozsdamentes limited edition. Igazából nem feltétlen a Zsoltot, hanem egy ezer éves tesco-s zwillinget használok erre. Itt a legalsó: https://benofoto.blog.hu/2009/03/15/zwilling
'Oumuamua kése. Legalábbis így tartják a szigetlakók az űrbéliek ajándékát. A PTA Havaji külsős munkatársa, Abaltsalona Manuku juttatta el ezt a kanfasztikus relikviát a Késmúzeumba. A feltalálás helye a Pál vezér csapata által elfoglalt szigetek, a három ősmagyar sziget, Ihaj, Csuhaj, Havaj közül a harmadik. Onnan származik palinéző-magyarul "ópúreshomu" eltorzult megnevezése. Időtörés!
A Gethen* bolygóról jött nemváltók, valaha a Földről elszármazott és átalakult emberi utazók időtöréssel megállították az időt, szétnéztek, majd űrhajóstól nagyon gyorsan továbbálltak. Tudományos megfigyelők szerint az idő mintegy 24 órára megszűnt létezni. Ennyi időrés elég volt nekik, hogy megállapítsák hogy ez a bolygó még nekik is túl meleg.
Valószínű az az elmélet, hogy a markolat csillagképei a nemváltások komfortját szolgálják, hiszen aki ma Vadász, az a jövő hónapban a Nagy Merőkanál mellett találhatja magát a konyhában. És ezt ki tudja hány cikluson keresztül...
* A híres csillagközi utazó, Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze című útleírásából ismert hely.
Egy igazi ősmagyar fejesegyenes! Sőt kétfejes. Kétség sem férhet hozzá. Mert mi alul-felül fejesek vagyunk, és nem görbék! Márhogy ki felül-, ki alulfejes. ;-) Ebből az ősi formából hajlott meg az évezredek súlya alatt az úgynevezett fejesgörbe, ami ráadásul még össze is csuklik. Ez viszont fix!
Ősi magyar elemző leírás szól az anyagáról: "Az nyeső pengőnek anyaga valék szénennyel dúskáltatott vasany, amihez fösteny, ólany és szineny is gazdagon beadattatott."
Maga a penge felülete igazán környezettudatos biokészítmény, mert vegyszermentesen kőmosott. Igazán kicsi, ma is elfogadható méretű EDC, akár nyakkésként is viselhető. Viszont a fakanál-munka (újbritül: fuckanal) nem játszik nála. A teljes késhossz 136 mm, ebből a penge 53 mm. A pengevastagság 2,5 mm.
Igen láttam ezeket én is, de mindenképpen a bevonat nélkülit szerettem volna, mert ezekkel mindig bajom volt. Karcolódik, lepattogzik stb. Meg a D2 is egy kicsit jobban hangzik mint a 444c, persze ha bármi igaz az egészből. Nekem se tudásom se energiám se eszközöm nincs ilyet készíteni maradt az általam linkelt. Viszont a tok a tiédnél tűnik eredetinek, de mivel saját használatra lesz, magamat úgyse tudom átverni. :)
A Cider-hágó körüli offgány törzseknek tulajdonított késszerszámok mai darabja egy igazi bökő, amiről nyugodt lelkiismerettel elmondhatjuk, hogy "ez már döfi"! Elsősorban étkezési célokat szolgálhatott. Használatához egy kézen mindössze két ujj szükséges, így asztalosok is kiválóan alkalmazhatták. De ez a forma manapság elsősorban az önvédő EDC/CIA bökőt juttatja a hálátlanul ajvékoló utókor eszébe. Szó ami szó, arra se rossz.
Az úgynevezett marokkés, avagy push dagger forma egy időben világszerte elterjedt volt . Ez, illetve egy elfajzott eszkimóka változata az ulu a mai napig népszerű kulináris eszköz az egyes kultúrákban.
Dr.Cerebrum Urinalithos professzor kutatásai más magyarázatot adnak az eszköz megjelenésére. Szerinte ez egy barátságosan vigyorgó ufonauta, ahogy a történelemelőtti korokban látták. Csak a szemeit már kilopták. Itt egy valóságazonos, nem szemtelen rekonstrukciót láthatunk:
A penge anyaga FTM acél, nem marja a rozsda, ragyog. Részben szálrahúzott, részben fényezett felület. A mérések szerint a penge 59 mm hosszú és ez a világon a 1of1 létező példány, így a Világökörség részét képezi.
A kés nem eladó,de Móka Miki biztos készít neked,ez sleipnerből van lapos konvex élezéssel,G10 markolat oliv green színben, barna bőr tok van hozzá,de ezeket mindenki a maga igényeihez tudja alakítani.
Nekem ez az acél bőven megfelel, szívós, könnyen fenhető akár bőrrel is nagyon jó éle van, ideális "virágkaró" faragásra.😉
Kösz! Elmax penge konvex leélezéssel és kydex tok bőr bevonattal. Tokkal együtt sorszámozott(nyilván), bár csak a 176. darab. több mint egy évet vártam rá mergrendelés után, tehát nem fogok arrébb nézni ha lerakom valahol. :) Viszont most így a Miki MF80-e teszett meg úgy "virágkaró" hegyezés közben. Kisebb és használhatónak is tűnik. Az zöld nyelű, bár a FB-n láttam kéket is. Az se rossz. Lehet meg is kérdezem, mennyi ha nem adod el. :)
Mondtam már hogy "igazad van". Azt azért még hörögd ide, hogy mekkora értelmet tételezzek fel azokról, akik amik akkor is visítanak, amikor valakinek segítek???
Mondtam már, hogy min rágódjál. Na akkor itt van neked egy push-dagger. Ami ugyebár szintén egy késfajta. Környezettudatos, kutyarágta csontból. Használatban végy példát a diótörőről. Bökd vele tökön magad. :-)))
Eskü látom magam előtt, hogy remegve várod, kit oktathatsz ki legközelebb. :) De mint már kifejtettem, tőlem nyugodtan nyomathatod tovább a hulladékból hulladékot projektedet, nameg a hülyeséget.
Egyébként, aki szerint Pitecus elfogyasztja az értékes fórumterületet, és így nem jut hely a vitrinben tartott kések fotóinak, az miért nem nyomja meg a tiltás gombot? Inkább heek óta itt hőbörög ellene (és ezzel is értékes tartalommal szaporítja a fórumot :))
Fékezd már magad öcsisajt! Semmi bajom azokkal, akiknek bármilyen okból nem tetszenek a késeim. Nem adok el egyet sem! :-))) Azokat a szerencsétlen minusz-IQ-kat nem kedvelem, akik - nem ismerve a korlátaikat - állandóan vicsorognak, hörögnek, vinnyognak.
De ez sem gond, hiszen a szabályok betartásával itt bárki véleményt mondhat. Emberi(?) joga. Nekem meg az, hogy kiröhögjem. :-))))))))
Látom hoztad a kötelezőt. Mert ugyan burkoltan, de határozottan anyab@szó IQ-tlan seggfejnek nevezted azokat, akiknek nem tetszenek az írásaid. De hogy kedveskedjek neked egy kicsit, van egy ilyen is: https://www.idezzetek.hu/quote/59025/info
Ezután felváltva használhatnád az "igazad van"-t és a "te nyertél"-t. Na mit szólsz?
Ne mindig csak a jelennel foglalkozzunk, nézzük a jövőt... Egy érdekes kés a jövőből...
A SUPER - SHTF utáni világot kutatta a PTA - PIA (Pithecus Intelligence Agency) közös programon dolgozó, Dr. Kövi Dinka és prof. Oliver von Irsa által kifejlesztett időgép. Így került át ez a kés - gyakorlatilag nyersanyagállapotban - a Késmúzeumba.
Mivel önborotva, vasfűrész, kisbalta, sőt drótvágó létezik a jövőben is, így erre nem tesztelték a kést. Viszont a szalonnát, hagymát, kenyeret kiválóan nyesi. Egyesek még - a manapság divatos - kerítéskolbászt is vágtak vele! Hát mi kellene itt még más? :-)
Látod, erről a szintről beszélek. A fantáziátlan gyűjtögetésről. Persze egy kufár az más káposzta. De itt már káposzta a káposztának kecskéje! :-p Ja és mit szerelsz ezekkel? Mert csak nézegetni elég sivár lelkivilágra utal. Hagyjuk már ezt a többsegg dumát! Van 7-8 nagyon egyszerű felhasználó akinek nem tetszik az, ha nem a gumicsizma "A Lábbeli". És akkor jóindulatú voltam, mert a számoláskor a fikanickeket nem vettem figyelembe... :-))) Nyugodjál már békességben. Vannak akiket érdekel a téma. ;-)
Node, csak a kedvedért itt van egy steampunk fali késtartó. Keresd meg hol van a kés... :-)))
De hadd segítsek. A francia Nuquima de Chakapina kolostor kúpoldájában megtalálták Csodaturmix druida, az ősi gallérus nép nagy törpjének aranysarlóját. Analfabetix ősi krónikája alapján ezt Befaucheaux, a kovács készítette. Na egy ilyennel vágj az erdőben varázsfüvet, csinálj teát, vagy szívd. Hátha fent megerősödsz.
Valószínűleg bennünk van a hiba, mert nem tudjuk értelmezni az írásaidat! De ha magas IQ- val rendelkezel megérthetnéd, hogy mi egyszerű emberek nem vagyunk kíváncsiak a zagyvaságaidra, melyek után jön egy kép, ami nem kés csak egy .
Keress olyan csoportot ahol hozzád hasonló okos emberek vannak, azok majd remélhetőleg tudják értelmezni, értékelni az írásaidat!
De nehogy az offság utálatos bűnébe essek ezt tőled láttam!!
Ezzel a bloggal jöttök állandóan, de ha valóban bemásolnám, akkor néhány szerencsétlen lábrázást kapna, mert 2-3 sornál többet elolvasni már fárasztó nekik. Is. :-))) Arról nem én tehetek, hogy - mint korábban egyik olvasóm megjegyezte - bizonyos szintű IQ kell a megértéshez.
Az a "sok" minusz... Bocsika, de ki kell hogy röhögjelek... "... nyomjad fiam, nyomjad Tádé..." :-))) Tehát nem olvasod el, vagy nem érted amit írtam. Viszont elnézést ha megzavarom a bevásárlásokkal vagy a virágkarófaragással helyet kitölteni akarókat.
Maradjunk annyiban, hogy "IGAZAD VAN!" :-)))
De nehogy az offság utálatos bűnébe essek, itt van egy tökös tokos kés is.
Egy valódian hamisított ősi skót sgian dubh. Ez még a Jukéjben is a hagyományos tradicionális öltözet része, nem tartozik az ottani hülye ("...angolok, angol hülyék") késtörvény alá. Tehát legyünk igaz skótok! Bár ha belegondolok hogy ha valaki skótszoknyában, skótdudát fújva menetelne a Stefánián, az itteni sünök se méricskélnék hogy mekkora lóg ki a kilt alól. Mármint kés...
Én nem tiltottalak le és nekem igazából mindegy, hogy itt próbálod a döglött blogodat népszerűsíteni. Sőt még el is olvasom a hozzászólásaid mert érdekel az izzadtságszagú erőlködésed. Sőt nem is hisztizek és sipákolok az adminoknak mint egyesek.
Ami viszont kicsit zavar benned, az az arrogáns hozzáállás, ahol előadod, hogy mindenki hülye csak te vagy a helikopter. De ne aggódj sokat, túl tudok lépni rajta.
Értem, hogy fáj a sok mínusz, de én is szoktam nyomni egyet az értelmetlen hozzászólásaidra. Tudod a véleményemre ugyanúgy jogom és lehetőségem van, mint ahogy neked a sületlenségeidet kiposztolni. Csak magadat hibáztasd, hogy ennyi negatív értékelés érkezik mert ha jó lennél ebben, akkor nyilván nem ezt kapnád.
Lám mennyire hiányol az a néhány egy tőről kifakadó popsibuksi nick, akik nem is olvasnak, letiltottak, sértegetnek, mégis vicsorognak, hogy ők a többség, pedig csak többseggek. Bármit írok, azonnal minusz. :-)))) De lássátok, nem vagyok kőszívű, igyekszem boldoggá tenni benneteket, hogy észreveszlek. Legalább itt érezzétek magatokat valakinek. :-)))) Akkor mára itt egy bónusz kés nektek. Nomeg azoknak, akik olvasnak... :-)))
Az írott történelem és a régészet feltárta valóság, avagy semmi sem olyan változó, mint a múlt... P. Howard, a híres történelemíró számos könyvében említi Don Fülig di St. James időszakos királyt. Nevezett néhai uralkodó feledékenysége közmondásos volt, a kését rendszeresen bennefelejtette valakiben. Lelkes régészek egy csapata Howard írásait alapul véve remélték megtalálni az utoljára bennfelejtett szakrális kést. A legendának megfelelően egy gyorsfényképészet romjai mellett megtalálták egy Firmin nevű, élőkori foglalkozását tekintve fotográfus kisiparos földi maradványait és közte a híres kagylónyelű kést. Csak a kést, tok nélkül, mert az annakidején ideiglenes toknak használt Firmin az idők során elporladt.
Kiderült, hogy Howard a drámai hatás kedvéért jelentős mértékben eltúlozta a valós tényeket. Mintegy 20 centiméteresnek írta le a kés kagylónyelét, ami kagyló a valóságban alig 8 cm-es. Továbbá nem említi a (majdnem) elefátcsont és a (fél)igazgyöngy markolatalkotó elemeket sem. A keskeny, hajlított penge is csak fantazmagória. Don Fülig di St. James eredeti foglalkozását tekintve ugyanis fregattfőhadnagy volt (először a USS Hole cirkálón), a hajókon pedig akkoriban a szélespengéjű, nem túl hegyes kés volt használatos. A penge elemzése kimutatta a Cromova-i származást. Sumbava fegyenctelepéről szökve ugyanis először a bennszülött késmesterek híres, Cromova-szigeti manufaktúráiba igyekeztek, a megfelelő műszer beszerzésére.
Egy hete jött meg Kínából DPD-vel. Beadta az ajtón, aztán már ment is tovább a futár.
Mindig is érdekelt az izula de nem annyira, hogy 35-e körüli összeget fizessek érte. Persze a bililáncot azonnal lepattintottam róla és kicseréltem paracordra. Elvileg D2-es de ahogy hibbant fórumtársunk mondaná TSTMA (tököm se tudja milyen acél). Mindenesetre így az első kisebb próbák alapján elég jónak tűnik, és egy fenőacélos meghúzás után ismét borotvál.
Szóval szerintem jó alternatíva lehet, ha nem akar az ember nagyobb összeget kiadni az eredetiért:
Őskori, vagy esetleg a jövő egyfajta realitása? A kést a PTA automata időgépe, hivatalos nevén a FING (Felderítő Időjáró Nemzetkutató Gépezet) hozta magával. A hely ideje sajnos kideríthetetlen, mert a FING hő hatására dehermetizálódott, a belső gáztöltet elszállt és az időkibővítő naplófájlja az inkvizíciós máglyák zsíros füstjétől megsérült. Csak remélhetjük, hogy nem a jövőből jött. Az eszköz a tajgai varrottasok egyik legelsője, egy foltvarrott, ősi magyar nevén peccsvők nyelű skinner.
A csontlemezkék ropogtatott, de a kuttyok emésztőrendszerén át nem ment csontdarabkákból állnak. A többszög lapkák elrendezése komoly egyezést mutat ősi építményekkel. Mintha csak Cusco vagy Saqsaywaman kőfalait látnánk. Az eltérés mindössze annyi, hogy míg a kövek közé nem lehet betuszkolni egy késpengét sem, addig a tajgai varrottas nyélben szemmel láthatóan van egy késpenge. Az Örökfényű Cromova isten Ki-Chi Ocho nevű kínai prófétájának egy ereklyedarabkája.
Anometália. Egy furcsa párhuzamos univerzum mégfurcsább bolygója. Elképzelni is nehéz milyen lehet az élet egy olyan Földön, ami teljesen fémmentes, egy anometal-steampunk világ. A PTA SS (Spacetime Slider) interuniverzum gépe hozta. A különböző párhuzamos univerzumok között a dr.Wasserkopf -féle kiegyenlítődés elve érvényes. Tehát ha hozunk onnan valamit, automatikusan egy azonos funkciójú, itteni tárgy kerül áthelyeződésre oda. Érdekes lett volna látni az ottani kutatók megdöbbent ábrázatát, amikor a kerámiakés helyett megjelent ott egy kiváló acélkés.
Bizonyíték arra, hogy a steampunk stílus dimenziók között is általános. A kés pengéje elpékesztően kőkemény, a markolat anyagai szerves eredetű műanyagok, bár teljesen valódi anyagnak néznek ki. Hőtermelő berendezést a szenzorok nem mutattak ki, tehát valószínűen egy stabil kerámiakazánból, vagy egy salamontökéből* időnként fel kellett tölteni az eszközt, hogy ne fagyjon le.
Mai második késünk egy érdekes környezettudatos világból jött, egy úgynevezett beenometal kés. A biotudatos anometálok génmódosított méhekkel, a beenometálokkal (metal-free-bee) gyűjtik össze a műanyaghulladékot és ezekből lesz a mű(anyag)lép. A tudósaik állítólag már részeredményeket értek el az olyan GMO méhekkel, amik konkrétan a királynő által megtekintett tervrajz szerinti darabokat állítják elő.
Pénzérmék. A feltételezések szerint arrafelé 1 Zöldhasúló 100 Tűzmadarat ér. Állítólag ottani mondás, hogy "... ne kérdezzetek az első zöldhasúlóról, azt a méhek hordták össze nekem..." A tokot szintén a méhek hordták össze. Egyértelmű az álcázószínek használata ezek alapján valószínűsíthető a projekt katonai finanszírozása. Hiszen a GMO beenometal méhek közvetlen katonai felhasználásra is alkalmasak, hiszen ha begyűjtik az ellenség műanyag nadrágtartó öveit, akkor azok ott állnak lecsúszott gatyával, pucér ser'ggel, tehát legyőzötten. De ez már egy másik történet...
* Jelentős biometán-tartalmú nyomástartó edény. Ebben az univerzumban régebben világítási célokat szolgált. Nappal feltöltötték a Szent Szellenettel és egész éjszaka világított a rákötött égő. Lásd még: fényes, mint Salamon töke. (forrás: Gesta Fingarórum, királyi fartológus, Anophingus krónikája.)
motto: "A türelem lyukat terem." (régi pubi közmondás) ;-)
Menni kell annak! Mondom ezt úgy, hogy elég sok ilyet csináltam. Még kerámiapengére is.
Rendkívül finoman kell kezdeni a dolgot. Amikor már van egy kis mélyedés, akkor már... ugyanolyan finoman kell folytatni. :-)
Nyugi, az első gömbfúrómat én is tönkretettem az erős nyomással. Szépen lekopott róla a gyémántpor. Szóval csak nyugodtan. Olyan nincs hogy egy gyémántporos szerszámmal ne lehessen bármit kifúrni!
Ha az egyik oldalon elfogyott a türelmed, akkor pontosan pozicionálva a másik oldalon is furkálhatod. Aztán ha összeér a két félgömb, jöhet a kúpos gyémántszerszám.
Megpróbáltam, nem jött össze. Annyit azért elértem, hogy 1 pici lyuk lett rajta, mint ha pontozóval sikerült volna megütnöm. Amúgy a pontozó sem ért semmit, pedig nem rossz fajtáim vannak.
Hát ha senki más, akkor egy kis lábjegyzet a témához.
Nem mondanék rá származási helyet, hiszen ez a jambiya késforma a közel- és távolkelet között bárhol előfordulhat, plusz Észak-Afrika. A díszítést illetően a mesternek valószínűleg volt egy ilyen íves beütője, aztán ütötte napszámban. Ilyesmit néhány indiai késen láttam. Meg észak-afrikaiakon. Nem helyspecifikus. Ami a tokot illeti, nagyon praktikusan a dupla övrész alá bújtatható és így a kampósvégű tokokkal megegyezően, de esztétikusabban / praktikusabban kihúzható belőle a kés. Ilyet, ezen kívül nem láttam még. Azért ha valaha kiderül valami, tudasd velünk is.
A PTA -TÖKI (Pithecus Tudományos Akadémia - Törpkéskutató Intézete) örömmel mutatja be az ősi ó-chechepuya civilizáció egyik egyedülálló emlékét. Olyan messziről jött a téridőben, hogy alig látszott. Kánikula kellett hozzá hogy eléggé kitáguljanak. További kutatást igényel, hogy Kán-ban mennyire más a kula mint egyéb helységekben. A guano törzs alapítója, a messze földön híres harcos bárd, Khakhaskhakha már mint meglévőt említi. Pulykakakás sámán híres, medvebőrre festett Kólikája szerint Csingacshukk, a jeles nyomkereső egészen az ó-preguaniánusi időkig követte a mikrotörpkés eredetét. A kép valóságazonos rekonstrukció.
Egy szertartási lebökő bökő. Imádkozó sáskákat áldoztak vele a ó-guanók, nagy szellemük - "aki az égből alászáll a fejedre" - Sparrowshit isten oltárán. A főpapjuk, Shiting Bull állítólag személyes, szecskázott holdsugár-ezüst készletéből, sárkánytakonykivonat ragasztóval készíttette a markolatot.
Az Amerikkokhoz kapcsolódik a világ legkisebb Bowie kése. Eredeti, nem Bowlee!
Akkor nézzünk egy embernekvaló kést. Amellett hogy minden részegysége régi emlék - amire rajtam és kiscsaládomon kívül senki sem kíváncsi - összességében a gyermekkoromat idézi. Akkoriban még nem hegynélküli tompa késekkel csináltuk (ált. isk. 2. osztályban) a virágkarót, viráglétrát, de ez egy hosszabb történet lenne... Volt már szó róla - máshol - hogy nagyrészt csak a ház körül fellelhető ősi anyagokból építkezek.
A penge feltehetően szénacél, mert miközben csiszatoltam nagyon fekete lett tőle a kezem. A hossza 93 mm és elpékesztően éles. A mai zsömléket simán keresztbeéri, a hosszú ívelt él jó vajazási képességet sejttet. Jövőre persze csak zsírozásit. És persze vágni azután is fog, mert jól viszi a száraz kenyérhéjat. De a jóslás remélem nem az én szakterületem...
Nehogy a paripatörpök megsertésedjenek, legyen itt egy ősi, kőkori EDC törpkészlet.
A törpös őskőtörp a fáklyával világítva bement a barlangba, a nagybökővel lebökte a macitörpöt, majd hazavitte Hupiszőrös Törpinna háztartásbeli hölgyeményhez és a praktikus konyhaeszközökkel elfogyasztották.
Ilyesmikre én egy "dremel jellegű" szerszám kisgömböc gyémántfejét használom, majd a kúpos, hengeres gyémántokkal méretre igazítom. Mivel a száruk átm. 3 mm-es, akármilyen fúrógépbe befoghatók.
A slambucmantörp ajánlására ma törpnapot tart a PTA.
Most egy bushman típusú kést (van aki nem ismeri?) mutat be a PTA -TÖKI (Törpkéskutató Intézet) Késmúzeuma. A nagyon praktikus késtipust nemcsak a bushmanok (v.ö. bús manók), hanem a szomszédos vizi- és a kövidinkák, sőt a két törpsziget Lilliput és Blefuscu lakói is használják.
Ez a példány egy blefuscudián EDC eszköz, értéke legalább 130 Sprug, hiszen állítólag egy darab .500-as ezüstből készült, ami kemény és a sziget sós tengeri levegőjének ellenáll. Az anyagösszetételt (Ag, Cu, nyomokban SeO2) a röntgen-fluoreszcencia analízis todományosan igazolta. Elsősorban a paprikás makaróni halászatakor használják.
A mélytengeri paprikás makaróni a félsós brakkvízben él. Csak szakemberek foghatják ki, mert fogáskor felpaprikázza magát és ha a makmester nem vágja le hirtelen és szakszerűen a fejét, akkor nagyon mérges lesz. Egyébként a farokvége a legszakszerűbb fejelés esetén is tartalmaz egy kis méregzöld részt. Ez sem vész kárba, mert megpárolva kutyatápokhoz adják, hogy a házőrzők még mérgesebbek legyenek. Állítólag egyes környezetvédők is használják önkábításra.
Van a kert végében mogyoró, kiirthatatlan. Ha elfogyna, jöhetsz utánpótlásért. ;-) :-))
Nekiálltam a Herr fejesgörbém javításának. Olyan frankó rozsdamentes anyagot találtam itthon, hogy nem tudom kifúrni! A penge alakja már alakul, de ugye kellene 1 lyuk is rá, hát elakadtam. Sima, kobalt fúrószár nem viszi, holnap benézek 1 fúrószár boltba. ;-)
A hód dolog jó hasonlat volt 😉, ez a fajta fa (mogyoró) hajt mint a veszedelem,kb. életem végéig elég lesz,a faragás ha kiszárad begyújtós lesz szalonna sütéshez.😁
I.Rumszesz fáraó maszturbájában megtaláltak a gyerekkori uzsonnakését, amit külsős tagkutatónk Mehemed ben Puki kalandos úton juttatott el a PTA Késmúzeumba. A kés nyelét gazdagon ellátták feliratokkal, de az már egy hosszabb történet lenne...
A fáraó karcolnoka által gazdagon dekorált vágóeszközt svájci, angol és stíriai metélő-kutatóintézetek támogatásával a PTA-Késmúzeum munkatársai vizsgálták. A nyél újezüst, amiben annyi az ezüst, mint újmagyarban a magyarság, a penge a widmanstätten vonalak tanúsága szerint meteoritikus eredetű. Felnőve a fáraó kapott egy rendes ezüst majd aranynyelű uzsonnakést, de azt már halála után legott ellopták mint a komplett piramist is a feje felől.
Node a sötétcitromsárga Okoskakatörp kedvéért lássunk egy valódi arany khopesh-t szintén az Egyptus birodalomból, de az ősi törpidőkből. (a kép valósághű rekonstrukció)
Ezt a kést a PTA külsős tagja, Faas Rynja Lósdottir - aki Lóbroki, a híres jarl egyenesági leszármazottja - juttatta el a PTA Késmúzeumba, mint ősi viking EDC-t. (Lóbroki korának híres lógolyó-bajnoka volt. A lógolyóversenyen egy csődör golyóinak, egy megfelelően kialakított ütővel történő olyan erősségű megütését kellett végrehajtani, hogy ne legyen ereje a mögötte levő versenyzőt megrúgni. És közben járulékos haszonként a csődörből paripa lett. A verseny kieséses, pontosabban kirepüléses rendszerben zajlott. De ez egy hosszú történet lenne...)
A seax markolata és pengekialakítása első ránézésre is egyértelműen drakonida hatást mutat. Draco Süsüsson, akinek anyját gyengéd érzelmi szálak fűzték a híres egyfejűhöz (Süsü Einnhöfudsson), a maga korában híres késmester és a sárkánybőrözés ősi hagyományának ápolója, a drakonida stílus névadója volt.
A hivatalos, drakkarkormány-közeli mondák szerint a penge dvergar munka, a főbb istenek, Chromos, Molybdeya és Vanadindr áldásával. De egyes apokrifek szerint a napkeleti isten, Ki-Chi Ocho egyik papja lehetett a penge valódi forrása.
Az északi - ma puukko - stílusnak nevezett, ujjvédő keresztvas nélküli késről, és a mondai Kilencujjú Vejnemöjnenről még ősi hősi ének is szólt. "... Repült Vejnemöjnen ujja Recsegett az ujja húsa "A kurv-anyád" csak úgy zengett, "Istenpöcsök" mennydörögtek ..." Akkoriban, nem ismerve az ókori római akasztófát, még nem is hiányolták a keresztvasat. Ujjuk meg volt dögivel.
A következő kést kizárólag 18 éven felüliek nézzék meg! Elmúltál már 18 éves?
1.) igen 2.) nem 3.) nemtudom
A helyes választ a monitoron alkoholos filctollal jelöld meg.
A párhuzamos univerzumokban előfordulnak teljesen fémmentes bolygók, ahol mindent fémek nélkül kell megoldani, sőt szavuk sincs a fémre. Ezek a mentesek, avagy az anometálok. A PTA Késmúzeumának van egy késsimogató része, ahol az érdeklődők megtapizhatnak egyes jámbor darabokat. A következő anometál késhez bizony hosszú sorok állnak. Elsősorban serdülő fiúk, de magukat fiúnak képzelő lányok és olyanok is akik még nem döntötték el hogy mik. Íme a Csöcsöskés:
A kerámia penge tökéletesen borotvaéles és a rozsda, mint olyan, nyilvánvalóan nem értelmezhető azon a párhuzamos Földön. A markolat alapja a mi univerzumunkbeli híres-neves feltaláló, Buck Elite - Type Textile márkájú - találmányával azonos anyagú és teljesen csúszásmentesen göbös. A fehér göböket megnyalva a tesztelők azokat keserűnek találták. De hát más világok, más ízlések... A kés újabb bizonyíték arra, hogy a magyar fejesgörbe, minimális eltérésekkel (ez például, mint látható, egy csecses-fejes), alapanyagfüggetlenül, fix késként is, párhuzamos-világokszerte kedvelt és elterjedt forma.
Törpmaci kedvéért álljon itt egy mikrotörpkés, a világ legkisebb D-guard kése:
Most arra készülök, hogy pengét faragjak, mert sikerült a Herr Laca féle fejesgörbémet eltörnöm. Feszegettem vele, aztán 3 darabra tört. :-((( Most már tudom, hogy hol hibáztam, ennyi. :-( Talán okosabb lettem....:-))
T.késológus harczostársak!Kérnék egy kis segítséget értőktől.Van nekem egy (számomra )ismeretlen tőröm.Ha valaki tudna segíteni a beazonosításában,igen-igen mekkköszönném!
motto: "A letűrt szárú gumicsizma nem az egyetlen lábbelifajta!"
Itt az ősz, hullanak a levelek és az EDC/CIA kiskések. A természet és a késreszelő téli pihenőre készül. A vaskiskések sorát gyorsan folytassuk egy aprócska nyeszetelővel. A PTA Késmúzeumának felvétele, szíves engedélyükkel:
A pengehossz 62 mm, szélesség 14 mm, vastagság 1,2 mm, a kés teljes hossza 133 mm. A penge anyaga TSTM* háztartási őskésacél, valami Solingenből**, még a Nagy Háború előttről. Némi munkával teljesen rozsdamentessé és borotvaélessé vált. A nyél egy agancsos (ki volt az a lökött, aki szarvasnak nevezte el, mikor nincs is szarva) agancsdarabkája, marhacsont és ősi sámánikus olajzöld turmalinkristály, mindenféle varázserővel. A nyúlbontástól a borítékbontáson át a langallószeletelésig bármely, a méretének megfelelő feladat elvégzésére alkalmas. Kultúrembernek mi kell más...
Akik pedig azt képzelgik, hogy a sok, nagyobb kés jelentősen növeli a potenciájukat, azok inkább szedjenek viagrát, és nézzék meg a világ legkisebb steampunk kését:
** Solingen, régi magyar nevén Szólingben. A városi tanácsban - megvesztegethetetlenségük bizonyítékaként - csak egy szál, zseb nélküli ingben lehetett hozzászólni.
Köszönöm a hozzászólást, gratulálok a gyűjteményedhez,bár én még gyerekcipőben járok hozzád képest,az alap késeim, eszközeim már meg vannak,gondolok itt a méret és él típusokra, felhasználási területre(faragás,tábori-erdei, étel feldolgozás és pár modern és tradicionális magyar bicska).
Figyelj cicabogár,én és a többiek nem a ceruzánkat faragjuk,ez annál kicsit több,de a hozzád hasonló ezt nem is értheti,ne akarjál engem iskolázni,a silány népszerűtlen blogodnak nem én vagyok az oka, hanem Te,ha folytatni akarod tedd oda magad és bizonyítsa ezt majd a blogod,írásaid és munkáid népszerűsége,ami a jelek szerint jelenleg a béka segge alatt van.
Jól van öcsisajt, látom rendesen letiltottál és nem is nézelődsz nálam... :-))))))) Szabvány anyagokból, szabvány munkakéseket sokan csinálnak. Sokat, még el is adnak belőle. Derék iparosmunkák, nekem is van pár ilyenem. De ha nem ragadtál volna le a nyársfaragásnál, szélesíthetted volna a látókörödet. Egyébként IGAZAD VAN! http://boldogsag.hu/wp-content/uploads/2017/02/Mester-mi-a-boldogs%C3%A1g-titka.jpg Végre elindult itt is valami. Eléggé egysíkú, de legalább elindult... ;-) Node a nem szabványos kések... Legyen egy a kényes (óvodás) ízlésednek megfelelő is. Emlékezz Ménrút és Tyrker esetére! Sokan kalandoztak akkoriban nyugat felé és vitték magukkal a fix divat szerinti késformát. Vadászkés, fafaragó szerszám, evőeszköz vagy akár ellenbelező fegyver.
A forma angelus elnevezése, a broken-back seax (törött hátsó, repedtsegg) is bizonyítja a magyeri kapcsolatot, hiszen még kontinentális korukban nagy valószínűséggel néhányszor szétrúgtuk az illető testtájékukat. Jelen példány pengehossza 125 mm, vastagsága 7 mm, teljes hossza 235 mm. A penge anyaga természetesen az ősmagyar T12 (Táltos12) acél, a markolat fagyalufa és a közkedvelt marhavelőscsont.
Olyan kérdésem lenne, hogy késélezést szeretnék tanulni. Sajnos a késes , köszörűs tanfolyam már nem létezik az oktatásban, ha jól tudom. Milyen úton kellene elindulnom? A neten nagyon sok anyag és videó fent van, de ezek főként a kézi fenőköves élezéseket mutatják be. Valaki esetleg tud olyan mestert, aki vállal tanítványt?
Antalijozsef gyere mutassuk meg milyen az igazi magyar mester által készített kés, tudom van ott még nálad egy-két szép darab amire büszke lehetsz,ceruzából, fából,ollóból bárki tud kést készíteni,de jó acélból és jó markolat anyagból nem sokan 😁😁😁.
A második legjobb késem a Sámán műhelyben készült, Nordik.
Érdekes dolog a vásáron megmaradt néhány, majdnem tökegyforma kést "gyűjteménynek" nevezni, de majd a búcsúban fogynak. Vaspocsékolás. De mit tegyenek azok az emberek, akiknek egy vasuk sincs?
Az Óceániában kalandozó, a híres felfedező Thor Thathál által vezetett Tiki-Taki expedíció bennszülött evezőse, a PTA levelező tagja, Durung Gusti juttatta el ide ezt a specialitást, a kígyókést. Arrafelé a vashiány nagyon komoly dolog volt, fa se nagyon nőtt, ami meg nőtt volna azt megrágta a nagyfa-szú, a csontot pedig megették a kutyák. A vashiányos ember kénytelen volt még a kését is fűből, egy ottani speciális fűfajtából, a bambuszból készíteni.
Szemmel láthatóan ez a Jáva, Bali, stb. szigeteken, továbbá az Arrakison használatos krisz kés (kris, keris) őselődje. A klasszikus önvédelmi pengeforma egyértelműen bökésre kihegyezett és a hullámok a páciens hullává válását segítették elő. A tesztelések szerint a margarint viszi mint a vajat és ez semmit sem vesz ki az éléből. Pengevastagság 5 mm, pengehossz 181 mm. A kés teljes hossza 280 mm, súlya 35 gramm.
Áááá, egy Tramontina! Szalonnát, kolbászt viszi, esetleg a zsemlét is. :-)
De hagyd a szerencsétlent, pár évig éltem, dolgoztam a falujában, hát érződött a buta, rosszindulatú bennszülötteken a lágy víz fogyasztásának káros hatása. De hát ez magas neki, mint elefántnak (Loxodonta africana) a horgolás:
Pedig még este visszanéztem csak nem volt már kedvem szólni. A késgyártó Mester posztja korrekt volt. Az első rész az itteni pamlaglakó házmestereknek szólt, azaz a hiba felismerése. Ott volt kiemelt betűnagysággal a megfejtés, hogy "hiba". De ennyit sem fogtak fel. A második rész az érdekesebb. Nyilvánvalóan az Alfa Centauri hármas rendszer Proxima nevű csillagának (M5 tip.) színképét mutatta a számsor. Erről kés is készült.
Aki hibát látna, látott volna a számsor színeiben, az téved. Egy ritka eseményt örökített meg a sor, amikor egy fler, a csillag légkörében anomáliát okozott és ilyen volt a színképe. A színképnyelű kések több helyen is előfordulnak, pl. itt egy G2V tipusú csillag iskolapéldája:
Igen én vinnyogtam, nyihogtam és toporzékoltam a moderátornak, hogy tüntesse el innen ezt a sok szemetet amiknek semmi közük a késekhez, kakukkos órából és hulladékokból készült használhatatlan .......
De úgy néz ki Ő nem így gondolja, valószínűleg neki tetszenek ezek a beírások.
Mutatnék pár darabot a gyűjteményemből, ezek Gondár Milán munkái.
motto: Az nem gond, hogy valaki csak les, mint bányaló az ügetőn, de akkor minek toporzékol és nyihog?
Ha már az ősi múlt, nézzünk szét a csontkorban... Nem Dzsonrambó, ne sértsük meg Bowie ezredest. Ez a késtípus néhány kisebb eltéréssel túlélte az Alamót, sőt később azt a kis csetepatét is, amikor az északi gyárosok és a déli ültetvényesek összevesztek azon, hogy a nigger kinek dolgozzon. No igen, egy dolog a cowboy-romantika, egy másik pedig a tehénszaros csizma...
Hogy ma ezt a késformát "Bowie"-késnek hívjuk és nem "Ugh Uugh"-késnek, az mindössze azért van, mert Ugh a kést feltalálta, de az írást nem. És így nem volt ledokumentálva a feltalálás. Szerencsére több ép darab is fennmaradt az idők során. A PTA késmúzeumának példányát a bükki Szamárlyuk-barlangban végzett ásatás során találták. Pengehossza 100 mm, vastagsága 5 mm. Külföldi katalógusokban Asshole-knife néven szerepel.
motto: "Semmi sem olyan változékony, mint a múlt."
Történelmileg köztudjuk, hogy Pál vezér népéből néhányan elkalandoztak messze délre, és végül egy szigetről már nem volt hova tovább menni. Búsultak is rendesen, hogy inkább maradtak volna otthon Tas vezér csapatában. A búslakodás egészen mániává fajult náluk, el is nevezték a szigetüket Tas-mániává. A honvágy ellen, a rendes havi törzsi gyűlésükön mindig jó hazai habart babot ettek, ezért nevezték a gyűlés helyét Habart-nak. Ezt az évszázadok mára Hobart-ra torzították.
Persze ilyen kisméretű kés elsősorban csak szertartási célokat szolgált. A mondavilágban közismert hogy a Pöttyöshasú Fehérrigó, hegyes csőrére tűzött babbal etette az ősi sumériai sztyeppéken eltévedt magyar vándorokat. Ennek emlékére tartották a Tas-mániákusok is a babszertartást, ahol a habart lóbabot - elvégre a lovasnemzettudat megmaradt - szemenként a késhegyre tűzve vették magukhoz. Később pedig közösen, befogott orral várták a Szent Szellenet megjövetelét. Mert azt a babszertartás azt bizton megidézte.
motto: "Van úgy, hogy néha a majom is leesik a fáról, de az ökör fel sem tud rá mászni!" (régi japán közmondás)
Nézzünk szét a Felkelő Nap országában. Egy nagyon ősi japán kést ajándékozott a PTA Késmúzeumnak rendes nihoni tagunk, Kamusaki Saketisik. Eredeti ősi japán munka, ezt Saketisik san garantálta. Az alapanyag természetesen kínai, a híres Chak-phing Dong műhelyből származhatott. Ott, Pájsh-Li faluban került ki a népi kohóból először olyan "sárkányfoganyag", amit már exportáltak is.
A kereskedelmi utakat Kuki-Neki Nuku admirális szervezte, szárazon-vízen, de nem szárazon. Az akkori kereskedelmi szokások szerint a vasért rizsbort csencseltek, így sem vashiány, sem búskomorság nem zavarhatta meg a partnerek egészségét, de ez egy hosszú történet lenne...
Az eszköz a karbunkulus kormeghatározás szerint a vaskor hajnalán készült, még jóval az első kiváló sógun, Tokasalona sama uralkodása előtt, még a történelmi saketiwó korban. A híres késmester Muyasaki Akishuta műhelyében készült ez a mai napig egy pagodatetőre hajazó eszköz.
Ha azt mondanám hogy készítem, talán túloznék. A kovácsolás, edzés talán ha néhány százalékban fordul elő. Barkács módon. Inkább csak összeállítom. Sci-fin felnőtt gyerekként, vén koromra néha nosztalgiázom, ezt érthetően nem mindig értékelik. Néha a kés van előbb készen, néha a szöveg. Aztán nem győzöm korrigálni a dolgokat. De hidd el, a hülyeségeknek tűnő szövegek mögött is mindig van némi realitás. És szórakoztat hogy bármiből tudok kést csinálni. Csak a helyszín határozza meg. Akár vízből is. :-))) (forrás: Poul Anderson - Nevezz Joe-nak) Csak lábjegyzetként: megkaptam már, hogy én olvasok. Könyveket. És még van képem idézni is belőlük. Borzalom! Ezzel lenézem az egyszerű embereket. :-))) De mivel késes a topik, legyen itt egy kétujjas.
motto: Mi vagyunk a többség, mondta a bolha és beleharapott a kutyába. A kutya vakarózott egyet. A bolha azóta új kutyát keres.
Hát itt már répa a répának nyula! Néhányan nem olvasnak, kitiltanak, aztán meg vinnyognak ezerrel, hogy a késes topikban késekről esik szó, amit elvileg nem is olvasnak. Olyanokról, amik a maguk korában, jóval korábban, a történelem során csúcstechnológiának számítottak. Vagy a kultúra részét képezik. De késről egyikük sem röfög! Nincs ezzel semmi bajom, a megfelelő módon kezelem, azaz a tehén farka alá teszem és meghúzom a bojtot.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy ennek a 4-5 szerencsétlennek mivel és hol gázolhattam a lelkivilágába, hogy így keresnek, kutatnak, hörögnek, vicsorognak...
Node késes topikról lévén szó... Egy kés a "kalocsai mintás dilinyó" idejéből... Egy frászt! De akkor legalább a háttér... Jó'vanna, most az egyszer!
Anyagokról ritkán esik szó, hát most essen. Egy középkori lócipőkészítő ráspolya, ócska ezüstpénz, ismeretlen rendeltetésű vörösrézcső kilapítva, ex sárgarézküszöb, marhalábszárcsont, fagyaludiófa Apis mellifera izzadmánnyal gazdagon megfuttatva. Továbbá egy egységben egy passzív díszszegecs, magyarul mosaic pin. Együtt azért egész rendes kés... :-)))
Néha muszáj "így" tudatni mással a dolgokat. A késről mint tárgyról mindenkinek más jut eszébe,de kérjél meg egy gyereket, hogy rajzoljon neked egyet, valószínűleg egy neves magyar késkészítő szájából elhangzott mondat illik majd a rajzra, miszerint "ennek olyan kés formája van" , aztán gondolhat bárki bármit ez így helyes.
Nem csoda ez. Két dolog kell hozzá, ami megvan. Az egyik a korom. Az sajnos lemoshatatlan. A másik, több háztartás lomja. Az az én szempontomból örökéletig kitart. Néha még rokonilag pótolódik is. :-))) De legyen itt egy rendes kés is. Egy eredeti thai-jellegű EDC kés még jóval Ayutthaya (magyarul: A-juh-kaja) fénykora előttről. Eredeti másolat!
Az első évezred vége felé az arra kóborló I. (Tökös) Salamon királyunk hívei, a róla elnevezett szigetekre tartottak és útközben egy időre megpihentek. Ott készülhetett a prototipus. Először Szép Táj Föld-nek nevezték el a területet, ami távozásuk után csak Tájföld-re egyszerűsödött és mára, már eltorzult nevén Thaiföld. De ez egy hosszabb történet lenne...
Tulajdonképpen az alapoktól kezdve, én - jó nyugger prepperhez illően - legtöbbször késroncsokból, reszelőkből, jóféle acéldarabkákból, kőből, csontból, rézküszöbből, bármi alkalmasnak tűnő anyagból "dolgozom". A minta pedig saját ötlet, kivéve amikor a kész holminál rájövök, hogy "ezt már láttam valahol". Vagy meglátok valamit és kés lesz belőle... :-)
Ez, a nevezzük olló helyett inkább hasított pengének, vagy split bladenek, egy valaha látott scifi filmből vagy FPS játékból rémlett. Utólag. Mert a kiindulás néhány egyforma, jól leharcolt kiskés adta ötlet volt. Így aztán hátat fordíttattam velük egymásnak és felnyeleztem. A fekete penge a cocacola egyetlen értelmes felhasználásával készült. Szép, matt, kőmosott hatású felületet ad, melegen sokáig áztatva. Azt meg köztudjuk, hogy "Amíg a Galaxis kerek, mindig lesznek steampunkerek!" Bár ez a stílus nálunk eléggé elnyomott, de létezik. Szóval a pengék fixek. "Sajnos ezekkel a párhuzamos univerzumokbeli eszközökkel az a baj, hogy a meghajtást - jelen esetben a léghűtéses sárkányszemkristály-energiakő vezérlésű mikroreaktort - még nem tudjuk bekapcsolni. De üresjáratban működik... (foszforeszkáló pigment műgyantában :-) )
Itt már káposzta a káposztának kecskéje! Pár szerencsétlen Nagy Rakás trollt kiált, de a kés topikjában késről nem szól. Csak vinnyog. Bizony a humor csak annak érthető, aki a kifigurázott téma eredetijét is ismeri. No ez a vinnyogóknál láthatóan esélytelen. Ez még nem baj, a tragédia az, hogy fel sem fogják, hogy utána is nézhetnének, ezzel értelmük, tudásuk, humorérzékük is fejlődne. (Hányan tudják vajon, hogy a Pithekoussai kultúra valóban létezett, vagy mi az a cinquedea?) Vagy erről a késről mi jut eszükbe? :-)))
Esetleg mi a fészkes franckarikának totyognak ide, amikor késről sem szólni, sem olvasni nem tudnak? Azért hogy napszámban olvasgassák a "Letiltott nick" szöveget? De a legviccesebb, amikor egy honda pofa más blogját szapulja. És még egy pelenkás is azzal kezdi, hogy "letilt". Villásnyelvűek. :-))) Mint ezek a steampunk villásnyelvűek. De ezeknek van értelme. :-p
"Szól valaki a moderátornak," Én erre írtam hogy TE miért nem szólsz a moderátornak ! Írjál TE! Ne másokat szólítsál fel erre. Igen, ez azzal jár hogy megnézhetik hogy ki írt ! Ezt illő volna felvállalni !
1.) Ezerféle mindenbe bele tudsz feleslegesen kotyogni, akkor miért nem szólsz Te te, hogy egy gaz képes a késes topikban késekről értekezni.
2.) Ezek csak rezümék, egy-egy teljes tanulmány sokkal hosszabb. De nem venném a szívemre, hogy a sok átgörgetéstől elkopjon az ujjad és aztán nem tudnál se mutogatni, se orrot piszkálni. Akkor honnan lenne a fika? :-)))
3.) Amúgy érdekes, hogy a fészekaljaddal együtt minek olvasod el azt, ami nem érdekel. Menj inkább a szabad levegőre. Vannak akiket érdekel, akiket meg nem, azok nyomkodják a minuszkát, mint süket a tolóajtót. Ez a világ rendje.
4.) Még egyetlen vinnyogó sem jelentkezett azzal,hogy elvettem értelmes hozzászólásai elől a helyet.
5.) Ez jutott rólad eszembe, már az első pillanatban. Nehogy offtopik hozzászólás legyen, legyen egy kés, komment nélkül. :-)))
Na, hogy a szorgos minuszolók és vinnyogók nehogy semmibe nézettnek érezzék magukat, ami a valóság, itt egy félvilágot bejárt, de nem félvilági kés a kedvükért. ;-)
A híres felfedező, Piás Erik (Erik Deliriumsson) három drasztikulával egészen Vinland déli részén túlig evezett le. A helyiek sok szeretettel és mégtöbb meszkalinnal fogadták. Quichittoltákkupán utódjának tartották, aki megígérte hogy visszatér és majd megdönti a véres emberáldozatokat követelő Vizilópocsi isten uralmát. Erik és csapata - mivel csípték őket, mint inkasegget a csilipaprika - Odin-istenien érezték magukat.* Amiért erről megemlékezünk, az Tyrker és Ménrút** a két magyar viking, akik rablótanuló és kalandozó szakon, cserediákként vettek részt az expedícióban. Tyrker Hétvezér ösztöndíjas volt, így később hazajött és hozta az expedíció unalmában készített kését is. Vagy nem. Valakinél ottfelejthette.
A kép a PTI (Pithecus Távirati Iroda) jóvoltából, természetazonos rekonstrukcióként mutatja a kést egy kavicsos patakparton. A PTA Késmúzeumába Olaf Svindli, egy balkézi Tyrker-leszármazott, rendetlen levelező tagunk jóvoltából került a kés.
* forrás: MVBT (Magyar-Viking Baráti Társaság) Azok a régi szép idők c. kiadványa.
** Ménrút Ronda Ló néven indiánfőnök lett, de ez egy másik történet...
A PTA (Pithecus Tudományos Akadémia) Késmúzeumának újabb bemutatandó darabja valamikor Digóniából érkezett. A Toszkéne tartománybéli San Phasverde városából került hozzánk, a feltehetően még I. Piás pápa, pogári nevén Grappa de Franco idejében készült kis remekmű.
Ősi római alak, a gladius ihlette, a későbbiekben Digóniában, a quattrocento idején cinquedea light, azaz Toszkéne tartomány pórias köznyelvén tredea néven ismert bökőt. Vannak ógörög gyökerei is. Formájából adódóan kiválóan lékelhető vele a görögdinnye, hiszen a pengével egy jó 10 cm mély, egyenlőoldalú háromszög alapú gúlát vághattak. Ennek a csúcsa - mint a híres Pithegorász tételesen bebizonyította - a legjellemzőbb íz az egész dinnyére vonatkoztatva.
Ha valakinek van hasonló retró, vagy legalább vintage (nem dinnye, hanem késféle), ne tartsa magában, mert az egészségtelen! Lássuk és olvassuk a történetét!
Van még valaki? Van még valaki?Van még valaki? :-)))
No, ha senki sincs akkor nézzünk szét a Felkelő Nap országában.
Még amikor együtt vándoroltunk japán testvéreinkkel a nagy sumér pusztákon, a murájok voltak a legjobb harcosok. Íme láthatunk egy nagyon kiváló, avagy faszamurájt az ő EDC katanájával. Később Nihonban az elnevezésük - az okokat ne firtassuk - már csak szamurájra rövidült. Nekik készültek a kardok.
Ez a kés a Pithekoussai kultúra kontinentális nyomait kutatva került elő, így bizonyíthatja az első, Dzsungáriából Nishapuron, Türkföldön és Lakedaimón területén át érkező felfedezők kalandozásait a félszigeten. Az eszköz dzsungár licensz alapján, etruszk mesterek műve. A penge Purgáliai orichalcum, alakját tekintve, mint duedea, a későbbi tredea és a végső forma, a cinquedea előfutára.
A markolat díszítése egy vörös törpecsillag rendszeréből származó nép ősi emlékeit őrizheti. A csillag körül egy Föld-tipusú kék kőbolygó a sárga holdjával és egy Jupiter-tipusú gázóriás kering, ami az elfogadott minimum felállása egy stabil rendszernek. Az etruszk mesterek bamba vigyorral*, nem értelmezvén a licensz leírását, kettő több mint egy alapon a bolygókat megduplázták. Bár mértékadó todományos körök felvetik annak a lehetőségét is, hogy ez az első ábrázolása a párhuzamos univerzumok létének, egy tüköruniverzumnak.
Kár volt abbahagyni, hiszen a szöveg információkat tartalmaz a késekről. Csak hát azt fel kéne fogni. A kések feliratai is - akár a különféle rovásos, hieroglif, de még a klingon szöveg is - értelmesek. Ahogy Romhányi mondotta volt, "... Ez ugyanis játék, és tudomásul kell venni, hogy nem mindenki szeret játszani." De ha nem szeretnek játszani, akkor minek játszanak és vinnyognak utána???
Azt viszont tényleg nem értem, hogy ez a néhány hominida, akiknek késes írásainak mennyiségét és minőségét is csak elektronmikroszkóppal látni, miért hőbörögnek...
Vitáról meg szó sincs. Mint már megjegyeztem, "igazuk van". :-)