Én azért belefutottam már nyáron délután hatkor (órákkal napnyugta előtt) a 77-es út közepén nézelődő őzbe. De Ópusztaszer felé is láttam délben az úttesten átfutó őzeket. Szóval ha az autós erre nem készül fel és nem tudja kezelni, hogy más is van az úton - akkor inkább maradjon otthon.
A láthatósági ruházat is környezetfüggő, városban inkább a neonsárga/zöld, lakott területen kívül, kiváltképp erdős területen pedig a neonnarancssárga/piros árnyalatok a szembetűnőbbek, észrevehetőek.
Kerékpáros-övezetek kerülhetnek kialakításra. Ezt az úthálózatot a kerékpárok, a különleges kerékpárok és a rollerek használhatják szabadon, a gépjárművek csak célforgalomban, 30 km/h-val közlekedhetnek ezeken a területeken, a járda (ha van) itt csak a gyalogosoké."
Legyen az egész Belváros* ilyen kerékpáros övezet, kivéve a többsávos utcákat.
*Belváros ahol főleg a keretes beépítés a jellemző.
A kivilágítással az a baj,, hogy a kedves kerékpáros kolléga töksötétben, fekete öltözetben sem világítja ki magát, akkor hogy akarjuk, hogy nappal világítson.
Elvileg jó lenne, de technikailag, funkcionálisan nem fog menni.
Én csak a szemből villogót tiltanám be.
Amit hiányolok, de lehet, hogy a részletes szabályozásban benne van: Mi van azokkal a helyzetekkel, amikor a biciklis úttípust vált? Útról befordulhatok-e zebrára, átkelés közben átkanyarodhatok-e a közútra stb.
Nem tudom, hogy a láthatósági mellénnyel/ruhával mi a helyzet, de nappal szerintem többet ér, mint a világítás.
"megjegyzem, a legtöbb bringás lámpa napsütésben szart sem ér, semmi fény nem látszódik belőle, "
Kereslet-kínálat, a legtöbben fillérbaszó módon a "valami legyen, hogy ne büntessen meg a rendőr" mentalitással raknak lámpát. Az sem baj, ha lemerült, és már csak mécsesként pislákol, "ott van, világít, én mindent megtettem". Mivel van igény a semmire sem jó lámpára, ezért van kínálat is rá, szabályozás pedig nincs arra, milyen lámpát lehet a piacra dobni. A KRESZ ugyan ír arról, hogy 150 méterről láthatónak kell lennie, de szerintem még soha nem nézték meg egy kerékpár lámpáját illetően, hogy látható-e 150 méterről.
Nagyon sok, radarral egybe épített hátsó lámpát látok. Ezek erős villogásba kezdenek, ha hátulról közeledik valami. Ha tilos lesz villogót használni, ezek mehetnek a kukába?
Egyébként jelet is küldenek a GPS kütyünek, az meg mutatja, hogy jön valami. Mondjuk, én hamarabb meghallom az autót, mint észre vennék egy grafikus jelet a kormány környékén.
Szerencsére nappal jóval kevésbé aktívak a vadak az utak szélén, éjszaka pedig tompítottal gyakorlatilag mindenki relatív gyorshajt, mert az általa belátott út hossza kevesebb, mint a fékútja.
A példád azért is helytelen, mert az őz, vaddisznó értelmi képességei okán nem tudja felmérni, hogy az út veszélyes számára, ha nem látják meg időben - egy kerékpárosról azért merem feltételezni, hogy képes a számára veszélyes forgalmi szituációt vagy környezeti változókat felismerni, és eszerint cselekedni - pl. világítást kapcsolni. Persze, ha te a kerékpárosokat az állatok közé sorolod értelmi képességek terén, ez egy szabad vélemény, de nem biztos, hogy a kerékpáros topikban talál majd kedvező fogadtatásra.
Én teljes mértékben támogatom a nappali bringás kivilágítást.
Nem kell hozzá köd, hajnal, alkony, dzsuva, elég a verőfényben autózó ember becsillanó szélvédője, előtte 100-150 méterre meg a fák árnyékában a bringás. Ha van rajta egy erős fényű piros lámpa, látszik, ha nincs, akkor elég lutri, mikor veszik majd észre.
A villogó tiltását nem értem, napközben egyértelműen az erősebb fényerőn villogó, szürkülettől reggeli pedig folyamatos fény, kisebb teljesítményen a nyerő páros (szerintem).
Jó az az autós menetfény, ha megfelelően használják. Nagyon nem mindegy, hogy egy szembejövőt kell észlelnem 180 km/h sebességkülönbséggel, vagy egy előttem menőt mondjuk 40 km/h sebességkülönbséggel. Nappal, jó látási viszonyok közt felesleges hátul a lámpa, elöl viszont nagyon sokat javít a láthatóságon, ezért van az, hogy a menetfény csak elöl világít.
A probléma az, hogy sokan akkor se kapcsolnak rendes világítást, amikor a látási viszonyok romlása miatt már hátul se mindegy, hogy világít-e vagy sem. Szóval ha a hátsó lámpán múlik hogy észlelem-e az előttem menőt, akkor már régesrég be kellene annak kapcsolva lennie.
A láthatóság miatt a bringán sem lenne hülyeség a nappali világítás, pont azért, amiért a motorokon is kötelező. Csak ugye technikailag kicsit macerás, mert vagy valami dinamó kell, vagy valami legrosszabbkor lemerülő elemes cucc, ráadásul a hátsót például nem is nagyon tudjuk menet közben ki-be kapcsolni, sok esetben az első is nehéz, az elhelyezésétől függően.
A villogó tiltását nem értem. Nappal pont az a legjobb, leginkább feltűnő, és nem is vakít. Sötétben persze zavaró, akkor folyamatosan kell világítani. Főleg előre, ha látni is akarunk valamit.
Az a retek autós menetfény is kurva nagy ötlet volt. Szétbassza a szembejövő szemét a pontfényes-ledes giccsparádé, cserébe hátul nem világít a helyzetjelző így durr bele a sok paraszt az előttelevő seggébe. Dehát meg is érdemlik. A jobbak este se kapcsolnak tompítottat.
Bringán leszarom, úgyse veszek agygenerátort. Ha valami agyatlan marha kötelezővé teszi (kerékpárúton és egyéb sárga pingálványokon nem kell) akkor felrakok valami minimálfogyasztású kamut a sárvédő első élére, mögé pedig egy napelemet, oszt töltse amikor tudja. Hátulra nem kell, mert a kocsin sincs a menetfény párjaként, így bicajra se akarják már.
De még szebb, hogy pár éve direkte benyomták a villogó lámpák használhatóságát.
OT: Az volt a lényeg, hogy lehessen hős megmentőt játszani, meg paprikajancsiskodni.
Hány Vízügyest láttál nyilatkozni? Én egyet se. Mi az, hogy vitya adja ki parancsba, hogy meg kell nyitni a tározót? Hát menjen a picsába, neki a gombot kell nyomogatni és nem most, hanem sokkal korábban ahhoz, hogy legyenek cuccok, emberek, előre megtöltött homokzsákok stb. Össze spolitikus székállástól függetlenül takarodjon el, nem ilyenkor kell villogniuk és nem ott. Fizessék meg azt akinek az a dolga.
Szerintetek normális az, hogy a Margitszigetet még mindig nem nyitották meg? Volt már egy pár árvíz, de még sohasem volt ekkora cirkusz és ilyen sokáig. (2002-ben ugyanekkora volt a víz, akkor nem zárták le, nem volt lezárva a Batthyány téri aluljáró, megállt a metró és nem raktak mindenhova homokzsákot az árvíz szintje fölé, ahova soha nem ment fel a víz és nem is volt várható. A HÉV akkor is a Margit hídig járt és a Nánási út is le volt zárva.)
Ha ez egy Cannondale, első körben kérdezd meg a boltban, ahol vetted (ha boltban vetted), második körben a hivatalos forgalmazó egy cseh cég, nincs magyar képviselet: