Akkor annál inkább nem értem, miért írsz ilyeneket.
Ezek a hajók a Meyer-Firma szégyenei, nem átépíteni, fedarabolni kellett volna őket már régen. Emberi életre alkalmatlanok, zajosak, kényelmetlenek, még jó, hogy vannak szerbek, meg ukránok, nameg mi, akik mindent vállalnak, még azt is, hogy ezeken a hajókon dolgoznak.
Gondolom, az átépítés nem érintette a lakórészt, csak annyiból állt, hogy rájuk hegesztettek egy bárkát, amitől még nehezebb rajtuk a közlekedés.
Ha mondjuk a Stein-ekről írtad volna, amit írsz, az rendben is van, azok hajók.
Én sem a levegőbe dumálok, én is több évet lehúztam ilyeneken.
Mikor voltál, még a Gulicska-mester idejében? Azok voltak ám a kalandos idők. :-)
Hali Bócman!
"Jó példaként említeném a Bayern motorost, amelynek levágták a teljes farrészét, és hozzáfércelték egy bárkához.
A házasság sikerült, a korábbi rákfene, a fapadozatos raktár, a nehezen kezelhető raktártetők, a raktárak megosztottsága megszűnt, az előnyők viszont, úgymint a remek főgép, a remek kormány, a masszív farrész, a kényelmes lakótér megmaradt.
(Más kérdés, hogy a zsír új kerékállást sikerült rögvest cabriolizálni!)"
Hála a szerb személyzetnek...
Üdv
k
Amikor '85 májusában elkezdtem a hajómegfigyelői tevékenységemet Csepelen, az Eger volt az első hajó, amit feljegyeztem.
És jöttek sorra a Komárom, Sopron, Dorog, Ózd, Tatabánya, Szombathely, Vértes, Mátra, Mecsek, Cserhát, még maga Vásárhelyi Pál is járt és még a Buda Iskolahajót is volt szerencsém látni üzemben.
És a kicsik is jártak, a Zagyva, Hernád és Rábca.
Aztán szinte a szemem előtt szedték szét őket szintén Csepelen 96-97 táján az átalakított tolókkal együtt. A Pécs, Paks, Balatonfüred, Szolnok, Szob, Szekszárd, Kaposvár és kicsit később a Kecskemét. Ha jól számolom, akkor ez 24 forgalomból kivont, illetve szétdarabolt hajó.
Biztos gazdaságtalanok voltak, de most az utolsó pillanatban legelább egyet, vagy kettőt meg kell menteni közülük!
Egy hajó esetében az állás nem jelenti feltétlenül azt, hogy valami gond van vele.
Más kérdés, hogy mennyi munka szükséges az újraindításhoz.
Természetesen minél régebbi a hajó, nagy valószínűséggel annál több idő-pénz-fáradság a felszerelés.
A hatósági megszerzése alapvetően a hajó állapotától függ. Ha a hajó még nincs szétesve, akkor nem lehet akadály.
Példaként említeném a Pannon Cargo hajóit (Lehár, Lanner, és a többiek), amelyek több éves álldogálás után indultak el újra - rentábilisan.
Alapvetően: arról a hajóról le kell mondani, amelynek a teste már korrodál. Itt már nincs segítség, a "ráncfelvarrás" csak ideiglenes megoldás. Egy nagyjavítás ára vetekszik a hajó újraépítésének költségével.
Természetesen sok pénzt el lehet költeni egy hajóra (lásd a Kőszeg esete!), azonban ésszel gazdálkodva igen sokat ki lehet hozni egy jó testből.
Jó példaként említeném a Bayern motorost, amelynek levágták a teljes farrészét, és hozzáfércelték egy bárkához.
A házasság sikerült, a korábbi rákfene, a fapadozatos raktár, a nehezen kezelhető raktártetők, a raktárak megosztottsága megszűnt, az előnyők viszont, úgymint a remek főgép, a remek kormány, a masszív farrész, a kényelmes lakótér megmaradt.
(Más kérdés, hogy a zsír új kerékállást sikerült rögvest cabriolizálni!)
Ezeknek a hajóknak (Szombi, Soprongy) az esetében egyetlen "rákfene" van, a főgépek.
A Római Birodalom legszebb napjainak orgiáin se tudtak annyit az asztalra tenni, amennyit ezek a gépek megzabálnak.
Persze ez viszonylagos, mert ugye amikor 250 vagonnal hegymenetben nyolcat csinált a ahjó, akkor nem volt olyan sok az a 400 liter óránként, de ha a hajó szeparát utazva eszik óránként 300-at, az bizony durva!
Szia!
A "Szombathely" még az idén dogozott, a "Sopron már régebben áll. Gondolom, hajóműszaki vzsgája sincs már. A tavalyi évet már Újpesten töltötte, ha jól emlékszem, az egészet.
muggli
A Sopron -nak tulajképpen mi baja,lehet tudni? Ha benne vannak az "eredrti" (Láng) gépek, (a Szombathely -el ellentétben) miért nem üzemképes, és leginkább mióta? (Mármint mikor ment "saját erőből" utoljára?)
Kösz Pedrefon,
már a "Szombathely" is kemény találat volt, de a "Tatabánya"! A "Bányász", ahogy mi neveztük... Életemben hajót úgy nem szerettem, rengeteget tanultam rajta. Végre, amikor parancsnokunk - a drága Bodzási Pali bácsi (a Ferenceseknél végzett) - szabira ment, azt mondta csendben a váltó pk-nak: "Hagyd, hogy a passaui rundót a szekund csinálja." Én voltam akkor a 27 éves szekund. Ott éreztem először, hogy tanultam valamit a szakmából. Ez nem egyszerű dolog Uraim: eldönteni, hogy szakma, vagy szerelem? Engem nem a szerelemért fizetnek (most)! Üdv Mindenkinek
Nos, ha volna egy olyan képed, amelyiken a Sofia csodaszép felfelé törő orra épp szemben közeledik, háttérben a horányi olajfák mögül felkelő Nappal és a napozófedélzet ablakain megtörő sugarak visszatükröződnek a fehérlő orrhullámok alatt, azt nagyon megköszönném...ezért a látványért mit nem adnék most :))))))))))
Egyébként kimentem tegnap a RQueen indulásához, el is indult a közraktár elől menetrend szerint, pontosan 5-kor. Ment kb. 3 potonnyit előre, majd lekötött a Symphonie mellé. Én meg naívan azt hittem, hogy pontos :)))) egy órán keresztül vámolták, én meg majd megsültem a Lánchídon :))))
Hát igen, van még mit tanulnom...
De hamarosan belejövök.
Szeretnék csinálni 1 honlapot a hajós képeimnek, főként a saját készítésűeknek, de felrakom majd a máshonnan származókat is.
Ha bárkinek szüksége van valamilyen hajó képére szívesen küldök, én meg majd mindig közzé teszem, hogy mire lesz szükségem éppen.
Pedro!
Persze, mert látható lett a forrás. Ezexerint ott volt elrontva. Most megyek a gyerekeimmel gyerekvasutazni, aztán lesz időm egy kis képtárra.
Üdv:muggli