Keresés

Részletes keresés

viking star Creative Commons License 2003.05.06 0 0 2990
Gratula mindenkinek a képekhez, nagyon szépek!
Amig a szkennerem odavan én egyelőre csak rajzolgatni tudok :)))
Folytatván a sort itt egy Kossuth, itt meg két dömgölős. :)
guberavera Creative Commons License 2003.05.06 0 0 2989
Bócman és Muggli urak lesznek szívesek fölhívni!
gv
Zoltika Creative Commons License 2003.05.06 0 0 2988
Egy érdekes link: leállított, de megőrzött gőzhajók. Régen frissíthették, ezért még a Visegrád is megcsodálható rajta a Sportuszoda mellett. A lap alján további csodálatos linkek működő lapátkerekesekehez, gépházi fotókhoz, történelmi adatokhoz. Ez utóbbiból magyar hajók adatait nem találtam, csak Óbudán gyártott DDSG hajókét...
Wyfliff Creative Commons License 2003.05.06 0 0 2986
Volna ezekbol esetleg naaagy felbontasu valtozat (1600x1200) is?
Szivesen betennem hatternek :)
Előzmény: Törölt nick (2985)
muggli Creative Commons License 2003.05.06 0 0 2984
Bócman és Többiek!

"Miért is választotta Debreczeni tanár úr a hajózást? Erre kerestük a választ: .... Aztán az Eger, Komárom és Sopron hajóknál végeztem általános hajóelrendezést, mondhatnánk hajóépítést ...."
Nem kellene vele is felvenni a kapcsolatot? A Lékai honlapján találtam.
muggli

Törölt nick Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2983
Bócman, te nem vagy komáromi és valamilyen Csabi?
(merthogy őt vélem felfedezni egyik képen ott a tanácsteremben)
Előzmény: Bócman (2976)
muggli Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2982
Szia Pedro!
Jó a képed! Idézem egyik topictársunkat: "Szinte érezni a víz szagát!"
Nekem is sikerült felmasszíroznom a tár.hu-ra a KÉPEKET.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

muggli

jakyg Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2981
Gratula ehhez a képhez!
Csak nem civilek a fedélzeten!
Előzmény: Pedrofon (2980)
Pedrofon Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2980

Sikerült megint dupláznom:-)
Akkor még 1:
Őt "lőttem" tegnap délben a Lánchídról.

Pedrofon Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2979

Talán most sikerül

Pedrofon Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2978
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2977
Attól is függ az elviselhetőség, hogy hányan voltatok, meg hogy mentetek-e éjjel-nappal. Aludni menet közben nagy "élmény" volt rajtuk mindenesetre. Ti még megálltatok éjszakára ezek szerint.

Azért 2003-ban már nem kéne ilyenekkel közlekedni, az ember persze sokmindent kibír, még a 70 centis kabint is, csak kérdés, hogy érdemes-e.

Előzmény: Bócman (2975)
Bócman Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2976
Ami azt illeti, én lakhatatlannak a gőzölő hátsó lakóterének leghátsó kabinját nevezném :-))

70 centi széles volt - az egész kabin... :-))

Előzmény: Törölt nick (2974)
Bócman Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2975
Nem, én még a Lloydos időkben voltam.

Egyébként nemértek egyet veled, legalábbis ami a hajót illeti. Nekem legalábbis teljesen elfogadható volt az a hajó, már ami a lakhatóságot illeti.

(Persze, a Dunaföldvár légkondis lakótere, meg kerékállása más kategória volt...)

Előzmény: Törölt nick (2974)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2974
Akkor annál inkább nem értem, miért írsz ilyeneket.
Ezek a hajók a Meyer-Firma szégyenei, nem átépíteni, fedarabolni kellett volna őket már régen. Emberi életre alkalmatlanok, zajosak, kényelmetlenek, még jó, hogy vannak szerbek, meg ukránok, nameg mi, akik mindent vállalnak, még azt is, hogy ezeken a hajókon dolgoznak.
Gondolom, az átépítés nem érintette a lakórészt, csak annyiból állt, hogy rájuk hegesztettek egy bárkát, amitől még nehezebb rajtuk a közlekedés.
Ha mondjuk a Stein-ekről írtad volna, amit írsz, az rendben is van, azok hajók.
Én sem a levegőbe dumálok, én is több évet lehúztam ilyeneken.
Mikor voltál, még a Gulicska-mester idejében? Azok voltak ám a kalandos idők. :-)
Előzmény: Bócman (2971)
Bócman Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2973
Egyébként mire gondolsz, mint "komikus"-ra?!
Előzmény: Törölt nick (2966)
Bócman Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2972
Jaja, be volt nyomva a pasi, mint atom. :-)
Ami nem volt egyedi eset, sem a konkrét személynél, sem a honfitársainál.
Előzmény: kranführer (2969)
Bócman Creative Commons License 2003.05.05 0 0 2971
Hát, átépítés után nem utaztam rajta, az tény.

Azt megelőzően volt szerencsém egy évet eltölteni rajta.

Előzmény: Törölt nick (2966)
Csónakos Creative Commons License 2003.05.04 0 0 2970
Jól emlékszel ! A Rábca 1989 végén egészen biztos,hogy Szegeden volt.Volt szerencsém rajta szolgálni.Nagyon jó kis hajó volt! Kár érte...:(((
Cs
Előzmény: FOMA (2967)
kranführer Creative Commons License 2003.05.04 0 0 2969
Hali Bócman!
"Jó példaként említeném a Bayern motorost, amelynek levágták a teljes farrészét, és hozzáfércelték egy bárkához.
A házasság sikerült, a korábbi rákfene, a fapadozatos raktár, a nehezen kezelhető raktártetők, a raktárak megosztottsága megszűnt, az előnyők viszont, úgymint a remek főgép, a remek kormány, a masszív farrész, a kényelmes lakótér megmaradt.

(Más kérdés, hogy a zsír új kerékállást sikerült rögvest cabriolizálni!)"
Hála a szerb személyzetnek...
Üdv
k

Előzmény: Bócman (2962)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.04 0 0 2968
Szegeden is, meg átjártak a Dunára is.
Előzmény: FOMA (2967)
FOMA Creative Commons License 2003.05.04 0 0 2967
"És a kicsik is jártak, a Zagyva, Hernád és Rábca. "

Úgy rémlik, hogy akkoriban a Rábca Szegeden szolgált. Vagy rosszul emléxem?

Előzmény: Pedrofon (2963)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.04 0 0 2966
"az előnyők viszont, úgymint a remek főgép, a remek kormány, a masszív farrész, a kényelmes lakótér megmaradt"

Ez azért elég komikusan hangzik, gondolom csak messziről láthattad, nem töltöttél el rajta egy percet sem.

Előzmény: Bócman (2962)
muggli Creative Commons License 2003.05.03 0 0 2965
Bocs, rossz a link!
EZ a jó!
muggli
Előzmény: muggli (2964)
muggli Creative Commons License 2003.05.03 0 0 2964
Sziasztok!
Tettem fel képeket a képtárba. Csak azt nem tudom, mikor lesz látható, mert a tár.hu már megint butaságokat ír vissza.
muggli
Pedrofon Creative Commons License 2003.05.03 0 0 2963
Amikor '85 májusában elkezdtem a hajómegfigyelői tevékenységemet Csepelen, az Eger volt az első hajó, amit feljegyeztem.
És jöttek sorra a Komárom, Sopron, Dorog, Ózd, Tatabánya, Szombathely, Vértes, Mátra, Mecsek, Cserhát, még maga Vásárhelyi Pál is járt és még a Buda Iskolahajót is volt szerencsém látni üzemben.
És a kicsik is jártak, a Zagyva, Hernád és Rábca.
Aztán szinte a szemem előtt szedték szét őket szintén Csepelen 96-97 táján az átalakított tolókkal együtt. A Pécs, Paks, Balatonfüred, Szolnok, Szob, Szekszárd, Kaposvár és kicsit később a Kecskemét. Ha jól számolom, akkor ez 24 forgalomból kivont, illetve szétdarabolt hajó.
Biztos gazdaságtalanok voltak, de most az utolsó pillanatban legelább egyet, vagy kettőt meg kell menteni közülük!
Bócman Creative Commons License 2003.05.03 0 0 2962
Egy hajó esetében az állás nem jelenti feltétlenül azt, hogy valami gond van vele.

Más kérdés, hogy mennyi munka szükséges az újraindításhoz.

Természetesen minél régebbi a hajó, nagy valószínűséggel annál több idő-pénz-fáradság a felszerelés.

A hatósági megszerzése alapvetően a hajó állapotától függ. Ha a hajó még nincs szétesve, akkor nem lehet akadály.

Példaként említeném a Pannon Cargo hajóit (Lehár, Lanner, és a többiek), amelyek több éves álldogálás után indultak el újra - rentábilisan.

Alapvetően: arról a hajóról le kell mondani, amelynek a teste már korrodál. Itt már nincs segítség, a "ráncfelvarrás" csak ideiglenes megoldás. Egy nagyjavítás ára vetekszik a hajó újraépítésének költségével.

Természetesen sok pénzt el lehet költeni egy hajóra (lásd a Kőszeg esete!), azonban ésszel gazdálkodva igen sokat ki lehet hozni egy jó testből.
Jó példaként említeném a Bayern motorost, amelynek levágták a teljes farrészét, és hozzáfércelték egy bárkához.
A házasság sikerült, a korábbi rákfene, a fapadozatos raktár, a nehezen kezelhető raktártetők, a raktárak megosztottsága megszűnt, az előnyők viszont, úgymint a remek főgép, a remek kormány, a masszív farrész, a kényelmes lakótér megmaradt.

(Más kérdés, hogy a zsír új kerékállást sikerült rögvest cabriolizálni!)

Ezeknek a hajóknak (Szombi, Soprongy) az esetében egyetlen "rákfene" van, a főgépek.
A Római Birodalom legszebb napjainak orgiáin se tudtak annyit az asztalra tenni, amennyit ezek a gépek megzabálnak.
Persze ez viszonylagos, mert ugye amikor 250 vagonnal hegymenetben nyolcat csinált a ahjó, akkor nem volt olyan sok az a 400 liter óránként, de ha a hajó szeparát utazva eszik óránként 300-at, az bizony durva!

Előzmény: Ep128 (2960)
muggli Creative Commons License 2003.05.03 0 0 2961
Szia!
A "Szombathely" még az idén dogozott, a "Sopron már régebben áll. Gondolom, hajóműszaki vzsgája sincs már. A tavalyi évet már Újpesten töltötte, ha jól emlékszem, az egészet.
muggli
Előzmény: Ep128 (2960)
Ep128 Creative Commons License 2003.05.03 0 0 2960
A Sopron -nak tulajképpen mi baja,lehet tudni? Ha benne vannak az "eredrti" (Láng) gépek, (a Szombathely -el ellentétben) miért nem üzemképes, és leginkább mióta? (Mármint mikor ment "saját erőből" utoljára?)
muggli Creative Commons License 2003.05.03 0 0 2959
Itt vagytok még?
muggli
Előzmény: Bócman (2958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!