Magyar búvárok a Monarchia cirkálójánál
2003. május 7. 18:59
MTI
Hazatértek Montenegróból azok a magyar búvárok, akik elsőkként merültek le az első világháború idején elsüllyedt Zenta cirkálóhoz. A víz alatti felvételekből film készül az ORTT támogatásával.
Az expedíció sajtóreferensének szerdai tájékoztatása szerint a az expedícióban részt vevő nyolc búvár korszerű, kevertgázos merülési technikával érte el a 73 méteres mélységben nyugvó roncsot. A cirkálóról fénykép- és videofelvételeket készítettek az Országos Rádió és Televízió Testület által támogatott, a Monarchia hajóroncsai című televíziós sorozathoz - ismertette.
A filmsorozatot az év vége előtt mutatják be a magyar televíziós csatornákon. A Czakó László által vezetett búvárcsoportot Dombovári Tibor, Molnár Attila Dávid, Balogh Tamás, Hüvös Ferenc, Rovó László, Sziklai Balázs és Tarpataki Pál alkotta.
A Zenta cirkáló az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának egyik büszkesége volt. 1914. augusztus 16-án a nagy túlerőben lévő francia és angol hajókötelékkel vívott tengeri ütközetben süllyedt hullámsírba. A 312 fős legénységéből 139-en maradtak életben, akik segítség híján öt órás úszással érték el a partot.
Sopron-Sombathely mentőcsapat figyelmébe: nehezen érem el a hajómérnök urakat, de a holnapi nap sikerrel kecsegtet.
Ha egyéb frontokon történik valami érdemleges, kérem írjatok a topicba, vagy dobjatok egy emilt, vagy csörögjetek.
Viking: küldöm ám a prosit, bocs a késésért. (Úgy sincs szkennered :)))
Más: hová tűnt az Európa kerékállása. A tetőn lévő suta bakterház eltűnt.
Jók a képek, de ha megengedsz egy pici helyesbítést: A Dnipro-t öszeházasítottad a Dnyeper-rel, az nem Dnyepro, hanem Dnyipro :))
az Arosa pedig nem a Mozart, hanem a Primadonna mellett mosolyog :) Hmmmm...az Oltenitát milyen rég láttam, köszi! Már kezdtem elfelejteni hogy is néz ki :) mindig éjjel, meg hajnalban húz el Horánynál, a hangjára viszont eddig már kétszer felébredtem :))
Annak is örülök, hogy az Erkelt egyre többet látom mozogni, csak nem beindult az üzlet a Pannon Cargo-nál?
Kedves Degetzfalvi Zoltika!:-)))))))))
Én már sajnos a "Petőfi" végnapjait asszisztáltam végig '78-ban. Abban az évben a parancsnoka két hibát is elkövetett, minek következtében a hajó annyira sérült, hogy kivonták az üzemből. Azóta, cirka 24 és fél éve nem láttam a hajót. Szerintem még az is szép, hogy annak a híg valaminek, amit az agyam helyén tartok, a kevésbé lötyögős részén ez is megmaradt!:-)))))))))))))))))))))))))))))))))
Sajnálom, mert jó hajó volt, szerettem. Volt neki feelingje, mint ezeknek a vontatóknak is, csak ezeké már más. Ma már olyan nagyon üzemszerű, szinte futószalagszerű az egész. Ha nem ilyen, akkor nem gazdaságos, akkor el kell adni. Ez a ma farkastörvénye. Sajnos. Láthatóan veszíti a hajózás a tradicionalitását. Néhány ember igyekszik ezt megőrizni, dehát ... . '78-ban pl. nem volt elvtárs a hajón, csak Úr!
muggli
Kettő volt, a kémény mellett, kicsit előre. Jobban ismerném a hajódat? :)) Nem lehettek rosszak egyébként a lányok sem... Azt azért én is sajnálom, hogy nem fényképeztem annakidején többet, meg hogy a kikötés hangfelvételét elmulasztottam. A legjobban meg azt, hogy nem megy már az a hajó. A kevés képem közül néhányat valószínűleg ma tudok beszkennelni, este talán fel is tudom tenni.
A kép megrajzolásához azért nagyon precíz oldalnézeti rajz kellene. A fotók nagyon jó kiegészítést adnak, a Kossuth képeit is jól lehet használni, de ezek még nem elégségesek. Legalább a Petőfi modelljéről kellene egy oldalnézeti fotó, és még akkor is bizonytalan maradna sok minden.
Te linkeltél be képeket a "Petőfi"-ről. Azokból egész szépen le lehet rajzolni. Most sajnos nem tudtam csinálni róla, mert valami szányas jószág áll mellette. Anno meg inkább a lányokkal foglalkoztam. Ez akkor nagyon jó volt, de ma már verem a fejem a falba, a sok elmulasztott pillanat miatt, amik nyomtalanul múltak el. A "Kossuth"-tal nem tévedsz nagyot, csak a "Petőfin" a híd egy picit hátrább van és a kémény nem a híd mögött, hanem előtte van. A szellőzőkre már nem emlékszem, de azt hiszem, elől is volt kettő valahol a kémény körül.
muggli
Nincsen oldalnézeti rajzotok a Petőfiről? Meg kéne rajzolni a közlekedési képernyőkímélő részére (nem tudtam belinkelni az oldalt, éppen van vele valami). Mondjuk nagyon élvezném, ha a képernyőkímélőmön méltóságteljesen keresztülúszna, és esetleg még mugglit is odarajzolnánk, ahogy megdönti a kéményt:))
(Ha nem ismernétek, ez egy freeware képernyőkímélő, mindenféle járművek, főleg vonatok színes, léptékhelyes oldalnézeti rajzai mennek keresztül a képernyőn. Az egyes elemeket - mozdony, kocsi, gyalogos, fa, sorompó, repülő, hajó - úgy kell .BMP-ben megrajzolni, hogy egy pixel 10 cm legyen. A Kossuth rajzát nem lehetne esetleg továbbfejleszteni?)
Viking!
Ma aztán tobzódott az élet a kabinosok körül!:-))) Itt volt az Ukrajna, Dnyeper, Viking Star, Swiss Diamond, Arosa, Mozart, Oltenita, Dunaj. Úgy néz ki, nem engedik a hármas-négyes parkolást, mert a Dunaj és az Oltenita már megint a Közraktár utcánál álltak. Nézz be a képtárba, Neked is van néhány oldalnézeti kép.
muggli
Tudok még 2 döngölős jégtörőről, az Újvidéki Heroj Pinki társaság Cakor és Vucevo nevű hajói.
(Mind a 2 c betűn van 1 v, amit nem találok a klaviatúrámon.)
Amúgy a jugóknak vannak még magyar gyártmányú hajóik, pl az FK 700-as típushoz nagyon hasonló tolóönjárók.
Gratula mindenkinek a képekhez, nagyon szépek!
Amig a szkennerem odavan én egyelőre csak rajzolgatni tudok :)))
Folytatván a sort itt egy Kossuth, itt meg két dömgölős. :)
Egy érdekes link: leállított, de megőrzött gőzhajók. Régen frissíthették, ezért még a Visegrád is megcsodálható rajta a Sportuszoda mellett. A lap alján további csodálatos linkek működő lapátkerekesekehez, gépházi fotókhoz, történelmi adatokhoz. Ez utóbbiból magyar hajók adatait nem találtam, csak Óbudán gyártott DDSG hajókét...
"Miért is választotta Debreczeni tanár úr a hajózást? Erre kerestük a választ: .... Aztán az Eger, Komárom és Sopron hajóknál végeztem általános hajóelrendezést, mondhatnánk hajóépítést ...."
Nem kellene vele is felvenni a kapcsolatot? A Lékai honlapján találtam.
muggli
Attól is függ az elviselhetőség, hogy hányan voltatok, meg hogy mentetek-e éjjel-nappal. Aludni menet közben nagy "élmény" volt rajtuk mindenesetre. Ti még megálltatok éjszakára ezek szerint.
Azért 2003-ban már nem kéne ilyenekkel közlekedni, az ember persze sokmindent kibír, még a 70 centis kabint is, csak kérdés, hogy érdemes-e.