Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Maple, ha sietsz, még ehető állapotban találod a gévagombáidat. Három kis csokornyi van a házatok előtti fán (ma késő délutáni állapot). Ti nem voltatok ott :).
Őrségi jelentés: az elmúlt napokban nekünk sok eső esett, a helyiek szerint ez még semmire sem elég. De aztán beizzítottuk őket ezzel a példánnyal...
Indul a rókagomba, rengeteg apró, borsszemnyi kezdemény, de méretes példányból is sikerült egy alkalommal olyan 70-80 dkg-t gyűjteni. Galambgomba van rendesen (főleg kékhátú és varas), kenyérgomba rengeteg. Néhány piruló galócával is találkoztunk már.
Mi is találtunk tintahalgombát, igaz elég rozoga volt már, de azért örültünk neki.
Büdös galambgombából és áltriflából is kiváló termés ígérkezik idén.
Gombapor: marha egyszerűen oldottam meg: a megszárított trombitagombából egy-két darabot kiszedve, ujj között morzsolva ment a kajába :-)) Naná, frissen őrlöm én is.
Friss helyzetkép Ipolytarnóc környékéről: jelentős mennyiségű pici róka, vargánya még sehol. Érdekesség: a szlovák itt gombászik, a magyar odaát. A szomszéd füve...
Köszi a képet, ez valóban nagyon hasonlít az én fotómra! Közben megkaptam a Henning 6 kötetest, este megpróbálom abból belőni gyakorlásképpen - kiváncsi leszek, rátalálok-e a gombámra. Bár így már könnyű, ha valaki megcsinálta a házifeladatot helyettem:))
Én a kis pöfiket (körtepöfeteged van, jól látom? Ha nem, akkor bocs) belezúdítottam a Globális Gombapaprikásba tavaly. Igaz, meg kellett hámozni, mert elég szívós, gumiszerű a bőre.
Gombapor: marha egyszerűen oldottam meg: a megszárított trombitagombából egy-két darabot kiszedve, ujj között morzsolva ment a kajába :-))
Mi is kávédarálóval csináltuk emlékeim szerint, van trombitagomba-por is. A büdös életben nem fogjuk felhasználni, annyi van belőle, és annyira kevés is elég fűszernek :-)
A csengettyűgombát otthon a határozómból pontosítottam, és inkább a Pluteus luteovirens (magyar neve nincs). A gombád lemezén lévő sárga színek fiatalon erre a gombára is jellemzőek, mint a sárgalábúra, de ennek nincs a lábán sárga szín, valamint a határozó szerint fenyőkorhadékon is megtalálható.
Sajna az enyém csak iciri-piciri gombás tojásként fogja végezni - a párolt végeredmény két tojásnál többhöz aligha lesz elegendő.
Ezek szerint gombaport készítettél a pöfiből? Én porral még sosem próbálkoztam, pontosabban szárított trombitagombát próbáltam már porítani (rántotthús panírhoz és nokedlihez,) de nem sikerült, hiába kisérleteztem mozsártól kezdve diódarálóig mindennel. Pedig a szárítmányom már közel egy éves és még mindig jó, tehát nem lehet túl nedves.