Nincs lambda szonda benne, hacsak nem injektoros a gép valami utólagos átalakítás eredményeképpen. Tudtommal a lambda szonda egy oxigén szenzor, ami visszacsatolást ad a computernek, hogy milyen irányba változtassa a befecskendező rendszerben a keverési arányt.
Ha a zöldkártya vizsgálaton láttál lambda feliratot, az mást jelent. Lambda 1 nek nevezik az ideális benzin levegő arányt. Ha ettől dúsabb keveréket képez a karbi, a lambda 1 alatti lesz, ha szegényebbet, 1 feletti. Ennyi. Lehetőleg olyan 0.97 körülire kell belőni, akkor még jól megy, de nem fogyaszt sokat. És átmegy a z.k-n. Ha nagyon elszegényíted, nem fog kevesebbet enni, és még menni sem fog!
1 körüli lambda értéknél a mért CO 1.8-2.5% között szokott lenni a 4T Waresznál alapjáraton gyári karbival. (nekem 3.4 volt a Pierburggal :-), viszont a fordulati, csak egyes torok 0.18% 94ppm CH mellett!)
WR
Még egy ötletem van. Lehet, hogy a hűtő belülről iszapos, azaz a belső felülete lerakódásos, és a hő emiatt távozik nehezen. Bár ettől még nem szabadna oly gyorsan a hűtővíznek felforrnia, viszont sokat javít a helyzeten, ha a hűtő belülről nem "hőszigetel". :-)
Kényszerhelyzetben a vízforralás tovább késleltethető, ha a fűtést bekapcsolja az ember. Igaz, ez meg a kocsiban ülőknek kellemetlen...
A trafókat is ellenörizd le mert hajlamos eloxálni a vetékek bekötése. Az hogy rázkódásra helyrejött az valamilyen mechanikai lazulás lehet. Pld a gyujtókábel a trafóból ki tud picit csúszni, letört a trafó végében az a tüske ami a gyujtókábelbe tekeredik bele, törött a gyujtókábel, stb.
Az hogy a hengerfejből 2mm lecsíptetek az nagyon soknak tünik. (0.5mm még elfogadható, de már az is nagyon sok) Ha csak felszabályozás miatt kellett ennyit leszedni akkor az a hengerfej már nagyon el lehetett vetemedve. Ha tuningolás miatt vettetek le ennyit akkor viszont lehet, hogy a robbanótérben már nagyon megnő a nyomás amit a tömítés nem visel el hosszú távon.
Meg kéne próbálnod egy másik nem leköszörült hengerfejet is.
- hűtő hatásfokának lecsökkenése algásodás, vízkövesedés miatt.
- dugulás a hűtő rendszerben
- vízpumpa lapátok nem forognak.
- blokkon belüli gátszakadás.
Mindent felsoroltam?
Most nálam is ugyanez a gejzír jelenség van, én már megvettem az új tömítést de még nem volt időm berakni. A legtöbb esetben a tömítés átégése okozza a gejzírt. Nekem lelőte a tágulási tartály kupakját és a szeleppel együtt elrepült menet közben, a víz meg pár másodperc alatt kiforrt a tartályon keresztül. Még úgy is felforr a hűtővizem, ha a fütést és a ventillátort rákapcsolom ebben a melegben.
Ha leállítom a motort akkor erőteljesen hallani, hogy bugyog-bugyborékol a rendszerben a víz.
Már gondoltam arra is, hogy le kellene köszörültetnem a hengerfejet, de nem tudom, hogy hol és mennyiért érdemes megcsináltatni.
A tömítés cserénél nagyon oda kell figyelni a csavarok meghúzásának sorrendjére és csak nyomatékkulccsal lehet rendesen rögzíteni. Pár km megtétele után újra kell húzni nyomatékkulccal a csavarokat. A nyomaték értékeket nem tudom fejből utána kellene nézni.
Írtam, eredetileg az lett volna a címe, hogy Большой Трабант a Krímben, de csak az első szó jelent meg belőle, a feltöltött képet se jelenítette meg, és azóta is makacsul ellenáll minden javítási kísérletemnek.
Van egy 353-as blok aminek a hengerfelyéből 2mm-t lecsiptünk. A felszerelés után nem sokkal (kb. 50km) elkezd túlnyomás fellépni és kicsit később mint gejzir tőr ki a víz a tágulási tartályon:(
Ez a történet a cimborám járgányával is megeset, a feltételek ugyanazok voltak.
A sztori után neki vissza raktunk egy alap hengerfejet, de ebben az esetben is egyre csak jött a víz áradat...még a termosztát kiszedése után se változik a történet:(
Létezik hogy a hengerfely tömítés a ludas???
Ha igen akkor hol lehet NORMÁLIS MINŐSÉGŰ tömítést kapni???
Aki ezekben a kérdésekben jártas kérem segítsen mert tanácstalanul álunk a történtek fölött!
Szerintem az, hogy csak a felső zöld világít normális dolog (oda is van írva, hogy Temp Norm). Ha az alsó elalszik, bekapcsol a hűtőventillátor, és visszahűti. A direkt kapcsoló persze alap dolog nem csak egy Wartbugban. Minden autóban ott kéne lennie!
Minden esetre érdemes a hűtő lamelláit kitisztogatni, esetleg kiegyengetni, ha sűrűn felhevül a motor, illetve valami jó minőségű fagyállóval járni, ugyanis azoknak nagyobb a hőkapacitása, mint a vízé!
WR
A kiegyenlítő tartályban a víz max alatt egy kicsivel.A sapkán a dugó elég nagy nyomáson nyit, de szerintem úgy is kell neki mert túlnyomáson tartja a rendszert.
Nézted a vízszintet a kiegyenlítőtartályban? Ez jól jelzi, ha esetleg vízhiányos a rendszer. Ilyen esetekben is könnyen forral vizet a Wartburg. Ehhez kapcsolódva, lehet, hogy a kiegyenlítő tartály sapkájában sem tömít rendesen a gumitömítés.
Akkor látom nem egyedi a probléma,nekem amikor a második egyfolytába világít akkor venti kapcsol és visszahűti hogy kettő zöld ég,de lehet nem hülyeség betenni egy direkt kapcsolót a ventinek.Csak azért kérdeztem mert a 4t trabinál nem volt jellemző hogy ilyen hamar bekapcsol.úgylátszik ez a waresz jobban melegszik.
Vagy arra tippelek hogy leveszik a zöldkártya állításnál,és üzemanyag szegény szuflát kap.A fűtés bekapcsolás már csak a végső megoldás.
Nekem van egykapcsoló belül,ami a hűtőventit kapcsolja be,ha esetleg... sztem praktikus:) De még nem ment feljebb az "egy zöld"-nél sosem. Esetleg ilyenkor gyakrabban kapcsol be a venti,és leállás után is megy egy darabig.
Városban, főleg, ha sok piros lámpát kifogsz elég hamar felmelegszik a víz, és két zöld lámpa is világítani fog. Ha nagyobb dugóba vagy, akkor az alsó zöld elalszik, és a felső fog csak világítani. Ez már nincs messze a forrási ponttól, ilyenkor egy megoldás van szerintem: fűtés bekapcsolni, ami ilyen 35 fokos hőmérsékletnél az isteni.. :-)
4 T-sek véleményére lennék kiváncsi.Nektek mennyire megy föl a hőfok jelző városi üzemben.(zöld led)Nekem mostanában mindkét zöld led világít.Főleg országúti menet után 20km gyakran melegszik fel néha még a hűtő venti is bekapcsolol.Lpg miatt esetleg.
Hali!
Kössz a tanácsokat! Az a gáz, hogy a ventillátor meg van bütykölve kapcsolósra, és folyamatosan be volt kapcsolva. A termosztát a fűtőtest tetejére dobva volt, kiszedve mert monta az öreg hogy azért ideadja, de neki is ki volt szedve, ugy járt vele. A Vízpumpa sztem müködik, mert nekem ugy tünt, mikor néztem, mintha alapjáraton a viz kevergett volna a forráson kivül is a tulfolyótartályban.
Akkor ugye csak hengerfej lehet?! Vagy van még valami 5letetek?
Köszi az edigieket is: István
Ha (túl)jól bemelegszik a motor (2T), akkor hoszabb ideig kihagy az egyik henger. (nekem a középső tűnik gyanúsnak) Eddig a gyertyára gondoltam, de a múltkor egy rázósabb útszakaszon rögtön újra minden henger ment. Elképzelhető, hogy a megszakítóknál van a gond? Vagy esetleg máshol?
"már hazafele uton felforralta a vizet vagy 4szer pedigy alig 30 kilómétert jöttem!"
Termosztát nyit? (azaz meleg a hűtő?) Ventillátor bekapcsol? (feltéve, ha elölhűtős) Esetleg meg kellene nézni a hűtőt, mert a sok por és bogár miatt képes a hőcserélő felület eltömődni. Ezen egy alapos slagozás segít.
Hali! Aki vesz 1 Wartit az soha nem hülye. Az más kérdés hogy milyen állapotút és mennyiért. Zöldfülűként nem akarok nagy marhaságokat mondani, de tapasztalat:
vagy nem nyit a termosztát, vagy vmi folytán nem keringet a vízpumpa. Ezek jutottak eszembe. Habár nálam már elvileg minden "tökéletes", mégis szépen melegszik a motor. Na, majd a Nagymesterek kijavítanak:)
Ja, értem, semmi gond, csak azért ilyen sürgős, mert megígértem magamnak, hogy te Viktor, úgy nem fogod elfecsérelni a nyarad, hogy nincs a tulajdonodban egy Wartburg 353:) Szóval akkor bízom a feladott hirdetésben, de ha már legalább megvennék, az lenne az első, hogy vennék belőle egy Warcit. Egyébként te írtál ítéletet a Népítélet platformon, jól vettem észre? Na, hát ha addig nem lesz Wartim, szólok, de nagyon szeretnék egyet nyárra.Üdv.
Hali!
Lehet hogy hülye vagyok, de vettem egy wartburgot, és már hazafele uton felforralta a vizet vagy 4szer pedigy alig 30 kilómétert jöttem! Mindig leállítottam megh járattam alapjáraton megvértam mifg visszahül, és elindultam. De alig mentem 5 kilómétert, és már ujra fel is forrt! Mitöl lehet ez? Mi a teendő ilyenkor?
Válaszotokat elöre is köszi: István